|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II
Cytat:
Nie dość,że nie masz łatwo,to jeszcze marudek z powodu katarku. A właśnie dziewczyny,która zamierza stosować"babciny" sposób na choroby?Znaczy przetopiony,potem schowany do lodówy tłuszcz gęsi? Mnie matka zaopatrzyła w takie cuś,stoi w lodówce.Niby przekonanie maławe,ale zaszkodzić,nie zaszkodzi. Mama mi opowiadała,że ten sposób podpowiedziała jej teściowa(strasznie nie lubiana przez mamę).Ale matka zaryzykowała,gdy mój brat był mały i podobno rewelka.Choróbsko odchodzi w siną dal! Smaruje się tym tłuszczem okolice płucek i przykłada pieluchę,żeby nagrzała. Zna ktoś tą metodę? |
|
|
|
|
#2882 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22489087]
Siala poczekaj choć do skończenia 3 miesiąca, zacznij od kleiku ryżowego (uwaga - może troszkę zatwardzić) lub kukurydzianego (ciut może rozluźnić kupę), ja dawałam na 150ml wody + 5 miarek mleka chyba 3 miarki kleiku. Aha, u nas kupy po każdym normalne były. [/QUOTE] No już za tydzień kończy ![]() Dodawać do jednego karmienia czy do każdego? Nocki przesypia ładnie ale i tak by chyba pasowało do nocnego. Na początku może jedno tylko. Kurde u nas (na wątku lipcówek)najstarsze bobasy są już karmione kaszką.. i nie taką z butli tylko normalnie łychą.A te kleiki to sa smakowe? Bo już mi się pomieszało czy to kleiki widziałam smakowe czy kaszki znaczy kaszki na pewno ale nie wiem czy kleiki też.A i czy po takim kleiku mogą być jakieś bóle brzucha? Czy to raczej produkt neutralny ![]() znalazłam: Kleiki ryżowe i kukurydziane Najlepiej zacząć rozszerzanie diety malca właśnie od nich. Mają prostszy niż kaszki skład – zawierają tylko zboże, bez dodatków (cukru, owoców, itp.). To dobry „pomost” między mlekiem i „doroślejszymi” papkami. Malcowi karmionemu piersią zaproponuj pierwszy kleik około siódmego, ósmego miesiąca życia, a karmionemu butelką – w piątym. https://mamotoja.pl/karmenie_kasza_artykul,4057.html no i już sama nie wiem czy coś kombinować czy czekac.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-10-04 o 23:17 |
|
|
|
#2883 |
|
Rozeznanie
|
czesc kobity
na cytowanie nie mam sily, ale was poczytalam przynajmniej u nas zaczelo sie niejadkowo maly lubi warzywka i owocki przygotowane przeze mnie, dalam mu wczoraj jablko, banana i brzoskwinie ze sliczka i wieczorem wysypany od glowy do stop, az sie z malzem przestraszylismy, sama bede wciagac te sloiczki chyba a do tego pogoda - jesien sredniowiecza normalnie, wiatr, deszcz, porazka w malutkiego pakuje tran i witaminki, mam nadzieje, ze sie nie przeziebi, malz wlasnie wylazl z jakiegos wirusa szaja, kardashi sliczne fryzurki kropka zdrowka dla Dania zbieram sie do spania, bo dzisiaj niedomagam, dostalam @ i znow jakbym kran odkrecila, no to wypaplalam sie, ide glowe przylozyc do poduchy, spokojnej nocki kobietki, aaaa, cwiczymy z malym przewracanie codziennie, wczesniej smigal jak stary, teraz cos mu ciezej idzie, mam nadzieje, ze sie rozbuja
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
|
|
|
#2884 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
trzymam kciuki za Was ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Cytat:
ja bym sie chyba bała, że zamiast powstrzymać chorobę, to rozwinie sie jeszcze bardziej i dziecko rozłoży sie zupełnie ---------------- dlaczego ja jeszcze nie spię? ![]() dobranoc
|
||
|
|
|
#2885 |
|
Raczkowanie
|
Słuchajcie... bo zaczynam się martwic juz...
Moja Laura zawsze była dzieckiem, które długo śpi(od noworodka całą noc+pół dnia) ale dziś to pobiła wszelkie rekody... po całej przespanej nocy wstała o 9 na jedzenie, zasnęła około 10... później do 12- jedzenie, na spacerze spała całą drogę... po przyjściu zasnęła i spała 5 godzin... do 18, zjadła zasnęła na jakies 40 min... później usnęła w samochodzie zjadła i teraz znów śpi już chyba do rana![]() nie wiem co mam myślec juz... jest wesoła, śmieje się, gada, je bardzo chętnie, nie ma gorączki... myślałam o profilaktycznym badaniu krwi... Pochwale sie ze w niedziele były chrzciny... oczywiscie przespała całą imprezę;] |
|
|
|
#2886 | |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry.My nie śpimy od 6.30.
Dziś w nocy małą dziwnie obudziła się na jedzenie. 18.00-kąpiel 18.30 karmienie 19.00 sen 24.00-jedzenie 04.30-jedzenie 06.40-jedzenie no i aktywność do 19 bo mała nie śpi w dzień---------- Dopisano o 05:33 ---------- Poprzedni post napisano o 05:24 ---------- Cytat:
sama już nie wiem
|
|
#2887 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, że wczoraj byłam u tego lekarza. Misio zaczął w nocy smarkać na żółto.
Ile bym nie odciągała, to zawsze w nosie coś jest. Frida jest jednak kiepska, można się zajechać na śmierć. I ja mam dość i on. Pokaszluje coś też od czasu do czasu, na sucho. A dziś musimy wyjść z domu, bo mamy usg bioderek kontrolne. Dobrze, że ciepło jest. Jutro pewnie szczepienia nie będzie. A już i tak jest przesunięte o 2 tyg. bo wcześniej lekarki nie było. Nie wiecie jak można wydłużyć maks. przerwę między szczepieniami?? |
|
|
|
#2888 |
|
Zadomowienie
|
że tak powiem - moje rodzinne strony
znam ten wiatr z autopsji ![]() a że bardzo daleko nie wybyłam to i dalej do mnie zawiewa
|
#2889 |
|
Konto usunięte
|
Ja pierdziele, co za noc :/ Laska nam pobudkę zrobiła o 3:30, najpierw chichranie głośne, a potem płacz zębowy, i tak do 5... Skończyło się viburcolem, bo nawet rączki tatusia nie pomagały.
Sposób ze zmalcem znam, i o dziwo = wierzę nie stosowałam, widziałam skutki pozytywne.---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:20 ---------- Zresztą, ja ogólnie w medycynę naturalną, babciną wierzę Nie w uroki itp ale jednak nasze prababcie miały wielką wiedzę zielarską, leczniczą.
|
|
|
|
#2890 |
|
Zadomowienie
|
Witam o poranku!
Mały zalicza właśnie swoją pierwszą drzemkę bo wstał o 6 Skórę ma już lepszą, właściwie wszystko już co miał z ubrań prane w Loveli wyprałam jeszcze raz i jest lepiej zdecydowanie. Dziś chciałam jeszcze kocyki poprać ale u nas deszczyk poranny spadł, więc się na razie wstrzymam aż się przejaśni.Szaja to jesteśmy wstępnie umówione. Szczegóły sobie dogadamy jeszcze. ![]() Kropka dużo zdrówka Wam życzę ---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Szaja oby te zęby już wyszły małej wreszcie. Szkoda ze się tak męczy maleństwo
|
|
|
|
#2891 | |||
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22486587]Jaatka, ale te kaszki zwykłe to gluten mają.
Agu na nutramigenie jest. Zjadła o 13 i o 17:30. Szok.[/QUOTE] kukurydziana i jaglana tez? Nie słyszałam o tym, aby jaglana zwykła miała gluten. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_jaglana ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- [/COLOR][1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22486817]dzieki za pamięć. po dwutygodniowej "kuracji' Apetizerem, Maksiu jes sporo więcej, w sumie to dużo, i regularnie, ale wciąż warzywa i owoce są be... ![]() muszę poczytać. ![]() bardzo ładnie, podoba mi się. ![]() ładniutka. racja, Tymkowi też dynia z ziemniakami podpasowała. moja córka tez kiedyś nie przepadała za owocami i warzywami. To aj robiłam tak: stół szwedzki z warzyw i owoców i nibytaka zabawa: jak mi ktos tu weźmie jakiegoś owoca, to zagilgoczę na śmierć! - gadalam. Trochę sie poganiałyśmy po pokoju i zaczeła jeść, tym sposobem mogła w ciągu jednej takiej sesji zjeść 2 całe jabłka, winogron trochę, pomaranczy, arbuza... A potem sie przyzwyczaiła i etraz sama je - w sumie wszystkei owoce i niektóre warzywa. ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
Kropka, ja daje młodemu ajk mi sie przypomni, czyli raz na kilka dni... A nie pzrepisywali ci wczesniej?? ----------- Ja dzisiaj rano z córką do szkoły jechałam, mąż został z małym w domu, bo na popołudniu ma. I tak wracam z tej szkoły, autobusem i coś tak czuję, jakby Wojtek byl koło mnie. No nic, myśle sobie, moze jakos zapach przeszedł?? Patrze potem w szybie, a ja mma kołnierz płaszcza troch ę orzygany ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2010-10-05 o 08:59 |
|||
|
|
|
#2892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O miesiąc na pewno, ale czytałam, że o tyle ile trzeba. Lepiej opóźnić niż przyspieszyć. I nie zawsze przy katarze się nie szczepi. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22492286]Ja pierdziele, co za noc :/ Laska nam pobudkę zrobiła o 3:30, najpierw chichranie głośne, a potem płacz zębowy, i tak do 5... Skończyło się viburcolem, bo nawet rączki tatusia nie pomagały. [/QUOTE] Współczuję Dzień dobry. U nas nocka zdecydowanie lepsza od poprzednich. 19.30 sen 20.30 jedzenie 21.30 jedzenie 3.30 mleko i zabawa do 4 ( na szczęście spokojnie się bawiła ) 5.00 mleko 7.30 mleko od 8.50 śpi ![]() jaatkaa, fajny sposób na niejadka
|
|
#2893 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry,
Cytat:
Cytat:
Fajny sposób na niejadka. Moja starsza nie przepada za warzywami a owoce to tylko jabłka i banany. A moja ma sraczkę.Co zje to pampers pełny. Edytowane przez Darianna25 Czas edycji: 2010-10-05 o 09:55 |
||
|
|
|
#2894 |
|
Zadomowienie
|
kropka - widze że was wzieło- zdrówka życze
mały sie pewnie meczy z katarem - teraz to by ci sie ten aspirator do odkurzacza podłączany pewnie przydał ![]() u nas frida sprawdza sie super - młoda czesto ma nosek zatkany , zakrapiam wodą morską i wyciągam fridą glutki .
|
#2895 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) i zamierzam za jakis tydzień, dwa, zacząć podawać warzywa i owoce z drugiej strony podobno po kaszkach i zagęszczaczach dzieci szybciej tyją, a tego bym zdecydowanie nie chciała No i kwestia podania takiego kleiku np., butla u nas średnio wychodzi, więc może łyżeczka-(mam taka butlę z łyżeczką), ale taki kleik to przecież na mleku, to na swoim czy modyfik???? Kleik kukurydziany już zakupiłam, ale leży...
|
|
|
#2896 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny mała strasznie sie ślini,wyciąga sobie smoczek z buzi i trze nim o dolne podniebienie.Czy to ząbkowanie?sprawdzałam i podniebienie nie jest spuchnięte
|
#2897 |
|
Konto usunięte
|
Może tak się zacząć.
|
|
|
|
#2898 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, odkąd jestem na mleku modyfikowanym to nie. Cytat:
A wiecie... Wczoraj zadzwoniłam do lekarza, bo chciałam iść, a rejestratorka do mnie, że mam nie przychodzić, bo jest bardzo dużo ludzi, a jeden lekarz i za pół godz. powinien skończyć. To jest kur... polityka. :/ To do kogo ja mam iść chora, skoro lekarz nie przyjmuje, bo mu za dużo ludzi zachorowało, do kowala?
|
||
|
|
|
#2899 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zdrówka dla wsyztskich zakatarzonych maluszkow i pochorowanych mamuś! Szybkiego powrotu do formy. Ja z Witem przerabialam juz 2 wielkie katary. Moze podpowiem co u nas sie sprawdzilo: - Euphortbium do nosa (spray homeo, na soli ficjologicznej, ladnie nawilza i udraznia nosek) 3xdz -sól fizjologiczna do inhalacji (zdecydowanie skracal czas infekcji i lagodzil objawy - oddtykal sie nosek) - zwiekszona dawka wit C - u nas 3 x dz po 5 kropli - jesli katarowi towarzyszy mokry kaszel (splywajacy katar) warto z rana podać lyżeczkę syropu wykrztuśnego np Flavamed + oklepywanie - oczyszczanie noska Pediatra radziła tez wietrzyć mieszkanie, nie rezygnowac ze spacerow. Do spania ukladać pod katem (np pod materacyk podlozyc ksiazki) . Pomylam okna, zrobilam 2 prania, ogarnelam mieszkanie - Witek dosypia i zmykamy na rehabilitacje. Mam nadzieje ze sie nie rozpada. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2900 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do jedzenia, nam pediatra zaleciła karmić 5 razy dziennie mlekiem i można zacząć podawać jakieś inne pokarmy. Kaszki odradzała, bo mają jakieś wypełniacze i maluszek ponich nie wypija tyle mleka ile powinien, a to w dalszym ciągu ma być główny składnik jego diety i dostarcza mu niezbędnych witamin i składników odżywczych. Już kiedyś pisałam, że mam książkę Giny Ford i ona zaleca zacząć wprowadzanie pokarmów stałych podczas drugiego karmienia. (10-11) Dać połowę mleka, następnie co tam chcesz dać do jedzenia i po tym resztę mleka. Po dwóch trzech dniach oprócz drugiego karmienia tak samo zrobić z karmieniem wieczornym (ok. 18). Cytat:
Siała chyba lepiej zacząć od kleiku ryżowego. Takiego bez żadnych dodatków. Lea jakie lusterko? Chyba nie dałaś linkalbo ja oślepłam i nie widzę. |
||
|
|
|
#2901 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na noc robię mu więcej 160ml mleka, w ciągu dnia wypija po 120ml. No i nie wiem czy jest sens z tymi kleikami próbować bo w sumie on i tak śpi w nocy Czy lepiej dawać bo już się będzie oswajał z nowym składem jedzonka..
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#2902 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
3 razy dziennie mamy też wit. C. I materac też kazała pod kątem kłaść. ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
Kaszy je na noc 200ml. Cytat:
Wprowadzaliśmy natomiast jako deser, na smak, parę łyżeczek. Potem dostawał normalnie mleczko. |
|||
|
|
|
#2903 | ||
|
Rozeznanie
|
dzien dobry
nie bylo mnie tu ze 2 dni i tyle napisalyscie... niewiem czy doczytam wszystko Cytat:
Cytat:
kurcze co sie dzieje w tych przychodniach????? szaja, kardashi musze znalezc te fryzurki wasze |
||
|
|
|
#2904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj prosiłam lekarkę o sprawdzenie dziąseł małego, powiedziała że nic nie wychodzi. No to jej mówię, że młody się ślini strasznie, że mu leci z buzi jak np. na brzuchu leży. A ona mówi, że jedne dzieci ślinią się 3 miesiące, a inne nic i w 3 dni są zęby (jak u Margo). Tak więc ślinienie oznacza ząbkowanie, ale może to być za tydzień, a może za osiem. _______________ Dzięki wszystkim za życzenia zdrówka. |
|
|
|
|
#2905 | ||
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22492286]
Zresztą, ja ogólnie w medycynę naturalną, babciną wierzę Nie w uroki itp ale jednak nasze prababcie miały wielką wiedzę zielarską, leczniczą.[/QUOTE]ja też w te babcine specyfiki wierzę. ale uroki i przełamanie to absurd. ![]() Cytat:
np. układałam zwierzątka z owoców, to poniżej to miał byc dinozaur. Maksiu nie chciał się nawet na uszko skusić, on jest bardzo uparty. Trudno, próbuję dalej, poczekam... a póki co owoce przemycam w sokach, w kisielu.... Cytat:
Oto nasz owocowy dinuś.
|
||
|
|
|
#2906 |
|
Konto usunięte
|
Wkleję fotki z wesela mojego brata.
1.2. dzień pierwszy-(potem buty zmieniłam na mega szpilki , te czarne byly tylko do kościoła).3. tańce pod sceną. 4. 5. dzień drugi wesela.- ścięłam grzywkę.
|
|
|
|
#2907 |
|
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22495477]ja też w te babcine specyfiki wierzę.
ale uroki i przełamanie to absurd. ![]() już różne "sprytne" podejścia testowałam, ale bezskutecznie. np. układałam zwierzątka z owoców, to poniżej to miał byc dinozaur. Maksiu nie chciał się nawet na uszko skusić, on jest bardzo uparty. Trudno, próbuję dalej, poczekam... a póki co owoce przemycam w sokach, w kisielu.... u nas inhalacja też pomogła przy ostatnim katarku. Oto nasz owocowy dinuś. [/QUOTE]Dino super! od razu mi sie kojarzył George ze świnki Peppy ![]() A jak tam w przedszkolu? Blanka ma dzis pierwsze zajecia dodatkowe - balet wybrala obawiam sie ze hip hop bylby trafniejszym wyborem ale skoro chaiala ... |
|
|
|
#2908 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jak już masuję dziąsła paluchem z żelem to błogostan normalnie![]() .
Agatka Edytowane przez kumkura Czas edycji: 2010-10-05 o 20:45 |
|
|
|
|
#2909 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W przedszkolu świetnie. ![]() Nasze przedszkole takich ekstra zajęć nie oferuje. Jest tylko rytmika i język angielski. ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- ale mlodziutko wyglądasz. a Adaś ma fajną skórkę- taka śniadą. Widzę, że i u Was kombinezon welurowy w użyciu. Ja tez teraz w takie niby cieple, ale jednak wietrzne dni zakąłdam Tymkwowi taki kombinezon welurowy, przynajmniej nigdzie nic nie podwieje, a pod spód tylko body i rajtki. |
|
|
|
|
#2910 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22495477]
Oto nasz owocowy dinuś. [/QUOTE] Ja bym go zjadła. [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22495661]Wkleję fotki z wesela mojego brata. 1.2. dzień pierwszy-(potem buty zmieniłam na mega szpilki , te czarne byly tylko do kościoła).3. tańce pod sceną. 4. 5. dzień drugi wesela.- ścięłam grzywkę. [/QUOTE]Fajnie Ci z grzywką. Ładnie wyglądacie. ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Kombinezonik faktycznie super. Dobrze, że mi mąż ostatnio tę bajkę pokazał, to wiem o czym piszecie z tą świnką. Do soboty nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.

Na początku może jedno tylko. Kurde u nas (na wątku lipcówek)najstarsze bobasy są już karmione kaszką.. i nie taką z butli tylko normalnie łychą.
znaczy kaszki na pewno ale nie wiem czy kleiki też.

sama już nie wiem

znam ten wiatr z autopsji