|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24931 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
|
|
#24932 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Czytam Was codziennie, ale nie mam czasu (nienawidzę papierologii szkolnej, wygrzebać się nie można, a w szkole specjalnej jest tego od groma).
Mam pytanie. Syrenka przeanalizowała maskę Bingo https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1077 . Co mogę do niej dodać? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Nie spieszy mi się . I tak nie zrobię zakupów w najbliższym czasie, bo nie użyłam chyba połowy tego co mam. Ale może na przyszłość .Pozdrawiam Was zza sterty protokołów, diagnoz, IPETów, konspektów, herbaty i Jojo (pianki )
|
|
|
|
#24933 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sprawdziłam i nie wiem ![]() zamiast przecinkow miedzy skladnikami sa kropki tea jest na koncu wiersza, a carbomer zaczyna nowy wiersz jak spisywalam sklad to intuicja podpowiadala, ze to 2 skladniki Cytat:
nieodwazyłam się jej nałożyć ze względu na skład, ale koleżanka twierdzi, że są po niej miękkie i gładkie włosy Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-09-28 o 21:10 |
||
|
|
|
#24935 | |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze mam do Was jedno pytanko
zastanawiam sie na wyjazd nad odzywka b/s mocno emolientowa (moze byc tez z silikonem) Jumaatt zaproponowala z parafina wysoko w składzie (mini Naturia truskawkowa), ktora moze mocno obciazyc ![]() Syrenko podobno w zimie używałaś Ziaję bez spłukiwania czarną rzepę z silikonem i parafiną? Myślisz, że się nada na wyjazd? Chciałabym ochronić włoski ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
A co bys chciala do niej dodac? Ja emolientowa odzwyke garniera (karite+awokado) używam jako bazy do miodu, albo keratyny i panthenolu Uwielbiam pianki jojo
|
|
|
|
|
#24936 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do moich doświadczeń, moje zimowe doświadczenia są przeciwieństwem Twoich przyszłych a wysokie temperatury + b. wysoka wilgotność są dla mnie intelektualną zagadką w kontekście moich włosów i doboru odpowiednich kosmetyków ![]() Ale teoria jest taka jak napisałam wyżej. |
|
|
|
|
#24937 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
. Z tego co wymieniłaś mam miód. Więc dodam miodzik |
|
|
|
|
#24938 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teorie juz znam dzieki swietnym artykulom na wizazu o PR ![]() co z praktyka to sie okaze ![]() poszukam jutro tej ziaji, znasz moze jakas inna podobna odzywke? niezla rewolucja dla moich wlosow sie szykuje |
|
|
|
|
#24939 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie, może z serii głupich, ale proszę o pomoc. Jak działa na włosy alkohol w składzie oprócz tego, że może wysuszyć. Właśnie, czy zawsze wysusza? Czy kręcone nie powinny stosować produktów z denatem?
|
#24940 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Kupiłam milk proteins, ale się zastanawiam czy nie kupić jeszcze innych
|
|
|
|
|
#24941 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
), szampon liliputz ma to coś takie guar hydrocośtamcośtam ( ) a podobno może też się nabudowywać to zrezygnowałam, szampon babydream mi straszne dziwne rzeczy robił z włosami ale płyn do kąpieli ma podobny skład i on właśnie wygrał z hippem, teraz po pierwszym myciu nim już żałuję. To samo co przy szamponie, chociaż kubeczkowałam, takie zbite w jedno włosy, w które aż strach włożyć palce, dostały dużo odżywki tej z biedronki, potem joanna wrzosowa, nivea fc, psikadło nawilżająco-roteinowe, żel artiste ale kurczę, coś z nimi nie tak... znaczy, to nie jest przeciążenie stylizacją, tego nie umiem zrobić ale tak jakoś nie chciało im się zbyt kręcić nawet po plunkingu i takie jakieś... teraz schną zaspineczkowane i potraktowane jeszcze tigi (bo to taki pewnik, czułam że muszę fryzurę ratować bo mogłoby być nieładine jutro)... więc nie spodobało im się mycie szamponem albo odżywka (bez dodatków)...ach, i jeszcze jedno spostrzeżenie - jako stylizator tylko żel lniany daje zadowalający efekt. Coś z polimerami na suche, przed snem i rano, po nich nie ma tak ładnego skrętu jednak gdy nakładany jest na mokro, żel joanna rzepa bardzo fajny ale 2 czy 3 razy użyłam go po myciu i już pół tubki wyparowało. i nie wiem, co mam zrobić z włosami w nocy, związać na czubku czy znowu spać krzywo (czasami śpię w dwuosobowym ale wpoprzek i wtedy sobie zwisają ale w pojedyńczym muszę pokrzywiona się kłaść) a porpos cierpień dla urody, któregoś dnia wlałam dwie łyżki octu jabłkowego do miski i zostawiłam w łazience na czas trzymania maski... jaki smród... nie jestem przesadnie wrażliwa na zapachy ale to było ponad moją cierpliwość
|
||
|
|
|
#24942 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny,
nadrobiłam wreszcie wątek i mogę z czystym sumieniem do Was wrócić Ja jestem chwilowo we włosowej euforii, bowiem mocno wycieniowałam włosy z objętości i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. To znaczy gwoli ścisłości najpierw wycieniowałam jedną warstwę sama i było w porządku, ale odczuwałam przymus psychiczny, żeby jednak oddać się w ręce fryzjera. No i poszłam na całość z cieniowaniem i teraz mam o połowę mniej włosów, za to lepszy skręt, duże odbicie od skóry głowy, zgrabną fryzurkę i jakieś korkociągi i sprężyny się nawet pojawiają czasem ![]() A przede wszystkim dużo lepiej się układają same z siebie, mam wrażenie, że bardzo potrzebna im była przestrzeń do życia Niedługo postaram się wrzucić jakieś fotki w ramach udokumentowania Rybiorku, dzięki za info o nowej książce CG! Jestem jej bardzo ciekawa i mam nadzieję, że ustosunkuje się do paru trapiących nas problemów, między innymi PVP ![]() Yasmin, jeszcze a propos tej odżywki truskawkowej, to popatrzyłam jeszcze raz na skład i ona jest prawie całkowicie emolientowa (humektanty przy zapachu) i oprócz parafiny ma też silikony w dalszej części. I nienajgorsze oceny w KWC, może to tylko ja na nią tak źle zareagowałam ![]() W każdym razie na pewno jej plusem jest to, że jest taka malutka, właśnie świetna w podróży i kosztuje grosze, więc jeśli jeszcze się na nią gdzieś natkniesz, pooglądaj, może Cię urzeknie
|
|
|
|
#24943 |
|
Zakorzenienie
|
wiem ze to nie zgodne
ale...co zrobic jesli na moje wlosy jako stylizator pomaga cos z silikonami loki wtedy mam grubsze wcale nie obciazone- jesli nic nie uzywam wlosy sa jak wior i skrecaja sie w male makarony czego nie znosze
|
|
#24944 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale jeśli włosy masz w dobrym stanie i nie jest to kwestia pielęgnacji, stosuj preparaty silikonowe, jeśli po nich masz najbardziej odpowiadający Ci skręt. Pamiętaj tylko o odpowiednio częstym zmywaniu szamponem i wynagrodzeniu włosom szamponowania w postaci intensywniejszej pielęgnacji. A próbowałaś w ogóle do stylizacji czegoś bezsilikonowego? Żel lniany, balsam Nivea? |
|
|
|
|
#24945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie jest lepiej niz bylo uzywalam nivea tego do lokow tak? i wlosy mialam suche po nim byc moze wlasnie potrzeba im troche silikonu byc moze w masce do wlosow stosuje lorysa karite i wydaje mi sie dobra ale po wysuszeniu moje loki potrzebuja czegos do utrwalenia bo maja tendencje do sianowania sie te siemie byc moze mi pomoze bo nie probowalam....wiem sama ze wlosy nie dosc ze sa krecone i z natury suche to jeszcze je rozjasniam wiec pielegnacje mam dodatkowo trudniejsza...
|
|
|
#24946 |
|
Zakorzenienie
|
ja się lubię z silikonami, może i doraźnie poprawiają włosów ale dla mnie to na plus, bo żeby się pozbyć zniszczonych musiałabym sporo obciąć i nie wyglądałabym wtedy zbyt dobrze. poza tym traktuję je jako ochrona końcówek przed szkodliwymi czynnikami, kiedyś na noc wcierałam w końce jedwab CHI i włosy niszczyły się wtedy dużo wolniej-teraz do tego wracam
|
#24947 |
|
Zakorzenienie
|
po mojej kilku miesiecznej obserwacji wlosow dochodze do wniosku ze jednak potrzebuje czegos z silikonem
czegos co utrwali skret nie wysuszy i nie usztywni go musze opracowac jakis stylizator![]() dzieki za podpowiedzi
|
|
#24948 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
SLES- Sodium LaurEth Sulfate Jumaatt witamy po przerwie Alverde są bardzo fajne, szampon indra mnie troszkę wkurza że się nie pieni i troszkę plącze włosy. Jedyne czego jeszcze nie użyłam do odżywka balea bo nie jestem pewna czy jest d/s czy b/s obstawiam, że d/s ale wolałam się upewnić
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-09-29 o 10:11 |
|
|
|
|
#24949 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Kochane Dziewczyny, mnie też nie było jakiś czas, zalatana jestem
I okropnie zła na moje włosy - chyba przez tą pogodę robią mi problemy - puszą się (choć wcześniej były ładne, a pielęgnacji nie zmieniłam), fale są mniejsze i w ogóle tak nieładnie ![]() Co polecacie teraz jako maskę/odżywkę do spłukiwania na tę pogodę, żeby było najlepiej z tych co mam: kallos latte, lorys crystal radiance, gloria, coco mask z profisa, garnier awokado i karite. Ratujcie dziewczyny, bo naprawdę jestem zła i momentami mam ochotę skończyć z tą całą mozolną pielęgnacją ![]()
|
|
|
|
#24950 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Zależy od potrzeb włosów. Kallos i Garnier są dość ciężkie, Gloria dużo lżejsza. A co ostatnio nakladałaś?
|
#24951 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe77 poradz mi czy moge do stylizacji uzyc czegos z silikonem
(wczesniej troche wyzej opisalam swoj problem) bez tego moje wlosy sa skrecone jak makarony a po silikonie mam ladny korkociagowy grubszy skret
|
|
#24952 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i raczej mam zamiar sie w taki zaopatrzyć bo nivea FC nic mi nie daje, stylizator na sucho też tak średnio. Dlatego chcę jakiś co się nakłada na mokro.
|
|
#24953 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#24954 | |
|
|
Cytat:
Odżywkami nakarmisz włosy, by coraz łatwiej móc nimi manipulować, a stylizację zrobisz silikonową. Ilonko tak przebiegam oczami wcześniejsze posty i widzę, ze pytasz o denat. By nie zaszkodził włosom, powinien mieć emolientowych towarzyszy. Alkohol jest dodawany jako promotor do odżywek i kuracji Alverde (na 2 miejscu składu!), ale ponieważ jest w nich sporo emolientów, nie ma szans na wysuszenie. Jeśli jednak denat mamy w stylizatorze czy psikadle, gdzie podstawą jest woda i substancje filmotwórcze (polimery, proteiny wielkocząsteczkowe) oraz jakiś humektant, to małe są szanse na zrównoważenie tego działania.
|
|
#24955 |
|
BAN stały
|
dziekuje wam bardzo za porady
musze sie pochwalic - zrobilam sobie przed chwila w koncu ostre zdjecia. To po pierwszym razie stosowania metody CG mam nadzieje, ze dzieki Wam i forum pozbede sie puchu
|
|
|
|
#24956 |
|
Raczkowanie
|
Eloe, ślicznie dziękuję za kolejne profesjonalne wytłumaczenie
![]() Jumaatt, witaj z powrotem.
|
#24957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), ja mam chwilowo odwrotnie niz Ty, uzywam odzywki myjacej i ds z silikonami a stylizatory bez i chwilowo jestem mega zadowolona, mam wlasnie grube loki ktore trzymaja sie ciasno, oczywiscie oznacza to ze bede musiala uzyc szampon z sls ale mi to nie przeszkadza, mam taki typ wlosa i skalpu ze i tak minimum 1 raz w tygodniu potrzebuje porzadnego oczyszczeniaedit: wstawiam dowod, w zasadzie 2 dowody
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2010-09-29 o 15:34 |
|
|
|
|
#24958 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, mam pytanko
Czy to, że w takie deszczowe dni jak dzisiaj robi mi się z włosów jeden wielki puch i baranek oznacza, że brakuje im nawilżenia, olejowania, protein...?
|
|
|
|
#24959 | |
|
|
Cytat:
Edit: są jednak zdjęcia ![]() Na się nie pokazuję, bom chora. Na głowie tłuszcz i coś tam. Wspaniale... Niech już będzie zima.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-09-29 o 15:55 |
|
|
|
|
#24960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zacznij od zamkniecia lusek, koncz mycie chlodnym natryskiem, stosuj odzywki bs oraz stylizator z czyms co zapobiegnie zarowno utracie wilgoci z wlosa jak i zbierania wilgoci z otoczenia, co do skladnikow to bardziej dziewczyny sie wypowiedza ja wiem ze parafina moze pomoc oraz gliceryna w skladzie (jak je tolerujesz oczywiscie) ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- wstawilam, po chwili bo musialam poleciec do firmowej kuchni i cyknac a potem obrocic
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 16 (0 użytkowników i 16 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.

. I tak nie zrobię zakupów w najbliższym czasie, bo nie użyłam chyba połowy tego co mam. Ale może na przyszłość
.

loki wtedy mam grubsze wcale nie obciazone- jesli nic nie uzywam wlosy sa jak wior i skrecaja sie w male makarony
czego nie znosze