|
|
#1382 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
U mnie w mieście pytałam o tego Malucha w kilku miejscach, bo na forum tą kasę polecałyście i wszędzie odradzali ze względu na awaryjność. A ta, którą kupiłam posypała się po 3 czy 4 miesiącach. Chyba naprawdę drwale w niej siedzą:P
|
|
|
#1383 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam Elzab Mini.. Ma taką ktoś?
![]() Mi pan z serwisu też mówił, że samo programowanie nie powinno mnie martwić, bo jak coś się popsuje, to oni naprawią Zmiany stawek nie przewidział ![]() W instrukcji napisali, że mam 2 rezerwowe pozycje na stawki, więc pewnie na jedną z nich będzie można ustawić na nową.. Nigdzie nie jest napisane o możliwości edycji z jednej stawki na drugą.. Chyba i tak czeka mnie dobijanie się telefoniczne do serwisu.. |
|
|
|
|
#1384 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję
|
|
|
|
|
#1385 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was orientuje się jak wygląda sprawa założenia sklepu internetowego z bizuterią własnego autorstwa? Jak z podatkami itp. Czy to w ogóle się opłaca? Mogę podesłać kilka moich prac żebyście oceniły czy w ogóle się za to "brać"
Zdaję sobie sprawę, że tego w internecie pełno i musiałabym sie dobrze zareklamować - może tu też macie jakieś sugestie? Pomyślałam nad tym ponieważ często odwiedzam w galeriach handlowych sklepy typu: Bijou Brigitte, I am, SIX itp i robię bardzo podobne rzeczy, a sprzedaję je koleżankom znacznie taniej i są zadowolone ![]() Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
|
#1386 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli chcesz legalnie sprzedawać biżuterię: działalność gospodarcza + kasa fiskalna (jeśli robisz ze srebra lub posrebrzaków). Więc z podatków masz 22% VAT + 18 lub 19% dochodowego + ZUS (na początek ok. 300 zł/mies., potem ok. 800 zł, chyba, że pracujesz zawodowo - wtedy ok. 230 zł). A czy się opłaca - zależy ile i za ile sprzedasz
![]() Poczytaj sobie ten wątek - temat był wałkowany milion razy! |
|
|
|
|
#1387 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Przeczytałam cały wątek i bardzo dziękuję za cenne wskazówki ![]() Niedługo otwieram swoją działalność i pomyślałam, że wypróbuję wagę przez Was proponowaną bo mi się na pewno przyda. O tą http://allegro.onet.pl/item118007122...x_500g_kl.html Rzeczywiście jest fajna, poręczna i w ogóle ale mówiłyście coś o możliwości liczenia sztuk...? Możecie wyjaśnić o co chodzi? I jak to zrobić? Bo nie za bardzo rozumiem... |
|
|
|
|
#1388 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://allegro.pl/najlepsza-waga-0-0...229369780.html tu w aukcji jest napisane że liczy sztuki, co o niej myślicie? Zielona w twojej o liczeniu nie pisze. ale w szoku byłam jakie jest zatrzęsienie wag. |
|
|
|
|
|
#1389 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, tak się podpytam... Czy któraś z Was ma podpisaną umowę z PP o świadczenie usług?
|
|
#1390 |
|
Raczkowanie
|
Co prawda pod dziewczyny się nie łapie, ale skrobnę jak to wygląda:
Umowa z pocztą nie daje Ci nic, poza oszczędnością czasu i niewielkim odroczeniem płatności: - stawki za wysyłkę masz te same (chyba, że wysyłasz ponad 100 albo ponad 250 tysięcy listów miesięcznie) - nie musisz stać w kolejce - podajesz tylko worek z przesyłkami i książkę nadawczą - możesz, po uzgodnieniu wzoru, drukować druczki na przesyłki z zadeklarowaną wartością i pobranie Wymagane dokumenty: potwierdzenie wpisu do ewidencji, zaświadczenia o niezaleganiu w zusie i us. Osobną kwestią jest odbiór przesyłek przez pocztę (pocztowy ludek przychodzi po nie do Ciebie) - kosztuje to-to różnie w zależności od poczty, ale 3 odbiory w tygodniu to 300-500zł miesięcznie. |
|
|
|
|
#1391 |
|
Zakorzenienie
|
widzisz - ja jestem ciekawa, czy ktos korzysta i jakie sa jego odczucia.
Poza tym umowa z PP daje tyle, ze dostajesz 1 FV a nie iles, a przy ksiegowej ma to znaczenie...
|
|
#1392 |
|
Rozeznanie
|
Ponoć teraz trzeba brać fakture raz w tygodniu i nie ma opcji, że raz w miesiącu, więc i tak nie jest to wyjście doskonałe.
|
|
|
|
|
#1393 |
|
Zakorzenienie
|
ale w przypadku umowy dostajesz dokladnie 1FV - wystawiaja Ci pod koniec miesiaca
|
|
#1394 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hmmm....ja kupuję znaczki hurtowo, ze 3 razy w miesiącu, i potem sobie grzecznie w domku naklejam (na marginesie: kocham przyklejanie znaczków ;P ). A reszta faktur to tylko pobrania i ubezpieczone z modnej, czasem kurier...nie ma ich aż tak strasznie dużo. |
|
|
|
|
|
#1395 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja z innej beczki - czy któraś z Was sprowadza materiały z zagranicy i załatwia te wszystkie formalności w urzędzie celnym - SAD itp.? Wypełniacie same czy korzystacie z jakiejś agencji? A jeśli znajdą się jakieś osoby ze Śląska mające doświadczenie w tym temacie, tym bardziej będę wdzięczna za pomoc i instrukcje co i jak.
|
|
|
|
|
#1396 |
|
Raczkowanie
|
Wysyłamy z mężem przesyłki właśnie korzsystając z umowy z pocztą. Ogromna oszczędnośc czasu, przesyłki w 99,9% są o czasie u odbiorcy. Do tej pory zagineły nam zaledwie 2 przesyłki (a mamy umowę od roku). F-ra przychodzi do domu na nogach listonosza.Polecam
![]() p.s. mam nadzieję, że Poczta Polska zapłaci mi za dobrą reklamę
|
|
#1397 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest ogólnodostępna instrukcja wypełniania tego cudownego wynalazku: http://www.mofnet.gov.pl/_files_/slu...rukcji_sad.pdf liczy sobie 261 stron i jest niezbyt przystępnie napisana. Powodzenia, cierpliwości i boskiej interwencji życzę ;-) |
|
|
|
|
|
#1398 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki Maćku
Mnie bardziej chodziło o namiary na jakąś tanią agencję na Śląsku Dzwoniłam do kilku "agencji celnych" ale oni raczej obsługują własny transport, a nie takie szaraczki, co to zamawiają pocztą
|
|
|
|
|
#1399 |
|
Zadomowienie
|
Tadam właśnie od 1.10 zarejestrowałam działalność i chciałam się z Wami przywitać jako legalna DG
pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1400 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#1401 |
|
Zadomowienie
|
Congratulations
![]() ![]() Witam się oficjalnie z o caaały miesiąc młodszą ode mnie DG jednoosobową (chyba... ) I sprzedaży udanej życzę i samych miłych pań w urzędach
|
|
|
|
|
#1402 |
|
Raczkowanie
|
super
gratulacje!!
|
|
|
|
|
#1403 |
|
Zakorzenienie
|
Gratuluję... Chyba
![]() Nie wiecie czasem ile może trwać: "Jak napiszę protokół to do Pani zadzwonię..."? Już mija ponad dwa tygodnie jak Pani z US tak mi powiedziała i teraz nie wiem czy mam do niej dzwonić czy jeszcze grzecznie czekać?
|
|
#1404 |
|
Zadomowienie
|
Ja tam nie wiem, jak to jest w US, ale jak do Starostwa albo UM oddaję dokumentacje do pozwoleń, to się sama muszę upominać, bo urzędnik jakoś nigdy nie pamięta, żeby oddzwonić... Myślę, że możesz spokojnie dzwonić i powiedzieć, że taka a taka sytuacja miała miejsce 2 tyg temu i chciałabyś się dowiedzieć, jak sprawa wygląda
Krzyczeć chyba nie powinni
|
|
|
|
|
#1406 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie wiem, czego ta sprawa akurat dotyczy, ale urzędy mają zazwyczaj jakiś termin na rozpatrzenie zlecenia. Na przykładzie pozwoleń budowlanych: urząd/starostwo ma 30 dni na wydanie pozwolenia. Jeżeli urzędnik się nie wyrabia, to 2-3 dni przed terminem smaruje pismo o uzupełnienie braków w dokumentacji, dając na to 7 albo 14 dni. Przez ten czas przedziera się dokładnie przez projekt. Ja braki z pisma uzupełniam, a urzędnik smaruje mi drugie wezwanie, że nadal coś jest nie tak. Jak uzupełnię, to projekt idzie do kierownika, po czym kierownik dopatruje się jeszcze jakichś uchybień i znowu dostaję wezwanie na uzupełnienie. W ten oto sposób z 30 przepisowych dni na wydanie decyzji robią się 2-3 miesiące czasami
Oczywiście wiele zależy od samej osoby wydającej decyzję, bo wiele rzeczy można załatwić na bieżąco przez telefon, zanim zostanie pismo wysmarowane i ja już mam wszystko uzupełnione zanim w ogóle to pismo do mnie dotrze Ale jak ja nie będę ścigać urzędów, to nikt się do mnie nie odezwie, bo to nie im zależy na czasie, tylko mi Najwyżej dostanę delikatną "burę", że skoro ktoś obiecał, że się odezwie, to to zrobi, ale przynajmniej o sobie przypominam i mobilizuję drugą stronę do szybszej pracy
|
|
|
|
|
#1407 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko to oni mają do mnie interes a nie ja do nich... Więc myślałam, że w takich przypadkach to się spieszą, ale widać nie bardzo...
Zresztą ostatnio też się uśmiałam... Poszłam zapłacić podatek od nieruchomości... Cieć już na dole był zdziwiony, że bez wezwania, więc mnie nie chciał wpuścić "na pokoje"... Podzwonił, podzwonił i wpuścił... Pani była lekko zakręcona, że oni nie mają mojej sprawy, bo im US w Katowicach jeszcze nie przesłał (od 2008 roku)... Pani w końcu policzyła, protokół napisała, ale mnie ostrzegła, że w tej sprawie do mnie jeszcze 3 listy polecone zpo przyjdą, czyli po 5 zł każdy... Że rozpoczęli postępowanie i zbierają dowody, że zebrali dowody i mogę się odwołać, że zapłaciłam... Jakby nie mogli po prostu tego ostatniego tylko przysłać...
|
|
#1408 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tito moja biżuteria- wzloty i upadki ![]() takie moje blogowanie ![]() To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.— Margit Sandemo |
|
|
|
|
|
#1409 |
|
Raczkowanie
|
A ja z racji utraty pracy złożyłam do UP wniosek o dotację na rozpoczęcie DG. Komisja ma się zebrać 13.10. Trzymajcie za mnie kciuki
![]() :pros i:![]() |
|
|
|
|
#1410 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.

Zmiany stawek nie przewidział 

Oczywiście wiele zależy od samej osoby wydającej decyzję, bo wiele rzeczy można załatwić na bieżąco przez telefon, zanim zostanie pismo wysmarowane i ja już mam wszystko uzupełnione zanim w ogóle to pismo do mnie dotrze