Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z sexu - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-04, 16:02   #2401
yoonka
Rozeznanie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Wy tutaj piszecie jak nauczyć dziecko samozasypiania a ja na odwrót. chcę teraz aby spała ze mną i przy mnie. Jak jestem w domu to przytulam małą do siebie i śpiewam jej kołysankę a ta zasypia. W Tygodniu też jej śpiewam przes Skyp-a. Ona nie ma problemu z zasypianiem ale ja chciałabym aby była przyzwyczajona do mnie (tylko do mnie). No i jej co weekend tłumaczę że jak chce zrobić coś pierwszy raz to ma poczekać na mnie a przy babci to żadnych nowości. I tak było np. z siadaniem. Przy mnie siadła pierwszy raz sama. Ząbki też przy mnie wyrosły. A zresztą oni to nic nie widzą, ja tam każdą najdrobniejszą krosteczkę wypatrzę. Tylko ja mogę wprowadzać jej nowe produkty, tylko ja mogę obcinać jej paznokcie..... JA, JA i tylko JA. Jestem strasznie ZAZDROSNA!!!!
biedna POP. ja tez czasem biore mala do lozka, mimo, ze to moze nie jest konieczne. uwielbiam ta mala ciepla lapke, ktora przez sen sprawdza, czy jestem tam gdzie bylam

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
O ile pracodawca się zgodzi na takie rozwiązanie. Moja koleżanka miała straszne problemy z tym związane. Kierowniczka zgodziła się na całą godz. w środku dnia (ma do tego prawo) i ta zrezygnowła w końcu (faktycznie karmiła piersią).
Miała do domu przynajmniej 40 min w korkach w jedną stronę. Może być że dostaniesz 2x 30 min.

Powodzenia życzę w poszukiwaniach. Straszne zadanie przed Tobą. Dobra niania to skarb. A może słyszałaś o jakiejś,której dziecko poszło do przedszkola albo co

ha! jakbym znala, to juz bym zatrudnila...
to wredny pracodawca. z tego co wiem, to dziewczyny biora ta godzine na koniec dnia. do tej pory nie bylo problemu.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

ja to jednak jestem liberalna. jak ktos chce dopalaczy, to prosze bardzo, ale na wlasna odpowiedzialnosc i swiadomie. tak samo sterylizacja - jezeli baba nie umie sie zabezpieczac a dzieci nie chce - prosze bardzo. na wlasna odpowiedzialnosc. u kobiet chyba jest to odwracalne, tzn mozna podwiazac jajowody a nie przecinac
Stary 2010-10-04, 16:10   #2402
P0P70
Zakorzenienie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
nie martw się, mój też ciągle rzygał, nie było dnia, żeby obiad nie wylądował na podłodze i na mnie, albo deser albo mleko....i od jakichś 3 tygodni - cisza - jak ręką odjął po prostu mu chyba minęło
Też mam taką nadzieję. Ona wymituje wtedy jak się bawi, tzn. śmieje się i gada i pluje i motorek robi. JEdnym słowem robi wszystko byle tylko nie jeść. I oczywiście jej każda grutka przeszkadza. Kiedyś tak nie było. Oczywiście był kłopot z karmieniem ale teraz to ona za bardzo kombinuje. Jakieś 2 miesiące temu robiliśmy jej USG brzuszka i wsio było OK. A może to wina tych zębów które wychodzą:confus ed:.
A babci raczej nie wymoituje bo ona jak karmi to jest cisza i spokój. nic jej nie rozprasza i ona tyle wtedy nie gada. Jak je na śpiąco to też nie wymotuje.
Ale i tak TZ ma iść do lekarza pediatry (specjalisty od wcześniaków) i do logopedy aby sprawdzić co jej tam przeszkadza.

Cytat:
Napisane przez cigi Pokaż wiadomość
Aaaaaaaaa, to to sa te dopalacze; sory, ale nie doczytalam, bo was nadrabiam i odpowiadam w miedzyczasie;
Bylismy na wakcjach u moich rodzicow, jestesmy w miescie i TZ pyta sie mnie, to dragi w Polsce legalne, a ja no co ty, a on a to dlaczego tutaj sklepik stoi? A ja szok, kurde nie wiem, nie jest legalne... Niezle sie zaplatalam. No ludzie, oczywiste jest co tam sprzedaja, po prostu jaja z prawa sobie robia
Dopalacze to tak naprawdę trudno zdefinować. Bo tam w środku może być wszystko - i to dosłownie wszystko. No i tak nie bardzo wiadomo czego zabronić. Są to różnego rodzaju substancje psychotropowe które nie znajdują sie na liście substancji zakazanych. Przykładem może być np. klej budapren czy różnego rodzaju farby. Jeżeli się nawdychasz się odowiedniej ilości oparów to masz odlot. No i jak tego w prosty sposób zabronić:confus ed:.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 16:14   #2403
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Dusiaka jak się uda to zapraszam do mnie zawsze lepeij z dzieciątkami niż gdzieś na mieście-dajcie znac
co do materaca to ja też wiem,że dopiero się zmienia na grykę jak dziecko zaczyna tuptac.

Baobabek jak będę to zobaczę bo szczerze przyznam,że nawet nie widziałam o czymś takim ale zwrócę uwagę jak możesz to zapodaj linka z tym.Myślę,że u nas to powinno byc.

Darusia ja byłam z małym na spacerku ale rzeczywiście wieje aż głowę chce urwac a jak nie wieje to jest baaardzo piekna pogoda aż mam ochotę jeszcze raz wyjśc.Ja go ubrałam body krótki rękaw bluzeczka rajtuzki,spodnie buciki bluzę z kapturem polar i czapka-nie zmarzł tylko łapki miał chłodne i policzki.

oglądacie rozmowy w toku?śmiac mi się chce
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 16:18   #2404
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez yoonka Pokaż wiadomość
biedna POP. ja tez czasem biore mala do lozka, mimo, ze to moze nie jest konieczne. uwielbiam ta mala ciepla lapke, ktora przez sen sprawdza, czy jestem tam gdzie bylam

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

ha! jakbym znala, to juz bym zatrudnila...
to wredny pracodawca. z tego co wiem, to dziewczyny biora ta godzine na koniec dnia. do tej pory nie bylo problemu.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

ja to jednak jestem liberalna. jak ktos chce dopalaczy, to prosze bardzo, ale na wlasna odpowiedzialnosc i swiadomie. tak samo sterylizacja - jezeli baba nie umie sie zabezpieczac a dzieci nie chce - prosze bardzo. na wlasna odpowiedzialnosc. u kobiet chyba jest to odwracalne, tzn mozna podwiazac jajowody a nie przecinac
To nie była prywatna firma .
Niestety sterylizacja jest raczej nieodwracalna zarówno u mężczyzny jak i kobiety.
Stary 2010-10-04, 16:30   #2405
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:

Ano biedna, biedna i to na własne życzenie
Nawet nie ma kto mnie pogłaskać.
A moja to nawet nie sprawdza czy jestem ona lubi spać sama

A co jak dzieci chcą kupić to też mogą?? Ja jestem za zakazem gdyż jest to środek silnie uzależniający. No i zawsze można go podać (dosypać) nieświadomej niczego osobie.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 16:34   #2406
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

[QUOTE=P0P70;22481563]Ano biedna, biedna i to na własne życzenie
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 16:53   #2407
yoonka
Rozeznanie

Cytat:
Ano biedna, biedna i to na własne życzenie
A moja to nawet nie sprawdza czy jestem ona lubi spać sama

A co jak dzieci chcą kupić to też mogą?? Ja jestem za zakazem gdyż jest to środek silnie uzależniający. No i zawsze można go podać (dosypać) nieświadomej niczego osobie.
glaskam Cie wirtualnie. po pupci moge nawet.
nie no dzieci to sa pod opieka rodzicow. dzieciom nie pozwalam
ja bym raczej stawiala na uswiadamianie dzieciakow jakie to ryzyko. po kilkudziesieciu (niestety) latach by sie okazalo, ze takie sklepy nie maja racji bytu. no ale to jest praca u podstaw, dlugoterminowe efekty, bysmy musieli monarchie absolutna miec, zeby to sie wladzy oplacalo.
Stary 2010-10-04, 18:00   #2408
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Mialam isc z mala na spacer ale jak wyszlam na dwor to myslalam ze mi leb urwie i jednak zrezygnowalam, a ona akurat teraz usnela.... jutro pojdziemy
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 18:13   #2409
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
O ile pracodawca się zgodzi na takie rozwiązanie. Moja koleżanka miała straszne problemy z tym związane. Kierowniczka zgodziła się na całą godz. w środku dnia (ma do tego prawo) i ta zrezygnowła w końcu (faktycznie karmiła piersią).
Miała do domu przynajmniej 40 min w korkach w jedną stronę. Może być że dostaniesz 2x 30 min.

Do pół roku na kokosie a później zmiana na grykę. Tak mi mówili jak kupowałam. Dzięki za przypomnienie bo sama zapomniałam
no właśnie, nie ma wkodeksie pracy wpisanego obowiązku, chodzi więc o dobrą wolę pracodawcy. U mnie nie powinno być problemu

no i z tym materacem nawet tu na forum mamy różne opinie

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/

Edytowane przez dusiaka
Czas edycji: 2010-10-04 o 21:27
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 20:32   #2410
yoonka
Rozeznanie

pisze do Was z (wait for it.... wait for it...) KANAPY!!!!!!!!!!!!!!!

duza rzecz i cieszy

Toska juz spi. wykonczyla mnie dzisiaj - strasznie marudna byla. chyba drugi zabek idzie
Stary 2010-10-04, 21:00   #2411
Darusiaaaa
Zakorzenienie

moja tez juz kima od pol godzinki
ciekawe czy nie zachce jej sie nocnych rozmow
A.Camus
Stary 2010-10-04, 21:04   #2412
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fasolka73 Pokaż wiadomość
KATAREK sprawdza się rewelacyjnie, dziś po nocy piękne smarki odciągnęłam w 3 sek he,he.
Te co właśnie jedzą śniadanie później mi podziękują za dzisiejszy opis
widzisz jednak sie przekonałaś
Podejrzewam że żadnej z nas to już nie rusza , mój Miko zawsze wali bombe jak ja jem śniadanie a on koło mnie w krzesełku a ja spokojnie jem do końca
Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość

A co do rodzin biednych i nie biednych strasznie irytujace jest dla mnie staczanie je na margines, bo brudno, bo dyf bo sro bo tamto.
Ok , ja rozumiem ale jednak zegos takiego wrecz nie nawidze!!
A jak czytam o jakiejs przymusowej sterylizacji to noz mi sie w kieszeni otwiera;/
Trzeba tez byc czlowiekiem, nie kazdy ma 3 000 na miesiac zabawki z fisher pricea i inne *******y.
3/4 z was nie raz pisalo jak to nie mozna przy jednym dziecku posprzatac a jak ma sie tyle to uwazacie ze jest to latwiejsze?;/
ja na to patrze inaczej, panstwo zamiast zabierac dzieci powinno pomagac.
Co z tego ze je zabiora jak 3/4 dzieci z takich rodzin jednak potrafi wyjsc na prosta a w DD skoncza 18 lat dostana 200 zl i narka.

Tak samo jak slucham ludzi o zamknieciu dopalaczy - co to da? wielkie nic !!

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

my mamy 17 pazdziernika rocznice, w ten sam dzien imieniny mojej mamy no i obiad imieninowy u tesciowej.

Wieczor dla siebie, mala zostaje z moimi rodzicami a my jeszcze nie wiemy co bedziemy robic.
Cos wymyslimy.
Darusia ale tu nie chodzi o ludzi biednych bo biednych tu głównie chodzi o ludzi którzy piją i trzepia dzieci rok po roku i później nikt inny nie cierpi tylko te dzieci
oczywiście że nie jest dobrze jesli zabierają do domu dziecka ale czasem nie ma innego wyjścia
U nas jest taka kobieta której juz trzy razy zabierali dzieci i uważam że bardzo dobrze to jest pijaczka ostatni syn którego jej zabrali jest w wieku mojego starszego syna i jak był malutki to sąsiadki wchodziły przez okno i przebierały tego chłopczyka i karmiły bo ciągle płakał a ona leżała wiecznie napita , miał jeszcze siostre 7 letnią i ona ile dawała rady zajmowała się tym chłopczykiem na szczepienie z nim chodziła ona ta dziewczynka matka napita jak zwykle wkońcu ludzie nie wytrzymali zadzwonili na policję dziecko jak zwykle we własnych odchodach , brudne , głodne , w sienniku od łóżeczka (tak sienniku ze słomy nie jakims tam materacyku) zalęgnięte robale i ten biedny chłopczyk na tym spał (aż mi się płakac chce)
Dziewczynkę i chłopca zabrali do DD na szczęscie dla nich a tą sukę powinni wysterylizować
I co myślisz że nie powinni? że źle że dzieciaczki zabrali( zaznaczam że wcześniej jej już zanbierali dwa razy dzieci z tego samego powodu)
Rozumiem że są ludzie biedni bo im nie wyszło bo mniej zarabiają ale się starają , kochają dzieci i to widać i trzeba im pomóc dać mieszkanie ,zapomogę itp ale w niektórych przypadkach trzeba postąpić inaczej
_______________-
a tak w ogóle to za pół roczku
a 17 października to moje urodziny więc świętujemy razem
Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
rano pije 210 i tez rzadko wytrzyma 4h
ogólnie różnie to jest zależ o której je rano bo np jak je o 8-210ml to później ok 11-180ml bo jest drzemka ok 14 obiad-zupka ok 190g ok 16-17deserek lub mleczko i ok 19,30 180 mleka

a jeżeli obudzi sie na jedzenie 5.30(czasami tak jest jak tz idzie do pracy)to wtedy je jeszcze ok 9 kaszkę 150ml i 11.3-12 mleczko na spanie
w między czasie popija wodę,soku jeszcze żadnego mu nie dawałam
czy to dużo?

ale dzisiaj całkiem przyzwoita pogoda obudzi się i zmykamy na spacer
Oliwka mój jest mniej więcej w tym samym wieku i je tak:
8 rano kaszka 150ml i 6 miarek
12 zupka
16 deserek
18 chrupki(2 szt zazwyczaj lub chleb z masełkiem albo serkiem)
20 kaszka 170ml wody i 7 miarek kaszki
jeśli rano nie zje wszystkiej kaszki bo nie raz nie chce to ok.10-10.30 daję jakiś serek albo jogurcik
Cytat:
Laki jak dieta?
pisac kolejna? ja mam 6 mniej
Najgorsze jest to ze tego po sobie nie widze, widze po spodniach ze wchodze w te w ktore nie wchodzilam wcale.

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Pop a w Opolu nie masz mozliwosci czegos znalesc w miae szybko zebys byla na miejscu ?
Dieta pewnie że zapodawaj następną ja stosuję cały czas nie chudnę niestety tak szybko jak Ty ale zawsze chudnę
tez widzę po spodniach
Może przez tą@ taka wzdęta jestem ponoć się więcej waży wtedy dzisiaj mi się skończyła
A tej ryby wędzonej to ile bo nie napisałaś
Cytat:
dla mnie to ty jestes niesamowita.
Ja jak jestem caly dzien w szkole to ********* dostaje.... a ty caly tydzien, ja bym nie wytrzymala bez malej, powaznie!
Wlasnie dlatego cie podziwiam.

Wiecie co , my na prawde mamy PECHA!
Piec sie wczoraj popsul;/
dzisiaj ma przyjsc gosciu patrzec czy sie da naprawic czy nowy.
jakiego pecha mi się popsuła pompka do CO musiałam wymienić (jeden fachowiec przyszedł i do góry nogami mi założył musiałam drugiego wołać)
Popsuł mi się kurek od kranu z ciepłą wodą że nie mogłam zakręcić (znów fachowiec)
i spłuczka w wc się zepsuła ( i zaś fachowiec)
Wiem że to nie to samo co piec ale ja wcale nie myslę że mam pecha tylko to złośliwość rzeczy martwych
Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
POP ja Cie podziwiam

Witam po długiej przerwie Wpadłam tylko na moment dać znać że żyjemy Wybaczcie że Was tak zaniedbuje normalnie mi wstyd ale nie mam na nic czasu, do tego wszystkiego Maciej jest chory ma zapalenie gardła i koszmarny katar wczoraj byliśmy u lekarza dostał antybiotyk mam nadzieje ze szybko mu przejdzie w końcu zdecydowaliśmy że w najbliższyb czasie go ochrzcimy (bo jest kasa z handlu) tylko nie wiemy jeszcze gdzie i kiedy kurde chyba jesteśmy ostatni
oj to zdrówka zyczę

Pop i Ferrou no to jesli nie stara(lata chrystusowe) to w takim razie romantyczna nie jestem wcale a wcale
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 21:09   #2413
Darusiaaaa
Zakorzenienie

hehehheheheh my czekamy na sasiada jeszcze u kogos piec robi i dopiero przyjedzie....

jutro rano nastepna zaczynam wiec bedzie napisana

w takich sytuacjach kiedy dziecko za przeproszeniem w gownach lezy to po prostu rece opadaja....;/
ehhhh.... mnie chodzilo wlasnie o to ze nieraz jest brudno jak cholera, syf nie z tej ziemi a dzieci kochaja rodzicow jak nie wiadomo co i rodzice je rowniez.
A.Camus
Stary 2010-10-04, 21:12   #2414
Ferrou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
chyba sama sobie odpowiedzialas wlasnie a co do metod troche innych usypiania niz Twoje- przeciez tu chodzi o jedna noc, nawet jesli zrobia po swojemu to nic mu nie bedzie
Jedzcie w cholere moim zdaniem
niby sobie odpowiedziałam, ale mimo wszystko się waham

Cytat:
Miałam sobie odpocząć jak mały uśnie a na wizażu siedzę
A siedząc z nami to nie odpoczywasz? ;>

Cytat:
strasznego mam dola z powodu powrotu do pracy (w polowie listopada).. nie sadzilam, ze tak bede to przezywac.. zaraz po porodzie, to wrecz nie moglam sie powrotu doczekac a teraz? jak sobie pomysle, ze ominie mnie pierwsze "mama", pierwsze kroczki, pierwsze raczkowanie, to siedze i wyje cholera!

nie wiem czy wracac na 7/8 etatu i pracowac 5 dni w tygodniu przez 6 godzin dziennie, czy na 4/5 i wtedy 7 godzin dziennie, ale 4 dni w tygodniu. jak lepiej? jak Wy wracalyscie?

okazalo sie ze Tos budzi sie co godzine w nocy zwyczajnie z glodu. wrocilismy do nocnych karmien i budzi sie raz i przesypia do rana.

dzisiaj bedziemy miec kanape!!!! nareszcie nie bedziemy gniesc dupy na meblach ogrodowych

mala chyba zaczela reaowac na swoje imie.. to mozliwe? i powiedziala cos jakby "tata" kiedy TZ ja meczyl pol godziny swoim "powiedz tata" na odczepnego pewnie powiedziala

mamy tez trzeci zabek! gorna dwojke mi tez tak podobno wychodzily gorne, najpierw dwojki, a potem jedynki. bylam kasownik i Tosia tez bedzie
Gratulujemy kolejnego ząbka

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które mają w łóżeczkach maluszków materacyki kokos-gryka - mam dylemat - czy to już czas na zmianę kokosa na grykę? Jak Wy macie?
Od urodzenia Olinka śpi na kokosie, po jakimś (jakim?) czasie powinno się zamienić na grykę. W necie różnie piszą, więc zgłupiałam. Jedne mamy zmieniają na grykę jak maluch wstaje na nóżki (coby nogi masowała), inne piszą, że zmieniają często strony materaca, wraz ze zmianą prześcieradełka.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,572,1...eraca.html?v=2
Może znacie zdanie jakiś specjalistów?

Kupiła se baba dwustronny materac, teraz nie wie co z tą kupą szczęścia zrobić Gdyby był z gąbki nie byłoby dylematu.
hehe, ja nawet nie wiem na której stronie teraz mały śpi

Co do dopalaczy, bo widzę że temat dość świeży. Jestem za całkowitym zamknięciem tych sklepów. Darusia, mylisz się mówiąc że to nic nie da, bo da dużo - będzie ograniczony do tego dostęp, nie kupi się tego tak łatwo jak dotychczas, prawie jak bułki w sklepie, wiele osób nie spożyje tego i się nie zatruje bądź się nie zabije, bo nie będzie miało do tego dostępu!!!. Jasne, że zawsze znajdzie się wyjście, nielegalnie to będzie sprzedawane, kupcy się znajdą, ale MNIEJ osób to zażyje. Kary więzienia odstraszą część małolatów i osoby chętne do dilerki. A dupków którzy to sprzedają, czy jakiś tam właścicieli tych sklepów, powinni za jaja powiesić bo dobrze oni wiedzą co sprzedają i w jakim celu i tylko gadają jak potłuczeni że to artykuły kolekcjonerskie... taaa...... czemu co innego mówią jak nie ma kamer?? ŚWIADOMIE sprzedają truciznę, bo nie ma tam składu, jakieś dziwne specyfiki są, trutki na szczury... nie, nie... powieszenie za jaja nie wystarczy, jeszcze podpiekałabym im pięty za te wszystkie kłamstwa.

I jeszcze w związku z ostatnimi wydarzeniami w naszym kraju - dla rozluźnienia polecam gierkę http://bitwaokrzyz.pl/ Czego to ludzie nie wymyślą

A u nas w końcu włączyli ocieplenie... siedzę teraz koło grzejnika i się grzeje
Stary 2010-10-04, 21:25   #2415
Darusiaaaa
Zakorzenienie

gierka the best.

Mniej osob tego kupowalo nie bedzie, bedzie dokladnie tak samo, dla chcacego nic trudnego.....to jest temat rzeka, ale juz sa w necie opisy jak co zrobic.... takich co to zamieszczaja zamknelabym od razu.

Mniej osob tez nie zazyje, jesli zamkna sklepy to osobe ktore to robia beda robily nadal z tym ze nielegalnie... nie ma idealnego sposobu na to gowno niestety...
zamknac tez od razu nie mozna tak jak juz tu laski pisaly.... temat rzeka.
A.Camus
Stary 2010-10-04, 21:33   #2416
yoonka
Rozeznanie

darusia Ty masz wage do wazenia tych porcji, czy na oko? juz 2 razy sie przymierzalam, zeby z Toba ja stosowac, ale rosól z pierwszego dnia mnie odrzuca - nie cierpie! mozna zaczac od innego tygodnia, czy trzeba po kolei?

Edytowane przez yoonka
Czas edycji: 2010-10-04 o 21:35
yoonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 21:34   #2417
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ferrou ty tu nie pisz o ociepleniu jak ludziom piec padl;D
A.Camus
Stary 2010-10-04, 21:39   #2418
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Też mam taką nadzieję. Ona wymituje wtedy jak się bawi, tzn. śmieje się i gada i pluje i motorek robi. JEdnym słowem robi wszystko byle tylko nie jeść. I oczywiście jej każda grutka przeszkadza. Kiedyś tak nie było. Oczywiście był kłopot z karmieniem ale teraz to ona za bardzo kombinuje. Jakieś 2 miesiące temu robiliśmy jej USG brzuszka i wsio było OK. A może to wina tych zębów które wychodzą:confus ed:.
A babci raczej nie wymoituje bo ona jak karmi to jest cisza i spokój. nic jej nie rozprasza i ona tyle wtedy nie gada. Jak je na śpiąco to też nie wymotuje.
Ale i tak TZ ma iść do lekarza pediatry (specjalisty od wcześniaków) i do logopedy aby sprawdzić co jej tam przeszkadza.

Dopalacze to tak naprawdę trudno zdefinować. Bo tam w środku może być wszystko - i to dosłownie wszystko. No i tak nie bardzo wiadomo czego zabronić. Są to różnego rodzaju substancje psychotropowe które nie znajdują sie na liście substancji zakazanych. Przykładem może być np. klej budapren czy różnego rodzaju farby. Jeżeli się nawdychasz się odowiedniej ilości oparów to masz odlot. No i jak tego w prosty sposób zabronić:confus ed:.
Pop - biedaku zastanawiam się ile Ty jeszcze wytrzymasz w tej wawie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
widzisz jednak sie przekonałaś
Podejrzewam że żadnej z nas to już nie rusza , mój Miko zawsze wali bombe jak ja jem śniadanie a on koło mnie w krzesełku a ja spokojnie jem do końca

Darusia ale tu nie chodzi o ludzi biednych bo biednych tu głównie chodzi o ludzi którzy piją i trzepia dzieci rok po roku i później nikt inny nie cierpi tylko te dzieci
oczywiście że nie jest dobrze jesli zabierają do domu dziecka ale czasem nie ma innego wyjścia
U nas jest taka kobieta której juz trzy razy zabierali dzieci i uważam że bardzo dobrze to jest pijaczka ostatni syn którego jej zabrali jest w wieku mojego starszego syna i jak był malutki to sąsiadki wchodziły przez okno i przebierały tego chłopczyka i karmiły bo ciągle płakał a ona leżała wiecznie napita , miał jeszcze siostre 7 letnią i ona ile dawała rady zajmowała się tym chłopczykiem na szczepienie z nim chodziła ona ta dziewczynka matka napita jak zwykle wkońcu ludzie nie wytrzymali zadzwonili na policję dziecko jak zwykle we własnych odchodach , brudne , głodne , w sienniku od łóżeczka (tak sienniku ze słomy nie jakims tam materacyku) zalęgnięte robale i ten biedny chłopczyk na tym spał (aż mi się płakac chce)
Dziewczynkę i chłopca zabrali do DD na szczęscie dla nich a tą sukę powinni wysterylizować
I co myślisz że nie powinni? że źle że dzieciaczki zabrali( zaznaczam że wcześniej jej już zanbierali dwa razy dzieci z tego samego powodu)
Rozumiem że są ludzie biedni bo im nie wyszło bo mniej zarabiają ale się starają , kochają dzieci i to widać i trzeba im pomóc dać mieszkanie ,zapomogę itp ale w niektórych przypadkach trzeba postąpić inaczej
_______________-
U mnie też była taka rodzina ojciec pił matka to samo dziewczynka lat 7 ( ja miałam wtedy 13 )i brat lat 3 całymi dniami się wluczyli brudni , głodni itp Moja mama czesto ich brała do nas na obiady czy robiła kanapki i ja zanosiłam , chodziła po mnie w ubraniach bo jej mama oddawała . Na całe ich szczeście rodzice zmarli w bardzo krótkim odstępie czasu . Trafili do DD . adoptowali ich włosi mieszkają na sycyli . Wiem że są szczęśliwi bo miałam z nią długo kontakt

Skończyłam robić cholerny sok .. kuchnia wyglada jakby przeszedł tajfun ale porządki jutro .

Ja tam dziś na spacerku byłam mimo wiatru . jak bedzie -15 też wyjde
Stary 2010-10-04, 21:43   #2419
yoonka
Rozeznanie

Cytat:
ferrou ty tu nie pisz o ociepleniu jak ludziom piec padl;D
pogadaj z TZ to Cie ogrzeje
Stary 2010-10-04, 21:45   #2420
libra777
Zakorzenienie

Dla Tosi za zęba
Dusiaka ja mam zwykły materac w jednym łóżeczku i nie wymieniam a w drugim to jakaś decha skąłdana obciągnięta czyms miękawym ( w tym turystycznym) ale kładę podwójnie złozony kocyk na jednym i na drugim i mały tak śpi

Cytat:
nie wiem czy wylazic z mala na spacer , wieje jak diabli ale z drugiej strony slonce swieci.
Zawsze mam dylemat jak taka pogoda a ciagle slysze ze jakies wirusy panuja i co drugie dziecko chore;/
szwagierki mala tez jakiegos wirusa zalapala.
ja wychodze codziennie nawet jak wiatr musisz hartować małą i tak Ci sie prędzej czy później przeziębi
Cytat:

libra
Moze najlepiej zapytac ta kobiete czy marzy czy nie marzy o dziecku nastepnym i dac jej prawo wyboru?

Dziewczyny powiem krotko, wyobrazcie sobie, ze to Was ktos chce na sile i bez waszej zgody wysterylizowac...?
No Cigi litości Baobabek pisała że to dzieciątko załatwia się w ubranie bo mamy nie stać na pampery ani pieluchy jakiekolwiek to powiedz mi że ona marzy o tym żeby kolejny maluszek robił pod sibie że jauż tak brzydko powiem
Kazdy przypadek jest inny nie twierdzę że zawsze tak trzeba
A co do mnie to niby dlaczego maja mnie sterylizowac ja juz sie nie będę przyczyniać do zaludniania świata
Trutka na bociany działa
Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Ja nie jestem za całkowitą sterylizacją u nikogo. Ale w przypadkach gdzie dzieci kolejno są zabierane do domu dziecka, a rodzice zamiast coś zrobić żeby je odzyskać, to na pociechę robią sobie kolejne, co jest pewne że tez zabrane będzie do domu dziecka, i tak w kółko, dzieci takie nie mają możliwości adopcji, bo tacy rodzice przeciez na to nie pozwolą, to wtedy jestem za spiralkami. Tabletki mogą zapomnieć, nawet jak by za darmo dostawali, ale spiralka jest na pare latek.
I to nie na zasadzie zmuszenia, tylko jak opieka dostaje taki sygnał wysyła do takiej rodziny psychologa odpowiednio wykształconego, aby im przetłumaczył co jest lepsze.
Część z was jest temu przeciwna, a same sie zabezpieczacie, bo macie świadomość tego że dzieci narobić to nie jest problem, ale wychować to już bardzo ciężka pracai nie chodzi mi o zapewnienie wszystkiego co tylko firmowe, a na samym, wychowaniu, poczuciu bezpieczeństwa. I dla dziecka też jest ważna świadomość że było chciane, oczekiwane, i że rodzice mają czas żeby z nim porozmawiać, zająć się, a nie zostawić że kilkoro poprzednich się samo chowało to i kolejne mogą.
Ale to tylko moje zdanie, nikomu go nie narzucam. Moja znajoma jest kierownikiem ośrodka adopcyjnego i się nasłucham, i może temu mam taką opinie.
W sumie dobrze prawisz tez bym się z tym zgodziła że mozna by wysłać psychologa oczywiście tam gdzie można (ale na pewno nie w takim przypadku jak opisałam wcześniej)
Można by spróbowac w ten sposób i krzyzyk na spiralce na zachętę
sorry jesli kogos uraziłam ale odniosłam się tu do stanowiska koscioła w sprawie antykoncepcji
I pewnie że nie chodzi o to żeby dziecko miało wszystko firmowe i tak dalej ale o zwykłe niezbędne rzeczy które są potrzebne do zycia
Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
a powiesz mi co prócz buraka dodajesz do te buraczanki??? z czym połączyć??

ponoś na grykę dopiero jak dziecko zaczyna w łóżeczku stawać bo to coś na stópki wpływa lepiej czy cuś
No tak wogóle to helloł, ja zaraz uciekam bo mam korki, dzisiaj po 7 h w szkole jestem wypopowana na maksa, dość mam tych dzieciaków miałam wczoraj zapytać ale pytam dzisiaj, a właściwie to mam mega prośbę.....otóż mój Kubuś uwielbia Misiowe ogródki z nestle dyniowe i brokułowe i ja mu zawsze dawałam do mleka na noc, miałam większy zapas kupiony w krakowie, bo w busku oczywiście nie słyszeli nawet o czymś takim i w sobte kolega tż był w krk i nie dostał ich a ja w zeszłym tyg byłam w kielcach i też ich nie znalazłam, a zawsze w tesco były...i mam mega prośbę, czy któraś z Was będąc przypadkiem w sklepie i spodkawszy owe ogródki nie kupiłaby mi kilka paczek i nie wysłała oczywiście przelałabym kasę za kaszki, przesyłkę i fatygę na pocztę nigdzie nie mogę ich dostać jakby któraś miała ochotę to na pw bym poprosiła
A mój mały od 3 dni wymyślił sobie nową rozrywkę: marszczy tak śmiesznie nosek i dmucha powetrze przez niego i marszcy jednocześnie czoło robiąc taką groźną minę i tak co chwilę - strasznie śmiesznie to wygląda
tak normalnie gotuję jak barszczyk: ziemniaki, marchewka, pietruszka , seler , buraczki i mięsko
na naszym zadupiu tez tego misiowego ogródka często nie ma raz na ruski rok się pokaże wtedy tez kupuję więcej
Cytat:
jak jest dziec np 12 to jakos to inaczej wyglada, na przeciwko mnie jest rodzina jedna corka wyprowadzila sie z domu juz na studia do wrocka, druga ma 12 czy 13 lat i zupelnie sie nia nie interesuja, jest jak to sie mowi samopas, owszem ubrana ladnie, czysto i tak dalej.... jada do sklepu kupia co trzeba i wsio.
Nie ma kolezanek bo nigdzie jej nie zawoza, nikt do niej nie przychodzi.... po prostu dziecko niemal patologiczne a nie wyglada.... i pytanie co wtedy robic, przeciez ma wszystko czego chce.... oprucz rodzicow niestety;/
to tez jest jakaś tam patologia tyle że inna
ma wszystko oprócz miłości niestety
Cytat:

oj przestań bo aż mi się płakać zachciało
też mam czasem ochotę wziąc Mika do siebie w nocy i poprzytulać siuę do niego ale wszystko zepsuję
Rano go biorę jak się obudzi i się nie mogę natulić
Cytat:
hehehheheheh my czekamy na sasiada jeszcze u kogos piec robi i dopiero przyjedzie....

jutro rano nastepna zaczynam wiec bedzie napisana

w takich sytuacjach kiedy dziecko za przeproszeniem w gownach lezy to po prostu rece opadaja....;/
ehhhh.... mnie chodzilo wlasnie o to ze nieraz jest brudno jak cholera, syf nie z tej ziemi a dzieci kochaja rodzicow jak nie wiadomo co i rodzice je rowniez.
Właśnie każdy przypadek jest inny
chociaz znam taką rodzinę dzieci jest 12 i w domu czyściuteńko jak w pudełeczku buty w ganku jak od linijki poustawiane pewnie dzieci matce pomagają sprzatać i u nich widać że jest ten ciepły dom więc wielodzietna nie zawsze znaczy patologia
Stary 2010-10-04, 21:49   #2421
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
O rany, duzo je. Moja je 4 razy dziennie piers, obiadek warzywny maly, deserek maly i 2-3 razy cyc w nocy.

I ja czegos nie rozumiem. Dlaczego mamy cyckowe Wy karmicie swoje dziatki od dawna warzywkami, deserkami? Bo wydaje mi sie ze tylko ja jestem opozniona, bo ja zaczelam, tak jak bylo napisane w schemacie karmic Basie (29 marca) od miesiaca; kiedy skonczyla 5 miesiecy. Jadla dopiero marchew, cukinie, ziemniaka, buraka, banana i teraz zaczela kaszke manne. ????
Moja Ola jest 4 dni młodsza od Twojej Basi.
Pierwsze nowe pokarmy wprwadziłam 30 sierpnia po powrocie z urlopu, miała 5 mcy bez 3 dni.
Cyca je kilka razy dziennie:rano koło 8ej, o 12ej je obiadek warzywny i popija cycusiem, koło 15-16 deserek (jabłko/ gruszka) i popija cycusiem (czasem daję butlę o tej porze, np. jak jesteśmy poza domem, na zakuach, itp), o 18 cycuś, po kapieli cycuś, w nocy je koło 3-4ej. Dość podobnie do Twojej Basi. Ola nie zna jeszcze smaku cukinii, buraka, banana w słoiczku jadła dziś pierwszy raz. Kaszkę mannę daję od m-ca - pół do łyżeczki na słoiczek warzyw. Takie są najnowsze zalecenia aby ekspozycję na gluten dzieciom cycowym robić już w 5tym m-cu życia dziecka (dzieci butelkowe m-c poźniej).
Starszego syna karmiłam wyłącznie piersią do 7 pełnych m-cy, teraz chciałam nauczyć Olę innych smaków wcześniej bo niedługo wracam do pracy.
Aha -Ola nie lubi nic poza mleczkiem pić. Próbowałm różne soczki, herbatki i nic, krzywi się i pluje.

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 22:01   #2422
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Pop - biedaku zastanawiam się ile Ty jeszcze wytrzymasz w tej wawie

U mnie też była taka rodzina ojciec pił matka to samo dziewczynka lat 7 ( ja miałam wtedy 13 )i brat lat 3 całymi dniami się wluczyli brudni , głodni itp Moja mama czesto ich brała do nas na obiady czy robiła kanapki i ja zanosiłam , chodziła po mnie w ubraniach bo jej mama oddawała . Na całe ich szczeście rodzice zmarli w bardzo krótkim odstępie czasu . Trafili do DD . adoptowali ich włosi mieszkają na sycyli . Wiem że są szczęśliwi bo miałam z nią długo kontakt

Skończyłam robić cholerny sok .. kuchnia wyglada jakby przeszedł tajfun ale porządki jutro .

Ja tam dziś na spacerku byłam mimo wiatru . jak bedzie -15 też wyjde
Czasami się takie historie dobrze kończą a tej kobiecie co u nas mieszka to wiem że odebrali w końcu prawa rodzicielskie i dobrze dzieci będą miały szansę
Ja tez będę w mróz wychodzić jestem zdania ze codziennie chyba że nie wiem będzie niezła dzindra na dworze jakas zadyma śniezna czy co
Cytat:
darusia Ty masz wage do wazenia tych porcji, czy na oko? juz 2 razy sie przymierzalam, zeby z Toba ja stosowac, ale rosól z pierwszego dnia mnie odrzuca - nie cierpie! mozna zaczac od innego tygodnia, czy trzeba po kolei?
Ja ważę , a rosól to uwielbiam u mnie mógłby być codziennie przez miesiąc

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

A i zaczęłam biegać z małym on w wózku a ja biegiem , oczywiście wychodzę za wioskę ale ludzie i tak patrzą jak na wariatkę .
Mały usypia podczas biegów Quinny się znakomicie do tego nadaje idzie jak burza

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Które tu o ciastkach pisały?zaraz lanie dostaniecie:bacik :ludzie tu się odchudzają
co ja bym nie dała za kawałek ciasta

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Darusia wiesz co jest dobre w tej diecie? że można jeść praktycznie wszystko w odpowiednich ilościach ( no oprócz słodyczy)
i w sumie jest niedroga bo kupujesz to co sie normalnie kupuje do jedzenia.
Zazwyczaj diety są drogie i trzeba wyszukiwać produktów to tu, to tam , a w tej w pierwszym lepszym sklepie kupisz wszystko.
Stary 2010-10-04, 22:10   #2423
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
pogadaj z TZ to Cie ogrzeje
tz wraca mozeeeee kolo 3 :P
zdaze zamarznąć
ja codziennie na spacery nie wychodze, zwlaszcza patrzac na bloto przed domem nie przejezdne wozkiem....mam nadzieje ze COKOLWIEK z tym zrobia, ile mozna w kolko po podworku jezdzic

Aaaaaa no i powiem wam ze moj ojciec robil buraczkowa zupe dzisiaj i malej dalam dzisiaj 4 lyzeczki takiej najzwyklejszej.
A.Camus
Stary 2010-10-04, 22:40   #2424
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Miałam sobie odpocząć jak mały uśnie a na wizażu siedzę

Ferrou u mnie z tym gaworzeniem tez tak jest jakieś 2 m-ce temu może nawet nie,byłam sama całymi dniami i on mi się ani razu nie odezwał przez kilka dni dopiero jak tż przychodził to coś tam sobie gaworzył troszkę aż się przestraszyłam,że coś mu się cofnęło,ale samo minęło,czasami więcej gaworzy czasami mniej ale sylab jeszcze też nie składa może taki etap

Dusiaka ja też od 2 lisopada do pracy

Co do butów to ja też nie lubię a już widzę wzrok mojego tż jak dziewczyny są w szpilkach i chcą wejść a mamy wykładzinę pcv na podłodze

bo masz boską mamę ja ją widziałam chwile i bym się nie bała z nią Danielka zostawić

Dałam Danielkowi jabłko-banan-brzoskwinia i d...pa rumień
komuś jeszcze wyskakuje rumień jako nietolerancja czegoś?

Jutro spotkanie???

Darusia ja uważam,że dużo da zamknięcie dopalaczy nie będzie wszystko tak łątwo dostępne i mnie gów.....rzy będzie mogło to kupić

Pop no właśnie miałam się zapytać czy robiliście jej badania jakieś gastrologiczne może jakiś refluks czy coś bo to nie jest normalne,że ona tak wymiotuje,ale już widze że napisałaś.Ciekawe co lekarz powie.

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

wow!!!!

a ja przez to,że co trochę ktos mówi,że Daniel gruby to aż mu wyliczam jedzonko i staram mu się wydłużać czas między karmieniami i głupio mi z tym.Właśnie nie wiem czy on dużo je czy nie,ale ogólnie chce jeść co 3h dłużej raczej nie wytrzymuje ostatni posiłek ok 180ml mleczka ma o 19,30.

Machaj urocza jest malutka!!!

Ferrou wydaje mi się,że ostatni zdanie Twojej wypowiedzi daje Ci pełną odpowiedź,jedź kobieto i się nie przejmuj z tego co piszesz to wszystko będzie rewelacyjnie i Kubuś nawet nie zauważy chwilowej nieobecności rodziców a Wy wrócicie ze zdwojona siłą-jedź!!!
Cytat:
rano pije 210 i tez rzadko wytrzyma 4h
ogólnie różnie to jest zależ o której je rano bo np jak je o 8-210ml to później ok 11-180ml bo jest drzemka ok 14 obiad-zupka ok 190g ok 16-17deserek lub mleczko i ok 19,30 180 mleka

a jeżeli obudzi sie na jedzenie 5.30(czasami tak jest jak tz idzie do pracy)to wtedy je jeszcze ok 9 kaszkę 150ml i 11.3-12 mleczko na spanie
w między czasie popija wodę,soku jeszcze żadnego mu nie dawałam
czy to dużo?

ale dzisiaj całkiem przyzwoita pogoda obudzi się i zmykamy na spacer
tylkooliwka mała przeziębiona , dzwoniłam dziś na basen, że jutro nas nie będzie.
myślę, że Daniele nie je za dużo, na bebilonie 2 jest napisane, ze 3x210ml, a on nawet tyle nie zjada. Rozumiem, że się martwisz, bo ja też czasem się boję, że zbyt często karmię Amelkę, ale jak jest głodna to chyba tyle potrzebuje, tym bardziej, że jak nie chce jeśc to nie je, jak ja nie od razu zrozumiem, że nie jest głodna, to urządzi mi taką histerię, że od razu dociera do mnie głowa do góry, Danielek zrobi się bardziej aktywny to się wyciągnie

Cytat:
Wy tutaj piszecie jak nauczyć dziecko samozasypiania a ja na odwrót. chcę teraz aby spała ze mną i przy mnie. Jak jestem w domu to przytulam małą do siebie i śpiewam jej kołysankę a ta zasypia. W Tygodniu też jej śpiewam przes Skyp-a. Ona nie ma problemu z zasypianiem ale ja chciałabym aby była przyzwyczajona do mnie (tylko do mnie). No i jej co weekend tłumaczę że jak chce zrobić coś pierwszy raz to ma poczekać na mnie a przy babci to żadnych nowości. I tak było np. z siadaniem. Przy mnie siadła pierwszy raz sama. Ząbki też przy mnie wyrosły. A zresztą oni to nic nie widzą, ja tam każdą najdrobniejszą krosteczkę wypatrzę. Tylko ja mogę wprowadzać jej nowe produkty, tylko ja mogę obcinać jej paznokcie..... JA, JA i tylko JA. Jestem strasznie ZAZDROSNA!!!!
biedna Pop nie dziwię się, że jesteś zazdrosna. Ale widać, że Oliwka to ciebie najbardziej kocha, bo z ząbkami na mamusie zaczekała i z siadaniem

Cytat:
gdyby bylo to kontrolowane, przechodzilo przez odpowiednie inspekcje sanitarne to polowa tego nie bylaby dopuszczona do sprzedazy a to co by bylo na pewno nie mialoby takiego wplywu jak teraz a nawet ostatnio wypowiadal sie chlopak "robiacy" to gowno ze do tego dodaja nawet trudki na szczury, nikt niczego sie nie boi bo zadna kontrol tego nie sprawdza.
Gdzie tu logika?
jesli nie mozna czegos zakazac bo to i tak bedzie to lepiej miec nad tym kontrole , z tym ze zeby ta kontrola byla zetelna to tez jest duuuzo ale, bo wszystkie wiemy jak tu u nas jest;/

o mloda sie obudzila, ale je o 17 wiec po 17 z nia pojde to ok 20 wrocimy na mleko kapiel i lulu.

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

baobabek ja tez nie widzialam u mnie niestety takiego czegos;/

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Nie wiem czy krostki malej na buzi nie byly od mojego kremu !!!!!!

Bosheh jaka ja glupia!
Jakos od ponad tygodnia go nie stosuje ( dodam ze zwykla nivea) a mala na kosmetyki nivei miala uczulenia, a ja nie zajarzylam!!!!!
Poki co krostki poszly precz!!!
Oby to bylo to.
Za tydzien odbieram wyniki badan.
co do dopalaczy, to dziś rozmawiałam z moim kuzynem, który z racji swojego wieku miał z tym do czynienia (czyt. próbował), powiedział, że coś co jest na rynku substytutem marihuany taki burdel mu w głowie zrobiło, że szok i łeb chciało rozsadzić 3 godziny później. Troche o tych rzeczach wiem i do dziś wydawało mi się, że jak już są te sklepy to niech będą. Dziś zmieniłam zdanie, zamknąć to w piź.dziec. Tylko nie od du.y strony, jak to się dzieje teraz trzeba jakoś całkiem tego zabronić a nie nasyłac kontrole skarbówki czy sanepidu, bo to bez sensu. Musi się jakoś dać, w Irlandii było to przez kilkanaście lat legalne, w tym roku zakazali. Nie wiem ile grozi teraz za handel, ale dostawcom grozi dożywocie.

A co do kontroli nad tym, to uważam, że jeśli wprowadzi się na to nadzór, to większość tych rzeczy zostanie zakazana. Dopuszczą do obrotu tylko takie produkty, które wg osób zainteresowanych "nie będą działały", więc po co łykać cukier puder?? I tak to padnie, bo ktoś kto to zażywa robi to dla jakiegoś efektu, a nie po to żeby nic nie czuć.

Cytat:
Dusiaka jak się uda to zapraszam do mnie zawsze lepeij z dzieciątkami niż gdzieś na mieście-dajcie znac
co do materaca to ja też wiem,że dopiero się zmienia na grykę jak dziecko zaczyna tuptac.

Baobabek jak będę to zobaczę bo szczerze przyznam,że nawet nie widziałam o czymś takim ale zwrócę uwagę jak możesz to zapodaj linka z tym.Myślę,że u nas to powinno byc.

Darusia ja byłam z małym na spacerku ale rzeczywiście wieje aż głowę chce urwac a jak nie wieje to jest baaardzo piekna pogoda aż mam ochotę jeszcze raz wyjśc.Ja go ubrałam body krótki rękaw bluzeczka rajtuzki,spodnie buciki bluzę z kapturem polar i czapka-nie zmarzł tylko łapki miał chłodne i policzki.

oglądacie rozmowy w toku?śmiac mi się chce
widziałam dzis tylko tą jedną laskę z rozmów w toku, ale się dziewczyna dowartościowuje
Stary 2010-10-04, 22:40   #2425
ania p
Zakorzenienie

Darusia - mozna dawac próbować pod warunkiem że nie jest w taką zupe wrypana kostka . Bo to najgorszy syf pod słońcem .
Co do pieca to u nas teściu zapobiegliwy był jak rypnie gaz mamy węglowy a jak nie to , to jeszcze mamy kominek . Ale co mi po tym jak pieca węglowego nie umiem obsłuzyć , dobrze że w kominku umiem napaliś

cigi - co się martwisz moje tez je jednoskładnikowe a teraz ze dwa razy dostała zupke warzywną ale z kilku składników .

I dziś jej kupiłam tą siateczke na owoce dostała kawałek banana i nektarynki nie dała sobie odebrac tak się do tego dossała
Stary 2010-10-04, 22:46   #2426
minka26
Wtajemniczenie

może którejś z was wpadnie coś w oko, niezłe wyprzedaże mają
http://www.ecollargo.pl/
Stary 2010-10-04, 22:50   #2427
Darusiaaaa
Zakorzenienie

my mamy tzw smieciowy (czyt. weglowo mialowy piec)

uciekam spac chyba w spiworze...
dobranoc
A.Camus
Stary 2010-10-04, 23:09   #2428
cigi
Rozeznanie

Cytat:

mala chyba zaczela reaowac na swoje imie.. to mozliwe? i powiedziala cos jakby "tata" kiedy TZ ja meczyl pol godziny swoim "powiedz tata" na odczepnego pewnie powiedziala
Basia chyba tez reaguje. Czasem ja wolam i obserwuje i ona szuka i sie odwraca. Wiec chyba reaguje?

Cytat:

Co do wagi to dzieci z wiekiem przybierają coraz mniej. Ja miałam "problem" z moją Zosią. Przybierała mało (przed 2 dawką szczepienia ok.6 tyg. 200 g) i pediatra nie powiedział nic, przed 3 dawką 300 gr (znowu 6tyg.) i inny lekarz nakazał dokarmianie. Nie zaszcepili mi małej bo stwierdzili ze za chuda. wg mnie wyglądała dobrze, była ruchliwa, kontaktowa itp. Nic niepokojącego się nie działo.Jak kazali dokarmiać tak dormiałam (mniej niż kazali). Jak po tuczeniu wróciłam i był nasz pediatra to stwierdził że nie zleciłby dokarmiania skoro mała się dobrze rozwija. Teraz karmię piersią na żądanie + 3xdziennie MM i zupki, soczki, owoce. Decyzja należy do Ciebie. Nie wszystkie dzieci tak samo szybko przybierają. Pisałam już kiedyś że ponad 2-letnia córka kleżanki dopiero teraz nie ma niedowagi. Taka uroda organizmu
Dzieki, jest to pocieszajace; moze to chwilowe. Pediatrzy na razie nic nie mowia, to nie bede sie stresowac za nadto. Ale chcialam jej wydluzac przerwy miedzy jedzeniem, chyba jednak bedzie bardziej na zadanie. (ale czasem ewidentnie widac, ze cyca chce do usniecia, wtedy nie zawsze daje)

Cytat:
Powiem Ci, ze mam podobnie. Wtedy Ci pisalam, ze mnie nie zalezy, zeby moj TZ zajmowal sie mala, skoro sie nie rwie, to nie; (Chcialabym zeby sie zmienil w stosunku do mnie.) Ja tam chce, zeby mala byla jak najbardziej do mnie przywiazana, bo niestety prawda jest taka, ze nie wiem jak to bedzie miedzy nami, nie wiem ile wytrzymam, i nachodza mnie wtedy obawy (silne), co z Basia. I chcialabym, zeby byla do mnie przywiazana jak najbardziej.
A mysle, ze Twoja zazdrosc jest calkiem naturalna, i wynika z tesknoty, nie ma Cie przy Oliwce a chcialabys, wiec zeby chociaz te najwazniejsze momenty byly przy Tobie; ale poki co, to przeciez lepiej dla niej, zeby nie byla przyzwyczajona za bardzo do Ciebie tylko, prawda?

Cytat:
Tak jest ale lekarz może odmówić wykonania zabiegu i podać inne miejsce gdzie zabieg wykonają. W rzeczywistości upływa mnóstwo czasu i kobieta jest zmuszona urodzić dziecko mimo jego poważnej choroby, zagrożenia życia czy ciąży pochodzącej z gwałtu.
No coz, to jest nie najlepiej, ale tez nie dziwie sie lekarzowi, nie kazdy moze miec ochote i sile na takie "zabiegi"; to zalezy juz od moralnosci, pogladow, itd.
(Czytalam te strone o Karolince, co tutaj kiedys linka dziewczyny wrzucaly. I tam wydawalo sie, ze bardzo latwo o taki zabieg, wrecz narzucano go matce dziewczynki; a co do ciazy pochodzacej z gwaltu, nie uwazam tego za powod; ale moze nie dyskutujmy o tym, bo toz to temat ogromniasty)

Cytat:

Tak, rozumiem, tylko sie zamotalam, bo niektore dziewczyny mowily jako o substancjach, a niektore jako o miejscu, czyli tym sklepie;

U nas to sie nazywa bardzo trafnie "shit", bo wlasnie wszystko co najgorsze tam jest, samo gowno ;

Cytat:
Laaaaaa; ; Boze, co za koszmar. No taka to
Taka to i ja bym chyba wysterylizowala, ale to jest alkoholiczka. Ona trzezwa i swiazdoma nie jest. Nie moze byc odpowiedzialna, nie moze decydowac. Mozna zadecydowac za nia. Ale wczesniej, wyprobowac roznych metod.

Cytat:
Napisane przez Ferrou Pokaż wiadomość
Co do dopalaczy, bo widzę że temat dość świeży. Jestem za całkowitym zamknięciem tych sklepów. Darusia, mylisz się mówiąc że to nic nie da, bo da dużo - będzie ograniczony do tego dostęp, nie kupi się tego tak łatwo jak dotychczas, prawie jak bułki w sklepie, wiele osób nie spożyje tego i się nie zatruje bądź się nie zabije, bo nie będzie miało do tego dostępu!!!. Jasne, że zawsze znajdzie się wyjście, nielegalnie to będzie sprzedawane, kupcy się znajdą, ale MNIEJ osób to zażyje. Kary więzienia odstraszą część małolatów i osoby chętne do dilerki. A dupków którzy to sprzedają, czy jakiś tam właścicieli tych sklepów, powinni za jaja powiesić bo dobrze oni wiedzą co sprzedają i w jakim celu i tylko gadają jak potłuczeni że to artykuły kolekcjonerskie... taaa...... czemu co innego mówią jak nie ma kamer?? ŚWIADOMIE sprzedają truciznę, bo nie ma tam składu, jakieś dziwne specyfiki są, trutki na szczury... nie, nie... powieszenie za jaja nie wystarczy, jeszcze podpiekałabym im pięty za te wszystkie kłamstwa.
Ferrou, nie wiem czy czytalas co pisalam wczesniej, ale dalam przyklad zagraniczny. NIC to nie zmienia ze jest zakaz. Dragi sa wszechobecne i baaaardzo latwo dostepne. No chleb codzienny. A moze zalegalizowanie ulatwiloby walke z nimi. (???; choc tez nie wiem co myslec, bo jestem dragom bardzo przeciwna)

Cytat:

No Cigi litości Baobabek pisała że to dzieciątko załatwia się w ubranie bo mamy nie stać na pampery ani pieluchy jakiekolwiek to powiedz mi że ona marzy o tym żeby kolejny maluszek robił pod sibie że jauż tak brzydko powiem
Kazdy przypadek jest inny nie twierdzę że zawsze tak trzeba
A co do mnie to niby dlaczego maja mnie sterylizowac ja juz sie nie będę przyczyniać do zaludniania świata
Wszystko jedno czy marzy czy nie marzy. A z wypowiedzi Baobabka wynikalo, ze kobiecie to bardzo nie przeszkadzalo, mowila z zadowoleniem, ze co tam, wszystko ok jest, ze "inne sie wychowaly to i to sie wychowa" (prawda?); A jak nie marzy to by sie zgodzila moze jakby jej zaproponowac sterylizacje, i nie trzeba by jej zmuszac, a o to mi chodzilo;
Tymbardziej, ze przyklad Baobabka jest jednak inny niz ten o ktorym pozniej pisalas, nie zgodzisz sie??? Tam po prostu jest bida i tyle. Ale kobieta nie byla takim zwyrodnialcem jak w Twoim przykladzie.

No i nie bierz tego tak osobiscie

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
Moja Ola jest 4 dni młodsza od Twojej Basi.
Pierwsze nowe pokarmy wprwadziłam 30 sierpnia po powrocie z urlopu, miała 5 mcy bez 3 dni.
Cyca je kilka razy dziennie:rano koło 8ej, o 12ej je obiadek warzywny i popija cycusiem, koło 15-16 deserek (jabłko/ gruszka) i popija cycusiem (czasem daję butlę o tej porze, np. jak jesteśmy poza domem, na zakuach, itp), o 18 cycuś, po kapieli cycuś, w nocy je koło 3-4ej. Dość podobnie do Twojej Basi. Ola nie zna jeszcze smaku cukinii, buraka, banana w słoiczku jadła dziś pierwszy raz. Kaszkę mannę daję od m-ca - pół do łyżeczki na słoiczek warzyw. Takie są najnowsze zalecenia aby ekspozycję na gluten dzieciom cycowym robić już w 5tym m-cu życia dziecka (dzieci butelkowe m-c poźniej).
Starszego syna karmiłam wyłącznie piersią do 7 pełnych m-cy, teraz chciałam nauczyć Olę innych smaków wcześniej bo niedługo wracam do pracy.
Aha -Ola nie lubi nic poza mleczkiem pić. Próbowałm różne soczki, herbatki i nic, krzywi się i pluje.
Ja z tym glutenem czekalam do niedawna, bo kurka, nie chcialam wprowadzac glutenu razem z nowymi warzywami. Zeby w razie reakcji alergicznej wiedziec na co. Ale tego sie nie da wykonac, nigdy nie ma takiego momentu, zeby nie bylo nowosci, wiec dalam jej. Troche pozno, ale to chyba nie jest bardzo istotne? Myslisz, ze to wazne bardzo? Piszesz, ze synka do 7 miesiaca na cycu, to moze to nie takie istotne.
To ja, procz glutenu w sumie podobnie jak Ty;
A czy teraz bedziesz jej dawala juz miesko i zoltko?
Acha i ja tylko manne dawalam, zadnych innych zboz na razie, moze powinnam, najadalaby sie bardziej.

Dziewczyny jeszcze raz pytanie, jak sie objawiaja reakcje zlergiczne pokarmowe? Czy to moze byc piaseczek i kilka krostek, czy to powazniej wyglada?

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:
Dziewczyny moja koleżanka położna robi licencjat i miały wykłady na temat zywienia niemowląt i babka im mówiła że najlepiej kupować z bobofruta np. soki bo mają najmniej konserwantów.
Tak konserwantów , bo to nie prawda że nie mają wcale tylko nie mają tych E123 czy coś takiego a mają inne konserwanty łagodniejsze ale jednak mają .
Ja nie wiem po co tam w ogole konserwanty; przeciez soki slodkie, a cukier konserwuje. No ale w skladnikach to tego nie pisza, ze konserwanty sa ;
A u nas soczkow jak na lekarstwo, nie mozna dostac, zadnych marchewkowych. Tylko jablko brzoskwinia, jablko pomarancz itp;

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
tylkooliwka mała przeziębiona , dzwoniłam dziś na basen, że jutro nas nie będzie.

co do dopalaczy, to dziś rozmawiałam z moim kuzynem, który z racji swojego wieku miał z tym do czynienia (czyt. próbował), powiedział, że coś co jest na rynku substytutem marihuany taki burdel mu w głowie zrobiło, że szok i łeb chciało rozsadzić 3 godziny później. Troche o tych rzeczach wiem i do dziś wydawało mi się, że jak już są te sklepy to niech będą. Dziś zmieniłam zdanie, zamknąć to w piź.dziec. Tylko nie od du.y strony, jak to się dzieje teraz trzeba jakoś całkiem tego zabronić a nie nasyłac kontrole skarbówki czy sanepidu, bo to bez sensu. Musi się jakoś dać, w Irlandii było to przez kilkanaście lat legalne, w tym roku zakazali. Nie wiem ile grozi teraz za handel, ale dostawcom grozi dożywocie.

A co do kontroli nad tym, to uważam, że jeśli wprowadzi się na to nadzór, to większość tych rzeczy zostanie zakazana. Dopuszczą do obrotu tylko takie produkty, które wg osób zainteresowanych "nie będą działały", więc po co łykać cukier puder?? I tak to padnie, bo ktoś kto to zażywa robi to dla jakiegoś efektu, a nie po to żeby nic nie czuć.
Zdrowka dla corci
Tez juz to wczesniej pisalam, dokladnie, niby niewinny listek, a dzialanie moze miec baaardzo mocne (i ja mowie nie o substytucie, a o czystej roslince); Nie ma ze to nie narkotyk ; A co do tego, czy zakazy cos pomoga to juz sie wypowiadalam.

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

ania, ja jej mieszalam te kilka warzyw; sama jej gotuje jedzonko; Bardziej mi chodzilo o cale te kaszki i gluten no i teraz, ze moze bede spozniona z mieskiem i zoltkiem; No ale moze nie ma sie co przejmowac za bardzo faktycznie
cigi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 23:21   #2429
libra777
Zakorzenienie

Cigi zgodzę się zTobą że przypadek który opisała Baobabek jest inny jesli matka nie pije to jakos to jest w tej sytuacji powinni zrobić coś takiego co zaproponowała Madzia porozmiawiać i ewentualnie sfinansowac założenie spirali
ale w moimi przypadku -przypusowo (zaznaczam że leczenie z alkoholizmu już nie jest przymuysowe jak sama nie chce to nie)

Uciekam spać Cigi jak chcesz to siedź
Stary 2010-10-04, 23:29   #2430
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
my mamy tzw smieciowy (czyt. weglowo mialowy piec)

uciekam spac chyba w spiworze...
dobranoc
w naszym też się da miałem palić pewnie podobne ustrojstwo , tylko nasz od roku swoji nie używany a jest całkiem nowy nokomu się nie chce go tknąc

Cigi - reakcje na jedzenie czesto sa na buzi szorstkie policzki zaczerwienione i wlasnie jakies krostki ew na ciałku ( brzuszek , plecki ) w sumie ile dzieci tyle rodzajów reakcji różnych . a reakcja na gluten nie jest natychmiastowa i gwałtowna najczesciej więc można razem wprowadzac

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości