Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z sexu - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-02, 21:10   #2251
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
no właśnie najśmieszniejsze jest to, że ta rodzina od x lat jest po opieką MGOPS i mają też kuratora rodziny....i wszyscy wiedzą w jakich warunkach dzieci żyją i wogóle cała ta rodzina.. a wyobraźcie sobie jak mi gula w gardle stanęła jak miałam z tym dzieckiem co uczę brać nazwy zwierząt hodowlanych i takich domwych no i pytam się go jakie zwierzęta zna które się hoduje np. żeby później je zjeść i on nie umiał mi odpowiedzieć, no to się pytam z jakich zwierząt jada np koleta czy jakieś mięso na obiad...a on mi na to, że nie wie, bo na obiad to on jada ziemniaki smażone albo gotowane i czasem mama zrobi ogórki ze śmietaną jak są no poprostu serce mi o mało nie pękło i ja o tym wszystkim powiedziałam w opiece i babki to spisały i dołączyły do ich teczki i ja poprosiłam je o kopie z pieczątkami i że jadę tam za tydzień i jak nie będzie jakichkolwiek śladów, że one coś robią w tej sprawie to ja z tym pójdę dalej. A one dobrze wiedzą, że w razie czego będzie pierwsze pytani: Gdzie była opieka społeczna. No i zobaczymy co zrobią....ja w każdym bądź razie jak w piątek pojadę na lekce to zabieram ze sobą karton ubranek po dzieciach koleżanki (takie na 4-5 i 8 lat) i im zawiozę i jeszcze chciałam z rady rodziców ze szkoły wydębić chociaż z 200 zł i zrobić im zakupy jedzeniowe i pieluszki kupić dla tego 2 letniego dziecka, bo nie ma i załatwia się nrmalnie w ubranie Tylko nie wiem czy mi dadzą, bo to niby będzie jako pomoc dla tego ucznia...a jak mi nie dadzą to chyba za swoje i tak kupię....jak pomyślę, że dziecko 8 letnie nie wie jakie mięso się jada na obiad bo nigdy nie jadło to aż mnie krew zalewaoni mimo że na wsi mieszkają to nie mają żadnych zwierząt, nawet kur
Ale jak nie wie jak kotlet wygląda. Przeciez normalnie takie rodziny mają dla dzieci obiady, więc wie jak kotlet na stołówce wygląda
Eryk ma w klasie dziewczynkę co jest z 8-mio osobowej rodziny, i ona z nim na obiady chodzi. Eryk wczoraj załamany to jak sie spytalam o co chodzi, to on że ta jego koleżanka z ławki jest bardzo biedna i dostaje do szkoły na 4 przerwy tylko jedna kanapkę, musiałam mu tlumaczyc że nie każdy musi miec na każdą przerwę tak jak on. To on że koleżanki mama miała w piątek urodziny, i ona sie martwila że nie ma co mamie kupić, to on jej dał swoje nieotwarte pudełko tictacow dla jej mamyjeju ja mojemu tez kasy nie daje na prezenty dla mnie, bo najbardziej się ciesze z laurki.
Ale wiecie jak to jest ośmioro dzieci i nikt nie pracuje, najstarsza córka 18 lat dzieciata już.
Ale dziewczynka zadbana,i jedna z najzdolniejszych w klasie.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 21:36   #2252
libra777
Zakorzenienie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Madzia dużo jest takich rodzin niestety ale żeby mieć obiady w szkole to nie muszą wniosku składac czy coś czy to automatycznie idzie z opieki?
A mój Adaś za chiny nie chce kanapek do szkoły nosić jak nawet weźmie przeważnie rogala to zje dopiero w drodze z autobusu do domu też ktoś może pomyśleć że nie mamy na chleb
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 22:09   #2253
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez fasolka73 Pokaż wiadomość
Ja to chyba nie jestm panikara
Obserwuję Hanię uważnie, i widzę poprawę. Nosek już czysty , dziś rano lepiej poszło z tym odsysaniem, gorączki nie ma, troszkę odksłuje, al to raczej te glutki co jej spływają, oddechu nie ma świszczącego,apetyt wrócił, dobry humorek też ma dokładnie przebieg tego przeziębienia jak ja, te same bakcyle widać

Owszem, strasznie się martwię o nią, ale ja mam tak złe doświadczenia z ciąży, bo poszłam do przychodni na badania i tam złapałam dopiero jakiegoś wirusa, że leżałam cały 2 trymestr w łóżku Dokładnie rok temu to było...
I trochę boję się iść z Hanią, jak widzę, że nie pogarsza się jej. W dodatku w przyszłym tyg. idziemy na szczepienie na wzw i będzie dokładnie badana.
Ja to zauważam, że ona ma te glutki tak bardziej na połączeniu gardła z nosem, tam z tyłu, więc w dziurkach noska nie zalega to, tylko jej przeszkadza przy przełykaniu. Ja też tak teraz mam. Ale to znaczy, że choróbsko się cofa, nie poszło na zatoki, ucho, czy oskrzela
A KATAREK myślę, że się przyda jeszcze nie raz, dziś się bardzo interesowała jak te glutki jej tam wirowały w tej końcówce plastikowej

A tak wogóle to : DZIEŃ DOBRY !

POP Ty załóż bloga- "MÓJ TŻ-et I JEGO MATKA"
W sam raz na te smutne jesienne wieczory

PS> Jak Hania chora, to śpi ze mną w łóżku (na podusi, coby wyżej główkę miała i łatwiej mi kontrolować coby się nie rozkopywała) i kurczę, jaka to wyyygoda! Nie muszę wstawać i dźwigać jej za każdym razem do karmienia, a potem odkładać do łóżeczka, tylko cyc " na ladę" i po sprawie. No nie wiem, nie wiem czy nam się to nie spodoba
"Cyc na ladę" jest w dechę

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Dziękujemy za gratulacje zębolkowe
Teraz dołączam do mam cyckowych gryzionych

Wszystim zakatarzonym i chorym - szybkiego powrotu do zdrowia i formy

Cytat:
cześć babolki, ja dziś troszkę odespałam z małym (do 10ej) i nareszcie nie mam podbitych oczu wysprzątałam całą kuchnię i wszystkie 3 pokoje, został mi kibel i łazienka mały cały czas siedział w foteliku do karmienia i walił gąsienicą i ciuchcią w blat robiąc przy tym mega hałas ale dzięki temu ogarnęłam mieszkanie o 16 ej mam korki, a później już prawdziwy weekend - nic nie robię Muszę chyba zakupić fotelik do samochodu bo w tym nosidełku to małemu już nie wygodnie oczywiście w tym temacie jestem zielona, czytałam coś na necie o jakichś atestach i najlepsze foteliki jakie polecali to były takie po 800-900 zł ale coś pisałyście o jakichś espiro optima to pewnie będę babkę w sklepie molestować, żeby mi takie cuś sprwadzili bo u nas to tylko coneco
Wczoraj byłam na indywidualnych zajęciach u takiego ucznia z patologicznej rodziny na dodatek biednej bardzo i wielodzietnej (13 dzieci), co ma nauczanie indywidualne ze względów na zaburzenia psychiczne i szok przeżyłam....rodzina 13 dzieci plus 2 rodziców mieszkają w maleńkim domku (ruderze) gdzie jest 1 pokój (taki na koko 5/6m) i przedsionek łączący ten pokój z gankiem i oni tak mieszkają...ciasnota totalna, w sumie to są tam prawie same stare łóżka i jedna szafa i jeden stolik z 2 krzesłami...łazienki i wc brak, kuchnia na dworze - tzn na cegłach jakieś kuchenki gazeowe przenośne i tam gotują...lodówki - brak. No mówię wam - inny świat, pomojam już fakt, że w całym "domu" śmierdzi pleśnią, wilgocią, odchodami i wogóle brudem - prześmierdłam jak pieron, wszystkie ciuchy wrzuciłam od razu do pralki a cała od rzu wlazłam do wanny a i tak nadal do tej pory czuję ten smród...ale wiecie co było najgrsze??było tam 2 letnie dziecko, chłopczyk, który nie mówi, ledwo co chodzi i nie potrafi podnieść się sam z podłogi tzn. jak leżał na podłodze to nie umiał wstać no koszmar i zapytałam się tej matki, czy była z nim na bilansach w przychodni czy lekarze go badali, a ona mi na to "Pani , jakich bilansach, ja to tym lekarzom nie ufom, niech sie chowa sam, 12 dzieci odchowałam to tyn tyż se poradzi" no ręce opadły Wróciłam do szkoły i poszłam do dyr powiedzieć mu co zastałam w tym domu no i oczywiście on nawet mnie nie raczył wysłuchać i sobie poszedł...ale ja tego tak nie zostawię. W pon po lekcjach idę do opieki społecznej (pracowałam tam 3 lata, więc się tam z wszystkimi dobrze znam), wiem czyj to teren i jak nie zrobią z tym nic to zawiadomię sanepid i policję. Nie popuszczę tej sprawy. Dodam, że reszta dzieci jest też mega zaniedbana i brudna ehhh
To koszmar jakiś . Dziwię się że opieka jeszcze się nie zajęła tematem. Pewnie potrzeba TV żeby coś zrobić. Jak znam życie to najłatwiej będzie dzieci do domu dziecka oddać niż realnie pomóc ludziom
Stary 2010-10-02, 22:20   #2254
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
hey dziewczyny

mamy juz naroznik tylko troche zburzyl nam koncepcje...ehh

tez pokupowalam te kwasy, maseczki, peelingi do micro.... i tak.....

jak dla mnie korund jest swietny tylk dla lepszego efektu lepiej wymieszac z woda niz kremem...ja dokupilam jeszcze ta baze naturalne mleczko i poczatkowo z tym mieszalam...

2 miesjce to peel-off - MASKA ALGOWA NA CIAŁO, WYSZCZUPLAJĄCA mozna stosowac tez na twarz jako maseczke i buzia po tym jest super ja ppcia niemowlaka tak gladziutka i zmniejsza cienie pod oczami...

3 miejsce kwas hialurynowy - naturalny kwas wystepujacy w naszej skorze ktory z wiekiem pomalo znika i tez jest swietny czasami stosuje na cala buzie czasami tylko na te okolice gdzie moga wystapic albo juz sa jakies zmarszczk mozna go rowniez stosowac na wlosy nie powoduje zadnych podrazniem....

tak odstepujac od rankingu to swietna jest jeszcze glinka, uzywam tez od czasu do czasu kwasu glikolowego on troche szczypie twarz jest czerwona ale jeszce jako taka jakiegos mega zluszczania nie mialam moze za slabo go rozrobilam.... aaa i d-penthanol jest extra na podrazniona skore...czy to od kwasu czy od slonca...w czystej postaci extra sie wchania super rozprowadza....
Musze kiedyś zgłębić temat tych kosmetyków .. bo jakoś o tym nie pomyslałam a to super sprawa z tego co opisałaś to tylko algi kiedyś stosowałam . na szczescie tych na zmarchy jeszcze za bardzo nie musze bo ja mam tłustą cere a tej się zmarszczki nie trztymają . niestety przez to potrafie mieć czasem jakies syfki na twarzy ale coś za coś

Cytat:
cześć babolki, ja dziś troszkę odespałam z małym (do 10ej) i nareszcie nie mam podbitych oczu wysprzątałam całą kuchnię i wszystkie 3 pokoje, został mi kibel i łazienka mały cały czas siedział w foteliku do karmienia i walił gąsienicą i ciuchcią w blat robiąc przy tym mega hałas ale dzięki temu ogarnęłam mieszkanie o 16 ej mam korki, a później już prawdziwy weekend - nic nie robię Muszę chyba zakupić fotelik do samochodu bo w tym nosidełku to małemu już nie wygodnie oczywiście w tym temacie jestem zielona, czytałam coś na necie o jakichś atestach i najlepsze foteliki jakie polecali to były takie po 800-900 zł ale coś pisałyście o jakichś espiro optima to pewnie będę babkę w sklepie molestować, żeby mi takie cuś sprwadzili bo u nas to tylko coneco
Wczoraj byłam na indywidualnych zajęciach u takiego ucznia z patologicznej rodziny na dodatek biednej bardzo i wielodzietnej (13 dzieci), co ma nauczanie indywidualne ze względów na zaburzenia psychiczne i szok przeżyłam....rodzina 13 dzieci plus 2 rodziców mieszkają w maleńkim domku (ruderze) gdzie jest 1 pokój (taki na koko 5/6m) i przedsionek łączący ten pokój z gankiem i oni tak mieszkają...ciasnota totalna, w sumie to są tam prawie same stare łóżka i jedna szafa i jeden stolik z 2 krzesłami...łazienki i wc brak, kuchnia na dworze - tzn na cegłach jakieś kuchenki gazeowe przenośne i tam gotują...lodówki - brak. No mówię wam - inny świat, pomojam już fakt, że w całym "domu" śmierdzi pleśnią, wilgocią, odchodami i wogóle brudem - prześmierdłam jak pieron, wszystkie ciuchy wrzuciłam od razu do pralki a cała od rzu wlazłam do wanny a i tak nadal do tej pory czuję ten smród...ale wiecie co było najgrsze??było tam 2 letnie dziecko, chłopczyk, który nie mówi, ledwo co chodzi i nie potrafi podnieść się sam z podłogi tzn. jak leżał na podłodze to nie umiał wstać no koszmar i zapytałam się tej matki, czy była z nim na bilansach w przychodni czy lekarze go badali, a ona mi na to "Pani , jakich bilansach, ja to tym lekarzom nie ufom, niech sie chowa sam, 12 dzieci odchowałam to tyn tyż se poradzi" no ręce opadły Wróciłam do szkoły i poszłam do dyr powiedzieć mu co zastałam w tym domu no i oczywiście on nawet mnie nie raczył wysłuchać i sobie poszedł...ale ja tego tak nie zostawię. W pon po lekcjach idę do opieki społecznej (pracowałam tam 3 lata, więc się tam z wszystkimi dobrze znam), wiem czyj to teren i jak nie zrobią z tym nic to zawiadomię sanepid i policję. Nie popuszczę tej sprawy. Dodam, że reszta dzieci jest też mega zaniedbana i brudna ehhh
Cytat:
no właśnie chodzi o to że tam nie jest tylko brudno ze względu na to, że jest dużo dzieci i brak czasu, środków itp...ojciec to menel, a matka poprostu zahukana, zastraszona kobieta i totalnie niezaradna...dzieci są poprostu zaniedbane, bo ona nie umie się nimi zająć, nie ma siły, bo jakieś deficyty w psychice ma - to pewne...a czy dzieci ich kochają???hm tego nie wiem, ale z tego co zaobserwowałam to one poprostu nie znają innego życia, nie wiedzą jak powinna wyglądać normalna rodzina, normalny, ciepły dom, ojciec pijak i awanturnik - ale wiadomo - ojciec, nie wiem jakie są ich uczucia dom dziecka to nie rozwiązanie, nie o to chodzi, ale ja poprostu zrobię wszystko, żeby tej matce i tym dzieciom jakoś pomóc. Rozmawiałam przed chwilą z moją chrzestą i on mi da meble, które ma w garażu - niezniszczone, jedna szafa, regał i komoda - będą mogli wstawić chociaż w tym przedsionku tylko muszę z tą matką porozmawiać, ale myślę, że z chęcią weźmie. Jeszcze bym chciała jakieś kurtki ciepłe zimowe tym młodszym dzieciom chociaż skombinować, popytam w szkole nauczycieli może po swoich dzieciach coś dadzą (a tak na marginesie to już w szkole na mnie spod byka patrzą, że rozdmuchałam tak sprawę....)
Ło matko Biedne te dzieciaczki dobrze ze rozdmuchałaś tą sprawe dzielna z ciebie babeczka .mam nadzieję że jakoś ktos pomoże tym dzieciaczkom , a ten dwu latek w wieku Szymka .. aż nie moge o tym myśleć . dobrze zrobiłaś jak coś to mów może u siebie na lumpie poszukam jakiś rzeczy dla tych dzieci .

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Madzia dużo jest takich rodzin niestety ale żeby mieć obiady w szkole to nie muszą wniosku składac czy coś czy to automatycznie idzie z opieki?
A mój Adaś za chiny nie chce kanapek do szkoły nosić jak nawet weźmie przeważnie rogala to zje dopiero w drodze z autobusu do domu też ktoś może pomyśleć że nie mamy na chleb
z obiadami to jest rożnie rodzice się mogą starać ale wiec też że nauczyciele mogą zgłaszać dzieciaki biedne i wtedy sie sprawdza czy pomoc potrzebna tylko pewnie nie każdemyu nauczycielowi się chce

Ja mam nadal zapchany nos w kuchni można się przylepić bo robimy sok z naszych winogron w takim starym sokowniku a którego troszkę niestety cieknie także sok mam wszedzie ale dziś nie sprzatałam bo jutro cd.
Stary 2010-10-02, 22:44   #2255
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
A dziewczyny,które mają storyczyki,mój właśnie zrzuca kwiaty-to normalne,tak?na wiosnę puści nowe?
Nie jest powiedziane, że Twój storczyk będzie kwitł (tylko) na wiosnę. Ja mam 3 storczyki i prawie cały czas któryś z nich kwitnie. Obecnie dwa "śpią", jeden ma już pąki, nawet dwie gałęzie mu wyrosły
Rzadko podlewam, specjalnie nie dbam, same rosną i kwitną kilka razy do roku.

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość

Kupilam Erwiemu tą siateczkę na owoce, i super sie u nas sprawdza.
A nie mówiłam, że to fajne? Ja też jestem z tego rozwiązania zadowolona i przede wszystkim nie martwię się, że mała się czymś udławi.

A ja dziś miałam zakręcony dzień, ani chwili spokoju, ale w skrócie- byłam u fryzjera - nareszcie dostałam dyspensę na dłużej niż godzinę . Jak Olunia była malutka, to przed chrzcinami mogłam tylko wyjść na godzinę, więc w tym czasie fryzjerka zdążyła mi włosy tylko podciąć, a TZ wtedy powiedział, że na dłuższe wyprawy to będę sobie mogła pozwolić, jak Ola będzie miałą pół roku.
No to właśnie umówiłam się do fryzjera dziś bo Olunia dziś skończyła 6 m-cy. Zaprosilismy znajomych i poświętowalismy trochę
Aż trudno uwierzyć, że to już pół roku. Jak ten czas szybko leci. Ten okres jest chyba najfajniejszy, jeszcze mała po pokojach nie biega, z szafek rzeczy nie ściąga, nie krzyczy "daj!", ani "nie!", nie wybrzydza podczas ubierania. Jest taka słodziutka Szkoda, że nie można zatrzymać czasu.

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 22:56   #2256
P0P70
Zakorzenienie

No i teraz to już nie wiem. Może tym dzieciom jednak byłoby lepiej w domu dziecka. Tylko żeby były razem. Najlepsze to takie rodzinne domy dziecka. Trochę przerazili mnie rodzice tych dzieci. A może to tak że facet się stoczył bo przerosła go ta cała sytuacja. Ale fakt faktem że bardzo szkoda dzieci. Baobabek pełen szacun że tak zareagowałaś . Dziwne że ktoś może krzywo patrzeć na ciebie za to że szukasz pomocy dla tych dzieci. Jakby coś było potrzebne to daj znać. Tylko tak naprawdę to im potrzebna taka długofalowa pomoc a nie pojedyncza.

To życie jest czasami takie okropne. Ja tu się zamartwiam jakąś krosteczką na czole Oliwki a tam siedzi dziecko w brudzie, we własnych odchodach, i pewnie godne. A przecież nie jest niczemu winne.

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

100 lat dla OLI

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 23:28   #2257
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
No i teraz to już nie wiem. Może tym dzieciom jednak byłoby lepiej w domu dziecka. Tylko żeby były razem. Najlepsze to takie rodzinne domy dziecka. Trochę przerazili mnie rodzice tych dzieci. A może to tak że facet się stoczył bo przerosła go ta cała sytuacja. Ale fakt faktem że bardzo szkoda dzieci. Baobabek pełen szacun że tak zareagowałaś . Dziwne że ktoś może krzywo patrzeć na ciebie za to że szukasz pomocy dla tych dzieci. Jakby coś było potrzebne to daj znać. Tylko tak naprawdę to im potrzebna taka długofalowa pomoc a nie pojedyncza.

To życie jest czasami takie okropne. Ja tu się zamartwiam jakąś krosteczką na czole Oliwki a tam siedzi dziecko w brudzie, we własnych odchodach, i pewnie godne. A przecież nie jest niczemu winne.

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

100 lat dla OLI
A ja juz wogóle nie rozumiem jak można sobie tyle dzieciaków narobić . Jak taka kobita jest z takim gościem co pije i jeszcze do tego się z nim gździ i dzieciaki sobie robią . No jakoś mi się w baniaku to nie mieści .
ale dokładnie szkoda tych dzieciaków bo one nie sa niczemu winne
ja miałam taką rodzine niedaleko jak byłam dzieckiem dzieciaków było 11 szt różnica taka że najstarsza miała 23 lata jak się najmłodsza urodziła ale tam starsze dzieci bardzo dbały o te młodsze ( rodzice pili ) i one się opiekowały . kolegaowałam się z jedną z tych dzieczyn i zawsze nam towarzyszyła ta najmłodzsza własnie . ale dzieciaki same jakoś na ludzi powychodziły i dały sobie rade . Ale w wawie wiadomo wiecej możliwości . Pokończyły dzieciaki zawodówki poszły do pracy wiec te najstarsze miały z czego pomagać młodszym . dwie dziewczyny nawet studia skończyły , żadne z nich chyba nie pije większość już ma swoje rodziny i dzieci .
Stary 2010-10-02, 23:33   #2258
mrowak
Zakorzenienie

anakazar, z gory dzieki za pomoc: niekoniecznie musza byc z tych robionych,gotowce mile widziane jesli o to Ci chodzilo
cos na oczyszczanie tlustej cery, moze cos na poprawienie kolorytu,bo szara jestem mimo, ze lato dopoiero co sie skonczylo i niedlugo bede przypominac papier opakowaniowy, taki z poczty ico tam Ci jeszcze do glowy przyjdzie, bo ja wlasciwie nie wiem co z tego mozna "uklecic" jeszcze

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
nareszcie dostałam dyspensę na dłużej niż godzinę . Jak Olunia była malutka, to przed chrzcinami mogłam tylko wyjść na godzinę, więc w tym czasie fryzjerka zdążyła mi włosy tylko podciąć, a TZ wtedy powiedział, że na dłuższe wyprawy to będę sobie mogła pozwolić, jak Ola będzie miałą pół roku.
ze co prosze???????? dyspensa na godzine??? na dluzsze wyprawy jak bedzie miala pol roku???? a co to do chlery jest??? wiezienie? wychodne dostajesz z ktorego Cie rozlicza jeszcze i laskawie po pol roku wyjsc pozwoli? noz kurde, sie zagotowalam teraz! chyba lepiej spac pojde

Baobabku, straszna ta historia ktora opisujesz- w glowie sie nie miesci!!!
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 01:17   #2259
cigi
Rozeznanie

Baobabek, super, ze chcesz im pomagac. Trzeba uwazac, zeby rodzinie krzywdy nie zrobic. Ale ja tez nie wiem, czy nie lepiej byloby dzieciom (razem) w domu dziecka, a niedaleko od matki. A najlepiej to tak jak dziewczyny pisaly, zeby ta pomoc w ich domu byla. Bo zeby nie skrzywdzic tej matki, ktora moze niewyksztalcona i prosta, ale dzieci kocha, no i dzieci tak samo.
Zgadzam sie z Darusia, ze trudno moze byc utrzymac czystosc, jak wszystko sie odbywa w jednym pokoju, tyle dzieciakow, nie ma lazienki. To i beznadzieja tez lapie i zyc sie nie chce.
Tez nie rozumiem dlaczego ludzie, ktorzy maja kawalek pola nie sprawia sobie jakiejs uprawy malej, czy zwierzakow. Wiadomo, zwierzaki kosztuja, ich utrzymanie, ale za to jest co jesc. Sa jajka, jest mleko, a i miesko moze byc. Albo zeby jakichs warzyw nie miec. A przeciez rece do pracy sa. A faktycznie kobieta jakas niezaradna moze byc.

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
A ja juz wogóle nie rozumiem jak można sobie tyle dzieciaków narobić . Jak taka kobita jest z takim gościem co pije i jeszcze do tego się z nim gździ i dzieciaki sobie robią . No jakoś mi się w baniaku to nie mieści .
No wg mnie, to bardzo prosto mozna sobie narobic ; trudniej sobie nie narobic. Pewnie nie stac jej na spiralke, i nawet pojecia o tym nie ma , gumki tez troche kosztuja. A naturalne metody to raz dzialaja, a raz nie. Ja tez stosowalam metody naturalne i mam Basienke .
A ze sie gzi z pijakiem, coz, jej chlop, mimo wszystko. WG niej to pewnie tez malzenski obowiazek, ze nie wspomne, ze moze i jej sie dostac, jakby odmowila. Kto wie..

---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ----------

a ja niedawno z miasta z zakupow wrocilam; uff zamiast godziny to dwie wracalismy, bo Basiula buczala. Strasznie pozno wyjechalismy i kurczak, wracalismy juz po porze kapielowej, mala zmeczona na maksa i nie mogla jakos usnac. Normalnie w samochodzie zawsze ladnie usypiala, a tu nic z tego dzis. W koncu z placzu padla i spi jak kamien do teraz. Nieumyta, no ale coz.
A zakupy srednio udane, w stresie, bo pozno, wszedzie pospiech i kiszka.

---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ----------

Cytat:
Napisane przez cigi Pokaż wiadomość
Kobitki, to to samo; cytat: Kombucza – napój orzeźwiający ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej grzybek japoński. Napój był popularny w Polsce do czasu wprowadzenia Coca-Coli i Pepsi-Coli. Galaretowaty „grzybek

Uzyskany napój jest słodkawy i lekko musuje

Oj, tak sobie przeczytalam i chyba sobie niezle namieszalam. Juz nic nie czaje, jak czytalam opis to myslalam ze to to samo, a na tej stronie napisane Algi morskie, grzybek tybetanski i kombucza; 3 rozne, a opisy b podobne;

A ja sobie siedze znowu po nocy sama i nie mam z kim gawedzic. Wszystkie spia tylko ja mam we lbie poprzewracane i zamiast korzystac to siedze jak ta glupia
Moze by o mnie wierszyk na pierwsza strone; Do cigi nalezy nocna zmiana, wtedy na forum dyskutuje sobie sama ; taaaa...
no to tez zmykam; milej niedzielki
cigi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 08:27   #2260
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
ja miałam taką rodzine niedaleko jak byłam dzieckiem dzieciaków było 11 szt różnica taka że najstarsza miała 23 lata jak się najmłodsza urodziła ale tam starsze dzieci bardzo dbały o te młodsze ( rodzice pili ) i one się opiekowały . kolegaowałam się z jedną z tych dzieczyn i zawsze nam towarzyszyła ta najmłodzsza własnie . ale dzieciaki same jakoś na ludzi powychodziły i dały sobie rade . Ale w wawie wiadomo wiecej możliwości . Pokończyły dzieciaki zawodówki poszły do pracy wiec te najstarsze miały z czego pomagać młodszym . dwie dziewczyny nawet studia skończyły , żadne z nich chyba nie pije większość już ma swoje rodziny i dzieci .
Aniu to nie jest tak jak napisałaś,oczywiście nie zawsze.W takich sprawach nie można uogólniac.Ja widzę i słyszę dużo z wziązku ze swoją pracą i naprawdę to co się dzieję jest przerażające.

To nie jest tak,że kobieta gzi się z mężem i robią dziecko za dzieckiem.
Najczęściej jest właśnie tak,że ta kobieta zahukana,nie mająca nic do powiedzenia,będąca tylko i wyłącznie na łasce męża,którego uważa za boga,za swojego wybawiciela,żywiciela itp. jest przez niego gwałcona po "małżeńsku"i często nawet nie wie,że to gwałt,bo dużo kobiet nie dopuszcza myśli,że gwały możliwy jest między żoną,a mężem.Taki stosunek traktują jako"muszę to zrobic,bo mąż ma potrzeby i koniec-od tego jestem"i tak się rodzi dziecko za dzieckiem,a antykoncepcja?niektóre z tych kobiet nie wiedzą co to jest...dla nich to abstrakcja,wielka niewiadoma
spotkałam się z takim przypadkiem gdzie kobieta urodziła już 7 dzieci-wszystkie dziewczynki i mąż(ochlapus,pijak,niepra cujący,znęcający się nad żoną i córkami)ze śmiechem mówi,że będą dzieci dopóki ta głupia krowa nie urodzi mu w końcu syna...

takie są realnia...niestety

baobabku walcz o tą rodzinę,może akurat da się im pomóc-ojciec to już i tak dno,ale może chociaż dzieciaczki i mamę da się uratowac

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 08:36   #2261
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
A nie mówiłam, że to fajne? Ja też jestem z tego rozwiązania zadowolona i przede wszystkim nie martwię się, że mała się czymś udławi.

No to właśnie umówiłam się do fryzjera dziś bo Olunia dziś skończyła 6 m-cy. Zaprosilismy znajomych i poświętowalismy trochę
Aż trudno uwierzyć, że to już pół roku. Jak ten czas szybko leci. Ten okres jest chyba najfajniejszy, jeszcze mała po pokojach nie biega, z szafek rzeczy nie ściąga, nie krzyczy "daj!", ani "nie!", nie wybrzydza podczas ubierania. Jest taka słodziutka Szkoda, że nie można zatrzymać czasu.
siateczka super, z ćwiartki jabłka co do niej wchodzi, to mało co zostaje. To wczoraj takie 3 zjadł. to jum mu jabłka innego nie daje tylko będa banany z malinami czy winogronami
Gratulacje za 1/2 roku
Oj leci ten czas, my to już wiemy czy to śmierdzi, a inne mamy pierwszorazowe to się cieszą że dzieci tak szybko rosną

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ----------

Cytat:
Bo ja jestem zdania że konietom co nie są w stanie utrzymać i zająć sie swoimi dziećmi po 2 podwiązywać jajniki, albo darmowe spirale. A nie potem dzieci takie cus powielają. Mnie nie stać na więcej dzieci to sobie nie robię,nie wiem co taka kobieta myśli, że jakoś to będziepewnie nawet jakby powiedziala lekarzowi to za darmo by jej spiralę założył
Kietyś w tv oglądałam rodzinkę mama upośledzona, ojciec też, z 5 dzieckiem w ciąży, a każde ląduje w domu dziecka i nikt nawet takiego dziecka nie adoptuje.

Stary 2010-10-03, 08:43   #2262
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Baobabek, super, ze chcesz im pomagac. Trzeba uwazac, zeby rodzinie krzywdy nie zrobic. Ale ja tez nie wiem, czy nie lepiej byloby dzieciom (razem) w domu dziecka, a niedaleko od matki. A najlepiej to tak jak dziewczyny pisaly, zeby ta pomoc w ich domu byla. Bo zeby nie skrzywdzic tej matki, ktora moze niewyksztalcona i prosta, ale dzieci kocha, no i dzieci tak samo.
Zgadzam sie z Darusia, ze trudno moze byc utrzymac czystosc, jak wszystko sie odbywa w jednym pokoju, tyle dzieciakow, nie ma lazienki. To i beznadzieja tez lapie i zyc sie nie chce.
Tez nie rozumiem dlaczego ludzie, ktorzy maja kawalek pola nie sprawia sobie jakiejs uprawy malej, czy zwierzakow. Wiadomo, zwierzaki kosztuja, ich utrzymanie, ale za to jest co jesc. Sa jajka, jest mleko, a i miesko moze byc. Albo zeby jakichs warzyw nie miec. A przeciez rece do pracy sa. A faktycznie kobieta jakas niezaradna moze byc.

No wg mnie, to bardzo prosto mozna sobie narobic ; trudniej sobie nie narobic. Pewnie nie stac jej na spiralke, i nawet pojecia o tym nie ma , gumki tez troche kosztuja. A naturalne metody to raz dzialaja, a raz nie. Ja tez stosowalam metody naturalne i mam Basienke .
A ze sie gzi z pijakiem, coz, jej chlop, mimo wszystko. WG niej to pewnie tez malzenski obowiazek, ze nie wspomne, ze moze i jej sie dostac, jakby odmowila. Kto wie..

---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ----------

a ja niedawno z miasta z zakupow wrocilam; uff zamiast godziny to dwie wracalismy, bo Basiula buczala. Strasznie pozno wyjechalismy i kurczak, wracalismy juz po porze kapielowej, mala zmeczona na maksa i nie mogla jakos usnac. Normalnie w samochodzie zawsze ladnie usypiala, a tu nic z tego dzis. W koncu z placzu padla i spi jak kamien do teraz. Nieumyta, no ale coz.
A zakupy srednio udane, w stresie, bo pozno, wszedzie pospiech i kiszka.

---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ----------

Oj, tak sobie przeczytalam i chyba sobie niezle namieszalam. Juz nic nie czaje, jak czytalam opis to myslalam ze to to samo, a na tej stronie napisane Algi morskie, grzybek tybetanski i kombucza; 3 rozne, a opisy b podobne;

A ja sobie siedze znowu po nocy sama i nie mam z kim gawedzic. Wszystkie spia tylko ja mam we lbie poprzewracane i zamiast korzystac to siedze jak ta glupia
Moze by o mnie wierszyk na pierwsza strone; Do cigi nalezy nocna zmiana, wtedy na forum dyskutuje sobie sama ; taaaa...
Cigi masz dużo racji,ale żeby zrobic coś na tej ziemi czy postarac się o jakieś zwierzaki to trzeba miec przede wszystki chęci...gdyby ten mąż był porządnym,myślącym człowiekiem,gdyby czuł się choc trochę odpowiedzialny za swoją rodzinę to pewnie by było o połowe tam mniej koszmarnie niż jest.Mąż i ojciec zapija całe swoje życie,więc jak się spodziewac czegokolwiek?
Żona tak pogrążona w tej beznadziejności,że jest jak jest.

Wiecie co?a ja jak mąż nie włoży talerza czy szklanki do zmywarki to awanturamamy pod nosem miłośc,ciepło,jedzenie,no rmalny dom,zdrowe,piękne dzieci,a tak często człowiek tego nie docenia i jeszcze się krzywi,że chciałby to i to.
A czasami wystarczy spotkac się oko w oko z taki światem(dla nas czymś nierealnym) i człowiek się cieszy,że ma tego kochającego męża co mu trudno do zmywarki dojśc

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
siateczka super, z ćwiartki jabłka co do niej wchodzi, to mało co zostaje. To wczoraj takie 3 zjadł. to jum mu jabłka innego nie daje tylko będa banany z malinami czy winogronami
Gratulacje za 1/2 roku
Oj leci ten czas, my to już wiemy czy to śmierdzi, a inne mamy pierwszorazowe to się cieszą że dzieci tak szybko rosną

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ----------

Bo ja jestem zdania że konietom co nie są w stanie utrzymać i zająć sie swoimi dziećmi po 2 podwiązywać jajniki, albo darmowe spirale. A nie potem dzieci takie cus powielają. Mnie nie stać na więcej dzieci to sobie nie robię,nie wiem co taka kobieta myśli, że jakoś to będziepewnie nawet jakby powiedziala lekarzowi to za darmo by jej spiralę założył
Kietyś w tv oglądałam rodzinkę mama upośledzona, ojciec też, z 5 dzieckiem w ciąży, a każde ląduje w domu dziecka i nikt nawet takiego dziecka nie adoptuje.
Madzia proszę Ciękto coś komu zrobi za darmo,przecież to są koszty niemałe...co to lekarza interesuję ile ta kobieta jeszcze dzieci urodzi...lekarz ma to gdzieś,pilnuje swojego interesu i tyle.
Oczywiście,że powinno tak byc:taka kobieta rodzi 2 dziecko i koniec-jajniki podwiązane i byłoby dobrze-ale od tego mamy państwo-to oni powinni nam ludziom to zapewnic...a że mają to w swoich dupach to jest jak jest:patologia goni patologie,a w DD miejsc brak i nieszczęśliwych dzieci więcej niż włosów na głowie.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2010-10-03, 08:49   #2263
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Wiecie co?a ja jak mąż nie włoży talerza czy szklanki do zmywarki to awanturamamy pod nosem miłośc,ciepło,jedzenie,no rmalny dom,zdrowe,piękne dzieci,a tak często człowiek tego nie docenia i jeszcze się krzywi,że chciałby to i to.
A czasami wystarczy spotkac się oko w oko z taki światem(dla nas czymś nierealnym) i człowiek się cieszy,że ma tego kochającego męża co mu trudno do zmywarki dojśc
No prawda, tylko prawdą jest też że człowiek zazdrości tym co maja więcej i też by tak chciał.Np taka Pop pisze co jej facet w domu robi, i wtedy wszystkie swoich zaczynają wychowywaćmój od rana to dzisiaj już się nasłuchał, a jeszcze dzień długi

Stary 2010-10-03, 08:52   #2264
anakazar
Zakorzenienie

mrowaczku a wiesz co?ja mam pewną obmyśloną koncepcje,ale muszę też wiedziec w jakiej sumie się zmiescic...czekam na info

lece pracowac,bo na jutro muszę wszystko do pracy zanieśc

Stary 2010-10-03, 08:53   #2265
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Madzia proszę Ciękto coś komu zrobi za darmo,przecież to są koszty niemałe...co to lekarza interesuję ile ta kobieta jeszcze dzieci urodzi...lekarz ma to gdzieś,pilnuje swojego interesu i tyle.
Oczywiście,że powinno tak byc:taka kobieta rodzi 2 dziecko i koniec-jajniki podwiązane i byłoby dobrze-ale od tego mamy państwo-to oni powinni nam ludziom to zapewnic...a że mają to w swoich dupach to jest jak jest:patologia goni patologie,a w DD miejsc brak i nieszczęśliwych dzieci więcej niż włosów na głowie.
Najtańsza spiralka miedziana to koszt 30-50 zł, reszta ceny to usługa. Na tyle to i państwo stać, lepiej wydać 30 zł raz na 5 lat niż wydać 10 tys na becikowe co taka kobieta jest w stanie otrzymać

Stary 2010-10-03, 08:58   #2266
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
No prawda, tylko prawdą jest też że człowiek zazdrości tym co maja więcej i też by tak chciał.Np taka Pop pisze co jej facet w domu robi, i wtedy wszystkie swoich zaczynają wychowywaćmój od rana to dzisiaj już się nasłuchał, a jeszcze dzień długi
Pop nie ma co zazdrościc,bo to nieładniePop nam tylko pokazuję,że da się tych niesfornych drani wychowac i ustawic tak jak się chcę.Ja tam wiem po sobie-mój wychowany,ale jak myślę każdy czasami ma okres lekkiego buntu

Stary 2010-10-03, 09:03   #2267
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
.Ja tam wiem po sobie-mój wychowany,ale jak myślę każdy czasami ma okres lekkiego buntu
mój właśnie buntuje sie

Stary 2010-10-03, 09:08   #2268
aixa
Rozeznanie

Dzień dobry kobietki
Później nadrobię i odpiszę ale mam pytanie b.ważne!
Jakie kropelki polecacie na katar i czy podajecie coś na kaszel swoim zakatarzonym maluszkom???????????????? ?????? Prosszę o szybką odpowiedź.
Dziś niedziela i lekarza brak a Lenka od wczoraj wieczora mi się rozchorowała

Maja 27.04.2017 CC
aixa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 10:18   #2269
libra777
Zakorzenienie

Witam po nieprzespanej nocy
Cytat:
czasem tak jest ze dzieci z takiej rodziny robią wszystko żeby się odciąć od rodziców i tego domu i wyjść na normalnych ludzi a czasem niestety idą w ślady rodziców.
czy sobie narobiła to nie wiem , pewnie chłop po pijaku brał ją na chama i tyle
a że ona zahukana to się nie sprzeciwi
Cytat:
powiem Ci tak ja mieszkam na wsi i nie mam swojego zboża na przykład i mi się po prostu kur nie opłaci trzymać bo wszystko musze kupić dla nich do jedzenia , nie wspominając o krowi na przykład żeby utzrymac to dopiero koszt czy świnia jak się nie ma swojego zboża na śrut i ziemniaków do karmienia itp. to się po prostu nie opłaci.
A pola nie mam mimo że na wsi nie wszyscy mają hektary , mam ogród i nie rozumiem ludzi któzy mają właśnie możliwośc swój ogród mieć i go nie mają nasiona akurat niewiele koszstują , przeciez na zieleninie można spokojnie całe lato przepykać
Szkoda że mięso nie wyrośnie w ogrodzie
Cytat:
Najczęściej jest właśnie tak,że ta kobieta zahukana,nie mająca nic do powiedzenia,będąca tylko i wyłącznie na łasce męża,którego uważa za boga,za swojego wybawiciela,żywiciela itp. jest przez niego gwałcona po "małżeńsku"i często nawet nie wie,że to gwałt,bo dużo kobiet nie dopuszcza myśli,że gwały możliwy jest między żoną,a mężem.Taki stosunek traktują jako"muszę to zrobic,bo mąż ma potrzeby i koniec-od tego jestem"i tak się rodzi dziecko za dzieckiem,a antykoncepcja?niektóre z tych kobiet nie wiedzą co to jest...dla nich to abstrakcja,wielka niewiadoma
spotkałam się z takim przypadkiem gdzie kobieta urodziła już 7 dzieci-wszystkie dziewczynki i mąż(ochlapus,pijak,niepra cujący,znęcający się nad żoną i córkami)ze śmiechem mówi,że będą dzieci dopóki ta głupia krowa nie urodzi mu w końcu syna...
tak właśnie często jest że mąż gwałci żonę i ona nawet nie wie o tym że jest gwałcona chyba że obydwoje piją
Cytat:

nie wiesz że u nas sie jajników nie podwiązuje bo to niehumanitarne
I ludzie wykształceni i inteligentni mają mniej dzieci (zazwyczaj)
Spirala ? Madzia ona pewnie bladego pojęcia o tym nie ma

Cytat:

tak wszyscy mają to gdzieś i niech się dzieje co chce
nie raz to są całe popegerowskie wsie takie i co robi ktos cos z tym pomaga tym ludziom? dadzą parę złotych zapomogi aby im geby zamknąć
Cytat:
Najtańsza spiralka miedziana to koszt 30-50 zł, reszta ceny to usługa. Na tyle to i państwo stać, lepiej wydać 30 zł raz na 5 lat niż wydać 10 tys na becikowe co taka kobieta jest w stanie otrzymać
Madzia Ty aby w polsce mieszkasz? Antykoncepcja nie jest popierana przez kościół a u nas często stanowisko kościoła jest na 1 miejscu
Cytat:
Napisane przez aixa Pokaż wiadomość
Dzień dobry kobietki
Jakie kropelki polecacie na katar i czy podajecie coś na kaszel swoim zakatarzonym maluszkom???????????????? ?????? Prosszę o szybką odpowiedź.
kropelki nasiwin do nosa a na przeziębienie lekarz przepisywał mojemu syrop Pyrosal .Ten syrop jest od 3 lat ale lekarz go przepisał i kazał mniejszą dawkę podawać -2,5 ml 2xdziennie a tam jest chyba po 5 ml normalna dawka ten syrop jest bez recepty

A i pochwale się wyrżnął sie czwarty ząbek górna dwójka na razie taka mała kreseczka biała
cczyli praktycznie dwa na raz mu wychodziły
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 10:25   #2270
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Ale jak nie wie jak kotlet wygląda. Przeciez normalnie takie rodziny mają dla dzieci obiady, więc wie jak kotlet na stołówce wygląda
Eryk ma w klasie dziewczynkę co jest z 8-mio osobowej rodziny, i ona z nim na obiady chodzi. Eryk wczoraj załamany to jak sie spytalam o co chodzi, to on że ta jego koleżanka z ławki jest bardzo biedna i dostaje do szkoły na 4 przerwy tylko jedna kanapkę, musiałam mu tlumaczyc że nie każdy musi miec na każdą przerwę tak jak on. To on że koleżanki mama miała w piątek urodziny, i ona sie martwila że nie ma co mamie kupić, to on jej dał swoje nieotwarte pudełko tictacow dla jej mamyjeju ja mojemu tez kasy nie daje na prezenty dla mnie, bo najbardziej się ciesze z laurki.
Ale wiecie jak to jest ośmioro dzieci i nikt nie pracuje, najstarsza córka 18 lat dzieciata już.
Ale dziewczynka zadbana,i jedna z najzdolniejszych w klasie.
mają dzieci te co chodzą do szkoły obiady u nas w szkole, ale my mamy katering i obiady są zawsze jednodaniowe, czyli raz zupa a na drugi dzień "dugie danie" tylko że to drugie danie to u nas hot-dog, frytki z surówką, albo pierogi, albo parówki na gorąco - i tak na okrągło....

Cytat:
Nie jest powiedziane, że Twój storczyk będzie kwitł (tylko) na wiosnę. Ja mam 3 storczyki i prawie cały czas któryś z nich kwitnie. Obecnie dwa "śpią", jeden ma już pąki, nawet dwie gałęzie mu wyrosły
Rzadko podlewam, specjalnie nie dbam, same rosną i kwitną kilka razy do roku.

A ja dziś miałam zakręcony dzień, ani chwili spokoju, ale w skrócie- byłam u fryzjera - nareszcie dostałam dyspensę na dłużej niż godzinę . Jak Olunia była malutka, to przed chrzcinami mogłam tylko wyjść na godzinę, więc w tym czasie fryzjerka zdążyła mi włosy tylko podciąć, a TZ wtedy powiedział, że na dłuższe wyprawy to będę sobie mogła pozwolić, jak Ola będzie miałą pół roku.
za pół roczku, dla nas to był przełom

Cytat:

100 lat dla OLI
krzywo patrzy na mnie dyrektor, i powiedział mi, że ja tam jeżdzę do pracy a nie na wolontariat, to ja mu na to, że warunków do pracy to tam nie ma, więc najpierw coś niech z tym zrobią a dopiero wtedy będę uczyć, no i coś tam mrudził jeszcze o notatce służbowej

Cytat:
tu różnica wieku jest tak co 2-3 lata, najstarsza córka jest w zawodówce, chyba z 16 lat ma

Cytat:
Aniu to nie jest tak jak napisałaś,oczywiście nie zawsze.W takich sprawach nie można uogólniac.Ja widzę i słyszę dużo z wziązku ze swoją pracą i naprawdę to co się dzieję jest przerażające.

takie są realnia...niestety

baobabku walcz o tą rodzinę,może akurat da się im pomóc-ojciec to już i tak dno,ale może chociaż dzieciaczki i mamę da się uratowac
no włąśnie tam zdecydyowanie jest właśnie taka sytuacja

Cytat:
Dzień dobry kobietki
ja dawałam nasivin soft - rewelacja, choć dość drogie (ok 26 zł) a na kaszel mi lekarz przepisał flavamed i dawałam 2,5 ml dwa razy dziennie z tym, że nie później niż po 16 ej - 2 dni i po kaszlu nie było śladu, ale dawałam jeszcze później, łącznie przez 5 dni.

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 10:56   #2271
anakazar
Zakorzenienie

Ja też mam nasivin i mnie on kosztował 15zł.

A reszty nie wiem,bo nie potrzebowałam jeszcze,ale chyba już niedługo,bo dzisiaj zadzwonił szef-mamy tam awaryjną sytuację i muszę jutro na pare dni isc fizycznie do pracy;/a zła jestem,bo nie przygotowana psychicznie na zostawienie dziecka i w ogóle...spakowałam się i na parę dni przeprowadzam się do mamy,wiem,że Nina będzie pod najlepszą opieką i nie chodzi mi o to,ale cykam się,bo mama trochę chora(katar i kaszel)i moja siostra to samo i możliwe,że mała mi się rozchoruję...

A co ja jej mogę dac zapobiegawczo?pewnie tylko wit.C?a cholera wyrzuciłam ostatnio(bo minęły 3 miechy) i nie mam w domu;/

Stary 2010-10-03, 11:13   #2272
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
klask i:

Cytat:
Bez przesady. Jeszcze dużo w nim niedoskonałości. Mojemu też dzisiaj się dostało bo nie przygotował mi śniadania i nie przyniósł do łóżka. Spał sobie smacznie a ja od 7 byłam na nogach razem z Oliwką.
Co prawda potem nadrobił bo nie umył pod prysznicem . TYLKO UMYŁ.

Cytat:
Pop nie ma co zazdrościc,bo to nieładniePop nam tylko pokazuję,że da się tych niesfornych drani wychowac i ustawic tak jak się chcę.Ja tam wiem po sobie-mój wychowany,ale jak myślę każdy czasami ma okres lekkiego buntu
Ale te bunty są potrzebne. Mi to się nawet podobają. Bo facet to taki ołówek a kobieta temperówka i od czasu do czasu trzeba go naostrzyć

Stary 2010-10-03, 11:16   #2273
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też mam nasivin i mnie on kosztował 15zł.

A reszty nie wiem,bo nie potrzebowałam jeszcze,ale chyba już niedługo,bo dzisiaj zadzwonił szef-mamy tam awaryjną sytuację i muszę jutro na pare dni isc fizycznie do pracy;/a zła jestem,bo nie przygotowana psychicznie na zostawienie dziecka i w ogóle...spakowałam się i na parę dni przeprowadzam się do mamy,wiem,że Nina będzie pod najlepszą opieką i nie chodzi mi o to,ale cykam się,bo mama trochę chora(katar i kaszel)i moja siostra to samo i możliwe,że mała mi się rozchoruję...

A co ja jej mogę dac zapobiegawczo?pewnie tylko wit.C?a cholera wyrzuciłam ostatnio(bo minęły 3 miechy) i nie mam w domu;/
ojej straszna rozbieżność cenowa, u nas jest w cholerę aptek, ale ze względu na to, że miasto uzdrowiskowe to te ceny chyba takie wysokie...
dziewczyny, wczoraj gotowałąm małemu obiadek: 4 marchewki, pietruszka, kawałek selera, ziemniaczek (wszystko od dziadziusia z działki czyle zdrowe) i dodałam pół żółtka (też ze swojskich kur) i dałam pół słoiczka (40gram) takiego mięska z indyka z gerbera - mały jadł jak nigdy, no tak mu to smakowało, że ż w szoku byłąm że tyle zjadł i jeszcze z apetytem a słoiczki jak mu daję to jest tyle grymaszenia szkoda, że gotować mu mogę tylko w weekendy i wtorki jak kończę p 11ejjak bym w domu siedziała to bym codziennie gotowała a myślicie, że można już podać prawie 7 miesięcznemu dziecku gotowanego buraczka???

Stary 2010-10-03, 11:18   #2274
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Madzia Ty aby w polsce mieszkasz? Antykoncepcja nie jest popierana przez kościół a u nas często stanowisko kościoła jest na 1 miejscu
Tak bo tabletki anty powinny być u nassprzedawane z krzyżykiem

Baobabek dziwnie macie. Mala szkoła?
Ja mojego zapisuję na obiady w szkole, to w sumie większość dzieci które chodzą na obiady to te darmowe. Są dwa dania, zupy do woli, a drugie jak ktoś chce to tez można dokladkę. Za obiady płace 72 zł, to 3,40 dziennie, to w domu za tyle nie ugotuję

Stary 2010-10-03, 11:50   #2275
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
klask i:

Bez przesady. Jeszcze dużo w nim niedoskonałości. Mojemu też dzisiaj się dostało bo nie przygotował mi śniadania i nie przyniósł do łóżka. Spał sobie smacznie a ja od 7 byłam na nogach razem z Oliwką.
Co prawda potem nadrobił bo nie umył pod prysznicem . TYLKO UMYŁ.

Ale te bunty są potrzebne. Mi to się nawet podobają. Bo facet to taki ołówek a kobieta temperówka i od czasu do czasu trzeba go naostrzyć
hehe nawet największy pantoflarz ma swoje dni buntu
ale mi śmiesznie się zrobiło jak napisałaś o tym ołówku,bo mój tata zawsze jak o nas gada(ja i tż)to nazywa nas :tż to ołówek,ja do kompletu kredką,a jak się okazało,że będzie dzidziuś to ochrzcił ją bambinonie wiem do tej pory dlaczego tak na nas mówi...
Cytat:
ojej straszna rozbieżność cenowa, u nas jest w cholerę aptek, ale ze względu na to, że miasto uzdrowiskowe to te ceny chyba takie wysokie...
dziewczyny, wczoraj gotowałąm małemu obiadek: 4 marchewki, pietruszka, kawałek selera, ziemniaczek (wszystko od dziadziusia z działki czyle zdrowe) i dodałam pół żółtka (też ze swojskich kur) i dałam pół słoiczka (40gram) takiego mięska z indyka z gerbera - mały jadł jak nigdy, no tak mu to smakowało, że ż w szoku byłąm że tyle zjadł i jeszcze z apetytem a słoiczki jak mu daję to jest tyle grymaszenia szkoda, że gotować mu mogę tylko w weekendy i wtorki jak kończę p 11ejjak bym w domu siedziała to bym codziennie gotowała a myślicie, że można już podać prawie 7 miesięcznemu dziecku gotowanego buraczka???
ja dałam już małej buraczka w 5 miesiącu-pediatra mi pozwoliła i jadła już kilka razy i wsio ok.
A może pościec sobie ze dwie godzinki i nagotuj na tydzień albo dwa i spokój

Ja malutkiej gotuje codziennie albo co dwa dni,a teraz to ja nie wiem co będzie jadła-mama nie będzie miała czasu jej zrobic,ja też nie.Pewnie słoiczki,ale nie lubi...

Wróce do domu to nagotuje sobie na parenaście dni,pomroże i spokój

Edytowane przez anakazar
Czas edycji: 2010-10-03 o 11:51
Stary 2010-10-03, 12:00   #2276
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Baobabek dziwnie macie. Mala szkoła?
Ja mojego zapisuję na obiady w szkole, to w sumie większość dzieci które chodzą na obiady to te darmowe. Są dwa dania, zupy do woli, a drugie jak ktoś chce to tez można dokladkę. Za obiady płace 72 zł, to 3,40 dziennie, to w domu za tyle nie ugotuję
nie, nie mała, teraz jest 490 uczniów na podstawówce, a szkoła połączona jeszcze z gimnazjum... w innej szkole u nas w mieście mają właśnie swoją kuchnię i tam są pełne obiady tak jak u Ciebie i prawie wszystkie dzieci wykupują a te co z biedniejszych rodzin to opieka opłaca

Cytat:
hehe nawet największy pantoflarz ma swoje dni buntu
ale mi śmiesznie się zrobiło jak napisałaś o tym ołówku,bo mój tata zawsze jak o nas gada(ja i tż)to nazywa nas :tż to ołówek,ja do kompletu kredką,a jak się okazało,że będzie dzidziuś to ochrzcił ją bambinonie wiem do tej pory dlaczego tak na nas mówi...

ja dałam już małej buraczka w 5 miesiącu-pediatra mi pozwoliła i jadła już kilka razy i wsio ok.
A może pościec sobie ze dwie godzinki i nagotuj na tydzień albo dwa i spokój

Ja malutkiej gotuje codziennie albo co dwa dni,a teraz to ja nie wiem co będzie jadła-mama nie będzie miała czasu jej zrobic,ja też nie.Pewnie słoiczki,ale nie lubi...

Wróce do domu to nagotuje sobie na parenaście dni,pomroże i spokój
no to za tydzień ugotuję małemu buraczka ja nie gotuję na zapas bo nie umiem konserwować tych obiadków zawsze gotuję na jedną porcję....

Stary 2010-10-03, 12:30   #2277
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:

100 lat dla OLI
Cytat:
za pół roczku, dla nas to był przełom
Cytat:
Gratulacje za 1/2 roku
Cytat:
Dla Oli za pół roczku
A i pochwale się wyrżnął sie czwarty ząbek górna dwójka na razie taka mała kreseczka biała
czyli praktycznie dwa na raz mu wychodziły
Dziękujemy za życzenia
pl_madzia - właśnie dlatego, że to już drugie me dziecię i więcej nie planujemy tak bardzo mi żal, że czas tak szybko leci. Następnego maluszka, którego będę tak tulić i kochać to będzie wnuk/wnuczka???

Libra - gratulacje z okazji kolejnych ząbków

Cytat:
Ja tak jak inne dziewczyny pisały, też mam nasivin soft i do tego lekarz zapisał Pyrosal. Na kaszel nic nie dostałam bo mała nie kasłała. Obowiązkowo też zakraplałam nosek wodą morską i odciągałam glutki Fridą (średnio skuteczna na zatkany nos, ale lepiej odciągnąć trochę, niż nic).
Buziaczki i zyczenia szybkiego powrotu do zdrówka dla Lenki

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
ze co prosze???????? dyspensa na godzine??? na dluzsze wyprawy jak bedzie miala pol roku???? a co to do chlery jest??? wiezienie? wychodne dostajesz z ktorego Cie rozlicza jeszcze i laskawie po pol roku wyjsc pozwoli? noz kurde, sie zagotowalam teraz! chyba lepiej spac pojde
Ano tak, jak mała się urodziła i widział, że non stop przy cycu wisi to bał się z nią zostać dłużej, niż godzinę. Powiedział wtedy, że jak zechcę wyjść do fryzjera na farbowanie itp (min. 3 godziny) to mam zaczekać aż Ola będzie miała pół roku.
I na nic się zdało, że w zamrażarce dwa litry odciągniętego mleka były. 4 m-ce temu byłam tylko na strzyżeniu włosów (w związku z chrztem).
Oczywiście, że poradziłby sobie, tylko tak mu było łatwiej. Na szczęście dwa razy w tygodniu jeździłam na zakupki do marketu (sama), czyli coś około 2 godzin. I proszę, jak można sobie żonę wytresować? Dwie godziny dwa razy w tygodniu i ile szczęścia?
Dziś sam się z siebie śmiał i właśnie zaraz wybieram się ze starszym synem na cmentarz do mojego taty (do innego miasta). A szanowny TŻ zostaje z Olunią

Aha - miałam do pracy wrócić 18 października. Zostało mi jeszcze kilkanaście dni urlopu wypoczynkowego (którego pierwotnie nie chciałam całego wykorzystać), ale postanowiłam jednak go wziąć. Wracam więc 2 listopada

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 13:08   #2278
fasolka73
Rozeznanie

aixa
My używamy kropli EUPHORBIUM , nie wysuszają śluzówki nosa, i rewelacyjnie udrożniają nos, nie pozwalają na rozwój glutów w zatokach. Nie mieliśmy fridy, tylko gruszkę (a to tyle co nic), a te krople Hani super udrażniały nosek. Teraz za pomocą tego "katarka" wyczyszczam jej nosek,te krople, sól fizjologiczna, albo disnemar do noska, daję jej witC, tran, nacieram maścią pulmexbaby (stópki też), oklepuję plecki i jest coraz lepiej. Zdr ówka życzę!
A! I maść majerankowa pod nosek.

Edytowane przez fasolka73
Czas edycji: 2010-10-03 o 13:14
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 13:08   #2279
P0P70
Zakorzenienie

Nienawidzę karmić własnej córki!!!! Kurdę nie dość że ciężko ją namówić aby cokolwiek zjadła to jeszcze jak już coś zje to często wymiotuje. No chyba że śpi wtedy ładnie je i nie wymotuje. Albo ja już straciłam do niej cierpliwość. Babcia twierdzi że jaj nie wymiotuje. Ale w piątek przy mnie ją karmiła i oczywiście jej zwymiotowała. Z jednej strony mnie to ucieszyło bo świadczyło o tym że nie tylko mi wymiotuje no ale z drugiej strony wolałabym jednak dla jej (Oliwki) aby jednak nie wymiotowała. No i właśnie pokłóciłam się z TZ (musiałam na kimś wyżyć tą swoją bezradność). Bo już dawno mówiłam że ma iść z tymi jej wymiotami do lekarza.. Jak przyjadę za tydzień a ten nie zabierze jej do lekarza to ja zabieram mała z sobą. Albo jest tą matką albo nie jest!!!

Stary 2010-10-03, 13:11   #2280
aixa
Rozeznanie

Dziewczyny dzięki. Kupię ten nasivin soft. Póki co odciągam smarki fridą ale one są białe i żadkie więc większość sama jej spływa. Dziwnie. Rozchoraowała się tak nagle a ja jutro do pracy

Maja 27.04.2017 CC
aixa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości