|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Sidorcia - Twoja Natalka jest taka przeurocza.
Moja mała też bardzo rzadko się śmieje w głos. Najczęściej wtedy jak jest gryziona po żebrach .Asiulka - Ja to w Twoim opisie nie widzę nic dziwnego w Werci. Może tylko to prężenie nóżek. Moja do dzisiaj czasami chowa kciuki do środka. I pomimo tego że jest najstarsza to jeszcze nie raczkuje . I to że dzieci coś robią a potem tak jakby o tym zapominały na jakiś czas to też zaobserwowałam u mojej a dziewczynu tutaj o takich zjawiskach już pisały więc się tym przestałam przejmować. Widocznie tak dzieci mają. Potrzebują czasu aby sobie to wszystko poukładać i po jakimś czasie znowu nabierają tych umiejętności.
|
#2792 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Cytat:
Cytat:
Moja Ola nie raczkuje , nie siedzi , a SZymek w tym wieku już bardzo dobrze raczkował i mam sobie z tego powodu wyrwać włosy i wmawiać sobie że z OLką jest coś nie tak ? Nie można porównywac dzieci Jak napisała Pop dzieci czesto coś robia a potem zapominają o tym na jakiś czas, niektóre dzieci sa poprostu takimi marudami a potem z tego wyrastają co o niczym nie świadczy . Nie wyszkuj dziecku chorób a może ona jest nerwowa przez to że Ty się tak o nią denerwujesz ? Pomyslałas o tym ? Cytat:
Olinek ładnie je
|
|
#2793 |
|
Wtajemniczenie
|
Asiulek przestań sobie dola wkęcac,Danielek ma juz prawie 8 m-cy i tez od niedawna się na boki przekręca i na brzuszek a odwrotnie jeszcze nie umie,daj czas tej swojej córci i wszystko będzie dobrze-nie płakusiaj
Dusiaka kupiłam bo dziewczyny pisały żeby mleczko zagęszczac i dziecie lepiej śpi. |
|
|
|
#2794 |
|
Zakorzenienie
|
Sidorcia Natalka taka do wysciskania i schrupania iskierki ma w oczkach oj chyba niezła łobuzica będzie
![]() Asiulek tak właśnie mi się przypomniało jak przeczytałam Ani posta że mój starszy syn tez wszystko szybciej robił chodził bardzo szybko bo jak skończył 8 miesięcy nawet ostatnio znalazłam zdjęcie jak sam stoi , a małemu się nie śpieszy do niczego i jakos się tym nie denerwuję i TY tez przestań bo osiwiejesz ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Wypróbowałam ten słoiczek z Rosmana co kupiłam z owockami , Miko nie chciał go jeść jakoś mu pół wcisnęłam a on to za chwilę zwymiotował co już dawno mu się nie zdarzało i inne owoce lubi , więc u nas się nie sprawdziły te Rosmanowskie więcej nie kupię To samo było kiedyś z kauflandowym tez do kitu |
|
|
|
#2795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2796 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dzieki za wszystkie opisy dnia-musze chyba sie jakos inaczej zorganizowac w takim razie, ale mam pytanie odnosnie powyzszych cytatow-plac zabaw na podlodze, mata itp-czy to znaczy, ze kladziecie malucha na kocu/macie na podlodze i juz? Bo jak jest kojec jak u PoP to wiadomo, ze nigdzie nie polezie, ale przeciez na samym kocu czy macie czy puzzlach to Gabryska natychmiast dostaje przyspieszenia i z nich zlazi-nie ma opcji zeby jej tam nie pilnowac czyli z nia nie siedziec praktycznie. nio to jak to dziala? Cytat:
I Oliwka wyglada przeslicznie-taki prawdziwy bobas przez duze B!!! Cytat:
![]() Cytat:
Gabrysia jutro konczy 7 miesiecy i tez nie raczkuje ani nie probuje siadac no zbieram, zbieram, bo jakos mam wrazenie, ze nie ogarniam
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-10-09 o 22:03 |
|||||
|
|
|
#2797 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jak już bardzo marudzi to unas się sprawdza okno,uwielbia przez nie patrzec
|
|
|
|
|
#2798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2799 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie że podoba Wam się nasza zagroda dla małej. Zajmuje nam dużą część naszej kuchni ale dzięki temu mamy w miarę bezpieczne miejsce dla małej.
![]() . A jej ulubioną rozrywkę jest obserwowanie Vasca jak je. Sprawia jej to ogromną radość. Więc my wredni wsypujemy do miski Vasca jej mleko w proszku, które on uwielbia, a że to proszek to mu trochę schodzi z wylizaniem miski. Oczywiście nie dostaje tego dużo. A jaka sierść mu się po tym mleku zrobiła. On od dawna jej mleko zjada tzn. jak Oliwka nie zje wszystkiego to zawsze za nią kończy Vasco.![]() I nowa wspaniała zabawą mojego dziecka jest prowadzenie własnego wózka. JA trzymam ją przed sobą a ta łapie za poręcz i prowadzi wózek machając w powietrzu nogami. I to trzyma tak mocno że jak idę w przód to go pch a jak w tył to ciągnie (palce aż białe od ściskania). A tyle radochy ma przy tym. Dzisiaj jak byliśmy w centrum handlowym to TZ dał jej poprowadzić. JAk ta z radości zaczęła piszczeć i wrzeszczeć i machać nóżkami to wszyscy się za nimi oglądali. ![]() ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- AniaP- ja to już myślę o tym że ona zacznie chodzić i jestem przerażona bo w pokojach jest tyle niebezpieczeństw. Albo trzeba wszystko ogrodzić albo poduszkami poobijać ![]() . Strasznie boję się tego okresu. Toż to dziecko jest nie do upilnowania.
|
#2800 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
śliczne dzieciaczki ![]() Pop, u nas Kuba uwielbia się patrzeć na koty, zaciesza do nich, śmieje się, coś tam gada - a one w kółko krążą bo się jego boją (nie wiem czemu )U mnie jakoś leci... ten wieczór miałam inaczej spędzać... i skończyło się na tym że sama siedzę... jest mi przykro i smutno, ale jakoś dam radę... Od dwóch dni tworzę - kolejna praca na konkurs. Jednak za namową siostry wzięłam w nim udział. Szanse mam marne, ale ważne, że świetnie z siostrą spędziłyśmy czas. Miłego oglądania
|
#2801 |
|
Zakorzenienie
|
Ania napisalam ze nie bede ingerowac w bajki pod warunkiem ze nie beda sie tam zabijac ani tluc...
a ta ksiazka to nie ta o ktorej piszesz, ta dziewczyna nie wyjechala z mezem nigdzie..... na pewno inna, ale tytulu nie pamietam;/ a szkoda bo tez bardzo fajna. Asiulek to nie sa zadne dziwne objawy !!! Pomysl sobie ze to jak z mowa u dzieci, u mojej mamy w pracy byl ostatnio Pan ktory mial corke rok i 8 miesiecy i tak pieknie wszystko mowila ze ja sie nadziwic nie moglam, a niektore dzieci ledwo co mowia.... tak samo jedne rozwijaja sie tak a drugie tak a z tym porazeniem mozgowym to ty kochana sobie nie wymyslaj problemow..... Jak bardzo sie martwisz to sio do lekarza a nie wyć po kątach! Masz piekna zdrowa core!!! WSZYSTKO JEST Z WERCIĄ OK!!!!! ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Moja Oli tez cos robi pozniej tego wcale nie robi, pozniej znowu robi.... musisz Asia wyluzowac. Na pewno jest ok wszystko.... My dzisiaj smigamy na Miedzynarodowa Wystawe psow bo od wczoraj jest u nas a pozniej do tesciowej na obiad po obiedzie gdzies na spacer bo zapowiada sie ladna pogoda wiec znowu caly dzien w obiegu - i to lubie!
|
|
#2802 |
|
Zakorzenienie
|
Ferrou - piękny filmik i piękny makijaż
![]() . Az trudno uwierzyć że to tak w domy wszystko robione. Cała stylizacja i wszystkie gadżety robią nastrój. Jeszcze raz ogromne![]()
|
#2803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://pl.shvoong.com/books/novel-no...C3%B3rk%C4%85/ to jedna z takich książek które trzeba przeczytać , jest też film ale moim zdaniem lipny . fajny może być tylko dla kogoś kto nie zna książki Pop - jak dziecko jest obeznane z domem to i uczy się po nim poruszać nie ma co panikować . Jak pisałam Szymkowi nie ograniczalam terenu do zabaw i nigdy sobie nic nie zrobił ( nie wpadł na żaden kant , nic na niego nie spadło itp . ) a w sumie z zabezpieczeń to pozamykane jest w kuchni ( szafki ) jest osłona na kuchenke , sa bramki na schody . warto tez zabezpieczyć sprzet dzieci lubiąw nim dłubać ( swieci się i są guziczki ) Ferrou - ![]() ![]() klask i:![]() ![]() Pieknie , Ty to masz pomysły . Jak nie wygrasz to
|
|
#2804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mojemu nie butelkowemu kipiłam końcówki do butelek, niekapki. Są super, ladnie z nich pije i pasuja do butelek lovi, i aventu. I nic nich nie kapie, a są bez zaworków http://allegro.onet.pl/canpol-ustnik...257208467.html mój znowu gaworzy Erwi ma tak samo jak Oliwka Popowa, śmieje się jak ma zjadane żeberka, pierdziochy i cmokania na szyji. No i ostatnimi czasy to śmiech straszny jak butelką małą plastikową rzuci, i ona się z hałasem odbija od podłogi, a braciszek z lamentem jak to usłyszy przybiega że znowu musi podnosić ![]() libra777 mój słoiczki je tylko jak matka się zbuntuje. i mojemu te rosmanowe nawet podchodziły bo mało słodkie(moim zdaniem mączne są jakieś)
|
|
|
#2805 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Coś takiego: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80122682 Yoonka - Ja też zwracam uwagę na to, żeby po wejściu do domu każdy mył ręce. Potrafimy już grzecznie zwrócić uwagę, jeśli widzimy, że ktoś zapomniał ![]() Ta opryszczka, nie wiem jak Ci doradzić, ale chyba to niej wina, że ją ma. Szkoda tylko, żeby dziecko podłapało. Jeśli to fajna dziewczyna i uda się jeszcze potwierdzić, że poprzednia rodzin była z niej zadowolona, chyba dałabym jej szanse. rogaliki to pracochłonne dzieło, dlatego ja, na okoliczność braku czasu mam w zanadrzu pomysły na szybkie pichcenie.W przypadku ciast dobrym pomysłem może być np. serniczek na zimno. Jego przygotowanie zabiera nie więcej niż 5 minut. Do kawusi latte w sam raz ![]() Rogaliki też za mną "chodzą". Tylko, że ja bym chciała saam wyrobić ciasto francuskie do nich. Przyjdzie mi pewnie jeszcze ze dwa lata na nie poczekać... Cytat:
Dziś w nocy byliśmy ze znajomymi na nocnych zakupkach w Manufakturze. Co roku robią tam jedną noc z obniżkami. Trafiłam w sklepie dziecięcym, chyba Tup-tup, na puzzle, ale składały się na kształt kolejki, czyli taki długi wąski pasek. A ja bym chciała takie kwadraty, z których mogłabym ułożyć większy prostokąt/kwadrat. Cytat:
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2010-10-10 o 10:10 |
|||
|
|
|
#2806 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
, mój też lubi psa ( u nas jest na dworze) stawiam go nie raz w wózku koło psa on patrzy na niego a ja lece do domu np. kawe sobie zrobić bo wiem że Miko zajętyPop nie uchronisz jej od wszystkiego na pweno wiele razy się uderzy czy upadnie ale jak to mówią jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz , też się trochę boję o kanty są takie fajne ochraniacze na kanty no i szklany stolik pod telewizor i ława ze szybą chyba wyjedzie z domu bo ostatnio mały wlazł na półkę pod ławą i wylazł druga stroną więc już nie wesoło.Cytat:
![]() klask i: kobieto jaki Ty masz talent w dłoniach i w głowie Cytat:
Fajnie też bym sobie wystawę psów obejrzała albo kotów ale u nas blisko nigdy nic nie ma ![]() A my dzisiaj od 6 już nie śpimy i w nocy tez się Miko budził co godzinę padnięta jestem kiedy te zębiska wyjdą bo już nie daję rady. Wszystkie dzieci czeka to samo jedne wcześniej drugie później także się nie dziwcie jak się "popsują" A u nas dzisiaj przymrozek wstaję rano , przez okno a tam siwiuteńko czyżby już zima nam do okien pukała? Pl Madzia dzięki za tą stronę z ubraniami tchibo zamówiłam sobie spodnie do biegania czuję że będą fajne i młodemu bluzy jeszcze ni przyszły ale po niedzieli będą szkoda że juz wszystkie przeceny wyprzedane ale pewnie jeszcze się załapię ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Cytat:
a te słoiczki to rzeczywiście tak jak piszesz takie mączne mi tez nie smakował Cytat:
Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle bez tżta ze wszystkim jest mi się lepiej zorganizowac:pracuję,dzie ckiem się cały czas zajmuję,w domu gucio,ja chodzę wyspana...hmm czyli to tż jest winny wszystkiemu co nie wychodzi lub na co czasu nie ma ![]() Nina leży na matach i nie boję się jej zostawic,bo u nas na dole jest duża powierznia,ale nie zagospodarowana-mało mebli i wszystkiego,więc malutka może sobie śmigac spokojnie. sidorcia zabieg już niedługo będzie za wami i zobaczysz będziemy tu wszystkie szczęśliwe,że wsio jest ok.A Natalcia to śliczna dziewczynka.
|
|
#2808 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A jeżeli chodzi o Tichibo to można tak kupić fajne rzeczy nie tylko ciuchy ale i do kuchni czy łazienki akcesoria. Jakość fajna. NAleży tylko pamiętać że mają zawyżoną rozmiarówkę. Ich 36 to takie 38. Męska L to jak XL (szczególnie góra).
|
|
#2809 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pierwszy zabieg już 24 listopada. a na ten drugi podam jakoś w grudniu, listopadzie nr konta. dziękuję dziewczyny za wsparcie ![]() Pop, zagroda bardzo fajna
|
|||||
|
|
|
#2810 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję Moja siostra uwielbia Japonię i wszystko co z nią jest związane tak więc gadżetów ma masę - miałyśmy w czym wybierać Poza tym czy się japońskiego (te kartki zapisane tymi japońskimi szlaczkami to ona pisała), ma zamiar studiować japonistykę. W sumie gdyby nie ona, to nie wzięłabym w tym udziału.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
U nas nocki strasznie wyglądają, więc łączę się w bólu ze wszystkimi niewyspanymi Zębów jak nie widać tak nie widać.Jeżeli chodzi o organizację dnia - to u mnie jest ciężko. Wstaję z wyra dość późno, potem zanim zjem, zanim posiedzę to już 12. Mały w miarę jest grzeczny, można go zostawic samego na macie. Wtedy ganiam po domu i w miarę ogarniam. Gdzieś tam kurze wytrę jak widzę że już trzeba, odkurzam w sumie co 2-3 dzień. Przez cały dzien to praktycznie przekładam zabawki i rzeczy małego. Obiadów codziennie nie gotuję, bo często teściowa robi wieczorem i wystarczy tylko odgrzać, postawić ziemniaki czy zrobić jakąś surówkę. Zazwyczaj to robię jak mały śpi, a jak nie śpi to biorę go ze sobą do kuchni w leżaczku bądź krzesełku - wtedy zajęty jest patrzeniem na koty, bo one oczywiście muszą wokół mnie krążyć, czekają na jakieś przysmaki A jak nie uda mi się zrobić obiadu to TZ przychodzi to coś wspólnie na szybko robimy. Czasami jak się wyrobię to ok 14 wychodzimy na dwór a jak nie, to dopiero po 16. Maluję się razem z małym On leży na macie, ja siadam koło niego, maluję się i do niego przy tym gadam, śpiewam itp. On jest bardzo zainteresowany tym co robię bo mam podwójne lusterko I wieczorem jak śpi to ogarniam zawsze, aby rano mieć mniej do roboty, wtedy tez prasuję itp. Naczynia myję na bieżąco, nie lubię jak mi coś leży w umywalce. Jak czegoś nie zdążę zrobić to robię to następnego dnia, nie ma z tego powodu histerii. Nieraz mam takie dni że nic mi sie nie chce i nic nie robię - tylko tak pobieżnie ogarniam, aby jako tako wyglądało. Mały u nas większość czasu spędza na podłodze na macie. Mata juz za mała dla niego jest więc często leży poza nią. Jeszcze nie pełza czy raczkuje, przemieszcza się turlając. Bramkę będę tylko zakładać do kuchni bo tam w organizację nie chcę się wtrącać i zbyt wiele niebezpiecznych jest tam rzeczy. Ostatnio kupiłam dla niego chrupki kukurydziane to tak się krzywi na sam widok że szok A nie wziął ani razu do buzi aby sprobować, tylko trzyma tego chrupka w rączce i ogląda przy tym krzywiąc się tak ,jakbym mu dała jakąś kupę czy co
|
|
#2811 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2812 |
|
Zakorzenienie
|
Moje fotki w rurkach(wiem że dupcia jeszcze spora, ale jakoś mi już to wisi, dobrze się ze sobą czuję, i diety idą w odstawke
|
|
#2813 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze że napisałaś o tym tchibo bo właśnie zadzwoniłam zamówienia jeszcze nie wysłali i zamieniłam spodnie na rozmiar mniejsze to i tak dresy więc na pewno się trochę rozciagną jakby były przyciasnawe ale niedługo i tak będą dobreCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A te strucle to były z tygodnia niemieckiego w naszym lidlu jeszcze leżą więc u was też może będą były z serem , z makiem i z jabłkami rozpływały się w ustach ech ale sie rozmarzyłam ![]() osz Ty mi to jeszcze trochę brakuje do jak to powiedziałaś spora dupcia ale dopne swego |
||||
|
|
|
#2814 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2815 | |
|
Wtajemniczenie
|
tak skromnie spytam może ma ktoś ochotę na taką torebeczkę?
http://allegro.onet.pl/torebka-damsk...267788118.html ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Cytat:
![]() właśnie Nabuko pisała,że strasznie długo to się załatwia i bardzo długo czekała na wypłatę tego 1% Ferrou cały czas pokazujesz klasę
Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-10-10 o 16:54 |
|
|
|
|
#2816 |
|
Zakorzenienie
|
Ania dzieki. przeczytam na pewno.
Puzzle piankowe w Pepco tez sa 14,99 paczka( ale nie wiem ile szt bo nie kupowalam jeszcze. Pewnie, my tez oddamy z checia 1%!!! My dopiero wrocilismy, mala nie chciala mleka po poludniu wiec mleko bedzie jadla dzisiaj 2 razy, nie to nie wmuszac nie bede
|
|
#2817 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2818 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() posciel z ikei tez nam sie podoba ale warto kupowac ta drozsza, bo taka do 100zl byla szorstka bardzo po praniu. nieprzyjemna taka.wlasnie nie chce tej opryszczki dla Tosi. my nie mamy i jakos sie tego boje. bo to przeciez boli i takie paskudne jest ![]() zrobilam te rogaliki z podwojnej porcji - wyszly dwie blachy![]() obzeramy sie teraz. OD JUTRA DIETA!
|
|
|
#2819 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ale namówię TŻ'ta i też po rodzinie i znajomych dam info Cytat:
Chciałam Małego teraz położyć do spania, bo zawsze tak spi, budzi się po 18.. i akurat mija te 2h i po 20 już go daję na nocne spanie. No ale nie chciał... strasznie się darł... no nic.. przetrzymamy godzinę. Teraz bawi się na macie
|
|
#2820 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dotrzecie siejesli sklad jest ten sam, to zadziala tak samo. identyczny sklad do dentinoxu ma np bobodent - dziala tak samo np zpbacz z wikipedii dzialania niepozadane
Cytat:
ja mam pytanie SŁUŻBOWE do mam dziewczynek! jak czyscicie okolice intymne coreczek po kupie? u nas ostatnio czesto kupka laduje "z przodu" i trzeba ja wygrzebywac z dziurki i teraz jest tam zaczerwienione. lekarka kazala smarowac clotrimazolum, ale jak temu zapobiegac?? smarowac tam grubiej, zeby nie wlazilo, czy jak?? help![]() ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Ferrou! makijaz jest super! ale to chyba wlasciwie nei makijaz, tylko profesjonalna charakteryzacja! bardzo fajnie wyglada, ale upiekszajacy to on nie jest ![]() ![]() prawdziwy grozny samuraj wyszedl. czekam na wyniki!
Edytowane przez yoonka Czas edycji: 2010-10-10 o 19:50 |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.

.
. I to że dzieci coś robią a potem tak jakby o tym zapominały na jakiś czas to też zaobserwowałam u mojej a dziewczynu tutaj o takich zjawiskach już pisały więc się tym przestałam przejmować. Widocznie tak dzieci mają. Potrzebują czasu aby sobie to wszystko poukładać i po jakimś czasie znowu nabierają tych umiejętności.

po 6 miesiacu powinien zniknąc całkowicie a ona nadal czasem tak robi
jestem przerażona...
sto lat dla wszystkich solenizantów
ale już jest jepiej. byłyśy ostatnio na darmowym szczepieniu na pneumo 

. Strasznie boję się tego okresu. Toż to dziecko jest nie do upilnowania.

klask i:
a jak mi sie dziecię zarazi?