|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#8341 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pies Afgan i Kotka Dixi szukają domu PILNE
Nie, tylko trzeba myśleć że kiedyś może być taka sytuacja że pojawi się maluch...
Nie planowałaś dzieci, ale chyba wiesz że jak uprawia się sex to istnieje takie ryzyko ![]() Mnie również szlag trafia jak czytam takie ckliwe historie .... 'kocham swoje zwierzaczki ale dziecko najważniejsze' jak by nie można było zgrać tego wszystkiego razem ... No ni dobrze że chociaż szukasz im domu a nie wpychasz do schronu... Zwierzaki cudne i przesłodko razem śpią. |
|
|
|
#8342 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Twój wiek nie ma nic do rzeczy. Po pierwsze jak kupujesz /bierzesz psa (który aktualnie ma 2 lata) to zdajesz sobie sprawę, że będzie z Tobą 12-16 lat. W ciągu najbliższych 16 lat planowałaś nie mieć dziecka? No w to nie uwierzę. Po prostu nie pomyślałaś... To dla mnie jest totalny brak odpowiedzialności! "Gdybyśmy byli bez serca to wywieźlibyśmy zwierzęta do lasu/schroniska i tyle." - tego zdania to nawet nie skomentuje, bo szkoda słów na kogoś, komu takie rzeczy przychodzą do głowy. Zwierzęta mają w naturze chronienie dziecka, nigdy nie widziałam, ani nie słyszałam, żeby jakikolwiek zwierzak zaatakował małe dziecko bez powodu. Mnie np pies nauczył chodzić... Kot się tak zachowuje, ponieważ źle go wychowałaś. I teraz najlepszą opcją wg Ciebie jest pozbyć się zwierzaków... Ręce opadają... |
|
|
|
|
#8343 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro tak uważacie to wasza sprawa, ja was nie przekonam do swojego zdania.
"oczekujesz medalu ,że nie wieszasz psa do drzewa ?" Nie, nie oczekuję ale ludzie tak robią, niektórzy nawet nie myślą by szukać nowego domu dla zwierzaka tylko pakują je do wora i fru. "Po pierwsze jak kupujesz /bierzesz psa (który aktualnie ma 2 lata) to zdajesz sobie sprawę, że będzie z Tobą 12-16 lat. W ciągu najbliższych 16 lat planowałaś nie mieć dziecka? No w to nie uwierzę. Po prostu nie pomyślałaś... To dla mnie jest totalny brak odpowiedzialności!" Tak się składa, że akurat ja psa nie chciałam ale nie miałam wyjścia bo brałam męża... który psa już miał. "Ludzie mają koty i dzieci i jakoś sobie radzą." Owszem. Ja też myślałam, że sobie poradzimy jakoś bo przecież jakoś ludzie sobie radzą. Same piszecie jakie to zwierzęta są pomocne i wskazane przy dzieciach.. no i ja też byłam przekonana, że nic złego się nie będzie działo. Poza tym, na wątku proszę o pomoc a nie mieszanie mnie z błotem. Znam różne opinie osób i jedne podzielają Wasze sądy a inne moje, ile ludzi tyle poglądów, więc nie spierajmy się o to kto ma rację bo pewnie rację ma każdy po trochu. Naprawdę nie jest mi dobrze z całą tą sytuacją i wiem jakie to jest straszne dla zwierząt ale czasu nie cofnę i nie dopasuję przeszłości do swojej przyszłości.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
#8344 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
)
|
|
#8345 |
|
Zakorzenienie
|
Ari szuka domu
Zakładam ten wątek ponieważ chcę pomóc koleżance, która przygarnęła suczkę na tymczas i szuka dla niej stałego domu i kochających właścicieli. Koleżanka ma plany wyjazdowe( zagranica) dlatego nie moze zwierzaka zatrzymać na stałe. Suczka błąkała się w okolicy naszego biura, bez obroży, zaniedbana, brudna, z mnóstwem uporczywych lokatorów na sierści. Suczka nie była chyba zbyt dobrze traktowana, a mimo to jest ufna i radosna, niestety słabo reaguje na komendy, trzeba poświęcić sporo czasu na wyszkolenie jej ale jest za to chętna i pojętna. Nie wykazuje zachowań agresywnych w stosunku do innych psów, rwie sie do zabawy, jest młoda, maksymalnie rok i kilka miesięcy. Z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie
|
|
|
|
#8346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co wieczór ryczę jak bóbr, wtedy mam na to czas bo w ciągu dnia jestem zabiegana, zwierzaki to nie jedyny mój "problem" ale nie po to stworzyłam ten wątek by się użalać nad własnym losem. Czy Wy naprawdę nie widzicie, że staram się jak najlepiej wyjść z tej sytuacji? Nie podjęliśmy tej decyzji od tak sobie, w chwilę i już. To są tygodnie przemyśleń, nadal się waham i boję i nawet w głębi duszy się nieco cieszę, że nie ma nikogo chętnego bo są jeszcze ze mną... ale tak właśnie muszę postąpić. Gdyby istniało jakieś inne rozwiązanie to bym z niego skorzystała. Afgan i Dixi nigdy nie byli dla nas TYLKO zwierzętami ale ja Wam mogę mówić i tłumaczyć a Wy swoje. Dziwi mnie, że ani jedna osoba, która tutaj zajrzała nie stara się nawet zrozumieć, rozpatrzeć tego indywidualnie tylko wrzuca nas do jednego wora z tymi co wywalają zwierzęta na śmietnik. Ciekawe czy gdyby taka sytuacja Was spotkała to też byście tak do tego podchodziły. Bo mając do wyboru oddanie zwierząt do adopcji albo własnego dziecka to chyba nikt by się nie zastanawiał. Dziękuję bardzo za radę ale chyba nie jestem aż taka głupia bo sama na to wpadłam, niestety to niewykonalne. To mieszkanie teściowej, więc i tak chwała jej za to, że mamy gdzie mieszkać w ogóle. Na wynajem nas nie stać bo to koszt minimum 1000zł za kawalerkę.. a taką kawalerkę mamy, większe mieszkania cenią się bardziej. Nie żyjemy w jakimś ubóstwie ale kwota powyżej 1000zł na miesiąc nie kiśnia nam na koncie by móc z tego opłacać wynajem.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#8347 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Ja sama nie zjem, a dam swojemu zwierzakowi. Kwestia wychowania, człowieczeństwa i poglądów. Może to i lepiej, że te zwierzaczki nie zostaną u Ciebie. Szkoda tylko, że zdążyły się przywiązać do takiego człowieka jak Ty. |
||
|
|
|
#8348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie pisałam, że to jedyne wyjście z sytuacji. Naucz się czytać ze zrozumieniem a jak masz z tym problem to już nie moja sprawa. Poza tym idź siać zamęt gdzie indziej bo tutaj miał być wątek o pomocy dla zwierzaków a nie wylewanie waszych daremnych opinii o mnie. Phi.. "takiego człowieka jak ty" a za kogo ty się masz, żeby tak do mnie pisać? Myślisz, że jesteś lepsza, fajniejsza? Nic o mnie nie wiesz, więc na podstawie jednego wątku - kilku postów nie możesz powiedzieć jakim człowiekiem jestem. Ja cię nie oceniam i nie pisze nic w rodzaju "fanatycznej kociary" czy czegoś tam innego, z resztą nie będę się wdawać z Tobą w pyskówki bo jak widać potrafisz mnie sprowadzić do swojego poziomu. Mogłam napisać, że znalazłam zwierzęta i kij, bierzcie jak chcecie i nie byłoby całego halo.. jednak szczerość i uczciwość nie "popłaca". O tyle wyszło z waszego umoralniania mnie. Zaznaczam raz jeszcze proszę o pomoc i oferty adopcji! Nie o krytykę. Tyle.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-10-07 o 14:25 |
|
|
|
|
#8349 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Myślę, że popierają Ciebie i Twoje zachowanie, bo nie mają innego wyjścia. Cytat:
Nie sieję zamętu - wyrażam jedynie swoje zdanie na temat sprawy oddawania zwierzaczków. Widze, że strasznie kiepsko przyjmujesz krytykę... Cytat:
Co ma tu fajniejszość do rzeczy? Ja się nie wdaję w pyskówki (pyskówka [wg wikisłownik]: ordynarna kłótnia), tylko przedstawiam swoje poglądy w kulturalny sposób, więc chyba dobrze że potrafisz dostosować się do mojego poziomu ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#8350 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ari szuka domu
ogloszona na dogomanii?
|
|
|
|
#8351 |
|
Zakorzenienie
|
rozumiem, ze jest to temat kontrowersyjny (dla mnie również i to mocno), ale bardzo proszę nie robić tu wycieczek osobistych
|
#8352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
#8353 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#8354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też Wam współczuję, ale nie rozumiem.
|
|
#8355 |
|
Zakorzenienie
|
Mozecie oglosic zwierzaki na nastepujacych stronach -
dogomania.pl - w dziale psy w potrzebie kota na forum miau.pl psa na terierkowo.fora.pl od wyrazania moich spostrzezen sie powstrzymam... |
|
|
|
#8356 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem pierwsze co padało to chęć zorganizowania jakiegoś innego wyjścia z sytuacji ale omawiając to czy tamto każde kolejno zostało wykluczane. Brat tżta powiedział "ej nie oddawajcie ich" a na pytanie co proponuje jako rozwiązanie wzruszył ramionami. On ma psa i ma dziecko - pogodził to bo pies jest całe życie zamknięty w łazience... a w drzwiach ma dziurę na pysk :/ No to też nie jest rozwiązanie bo wg mnie to męczenie zwierzaka, urządzenie "klatki" we własnym domu. Gdyby nawet ktoś przekonał mnie do "lepszości" takiego rozwiązania to i tak odpada bo łazienkę mamy za małą, nawet by nie było gdzie miski postawić z wodą. Nie jest tak, że źle przyjmuję krytykę. Unoszę się i tak reaguję bo naprawdę mi ciężko i jestem tym zmęczona. Sama czuję się jak "zbrodniarka" i jest mi z tym strasznie a kiedy Wy dodatkowo macie do mnie same "ale" to ja już popadam w czarną rozpacz bo nie wiem jak to nazwać. Przesadą byłoby powiedzenie, że spać po nocach nie mogę bo w rzeczywistości padam jak kawka po całym dniu zmagań z małym dzieckiem, psem domagającym się ciągłej zabawy i kotem, który lubi skubać mi jednego kwiatka ale ilekroć staram się znaleźć jakieś sensowne wyjście to zawsze wracam do tego co opisałam. Zwróciłam się z prośbą o pomoc na wizaż bo bardzo jestem związana z tym portalem, wiem, że jest tu mnóstwo wspaniałych ludzi i nie ukrywam ale liczyłam na jakieś konkretniejsze propozycje, jakąś burzę mózgów...wspólnymi siłami może udałoby się coś wymyślić. A tu mnie spotkały na dzień dobry same "baty". Jeszcze ich nie oddaję, i nie chcę tego robić ale jeśli nie wymyślę jakiegoś innego ratunku to będę musiała. Zamieściłam ogłoszenie też na dogomanii ale zero odzewu. Tutaj znalazła się jedna Pani zainteresowana Dixi ale jej mąż nie jest zdecydowany. Założyłam zwierzakom profil na NK. Dzięki za zaproponowanie allegro i gumtree. Wreszcie pada coś o co mi między innymi chodziło. Cytat:
Wiem, że nie każdemu się "podoba" to co chcę zrobić i jeszcze się żaden na świecie nie narodził coby wszystkim dogodził. Szukam rozwiązań, nie tylko nowych właścicieli bo może ktoś coś wymyśli i uda się zachować zwierzaki, mnie już brakuje głowy do tego. Może źle sformułowałam pierwszy post bo odrazu dałam znak, że chcę się "pozbyć" zwierząt a dopiero później że szukam innych możliwości.. ale chyba uznałam, ze już nie ma innych możliwości.
||
|
|
|
#8357 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Może nie będzie aż tak źle? A z czym jest główny problem? Zwierzaki są negatywnie nastawione do dziecka czy chodzi wyłącznie o ilość miejsca? Bo w pierwszym przypadku można coś zaradzić a w drugim średnio... |
|
|
|
|
#8358 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będziemy się cisnąć w kawalerce albo wyjdziemy na ulicę.. Proszę cię.. mnie to akurat nie bawi. Nie jest mi miło jak widzę, ze lubicie się naśmiewać z czyjejś "biedy" Cytat:
Tż ma babcię, staruszka już grubo po 80tce - ostatnio (3 miesiące temu) spadła ze schodów i do tej pory się sprawnie nie porusza, mieszka na 3cim piętrze i nie będzie mogła wychodzić z psem.. kotów nienawidzi. Teściowa psa ma, brat tżta też, moi rodzice też. Pytam znajomych a oni starają się pytać swoich znajomych ale narazie zero odzewu. Dziękuję za wskazówki.
||
|
|
|
#8359 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
http://www.e-zwierzak.pl/ http://www.przygarnijzwierzaka.pl/ http://www.cafeanimal.pl/ogloszenia/...aka-do-adopcji http://www.adopcjepsow.org/ |
|
|
|
|
#8360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zachowanie zwierzaków mnie nie niepokoi jakoś nadmiernie choć istnieje jakieś ryzyko. Oczy mam teraz za przeproszeniem w d.. bo muszę cały czas wiedzieć co robi pies i kot. Afgan jest niezmordowany i on by chciał się bawić non stop, nawet jak na niego nakrzyczysz bo masz po prostu dość, że wisi nad tobą i cię ślini 24h na dobę to on usiądzie ale dalej będzie ci wciskał zabawkę. Kot łazi i robi co chce, nic groźnego oprócz skubania kwiatka, atakuje psa w zabawie a w połączeniu z 2 dorosłymi osobami w mieszkaniu jest naprawdę niezły młyn. Dziecka nie położę na ziemi na macie bo zaraz by ktoś w nie wszedł. I nie wiem czy to przypadek czy złośliwość ale Dixi ostatnio nasikała do legowiska psa. Problemów nie ma, nie są agresywne w stosunku do dziecka czy innych ludzi, Afgan to kocha wszystkich Ale niechcący mogą zrobić synkowi krzywdę. Afgan biega jak opętany i kuprem może popchnąć, nogą nadepnąć a na małej powierzchni nie trudno o takie przypadki.Oj musze kończyć bo dziecko się budzi. Opisze więcej jak znajdę czas.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-10-07 o 16:31 |
|
|
|
|
#8361 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Przygarnę kotka:) Szczecin
Hejo kilka dni temu przygarnełam Rudzielca, dziękuje za linki i pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
#8362 |
|
Raczkowanie
|
Ja Cie rozumiem i nie krytykuje ponieważ podjęłaś starania by zapewnić nowy dom swoim pupila, oczywiście zgadzam się z opiniami by mieć na względzie swoje możliwości mieszkaniowe i finansowe przyjmując pod swój dach zwierzaki ale nieraz uczucia biorą gore nad rozsądkiem ...
|
#8363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#8364 |
|
Zakorzenienie
|
od siebie dodam jeszcze tylko to: oddaj je razem, bo to już wystarczający stres dla nich, ze tracą swoj ukochany dom, żeby chociaż miały siebie, to będzie im łatwiej to znieść
|
#8365 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ari szuka domu
|
|
|
|
#8366 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, chciałabym ich nie rozdzielać. Będzie trudno bo póki co nie ma chętnych na jedno z nich a co dopiero na dwójkę. Ale czekam, szukam, myślę, kombinuję.
|
|
|
#8367 |
|
Przyczajenie
|
Dzień Yorków w Gdańsku
W sobotę (23 października 2010) w gdańskiej galerii handlowej ALFA Centrum spotkają się miłośnicy yorkshire terierów. Wybrane zostaną najmodniejsze, najmądrzejsze i najpiękniejsze psy, a także Miss i Mister pokazu.
Zgłoszenia (zawierające: imię i nazwisko właściciela, adres zamieszkania, nr tel., e-mail, imię i płeć Yorka) przyjmowane są do 21 października 2010. Proszę je przysyłać na adres: york@studio2.pl (ilość miejsc ograniczona). W konkursach mogą brać udział zarówno psy rasowe jak i te bez rodowodu. Na zwycięzców czekają cenne nagrody!! Pochwal się swoim Yorkiem. Pierwszych czterdzieści zgłoszonych Yorków otrzyma prezenty - karmę oraz pamiątkowe medale i rozetki. Szczegół i regulamin konkursu na: www.alfacentrum.pl |
|
|
|
#8368 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: oddam kocięta
Kotkę powinnaś koniecznie wysterylizować, jak kociaki skończą ok. 10-12 tygodni, wtedy też najlepiej oddać kotki, ale wymagaj podpisania umowy adopcyjnej.
|
|
|
|
#8369 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#8370 |
|
Konto usunięte
|
Nie będę oceniać i wdawać się w dyskusję, mam pytanie co do psa.
Jak zachowuje się w stosunku do innych psów, które wejdą na jego teren? Czy miał w ogóle kontakt z innym psem we własnym mieszkaniu? Mówisz, że to mix terriera z haszczakiem, czy nawiał Ci kiedyś? Ile waży? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:26.

"
)