|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
Jejku jak ja wam zazdorszcze tych zdjec i wspomnien zwiazanych ze slubem... Ja niby w przyszlym roku tez mam brac slub ale dopoki nic nie robimy w tym kierunku...nawet sali nie mamy
niby z TŻem jest teraz super....ale nie wiem czy to nie jest tylko cisza przed burza...![]() Dzieki za te info w sprawie witamin, zaraz ide po jakies zeby sie troche wzmocnic... JeSuis u mnie sie okazuje ze juz kazdy wie...bo musialam takiej jednej babce powiedziec a ta wygadala wszystkim wykladowcom a oni wszystkim uczniom...o_O i szczerze to mnie wkurzaja A moja rodzina????? Bylam wczoraj na urodzinach babci (ona sie strasznie cieszy) i cala impreze nikt nie wspomnial nic o ciazy, tylko sie oczywiscie gapili na brzuch...gdzies tam uslyszalam jak jakas ciotka MOJEJ MAMIE GRATULOWALA Z IRONIĄ ze jest babcia... No to potem jakos sama weszlam na ten temat, zeby tak zagadac troche...i w tym momencie wszyscy glowa w dol... i szybka zmiaana tematu...normalnie temat tabu...
|
#2162 |
|
BAN stały
|
agape a wy czekacie na synka czy córeczkę czy nie wiecie? (bo chyba przegapiłam) Te żółto-kremowe rajstopki są cudne, ale ja mam 62 i wydają mi się niesamowicie długie
![]() ślicznie wyglądałaś na tym zdjęciu z parasolem! |
|
|
|
#2163 |
|
Raczkowanie
|
anka_bzzz to są dwie różne sukienki, ale bardzo podobne
![]() weraa11 bierzemy w lipcu, ale kiedy dokładnie to nic jeszcze nie wiemy ![]() Nic jeszcze nie załatwione... Aktualnie szukamy restauracji w Bydgoszczy lub okolicach. Może możesz mi coś polecić? ![]() Aha i mi właśnie na przeziębienie lekarka kazała brać rutinoscorbin Kurczę jak patrze na te wszystkie Wasze zdjęcia ze ślubów to ja chcę już!! ![]() Ale jak pomyślę o kosztach to tracę nastrój ![]() mika_am trzymam kciuki za Wasze zdrówko
|
#2164 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dziwne że wszyscy traktują tę ciążę jak temat tabu a nie coś z czego człowiek może się cieszyć. Co było to było, czy wpadka czy nie, to teraz po prostu jest i trzeba się cieszyć tym że rośnie nowe życie ![]() Moja mama na początku potrzebowała trochę czasu żeby się oswoić z myślą że będzie babcią (odwrotnie niż tata, który baaaardzo chciał już wnuka ale nic nie mówił, tylko pocieszał się siostrzeńcem), ale teraz widać że bardzo się cieszy choć sama jeszcze nie kupuje nam ciuszków ![]() P.S. Jak ja nienawidze jak ktoś nie-bliski mnie dotyka! Załamała mnie ciotka TŻ, która nawet po tyłku mnie dotknęła żeby stwierdzić, że malutko przybrałam... uduszę... (hurrra! 1kg do przodu znowu!)Aha, za ślub, o ile planujecie wesela, to radzę się zabrać, bo potem nie bedzie już do tego głowy, a poza tym terminy mogą być zajętem (o dziwo często tak jest w mniejszych miasteczkach) Radzę zacząć rezerwować zwłaszcza salę, orkiestrę, fotografa i/lub kamerzystę bo to oni najczęściej mają napięte terminy. (nasz zespół w styczniu miał na nasz rok - 2011 - juz tylko 4 wolne terminy) Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-09-27 o 21:37 |
|
|
|
|
#2165 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
A może źle zauważył, ale wolą dmuchac na zimne i sprawdzić? 3 mam kciuki
|
|
|
#2166 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedzi, już wiem wszystko o balsamach i butelkach
![]() mój mąż ma prawie 190cm, wiec to może po Nim Mały jest taki długi. tylko-błagam-niech nie waży wiecej niz 3 kilo hehe, chcę mieć prosty poród, taki, o ktorym sie szybko zapomina ![]() kma-boooski ten kombinezon, szkoda, że nie ma ciut większego. ja zaczynam kupowanie ciuszków od 62, znajome mi radziły, by nie kupować nic mniejszego, to sie słucham. aa-i wyglądałaś jak krolewna ![]() to ja tez sie pochwalę z 2007 roku![]()
|
|
|
|
#2167 |
|
Zadomowienie
|
mika_am poszerzenie pętli jelitowych u płodu może mieć rożne podłoże. Najczęściej przyczyną są zaburzenia czynnościowe lub mechaniczne. Może być np. zmniejszona perystaltyka jelit lub po prostu małemu akurat zatrzymały się gazy i miał wzdęcia.
Radzę nie poprzestawać na jednym USG a zrobić je raz jeszcze, by wykluczyć tę diagnozę. Nie martw się za dużo, znam wiele przypadków złego rozpoznania. Np. zdiagnozowano u dziecka brak żołądka a potem okazało się, że jest we właściwym miejscu, brak pęcherza moczowego, który okazał się po prostu pusty i nie było go dobrze widać na USG. Głowa do góry, będzie dobrze !
|
#2168 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zaluje ze ot rozmiar 0-2msc ale mam nadzieje ze chocby do konca 3 msc styknie bo jest uroczy ..albo poszukam takiego samego większego..hmm
|
|
|
|
|
#2169 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A Twoj TŻ tez cos tak powoli o tym mysli? Bo moj to w ogole sie nie angazuje w te sprawy...chociaz ostatnio wyszedl z inicjatywa rozmowy ze mozna cos zaczac juz myslec POWOLI ![]() Cytat:
No i dzieki ze tak ogolnie opisalas za co sie trzeba zabrac w przygotowaniach bo ja chyba tak dlugo sie za to zabieram bo kompletnie nie mam pojecia od czego zaczac itd... wsrod moich znajomych to w sumie ja jestem pierwsza ktora bierze slub...wiec tez niebardzo mam kolezanki z ktorymi moglabym na te tematy pogadac... Wiec jakby co to pozwolcie ze potraktuje Was jak moje doswiadczone kolezanki i w razie czego bede pytac
|
|
#2170 |
|
BAN stały
|
arjuna moja na razie jest malutka chyba po mnie, bo ja mam 1,58m a TŻ 2,00m wzrostu
Mam nadzieję, że nie urodzi się większa niż ja (jej tata ważył 4600g...) - podobno to raczej wątpliwe żeby się urodziła wielka, skoro ja jestem malutka i jak na razie mała nie wykazuje jakiegoś ponadprzeciętnego tempa wzrostu - wręcz przeciwnie.---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- wera pierwsza rzecz to znalezienie sali i REZERWACJA (koniecznie podpiszcie umowę, wpłaćcie zaliczkę, bo na słowo że macie zamówioną nie ma co liczyć), bo z tym najtrudniej i często pod nią trzeba podpasować termin. A reszta już poleci
|
|
|
|
#2171 | |
|
Wtajemniczenie
|
Jakie wy piekne jestescie
i normalnie same modelki nam sie na forum trafily![]() Mika am zeby wszystko bylo ok![]() Cytat:
co do szuflad w lożeczkach... teraz jestem madrzejsza niz 2 lata temu i na bank niie kupila bym lożeczka z szuflada ... ale za glupote sie placi wiec zaplacilam 450 zl szufladki sa tak ciasne ze nawet pampków nie chowalam poprostu byla szuflada... teraz zamierzam wywizc ja do rodzicow niech sobie lezy i dzis przyszlo juz łóżko dla naszego synka, i tlumacze mu ze teraz ten pan wezmie jego lozeczko dla dzidzi a on bedzie spal w nowym, troszke plakal, ale polozyl sie spac w nowym i szybciutko zasnal... i na 4 m-ce łóżeczko idzie do piwnicy zeby Kamilek zapomnial ze bylo jego ![]() butelek to ja TT polecam, a do kapieli Balneum jak dzidzius bedzie mial wysuszona skorke to idealny... mojemu synkowi skora platami schodzila ale po plynie ladnie sie wszystko unormowalo
|
|
#2172 | |
|
Zadomowienie
|
A widzialyscie nowa gazetke z super-pharm? Sporo rzeczy dla maluszkow i ich mam jest w promocji... Widzialam tez laktator za 90 zl i sie zastanawiam czy by go sobie nie kupic... Polecacie czy raczej odradzacie?
http://www.superpharm.pl/promocje/index tutaj jest... tak samo w promocji sa butelki z aventu... A co sie stanie jak kupie butelke taka np. z hali w jakims markecie?? Jest jakas roznica dla dziecka? No i ile taki butelek by trzeba bylo miec na poczatek? ---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- Cytat:
stokrotka slodkie bylo to o Twoim synku i jego lozeczku Ale pamietam ze jak ja bylam mala i rodzice sprzedawali samochod to tydzien za nim plakalam
|
|
#2173 |
|
BAN stały
|
Niestety nie ma w promocji żadnych kosmetyków dla dziecki w które skłonna jestem zainwestować. Zresztą z kosmetykami wstrzymuję sie przynajmniej do listopada. Wtedy zacznę się rozglądać na moimi promocjami w Rossmanie.
Ja na początek kupię pewnie ze 2 małe butelki i kilka pojemniczków do mrożenia odciągniętego mleka. No i laktator (podgrzewacz TT już mam), a w sterylizator w ogóle nie zamierzam inwestować. Stokrotka to widać samemu trzeba się przekonać czy potrzebna ta szuflada czy nie, bo obie moje ciocie (mają małe dzieci) stwierdziły że była im niezbędna. Niestety, w domu gdzie jest mało szafek i schowków trzeba mieć choćby taką szufladę na pieluchy czy ręczniki i zapasową pościel. (ja nawet naszą wynoszę na dół do teściowej bo nie mam gdzie chować...) Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-09-27 o 23:13 |
|
|
|
#2174 |
|
Wtajemniczenie
|
a jeszcze ktos tu pytal o mleczko zastepcze moje dziecko pilo NAN i dobrze sie mialo, ale dzieci rożne i rozne potrzeby
dopiero po roku przeszlismy na bebiko , bo Nan po 1 roku zycia jest tak slodkie(waniliowe) ze Kamilek nie chcial go pic a laktator to kupuje medeli mini elektric
Edytowane przez Stokrotka81 Czas edycji: 2010-09-27 o 23:19 |
|
|
|
#2175 |
|
Zadomowienie
|
A kupujesz jakiejs konkretnej firmy te butelki? czy jakies zwykle?
A powiedzcie mi co jak kobieta nie bedzie karmic piersia? Wtedy taki laktator tez jest potrzebny? Co trzeba w ogole zrobic zeby organizm wiedzial ze nie ma produkowac mleka i co zrobic zeby nic sie z piersiami nie stalo?
|
#2176 |
|
BAN stały
|
Ja kupuję antykolkowe butelki i laktator - oba produkty Tommee Tippee. Zastanawiam się tylko czy nie kupic laktatora elektronicznego zamiast ręcznego, ale zobaczymy
![]() A co do pytania odnośnie niekarmienia piersią to nie mam pojęcia, bo karmić przez pierwsze 3-6 miesięcy zamierzam, ale myślę że tak czy siak coś z nadmiarem na początku trzeba będzie zrobić. Co, to nie wiem. |
|
|
|
#2177 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wera ja nie mialam problmow mi mleko samo zaniklo nic nie robilam napoczatku sciagalam laktatorem zeby pobudzic laktacje ale to guzik dawalo herbatki tez nie dzialay
|
|
#2178 |
|
BAN stały
|
No własnie mojej mamie mimo że bardzo chciała, udało się mnie karmić tylko do 3 miesiąca. Przy siostrze jeszcze krócej (może z miesiąc) ale to dlatego że ona w ogóle ciągnąć nie chciała (nawet w smoczku musiała mieć większą dziurę żeby samo leciało
) Mam tylko cichą nadzieję, że ta siara u mnie oznacza że jednak mleczko będę miała
|
|
|
|
#2179 |
|
Zadomowienie
|
Ja sie zaraz po porodzie boje tego karmienia...pisalam tu kiedys jak to u mnie jest...jak mi ktos moje piersi dotyka, bez wzgledu na to w jakim celu to mnie odrzuca....sama ich nawet nie dotykam
no i sie wlasnie zastanawiam...co zrobic w takim przypadku...bo musze byc na wszystko gotowa...
|
#2180 |
|
BAN stały
|
Może po prostu spróbuj: uda się - to fajnie, nie uda - to trudno, przynajmniej próbowałaś
|
|
|
|
#2181 |
|
Zadomowienie
|
Nie no sprbowac sprobuje...nawet zalezy mi zeby karmic piersia bo wiadomo ze dla dziecka jest to bardzo wazne. Nawet wierze ze jesli bedzie mi zle to i tak dam rade sie przelamac, dopiero jak bedzie strasznie bardzo bardzo zle to przestane
![]() A mozna robic to w taki sposob ze bede tylko laktatorem sciagac pokarm do butelki i w taki sposob bedzie ono je pic?
|
#2182 |
|
BAN stały
|
Pewnie że można sciągać pokarm do butelki i po prostu dawać maluszkowi z butelki
Tylko tak często jakby się karmiło normalnie piersią. Powinno być OK.
|
|
|
|
#2183 |
|
Zadomowienie
|
aaa no to spoko
zobaczymy jak to bedzie...Lece na praktyki...jeszcze ostatnie 3 dni...
|
#2184 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w środe usg ale chyba plec zostawimy sobie na lutya rajstopki rzeczywiście długie i ja miałam jakgdyby dwa różne rozmiary- 62 i 68? mysle sobie że jak dzicko jest takie pulchniutkie to się ta długość może na szerokość rozejdzie? zobaczymy
|
|
|
|
|
#2185 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
.Cytat:
Cytat:
Cytat:
.A ja się dziś obudziłam z 2 opryszczkami na wardze - po prostu zaj......e .
|
|||||
|
|
|
#2186 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tak w ogóle to chyba jesteśmy w tym samym wieku Cytat:
![]() ostatnio jedna kuzynka chciała mi dotknąć brzucha, na szczęście zdążyłam zareagować... a miałam ochotę ją pacnąć... przydałaby się koszulka z napisem nie dotykać albo kopie ![]() my mamy łóżeczko bez szuflady dobrze, że tu jesteście i piszecie o przydatnych rzeczach, bo bez was nie wiedziałabym, co kupić, serio... jak sobie pomyślę, że mamy tak mało rzeczy a już prawie październik... muszę w końcu zrobić porządną listę i zabrać się za zakupy... Cytat:
wczoraj posiedziałam trochę nad rachunkowością, bo mamy mieć trudny egzamin, i nic z tego nie czaje... jak dobrze, że nie poszłam na rachunkowość ![]() ładne miałyście sukienki... jak znajdę porządne zdj ze ślubu to pokaże wam moją, miłego dnia |
|||
|
|
|
#2187 |
|
Zadomowienie
|
Stokrotka81 wiesz swojego dziecka nigdy nie miałam wcześniej....a te z którymi mam do czynienia to w takim razie jakieś wielkoludy są
![]() Ale dzięki za radę, w takim razie kupię ten śpiworek Bo coś nam krucho z kasą zostało pod koniec tego miesiąca.....Matko święta na łazienkę poszło już 7 tysięcy....![]() weraa jeśli nie będziesz chciała karmić, podaje się tabletki wstrzymujące laktacje i bandażuje piersi. Jeśli jednak chciałabyś karmić a nie wiesz czy podołasz radzę chociaż spróbować. A nóż nie będzie to dla Ciebie takie straszne Laktatorem owszem można odciągać pokarm i podawać potem dziecku z butelki, ale narobisz się przy tym ![]() Wstawiłam w plikach listę rzeczy jakie ja zakupiłam na ślub i wesele. Może coś Ci się z tego przyda. Tyle że my organizowaliśmy w gminnym ośrodku kultury i wiele rzeczy kupowaliśmy sami, mieliśmy też osobno kucharki. No i staraliśmy się ciąć koszty ![]() U mnie w rodzinie to nie nowość, że jestem w ciąży. Moi teściowie mają już dwoje wnucząt i chyba zresztą jakoś specjalnie nigdy nie emanowali czułością i zachwytem jak moje szwagierki były w ciąży, więc teraz nie jest inaczej ![]() Inna sytuacja jest z moimi rodzicami. To będzie ich pierwsza wnuczka i myślałam, że jakoś tak radośniej do tego podejdą. Zaskoczył mnie mój tata, bo on jest bardzo zamknięty w sobie i nigdy nie okazywał uczuć za bardzo, teraz to on zawsze pyta jak się czuję, co u Sary, pogłaska po brzuszku (nie przeszkadza mi to, bo wiem, że robi tak z miłości do wnusi) Zawiodłam się troszkę na mamie Bo to ona zawsze była taka wylewna i w ogóle a teraz jakoś tak nie cieszy się wcale ![]() Zawsze wyobrażałam sobie ją tak jak tu opisujecie swoje mamy, że będzie podekscytowana tym faktem, będzie oglądała ciuszki itp. A tu nic.... Siostrzyczki się cieszą, Esterka w szczególności ![]() A moje Kochane Maleństwo szaleje od wczoraj niesamowicie. Dzisiaj rano (o 5:30 ) urządziła sobie chyba boisko w moim brzuszku, normalnie aż ja podskakiwałam na łóżku ![]() Wczoraj z kolei wieczorem pokopała tatusia po nerkach ![]() Uwielbiam te jej kopniaczki mimo, że już czasami zaczynają boleć
|
#2188 |
|
Rozeznanie
|
macie te "zasady" żywieniowe, ja się tak w 100% tego nie trzymam - np. nie mam 4 desek do krojenia
ale generalnie staram się przestrzegać, owsianki nie jem bo nie cierpię, ale tak jako zarys wydaje mi się że jest to OK
|
|
|
|
#2189 |
|
Rozeznanie
|
mika_am zobaczysz wszystko bedzie dobrze..
marika tak, tak miałam suknie identyczna do Twojej i tez sie w niej bardzo dobrze czułam..byłam wczoraj u tego dentysty.. dostałam ciążowego zapalenia dziąseł, a ze wzgledu na moja małopłytkowość niestety nawet kamienia nie moze mi usunąć bo przy tym dziąsła krwawia a ja nie moge miec takich zabiegów wiec niestety mam sie z tym męczyc.. płukac szałwią, rumiankiem, miękka szczoteczka i pasta meridiol.. koszmar jakis.. jak nie urok to s....ka wczoraj troche poszalalam w lumpie, w koncu i ja cos znalazłam .. rzeczy sie piora ale jak juz wyschną to fotki zrobie i wrzuce..kupiłam 3x pajacyki śliczne, spodenki takie ocieplane i kurteczke na 1-1,5 roku za 4 zł nie mogła sie oprzec tak mi sie spodobała.. no i przyszły mi te ogrodniczki które zamówiłam na allegro.. normalnie super sa i jeszcze podszyte taka grupsza bawelną wiec i troche cieplejsze..
Liwia http://www.suwaczki.com/tickers/h84fej28regdkxkk.png Amelka http://www.suwaczki.com/tickers/km5sio4pvkc0m5r2.png Edytowane przez kaskup Czas edycji: 2010-09-28 o 11:01 |
|
|
|
#2190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:34.

niby z TŻem jest teraz super....ale nie wiem czy to nie jest tylko cisza przed burza...
i szybka zmiaana tematu...normalnie temat tabu...

(hurrra! 1kg do przodu znowu!)

Wiec jakby co to pozwolcie ze potraktuje Was jak moje doswiadczone kolezanki i w razie czego bede pytac
zeby wszystko bylo ok