|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
| Pokaż wyniki sondy: co zrobić by włosy znów były ładne,nie zniszcone? | |||
| używać odpowiedniego szamponu |
|
78 | 3,86% |
| częściej myć |
|
10 | 0,49% |
| stosować różnego rodzaju odżywki |
|
1 413 | 69,85% |
| domowe sposoby |
|
522 | 25,80% |
| Głosujący: 2023. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 |
|
BAN stały
|
Włosy zniszczone , suche , szorstkie , spalone PORADY - Wątek Zbiorczy :)
Moim skromnym zdaniem
tak jak wcześniej czytałam częste mycie nie jest rozwiązaniem by poprawić jakość naszych włosów... z doświadczenia wiem że wlosy po takich zabiegach (czestych) to poprostu siano ![]() obecnie używam jedwabiu do włosów a co jakiś czas jajeczko tak poprostu rozbić i na włosy.... mam włosy pełne blasku gładkie jak pupka niemowlaka więc to chyba dore rozwiązanie... Buźka
|
|
|
|
#3122 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Włosy zniszczone , suche , szorstkie , spalone PORADY - Wątek Zbiorczy :)
Cytat:
Basen odradzam bo chlorowana woda niszczy włosy, bardziej na saune bym radzila. Lepszy efekt by to dalo bo wiadomo że w ciepełku sie lepiej wchlonie ![]() ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
Maseczkę elseve jak i cała resztę tej serii stanowczo odradzam. Kiedyś na siłe probowalam zregenerowac tym wlosy i to dosyc dlugo ale jakoś efektow nie przynioslo... Narazie pozostaje przy swojej maseczce (sklad podawalm wczesniej) jestem nia zachwycona Apropos probowal ktoś???
|
||
|
|
|
#3123 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wybacz, ale jakiego stosujesz jedwabiu??? Bo jezeli to jakiś zwykły z biosilka czy coś to to jest bomba sylikonowa, no chyba że to ten CHI, to jest ok.
|
|
#3124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) Co więcej z jedwabiami też trzeba uważać, ponieważ część z nich zawiera alkohol np. sławny Biosilk. Silikony same w sobie nie są złe, niektórym nie pasują, obciążają itd. ich zadaniem jest wygładzenie, poprawienie wyglądu włosa i ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi. Dobrze jest więc nabyć jedwab który oprócz silikonów zawiera coś jeszcze np. proteiny lub oleje np.-jedwab CHI -Nivea diamond gloss serum -The body shop grapeseed glossing serum -jedwab Stapiz
|
|
#3125 |
|
Raczkowanie
|
Zmieniam zdanie!!!!
Po dzisiejszym aqua parku wrocławskim z kuzynem, Nivea uratowało moje włosy!! Po tej cudownej wodzie.....potem jeszcze umyłem moim szamponem brzozowym niby lepiej ale coś nie tak, ale zabrałem ze sobą Nivea i dało rady włosy jednak miękkie i się ładnie po wywijały i po kręciły miejscami i nie są suche. Musiałem lekko podsuszyć tam suszarką ale tylko tak trochę potem chwilkę posiedziałem i wyszedłem z jeszcze wilgotną głową która doszła do siebie po jakieś tam chwili. Jak dla mnie jednak spełnia funkcje o jakich mówi producent, ale jak wiadomo każde włosy inne. Powodzenia w pielęgnacji.PS. Mój jedwab biosilka leży już od 3 miesięcy nie ruszany , z czasu jak bardziej prostowałem, teraz daje siostrze na zniszczone końcówki które własnoręcznie jej podcinałem.!
|
#3126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekko nawilża, zmiękcza, włosy się po niej łatwiej rozczesują. Oczywiście, włosów nie zregeneruje, ale jest to solidna maska. Każdemu pasuje co innego i warto często zmieniać preparaty do pielęgnacji, ale jednak Total Repair jest całkiem niezłym produtem, szczególnie jako dodatek do olejowania. Cytat:
Biosilk jest niepolecany na Wizażu bo zawiera alkohol, a CHI nie. I tylko tym się różnią w zasadzie
|
||
|
|
|
#3127 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, szukam dobrej odżywki nawilżającej bez spłukiwania? Nie wiem co kupić, szukam już na wizażu drugi dzień i nic konkretnego nie znalazłam. Chciałabym aby była bez silikonów
.
w snach jest zawsze pięknie Ciepły dom, miejsca dość na twe wierne serce Przyjdzie czas spotkać się potarmosić uszy lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć Lecz dziś sobie śnij Małymi kroczkami do celu! |
|
|
|
#3128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba jest bez silikonow ale niech sie wypowiedza te co uzywaja
|
|
|
#3129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rzeczywiście ta odżywka, o której mówisz chyba nie ma silikonów i ma bardzo dobre opinie na KWC- gdzie mogę ją kupić?
w snach jest zawsze pięknie Ciepły dom, miejsca dość na twe wierne serce Przyjdzie czas spotkać się potarmosić uszy lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć Lecz dziś sobie śnij Małymi kroczkami do celu! |
|
|
|
|
#3130 |
|
Zakorzenienie
|
niestety ja uzywam odzywki bs pantene do lokow i fal i zawiera ona silikony
jednak mi one sluza zeby wydobyc ladny skret z wlosow narazie minusow w niej nie widze
|
|
#3131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3132 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3133 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem myję je babydreamem, potem nakładam odżywkę i zostawiam i wychodzą suche strąki, lekkie fale..
|
|
|
#3134 |
|
Zakorzenienie
|
jakie masz teraz wlosy farbowane rozjasniane czy naturalne??
|
|
#3135 |
|
Zakorzenienie
|
balejaż - rozjaśniane i brąz
![]() edit. i dół brązowy
|
|
|
#3136 |
|
Zakorzenienie
|
hmm a jak je pielegnujesz ?,uzywasz silikonow czy calkowicie je ograniczylas?
ja wlasnie tak zrobilam jakis czas temu i teraz szybciutko powrocilam do silikonow chocby w odzywce badz masce bez tego moje wlosy sa suche no i wiadomo trudniej o skret
|
|
#3137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mogę znaleźć dobrej odżywki nawilżającej bez spłukiwania
|
|
|
|
#3138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to wszystko jest zwiazane z tym jaki jest stan wyjsciowy wlosow moje sa przesuszone do tego krecone rozjasniane wiec eliminacja silikonow u mnie to samobojstwo dla moich wlosow
|
|
|
#3139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje są przesuszone i lekko falowane.. mam oleje, waxa, kallosa, pokrzywę do picia i postaram się je uratować
|
|
|
|
#3140 |
|
Raczkowanie
|
Byłem znowu coś kupić do włosów bo widziałem że wax już świeci pustką.
Naczytałem się pełno o tym lorysie? i poszedłem szukać i....Znalazłem!! Ale nie tylko jego w ostateczności wziąłem kompres joanny miód i mleko? do suchych i zniszczonych. Ale teraz do wszystkich wizażanek z wrocka, w feniksie macie pełno tego lorysu w takich dużych pojemnikach widziałem też kallosa latte , glorie, błoto afrykańskie?, i wszystkie <chyba> szampony farmony , w tym ten mój. Oraz te produkty z babcinej apteczki joanny.
|
#3141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem po pierwsyzm myciu Loryskiem i myje suuuper! Wczoraj próbowałam i włoski czyściutkie. --- Kupiłam oczywiscie nastepną odżywke, bo Lorys zużyje do mycia, to jeden garnier to mało, wiec wzięłam Timotei 'idealne loki'- włosy krecone lub bardzo suche. I Po prostu żal mi tych 7 zł. Dramatyczna ta odżywka! Włosy każdy w inna stronę, wcale nie chciały współpracowac i musiałam wyprostowac na szczotce. Dzis rano wygladały dobrze, miały połysk i gdzieniegdzie poskręcały się mimo suszenia na szczotce, ale jakies takie za lekkie były i musiałam znow myc. Ale nie wiem, jak ona ma nawilzac bardzo suche włosy, jesli je przesusza. Jeszcze dam jej pare szans, ale mogłam kupic cos innego. Chyba wróce do waxa
|
|
#3142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masło murumuru uzyskuje się przez wyciskanie owoców z drzewa murumuru, które rośnie na obszarze amazońskich lasów w Brazylii. Jest bogatym źródłem kwasu oleinowego i laurynowego. Dzięki zawartości tych składników nawilża i wygładza strukturę włosa, zapobiegając elektryzowaniu. Włosy stają się miękkie w dotyku, a delikatny połysk pomaga podkreślić naturalny kształt loczków. Pochodzący z Egiptu olejek sezamowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolenowy i linolowy. Kwasy te intensywnie nawilżają włosy, nadając im jedwabistą gładkość i delikatny połysk. Kręcone włosy stają się lśniące i elastyczne, a każde pasmo zostaje naturalnie podkreślone. Olejek sezamowy zapobiega również puszeniu się niesfornych loczków. Jedyne w swoim rodzaju połączenie w 100% naturalnego masła murumuru z olejkiem sezamowym zmiękcza, nawilża i odżywia włosy, dając efekt błyszczących i sprężystych loków bez tendencji do niekontrolowanego unoszenia się. ale u mnie katastrofa.
Włosy Edytowane przez mysia m Czas edycji: 2010-10-06 o 11:36 |
|
|
|
|
#3144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3145 |
|
Zakorzenienie
|
ja od dosc dawna tez nie, ale skład tego 'preparatu' akurat nie jest zły, dlatego sie skusiłam. Co prawda ten olej sezamowy i mleckzo murumuru na szarym koncu skłądu, ale jeszcze przed konserwantami i zapachem, ma emolienty i kwas mlekowy, co prawda wysoko chlorek sodu, ale myslałam, ze jakos sie spisze, ale nawet nie jest przeciętna.
poza tym np Lorys skłądem nie powala, nawte jest conajmniej przecietny, ale te pierwsze myecia spisał sie i juz go lubie, ale timotei-oj nie, juz mu podziekuję.
Włosy Edytowane przez mysia m Czas edycji: 2010-10-06 o 11:54 |
|
|
|
#3146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3147 |
|
Zakorzenienie
|
trudno mi powiedziec, czy lubie brak silikonów. W zasadzie od paru tygodni jestem na bezsilikonowej diecie, tak mniej więcej - poza uzytkowaniem od czasu do czasu absolut repaira. I o ile po tej zmianie moje włosy nagle odżyły, zrobiły sie miękkie, puszyste i ładnie się kręca, o tyle po uzyciu absoluta czy czegos z silikonami natychmiast mam przyklapiete strączki. No więc na razie chce dalej tak to podtrzymac. Chyba, ze moje włosy maja najzwyklejsyz kryzys i dlatego tak zareagowały na Timoteia. W sumie masz racje, teraz mi sie przypomniało, ze nigdy wczesniej z timoteia nie byłam zadowolona, czy to było bawełniane mleczko czy seria pomaranczowa do czegos tam- juz nie pamietam czego nawet.
|
#3148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale z trudem wykonczylamja bylam na diecie bezsilikonowej i bez-polyquaterniowej z pol roku, wloski mi odzyly (fotki mozesz zobaczyc na pielegnacyjnym dla kreconowlosych) i teraz przeprosilam sie z silikonami, nadal uzywam sls jeden raz na tydzien jak myje szamponem, na codzien myje odzywka ale przy wiedzy ktora zebralam od 9 marca juz wiem ze moge uzywac wszystkiego ale z glowa, sls jest potrzebny aby zapobiec nadbudowywaniu sie silikonow i polyquaterniow bo to moze przeszkodzic w docieraniu skladnikow odzywczych do wlosa z masek i odzywek, tak wiec raz w tygodniu myje sls, potem intensywna maska, dodatkowo doczytalam ze odpowiednie zestawienie humektantow, emolientow i silikonow moze zwiekszyc skret, dlatego wlasnie zaryzykowalam i kupilam produkty z amerykanskiej firmy ktora chociaz uzywa silikonow (ale nie polyquaterniow) to specjalizuje sie w kreciolkach, mialam wlosy 2c/3a a teraz nawet pokusilabym sie powiedziec ze sa 3b, zakochalam sie w marce ktora uzywam i jeszcze tylko stylizatorow nie probowalam, ale zanim doszlam do tego co mam teraz na glowie to minelo sporo czasu i wydalam troche kasy, maz to tylko po kazdej wizicie w mojej lazience patrzy wymownie ale tak pomyslalam ze dla innych dziewczyn sie przyda fotka, ponizej to co mam teraz na glowie, mialam na poczatku roku dlugie ale rozjasnilam i zniszczylam je, musialam obciac (zrobilam to sama bo mam uraz do fryzjerow), od sciecia minelo chyba 3 miesiace, dbam o wloski zewnetrznie i wewnetrznie, 1-2 razy tygodniowo nakladam maski na godzine lub wiecej, czasami na noc nakladam maslo shea lub olej kokosowy, w tygodniu tylko myje odzywka, potem nakladam odzywke ds na 15m (w tym czasie prysznic i sniadanie)potem splukanie odzywki i dyfuzor (w tygodniu nie ma szans na schniecie naturalne, schna mi 3 godziny)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2010-10-06 o 12:55 |
|
|
|
|
#3149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sumie nie wiem z czego to wynika. obiecują cuda a potem efekt zawsze jest ten sam- frizzz albo włosy sztywne jak druty.porzuciłam glisskury, pantene, dove i tego typu cuda. Zaczełam olejowac oliwą z oliwek i olejkiem rycynowym, czasem żółtko i miód, maska raz na tydzien, odżywki bez silikonów z niskiej pólki cenowej, ale niestety wiekszosc ma polyguartenium, to trudno chyba bedzie mi ominąc, ale tak jak mówisz- nie wsyztsko musi byc be, tym bardziej, ze amerykanskie firmy z powodzeniem pielegnuja włosy afroamerykanów produktami silikonowymi. masz przepiękne włosy, ale to chyba juz gdzies pisałam, imponujący skręt. moje maja 2A, ale mam wrazenie, ze skręcaja sie coraz lepiej, nawet te pasma które do tej pory były bardzo prostawe, wiec chyba zmiana im słuzy. mam tylko jedna watpliwosc, czy po takiej pielegnajci końcówki nie będa się szybciej niszczyc? bo wiadomo, co silikon, to jakby plastik. aha, jeszcze pytanie odnosnie tej odzywki d/s- trzymasz ją 15 minut? ja moja najwyzej 2-3minuty. potem balsam b/s, ręcznikowanie wg jessicurl i schną same.
Włosy Edytowane przez mysia m Czas edycji: 2010-10-06 o 13:32 |
|
|
|
|
#3150 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokladnie sie tak dzieje przy delikatnych i wymagajacych wlosach, szczerze mowiac to mysle ze efekty sa jak na reklamach jak uzyjesz walkow, prostonicy, szczotki czy czegos tam jeszcze, ja czesze wlosy palcami i moje dlonie to cale narzedzia do stylizacji jakie moje wlosy znaja, po myciu przy nakladaniu zelu poprostu je ugniatam delikatnie Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
problem mialam z koncowkami zwlaszcza w zimie, ocieraly mi sie o plaszcze i kurtki, czesto sie rozdwajaly, teraz tego problemu nie mam, ogladam czesto konce tak w razie czego i naprawde absolutnie zero zniszczen, ale fakt ze juz na suche wlosy nakladam na konce (tak samo jak zel, ruchami ugniatajacymi) serum, znow musze napisac ze mam szczescie bo moge kupic amerykanskie serum bezsilikonowe (Set It Free z Devacurl) ktore fantastycznie trzyma loki i nadaje im polysk, u mnie sie tak porobilo ze produkty myjace i odzywiajace mam z silikonami a wszystkie stylizatory bez generalnie wlasnie dlatego pogodzilam sie z silikonami, chce znow zapuscic dlugie jak mialam i silikony pomoga mi chronic wloski (ktore juz sa zdrowe) przed mechanicznymi uszkodzeniamiCytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.

tak jak wcześniej czytałam częste mycie nie jest rozwiązaniem by poprawić jakość naszych włosów... z doświadczenia wiem że wlosy po takich zabiegach (czestych) to poprostu siano 

koniecznie jakas tresciwa maska narazie jest to Lorys(nie bardzo tresciwa) juz sie przymierzam do zakupu elseve total repair 5 ma dobre opinie i skladowo jest tez ok

myję je babydreamem, potem nakładam odżywkę i zostawiam i wychodzą suche strąki, lekkie fale..