![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Mc Donalds, Kfc. - przepisy na wszystko.
Witam Wasz dziewczynki
![]() Właściwie nie wiem, czy był taki wątek. Jeśli był, to proszę moderatorów o przeniesienie ![]() Ale.. Czy znacie jakiekolwiek przepisy na 'dania' ![]() Np. na te bułki z Mc, sosy, cokolwiek? Tortille, kanapki, sosy, surówki, mięso itp.? Tak, żeby były w smaku prawie identyczne jak w tych restauracjach? Baaaardzo Was proszę! ![]() ![]() Może któraś tam pracowała i utajni nam jakieś tajemnice? ![]()
Szczęśliwa od 05.08.2007 ![]() ![]() lexie Generalnie termin wzrokowiec tyczy się tego, że dana osoba się najłatwiej uczy, zapamiętuje materiał wizualny, a nie tego, że musi się patrzeć na gołe panie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mc Donalds, Kfc. - przepisy na wszystko.
w sumie too... fajny wątek żeby kombinować nad przepisami zbliżonymi do dań z fast foodów
![]()
![]() |
#3 |
Buc
|
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
wydaje mi sie, ze temat nie raz wałkowany na forum,wiec warto uzyc wyszukiwarki.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Z tego co czytałam, to w KFC mają przede wszystkim urządzenia do marynowania itp, w takich wielkich workach dostają przyprawy 'wióry' (widzialam zdjecie, nie wygląda zachęcająco:P), tajemnica ich potraw jest mimo wszystko gdzieś głęboko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mój TŻ, ma koleżankę co pracuje w mac'u i mówiła, że te wszystkie kotlety nie mają smaku żadnego praktycznie dopiero wkładają je do jakiś olejów przypraw ( sama chemia ) i dopiero zaczynają jakoś tam smakować
![]() ![]() A w domu można sobie samemu zrobić McFlurry ![]() wziąść np Big Milka dodać z łyżkę mleka i rozmieszać żeby była taka rzadsza konsystencja ale nie przesadzić ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja mięsa w McD nigdy nie jadłam, i nie mam zamiaru, już wolę KFC
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się , że jeden "syf" ![]() BTW Bardzo fajny i prościutki pomysł z lodami. Dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jeden syf, ale jedzenie z KFC wygląda na smaczniejsze, nie wiem jak ze smakiem bo w MC nie jadłam, ale moja siostra już kilkakrotnie powtarzała,że smakiem jedzenie z KFC jest o wiele lepsze. I tak jem tam raz na jakiś czas :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem zrażona do KFC bo nie raz zdarzyło mi się dostać longera z istną samopanierką i to jeszcze taką która zajmowała połowę bułki, a w drugiej połowie pusto.
![]() Jestem za to fanką kurczaczków z sosem słodko-kwaśnym i frytek w MC. Dlatego poproszę przepis na ten sos bo go uwielbiam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, może któraś z was zna przepis na krushera z KFC, chciałabym zrobić sobie w domciu
![]() Ten kupny to mi troszkę malizną zalatuje ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest to ten sam syf bo w KFC w przypadku Twistera czy kubełków dają kurczaka w czystej postaci, a nie mielonkę która nie wiadomo ile zagęstnika zamiast mięsa zawiera.
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A co do kurczaków w kfc to widziałyście w jaki sposób są zabijane , rzucane po ścianach
![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Cieszy mnie, że odezwałyście się
![]() Ja ogólnie nie jadam często, ale raz na jakiś czas można zrobić coś w domu, wtedy wiadomo mniej chemii ale ten smak ![]() Praktycznie w swoim mieście nie mam KFC, ew. MCDonald's, ale chciałabym poznać przepisy na KFC jak i na MC. Ale takie prawdziwe, nie z własnego pomysłu ![]() Jestem pewna, że sporo wizażanek się skusi i spróbuje ![]()
Szczęśliwa od 05.08.2007 ![]() ![]() lexie Generalnie termin wzrokowiec tyczy się tego, że dana osoba się najłatwiej uczy, zapamiętuje materiał wizualny, a nie tego, że musi się patrzeć na gołe panie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Buc
|
Cytat:
widziałam. niestety wydaję mi się, że taki "sposób" uboju dotyczy większości zwierzaków, które wcinamy.
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Kochana autorko wątku:
W tego typu restauracjach wszystko przychodzi gotowe-bułki,mięso,sosy,placki na tortillę itd. Mięso jest zamrożone,a sałatki które kosztują ok 12zl to nic innego jak np.sałata,pomidor,ogórek, ser feta i oliwki.Tak to niestety wygląda ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi się to niemożliwe, żeby w domu zrobić jakiegoś hamburgera jak w Maku
![]() Pamiętam, że jak pracowałam w Maku to szczęka mi opadła, jak zobaczyłam, jak długi czas ważności może mieć sałata ![]() Frytki to też przecież uformowana na kształt frytki papka ![]() Co do bułek, to może najbardziej zbliżone będą takie kupne bułki do hamburgerów, więc można zobaczyć na ich skład. Poza tym nawet, jeśli byś miała taki przepis to skąd weźmiesz te spulchniacze, aromaty i inne badziewie ![]() Z ciekawości poszukałam składu takich kupnych bułek do hamburgerów: mąka pszenna, woda, cukier, drożdże, olej rzepakowy, ziarno sezamowe, sól, gluten, emulgatory (mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych, (mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono i dwuacetylowinowym), środek konserwujący- propinian wapnia, przeciwutleniacz- kwas L- askorbinowy. Nie do wykonania w domu.
Edytowane przez lutien Czas edycji: 2010-09-27 o 10:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
co do MC Donald's
![]() Kiedys tez pokazali jak przez ponad 100 dni jakiś człowiek robil zdjecia cheeseburgerowi i frytkom.. i wiecie ze frytki i mięso jedynie minimalnie się pomniejszyło i troche zeschło.. jaka tam musi byc chemia :O btw. czasem jadam te paskudztwa bo nie moge sie oprzec ![]() ![]()
Edytowane przez karoolecka Czas edycji: 2010-09-27 o 19:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Buc
|
Cytat:
o matko, tego nie słyszałam. ![]() obrzydlistwo.
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Jakie tam fuj, pojechałybyście do Tajlandii lub okolic i podawaliby to jako rarytas.
![]() |
#23 | |
Buc
|
Cytat:
mi jest bliska kultura żywieniowa polska a nie tajlandzka, więc fuuuuj. ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Na szczęście wszystkie te dziwne przypadki dzieją się w Ameryce, albo przynajmniej o polskich nie słyszałam.
![]() A zwróciłyście uwagę na tytuł wątku i ilość przepisów w nim znajdujących się. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodam coś ![]() McFlurry Składniki: 2 gałki lodów waniliowych 3 łyżki mleka batonik Lion (lub pół czekolady Milka) Sposób przyrządzenia: Zamrozić baton, następnie włożyć go do woreczka i potłuc tłuczkiem na drobne kawałki. Lody wymieszać z mlekiem, aż staną się „aksamitne”. Dodać okruszki batonika. Jeszcze raz zamieszać i natychmiat podawać. Shake waniliowy 2 szklanki lodów waniliowych 1 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka (0,5%) 3 łyżki cukru Shake czekoladowy: 2 szkl lodow waniliowych 1 1/4 szkl mleka 2 lyzki czekoladowego napoju Nesquik(lub slodkie kakao) Shake Truskawkowy: 2 szkl lodow waniliowych 1 1/4 szkl mleka 2 lyzki truskawkowego Nesquik Wszystkie składniki zmiksować i rozlać do szklanek. Natychmiast podawać. Coleslaw 8 1/8 filizanki (kubek/szklanka) kapusty 1/3 filizanki marchewki 1 lyzeczka pokrojonej cebuli 1/2 lyzeczki soli 1/8 lyzeczki pieprzu 1/8 filizanki mleka 3/4 filizanki kefiru (buttermilk-to biale gestawe mleko) 2 lyzeczki soku cytrynowego 1/2 filizanki majonezu Pokroic cieniutko kapuste lub zszatkowac na szatkownicy ( ja uzywam tarke do warzyw, te czesc do tarcia marchewki na grybsze luski) W naczyniu dobrze wymieszac kefir, majonez ,mleko, sok cytrynowy. Dodac przyprawy. Dodac ten sos do wymieszanej kapusty z marchewka i pozostawic na 13 godzin. KFC Kliny Ziemniaczane (KFC POtato Wedges) Tluszcz dp smazenia 5 nadajacych sie pieczenia ziemniakow pokrojonych na kliny 1 filizanka mleka 1 jajko 1 filizanka maki 1 lyzeczki soli 1 lyzka pieprzu 1/4 lyzeczki papryki szczypta sproszkowanego czosnku Podgrzac tluszcz do 375F. Podzielic kazdego ziemniaka na 16-18 czesci W duzej misce (naczyniu) dobrze wymieszac jajko z mlekiem. W drugiej misce wymieszac suche skladniki. Wrzucic czesc ziemniakow do mleka z jajkiem, nastepnie obtoczyc dokladniee w mace.(Powtorzyc) Smazyc w smazalnicy (deep fryer) przez trzy minuty. Wyjac smazace ziemniaki z oleju na jedna minute i ponownie po jednej minucie zanuzyc je w goracym oleju i smazyc przez 5 min czy tez az do usmazenia. KFC Salatka ziemniaczana/KFC Potato Salad 2 funty(ca900g) ziemniakow 1 filizanka majonezu 4 lyzki pikli 4 lyzki cukru 2 lyzki zmielonej bialej cebuli 2 lyzki musztardy 1 lyzka octu 1 lyzka zmielonego celera(lodyga) 1 lyzka drobno posiekanego piemento 1/2 lyzki zszatkowanej marcewki 1/4 lyzki suszonej naci pietruszki 1/4 lyzki pieprzu szczypta soli Cienko obieramy ziemniaki i kroimy je na \\\"jadliwe\\\" kawalki. Gotujemy w osolonej wodzie od 5 do 10 min. az do miekkosci Podczas gotowania ziemniakow w naczyniu (misce )mieszamy majonez, pikle, cukier, cebule, musztarde, ocet, seler, piemento, marchew, pietruszke, pieprz i sol.. Do przestudzonych ziemniakow dodajemy sos i schladzamy salatke w lodowce przez dwie godziny. Najlepiej jesli salatka postoi przez noc. Placki z International House Of Pancakes 1 1/4 filizanki maki pszennej 1 jajko 1 1/4 filizanki maslanki 1/4 filizanki granulowanego cukru 1 kopiata lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody kuchennej 1/4 filizanki oleju szczypta soli Podgrzej patelnie na srednim ogniu. W mikserze zmieszaj wszystkie skladniki az do uzyskania gladkiej masy. Na goraca patelnie naloz lyzka i uformuj 5-inchowe kolka. Kiedy brzegi wydawawac sie beda lekko stwardniale przewroc placki na druga strone. Placki powinny byc zlotocisto brazowe. Tortilla Twister Składniki na 4 porcje 10 dag maki kukurydzianej 10 dag maki pszennej 1 jajko 100 - 125 ml mleka 1/2-1 łyżeczki soli olej LUB 5 gotowych tortilli 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka pieprz cayenne, ostra papryka lub chilli 2 pomidory kilka listków lodowej sałaty 1 ogórek 1 średnia cebula biała lub czerwona 1 czerwona papryka 5 dag orzeszków ziemnych 1 duży jogurt naturalny 4-5 ząbków czosnku zioła: bazylia, oregano lub inne sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Jajko, mąkę, sól i mleko wyrobić dokładnie na gładką masę. Ciasto rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując mąką , a następnie wykrawać dość duże okręgi, np. przy pomocy talerza. Patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem. Smażyć placki. (Placki w trakcie smażenia można delikatnie posmarować olejem przy pomocy pędzla, choć nie jest to konieczne, jeśli patelnia będzie dobrze natłuszczona). Nie należy smażyć ich zbyt długo, gdyż staną się kruche i nie będą chciały się dać zwinąć. Każdy z usmażonych placków ułożyć jeden na drugim na talerzu i przykryć drugim talerzem, tak by stały się lekko wilgotne. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Przyprawić przyprawą, chilli, pieprzem cayenne lub ostra papryką. Usmażyć na oleju. 2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę na małe kawałki, a sałatę na cienkie paseczki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, ogórka również obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, przyprawić ziołami solą i pieprzem, wymieszać. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. 3. Każdy placek posmarować dokładnie sosem jogurtowym. Ułożyć na nim porcję kurczaka, , pomidory, ogórki, sałatę, cebulę, orzeszki i paprykę. Polać sosem. Zwinąć w rulon. Zawinąć w folię aluminiową lub papier. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180C i podpiec przez około 5-10 min. Smacznego!!! 4. Tortille najlepiej przygotowywać w sposób taki, że wszystko przyrządza się kolejno, wtedy mięso i placki bedą jeszcze ciepłe. Wówczas do piekarnika wystarczy włożyć na około 5 min. A jeżeli ktoś przygotowuje wcześniej, polecam najpierw zagrzać placki i mięsko, dodać warzywa i na koniec włozyć do piekarnika. Znalazłam jeszcze coś takiego: PASTA (MIESZANKA) TEMPURA Tempura jest daniem z kuchni japońskiej. Jest to po prostu bardzo prosta panierka, którą obtacza się ryby, owoce morza bądź warzywa. Składniki: - mąka pszenna - mąka kukurydziana - lodowata woda ( jak najbardziej może być gazowana) - sól - biały pieprz - proszek do pieczenia Przygotowanie: Mieszamy obie mąki i przyprawy. Dolewamy powoli wody i ucieramy trzepaczką na gładką masę o takiej samej konsystencji jak masa naleśnikowa. Gotowe! Teraz obtaczamy w tym rybę lub owoce morza i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, dosłownie kilka minut. Z ryb polecam pangę, a z owoców morza krewetki bądź przegrzebki. Jeszcze jakaś strona : http://fotowrzut.pl/6V4NJ9MXJL http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/s..._z_mcdonaldsa/ coś w stylu Chicken Nuggets: Składniki: *pierś z kurczaka *śmietana (18%) *woda *Vegeta *Chipsy paprykowe *olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki (w zależności od upodobań) i moczymy w śmietance i wodzie (w równych proporcjach) z dodatkiem Vegety (do smaku). Całość odstawiamy do lodówki na godzinę. Później kruszymy chipsy, obtaczamy w nich pierś i smażymy. Sos: *1/4 szklanki majonezu *Łyżeczka suszonej cebuli *Szczypta soli i pieprzu do smaku skrzydełka kurczaka - 4 skrzydełka kurczaka - jedno jajko - sól - curry - ostra papryka - mąka - mleko - olej - bułka tarta - płatki kukurydziane - łyżka masła Skrzydełka moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli W międzyczasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Ilość przypraw jaką użyjemy zależy od naszego gustu i od tego jak ma być ostry kurczak. Na talerzu należy wymieszać mąkę i bułkę tarta w proporcji 1:3 z łyżką rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Części ze skrzydełek, które nie mają mięsa wyrzucić, a pozostałe odsączyć z wody, następnie obtoczyć w bułce tartej z mąką, a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąka. Pamiętaj, aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki! Następnie w wysokim naczyniu (np. patelni) rozgrzej olej z dodatkiem masła (nada to aromatu) i gdy tłuszcz bardzo się rozgrzeje, włóż do niego panierowane skrzydełka. Oleju musi być tyle, aby mięso było całe zanurzone. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Wszystkie przepisy znalazłam na innych stronach - póki co , nic nie sprawdzałam.
![]() Edytowane przez effulla Czas edycji: 2010-09-28 o 17:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hmm... z krusherem może być ciężko i będzie wymagał sporo pracy, ale myślę, że można zrobić coś podobnego ![]() Podstawą w krusherze jest takie jakby waniliowe mleko, takie bardzo gęste, używane do produkcji lodów, itp. Nie wiem czy jest dostępne w jakimś większym markecie, ale nie zaszkodzi poszukać. Miesza się to pół na pół z wodą (1 litr wanilii - 1 zimnej wody) i najlepiej chyba wsadzić do zamrażalnika. Dość często trzeba to mieszać, albo użyć takiej specjalnej maszyny do robienia lodów, żeby się zmroziło, ale było takie jakby półpłynne. Temperatura na pewno nie schodzi poniżej zera. A teraz smaki: TRUSKAWKA: Tak prawdę mówiąc to podstawą może być coś w rodzaju truskawkowego dżemu, chociaż można by to nieco rozcieńczyć. Do tego jakieś waniliowe, rozkruszone ciasteczka, całość wymieszać i powinno być podobne ![]() CZEKOLADA: Kupujemy kilka Kit-Katów, rozkruszamy na drobno. Do tego można zrobić jakąś polewę czekoladową, albo zrobić jakąś. Tak jak z truskawką mieszamy wszystko razem i gotowe ![]() KARMEL: Hmm.. też sugerowałabym kupno jakiejś gotowej karmelowej polewy. Do tego można pokruszyć na drobno migdały i podsmażyć je lekko z cukrem, żeby się przypiekły i były słodsze, albo kupić jakąś gotową posypkę słodzonych orzechów o ile są takie ![]() ![]() Najgorzej będzie z wykonaniem samej bazy, ale myślę, że jeśli dasz radę znaleźć jakiś gęsty, waniliowy płyn podobny do mleka i będziesz odpowiednio często mieszać przy zamrażaniu to wyjdzie dobrze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Z innego forum... kr.kfc.-truskawkowy:
- truskawki rozmrożone - mleko - cukier - pokrojone drobno orzechy lub herbatniki zmiksuj mleko i truskawki ( ok pół na pół, ale daj troche więcej mleka) dodaj cukru ( według uznania ) wrzuć ciacha albo orzechy
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Deidra , effulla dziękuję
![]() Spróbuję zrobić w domciu
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2010-09-29 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.