|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Solaola dziękuję.
Bierka śliczny elegancik.
|
#3212 |
|
Zakorzenienie
|
Alez tu kolorowo i co za pieknosci dziewczyny
Troche naswietlone, cos nie moge okielznac aparatu niestety, ale tak - philadelfia w pelnym rozkwicie i uszcza ped nr 2, arlekin lila sie rozwija a nelusia zaczyna szalec i pachnie od niej w calym mieszkaniu. Tato mi zameldowal ze obcial stary ped od bialego lbrzyma i potem zauwazyl ze z 3 oczek wyrastaly nowe Zal mi go bylo, slepy jest i teraz mu przykro. Moje kambrie tez podobno sie rozrastaja i mama mowi ze z jednej cos wylazi ale nie wiedza co Tak juz ze mna zle ze mam swoje storczyki w polsce u rodzicow haha
|
|
|
|
#3213 |
|
Zakorzenienie
|
To czesc dalsza mojego towarzystwa hehe - chce sie pochwalic ze prezentowane przeze mnie kwitnienia sa moje - oprocz zoltegopiegusa. Spotkalyscie sie kiedys z kambria ktora sie przedluza? No bo ja mam taka, juz dorobila sobie 6 paczkow i nie zapowiada sie by skonczyla a na dole robi sie lyso bo traci kwiatki
|
|
|
|
#3214 |
|
Zadomowienie
|
Norko wszystkie sa piekne
Nelusia wyglada fantastycznie,tyle ma kwiatow. Mam nadzieje,ze i moja po przesadzeniu sie polepszy. philadelfia te pieknie Tobie kwitnie.moja niestety puscila pedzik i zatrzymala wzrost.Ale dzis podczas podlewania zauwazylam ze puszcza drugi,mam nadzieje ze ten sie nie zatrzyma. Jak juz wczesniej mowilam,widac ze masz bardzo dobra reke do storczykow,wszystkie wygladaja wspaniale
|
#3215 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny piękne te Wasze kwiatuchy, a te z Biedronki zaskakujące, u mnie niestety były tylko białe i różowe a takiego pieguska też bym chciała
|
|
|
|
#3216 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3217 |
|
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny... zaglądam tu bardzo rzadko, może dlatego że nie miałam większych problemów z moimi storczykowatymi. Pochwalę się że mój kapryśny, który nie kwitnie od zeszłego roku, zaczyna wypuszczać (chyba) nową łodyżkę (
Inny, który dostałam od Babci w zeszłym roku na imieniny, w ciągu tego roku, kwitnie po raz 3 - przedłużając pędy i wypuszczając kolejny. ![]() A dzisiaj przygarnęłam od wujka bidaka w fatalnym stanie - bez korzeni, z pomarszczonymi liśćmi. Zostały mu same powietrzne. Spróbuję go zreanimować, ale nie wiem czy mi się to uda. I nie mogę się dokopać w wątku, czy jeśli (ewidentnie) zostal przelany (podłoże kompletnie się rozpadło) to wsadzać go w keramzyt czy w nowe podłoże... Jeśli uda mi się go ocalić, to będzie mój 8. |
|
|
|
#3218 |
|
Zakorzenienie
|
Norko, nelusia cudowna! Po prostu aż brak słów.
Biedny tata, ale musiał się przejąc. Perę dni temu wykonałam taki sam numer- zauważyłam nowy pędzik idący od dołu to ciachnęłam stary pęd. A jak ciachnęłam to się okazało ze z oczka szło juz wyraźnie nowe odgałęzienie - byłyby 2 kwitnące pędy - wystarczyło najpierw obejrzeć dopiero potem ucinać mam nauczkę na przyszłość.
|
#3219 |
|
Zakorzenienie
|
Tak wam zazdroscilam Elegant Beauty ze musialam zajrzec do mojej kapusty
I moja kapusta cos tam puszcza, za kilka dni bede pewna co to A tak bym chciala pedziorka
|
|
|
|
#3220 |
|
Raczkowanie
|
a ja sie WKOŃCU, doczekałam nowego pędu, chyba postawienie kwiatów na słoneczne i chłodne okno podziałało,
w prawdzie musiałam cos wykombinowa by ich nie popaliło, ale wymysliłam ala witraż z farbek do szyb, a że u mnie zostało jeszcze stare okno, to odrobine nie szczelne jest, i w nocy jest na nim o pare stopni chłodniej
|
|
|
|
#3221 |
|
Zakorzenienie
|
No to gratulejszons
Pierwszy raz zawsze najtrudniejszy, potem bedzie juz szlo z gorki Ja tez sie naczekalam na kwitnienie baaardzo dlugo a teraz kwitna jak szalone - trzeba sie naumiec co nasze pupile lubia i dac im czas na odpoczynek po pierwszym sklepowym kwitnieniu i potem to juz latwizna - kwitna niezawodnie.Moja elegantka bedzie miala kwiatka - dzisiaj juz widoczne ze to ped Dodaje - moje kochane najmniejsze kocisko - dla zabawy albo w jej tez amoku - zzarlo liscia od jednego falka i zlamalo ped kwiatowy.. brak slo jaka zla bylam bo to juz orchidea nr 2 ktora mala rozwalila. Moje ukochane starsze nigdy sie na storki nie lasilo a ta mala paskuda jak by szaleju dostala. Phdwao - slicznego pomocnika masz Wymiziaj kiciastego ode mnie. Moje wczoraj takie milutkie byly - dostalam swiezo ugotowane kraby i sie kotom dostalo i byly przeszcesliwe - nawet lezaly razem a starsze wlazlo mi na kolana i mruczalo - niesamowite
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-10-04 o 12:07 |
|
|
|
#3222 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Norka Twoja kolekcja jak zwykle imponująca ))Kasiarzynek ja bym wsadzila w bardzo grubą kore ![]() Norka nie przejmuj się. U mnie tez jeden kocha wszelką zieleń, a drugi ma ją gdzieś Widać takie upodobania. Mi mój zjadł ostatnio kawałek liścia od Crotona, ale na szczęscie nic mu nie jest. Kociakowi oczywiście ![]() To ja też Wam w ramach off top pokażę moje miziory ![]() Czarno-biały roślinożerca i Bure mruczadło
|
|
|
|
|
#3223 |
|
Raczkowanie
|
Wydaję mi się że krócej na kwitnienie czeka się u takich przecenowych bo raz to one już zestresowane są (wrzucone najczęściej w ciemny kąt sklepowy, nie podlewane itd) Moje dwa z przeceny puszczają pędy tzn jeden z pędu kwiatowego powtórnie, a drugi między liśćmi dokładnie nie wiem bo u mnie to zaledwie drugie kwitnienie więc może to też być keikim
zrobię zdjęcia i wrzucę. Między liśćmi pierworodnego storczyka też coś zauważyłam tu wolałabym żeby był to korzeń, keiki nie pęd! myślicie że takiego biedula z jednym liściem i 4 korzonkami kwitnienie osłabi? czy co gorsze doprowadzi do śmierci rośliny?Co do choroby to po oprysku bioseptem na razie nic się nie dzieję chociaż mam zamiar jeszcze powtórzyć oprysk. Purpurek ma tylko jeden kikut liścia sercowego, który jest zielone reszta wszystko wyschło na skorupę i odpadło. Ma silne korzenie i czekam z upragnieniem na keiki albo chociaż młody listeczek, bo stożek się trzyma odpukać a co do keików na pędzie to może tylko coś z jednego oczka będzie drugie mam wrażenie że mimo sphagnum i woreczka uschło!
Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2010-10-04 o 18:28 |
|
|
|
#3224 |
|
Raczkowanie
|
mam problem z moim Ciapkiem, w lato wyszły mu czarne mokre plamy na trzonie, psikałam Topsinem, i zachamowałam to na jakiś czas, ale teraz znów mu sie to rozprzestrzenia, co chwilke gdzieś wychodzi mu nowa czarna plama, wydrapuje je, i smaruje, ale za chwilke gdzieś gdzie indziej to jest,
wnerwiłam sie i posmarowłam wkońcu Benzacne, środkiem na syfki, zasuszyło nawet ładnie, ale teraz go mocze w roztworze topsinu, i widze znów ciemne :|a kwiat ma wole zycia, puszcza nowe korzenie, i ma małego listka, ale to cholerstwo co chwile gdzieś się pojawia, i boje sie że go strace wkońcu wiem że Benzacne to nie środek do kwiatów, ale tonący brzytwy się chwyta, a to jest bakteriobójcze więc to jeszcze zastosuje i sie zobaczy |
|
|
|
#3225 |
|
Zakorzenienie
|
dzis zawitałam w biedronce i kupiłam sobie takiego malucha, ale byl wysuszony na wiór
Edytowane przez phdwao Czas edycji: 2010-10-04 o 20:16 |
|
|
|
#3226 |
|
Raczkowanie
|
śliczny maluszek
|
|
|
|
#3227 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3228 |
|
Raczkowanie
|
Tak na dobranoc mała statystyka. Mam 47 storczyków
nie policzyłam dwóch keiki na roślinie matecznej więc to już 49 około 20 kwitnie , naliczyłam 21 pędzików , wiele przedłuża pędy. Za trzy miesiące będzie nadal kolorowo.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
|
|
|
#3229 |
|
Zakorzenienie
|
Zauwazylam ze na tym forum milosc do kwiatow wspolgra z miloscia do kotow
Bure mruczadlo ptzypadlo mi do gustu, moje starsze tez bylo mruczadlo do momentu kiedy pojawilo sie mlode i mruczacz sie mu wylaczyl Za to mala nadrabai za dwoje Jej to bym mordke czasami chciala zamknac bo potrafi przemruczec radio Phdwao fajny maluch, i sie nie przejmuj ze suchy jak wior - lepiej przesuszony niz zalany!! A ja sie dzisiaj pokusie oparlam po raz kolejny, stoi taki tam od zeszlego tygodnia slicznotek i nikt go nie bierze a mi sie okropnie podoba i za kazdym razem mam nadzieje ze go juz tam nie bedzie, mam nadzieje ze go kupia zanim sie skusze ja sama |
|
|
|
#3230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziękuję w imieniu burego mruczadła zwanego Mańkiem, ale biała 8-mio kilowa kupa futra też się domaga komplementu ![]() Właśnie obydwa się przyszły poprzytulać bo mała spi ![]() Na parapetach pędy mkną ku górze. Ostatnioprzy podlewaniu obtrąciłam firanką jeden pączek, który był juz calkiem spory
|
|
|
|
|
#3231 |
|
Zadomowienie
|
Akurat dużej ilości grubej kory nie miałam pod ręką, dlatego wymieszałam tą resztkę z keramzytem... zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mija drugi dzień, a listki się jakby prostują. Dziękuję za podpowiedź ![]() P.S: Urocze masz kociaki
|
|
|
|
#3232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Masz racje, mam nadzieję, że sie u mnie "przyjmie" a Ty lepiej pędz po cudaka, bo zmarnieje
|
|
|
|
|
#3233 |
|
Zakorzenienie
|
CO TO JEST?
Załącznik 3454636 Czy z tego będzie pęd czy coś innego? W świetle dziennym jest to trochę przezroczyste. To ten ratowany, w najlepszym stanie.
|
#3234 |
|
Zakorzenienie
|
Wygląda mi to na pęd.
|
#3235 |
|
Zakorzenienie
|
cieszyłabym się bardzo
czekam już ponad dwa tygodnie aby określić co tam kiełkuje...Ah, i mój pierworodny po zrzuceniu pięknych kwiatów puszcza nowy pęd!! a stary straszy, jest zielony i nic nie robi. Ani nie puszcza nic z oczek ani nic. A ma jeszcze uśpione oczko z pędu z jeszcze poprzedniego kwitnienia sprzed dwóch lat :/
|
#3236 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Phdwao Twój też piękniś )Karolca wydaje mi się, ze to pędzik, ale pewna nie jestem
|
|
|
|
|
#3237 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca, strasznie dziwną ma końcówkę to Twoje "cuś". Ale wydaje mi się, że to pęd idzie- korzonki wyglądają inaczej...
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
#3238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3239 |
|
Zakorzenienie
|
To trzymam kciuki, żeby tak było
. Aż z ciekawości zaglądnęłam do swojego rozwijającego się pędziku i wyglądają podobnie. Ale kto wie, melduj jeszcze co się z tego rozwinie.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
#3240 |
|
Raczkowanie
|
Raczej pędzik, wydaje mi sie ze keiki, jesli rosnie na pędzie, to troszkę "wyżej" tzn kiedy pęd jest trochę dłuższy. Tak najprowdopodobniej jest u mnie, załaczam zdjecie jak to wygląda (pęd do pewnego momentu rósł zwyczajnie, potem sie zatrzymał i ..."przepoczwarzył" w toto
), ale znam też inne przypadki, jednak zwykle taki pęd miał choćby kilka cmNorka - piękne kwitnienia! ![]() phdwao - slodki maluch Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-10-06 o 08:45 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:40.

Troche naswietlone, cos nie moge okielznac aparatu niestety, ale tak - philadelfia w pelnym rozkwicie i uszcza ped nr 2, arlekin lila sie rozwija a nelusia zaczyna szalec i pachnie od niej w calym mieszkaniu. Tato mi zameldowal ze obcial stary ped od bialego lbrzyma i potem zauwazyl ze z 3 oczek wyrastaly nowe
Tak juz ze mna zle ze mam swoje storczyki w polsce u rodzicow haha

Za to mala nadrabai za dwoje