"Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2 - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-04, 09:58   #2671
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2

tak, tak witamy w klubie. Wraz z mężem mamy rocznice ślubu 14 lutego, więc śmiejemy się, że dzidzia się urodzi właśnie wtedy.
Co do młoty pneumatycznego współczuję. Ja przeżyłam remont elewacji w te upały, ponieważ od 12 lipca musiałam leżeć plackiem (a na dworze przecież ponad 30 st), do tego zamknięte okna. Teraz, jak już mogę, chodzić to zaczęli remontować drugą stronę, więc mam zero prywatności, bo wiecznie na rusztowaniach wiszą czyjeś nogi, a ten język łaciński jest wspaniały. Można się dokształcić. Już nie mówiąc o zalaniach mieszkania kilkukrotnie, zero możliwości korzystania z balkonu (ten też nam robili) i podniesiona podłoga, bo niewytrzymała remonciku. Tak więc trzeba to przetrwać na wesoło
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 09:59   #2672
weraa11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość
Cześć,
dopiero wczoraj zajrzałam na tę stronę i postanowiłam się zalogować. Chciałabym też dołączyć do waszego wątku na forum, gdyż mój termin porodu wypada na 19 lutego 2011. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie
Witaj lilijka ja tez mam termin blisko Twojego bo na 22 lutego znasz juz plec?

weraa11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 10:04   #2673
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
o jak miło witaj, widze że też z Katowic jesteś ja mam termin na 20-21 luty więc może się w szpitalu spotkamy tylko masz już może szpital wybrany? bo ja ciągle nie wiem...
hmmm, moja ciąża jest po laparoskopii (mam pcos i niedoczynność tarczycy). Laparoskopię miałam w Siemianowicach Śląskich, tam też chodzę do lekarza. I po pobycie w szpitalu siemianowickim postanowiłam, że tam chcę urodzić . Nie polecam Bogucic, bo nie dość, że sprywatyzowany (chodzi o ojców Bonifratrów) to jest tam mój eks ginekolog (straszny konował).

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

Cytat:
Napisane przez weraa11 Pokaż wiadomość
Witaj lilijka ja tez mam termin blisko Twojego bo na 22 lutego znasz juz plec?
niestety nie znam, a wizytę miałam w zeszłym tygodniu . Lekarz stwierdził, że poprzyglądamy się następnym razem. Widziałam tylko rączkę, plecy, kręgosłup i pupę moje brzdąca A Ty wiesz już co będzie??
Stary 2010-10-04, 10:14   #2674
muron
Zakorzenienie

[1=2ed2b7bd55856fc562a8a0f c0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b 8b5c69;22474096]Witam na porannej kawce muron-moja siostra tak nazwala swoją córcie jest bardzo delikatna ,blond loczki ,niebieskie oczy mała lala ... make_up_istka -ja tez wyprawke kompletuje wcześniej a juz teraz zaczne także łapać okazje z pampków , w poprzedniej ciąży też kupowałam pieluszki szybciej to naprawde b.wygodne ...anka-bzzz-teraz tez kupiłam butelki Tomiego ,a wczesniej jak mała byla mała to uzywałam Aventu napoczątku sobie b chwaliłam ale póżniej zmieniłam na balonik z canpolu z tym Aventem coś sie stało a raczej z samymi zakrętkami leciało z nich jak chole.. o tyle dobrze ze jak masz paragon to butle z Aventu mozesz dac do reklamacji ..no ale wtedy czekasz ja czekałam dwa razy (za kazdym razem dostawałam nowa butle)...wtedy zmieniłam ..nie było jeszcze TT[/QUOTE]
ja liczę na ciemne włosy i niebieskie oczy;-) Taka Królewna Sniezka zimna A szanse są na to bbb duże Ja tez mam w rodzinie Kalinę, a dodatkowo to był ulubiony krzew mojej babci i zawsze musiała mieć posadzony pod oknem

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 10:18   #2675
Chantalle
Raczkowanie

witam dziewczyny,
macie moze liste apteczki zrobioną? mieszkam za granicą i nie ukrywam, chce sobie polskie leki pierwszej pomocy (na gorączki,rozwolnienia i inne atrakcje) z Polski skompletować. Jesli ktos ma taką listę zrobioną to proszę o wklejenie
Mierzyłam wczoraj moj podwójny brzuch, 96 cm, na wadze 9 kg na plus...Przez 1 tydzien przybylo mi 2 kg, masakra!
Parę dni temu ceremonialnie mąż wyjął mi kolczyk z pępka, dziwnie teraz jakos bez niego wyglada brzuch,przyzwyczajona byłam do tego widoku

SLEEP WITH ME, SLEEP WITH MY PIT BULL !!!
Moje dziewczynki:
http://www.suwaczki.com/tickers/ug37k6nlp0b0isba.png
Chantalle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 10:24   #2676
muron
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm, moja ciąża jest po laparoskopii (mam pcos i niedoczynność tarczycy). Laparoskopię miałam w Siemianowicach Śląskich, tam też chodzę do lekarza. I po pobycie w szpitalu siemianowickim postanowiłam, że tam chcę urodzić . Nie polecam Bogucic, bo nie dość, że sprywatyzowany (chodzi o ojców Bonifratrów) to jest tam mój eks ginekolog (straszny konował).

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

niestety nie znam, a wizytę miałam w zeszłym tygodniu . Lekarz stwierdził, że poprzyglądamy się następnym razem. Widziałam tylko rączkę, plecy, kręgosłup i pupę moje brzdąca A Ty wiesz już co będzie??
o co Ci chodzi, że "nie dość, że sprywatyzowany"? Bardzo dobrze, taka placówka działa o niebo lepiej, bo nie dotyka jej aż tyle obostrzeń, nadal ma kontrakt z NFZ, obowiązują je te same ustawy o SZ ale może się bardziej rozwijać, a i zarabiać na siebie. Ludzie w PL błędnie rozumieją prywatyzację placówek służby zdrowia. Pracuję w takiej, która chciałaby by być, ale tej gałęzi prywatyzacja na razie nie bardzo obejmuje;-)

Powiem tak-wszystko zalezy na jaką obsadę się trafi, bo zawsze obok konowałów są porządni lekarze, obok franc pielęgniarek, są te które pracują wzorowo A opinia np kilku niezadowolonych pacjentek, bo cos nie wyszło, albo nie miały szczęścia, sprawia, że lekarz staje się rzeźnikiem, a szpital mordownią;-)

Ale o Bogucicach to od dawna średnio dobre pogłoski, zmiana właściciela, nie dała zmiany lekarzy. Natomiast b dobre opinie słyszałam właśnie o siemianowickiej porodówce

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Chantalle Pokaż wiadomość
witam dziewczyny,
macie moze liste apteczki zrobioną? mieszkam za granicą i nie ukrywam, chce sobie polskie leki pierwszej pomocy (na gorączki,rozwolnienia i inne atrakcje) z Polski skompletować. Jesli ktos ma taką listę zrobioną to proszę o wklejenie
Mierzyłam wczoraj moj podwójny brzuch, 96 cm, na wadze 9 kg na plus...Przez 1 tydzien przybylo mi 2 kg, masakra!
Parę dni temu ceremonialnie mąż wyjął mi kolczyk z pępka, dziwnie teraz jakos bez niego wyglada brzuch,przyzwyczajona byłam do tego widoku
w POL apteczce nie wozimy leków tylko:
  • bandaż z gazy (2 szt.),
  • bandaż elastyczny (2 szt.),
  • elastyczna siatka opatrunkowa CODOFIX nr 6 (1 szt.),
  • elastyczna siatka opatrunkowa CODOFIX nr 4 (2 szt.),
  • opatrunek gazowy 0,5 m2 (3 szt.),
  • plaster opatrunkowy (2 szt.),
  • chusta trójkątna (2 szt.),
  • maseczka do sztucznego oddychania (1 szt.),
  • chusteczki odkażające (6 szt.),
  • rękawiczki jednorazowe lateksowe (2 pary),
  • kamizelka ostrzegawcza z paskiem fluorescencyjnym (1 szt.),
  • agrafka (4 szt.),
  • kołnierz usztywniający (1 szt.),
  • nożyczki z tępymi końcami (1 szt.),
  • koc ratowniczy złoto-srebrny (1 szt.) ,
  • mała latarka (czołówka),
  • młotek bezpieczeństwa (1 szt.)

http://www.medikurs.pl/Apteczka_pierwszej_pomocy.php

Chyba, ze chodzi Ci o taką domową?

Edytowane przez muron
Czas edycji: 2010-10-04 o 10:25
Stary 2010-10-04, 10:30   #2677
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

muron, wydaje mi się, że Chantalle pisała o apteczce, którą każda z nas ma w domu, jakieś lekarstwa pierwszej pomocy typu węgiel, albo Apap na ból głowy, No-spa na ból brzucha...itd

no kurde, prądu nie mam!! bateria mi wystarczy na 1.5h!!

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png

hawea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 10:38   #2678
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hawea Pokaż wiadomość
muron, wydaje mi się, że Chantalle pisała o apteczce, którą każda z nas ma w domu, jakieś lekarstwa pierwszej pomocy typu węgiel, albo Apap na ból głowy, No-spa na ból brzucha...itd

jestem nadprogramowa;-) ale może komuś się przyda

ja mam u siebie
paracetamol (bo na inne uczuleni jesteśmy)
rutinoscorbin
vit c
coś na gardło:halset, chlorochinaldin,tantuum verde
wapno duże konicznie(alergia)
krople żołądkowe
coś uspakajającego ziołowego

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Cytat:

moja bateria nie trzyma już w ogóle;-)

Stary 2010-10-04, 10:42   #2679
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

ja bym dodała jeszcze jakieś plastry, wodę utlenioną, bandaż, jakąś maść na ból mięśni, pastylki na ból gardła do ssania.

nawet herbaty nie mogę sobie zrobić, bo prądu nie ma..

Edytowane przez hawea
Czas edycji: 2010-10-04 o 10:43
Stary 2010-10-04, 10:47   #2680
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

[QUOTE=muron;22474866]o co Ci chodzi, że "nie dość, że sprywatyzowany"? Bardzo dobrze, taka placówka działa o niebo lepiej, bo nie dotyka jej aż tyle obostrzeń, nadal ma kontrakt z NFZ, obowiązują je te same ustawy o SZ ale może się bardziej rozwijać, a i zarabiać na siebie. Ludzie w PL błędnie rozumieją prywatyzację placówek służby zdrowia. Pracuję w takiej, która chciałaby by być, ale tej gałęzi prywatyzacja na razie nie bardzo obejmuje;-)

Powiem tak-wszystko zalezy na jaką obsadę się trafi, bo zawsze obok konowałów są porządni lekarze, obok franc pielęgniarek, są te które pracują wzorowo A opinia np kilku niezadowolonych pacjentek, bo cos nie wyszło, albo nie miały szczęścia, sprawia, że lekarz staje się rzeźnikiem, a szpital mordownią;-)

Ale o Bogucicach to od dawna średnio dobre pogłoski, zmiana właściciela, nie dała zmiany lekarzy. Natomiast b dobre opinie słyszałam właśnie o siemianowickiej porodówce

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Zwracam honor. Nie miałam na myśli, że się nie rozwija, bo przecież o Siemianowicach niedawno mówiło się, że trzeba płacić za znieczulenie itp. Każdy szpital ma swoje dobre i złe strony. Chodziło mi o ginekologię. Moja babcia miała na chirurgii przeprowadzaną amputację piersi i muszę powiedzieć, że opiekę miała dobrą. Co do Siemianowic to urodził się tam mój mąż, mój tata, ja leżałam jak był jeszcze oddział oparzeniowy, potem na laparoskopii. Rodziły się tam dzieci ze strony mojego męża. Wszyscy przez te lata jedno mówią, że to dobra placówka. I tak życie łączy mnie wiecznie z Siemianowicami, więc mam nadzieję właśnie tam się znaleźć i urodzić.
A Ty wybrałaś już szpital?
Stary 2010-10-04, 10:48   #2681
dewi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Hejka dziewczyny! Jak zaczynacie nowy tydzień?

Co do butelek - ja mam 3 antykolkowe z Aventu...jedną kupiłam sama, a dwie dostałam w prezencie. Na razie mi wystarczy, tym bardziej, że one mają pojemność 150ml, także przydadzą się pewnie na pierwszy miesiąc. Smoczki, podgrzewacz, sterylizator, termoopakowanie na butle też już mam, także te zakupy mi już odpadają.
Wczoraj wykreślaliśmy rzeczy, które już mamy z listy i poza łóżeczkiem i wózkiem zostały nam już same pierdółki do kupienia - szczotka do włosków, gruszka do noska, pieluchy etc.

Co do tych przesądów - u mnie też babcia gadała od początku ciąży, że łóżeczko i wózek na ostatnią chwilę się kupuje...dla mnie to bez sens jest i napędzanie przyszłym rodzicom stracha niepotrzebnego...moja mama dając mi pieniądze na łóżeczko powiedziała, że możemy je kupić choćby i jutro - jeśli nam się jakieś spodoba, to nie ma co czekać do stycznia. Wózek też chcę kupić jakoś szybciej, bo nie mam gwarancji, że w grudniu dam radę jeździć po sklepach i wybierać.
A jaka jest rada na złorzeczenie rodzinki - nie chwalić się, co kupujecie - Wy macie święty spokój, a oni niech sobie dorabiają teorie i tyle .
Miłego dnia!!
Moj tata przywiózł mi z Anglii taki zestaw butelek...
http://allegro.pl/zestaw-startowy-av...240817439.html
Przy synku miałam dwie butelki aventu 260 ml zawsze brakowało mi tej trzeciej... dodam tylko że od początku był dokarmiany za każdym razem bo miałam mało pokarmu. Butelka 125 ml służyła do podawania herbatek.
Teraz chce dokupić termos do tych butelek bo tamten się potargał...

witaj Lilijka3
ja obecnie mieszkam w siemianowicach

Ja ostatnio rozmawiałam z teściową i ona urodziła w 7 miesiącu... więc ja nie wyobrażam sobie żebym miała wszytski zakupy zostawić na ostatnią chwilę... Nie planuje urodzić wcześniej ale na to nie mamy wpływu... Nie wyobrażam sobie mojego Tż zostawić z tym wszystkim samego i cały sajgon ogarniać po powrocie ze szpitala z dzieckiem na ręku...

Edytowane przez dewi
Czas edycji: 2010-10-04 o 10:55
dewi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 10:51   #2682
Louboutinka
Raczkowanie

Cytat:

Make-up-istko znasz może jakiś duży sklep dziecięcy we Wrocławiu?Żeby było wszystko w jednym miejscu?

Jutro mam połówkowe, cieszę się, bo zobaczę znowu Maluszka.
hawea zobacz sobie na poniższy link to jest stronka do sklepow dzieciencych we wrocku, z wielkim wyborem od pierdółek po grubsze rzeczy, są tam nazwy ulic gdzie je znajdziesz..
http://www.askot.pl/index.php
Louboutinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 11:02   #2683
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Dziękuje wszystkim za ciepłe przywitanie. Też nasłuchałam się od wszystkich, że to źle kupować wcześniej. I zapewne jestem znacznie do tyłu z kupowaniem od was bo mam dopiero jedną rzecz. Niestety nie mam w rodzince maluszków, bo mnie kopnął mnie ten zaszczyt jako pierwszej.
W związku z tym proszę o jakąś teoretyczną listę najpotrzebniejszych rzeczy dla dziecka, no i rozmiar ubranek i ilość. Bom zielona w tym temacie, a teściowa za bardzo chce się wtrącać. Nie daję się.
Stary 2010-10-04, 11:04   #2684
muron
Zakorzenienie

[QUOTE=lilijka3;22475272]
Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
o co Ci chodzi, że "nie dość, że sprywatyzowany"? Bardzo dobrze, taka placówka działa o niebo lepiej, bo nie dotyka jej aż tyle obostrzeń, nadal ma kontrakt z NFZ, obowiązują je te same ustawy o SZ ale może się bardziej rozwijać, a i zarabiać na siebie. Ludzie w PL błędnie rozumieją prywatyzację placówek służby zdrowia. Pracuję w takiej, która chciałaby by być, ale tej gałęzi prywatyzacja na razie nie bardzo obejmuje;-)

Zwracam honor. Nie miałam na myśli, że się nie rozwija, bo przecież o Siemianowicach niedawno mówiło się, że trzeba płacić za znieczulenie itp. Każdy szpital ma swoje dobre i złe strony. Chodziło mi o ginekologię. Moja babcia miała na chirurgii przeprowadzaną amputację piersi i muszę powiedzieć, że opiekę miała dobrą. Co do Siemianowic to urodził się tam mój mąż, mój tata, ja leżałam jak był jeszcze oddział oparzeniowy, potem na laparoskopii. Rodziły się tam dzieci ze strony mojego męża. Wszyscy przez te lata jedno mówią, że to dobra placówka. I tak życie łączy mnie wiecznie z Siemianowicami, więc mam nadzieję właśnie tam się znaleźć i urodzić.
A Ty wybrałaś już szpital?
ja w Sosnowcu, moj lekarz jest tam z-cą ordynatora, mam tam swoją położną z rodziny, leżałam na poczatku ciąży, a dziadek 20 lat pracował i wszyscy: "oooo wnuczka";-) nie powiem to mi ułatwia wieeele;-)
Mam zaufanie do lekarza i ordynatora, chociaż mówią o nim gbur i cham, to moja mama była u niego 2 razy pod nożem i dzięki niemu żyje tak naprawdę. Szpital miał być przeniesiony, ale... przetargi przetargi przetargi. Ginekologia- kiła i mogiła, ale porodówka całkiem ok. Ja mam mieć CC wic i tak mogłoby być cudnie i tego nie zauważę;-)

Szwagierka rodziła na Łubinowej i b zadowolona

Stary 2010-10-04, 11:05   #2685
2ed2b7bd55856fc562a8a0fc0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b8b5c69
Konto usunięte

Ja mam kolejne pytanie

Bo ostatnio mialam troche $ wiec wybralam sie do sklepu po butelki, chcialam kupic te z Aventu, ale jak zobaczylam ze sa takie co maja 1 dziurke 2 i 3 to zglupialam bo nie mialam pojecia ze takie cos istnieje myslalam ze butelki roznia sie tylko pojemnoscia
No i nie kupilam nic bo juz nie wiedzialam jakie sie najbardziej oplaca i wtedy jaka pojemnosc no i wtedy ile tych butelek, itd. Wiec mozecie mi doradzic ile i jakich butelek musze kupic uwzgledniajac to ze np.nie bede karmic piersia?
Moi rodzice wiem ze robili tak ze po porstu dorabiali dziurki do smoczka...
A moze najlepiej kupic takie butelki z wymiennymi smoczkami? Wiec bym kupila np. po 1 butelce kazdej wielkosci i do tego te wymienne smoczki??[/QUOTE]

weraa11-kazda butelka ma wymienne smoszki ,a oznaczenie 1,2,3 na smoczku Avent świadczy o przepływie płynu -1 powolny 2 szybszy 3 jeszcze szybszy,numerek ustawiasz do góry...a ile napoczatek 2 i moze jedna wieksza taki dzidziulek zjada niewiele z 30,60,90ml to juz taki 3 mies przynajmniej tak jadła moja starsza córcia bo młodsza do 1,5 roku tylko cycusia
2ed2b7bd55856fc562a8a0fc0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b8b5c69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 11:06   #2686
weraa11
Zadomowienie

Cytat:

Moje ostatnie USG to byla porazka...az musiaam tutaj prosic dziewczyny o pomoc w rozczytaniu co gdzie moze byc no i tez jeszcze plci nie znam, ale w piatek mam kolejne USG wiec mam nadzieje ze sie juz wszystkiego dowiem bo nie wiem czy mam kupowac np.rajstopki itd.
Cytat:
Napisane przez Chantalle Pokaż wiadomość
witam dziewczyny,
O wlasnie dziewczyny jak tam Wasze brzuszki w cm? u mnie sa na razie 83 cm i juz widze jak moja skora jest nacignieta i pepek mam juz prawie na zewnatrz bo mialam zawsze wystajacy i dopiero jak juz bylam taka starsza nastolatka to mi sie schowal wiec bylam swiadoma ze mi szybko wyskoczy
A na wadze mam teraz na plusie 4kg i tez doslownie w moment mi to skoczylo...
Daj koniecznie znac jak Twoja "dziurka" w pepku bedzie wygladac po porodzie, bo ja zawsze chcialam tez miec tam kolczyk ale sie balam ze jak zajde w ciaze to potem bede miec 5x wieksza dziurke i juz dziwnie bedzie to wygladac...

Stary 2010-10-04, 11:12   #2687
Konto usunięte

Witaj lilijka3-ja tez jestem nowa
na watku mam listopadowo-grudniowych dwia maluszki juz na swiecie a gdyby te mamusie czekały do końca zwyprawka to by golaski do domu zabierały
2ed2b7bd55856fc562a8a0fc0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b8b5c69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 11:14   #2688
weraa11
Zadomowienie

[1=2ed2b7bd55856fc562a8a0f c0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b 8b5c69;22475570]
weraa11-kazda butelka ma wymienne smoszki ,a oznaczenie 1,2,3 na smoczku Avent świadczy o przepływie płynu -1 powolny 2 szybszy 3 jeszcze szybszy,numerek ustawiasz do góry...a ile napoczatek 2 i moze jedna wieksza taki dzidziulek zjada niewiele z 30,60,90ml to juz taki 3 mies przynajmniej tak jadła moja starsza córcia bo młodsza do 1,5 roku tylko cycusia[/QUOTE]

Czyli tej z 1 dziurka nie oplaca sie kupowac?
No i w takim razie ile tych butelek? Nie lepiej kupic kilka duzych? Bo w sumie jak dziecko troche podrosnie to juz i tak bedzie korzystac tylko z tych duzych a nie z tych malych...?

Stary 2010-10-04, 11:21   #2689
Konto usunięte

Cytat:
Czyli tej z 1 dziurka nie oplaca sie kupowac?
No i w takim razie ile tych butelek? Nie lepiej kupic kilka duzych? Bo w sumie jak dziecko troche podrosnie to juz i tak bedzie korzystac tylko z tych duzych a nie z tych malych...?

wera11-te malutkie zawsze wykorzystasz do picia jak maluszek bedzie sie uczyl trzymac butle sam to bedzie mu wygodniej i poreczniej
Stary 2010-10-04, 11:22   #2690
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

[1=2ed2b7bd55856fc562a8a0f c0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b 8b5c69;22475667]Witaj lilijka3-ja tez jestem nowa
na watku mam listopadowo-grudniowych dwia maluszki juz na swiecie a gdyby te mamusie czekały do końca zwyprawka to by golaski do domu zabierały [/QUOTE]
Co racja, to racja. Tylko czy ktoś dysponuje jakąś listą tej wyprawki. Bo czuję się zielona w tym temacie.
Ja wstrzymywałam się od zakupów, ponieważ stwierdzam, że moja ciąża to jakiś cud. I starałam się jak najdłużej nie wpaść w szał zakupów dzidziusiowych rzeczy, ale po tym weekendzie już pomału zabieram się za to
Stary 2010-10-04, 11:25   #2691
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

Cytat:

O wlasnie dziewczyny jak tam Wasze brzuszki w cm? u mnie sa na razie 83 cm i juz widze jak moja skora jest nacignieta i pepek mam juz prawie na zewnatrz bo mialam zawsze wystajacy i dopiero jak juz bylam taka starsza nastolatka to mi sie schowal wiec bylam swiadoma ze mi szybko wyskoczy
A na wadze mam teraz na plusie 4kg i tez doslownie w moment mi to skoczylo...
weraa11, ja mam prawie 4 kg do przodu, ostatnio obwód pasa zwiększył się do 96 cm, brzuszek już widać. ale wydaje mi się, że nie ma co porównywać, bo każda z nas ma inną budowę. Poniżej wklejam zdjęcie mojego brzuszka z wczorajszego spacerku.

Loubotinka, dzięki za linka

Edytowane przez hawea
Czas edycji: 2010-10-04 o 11:34
Stary 2010-10-04, 11:27   #2692
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

wera11
no ja muszę czekać do 21 października, jak to mój lekarz powiedział do męża (nie będziemy jej dzisiaj męczyć poprzyglądamy się następnym razem) tak więc trenuję moją cierpliwość. oczywiście zakłady w domu są. poza moim dziadkiem i szefową, którzy życzą mi córcię, wszyscy stawiają na chłopaka. A ja to mam mieszane uczucia
Brzuszek mam jeszcze nie duży, pępek wklęsły, przytyłam 6 kg od początku ciąży. Dodaję, że nagle musiałam przerwać dietę, która pomagała mi walczyć z niedoczynnością tarczycy i pcos
Stary 2010-10-04, 11:30   #2693
weraa11
Zadomowienie

Ok, to najlepiej jak kupie kazdej wielkosci butelke

Jak uda mi sie wstawic z pliku swoja liste to bedzie tutaj...tylko ze do mojej pewnie trzeba cos dopisac itd. ale przynajmniej moze cos mi podpowiecie czego brakuje a czego za duzo itd.

Stary 2010-10-04, 11:31   #2694
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
ja w Sosnowcu, moj lekarz jest tam z-cą ordynatora, mam tam swoją położną z rodziny, leżałam na poczatku ciąży, a dziadek 20 lat pracował i wszyscy: "oooo wnuczka";-) nie powiem to mi ułatwia wieeele;-)
Mam zaufanie do lekarza i ordynatora, chociaż mówią o nim gbur i cham, to moja mama była u niego 2 razy pod nożem i dzięki niemu żyje tak naprawdę. Szpital miał być przeniesiony, ale... przetargi przetargi przetargi. Ginekologia- kiła i mogiła, ale porodówka całkiem ok. Ja mam mieć CC wic i tak mogłoby być cudnie i tego nie zauważę;-)

Szwagierka rodziła na Łubinowej i b zadowolona
I tu śmiało stwierdzam i potwierdzam, że najważniejsze jest zaufanie do lekarza i pozostałego personelu. Ja do mojego obecnego lekarza trafiłam przez teściową, która jak zobaczyła mnie, że siedzę nad wynikami badań i płaczę postanowiła mi pomóc. I tak po roku z pozytywnym skutkiem
Stary 2010-10-04, 11:58   #2695
weraa11
Zadomowienie

ILOŚĆ PRODUKT CENA prawdopodobna CENA realna MAM 5 szt Body-dugi rękaw 50,00 zł 15,00 zł x 10 szt Body-krótki rękaw 50,00 zł 20,00 zł x 10 szt śpiochy 150,00 zł 30,00 zł 5 szt 4 pary skarpetki 15,00 zł 7,00 zł 2 szt 2 pary rajstopy 30,00 zł

4 szt czapeczki 60,00 zł

1 szt ochraniacze na rączki 15,00 zł

1 szt kombinezon na spacery 80,00 zł

2 szt kocyk do łóżka 60,00 zł

1 szt kocyk do wózka 40,00 zł

1 szt śpiworek 40,00 zł

2 szt pościel 100,00 zł

1 szt Poduszka + kołdra 200,00 zł

1 szt ochraniacz na łóżeczko 40,00 zł

1 szt łóżeczko 500,00 zł

1 szt wózek 1 500,00 zł

1 szt karuzela nad łóżeczko 100,00 zł

2 szt smoczki 20,00 zł 5,00 zł 1 szt 3 opakowania pampersy 120,00 zł

20 szt pieluchy tetrowe 40,00 zł

10 szt pieluchy bawełniane 30,00 zł

1 szt wanienka 50,00 zł

1 szt recznik kąpielowy z kapturkiem 30,00 zł

3 opakowania chusteczki nawilżone 40,00 zł

1 szt puder 20,00 zł

1 szt oliwka 10,00 zł

1 szt krem SUDOKREM 40,00 zł

1 szt nożyczki 10,00 zł

1 szt gruszka do noska 10,00 zł

1 szt szczoteczka do włosów 10,00 zł

2 opakowania patyczki i płatki kosmetyczne 30,00 zł

5 szt butelki 150,00 zł

1 szt podgrzewacz 100,00 zł

1 szt mleko w proszku 40,00 zł

3 szt smoczki do butelki 60,00 zł

1 szt szczotka do mycia butelki 20,00 zł

3 szt śliniaki 20,00 zł 0,00 zł x 1 szt grzechotka 10,00 zł

1 szt termometr 20,00 zł

SUMA: 3 910,00 zł 3 775,00 zł

W pliku nie moge...ale moze teraz cos widac?

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Teraz szukam butelek...i chyba kupie te Tommee Tippee ale oczywiscie potrzebuje Waszej pomocy bo sa zestawy gdzie sa 4 butelki i do tego sa 4 smoczki o wolnym przeplywie +2 smoczki o srednim przeplywie...
A kolejny typ zestawu to tez 4 butelki i 4 smoczki z wolnym przeplywem ale za to +2 smoczki o wysokim przeplywie... To co lepiej wybrac?? Praktykuje sie jeszcze to o czym wspominalam zeby pozniej np. z 1 malego przeplywu zrobic wieksza dziurke zeby byl sredni?

Stary 2010-10-04, 12:01   #2696
Justine1988
Zadomowienie

Witam sie bardzo serdecznie po weekendzie. Musze się Wam pochwalic.
W sobote nasze maleństwo po raz pierwszy kopnęło tatusia!!!To był 19 tydzień 3 dzien!!!Ale mężus sie ucieszył a ja ze szczescia sie popłakałamCudowne uczucie, jaka radość..mam nadzieje ze takie kopniaczki beda coraz czesciej i coraz to mocniejsze

I załączam wczorajsze zdjecia...

Nasze marzenie się spełniło JESTEŚMY RODZICAMI

24.02.2011 r.
dzień narodzin naszej córeczki

Nadia:
http://www.suwaczek.pl/cache/7ac096c94e.png
Justine1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 12:03   #2697
agape
Zadomowienie

Dziewczyny śliczne brzuszki

Justine zazdraszczam bo mój nie chce jeszcze zabardzo kopać a tatusia to już wcale

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019

Edytowane przez agape
Czas edycji: 2010-10-04 o 12:21
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 12:19   #2698
Justine1988
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Hej dziewuszki...chyba wszystkie mamy leniwy weekend, bo prawie nic od wczoraj nadrabiać nie musiałam .

Justine1988
- my w zeszłą sobotę kochaliśmy się pierwszy raz...od końca maja! Jeszcze nigdy tak długo się nie wstrzymywaliśmy...poczuła m, że już nie mam blokady psychicznej, mąż był delikatny...szczerze mówiąc było mi super! Jakoś inaczej, niż przed ciążą (a może odebrałam to tak dlatego, że mieliśmy taki zastój)...myślę, że i Ty w końcu poczujesz, że nadszedł ten czas dobry.

My wczoraj odwiedziliśmy w końcu moją przyjaciółkę i jej 2-miesięczną Zuzię - ależ z niej drobinka! Słodka jest, ale trzeba ją cały czas nosić na rękach, bo straszny z niej wyjec jest. Wiecie, nanosiłam ją tak, że dziś mam zakwasy, hehe. A co to będzie od lutego...
Dostałam od przyjaciółki trochę ciuchów ciążowych, ale większość letnich, bo ona rodziła w sierpniu. Ale i tak się nadadzą, choćby do sr.
Dostałam też prezent - śliczny kocyk niemowlęcy. Mam już dwa, także chyba mi styka. No i znowu worek ciuszków, w dodatku nie noszonych, bo są na chłopca i przyjaciółka nie zakładała ich Zuzi.

Dodaję fotki najfajniejszych ciuszków - 2 pajace, bluza i kurteczka, kombinezon i śpiworek (najbardziej się cieszę z kombinezonu - mam dwa, więc chyba stykają i ze śpiworka - mam 4, w tym jeden z długim rękawem, jeden polarowy i dwa grubsze, także więcej nie kupuję) i prezentu.
A wy tak na własne ryzyko czy konsultowałaś to z lekarzem???Nie bałaś sie??od maja to sporo czasu?>a ten zastoj to sami z siebie czy zalecenie lekarza...ja tez podejrzewam ze po takiej prerwie to musi byc...cudownie i do tego kobiety w ciazy sa wrazliwsze na wszelkie pieszczoty dotyk...i podatniejsze na orgazm podczas stosunku...w sumie lekarka nie zakazała, duphastonu juz nie biore i czuje sie dobrze..wiec moze..warto...nie wiem...nie chce zaszkodzic dzidzi..moze poczekam do wizyty i sie zapytam..ale to dopiero 21 paxdziernika:-/

24.02.2011 r.

Nadia:
Stary 2010-10-04, 12:23   #2699
madelinem
Zadomowienie

ładne brzuszki

muszę zrobić zdj mojemu i sprawdzić, czy jest dużo większy, bo tak z góry to mi się patrzy nieobiektywnie.

wrzucę listę, mam ich kilka i z nich robię "swoją". ale jeszcze nie mam wersji ostatecznej.

ta znaleziona w necie, ale gdzie, nie pamiętam.

Dla malucha
Ubranka
• 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku)
• 5 sztuk body zapinanych na zatrzaski z boku
• 4 bawełniane pajacyki
• 2 cieplejsze pajacyki
• 4 bawełniane koszulki
• 5 par śpioszków
• 3 - 4 pary skarpetek bawełnianych
• 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu
• 2 cienkie czapeczki bawełniane zawiązywane pod brodą
• gruba czapka, szaliczek i rękawiczki (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)
• kombinezon – śpiwór (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)
Kosmetyki i artykuły higieniczne
• mydło lub płyn do kąpieli
• myjka
• oliwka pielęgnacyjna
• krem na odparzenia (np. Sudocrem, Linomag)
• zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka
• miękka szczoteczka do włosków
• nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
• płatki kosmetyczne (przydatne do obmywania twarzy dziecka i okolic oczu)
• patyczki do uszu (specjalne dla dzieci)
• gumowa gruszka do oczyszczania noska
• proszek do prania przeznaczony dla niemowląt
• chusteczki pielęgnacyjne nawilżone
• zestaw do przemywania pępka (70% spirytus lub Gencjana, gaziki, patyczki jednorazowe)
• sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska
• termometr do mierzenia temperatury dziecka
• wkładki laktacyjne dla mamy
Inne
• 2 ręczniki kąpielowe
• wanienka (bardzo wygodna jest wanienka ze stelażem)
• termometr do sprawdzania temperatury wody
• pieluchy tetrowe (ilość zależna od tego, jakich pieluch będziesz używać do przewijania malucha, jeśli zdecydujesz się na tetrę, to kup ok. 40 sztuk)
• pieluszki jednorazowe
• 2-3 pieluchy flanelowe
• wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej, parasolce i osłonce z siateczki przeciwko owadom – szczególnie przydatna latem). Nie zapomnij również o torbie podręcznej, w którą zapakujesz rzeczy potrzebne poza domem.
• fotelik samochodowy
• łóżeczko, deska do przewijania
• materacyk
• kołderka, poduszka (wybierz takie, które można prać w pralce)
• 2-3 zmiany bawełnianej pościeli i 3-4 prześcieradła (ewentualnie ceratka do podłożenia pod prześcieradło)
• kocyk, rożek
• 1-2 butelki i smoczki w razie konieczności wprowadzenia mleka modyfikowanego
• 3-4 śliniaczki
• podgrzewacz do butelek (nie trzeba kupować od razu, gdyż nie wiadomo, czy będzie potrzebny)
• termos do butelek
• szczotka do mycia butelek
• smoczek uspokajacz, jeśli chcesz go wprowadzić do użytku
• laktator (dla mamy)

Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka.

Do szpitala
Dokumenty
• dowód osobisty
• karta ciąży
• Książeczka Ubezpieczeniowa
• wyniki badań
• skierowanie do szpitala, jeśli jest wymagane
Bielizna
• majtki jednorazowe z siateczki (kilka sztuk)
• staniki laktacyjne (2 sztuki)
• kapcie
• klapki pod prysznic
• szlafrok
• koszule nocne, rozpinane
• skarpetki
• odzież na wyjście
Kosmetyki i artykuły higieniczne
• kosmetyki (dezodorant, pasta do zębów, szczoteczka, delikatne
mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciągiem z kory
dębu lub „szare mydło”, szampon, kosmetyki do makijażu,
szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do
paznokci)
• ręczniki (co najmniej 2-3)
• ręcznik papierowy, jednorazowy (może służyć do wycierania
krocza)
• podpaski nocne (np. pieluchy Bella, największy rozmiar)
• wkładki laktacyjne (np. Bella, Gerber-ultracienkie, bez
ceratek-pakowane po 24 sztuki.)
• papier toaletowy
• jednorazowa maszynka do golenia. Możliwe jest też wcześniejsze przygotowanie się przy pomocy łagodnego kremu depilującego np. Veet.
madelinem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 12:24   #2700
Justine1988
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaskup Pokaż wiadomość
witajcie..
widac ze leniuchujecie wszystkie bo pusto tutaj..

ja dzis rano wybrałam sie na zakupy do tesco.. pozniej zrobiłam do paluchów sosik z klopsikami.. rosołek.. i ze nie mam piekarnika sprawnego to pojechalismy do cukierni po ciacha.. i właśnie sie objadam kremówką i wztka

co do kochania to my w tej ciazy troche szalejemy choc jak plytki mi spadaly to starałam sie ograniczac.. ja jakos w tej ciazy jestem bardzo spragniona.. nie wiem czy to hormony czy cosik
z Amelka z kolei prawie cała ciąże nie kochaliśmy sie bo albo ja nie chcialam albo moj tz jakis na poczatku przestraszony byl ze krzywde małej zrobi.. bał sie ze gdzies go tam kopnie w srodku przy okazji

jutro na 14 ide na USG i juz mam lekkiego stresa.. wy tez tak macie przed kazdym czy ja taka przewrazliwiona jestem??

miłego kańca weekendu
Ja tez przed kazda wizyta sie stresuje...cały czas boje sie czy wszystko dobrze z maleństwem tez jestem chyba przewrażliwiona...

24.02.2011 r.

Nadia:
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości