Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 168 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-25, 21:27   #5011
Izydka
Raczkowanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez hell_girl Pokaż wiadomość
Kochana ja mam TO SAMO!!! Skąd te kilka kilo nie mam pojęcia, a ja przecież ograniczyłam nawet jedzenie! Jutro ide do ginekologa zaoytać co jest i ewent. poprosić o inne tabsy bo w niektóre ubrania sie po prostu nie mieszczę!!! Mój proces odchudzania zaczyna się odwracać a tego nie chciałam bo jestem szczupła i przyszło mi to z szeregiem wyrzeczeń <załamka> a tu głupie tabletki i z nimi kilka kilo w biodrach, udach i brzuchu ... A co do pryszczy - tez zareagowałam podobnie. Przy 1 opakowaniu było ich duuuzzzooo i to takie wielkaśne. Obecnie (kończę 2 opakowanie) jest ich mniej trochę. Cóż. Czuje,że Yasminelle, albo tabletki ogólnie pójdą się bujać od jutrzejszej wizyty u lekarza .... Zobaczymy, pozdrawiam Cię serdecznie i wszystkie Yasminelki )
Dzięki wielkie, za słowa otuchy - myślałam, że tylko ja tak mam. I już wkurzają mnie te teksty pod tytułem: na pewno zwiększył Ci się apetyt i więcej jesz. Niestety cały czas kontroluję to co jem, chociaż wcześniej tego nigdy nie robiłam - zawsze miałam jakieś 8 - 10 kg niedowagi. A teraz nagle tyję. Zaczynam się bać o swoją figurę, bo czuję, że nad tym nie panuje. Myślałam, że może mam coś nie tak z przemianą materii, ale wypróżniam się regularnie tak jak wcześniej.

Od tych tabletek naprawdę się tyje - jeśli ktoś już zauważył, że przybrał kilka kilo. Może powodują, że tłuszcz z jedzenia się bardziej odkłada u niektórych...
Izydka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-25, 21:55   #5012
asiaczek007
Przyczajenie

Dziewczynki, brałam tabletki przez miesiąc , w przerwie dostałam normalnie okres tak jak być powinno. Odstawiłam tabletki i nie dostałam okresu. Wiem, że to normalne, ale jak wy miałyście z okresem po odstawieniu tabletek? kiedy się go spodziewać?
asiaczek007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-25, 22:08   #5013
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherryslush Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie. o 19 wzielam tabletke yasminelle jednak po godzinie dostałam biegunki. Postanowilam wziac druga tabletke i teraz po 2 godzinach znowu dostalam biegunki. Zastanawiam się czy powinnam wziac trzecia tabletke na wszelki wypadek? Prosze o szybką odpowiedz..
Jeśli nie byłaś co najmniej 4 razy w ciągu godziny w toalecie to nie jest biegunka i niepotrzebnie brałaś kolejną tabletkę...

Cytat:
Napisane przez wirakacza Pokaż wiadomość
czy moge zrobic dwu miesieczna przerwe w braniu yasminelle bo wlasnie wyjechalam na kontrakt do wloch na 2 miesiace i zapomnialam tabletek czy raczej jest to za krutka przerwa
Z tego co mi wiadomo jeśli już się robi przerwę to powinna wynosić około 3 cykli (a nie miesięcy!) ale najlepiej by było gdybyś zapytała swojego gina

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-26, 09:54   #5014
handmadeearings
Raczkowanie

Hej wszystkim
witam się jako świeża pożeraczka Yasminelle
po chyba 6 latach spróbuję ponownie pigułek
ginka mi je dała głównie na podregulowanie moich hormonów które prawdopodobnie po ciąży nie wróciły do końca do normy.
Biorę je dopeiro od poniedziałku, i póki co już zadziałały na długość krwawienia. zawsze ciągnęło się to po 7 dni a tu 5 dnia poprostu się skonczyło... z tego jestem bardzo zadowolona. W tym mcu też wyjątkowo nie miałam PMS ale to raczej kwestia choroby i antybiotyku który dopiero 2 dni temu skończyłam.
Póki co wiem, że dodatkowy tydzień po antybiotyku będzie trzeba się jeszcze męczyć z gumami, aczkolwiek teraz jest celibat chwilowy bo zauważyłam że chyba mam jakąś infekcję.... swędzi piecze.. na zewnątrz przy ujściu, nie podoba mi się to, odrazu posmarowałam się Pimafucortem który keidyś dostałam od ginki na podobne sytuacje. dziś już lepiej... mam nadzieje że to szybko przejdzie.
Mój TŻ póki co najbardziej sie dopytuje czy mi cyci urosną po dzieciach wiadomo jak jest,.... obwisłe i puste B.... i jakby troszke napuchły to ja bym wcale nie protestowała hihi
boje sie też ze przytyję. dopiero co udało mi się schudnąć i nie chcialabym tego stracić a jeść niestety uwielbiam. naszczęśćie mam manię ważenia się i mierzenia dość często więc będę obserwować
aaaai kolejny skutek uboczny.... tak mi sie wydaje ze od tabletek... jestem lekko ospała i ciągle ćmi albo boli mnie głowa.
Mam nadzieję że w miare szybko mój organizm się przyzwyczai

no i troche mnie zmartwilyscie z tymi krwawieniami, bo mi przerwa na krwawienie wypada 11-17 października, a 18 mam rano cytologię... na wizytę czeka sie po 2 mce więc nie bardzo mi pasuje żeby mi ta wizyta przepadła...

aaa cellulit już mam , a z cerą nigdy nie miałam problemu, jak tyłek niemowlaka mam i mam nadzieję że tak pozostanie !!

Edytowane przez handmadeearings
Czas edycji: 2010-09-26 o 09:57
handmadeearings jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-26, 14:24   #5015
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek007 Pokaż wiadomość
Dziewczynki, brałam tabletki przez miesiąc , w przerwie dostałam normalnie okres tak jak być powinno. Odstawiłam tabletki i nie dostałam okresu. Wiem, że to normalne, ale jak wy miałyście z okresem po odstawieniu tabletek? kiedy się go spodziewać?
JA po odstawieniu miałam straszne krwotoki i bóle brzucha ;/ nie reagowałam za dobrze ;/

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

Cytat:
Napisane przez handmadeearings Pokaż wiadomość

aaa cellulit już mam , a z cerą nigdy nie miałam problemu, jak tyłek niemowlaka mam i mam nadzieję że tak pozostanie !!
Ja też zawsze miałam ładną cerę a po tabletkach mi się pogorszyła nie przetłuszczały mi się włosy ani cera a teraz mam co chwile tłuste włosy i muszę używać kremów do cery tłustej przez ten tłuszcz robią mi się pryszcze tragedia mam nadzieję , że po nowych tabletkach się to poprawi i wróci do normy ;/ jak nie to tragedia ;/
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-26, 15:09   #5016
handmadeearings
Raczkowanie

matko ile my sie musimy nacierpieć co? zamieniamy comiesięczne męki na tłuste włosy pryszcze tycie itp ;-)

ja mam bardzo przetłuszczające się włosy, więc mycie codzienne nie będzie problemem... natomiast syfów strasznych bym nie chciała jednak... no cóż, nie mam na to wpływu, zobaczymy jak będzie.
ale po 2 ciąży bardzo rozchwiały mi się hormony i libido było ponizej zera więc dlatego zdecydowalam sie na tabletki...
wolę być grubsza pryszczata i szczęśliwa niż chuda z piękną cerą ale wiecznie wściekła i z huśtawk nastrojów....
Stary 2010-09-26, 16:20   #5017
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kubuku86 Pokaż wiadomość
Pani gin przepisała mi dziś moje pierwsze tabletki anty i to właśnie Yasminelle

Bo podobno są bardzo "nowoczesne" i zawierają bardzo małą dawkę hormonów...
wiecie coś o tym?? bo to chyba dobrze jak się nie łyka niepotrzebnych hormonów.

okresy mam średnio obfite, bezbolesne i z cerą moją też nie najgorzej więc mnie tylko o antykoncepcje chodziło... i te mi zapisała. mam 22 latka, bo to też chyba ważne

czy Yasminelle są jakąś nowością rzeczywiście? i tak mało szkodliwe? bo jakiś dodatkowy składnik maja podobno ale teraz nazwę zapomniałam...
Wydaje mi się ze faktycznie mało hormonów mają , bo mój organizm po nich szalał a ja mam dużo hormonów i porobiły mi się cuda ;/ więc jeśli ty też masz mało ich to nie powinno być żadnych problemów mi się wydaje bo te wszystkie skutki uboczne się robią jak dawka hormonów jest nie trafiona ... ja nie wiem , że oni nie chcą robić tych badań ile by nam oszczędzili jak by zbadali hormony przed zapisaniem tabletek ;/
Stary 2010-09-26, 17:42   #5018
handmadeearings
Raczkowanie

Składnikami są etynoestradiol i drospirenon tylko nie wiem który z nich jest tym "dodatkowym" ale kojarze ze czytalam ze ma on za zadanie własnie zminimalizować efekty uboczne tradycyjnych pigułek "anty"
Stary 2010-09-26, 19:01   #5019
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Składnikami są etynoestradiol i drospirenon tylko nie wiem który z nich jest tym "dodatkowym" ale kojarze ze czytalam ze ma on za zadanie własnie zminimalizować efekty uboczne tradycyjnych pigułek "anty"
Możliwe tyle , że u innych moich koleżanek przy tych samych tabletkach poprawiłą się cera i włosy( właśnie u tych co wcześniej miały pryszcze i przetłuszczające się włosy ) u mnie zadziałało odwrotnie więc myślę , że to właśnie dlatego , że u mnie zmieniła się dawka hormonów na mniejszą a u nich się podwyższyła .
Stary 2010-09-27, 12:39   #5020
agila negra
Zadomowienie

Dziewczyny, mam problem. Rok temu, albo i lepiej poprosiłam lekarza o zmianę tabletek na inne, bo od Triquilaru strasznie tyłam. Dostałam Yasminelle i przez ten rok brania nie było żadnych problemów. Teraz w trakcie brania tabletek, gdzieś tak w połowie pojawiło się plamienie, które przerodziło się w słaby okres. Czy to może być spowodowane faktem, że jestem na diecie? A jeśli nie to dlaczego tak się dzieje? Powinnam od razu lecieć do lekarza, czy mogę poczekać miesiąc do następnej wizyty?
Tabletki biorę od jakichś pięciu lat, bo mój "naturalny" okres trwa ponad miesiąc. Nie ma możliwości, że jestem w ciąży.
Stary 2010-09-27, 21:04   #5021
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Hej dziewczęta. Od kilku dni biorę antybiotyk i sporo leków przeciwbólowych. Czytałam kiedyś, że dziewczyna regularnie brała tabletki i zaszła w ciąże właśnie dlatego, ze brała antybiotyk. Więc powiedziałam mojemu kochanemu, żeby zakupił prezerwatywy, bez spoglądania do ulotki. Teraz przeczytałam, że działanie jest osłabione przez tylko niektóre antybiotyki(nawet nie wiem, czy on się do nich zalicza, zapomniałam o tym w ogóle powiedzieć, że biorę tabletki). Chyba nie przesadzam z ostrożnością?
I jak to jest - czy trzeba stosować prezerwatywy do rozpoczęcia kolejnego opakowania czy tylko w okresie brania antybiotyku?
Przeciwbólowe(duże ilości) raczej nie wpływają, co nie?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-27, 21:31   #5022
handmadeearings
Raczkowanie

na ulotce antybiotyku masz napisane do jakiej grupy nalezy. np. ja bralam amotaks czyli amoksycyline ktora jest z grupy penicylin wiec oslabial pgulki. w ulotce jest napiszane ze najlepiej sie zabezpieczac jeszce tydzien po zakonczeniu antybiotyku

a co do krwawien to w ulotce tez o tym jest. ze jest mozliwe plamienie i krwawienie miedzy krwawieniami z odstawienia....

ja akurat jestem strasznie "ulotkowa" czytam wszystie od dechy do dechy
Stary 2010-09-27, 22:17   #5023
dorotka_wac
Zadomowienie

Dziewczynki, czy któras z Was po odstawieniu Yasminelle ( nie mówie o pierwszej przerwie z odstawienia ) a o następnej miesiącze , miała jakieś problemy z jej pojawieniem się ?
A jeśli macie jakieś doświadczenia to po jakim czasie się pojawiła ? ... Cholera !!!! Ja nie mam @. A dzisiaj powinnam mieć...

Moda damska od zawsze była najdroższą sztuką opakowania. - Ambrose Bierce

dorotka_wac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 14:20   #5024
kasia_kg18
Przyczajenie

a odstawiłas całkowicie tabletki, czy przeszłaś na inne?
kasia_kg18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 16:08   #5025
dorotka_wac
Zadomowienie

Odstawiłam całkowicie ... muszę zrobić badania na hormony a one niestety muszą być na "czysto" żeby wyszły wiarygodnie.

Stary 2010-09-28, 17:00   #5026
handmadeearings
Raczkowanie

a kiedy odstawiłaś tabletki?
Stary 2010-09-28, 18:32   #5027
dorotka_wac
Zadomowienie

początek września...

Stary 2010-09-28, 19:39   #5028
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorotka_wac Pokaż wiadomość
Dziewczynki, czy któras z Was po odstawieniu Yasminelle ( nie mówie o pierwszej przerwie z odstawienia ) a o następnej miesiącze , miała jakieś problemy z jej pojawieniem się ?
A jeśli macie jakieś doświadczenia to po jakim czasie się pojawiła ? ... Cholera !!!! Ja nie mam @. A dzisiaj powinnam mieć...
Na wizażu jest wątek zbiorczy o odstawieniu - możemy tam wyczytać, że bardzo wiele dziewczyn ma problemy z miesiączką gdy przestaje brać tabsy. To normalne - cykl jest rozregulowany, trzeba cierpliwości. Nie martw się, jeśli nie było ryzykownych sytuacji.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 19:46   #5029
Izydka
Raczkowanie

Cytat:
Odstawiłam całkowicie ... muszę zrobić badania na hormony a one niestety muszą być na "czysto" żeby wyszły wiarygodnie.

a tak z ciekawości... czy nie wybierasz się przypadkiem do szpitala w Poznaniu na polną 33?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-28, 19:54   #5030
dorotka_wac
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Na wizażu jest wątek zbiorczy o odstawieniu - możemy tam wyczytać, że bardzo wiele dziewczyn ma problemy z miesiączką gdy przestaje brać tabsy. To normalne - cykl jest rozregulowany, trzeba cierpliwości. Nie martw się, jeśli nie było ryzykownych sytuacji.
Powiem tak : dla mnie bez tabletek wszystko jest ryzykowne haha a tak szczerze to jakoś nie ufam prezerwatywom nie powinno być ryzyka, ale ...

Cytat:
Napisane przez Izydka Pokaż wiadomość
a tak z ciekawości... czy nie wybierasz się przypadkiem do szpitala w Poznaniu na polną 33?
ojjjjj nie do Poznania mam daleko Śląsk

Stary 2010-09-28, 21:44   #5031
Izydka
Raczkowanie

Cytat:
Powiem tak : dla mnie bez tabletek wszystko jest ryzykowne haha a tak szczerze to jakoś nie ufam prezerwatywom nie powinno być ryzyka, ale ...

ojjjjj nie do Poznania mam daleko Śląsk
bo ja z kolei musiałam Yasmin odstawić jak szłam badać hormony na Polną w Poznaniu... od tamtego czasu prawie rok nie brałam prochów, ale jak zaczęłam to jakoś dziwnie reaguje na to Yasminelle - tycie, pryszcze... pisałam wcześniej.
Jednak jak odstawiłam Yasmin - podobny skład, tylko wieksza ilość hormonów - mi okres zniknął do momentu wzięcia Yasminelle... a właściwie duphastonu na początek...

a czy zanim zaczelas brac tabletki mialas problem z miesiaczkami?
Stary 2010-09-28, 23:28   #5032
dorotka_wac
Zadomowienie

Ogólnie zawsze umieram z bólu - nawet jak brałam Yasminelle. Bóle były może słabsze ale dosłownie minimalnie, wiec mnie akurat tabl. na bóle nie pomagaja , na to mam inne prochy jak to napisałaś przeciwbólowe.
Miesiączki ogólnie miałam niezbyt regularne ,ale zawsze były ! Zaczekam jeszcze troszkę i zobaczymy ... ale mam brzuch jak balon z wodą ... ;/ okropne uczucie!

Stary 2010-09-29, 12:18   #5033
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Ogólnie zawsze umieram z bólu - nawet jak brałam Yasminelle. Bóle były może słabsze ale dosłownie minimalnie, wiec mnie akurat tabl. na bóle nie pomagaja , na to mam inne prochy jak to napisałaś przeciwbólowe.
Miesiączki ogólnie miałam niezbyt regularne ,ale zawsze były ! Zaczekam jeszcze troszkę i zobaczymy ... ale mam brzuch jak balon z wodą ... ;/ okropne uczucie!
Ja dzisiaj zaczynam nowe tabletki , a że nie ma żadnego czynnego wątku o nich to piszę tu Nawet sama założyłam, ale nikt nic nie pisze , chyba mało osób je bierze ;/ Ciekawe czy mi się coś polepszy po nich

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-29, 17:04   #5034
handmadeearings
Raczkowanie

a ja zaczynam powoli odczuwać bolesność piersi.... no zobaczymy... ogólnie mam dość guzkowatą budowę piersi (co kiedyś moja ginka wzięła za potencjalne gruczolaki) i przed @ zawsze mi te guzki puchną i bolą.... no zobaczymy jak będzie.
Wczoraj bąknęłam do TŻ że "bolą"... a on z szelmowskim uśmiechem "to rossnąą" heheheh gupek...
Stary 2010-09-29, 17:12   #5035
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
a ja zaczynam powoli odczuwać bolesność piersi.... no zobaczymy... ogólnie mam dość guzkowatą budowę piersi (co kiedyś moja ginka wzięła za potencjalne gruczolaki) i przed @ zawsze mi te guzki puchną i bolą.... no zobaczymy jak będzie.
Wczoraj bąknęłam do TŻ że "bolą"... a on z szelmowskim uśmiechem "to rossnąą" heheheh gupek...
Ja też mam taką budowę i też mnie ginekolog nieźle nastraszył ;P tymi guzkami ;/
Stary 2010-10-01, 11:29   #5036
mosiaq
Rozeznanie

czy kazda tabletka z blistra jest taka sama jak chodzi o sklad bo nie moge znalezc nigdzie;>

mosiaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 11:35   #5037
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mosiaq Pokaż wiadomość
czy kazda tabletka z blistra jest taka sama jak chodzi o sklad bo nie moge znalezc nigdzie;>
tak, każda jest taka sama

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-01, 17:36   #5038
handmadeearings
Raczkowanie

Sailormary to mnei pocieszyłaś troszkę myslalam ze tylko ja taka dziwna jestem. a powiedz mi czy przed @ tez mialas takie problemy z bolesnością? jakby każy z tych guzków puchł osobno i bolał? ja to musialam w sportowym staniku chodzic 24h bo tak mnie bolały piersi.
Stary 2010-10-01, 19:33   #5039
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mosiaq Pokaż wiadomość
W Yasminelle każda taka sama ;P

---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ----------

Cytat:
Sailormary to mnei pocieszyłaś troszkę myslalam ze tylko ja taka dziwna jestem. a powiedz mi czy przed @ tez mialas takie problemy z bolesnością? jakby każy z tychT guzków puchł osobno i bolał? ja to musialam w sportowym staniku chodzic 24h bo tak mnie bolały piersi.
Też tak miałam , ale ja to odbierałam , że to z powodu źle dobranego stanika ( mam pod biustem 62 cm a w sklepach są tylko takie 75 cm i są na mnie zawsze za luźne w obwodzie)teraz jak noszę stanik o obwodzie 60 to nie bolą mnie piersi , ale guzki dalej wyczuwam ;/
Stary 2010-10-04, 21:16   #5040
dorotka_wac
Zadomowienie

ehh...
Dziewczynki we wrześniu odstawiłam tab. ; pierwsza @ z odstawienia była, ale teraz czekam i już 30 (!) dzień cyklu (który u normalnych kobiet powinien trwać 28 ) i po 1 normalnej @ nie ma śladu ...
Bóle są ale nietypowe jak przy @ ... bolą raczej jajniki i dziwnie brzuch ,ale nie tak jak zawsze. Dzisiaj robiłam test -negatyw.
Wiem ,że kazda z nas reaguje inaczej ,ale czy któras z was miała podobne ekscesy ? Test raczej po takim długim okresie nie wyszedł mylnie
A no i mój brzusio coś nadmuchany jest

Edytowane przez dorotka_wac
Czas edycji: 2010-10-04 o 21:21
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości