Biżuteryjna DG - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-21, 11:50   #1381
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk
Dot.: Biżuteryjna DG

No co Wy?
Ja mojego Malucha dopiero raz ładowałam od marca zeszłego roku...
Stary 2010-09-21, 11:55   #1382
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
No co Wy?
Ja mojego Malucha dopiero raz ładowałam od marca zeszłego roku...
U mnie w mieście pytałam o tego Malucha w kilku miejscach, bo na forum tą kasę polecałyście i wszędzie odradzali ze względu na awaryjność. A ta, którą kupiłam posypała się po 3 czy 4 miesiącach. Chyba naprawdę drwale w niej siedzą:P
Stary 2010-09-21, 14:31   #1383
MadiSilk
Raczkowanie

GG do MadiSilk

Ja mam Elzab Mini.. Ma taką ktoś?
Mi pan z serwisu też mówił, że samo programowanie nie powinno mnie martwić, bo jak coś się popsuje, to oni naprawią Zmiany stawek nie przewidział
W instrukcji napisali, że mam 2 rezerwowe pozycje na stawki, więc pewnie na jedną z nich będzie można ustawić na nową.. Nigdzie nie jest napisane o możliwości edycji z jednej stawki na drugą..
Chyba i tak czeka mnie dobijanie się telefoniczne do serwisu..
MadiSilk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 19:34   #1384
niezwykłości
Raczkowanie

GG do niezwykłości

Dziękuję

niezwykłości jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-25, 23:07   #1385
iwona200
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy któraś z Was orientuje się jak wygląda sprawa założenia sklepu internetowego z bizuterią własnego autorstwa? Jak z podatkami itp. Czy to w ogóle się opłaca? Mogę podesłać kilka moich prac żebyście oceniły czy w ogóle się za to "brać" Zdaję sobie sprawę, że tego w internecie pełno i musiałabym sie dobrze zareklamować - może tu też macie jakieś sugestie?
Pomyślałam nad tym ponieważ często odwiedzam w galeriach handlowych sklepy typu: Bijou Brigitte, I am, SIX itp i robię bardzo podobne rzeczy, a sprzedaję je koleżankom znacznie taniej i są zadowolone
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 10:51   #1386
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Jeśli chcesz legalnie sprzedawać biżuterię: działalność gospodarcza + kasa fiskalna (jeśli robisz ze srebra lub posrebrzaków). Więc z podatków masz 22% VAT + 18 lub 19% dochodowego + ZUS (na początek ok. 300 zł/mies., potem ok. 800 zł, chyba, że pracujesz zawodowo - wtedy ok. 230 zł). A czy się opłaca - zależy ile i za ile sprzedasz
Poczytaj sobie ten wątek - temat był wałkowany milion razy!
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 15:00   #1387
zielona17_17
Raczkowanie

Witam

Przeczytałam cały wątek i bardzo dziękuję za cenne wskazówki
Niedługo otwieram swoją działalność i pomyślałam, że wypróbuję wagę przez Was proponowaną bo mi się na pewno przyda.

O tą http://allegro.onet.pl/item118007122...x_500g_kl.html

Rzeczywiście jest fajna, poręczna i w ogóle ale mówiłyście coś o możliwości liczenia sztuk...? Możecie wyjaśnić o co chodzi? I jak to zrobić? Bo nie za bardzo rozumiem...
zielona17_17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 15:19   #1388
Lilnut
Rozeznanie

GG do Lilnut

Cytat:
Napisane przez zielona17_17 Pokaż wiadomość
Witam

Przeczytałam cały wątek i bardzo dziękuję za cenne wskazówki
Niedługo otwieram swoją działalność i pomyślałam, że wypróbuję wagę przez Was proponowaną bo mi się na pewno przyda.

O tą http://allegro.onet.pl/item118007122...x_500g_kl.html

Rzeczywiście jest fajna, poręczna i w ogóle ale mówiłyście coś o możliwości liczenia sztuk...? Możecie wyjaśnić o co chodzi? I jak to zrobić? Bo nie za bardzo rozumiem...
przejrzałam all, i znalazłam taką:

http://allegro.pl/najlepsza-waga-0-0...229369780.html

tu w aukcji jest napisane że liczy sztuki, co o niej myślicie?
Zielona w twojej o liczeniu nie pisze.
ale w szoku byłam jakie jest zatrzęsienie wag.

III faza 8 VII - 10 XI

Lilnut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 23:47   #1389
substytut
Zakorzenienie

Dziewczyny, tak się podpytam... Czy któraś z Was ma podpisaną umowę z PP o świadczenie usług?
substytut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 00:00   #1390
mlisiewski
Raczkowanie

Co prawda pod dziewczyny się nie łapie, ale skrobnę jak to wygląda:
Umowa z pocztą nie daje Ci nic, poza oszczędnością czasu i niewielkim odroczeniem płatności:
- stawki za wysyłkę masz te same (chyba, że wysyłasz ponad 100 albo ponad 250 tysięcy listów miesięcznie)
- nie musisz stać w kolejce - podajesz tylko worek z przesyłkami i książkę nadawczą
- możesz, po uzgodnieniu wzoru, drukować druczki na przesyłki z zadeklarowaną wartością i pobranie
Wymagane dokumenty: potwierdzenie wpisu do ewidencji, zaświadczenia o niezaleganiu w zusie i us.

Osobną kwestią jest odbiór przesyłek przez pocztę (pocztowy ludek przychodzi po nie do Ciebie) - kosztuje to-to różnie w zależności od poczty, ale 3 odbiory w tygodniu to 300-500zł miesięcznie.
mlisiewski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 01:36   #1391
substytut
Zakorzenienie

widzisz - ja jestem ciekawa, czy ktos korzysta i jakie sa jego odczucia.
Poza tym umowa z PP daje tyle, ze dostajesz 1 FV a nie iles, a przy ksiegowej ma to znaczenie...
Stary 2010-10-01, 07:23   #1392
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

Ponoć teraz trzeba brać fakture raz w tygodniu i nie ma opcji, że raz w miesiącu, więc i tak nie jest to wyjście doskonałe.
ResurrectionOfHappiness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 07:38   #1393
substytut
Zakorzenienie

ale w przypadku umowy dostajesz dokladnie 1FV - wystawiaja Ci pod koniec miesiaca
Stary 2010-10-01, 17:54   #1394
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez substytut Pokaż wiadomość
.
Poza tym umowa z PP daje tyle, ze dostajesz 1 FV a nie iles, a przy ksiegowej ma to znaczenie...

Hmmm....ja kupuję znaczki hurtowo, ze 3 razy w miesiącu, i potem sobie grzecznie w domku naklejam (na marginesie: kocham przyklejanie znaczków ;P ). A reszta faktur to tylko pobrania i ubezpieczone z modnej, czasem kurier...nie ma ich aż tak strasznie dużo.
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 12:10   #1395
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Ja z innej beczki - czy któraś z Was sprowadza materiały z zagranicy i załatwia te wszystkie formalności w urzędzie celnym - SAD itp.? Wypełniacie same czy korzystacie z jakiejś agencji? A jeśli znajdą się jakieś osoby ze Śląska mające doświadczenie w tym temacie, tym bardziej będę wdzięczna za pomoc i instrukcje co i jak.
Stary 2010-10-04, 12:26   #1396
komiksowa
Raczkowanie

Wysyłamy z mężem przesyłki właśnie korzsystając z umowy z pocztą. Ogromna oszczędnośc czasu, przesyłki w 99,9% są o czasie u odbiorcy. Do tej pory zagineły nam zaledwie 2 przesyłki (a mamy umowę od roku). F-ra przychodzi do domu na nogach listonosza.Polecam
p.s. mam nadzieję, że Poczta Polska zapłaci mi za dobrą reklamę
Stary 2010-10-04, 22:17   #1397
mlisiewski
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kulkam Pokaż wiadomość
Ja z innej beczki - czy któraś z Was sprowadza materiały z zagranicy i załatwia te wszystkie formalności w urzędzie celnym - SAD itp.? Wypełniacie same czy korzystacie z jakiejś agencji? A jeśli znajdą się jakieś osoby ze Śląska mające doświadczenie w tym temacie, tym bardziej będę wdzięczna za pomoc i instrukcje co i jak.
Wypełnienie SADu to koszmar. Nawet mając wcześniejsze dokumenty wypełnione przez agencję i naprawdę sporo czasu na rozgryzienie co i jak nie udało mi się prawidłowo wypełnić deklaracji. Co więcej, udało mi się nawet dostać wersję demo oprogramowania używanego przez agencję, z której usług korzystam - niestety finał był ten sam.
Jest ogólnodostępna instrukcja wypełniania tego cudownego wynalazku: http://www.mofnet.gov.pl/_files_/slu...rukcji_sad.pdf
liczy sobie 261 stron i jest niezbyt przystępnie napisana. Powodzenia, cierpliwości i boskiej interwencji życzę ;-)
mlisiewski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 09:06   #1398
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Dzięki Maćku Mnie bardziej chodziło o namiary na jakąś tanią agencję na Śląsku Dzwoniłam do kilku "agencji celnych" ale oni raczej obsługują własny transport, a nie takie szaraczki, co to zamawiają pocztą
Stary 2010-10-05, 13:19   #1399
101Milka
Zadomowienie

GG do 101Milka

Tadam właśnie od 1.10 zarejestrowałam działalność i chciałam się z Wami przywitać jako legalna DG pozdrawiam

moje drobiazgi z września
101Milka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 13:32   #1400
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 101Milka Pokaż wiadomość
Tadam właśnie od 1.10 zarejestrowałam działalność i chciałam się z Wami przywitać jako legalna DG pozdrawiam
Nie jestem pewna czy Ci gratulować czy współczuć . W każdym razie witaj w klubie .
ResurrectionOfHappiness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 13:36   #1401
ollccia
Zadomowienie

Congratulations Witam się oficjalnie z o caaały miesiąc młodszą ode mnie DG jednoosobową (chyba... ) I sprzedaży udanej życzę i samych miłych pań w urzędach
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 13:45   #1402
anateja
Raczkowanie

GG do anateja

super gratulacje!!
Stary 2010-10-05, 13:56   #1403
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Gratuluję... Chyba

Nie wiecie czasem ile może trwać: "Jak napiszę protokół to do Pani zadzwonię..."?
Już mija ponad dwa tygodnie jak Pani z US tak mi powiedziała i teraz nie wiem czy mam do niej dzwonić czy jeszcze grzecznie czekać?
Stary 2010-10-05, 14:03   #1404
ollccia
Zadomowienie

Ja tam nie wiem, jak to jest w US, ale jak do Starostwa albo UM oddaję dokumentacje do pozwoleń, to się sama muszę upominać, bo urzędnik jakoś nigdy nie pamięta, żeby oddzwonić... Myślę, że możesz spokojnie dzwonić i powiedzieć, że taka a taka sytuacja miała miejsce 2 tyg temu i chciałabyś się dowiedzieć, jak sprawa wygląda Krzyczeć chyba nie powinni
Stary 2010-10-05, 14:06   #1405
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

To pewnie tak trwa, bo kary finansowej nie ma... Jakbym miała im coś zapłacić, to by się pchali drzwiami i oknami...
Stary 2010-10-05, 14:42   #1406
ollccia
Zadomowienie

Ja nie wiem, czego ta sprawa akurat dotyczy, ale urzędy mają zazwyczaj jakiś termin na rozpatrzenie zlecenia. Na przykładzie pozwoleń budowlanych: urząd/starostwo ma 30 dni na wydanie pozwolenia. Jeżeli urzędnik się nie wyrabia, to 2-3 dni przed terminem smaruje pismo o uzupełnienie braków w dokumentacji, dając na to 7 albo 14 dni. Przez ten czas przedziera się dokładnie przez projekt. Ja braki z pisma uzupełniam, a urzędnik smaruje mi drugie wezwanie, że nadal coś jest nie tak. Jak uzupełnię, to projekt idzie do kierownika, po czym kierownik dopatruje się jeszcze jakichś uchybień i znowu dostaję wezwanie na uzupełnienie. W ten oto sposób z 30 przepisowych dni na wydanie decyzji robią się 2-3 miesiące czasami Oczywiście wiele zależy od samej osoby wydającej decyzję, bo wiele rzeczy można załatwić na bieżąco przez telefon, zanim zostanie pismo wysmarowane i ja już mam wszystko uzupełnione zanim w ogóle to pismo do mnie dotrze Ale jak ja nie będę ścigać urzędów, to nikt się do mnie nie odezwie, bo to nie im zależy na czasie, tylko mi Najwyżej dostanę delikatną "burę", że skoro ktoś obiecał, że się odezwie, to to zrobi, ale przynajmniej o sobie przypominam i mobilizuję drugą stronę do szybszej pracy
Stary 2010-10-05, 16:16   #1407
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Tylko to oni mają do mnie interes a nie ja do nich... Więc myślałam, że w takich przypadkach to się spieszą, ale widać nie bardzo...

Zresztą ostatnio też się uśmiałam...
Poszłam zapłacić podatek od nieruchomości...
Cieć już na dole był zdziwiony, że bez wezwania, więc mnie nie chciał wpuścić "na pokoje"...
Podzwonił, podzwonił i wpuścił...
Pani była lekko zakręcona, że oni nie mają mojej sprawy, bo im US w Katowicach jeszcze nie przesłał (od 2008 roku)...
Pani w końcu policzyła, protokół napisała, ale mnie ostrzegła, że w tej sprawie do mnie jeszcze 3 listy polecone zpo przyjdą, czyli po 5 zł każdy...
Że rozpoczęli postępowanie i zbierają dowody, że zebrali dowody i mogę się odwołać, że zapłaciłam...
Jakby nie mogli po prostu tego ostatniego tylko przysłać...
Stary 2010-10-05, 18:21   #1408
marta1977
Rozeznanie

GG do marta1977

Cytat:
Napisane przez 101Milka Pokaż wiadomość
gratuluję i powodzenia
To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.
Margit Sandemo
marta1977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 18:41   #1409
KTOS151
Raczkowanie

A ja z racji utraty pracy złożyłam do UP wniosek o dotację na rozpoczęcie DG. Komisja ma się zebrać 13.10. Trzymajcie za mnie kciuki:pros i::pli z:
KTOS151 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 19:33   #1410
anateja
Raczkowanie

GG do anateja

Cytat:
Napisane przez KTOS151 Pokaż wiadomość
A ja z racji utraty pracy złożyłam do UP wniosek o dotację na rozpoczęcie DG. Komisja ma się zebrać 13.10. Trzymajcie za mnie kciuki:pros i::pli z:
proszę bardzo, moje kciuki w gotowości
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości