![]() |
#1711 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1712 |
Raczkowanie
|
na ten temat nie ma nic napisane
tzn wg ulotki nie ale.. slyszalam tylko od kolezanki ze tak powiedziala jakas ginekolog wiec pytam sie tak po prostu
#1713 | |
Zakorzenienie
|
Ja bym się słuchała ulotki a nie koleżanki.
![]() ![]() |
![]() |
#1714 | |
Zakorzenienie
|
Ech kolejna reklamująca :/
![]() ![]() |
![]() |
#1715 |
Rozeznanie
|
Hej, wczoraj skończyłam pierwsze opakowanie tabletek, czy mam dziś spodziewać się okresu?
#1716 | |
Zakorzenienie
|
ulotka i wyszukiwarka.
![]() ![]() |
![]() |
#1717 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1718 |
Raczkowanie
|
dziewczyny..mam pytanie co do działania tabsów. wszędzie piszą, że każde tabletki nie ważne czy 1,2 czy 3-fazowe działają tak samo m.in.na endometrium. mój tż twierdzi, że któreś nie mają tego działania, nie zmieniają budowy endometrium tak żeby w razie zapłodnienia kom nie mogła się za implantować. on jest mocno wierzący i to działanie tabletek trochę mu się nie podoba bo w końcu wg kościoła to od momentu zapłodnienia jest się w ciąży.. kto ma racje?są niedziałające na endometrium?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1719 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() dzięki za odp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1720 |
Zakorzenienie
|
ulotka rigevidonu prawdę ci powie
|
![]() ![]() |
![]() |
#1721 |
Wtajemniczenie
|
Czy szczepienie przeciw grypie osłabia działanie tabletek anty? I jesli tak to po jakim czasie jestem bezpieczna?
Bardzo proszę o odpowiedz bo niestety nie jestem u siebie i nie mam przy sobie ulotki, zresztą i tak nie wiem czy znajdę tam taką odpowiedź.
![]() |
#1722 |
Zakorzenienie
|
Otóż od 2 miesięcy brałam Yasmine, zdecydowalam zmienić je z różnych powodów ( zmiana pigmentu skóry na dloniach, okropne pryszcze takie jakby guzki podskórne). Brałam tabletki normalnie, tydzień temu w piatek byl dniem mojej ostatniej tabletki, zrobilam przerwę jak zawsze i w zeszły piątek byłam u lekarza. Dostałam Ovranette, wzięłam o tej samej porze jak zawsze, a teraz moje pytanie, czy jestem już zabezpieczona? Wiem powinnam zapytać lekarza ale nie dał mi dojśc do slowa tak zachwalal te tabletki. I jeszcze jedna rzecz, Ovranette są podobno słabe o wiele słabsze od Yasminu, ich polski odpowiednik to chyba Novynette? Więc skoro, że są słabe czy będą mnie dobrze chroniły ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1723 |
Konto usunięte
|
Oglądałam dziś program na tvn style o skutkach ubocznych tabletek antykoncepcyjnych. Pani Ginekolog wymieniła tam między innymi :
cellulit spadek libido i powiedziała że większość jej pacjentek po odstawieniu tabletek ( które brały po kilka lat) mają trudności z zajściem w ciąże. Czy naprawdę tabletki przyczyniaja się do cellulitu? i do trudnosci zajscia w ciążę? Jakie symptomy powinny nam zwrócić uwagę że należy zmienić tabletki na inne, bądź inną metodę antykoncepcji? |
![]() ![]() |
![]() |
#1724 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jakie symptomy? wszelkie możliwe skutki uboczne w takim nasileniu, że stają się upierdliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1725 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() a po ilu tabletkach ovranette już jesteś? słyszałam różne opinie co do zmiany tabletek z większą ilościa hormonu na te z mniejsza: np że nie można robić przerwy i tylko wtedy się jest zabezpieczoną. ja natomiast 2 miesiące temu tez zmieniałam własnie z ",mocniejszych" na "slabsze" i lekarz kazal mi normalnie zrobic przerwe i uwazal ze bede zabezpieczona. i tak tez zrobilam choć nie do końcva byłam pewna komu wierzyć. na wszelki wypadek uważaliśmy z TŻ przez pierwszy tydzien. no i w ciąży nie jestem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1726 |
Przyczajenie
|
Witajcie Kochane.
Rozpoczynam moją "przygodę" z MIDIANE. Po półtora roku stosowania ze względu na plamienia, YAZ przestał mi służyć. W porozumieniu z ginekologiem podjęliśmy decyzję o zmianie własnie na MIDIANE. ![]() Mam ogromną nadzieję, że te tabsy będą odpowiadać mojemu organizmowi. ![]() Czytam Was regularnie. Pozdrawiam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1727 |
Wtajemniczenie
|
mam ważną okazję i nie chcę mieć w ten weekend krwawienia, a własnie tak wypada mi przerwa. Chcę więc od razu zacząć nowe opakowanie i w związku z tym mam kilka pytań :
1) czy wziąć tylko tyle tabletek przez ile dni nie chce miec krwawienia (np. dwa dni weekendu) i potem zrobić normalną 7dniową przerwę? Czy może wybrać całe drugie opakowanie do końca i dopiero przerwa? 2) czy nie namieszam brakiem przerwy za bardzo? nie obciążę organizmu, nie pojawią się jakieś skutki uboczne... ? (nie wiem czy taka informacja sie przyda, ale 3 miesiące brałam yaz, teraz koncze pierwsze opakowanie yasminu). i trzecie pytanie gratis -> 3) Niech wypowie się proszę ktoś kto naprawdę wie - interakcja żeń-szeń i tabsy. Gdzies czytałam że wzmacnia działanie estrogenów podobnie jak witamina C... gdzie indziej że nie ma wpływu... Jesli wzmacnia to po odstawieniu żeńszenia ochrona jest słabsza... z drugiej strony w tych nowych tabsach osłonowych asequrella jest całkiem spora dawka żeń szenia... Co o tym sądzicie ? Z góry dziękuję za odpowiedzi! Zależy mi na czasie bo nie wiem czy brać dzisiaj tabs z drugiego opak. czy lepiej nie ... i sorrki jesli takie pytanie już było, ale nie mam czasu czytać całej masy stron ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1728 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
co do efektów ubocznych... to są różne teorie... nie szkodzi to bardziej niz samo branie tabletek... moja gin mówi że okres potrzebny jest tylko do zajścia w ciążę ![]() ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- w yazie aby nie mieć krwawienia nie bierze się 4 tabletek placebo natomiast w yasminie nie robi się 7 dniowej przerwy to chyba tyle |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1729 |
Wtajemniczenie
|
dzięki
![]() może ktoś jeszcze coś napisze o tym żeń szeniu ? ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem już po 7 tabletkach, i nie wiem czy to przypadek czy te bóle głowy każdego wieczoru, okropne pryszcze na udach (!!!) i zapalenie pęcherza to od tych tabletek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1731 |
Przyczajenie
|
cholerna romantyczko,
ja dałabym szansę nowym tabletkom chociaż przez miesiąc, bo może to po prostu taki zbieg okoliczności i te twoje objawy wcale nie muszą być od nowych tabletek. choć z drugiej strony, jeśli te bóle głowy itd nadal będą się utrzymywać, to chyba nie warto cierpieć tylko po prostu wybrać się do lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
#1732 |
Przyczajenie
|
![]()
Dziewczyny!
Proszę o rade jakąś wterankę antykoncepcji doustnej, lub ginekolożkę ![]() Zostawiłam moje tabletki razem z kosmetyczką w łazience u koleżanki. Już czas żeby połknąć, ona mieszka poza miastem i nie mam już w tej chwili jak dojechać. Mogę jednak to zrobić jutro rano. Teraz stoję przed takim wyborem - albo leciec do niej wcześnie rano i wziąć moją tabletkę(Qlaira - są świetne!!), albo skorzystać z tabletek, które mam w domu (Yasminelle - była po nich ze mnie brzydka furiatka). Normalnie bym się nad tym nie zastanawiała i poczekała do jutra, ale dosłownie pare godzin temu kochałam się z moim chłopakiem i dziś jest dokładnie dzień w którym w normalnym trybie miałabym owulację... Yasminelle różnią się składem od Quilary - Y ma 0,02mg ethinylestradium i 3mg drospirenonum, Q - (ta tabletka którą miałabym wziąć, bo ogólnie to skład się zmienia w zależności od cyklu) - 2 mg estradiolu walerianianu i 3 mg dienogestu. Co to w zasadzie jest estradiol walerianu, czym się różni od etylo estradiolu (z Y) i czy mogę jednorazowo zastąpić tym moją Qlaire? Czy fakt, że w Q są aż 2 miligramy substancji antykoncepcyjnej, a w Y tylko 0,02mg coś zmienia? Czy nie zadawać głupich pytań i jechać z rana poza miasto? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1733 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1734 |
Przyczajenie
|
Dziękuje!
Zdaję sobie sprawę, z tego, że teoretycznie nie mam owulacji, ale zdaję sobie też sprawę, że mimo bardzo wysokiej skuteczności prawidłowo przyjmowanych tabletek zdarzają się (choć bardzo rzadko, owszem) ciąże. No a żeby zajść w ciąże to zdecydowanie potrzebne jest jajeczko. Jestem zaznajomiona z tresią ulotek i tak dalej, tam jednak nie jest dokładnie wytłumaczone co to za substancja czynna i nie mogłam tego zgooglować, a być może okazałoby się, że skład obu tabletek, mimo że nazywy się różnią - jest taki sam. Wniosek z małej ilości hormonu w Yasminelle w porownaniu z Qlaira. Cos jak z gramami i kilogramami. Dzięki w każdym razie i koniec robienia z siebie niedoinformowanej idiotki. ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Ah! I moze ja tez komuś pomogę! Szalona R! Moja pani ginekolog nazwałaby Cię hormoniastą ![]() Nie służą Ci małe dawki hormonu, bo naturalnie produkowałaś go więcej. Stąd będziesz się czuła gorzej po tabletkach z małą ilością hormonu. Bardziej jak facet. Mniej sexy. Częściej tłuste włosy. Co do infekcji dróg moczowych - to nie wiem, ale możliwe, bo tam na dole przy zmianach hormonalnych robi się kruchutko i łatwo coś złapać. Mi też nie służą tabletki z małą ilością hormonów, za to trójfazówki (jeśli naprawde potrzebujesz zmiany z poprzednich) powinny być spoko. Ja przy Qlairze czuję się zupełnie normalnie, nie mam PMS (a był i to jaki!!) i jestem spokojniejsza na codzien, mniej stresu, mniej emocjonalnego ebuebue, trochę jakby mi cierpliwości przybyło. I piersi też troszkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1735 |
Raczkowanie
|
.
04.09.2009-nasz początek ;* ![]() " <K3" ♥.Kocham Cię każdego dnia. Każdego dnia coraz mocniej. Coraz mocniej i mocniej.♥ Edytowane przez agatka944 Czas edycji: 2010-10-04 o 14:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#1736 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, możesz zajść. Na tabletke PO za poźno więc za 14 dni test zwykły lub z krwi. ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Poza tym chyba chodzilo Ci o 1.10
![]() ![]() |
![]() |
#1737 |
Przyczajenie
|
Witajcie, mam pytanko 5dni temu skonczył mi sie okres, czy moge teraz zaczac brac tabletki antykoncepcyjne? Nigdy ich nie stosowalam dlatego nawet nie wiem jak działaja i po jakim czasie bede zabezpieczona.. pomozcie pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1738 | |
Zakorzenienie
|
Więc najpierw poczytaj a później się za tabletki bierz.
![]() ![]() |
![]() |
#1739 |
Przyczajenie
|
Wita, mam trochę nietypowe pytanie, ponieważ chciałam się dowiedzieć czy są jakieś tabletki antykoncepcyjne które bierze się 2 razy na dzień?
I nie chodzi tutaj o przejęcie w ten sam dzień pominiętej tabletki i tej z dzisiejszego dnia. |
![]() ![]() |
![]() |
#1740 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:20.