|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2881 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II
Cytat:
![]() Nie dość,że nie masz łatwo,to jeszcze marudek z powodu katarku. A właśnie dziewczyny,która zamierza stosować"babciny" sposób na choroby?Znaczy przetopiony,potem schowany do lodówy tłuszcz gęsi? Mnie matka zaopatrzyła w takie cuś,stoi w lodówce.Niby przekonanie maławe,ale zaszkodzić,nie zaszkodzi. Mama mi opowiadała,że ten sposób podpowiedziała jej teściowa(strasznie nie lubiana przez mamę).Ale matka zaryzykowała,gdy mój brat był mały i podobno rewelka.Choróbsko odchodzi w siną dal! Smaruje się tym tłuszczem okolice płucek i przykłada pieluchę,żeby nagrzała. Zna ktoś tą metodę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2882 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22489087]
Siala poczekaj choć do skończenia 3 miesiąca, zacznij od kleiku ryżowego (uwaga - może troszkę zatwardzić) lub kukurydzianego (ciut może rozluźnić kupę), ja dawałam na 150ml wody + 5 miarek mleka chyba 3 miarki kleiku. Aha, u nas kupy po każdym normalne były. [/QUOTE] No już za tydzień kończy ![]() Dodawać do jednego karmienia czy do każdego? Nocki przesypia ładnie ale i tak by chyba pasowało do nocnego. ![]() A te kleiki to sa smakowe? Bo już mi się pomieszało czy to kleiki widziałam smakowe czy kaszki ![]() A i czy po takim kleiku mogą być jakieś bóle brzucha? Czy to raczej produkt neutralny ![]() znalazłam: Kleiki ryżowe i kukurydziane Najlepiej zacząć rozszerzanie diety malca właśnie od nich. Mają prostszy niż kaszki skład – zawierają tylko zboże, bez dodatków (cukru, owoców, itp.). To dobry „pomost” między mlekiem i „doroślejszymi” papkami. Malcowi karmionemu piersią zaproponuj pierwszy kleik około siódmego, ósmego miesiąca życia, a karmionemu butelką – w piątym. https://mamotoja.pl/karmenie_kasza_artykul,4057.html no i już sama nie wiem czy coś kombinować czy czekac.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-10-04 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2883 |
Rozeznanie
|
czesc kobity
na cytowanie nie mam sily, ale was poczytalam przynajmniej u nas zaczelo sie niejadkowo ![]() ![]() maly lubi warzywka i owocki przygotowane przeze mnie, dalam mu wczoraj jablko, banana i brzoskwinie ze sliczka i wieczorem wysypany od glowy do stop, az sie z malzem przestraszylismy, sama bede wciagac te sloiczki chyba a do tego pogoda - jesien sredniowiecza normalnie, wiatr, deszcz, porazka w malutkiego pakuje tran i witaminki, mam nadzieje, ze sie nie przeziebi, malz wlasnie wylazl z jakiegos wirusa szaja, kardashi sliczne fryzurki kropka zdrowka dla Dania zbieram sie do spania, bo dzisiaj niedomagam, dostalam @ i znow jakbym kran odkrecila, no to wypaplalam sie, ide glowe przylozyc do poduchy, spokojnej nocki kobietki, aaaa, cwiczymy z malym przewracanie codziennie, wczesniej smigal jak stary, teraz cos mu ciezej idzie, mam nadzieje, ze sie rozbuja ![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2884 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() trzymam kciuki za Was ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Cytat:
![]() ja bym sie chyba bała, że zamiast powstrzymać chorobę, to rozwinie sie jeszcze bardziej i dziecko rozłoży sie zupełnie ---------------- dlaczego ja jeszcze nie spię? ![]() dobranoc ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2885 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie... bo zaczynam się martwic juz...
Moja Laura zawsze była dzieckiem, które długo śpi(od noworodka całą noc+pół dnia) ale dziś to pobiła wszelkie rekody... po całej przespanej nocy wstała o 9 na jedzenie, zasnęła około 10... później do 12- jedzenie, na spacerze spała całą drogę... po przyjściu zasnęła i spała 5 godzin... do 18, zjadła zasnęła na jakies 40 min... później usnęła w samochodzie ![]() ![]() nie wiem co mam myślec juz... jest wesoła, śmieje się, gada, je bardzo chętnie, nie ma gorączki... myślałam o profilaktycznym badaniu krwi... Pochwale sie ze w niedziele były chrzciny... oczywiscie przespała całą imprezę;] |
![]() ![]() |
![]() |
#2886 | |
Zadomowienie
|
dzień dobry.My nie śpimy od 6.30.
Dziś w nocy małą dziwnie obudziła się na jedzenie. 18.00-kąpiel 18.30 karmienie 19.00 sen 24.00-jedzenie 04.30-jedzenie 06.40-jedzenie no i aktywność do 19 ![]() ---------- Dopisano o 05:33 ---------- Poprzedni post napisano o 05:24 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2887 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, że wczoraj byłam u tego lekarza. Misio zaczął w nocy smarkać na żółto.
![]() ![]() Pokaszluje coś też od czasu do czasu, na sucho. A dziś musimy wyjść z domu, bo mamy usg bioderek kontrolne. Dobrze, że ciepło jest. Jutro pewnie szczepienia nie będzie. A już i tak jest przesunięte o 2 tyg. bo wcześniej lekarki nie było. Nie wiecie jak można wydłużyć maks. przerwę między szczepieniami?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2888 |
Zadomowienie
|
że tak powiem - moje rodzinne strony
![]() ![]() a że bardzo daleko nie wybyłam to i dalej do mnie zawiewa ![]()
#2889 |
Konto usunięte
|
Ja pierdziele, co za noc :/ Laska nam pobudkę zrobiła o 3:30, najpierw chichranie głośne, a potem płacz zębowy, i tak do 5... Skończyło się viburcolem, bo nawet rączki tatusia nie pomagały.
Sposób ze zmalcem znam, i o dziwo = wierzę ![]() ---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:20 ---------- Zresztą, ja ogólnie w medycynę naturalną, babciną wierzę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2890 |
Zadomowienie
|
Witam o poranku!
Mały zalicza właśnie swoją pierwszą drzemkę bo wstał o 6 ![]() Szaja to jesteśmy wstępnie umówione. Szczegóły sobie dogadamy jeszcze. ![]() Kropka dużo zdrówka Wam życzę ![]() ---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Szaja oby te zęby już wyszły małej wreszcie. Szkoda ze się tak męczy maleństwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2891 | |||
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22486587]Jaatka, ale te kaszki zwykłe to gluten mają.
Agu na nutramigenie jest. Zjadła o 13 i o 17:30. Szok.[/QUOTE] kukurydziana i jaglana tez? Nie słyszałam o tym, aby jaglana zwykła miała gluten. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_jaglana ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- [/COLOR][1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22486817]dzieki za pamięć. ![]() po dwutygodniowej "kuracji' Apetizerem, Maksiu jes sporo więcej, w sumie to dużo, i regularnie, ale wciąż warzywa i owoce są be... ![]() muszę poczytać. ![]() bardzo ładnie, podoba mi się. ![]() ![]() ładniutka. ![]() racja, Tymkowi też dynia z ziemniakami podpasowała. ![]() moja córka tez kiedyś nie przepadała za owocami i warzywami. To aj robiłam tak: stół szwedzki z warzyw i owoców i nibytaka zabawa: jak mi ktos tu weźmie jakiegoś owoca, to zagilgoczę na śmierć! - gadalam. Trochę sie poganiałyśmy po pokoju i zaczeła jeść, tym sposobem mogła w ciągu jednej takiej sesji zjeść 2 całe jabłka, winogron trochę, pomaranczy, arbuza... A potem sie przyzwyczaiła i etraz sama je - w sumie wszystkei owoce i niektóre warzywa. ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
Kropka, ja daje młodemu ajk mi sie przypomni, czyli raz na kilka dni... A nie pzrepisywali ci wczesniej?? ----------- Ja dzisiaj rano z córką do szkoły jechałam, mąż został z małym w domu, bo na popołudniu ma. I tak wracam z tej szkoły, autobusem i coś tak czuję, jakby Wojtek byl koło mnie. No nic, myśle sobie, moze jakos zapach przeszedł?? Patrze potem w szybie, a ja mma kołnierz płaszcza troch ę orzygany ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2010-10-05 o 07:59 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2892 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O miesiąc na pewno, ale czytałam, że o tyle ile trzeba. Lepiej opóźnić niż przyspieszyć. I nie zawsze przy katarze się nie szczepi. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22492286]Ja pierdziele, co za noc :/ Laska nam pobudkę zrobiła o 3:30, najpierw chichranie głośne, a potem płacz zębowy, i tak do 5... Skończyło się viburcolem, bo nawet rączki tatusia nie pomagały. [/QUOTE] Współczuję ![]() Dzień dobry. U nas nocka zdecydowanie lepsza od poprzednich. 19.30 sen 20.30 jedzenie 21.30 jedzenie 3.30 mleko i zabawa do 4 ( na szczęście spokojnie się bawiła ) 5.00 mleko 7.30 mleko od 8.50 śpi ![]() jaatkaa, fajny sposób na niejadka ![]()
![]() |
#2893 | ||
Zakorzenienie
|
Dzien dobry,
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Fajny sposób na niejadka. Moja starsza nie przepada za warzywami a owoce to tylko jabłka i banany. A moja ma sraczkę.Co zje to pampers pełny. Edytowane przez Darianna25 Czas edycji: 2010-10-05 o 08:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2894 |
Zadomowienie
|
kropka - widze że was wzieło- zdrówka życze
![]() mały sie pewnie meczy z katarem - teraz to by ci sie ten aspirator do odkurzacza podłączany pewnie przydał ![]() u nas frida sprawdza sie super - młoda czesto ma nosek zatkany , zakrapiam wodą morską i wyciągam fridą glutki . ![]()
#2895 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2896 |
Zadomowienie
|
dziewczyny mała strasznie sie ślini,wyciąga sobie smoczek z buzi i trze nim o dolne podniebienie.Czy to ząbkowanie?sprawdzałam i podniebienie nie jest spuchnięte
#2897 |
Konto usunięte
|
Może tak się zacząć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2898 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, odkąd jestem na mleku modyfikowanym to nie. Cytat:
A wiecie... Wczoraj zadzwoniłam do lekarza, bo chciałam iść, a rejestratorka do mnie, że mam nie przychodzić, bo jest bardzo dużo ludzi, a jeden lekarz i za pół godz. powinien skończyć. ![]() To jest kur... polityka. :/ To do kogo ja mam iść chora, skoro lekarz nie przyjmuje, bo mu za dużo ludzi zachorowało, do kowala? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2899 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zdrówka dla wsyztskich zakatarzonych maluszkow i pochorowanych mamuś! Szybkiego powrotu do formy. Ja z Witem przerabialam juz 2 wielkie katary. Moze podpowiem co u nas sie sprawdzilo: - Euphortbium do nosa (spray homeo, na soli ficjologicznej, ladnie nawilza i udraznia nosek) 3xdz -sól fizjologiczna do inhalacji (zdecydowanie skracal czas infekcji i lagodzil objawy - oddtykal sie nosek) - zwiekszona dawka wit C - u nas 3 x dz po 5 kropli - jesli katarowi towarzyszy mokry kaszel (splywajacy katar) warto z rana podać lyżeczkę syropu wykrztuśnego np Flavamed + oklepywanie - oczyszczanie noska Pediatra radziła tez wietrzyć mieszkanie, nie rezygnowac ze spacerow. Do spania ukladać pod katem (np pod materacyk podlozyc ksiazki) . Pomylam okna, zrobilam 2 prania, ogarnelam mieszkanie - Witek dosypia i zmykamy na rehabilitacje. Mam nadzieje ze sie nie rozpada. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2900 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do jedzenia, nam pediatra zaleciła karmić 5 razy dziennie mlekiem i można zacząć podawać jakieś inne pokarmy. Kaszki odradzała, bo mają jakieś wypełniacze i maluszek ponich nie wypija tyle mleka ile powinien, a to w dalszym ciągu ma być główny składnik jego diety i dostarcza mu niezbędnych witamin i składników odżywczych. Już kiedyś pisałam, że mam książkę Giny Ford i ona zaleca zacząć wprowadzanie pokarmów stałych podczas drugiego karmienia. (10-11) Dać połowę mleka, następnie co tam chcesz dać do jedzenia i po tym resztę mleka. Po dwóch trzech dniach oprócz drugiego karmienia tak samo zrobić z karmieniem wieczornym (ok. 18). Cytat:
![]() Siała chyba lepiej zacząć od kleiku ryżowego. Takiego bez żadnych dodatków. Lea jakie lusterko? Chyba nie dałaś linkalbo ja oślepłam i nie widzę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2901 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na noc robię mu więcej 160ml mleka, w ciągu dnia wypija po 120ml. No i nie wiem czy jest sens z tymi kleikami próbować bo w sumie on i tak śpi w nocy ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2902 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
3 razy dziennie mamy też wit. C. I materac też kazała pod kątem kłaść. ![]() ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
Kaszy je na noc 200ml. ![]() Cytat:
![]() Wprowadzaliśmy natomiast jako deser, na smak, parę łyżeczek. Potem dostawał normalnie mleczko. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2903 | ||
Rozeznanie
|
dzien dobry
nie bylo mnie tu ze 2 dni i tyle napisalyscie... niewiem czy doczytam wszystko Cytat:
Cytat:
kurcze co sie dzieje w tych przychodniach????? szaja, kardashi musze znalezc te fryzurki wasze |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2904 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj prosiłam lekarkę o sprawdzenie dziąseł małego, powiedziała że nic nie wychodzi. No to jej mówię, że młody się ślini strasznie, że mu leci z buzi jak np. na brzuchu leży. A ona mówi, że jedne dzieci ślinią się 3 miesiące, a inne nic i w 3 dni są zęby (jak u Margo). ![]() ![]() _______________ Dzięki wszystkim za życzenia zdrówka. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2905 | ||
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22492286]
Zresztą, ja ogólnie w medycynę naturalną, babciną wierzę ![]() ![]() ja też w te babcine specyfiki wierzę. ![]() ale uroki i przełamanie to absurd. ![]() Cytat:
![]() np. układałam zwierzątka z owoców, to poniżej to miał byc dinozaur. ![]() ![]() Cytat:
![]() Oto nasz owocowy dinuś. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2906 |
Konto usunięte
|
Wkleję fotki z wesela mojego brata.
![]() 1.2. dzień pierwszy-(potem buty zmieniłam na mega szpilki ![]() 3. tańce pod sceną. 4. 5. dzień drugi wesela.- ścięłam grzywkę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2907 |
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22495477]ja też w te babcine specyfiki wierzę.
![]() ale uroki i przełamanie to absurd. ![]() już różne "sprytne" podejścia testowałam, ale bezskutecznie. ![]() np. układałam zwierzątka z owoców, to poniżej to miał byc dinozaur. ![]() ![]() u nas inhalacja też pomogła przy ostatnim katarku. ![]() Oto nasz owocowy dinuś. ![]() Dino super! od razu mi sie kojarzył George ze świnki Peppy ![]() A jak tam w przedszkolu? Blanka ma dzis pierwsze zajecia dodatkowe - balet wybrala ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2908 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() .
![]() Agatka ![]() Edytowane przez kumkura Czas edycji: 2010-10-05 o 19:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2909 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W przedszkolu świetnie. ![]() ![]() ![]() ![]() Nasze przedszkole takich ekstra zajęć nie oferuje. Jest tylko rytmika i język angielski. ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- ale mlodziutko wyglądasz. ![]() a Adaś ma fajną skórkę- taka śniadą. ![]() Widzę, że i u Was kombinezon welurowy w użyciu. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2910 |
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22495477]
Oto nasz owocowy dinuś. ![]() ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22495661]Wkleję fotki z wesela mojego brata. ![]() 1.2. dzień pierwszy-(potem buty zmieniłam na mega szpilki ![]() 3. tańce pod sceną. 4. 5. dzień drugi wesela.- ścięłam grzywkę. ![]() Fajnie Ci z grzywką. ![]() Ładnie wyglądacie. ![]() ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Kombinezonik faktycznie super. ![]() Dobrze, że mi mąż ostatnio tę bajkę pokazał, to wiem o czym piszecie z tą świnką. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:48.