Vademecum antykoncepcji! - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-15, 21:58   #1711
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez Sarcoptes scabiei Pokaż wiadomość
czy palenie papierosow moze zmiejszyc skutecznosc tabletek anty?
A co mówi ulotka?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 22:21   #1712
Sarcoptes scabiei
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
A co mówi ulotka?
na ten temat nie ma nic napisane
tzn wg ulotki nie
ale..

slyszalam tylko od kolezanki ze tak powiedziala jakas ginekolog wiec pytam sie tak po prostu

P.S nie trawie tej wizażowej wyszukiwarki nic na to nie poradze ze jest beznadziejna. wujek Google rzadzi
Sarcoptes scabiei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 22:41   #1713
Neciak89
Zakorzenienie

Ja bym się słuchała ulotki a nie koleżanki.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-09-16, 21:39   #1714
Neciak89
Zakorzenienie

Ech kolejna reklamująca :/

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-09-17, 15:53   #1715
123asia
Rozeznanie

Hej, wczoraj skończyłam pierwsze opakowanie tabletek, czy mam dziś spodziewać się okresu?
123asia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 15:55   #1716
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 123asia Pokaż wiadomość
Hej, wczoraj skończyłam pierwsze opakowanie tabletek, czy mam dziś spodziewać się okresu?
ulotka i wyszukiwarka.

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-09-17, 15:57   #1717
jessy86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 123asia Pokaż wiadomość
A co na ten temat mówi ulotka?

Zaczynam przestawać dziwić się niektórym dziewczynom, że się ostro tutaj irytują
jessy86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-21, 08:22   #1718
ewcia 87
Raczkowanie

dziewczyny..mam pytanie co do działania tabsów. wszędzie piszą, że każde tabletki nie ważne czy 1,2 czy 3-fazowe działają tak samo m.in.na endometrium. mój tż twierdzi, że któreś nie mają tego działania, nie zmieniają budowy endometrium tak żeby w razie zapłodnienia kom nie mogła się za implantować. on jest mocno wierzący i to działanie tabletek trochę mu się nie podoba bo w końcu wg kościoła to od momentu zapłodnienia jest się w ciąży.. kto ma racje?są niedziałające na endometrium?
ewcia 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-26, 01:55   #1719
werta
Raczkowanie

Hej jeśli brałam yasminelle, a teraz zmieniam na Rigevidon.to robię normalną 7-dniowa przerwę. tak ?
dzięki za odp.
werta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-26, 17:28   #1720
monius9
Zakorzenienie

ulotka rigevidonu prawdę ci powie
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-27, 08:06   #1721
Praan
Wtajemniczenie

Czy szczepienie przeciw grypie osłabia działanie tabletek anty? I jesli tak to po jakim czasie jestem bezpieczna?
Bardzo proszę o odpowiedz bo niestety nie jestem u siebie i nie mam przy sobie ulotki, zresztą i tak nie wiem czy znajdę tam taką odpowiedź.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-27, 09:29   #1722
cholerna romantyczka
Zakorzenienie

Otóż od 2 miesięcy brałam Yasmine, zdecydowalam zmienić je z różnych powodów ( zmiana pigmentu skóry na dloniach, okropne pryszcze takie jakby guzki podskórne). Brałam tabletki normalnie, tydzień temu w piatek byl dniem mojej ostatniej tabletki, zrobilam przerwę jak zawsze i w zeszły piątek byłam u lekarza. Dostałam Ovranette, wzięłam o tej samej porze jak zawsze, a teraz moje pytanie, czy jestem już zabezpieczona? Wiem powinnam zapytać lekarza ale nie dał mi dojśc do slowa tak zachwalal te tabletki. I jeszcze jedna rzecz, Ovranette są podobno słabe o wiele słabsze od Yasminu, ich polski odpowiednik to chyba Novynette? Więc skoro, że są słabe czy będą mnie dobrze chroniły ?
cholerna romantyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-29, 11:30   #1723
201605041146
Konto usunięte

Oglądałam dziś program na tvn style o skutkach ubocznych tabletek antykoncepcyjnych. Pani Ginekolog wymieniła tam między innymi :
cellulit
spadek libido
i powiedziała że większość jej pacjentek po odstawieniu tabletek ( które brały po kilka lat) mają trudności z zajściem w ciąże.
Czy naprawdę tabletki przyczyniaja się do cellulitu? i do trudnosci zajscia w ciążę?
Jakie symptomy powinny nam zwrócić uwagę że należy zmienić tabletki na inne, bądź inną metodę antykoncepcji?
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-29, 11:58   #1724
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anettka Pokaż wiadomość
Oglądałam dziś program na tvn style o skutkach ubocznych tabletek antykoncepcyjnych. Pani Ginekolog wymieniła tam między innymi :
cellulit
spadek libido
i powiedziała że większość jej pacjentek po odstawieniu tabletek ( które brały po kilka lat) mają trudności z zajściem w ciąże.
Czy naprawdę tabletki przyczyniaja się do cellulitu? i do trudnosci zajscia w ciążę?
Jakie symptomy powinny nam zwrócić uwagę że należy zmienić tabletki na inne, bądź inną metodę antykoncepcji?
do cellulitu owszem, mogą się przyczyniać. do spadku libido też. do trudności zajścia w ciążę - zdaję się że nikt nigdy tego nie udowodnił parę razy czytałam o dziewczynach które po odstawieniu tabletek nie mogą zajść, ale żadna z nich nie wiedziała czy przed braniem tabletek aby na pewno była płodna.

jakie symptomy? wszelkie możliwe skutki uboczne w takim nasileniu, że stają się upierdliwe.
Stary 2010-09-29, 20:33   #1725
kasia_kg18
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cholerna romantyczka Pokaż wiadomość
Otóż od 2 miesięcy brałam Yasmine, zdecydowalam zmienić je z różnych powodów ( zmiana pigmentu skóry na dloniach, okropne pryszcze takie jakby guzki podskórne). Brałam tabletki normalnie, tydzień temu w piatek byl dniem mojej ostatniej tabletki, zrobilam przerwę jak zawsze i w zeszły piątek byłam u lekarza. Dostałam Ovranette, wzięłam o tej samej porze jak zawsze, a teraz moje pytanie, czy jestem już zabezpieczona? Wiem powinnam zapytać lekarza ale nie dał mi dojśc do slowa tak zachwalal te tabletki. I jeszcze jedna rzecz, Ovranette są podobno słabe o wiele słabsze od Yasminu, ich polski odpowiednik to chyba Novynette? Więc skoro, że są słabe czy będą mnie dobrze chroniły ?
oczywiście. każde tabletki chronią tak samo, te nowe po prostu mają mniej hormonu, co nie znaczy że chronią w mniejszym stopniu tyle że jednej kobiecie będą lepiej służyły takie z większą dawką hormonu, a innej te z mniejszą
a po ilu tabletkach ovranette już jesteś? słyszałam różne opinie co do zmiany tabletek z większą ilościa hormonu na te z mniejsza: np że nie można robić przerwy i tylko wtedy się jest zabezpieczoną. ja natomiast 2 miesiące temu tez zmieniałam własnie z ",mocniejszych" na "slabsze" i lekarz kazal mi normalnie zrobic przerwe i uwazal ze bede zabezpieczona. i tak tez zrobilam choć nie do końcva byłam pewna komu wierzyć. na wszelki wypadek uważaliśmy z TŻ przez pierwszy tydzien. no i w ciąży nie jestem
kasia_kg18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 08:54   #1726
1981
Przyczajenie

Witajcie Kochane.

Rozpoczynam moją "przygodę" z MIDIANE. Po półtora roku stosowania ze względu na plamienia, YAZ przestał mi służyć. W porozumieniu z ginekologiem podjęliśmy decyzję o zmianie własnie na MIDIANE.

Mam ogromną nadzieję, że te tabsy będą odpowiadać mojemu organizmowi.

Czytam Was regularnie. Pozdrawiam.
1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 09:57   #1727
wontrubka
Wtajemniczenie

mam ważną okazję i nie chcę mieć w ten weekend krwawienia, a własnie tak wypada mi przerwa. Chcę więc od razu zacząć nowe opakowanie i w związku z tym mam kilka pytań :

1) czy wziąć tylko tyle tabletek przez ile dni nie chce miec krwawienia (np. dwa dni weekendu) i potem zrobić normalną 7dniową przerwę? Czy może wybrać całe drugie opakowanie do końca i dopiero przerwa?
2) czy nie namieszam brakiem przerwy za bardzo? nie obciążę organizmu, nie pojawią się jakieś skutki uboczne... ? (nie wiem czy taka informacja sie przyda, ale 3 miesiące brałam yaz, teraz koncze pierwsze opakowanie yasminu).

i trzecie pytanie gratis -> 3) Niech wypowie się proszę ktoś kto naprawdę wie - interakcja żeń-szeń i tabsy. Gdzies czytałam że wzmacnia działanie estrogenów podobnie jak witamina C... gdzie indziej że nie ma wpływu... Jesli wzmacnia to po odstawieniu żeńszenia ochrona jest słabsza... z drugiej strony w tych nowych tabsach osłonowych asequrella jest całkiem spora dawka żeń szenia... Co o tym sądzicie ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi! Zależy mi na czasie bo nie wiem czy brać dzisiaj tabs z drugiego opak. czy lepiej nie ...

i sorrki jesli takie pytanie już było, ale nie mam czasu czytać całej masy stron (leń )
wontrubka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 10:19   #1728
blekitka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wontrubka Pokaż wiadomość
mam ważną okazję i nie chcę mieć w ten weekend krwawienia, a własnie tak wypada mi przerwa. Chcę więc od razu zacząć nowe opakowanie i w związku z tym mam kilka pytań :

1) czy wziąć tylko tyle tabletek przez ile dni nie chce miec krwawienia (np. dwa dni weekendu) i potem zrobić normalną 7dniową przerwę? Czy może wybrać całe drugie opakowanie do końca i dopiero przerwa?
2) czy nie namieszam brakiem przerwy za bardzo? nie obciążę organizmu, nie pojawią się jakieś skutki uboczne... ? (nie wiem czy taka informacja sie przyda, ale 3 miesiące brałam yaz, teraz koncze pierwsze opakowanie yasminu).

i trzecie pytanie gratis -> 3) Niech wypowie się proszę ktoś kto naprawdę wie - interakcja żeń-szeń i tabsy. Gdzies czytałam że wzmacnia działanie estrogenów podobnie jak witamina C... gdzie indziej że nie ma wpływu... Jesli wzmacnia to po odstawieniu żeńszenia ochrona jest słabsza... z drugiej strony w tych nowych tabsach osłonowych asequrella jest całkiem spora dawka żeń szenia... Co o tym sądzicie ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi! Zależy mi na czasie bo nie wiem czy brać dzisiaj tabs z drugiego opak. czy lepiej nie ...

i sorrki jesli takie pytanie już było, ale nie mam czasu czytać całej masy stron (leń )
bierzesz wszystkie pigułki z nowego blistra, potem robisz przerwę
co do efektów ubocznych... to są różne teorie... nie szkodzi to bardziej niz samo branie tabletek... moja gin mówi że okres potrzebny jest tylko do zajścia w ciążę

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

w yazie aby nie mieć krwawienia nie bierze się 4 tabletek placebo natomiast w yasminie nie robi się 7 dniowej przerwy to chyba tyle
blekitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 11:08   #1729
wontrubka
Wtajemniczenie

dzięki
może ktoś jeszcze coś napisze o tym żeń szeniu ?
wontrubka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-01, 09:24   #1730
cholerna romantyczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_kg18 Pokaż wiadomość
oczywiście. każde tabletki chronią tak samo, te nowe po prostu mają mniej hormonu, co nie znaczy że chronią w mniejszym stopniu tyle że jednej kobiecie będą lepiej służyły takie z większą dawką hormonu, a innej te z mniejszą
a po ilu tabletkach ovranette już jesteś? słyszałam różne opinie co do zmiany tabletek z większą ilościa hormonu na te z mniejsza: np że nie można robić przerwy i tylko wtedy się jest zabezpieczoną. ja natomiast 2 miesiące temu tez zmieniałam własnie z ",mocniejszych" na "slabsze" i lekarz kazal mi normalnie zrobic przerwe i uwazal ze bede zabezpieczona. i tak tez zrobilam choć nie do końcva byłam pewna komu wierzyć. na wszelki wypadek uważaliśmy z TŻ przez pierwszy tydzien. no i w ciąży nie jestem

Jestem już po 7 tabletkach, i nie wiem czy to przypadek czy te bóle głowy każdego wieczoru, okropne pryszcze na udach (!!!) i zapalenie pęcherza to od tych tabletek
cholerna romantyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 16:28   #1731
kasia_kg18
Przyczajenie

cholerna romantyczko,

ja dałabym szansę nowym tabletkom chociaż przez miesiąc, bo może to po prostu taki zbieg okoliczności i te twoje objawy wcale nie muszą być od nowych tabletek. choć z drugiej strony, jeśli te bóle głowy itd nadal będą się utrzymywać, to chyba nie warto cierpieć tylko po prostu wybrać się do lekarza.
kasia_kg18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 21:31   #1732
full force
Przyczajenie

Question Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Dziewczyny!

Proszę o rade jakąś wterankę antykoncepcji doustnej, lub ginekolożkę
Zostawiłam moje tabletki razem z kosmetyczką w łazience u koleżanki.
Już czas żeby połknąć, ona mieszka poza miastem i nie mam już w tej chwili jak dojechać. Mogę jednak to zrobić jutro rano. Teraz stoję przed takim wyborem - albo leciec do niej wcześnie rano i wziąć moją tabletkę(Qlaira - są świetne!!), albo skorzystać z tabletek, które mam w domu (Yasminelle - była po nich ze mnie brzydka furiatka). Normalnie bym się nad tym nie zastanawiała i poczekała do jutra, ale dosłownie pare godzin temu kochałam się z moim chłopakiem i dziś jest dokładnie dzień w którym w normalnym trybie miałabym owulację... Yasminelle różnią się składem od Quilary - Y ma 0,02mg ethinylestradium i 3mg drospirenonum, Q - (ta tabletka którą miałabym wziąć, bo ogólnie to skład się zmienia w zależności od cyklu) - 2 mg estradiolu walerianianu i 3 mg dienogestu. Co to w zasadzie jest estradiol walerianu, czym się różni od etylo estradiolu (z Y) i czy mogę jednorazowo zastąpić tym moją Qlaire? Czy fakt, że w Q są aż 2 miligramy substancji antykoncepcyjnej, a w Y tylko 0,02mg coś zmienia? Czy nie zadawać głupich pytań i jechać z rana poza miasto?
full force jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 21:51   #1733
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez full force Pokaż wiadomość
Czy nie zadawać głupich pytań i jechać z rana poza miasto?
zdecydowanie to.

a tak na przyszłość - jak bierzesz tabletki to nie masz owulacji; jak nie bierzesz tabletek to i tak owulacji nie liczysz z kalendarzyka; NIE WOLNO brać sobie raz taką raz inną tabletkę.
Stary 2010-10-01, 22:34   #1734
full force
Przyczajenie

Dziękuje!

Zdaję sobie sprawę, z tego, że teoretycznie nie mam owulacji, ale zdaję sobie też sprawę, że mimo bardzo wysokiej skuteczności prawidłowo przyjmowanych tabletek zdarzają się (choć bardzo rzadko, owszem) ciąże. No a żeby zajść w ciąże to zdecydowanie potrzebne jest jajeczko.
Jestem zaznajomiona z tresią ulotek i tak dalej, tam jednak nie jest dokładnie wytłumaczone co to za substancja czynna i nie mogłam tego zgooglować, a być może okazałoby się, że skład obu tabletek, mimo że nazywy się różnią - jest taki sam. Wniosek z małej ilości hormonu w Yasminelle w porownaniu z Qlaira. Cos jak z gramami i kilogramami. Dzięki w każdym razie i koniec robienia z siebie niedoinformowanej idiotki.

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Ah! I moze ja tez komuś pomogę!
Szalona R!
Moja pani ginekolog nazwałaby Cię hormoniastą
Nie służą Ci małe dawki hormonu, bo naturalnie produkowałaś go więcej. Stąd będziesz się czuła gorzej po tabletkach z małą ilością hormonu.
Bardziej jak facet. Mniej sexy. Częściej tłuste włosy. Co do infekcji dróg moczowych - to nie wiem, ale możliwe, bo tam na dole przy zmianach hormonalnych robi się kruchutko i łatwo coś złapać.

Mi też nie służą tabletki z małą ilością hormonów, za to trójfazówki (jeśli naprawde potrzebujesz zmiany z poprzednich) powinny być spoko. Ja przy Qlairze czuję się zupełnie normalnie, nie mam PMS (a był i to jaki!!) i jestem spokojniejsza na codzien, mniej stresu, mniej emocjonalnego ebuebue, trochę jakby mi cierpliwości przybyło. I piersi też troszkę
full force jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 12:33   #1735
agatka944
Raczkowanie

GG do agatka944

.

" <K3"

♥.Kocham Cię każdego dnia. Każdego dnia coraz mocniej. Coraz mocniej i mocniej.♥

Edytowane przez agatka944
Czas edycji: 2010-10-04 o 14:20
agatka944 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 12:48   #1736
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka944 Pokaż wiadomość
dnia 30.09 miałam dni bezpłodne i współżyłam z chłopakiem bez zabezpieczenia . natomiast dnia 1.09 miałam już dni płodne .
czy mogło do czegoś dojść ?? Proszę o szybką odpowiedź ; ((
A skąd wiesz? Kalkulator internetowy dni płodnych?

Tak, możesz zajść. Na tabletke PO za poźno więc za 14 dni test zwykły lub z krwi.

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Poza tym chyba chodzilo Ci o 1.10

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-10-03, 12:53   #1737
pixi91
Przyczajenie

Witajcie, mam pytanko 5dni temu skonczył mi sie okres, czy moge teraz zaczac brac tabletki antykoncepcyjne? Nigdy ich nie stosowalam dlatego nawet nie wiem jak działaja i po jakim czasie bede zabezpieczona.. pomozcie pozdrawiam
pixi91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 12:59   #1738
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pixi91 Pokaż wiadomość
Witajcie, mam pytanko 5dni temu skonczył mi sie okres, czy moge teraz zaczac brac tabletki antykoncepcyjne? Nigdy ich nie stosowalam dlatego nawet nie wiem jak działaja i po jakim czasie bede zabezpieczona.. pomozcie pozdrawiam
Więc najpierw poczytaj a później się za tabletki bierz.

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-10-03, 17:54   #1739
aneczkaz
Przyczajenie

Wita, mam trochę nietypowe pytanie, ponieważ chciałam się dowiedzieć czy są jakieś tabletki antykoncepcyjne które bierze się 2 razy na dzień?
I nie chodzi tutaj o przejęcie w ten sam dzień pominiętej tabletki i tej z dzisiejszego dnia.
aneczkaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 19:54   #1740
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aneczkaz Pokaż wiadomość
Wita, mam trochę nietypowe pytanie, ponieważ chciałam się dowiedzieć czy są jakieś tabletki antykoncepcyjne które bierze się 2 razy na dzień?
I nie chodzi tutaj o przejęcie w ten sam dzień pominiętej tabletki i tej z dzisiejszego dnia.
Nie ma takich pigułek.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości