"Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2 - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-01, 12:19   #2551
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2

Plus wydatki "ratalne", że tak powiem. Ja i tak pewnie jakiś zapas tetry będę mieć, pampersy też, więc wszystko wyjdzie w praniu. Tym się akurat nie przejmuję tak bardzo.
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 12:25   #2552
make_up_istka
BAN stały

Witam dziewczyny W nocy niestety w ruch poszla jeszcze jedna tabletka no-spy bo znowu bolesne skurcze, ale obudziałam się dziś wcześnie i od rana jest już dużo lepiej niz wczoraj. Zobaczymy po południu.
Muron ja właśnie byłąm u swojego lekarza i wszytsko z nim konsultowałam. Jakby skurcze były regularne to od razu mam się stawić, a tak to mam po prostu nadzieję że nic nie posunie się dalej.

hawea, devi Któraś się pytała o kłucie i skracanie się szyjki - podobno samo skracanie szyjki nie boli i się nie czuje nic (dlatego dopiero badanie to wykrywa), ale można tak jak ja mieć po prostu bolące skurcze brzucha, które spowodowały to skracanie...

mysiopez trzymam kciuki, żeby wszystko z babcią było OK. Ja też zawsze boję się o moją, a coraz bardziej zaczynam sie bać o moją 101-letnią prababcię, bo ostatno bardzo słabnie, wiec wiem co czujesz...

Zgadzam sie z Wami w 100% z tym że dzisiejsze zabawki często nie pozwalają dziecku rozwinąć wyobraźni. Podobno najlepsze są do tego LEGO - bardzo polecane przed psychologów (ostatnio był gdzieś program na ten temat) Załamują mnie zabawki typu laleczki Polly czy dziwne zwierzątka z wodogłowiem PetShop, które polegają tylko na dokupywaniu im gotowych ubranek, akcesoriów czy domków. Nic nie tworzy sie samemu, zero użycia wyobraźni, a jaka cena! Pamietam czasy mojego dzieciństwa, jedyna lalka Barbie jaką miałam, jak robiłam dla niej domk z krzeseł, puf, szalików i ubrania z haftowanych chusteczek i tasiemek to dopiero było wyćwiczenie wyobraźni

MARIKA piękne rzeczy wynajdujesz! Ale ja bym juz takich otulaczy nie chciała niczym zakrywać a getry cudowne W niedzielę jedziemy do szwagierki TŻa po zapasy rzeczy po jej synku - mam nadzieję że trochę rzeczy uniwersalnych, nie chłopięcych będzie

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Aha, co do pieluszek wielorazowych - neistety vilya podzielam Twoje zdanie odnośnie cen. Mnie na to nie stać. A co do oduczania dziecka robienia siku w pieluszkę, moi rodzice i ciocia mieli metodę która poskutkowała u wszytkich ich dzieci jeśli pieluchy tetrowe nie pomagają - jak tylko jest ciepło w domu, to zdejmować pieluchę maluchowi, jak ja narobiłam w swoje buciki to zaczynałam płakać że jest mi mokro i baaardzo szybko oduczyłam się bo nienawidziłam mokrych skarpetek

Edytowane przez make_up_istka
Czas edycji: 2010-10-01 o 12:22
make_up_istka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 13:20   #2553
MARIKA.S
Zadomowienie

Nie chcę żebyście myślały, ze tu agituje stosowanie tych pieluszek, zastanawiam się nad ich kupnem i cały czas mam dylemat. Nie mogę zgodzić się odnośnie kosztów. Z ciekawości policzyłam wszystko i zobaczcie co mi wyszło.

Zakładając że dziecko będzie pieluszkowane przez 2 lata.

Pampersy :
Średnio jeden pampers kosztuje 0,85 gr. (załóżmy więc, że 0,65gr, bo nie każda będzie kupować markowe pampki)

Na początku, średnio około 4 miesięcy dziecko zużywa 10 pampersów dziennie, potem ta ilość spada do 6 dziennie.

Więc :
120 dni (4 miesiące) x 10 szt. = 1200 szt.
1200 szt. x 0,65 gr = 780 zł

365 dni (rok) + 245 dni (rok bez 4 mies.) = 610 dni
610 dni x 6 szt. = 3660 szt.
3660 szt. x 0,65 gr = 2379 zł

Suma : 780 zł + 2379 zł = 3159 zł

Plus ewentualny wywóz śmieci, jeśli ktoś za to płaci. Ja owszem.

Pieluchy wielorazowe :

Ja zastanawiam się nad kupnem Wszystko w Jednym

25 szt. x 26 zł (szt.) = 650 zł

Pranie
1h x 2,2kW x 0,22 zł /15 szt pieluch
= 0,032 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 4 mc (120dni) - 38,40 zł
PIELUSZKOWANIE 20 mc-y (610dni) - 117,12 zł

Zużycie wody
1pranie średnio 50 litrów, 1m3 (1000l) kosztuje 2,45zł = 0,00408 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 4 mc (120dni) - 4,90 zł
PIELUSZKOWANIE 20 mc-y (610dni) - 14,93 zł

Ścieki
1pranie średnio 50 litrów, 1m3 (1000l) kosztuje 3,10zł = 0,00517 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 4 mc (120dni) - 6,20 zł
PIELUSZKOWANIE 20 mc-y (610dni) - 18,92 zł

Płyn do prania
1500ml kosztuje 15zł, na pranie zużywamy100ml = 0,03333 zł
(kwota za
pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 4 mc (120dni) – 40 zł
PIELUSZKOWANIE 20 mc-e (610dni) – 122 zł

Amortyzacja pralki
PIELUSZKOWANIE 4 mc (120dni) – 52,8 zł
PIELUSZKOWANIE 20 mc-e (610dni) - 216 zł

Suma : 1281,28 zł

Według tych obliczeń wychodzi jednak taniej....Dla mnie najbardziej przekonującym argumentem pozostanie zdrowa pupa mojej córci, bez odparzeń i uczuleń oraz kwestia ekologiczna.
Jeden pampers rozkłada się 500 lat......Nie chcę żeby moje dzieci były zasypane górą śmieci
A koszta można jeszcze obniżyć piorąc np. w orzechach piorących 1 kg kosztuje 35 zł i starcza na rok prania!
To już w ogóle ekologia

A tu link do tych, które zamierzam wypróbować
http://allegro.pl/pieluszki-wieloraz...249069675.html

Edytowane przez MARIKA.S
Czas edycji: 2010-10-01 o 13:25
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 13:52   #2554
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

wow, Marika, ale się napracowałaś powiem Ci, że się zastanawiam teraz nad tymi pieluchami może kupię kilka

make-up-istka, dzięki za odpowiedź

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png

Edytowane przez hawea
Czas edycji: 2010-10-01 o 14:00
hawea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 14:00   #2555
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MARIKA.S Pokaż wiadomość
Nie chcę żebyście myślały, ze tu agituje stosowanie tych pieluszek, zastanawiam się nad ich kupnem i cały czas mam dylemat. Nie mogę zgodzić się odnośnie kosztów. Z ciekawości policzyłam wszystko i zobaczcie co mi wyszło.

Zakładając że dziecko będzie pieluszkowane przez 2 lata.

Pampersy :
Średnio jeden pampers kosztuje 0,85 gr. (załóżmy więc, że 0,65gr, bo nie każda będzie kupować markowe pampki)

Na początku, średnio około 4 miesięcy dziecko zużywa 10 pampersów dziennie, potem ta ilość spada do 6 dziennie.

Więc :
120 dni (4 miesiące) x 10 szt. = 1200 szt.
1200 szt. x 0,65 gr = 780 zł

365 dni (rok) + 245 dni (rok bez 4 mies.) = 610 dni
610 dni x 6 szt. = 3660 szt.
3660 szt. x 0,65 gr = 2379 zł

Suma : 780 zł + 2379 zł = 3159 zł

Plus ewentualny wywóz śmieci, jeśli ktoś za to płaci. Ja owszem.

Pieluchy wielorazowe :

Ja zastanawiam się nad kupnem Wszystko w Jednym

25 szt. x 26 zł (szt.) = 650 zł

Pranie
1h x 2,2kW x 0,22 zł /15 szt pieluch
= 0,032 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 4 mc (120dni) - 38,40 zł
PIELUSZKOWANIE 20 mc-y (610dni) - 117,12 zł

Zużycie wody
1pranie średnio 50 litrów, 1m3 (1000l) kosztuje 2,45zł = 0,00408 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 4 mc (120dni) - 4,90 zł
PIELUSZKOWANIE 20 mc-y (610dni) - 14,93 zł

Ścieki
1pranie średnio 50 litrów, 1m3 (1000l) kosztuje 3,10zł = 0,00517 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 4 mc (120dni) - 6,20 zł
PIELUSZKOWANIE 20 mc-y (610dni) - 18,92 zł

Płyn do prania
1500ml kosztuje 15zł, na pranie zużywamy100ml = 0,03333 zł
(kwota za
pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 4 mc (120dni) – 40 zł
PIELUSZKOWANIE 20 mc-e (610dni) – 122 zł

Amortyzacja pralki
PIELUSZKOWANIE 4 mc (120dni) – 52,8 zł
PIELUSZKOWANIE 20 mc-e (610dni) - 216 zł

Suma : 1281,28 zł

Według tych obliczeń wychodzi jednak taniej....Dla mnie najbardziej przekonującym argumentem pozostanie zdrowa pupa mojej córci, bez odparzeń i uczuleń oraz kwestia ekologiczna.
Jeden pampers rozkłada się 500 lat......Nie chcę żeby moje dzieci były zasypane górą śmieci
A koszta można jeszcze obniżyć piorąc np. w orzechach piorących 1 kg kosztuje 35 zł i starcza na rok prania!
To już w ogóle ekologia

A tu link do tych, które zamierzam wypróbować
http://allegro.pl/pieluszki-wieloraz...249069675.html
że Ci się chciało... (z ciekawości - jak liczyłaś amortyzację pralki?)
Widzę, że ceny są takie nawet. Bo byłam przekonana, że niestety sam otulacz ok 50-70 zł... Czyli tak, dziecko ma mokro, pielucha do pralki, tak? Bez wymiany wkładów, itp?
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 14:03   #2556
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz Pokaż wiadomość
że Ci się chciało... (z ciekawości - jak liczyłaś amortyzację pralki?)
Widzę, że ceny są takie nawet. Bo byłam przekonana, że niestety sam otulacz ok 50-70 zł... Czyli tak, dziecko ma mokro, pielucha do pralki, tak? Bez wymiany wkładów, itp?
no właśnie, ale przecież nie będziesz jednej pieluchy prać, tylko od razu kilka/nascie na raz, a co zrobić z tymi brudnymi?? namaczać?? przyznam się, że jestem zielona w tych sprawach....

Stary 2010-10-01, 14:13   #2557
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Widocznie jesteś jedyna! Tylko, że Twój lekarz, jak sama pisałaś przyjmuje tylko wybrane przypadki - ja nie mam szans, żeby iść do niego z nfz. Stąd może takie względy. Swoją drogą to przykre, że nfz finansuje aparaturę tylko wybranych przychodni...też bym chciała mieć usg 3d za darmoszkę, a nie za 250zł. Moja lekarka na każdą wizytę tacha swój własny sprzęt, z prywatnego gabinetu...szkoda, że nie bierze ze sobą kogoś, kto lepiej robiłby usg
jak "tacha" to znaczy, że niestety ma kiepski sprzęt:-( Te przenośne sa gorszej jakości, nie tak dokładne, jak te "szafy combo";-(

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz Pokaż wiadomość
Kurcze, ale się staro poczułam... (rocznik '85) A lalki i ubranka wycinane z papieru też sobie robiłam. Ogólnie uwielbiałam rysować.

Znalazłam u siebie "Dziadka do orzechów", to jakaś nagroda była. Z ilustracjami Szancera właśnie. Może u rodziców coś się jeszcze znajdzie.
proszę Cię, jak się urodziłaś to już miałam 4 lata
ja uwielbiałam, jak to tata nazywał, "papierowe światy" wycinałam lalki, chłopki drzewka, i godzinami się sobą zajmowałam Poza tym farby, kredki

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 14:16   #2558
vilya
Zadomowienie

Marika tylko, ze jeżeli byś chciała używać tylko ekologicznych pieluszek to 26 pieluszek to jest za mało, takie pieluchy zmienia się dużo częściej niż jednorazówki. Więc nie można liczyć że dziennie zużyje ich 10 tylko znacznie więcej.
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 14:24   #2559
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
jak "tacha" to znaczy, że niestety ma kiepski sprzęt:-( Te przenośne sa gorszej jakości, nie tak dokładne, jak te "szafy combo";-(

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

proszę Cię, jak się urodziłaś to już miałam 4 lata
ja uwielbiałam, jak to tata nazywał, "papierowe światy" wycinałam lalki, chłopki drzewka, i godzinami się sobą zajmowałam Poza tym farby, kredki
No ma sprzęt ciulowy na pewno, o czym przekonałam się idąc na prywatne usg - niebo, a ziemia. Ale co zrobić? Jest dobrym fachowcem, tylko nie potrafi robić tego przeklętego usg, ale na to na szczęście jest rada w prywatnym monitowaniu maluszka.

Pisałyście o kłuciu w pochwie - ja tak ze 2 tygi temu też kilka dni tak miałam, ale mi przeszło. Za to ostatnio przestraszyłam się, bo czułam kopanie małego w samej pochwie! Miałam wrażenie, że jego nóżki zaraz będzie widać. Moja ginka powiedziała, że Mały prawdopodobnie kopie w nerw pęcherza i ból promieniuje na pochwę - stąd to uczucie głupie.

A co do tych pieluszek wielorazowych - ja nie wiem, czy je się zmienia częściej niż pampersy? Nikt z moich znajomych takich nie używa, więc nawet na żywo ich nie widziałam. Może kupiłabym na próbę kilka, ale musiałabym trochę poczytać o ich użytkowaniu...

Miłego popołudnia - ja brykam niedługo po mężulka i ruszamy na obiadek w mieście.

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png

Edytowane przez cytrynka3002
Czas edycji: 2010-10-01 o 14:26
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 14:28   #2560
vilya
Zadomowienie

Tak chciałam poszukać na innych forach info odnośnie tych pieluszek i znalazłam takie coś nie wiem do czego podobne. http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4154393&start=0 . Poziom dyskusji jest równy zeru.
Stary 2010-10-01, 14:35   #2561
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
Tak chciałam poszukać na innych forach info odnośnie tych pieluszek i znalazłam takie coś nie wiem do czego podobne. http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4154393&start=0 . Poziom dyskusji jest równy zeru.
No fakt, z tego forum to się niczego nie dowiemy raczej.

Znalazłam stronkę całą na ten temat - wydaje się być dobrym źródłem informacji. Poczytam sobie w weekend!

http://www.pieluszkarnia.pl/

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 15:15   #2562
agape
Zadomowienie

co do pieluszek ja mam plan by na dzien używać wielorazowych, a w nocy i na wyjscie w gości pampersów żeby dzidzia wiekszy konfort suchości miała, jak będzie zobaczymy

co do usg to na 3d nie wybierzemy się napewno bo zbyt drogo jak dla nas ale na połówkowe poszłam prywatnie i jak już pisałam zapłaciłam tylko 50 zł a badanie zrobione rewelacyjnie, wszystko pomierzone, sprawdzone i bardzo dokładnie i spokojnie przeprowadzone. Ja jestem mega zadowolona

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 15:16   #2563
mysiopez
Zadomowienie

Ja się wszystko pieprzy to już wszystko... pojechałam z mezem na zakupy. i co? w drodze powrotnej mieliśmy kolizję. Babka wymusiła na nas pierszeństwo, niestety nie było jak zachamować i skończyło się na tym, ze w bok się jje wbiliśmy, a mi pas w brzuch.. Przyjechała policja a pózniej do szpitala pojechałam. Jakaś jędza mnie zbadała i powiedziała, ze wszytsko w porządku. Zrobiła mi też USG.. 30 sek trwało, pokazała serducho i stwierdziła, ze nie ma cech odklejenia się łożyska, które jest na tylniej ściance (co to oznacza?) i że jak bedzie boleć to mam nospe i paracetamol wziąć! Normalnie piątek 13!!!!!!

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 15:39   #2564
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
Ja się wszystko pieprzy to już wszystko... pojechałam z mezem na zakupy. i co? w drodze powrotnej mieliśmy kolizję. Babka wymusiła na nas pierszeństwo, niestety nie było jak zachamować i skończyło się na tym, ze w bok się jje wbiliśmy, a mi pas w brzuch.. Przyjechała policja a pózniej do szpitala pojechałam. Jakaś jędza mnie zbadała i powiedziała, ze wszytsko w porządku. Zrobiła mi też USG.. 30 sek trwało, pokazała serducho i stwierdziła, ze nie ma cech odklejenia się łożyska, które jest na tylniej ściance (co to oznacza?) i że jak bedzie boleć to mam nospe i paracetamol wziąć! Normalnie piątek 13!!!!!!
pewnie chodzi ze przyczepione jest do tylnej ściany macicy - to dobrze . Dobrze że wszystko w porządku z dzieciaczkiem i z Tobą.

A właśnie dziewczyny tak sie zastanawiam nad tymi pasami, bo już mamy ciąże widoczną, i zgodnie z kodeksem możemy jeździć bez pasów bezpieczeństwa, ja je zapinam ale wyciągam tak, że mi brzuszka nie uciskają, ale nie wiem czy to ma jakiś sens bo w momencie kiedy miałyby zadziałać i tak bym pofrunęła do przodu. Tak sie zastanawiam czy zapinać czy nie?

nie wiem czy znacie taką stronke ale można oglądnąć odcinki programów tvn, tutaj mamo to ja http://vod.onet.pl/mamo-to-ja,2511,serial.html

Edytowane przez vilya
Czas edycji: 2010-10-01 o 15:43
Stary 2010-10-01, 15:43   #2565
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
pewnie chodzi ze przyczepione jest do tylnej ściany macicy - to dobrze . Dobrze że wszystko w porządku z dzieciaczkiem i z Tobą.

A właśnie dziewczyny tak sie zastanawiam nad tymi pasami, bo już mamy ciąże widoczną, i zgodnie z kodeksem możemy jeździć bez pasów bezpieczeństwa, ja je zapinam ale wyciągam tak, że mi brzuszka nie uciskają, ale nie wiem czy to ma jakiś sens bo w momencie kiedy miałyby zadziałać i tak bym pofrunęła do przodu. Tak sie zastanawiam czy zapinać czy nie?

ja w życiu nie pojadę nigdzie z niezapiętymi pasami, tylu debili jeździ po mieście, codzień mijamy przynajmniej 1 wypadek jak jedziemy do pracy

ja sobie kupiłam adapter do pasów nie uciska brzucha i jest wygodny
gabishing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 15:50   #2566
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

Cytat:
ojej, to musisz uważać, bo wariatów na drogach jest pełno. A łożysko może być na tylnej lub przedniej ścianie, więc tym się nie martw, ważne, że się nie odkleja, bo to jest niebezpieczne.

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
Napisane przez gabishing Pokaż wiadomość
ja w życiu nie pojadę nigdzie z niezapiętymi pasami, tylu debili jeździ po mieście, codzień mijamy przynajmniej 1 wypadek jak jedziemy do pracy

ja sobie kupiłam adapter do pasów nie uciska brzucha i jest wygodny
mam takie samo zdanie na ten temat. Nie jadę autem jak nie mam zapiętych pasów.

Edytowane przez hawea
Czas edycji: 2010-10-01 o 15:52
Stary 2010-10-01, 16:04   #2567
mika_am
Raczkowanie

Dziewczyny wróciłam ze szpitala, nie mam sił na czytanie Was!jestem załamana!w szpitalu nic mi nie mówiono co dokładnie podejrzewają u mojej dzidzi, dopiero na wypisie napisano że jest podejrzenie przepukliny przeponowej płodu!zrobiono mi usg i na tej podstawie stwierdzono, że żoładek jest po prawej stronie, odwrócona oś serca, jelito hyperechogeniczne!lekarz kazał skontaktować się z dr Janiak z łodzi i tam zapisać na dokładne usg, powiedział też że sprzęt szpitalny nie jest dokładny i można się mylić!nie wiedziałam dokładnie co ta diagnoza może oznaczać, dopiero jak poczytałam jestem w szoku!jeśli naprawde stwierdzono by tą przepukline to szansa mojego dziecka po urodzeniu na pzeżycie jest minimalna!niestety w łonie matki się tego nie leczy!
mam nadzieje, że na tych badaniach okaże się to wszystko nieprawdą! a to dopiero we wtorek o 18!mieliśmy robić zakupy dla małego...nie wiem czy jest sens!
mysiopez tez mam łożysko na tylnej ścianie!czytałam, że to nic nie szkodzi!

Edytowane przez mika_am
Czas edycji: 2010-10-01 o 16:07
mika_am jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 16:05   #2568
Jessy_
Raczkowanie

W temacie pieluszek wielokrotnego użycia i oszczędności w praniu polecam jeszcze do poczytania o orzechach piorących, o których ktoś tutaj już wspomniał
http://www.profesjonalne-kosmetyki.p...-1000g-kod-157
Ciekawa jestem, czy może któraś z Was to używała i czy np. nadawałyby się do prania ubranek malucha?
Jessy_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 16:10   #2569
muron
Zakorzenienie

Cytat:

nie wiem czy znacie taką stronke ale można oglądnąć odcinki programów tvn, tutaj mamo to ja http://vod.onet.pl/mamo-to-ja,2511,serial.html

ja będę jeżdzić do końca w pasie, tym bardziej że prowadzę na co dzień, ale robię tak:

zanim wsiądę zapinam pas, część na brzuch olewam, a naciągam i wchodzę "pod " piersiową, trzyma mnie pas, ale nie uciska, ja mam fotele trochę takie bardzo leżakowate, wielkie, nie "krzesła" i zawsze ten dół mnie uciskał. A adapter za 120 zł na 3 miechy-bezsensu, chyba, że w prezencie. Siostra jeździła tak do końca

to fioletowe z tyłu to właśnie pas za plecami, cześć dolna;-)

Edytowane przez muron
Czas edycji: 2010-10-01 o 16:13
Stary 2010-10-01, 16:14   #2570
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mika_am Pokaż wiadomość
Dziewczyny wróciłam ze szpitala, nie mam sił na czytanie Was!jestem załamana!w szpitalu nic mi nie mówiono co dokładnie podejrzewają u mojej dzidzi, dopiero na wypisie napisano że jest podejrzenie przepukliny przeponowej płodu!zrobiono mi usg i na tej podstawie stwierdzono, że żoładek jest po prawej stronie, odwrócona oś serca, jelito hyperechogeniczne!lekarz kazał skontaktować się z dr Janiak z łodzi i tam zapisać na dokładne usg, powiedział też że sprzęt szpitalny nie jest dokładny i można się mylić!nie wiedziałam dokładnie co ta diagnoza może oznaczać, dopiero jak poczytałam jestem w szoku!jeśli naprawde stwierdzono by tą przepukline to szansa mojego dziecka po urodzeniu na pzeżycie jest minimalna!niestety w łonie matki się tego nie leczy!
mam nadzieje, że na tych badaniach okaże się to wszystko nieprawdą! a to dopiero we wtorek o 18!mieliśmy robić zakupy dla małego...nie wiem czy jest sens!

trzymaj się mika, mam nadzieję, że jednak wszystko będzie ok, przecież dzieciaczek się jeszcze rozwija a to, że kazali ci zrobić badanie ponownie w innym miejscu świadczy że ich diagnoza nie jest ostateczna
Stary 2010-10-01, 16:15   #2571
muron
Zakorzenienie

jak łożysko na tylnej to bardziej czuć ruchy;-) Ja też tak mam. Najważniejsze żeby było wysoko

Stary 2010-10-01, 16:35   #2572
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

[1=2ed2b7bd55856fc562a8a0f c0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b 8b5c69;22417695]Cytrynko dziekuję mile powitanie . Tak będzie trzecia córcia [/QUOTE]

ojojoj 3 córy - mąż/tż musi mieć przerypane z tyloma kobietkami hihi

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Dzień Dobry dziewczynki!
Ja dzis od rana mam z***... humor. Mama zadzwoniła po 7 do mojego męża bo chciała delikatnie powiedzieć, że moja babcia w cieżkim stanie trafiła do szpitala.. ale ja usłyszałam wszystko.. Nie moge dziś jechać do niej, bo małz w pracy do północy a nawet jak bym tesc po mnie przyjechał, to dopiero po 19 jak zarejestruje sie na piepr... zajęcia i pożniej musiałby jezdzić ze mną, bo ja nie nadaje się na autobusy.. Jestem załamana. WIdziałam ją w poniedziałek i wyglądała dobrze, śmiała się i widać było, że dobrze się czuje..

ojej... trzymaj się i babci zdrówka życzę!

moja prababcia też jest w ciężkim stanie i leży w szpitalu...ale lekarze nie dają w sumie nadziei - no chyba że jej syn i reszta dzieci wyrażą zgodę no ale on nie chce bo twierdzi że u osoby w wieku prawie 90 lat...to nie ma co kroić; i teraz takie smutne rzeczy wychodzą, bo jej wnuczek już chce jej mieszkanie sprzedawać - już wnuczkowie przyszli że chcą "pogrzebowe" od syna prababci ... że jej renta i w ogóle. Zero uczuć! Smutne to jest, kobieta się męczy pod kroplówkami...oni jej nie odwiedzą tylko szarpią się o marne grosze - chamy i prostacy...a ona tyle im dała w ciągu swojego życia, całą emeryturę im dawała a oni jeszcze chcą kasy...kasy!
Mi i mojej mamie jest przykro bo nigdy nic nie chciałyśmy od prababci...a teraz jeszcze jak słuchamy co oni robią to włos się jeży.

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Cytat:
To chyba ja jestem jedyna, która nie marudzi na USG z NFZtu;P Miałam już 3 razy robione 3D a wogóle już 6 razy !
ja też chcę tak !!

u mnie z nfz miałam 2 usg - żadne mnie nie satysfakcjonowało super :P
biorąc pod uwagę że mój gin jak mi prywatnie robił to dał mi opis i 4 fotki a tutaj musiałam na nfz go prosic o1 fotkę i zero opisu w sumie

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

mamcia mi wyhaczyła w lumpie taki otulacz

http://www.krainapieluszek.pl/index....product_id=143

praktycznie niezniszczony, ach!
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 16:40   #2573
gabishing
Rozeznanie

Cytat:

kto to ta dr Janiak?? Jak masz możliwość przyjechać do warszawy polecę ci dwóch naprawde znakomitych specjalistów od diagnostyki USG i wykrywania ew. wad u płodów. No oczywiście mam nadzieję, że Twoim malcem wszystko okaże się jednak OK. Trzymaj się.

Edytowane przez gabishing
Czas edycji: 2010-10-01 o 16:47
gabishing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 16:46   #2574
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Co do pasów - ja 3x już usłyszałam od koleżanek - że nie muszę/nie powinnam zapinać pasów!!!!!!!!!! Byłam w szoku jak to usłyszałam bo to osoby bardzo rozgarnięte - więc po prostu...nie mam słów na taką opinię. Powiedziałam że tym bardziej powinnam zapinać pasy, to były zdziwione. Bardziej mężczyźni są świadomi tego że każdy ma obowiązek zapinania pasów...niż kobiety z którymi miałam styczność.

Cytat:
Ojej...mam nadzieje że będzie dobrze!! trzymaj się!!
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:01   #2575
mysiopez
Zadomowienie

Na pocieszenie kupiłam dla maluszka kombinezon i śpiworek.. w sumie przed tą nieszczęsną kolizją..Śpiworek za 15 zł - nowy;D ale z lumpa

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:05   #2576
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
trzymaj sie!! może rzeczywiście lepiej pojechac gdzies dalej tak jak gabishing pisała.. mam nadzieje ze bedzie dobrze..

co do pasów to ja tez zapinam tylko górna część

co do pieluch wielokrotnego użytku to ja raczej bede na pampkach i ewentualnie na tetrze w razie czego..
moja Amelka skończyła w kwietniu rok a w lipcu chodziła juz bez pampka.. takze myśle ze 1,5 roku to dobry wiek na odduczanie do tego lato to idealna pora..

a mnie dziś tak strasznie dziąsło boli ze sobie miejsca znaleśc nie moge.. nic przeciwbolowego nie wezme ze wzgledu na plytki, chwile sie przespałam ale teraz to jeszcze gorzej..
macie jakies pomysły jak sobie ulżyc??
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:06   #2577
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabishing Pokaż wiadomość
kto to ta dr Janiak?? Jak masz możliwość przyjechać do warszawy polecę ci dwóch naprawde znakomitych specjalistów od diagnostyki USG i wykrywania ew. wad u płodów. No oczywiście mam nadzieję, że Twoim malcem wszystko okaże się jednak OK. Trzymaj się.
z tego co wiem to w łodzi jest świetny szpital/centrum kliniczne więc Wawa, wcale nie musi być lepsza

dr Katarzyna Janiak

pracuje w :Zakładzie Diagnostyki i Profilaktyki Wad Wrodzonych Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
http://www.iczmp.fetalecho.pl/index....kcja=show&id=7

Edytowane przez muron
Czas edycji: 2010-10-01 o 17:10
Stary 2010-10-01, 17:08   #2578
kaskup
Rozeznanie

a i wczoraj napisałam o specyfikacje do Mikado dziś rano miałam juz pełną specyfikacje BOSTONA i ASTONA z nowa kolorystyka na 2011 wiec jak ktos chetny to przesle na maila..
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:10   #2579
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaskup Pokaż wiadomość
trzymaj sie!! może rzeczywiście lepiej pojechac gdzies dalej tak jak gabishing pisała.. mam nadzieje ze bedzie dobrze..

co do pasów to ja tez zapinam tylko górna część

co do pieluch wielokrotnego użytku to ja raczej bede na pampkach i ewentualnie na tetrze w razie czego..
moja Amelka skończyła w kwietniu rok a w lipcu chodziła juz bez pampka.. takze myśle ze 1,5 roku to dobry wiek na odduczanie do tego lato to idealna pora..

a mnie dziś tak strasznie dziąsło boli ze sobie miejsca znaleśc nie moge.. nic przeciwbolowego nie wezme ze wzgledu na plytki, chwile sie przespałam ale teraz to jeszcze gorzej..
macie jakies pomysły jak sobie ulżyc??
tak jak na moim cudnym rysunku?

Stary 2010-10-01, 17:12   #2580
s_a_j
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaskup Pokaż wiadomość
a i wczoraj napisałam o specyfikacje do Mikado dziś rano miałam juz pełną specyfikacje BOSTONA i ASTONA z nowa kolorystyka na 2011 wiec jak ktos chetny to przesle na maila..

OOOoooo to ja bardzo poproszę! Adres na priv wysyłam
s_a_j jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości