2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-12, 19:10   #1321
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez Binka0310 Pokaż wiadomość
ja 6 lat temu placilam 100 za wkladke i 100 za wizyte bo prywatnie zakladalam no i mialam 5 lat teraz tez mam zamiar zalozyc i sciagnac gdzies za 2 3 lata bo chce jeszcze jedno dzidzi

czyli 200 zl wydane na 5 lat w porownaniu do comiesiecznego wydawania na tabletki to malutko
tyle kosztuje wkladka miedziana bez hormonu.

ycnan dowiedz sie jak z ta cena i czy na pewno chodzi o mirene.
Nie mozliwe zeby w gdansku bylo tak drogo, a gdzie indziej nawet nie polowa ceny.
tym bardziej, ze tu w Niemczech mirena plus zalozenie to koszt 350 euro, a wiec ponad 1400 zl

zuziczka wspolczuje warunkow w szpitalach. ale mialas przejscia...jeju... to ja mam jak na urlopie w hotelu

Moja mama jest dzielną kobietą, bo trafiła do mnie
Humorek też mi się poprawił jak ich tylko zobaczyłam, czyli mamę i moje dzieci.

Pascalek przespał dzielnie cały spacerek. Pogodę mamy cudną, aż trudno uwierzyć, że to październik.

Zamieszczam fotki wszystkich moich dzieci, sztuk 3 - pierwsze zdjęcie razem
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 19:15   #1322
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
A teraz jak tylko mój stan na to pozwoli, a dokładnie rana na brzuchu i macicy - dam sobie założyć wkładkę domaciczną MIRENA, która jest też hormonalna, ale można przy niej karmić, bo hormon uwalnia się tylko do macicy i nie trafia do mleka.
Ta spiralka działa do 5 lat, a wiec jak dla mnie jest OK, bo dzieci więcej nie planuję.
spiralkę można oczywiście wyjąć wcześniej, ale szkoda kasy, bo jest dość droga.
jak lezalam na patologi to byly 2 dziewczyny w ciazy z Mirena. Wiec wcale tak nie chroni. Im nie chcieli jej sciagnac, bo jak sie zajdzie w ciaze to chyba dopiero przy porodzie mozna sciagnac. Ja kiedys czytalam ze wrosla w plod..... oj.... ale nie bede straszyc.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 19:18   #1323
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
hmm przyjemność odczuwam taką że on fajnie wygląda jak je i potrafi rozczulić, ale dla mnie jeszcze większą przyjemnością (o niebo lepszą) będzie odstawienie go i nie będę żałowała że to zrobiłam..
(...)
No trudno Ci sie dziwic, ja tez cieszylabym gdybym miala taka perspektywe Nie wiem jak bedzie to dalej wygladac, ale tez zamierzam tez przejsc na butle. Moja mama karmila nas (mnie i brata) 3 miesiace a pozniej przeszła na butle. I dostawialismy zwykle krowie mleko na pol z woda i jakos chorzy nie wyroslismy.

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Mszu ja coś kiedyś czytałam,że podczas karmienia piersią wydziela sie tam jakieś coś co wydziela sie także podczas orgazmu(i że niby dlatego to takie przyjemne)...Ja niczego takiego nie czuje.
taaaaa.... bajki to na dobranoc

Cytat:
(...) ból przechodzi,to lubię czasem na nią popatrzeć jak jest odpężona i czuje się bezpiecznie i chyba tylko to sprawia,że nadal karmię,bo pewnie bez tego już dawno bym przestała...
ja niestety tego na twarzy swojego dziecka nie widze... i wydaje mi sie ze jej byloby obojetne czy je z cycka czy z butli wazne by sie najadała...

Cytat:
Ogólnie uważam,że to całe zamieszanie promujące naturalne karmienie to jakaś jedna wielka propaganda...
no pewnie ze propagada! I to bankowo wymyslona przez jakiegos faceta, tak jak swego czasu czytalam, ze jakis naukowiec z USA wypowiadał sie, ze ciaza trwa 3 miesiace za krotko... no normalnie noz sie w kieszeni otwiera jak czytam o takim czyms

Cytat:
To co mówią i piszą nt karmienia to jakaś ściema;"karmienie piersią jest najlepsze, najzdrowsze, najbezpieczniejsze"potem dziecko jest okazem zdrowia, nie ma kolek, jest spokojniejsze i ma większy iloraz inteligencji "...Że tak powiem GÓWNO PRAWDA...Nikt mi nie wmówi,że tak jest, bo tak NIE JEST,choć ogólnie panuje takie przekonanie...
no wlasnie!

Cytat:
Na razie będę karmić małą swoim mlekiem,ale nie wiem ile to potrwa,wiem tylko tyle,że nie za długo,bo nie mam zamiaru długo czuć się tak jak teraz,czyli jak dojna krowa z milionem rozstępów na cyckach i podartymi sutkami,która nie może nawet normalnie się wykapać czy przebrać,bo jak tylko coś muśnie mnie po brodawce to wyję...A i jeszcze mam dość zastanawiania się czy przypadkiem nie zjadłam czegoś co zaszkodziło Małej i własnie tego,że nie mogę niczego takiego zjeść i tylko mi ślina cieknie jak patrzę na normalne żarcie,a ponieważ kocham dobrze zjeść,nie mam zamiaru długo katować swojego żołądka rozgotowanym indykiem z marchewką....
skad ja wszytsko znam... zapomnialas dorzucic ciagle wymieniania wykladek latkacyjnych, budzenia sie w zalanej mlekiem poscieli i przede wszytskim niemoznosci dzielenia tego obowiazku z partnerem (ja mam zakaz podawania dziecku - nawet swojego- mleka w butli). Kasienka ja bym olala na Twoim miejscu tego indyka i marchewke, bo jak swego czasu pisalam, jesli dziecko ma miec kolki to bedzie je miec nawet jesli bedziesz jadła same suchary. Ja zjadłam wczoraj placki z cukini, papryki, 2 zabkow czosnku smazonych na oleju i mlodej nic nie bylo... a mi odbijało sie do 23ciej. Wiec dla mnie to mit ktory warto by bylo w koncu obalic... wiadomo alergie alergiami, ale na kolki dieta matki na pewno nie ma wplywu...

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-10-12 o 19:30
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 19:20   #1324
Weronisia
Zakorzenienie

waniliaaniaa nie sluchaj takich opowiesci o wrastaniu w plod = to byly spirale naszych babc

a mirena nie daje 100% zabezpieczenia. jeszcze takiego srodka nie wymyslono/ mirena zabezpiecza tak samo jak pigulki.
mozna miec tego pecha i byc tym 0,1% ktorym zdarzylo sie zajsc niestety...
a z mirena ciaza przebiega prawidlowo, wyciaga sie po porodzie. mam kolezanke co rodzila z mirena
Stary 2010-10-12, 19:21   #1325
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
A ja mam trochę głupie pytanie, czy wasze dzieci też mają białe jęzki? myjecie je jakoś, wycieracie, czy tak ma być ?
moj ma od mleka bialy, ale nie ruszam
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 19:21   #1326
Binka0310
Raczkowanie

Cytat:
tyle kosztuje wkladka miedziana bez hormonu.
tak wlasnie cosik mi sie pokrecilo

Dzieciaczki cudne

poratuje ktoras ta suszarka???
rece mi odpadaja bo ilez mozna nosic prawie 4 kilo caly dzien
Stary 2010-10-12, 19:43   #1327
falbala
Raczkowanie

ja tez poprosze suszarke casta-bu@wp.pl
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 19:44   #1328
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Top krzesełko jest rewelacyjne. Super zakup za pieniądze z chrzcin
Dopytaj rodzinę o tą wpłatę, żebyś facet nie dostał dwa razy pieniędzy. Powiedz im wprost jaka jest sytuacja.
W sumie fajnie, bo masz krzesełko gratis ale ktoś w końcu za nie zapłacił, a krzesełka nie dostanie. Więc popieram, wyjaśnij sytuację.
dzięki. super jest ale ma wadę zależało mi aby podnóżek był regulowany, na aukcji pokazane jakby był, a nie jest zastanawiam sie wic nad zwrotem krzesełka nikt z rodziny nie zapłacił, bo nikt nie wiedział o zakupie.. po prostu ktoś wpłacił im na konto a przypisali to mnie gamonie

Cytat:
super, a krzesełko rewelacja
ja bym dokarmiała, e no twój syn przytył w tydzień tyle ile powinien w 2 mniej więcej wydaje mi się że to przez to, że tak często je więc nie martwiłabym się tym i dała mu butlę i pamiętaj że to ty jesteś mamą i wiesz co dla smyka najlepsze

mój pat jak jadł tak często to zrobił się tak okrągły na buzi że aż strasznie wyglądał teraz trochę się odchudził jedząc regularnie, ma drugą brodę i słodkie wałeczki ale bez przesady...
no ja tez zamierzam od czasu do czasu podawać mu flaszkę sztucznego no i będąc na studiach mama też mu wtedy będzie takie zapodawać

aa i dołączam również do fanklubu Twojego męża

Cytat:
super się prezentujecie! szczęscie promienieje

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Kasienka ja bym olala na Twoim miejscu tego indyka i marchewke, bo jak swego czasu pisalam, jesli dziecko ma miec kolki to bedzie je miec nawet jesli bedziesz jadła same suchary. Ja zjadłam wczoraj placki z cukini, papryki, 2 zabkow czosnku smazonych na oleju i mlodej nic nie bylo... a mi odbijało sie do 23ciej. Wiec dla mnie to mit ktory warto by bylo w koncu obalic... wiadomo alergie alergiami, ale na kolki dieta matki na pewno nie ma wplywu...
zgadzam się, powoli wręcz trzeba wprowadzać "normalne" jedzenie

i ja poproszę dźwięk suszarki chociaż wątpię czy zadziała taki z kompa, bo prysznic i odkurzacz nie działają. a suszarka ta prawdziwa czyni cuda
poshlady@wp.pl

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-10-12 o 19:45
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 19:46   #1329
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
ycnan dowiedz sie jak z ta cena i czy na pewno chodzi o mirene.
Nie mozliwe zeby w gdansku bylo tak drogo, a gdzie indziej nawet nie polowa ceny.
tym bardziej, ze tu w Niemczech mirena plus zalozenie to koszt 350 euro, a wiec ponad 1400 zl
Mamuśka pokręciła Nie miała Mireny tylko coś innego na literkę "m" Ale możliwe, żeby za założenie tego aż tyle pieniędzy brali? O tyle więcej niż za założenie miedzianej wkładki?
Super, że dzieci mogły was odwiedzić. Widać, jak Cię to uszczęśliwiło

kasienka1701, masz 100% rację Nie można się nie zgodzić.

Ja już mężowi zapowiedziałam, że, sorry, ale następne dziecko może liczyć na max 3 miesiące karmienia cyckiem. Choć nie wiem, czy i tyle wytrzymam. Szanowny mąż tylko głupie uśmieszki puszczał, aż miałam mu ochotę kopa z tyłek zasadzić
Powinno się tak każdemu mądremu tatusiowi przystawić dziecko do cycka i niech by tak possało chwilkę Poczuliby jak to wspaniałe uczucie

Na pocieszenie, wyczytałam, że skóra na piersiach się po zakończeniu karmienia kurczy i podobno aż tak strasznych zwisów nie ma
...ale rozstępów to już mi nikt nie zlikwiduje A przyjrzałam się ostatnio i te paskudztwa zaczynają się już w połowie drogi od góry do brodawki... ekhm.. przepraszam... BRODAWY, bo to brązowe coś, co teraz mam w niczym nie przypomina tej małej ślicznej brodaweczki, jaką miałam przed ciążą

naked21, na Borysa to nagranie działa, ale musi być włączone naprawdę głośno.

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-10-12 o 19:49
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 19:52   #1330
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

ja za to nie mogę narzekać na piersi
rozstępy mnie omijają jak narazie szerokim łukiem i zamiast zwisów mam dorodne piłeczki a jak najdzie pokarm to normalnie jak silikony

sutki fakt, są większe i się wydłużyły jak w takiej głupiej kiedyś reklamie

zmykam karmić i na serial
dobranoc mamutki
Stary 2010-10-12, 19:54   #1331
NIKaP-n
BAN stały

Nie uważam siebie za mądrość i nieomylność chodzącą, ale nigdy nauka nie przychodziła mi z trudnością, a raczej- nie ucząc się jechałam na 4 i 5...
Od 2 m-ca życia byłam na sztucznym mleku.
Tak samo moja siostra:P i jakoś nawet inteligentna jest
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 20:13   #1332
falbala
Raczkowanie

a propos karmiacych mezów moj jak kupował laktetor to na swoich sutkach próbował w sklepie czy ma dobre ssanie babki ze sklepu normalnie wyly ze smiechu..
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 20:17   #1333
mszu
Zadomowienie

GG do mszu
Thumbs up Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

jejku ja ja sie ciesze, ze trafilam na ten watek. I ze moge sobie z Wami popsioczyc na ten jeden z "cudow" jakim obdarzyla nas matka natura tzn karmienie piersia...
moja dziecko wsiada mi na nerwa , wyobrazcie sobie, ze młoda upodobala sobie lewa piers, i zaczynam podawac jej prawa to cyrki odstawia, albo udaje, ze nie moze brodawki chwycic ( ja lewo ona prawo, ja w gore ona w dol) albo je zachłannie za chwile sie krztusi i w ryk! ledwo przystawie do lewej to zassysa i zapada cisza...
jeszcze zeby bylo to odwrotnie, ale akurat prawa piers zawsze mialam ciutke wieksza, jak teraz nie bedzie z niej jadła to zanim ja w ogole od karmienia naturalnego odstawie, to dorobie sie mega dysproporcji... szlag mnie zaraz trafi

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-10-12 o 20:24
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 21:18   #1334
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Mamuśka pokręciła Nie miała Mireny tylko coś innego na literkę "m" Ale możliwe, żeby za założenie tego aż tyle pieniędzy brali? O tyle więcej niż za założenie miedzianej wkładki?
Cena założenia raczej się nie różni.
Różni się tylko ce3na samych wkładek.
Mirena kosztuje w zależności od apteki 650-850 zł. Do tego założenie w gabinecie u gina.

Moje dzieciątko juz śpi nakarmione cyckiem (20ml) i butelką (40 ml).
O północy kolejne karmienie i odciąganie. Więc kładę sie spać.

Życzę wszystkim spokojnej nocy, bez płaczu dziecka
Stary 2010-10-12, 21:21   #1335
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
A nie prawda Jak jest za duże tarcie to niełatwo o niespodziankę a tak serio, to gumka może pęknąć czy zsunąć się i nie koniecznie przez nieprawidłowe użytkowanie
Przeprasz am, ale uśmiałam się jak głupia Może jej gdzieś wpadł tzn, zaplątał się w ubranko czy pieluszkę? Albo wypadł gdzieś na ziemie podczas rozbierania.
Co do prezerwatywy to nam tylko raz pękła a to dlatego, że tż zakładał w zbytnim pośpiechu a tak to nigdy nic się nie stało A co do kikutka to znalazł się w śpiochach w tej części na stópkę

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Pierwsza wizyta u pediatry i nasz Olo ładnie przytyl
Przez tydzien przybylo mu 300gr, wiec chyba nie tak zle. Wazy cale 2800...
U nas tak samo 300g przybrał maluszek ale w trochę więcej niż tydzień. Też mieliśmy dzisiaj pierwszą wizytę

Co do szczepień to sama nie wiem jak ją zaszczepić, mam jeszcze troszkę czasu. Dostaliśmy receptę na wit. K i D oraz na nystatynę bo mała ma pleśniawki na języku

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Podejrzewam, ze to dlatego, ze ten lekarz zawsze robi szczegoly wywiad, jesli ktos przyjdzie w ciazy. Pamietam, ze mnie tez sie strasznie wypytywal o to jak sie zabezpieczalam itp itd. Moze po prostu przyszlo do niego X pacjentek w ciazy, ktore zle stosowaly prezerwatywy, a on wyrobil sobie opinie, ze prezerwatywy sa be?
Heh, no może

Cytat:
A ja mam trochę głupie pytanie, czy wasze dzieci też mają białe jęzki? myjecie je jakoś, wycieracie, czy tak ma być ?
Moja ma, mnie się wydawało, że to pleśniawki i dobrze mi się wydawało bo tak jest. Teraz będę musiała jej dzioba przemywać.

Cytat:
jeśli chodzi o karmienie to żadnej przyjemności erotycznej w tym nie widzę, wręcz mnie to usypia serio w nocy na siedząco przycinam komara i będę karmić do 4 grudnia wtedy syn ukończy 4 mce i przechodzimy na butle plus "słoiczkowe" dania a po roku czasu sama będę mu gotować wasi mężowie tak pieprzą od rzeczy bo sami nie karmią sorki za wyrażenie mój od początku mówi że to taka do dupy robota ze szok.. i co z tego że zdrowe dla dziecka skoro mama dostaje na łep ale on w ogóle jest przekorny do wszystkiego
no ale dzielnie karmimy...
nie dziwię się mama które przestają karmić wcale
No ja mam takie założenie, że karmię do świąt BN a potem przechodzimy na butlę. Mała będzie miała wtedy 3 miesiące i wydaje mi się, że to jej wystarczy.

Cytat:
a po co? czemu to niby ma sluzyc?
skoro je biale mleko to analogicznie czesc mleka mu (dzsiecku) bedzie sie osadzac...
Tak, ale pleśniawki się z tego robią jak w przypadku mojej młodej

Cytat:
a propos przyjemnosci odczuwanej podczas karmienia to moje pytanie chyba zostalo opacznie zrozumiane . nie pytalam czy czujecie podecenie ertyczne podczas karmienia tylko czy w ogole odczuwacie z tego jakas przyjemnosc? tak czy siak, za wszystkie odzewy pieknie dziekuje...
Musiałabym być masochistką żeby czuć z tego przyjemność
Stary 2010-10-12, 21:26   #1336
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
prosilabym o wypowiedzenie kolezanek kotre to rzeczywiscie odczuwaja?
ja naprawdęlubię karmić . Lubię patrzeć jak mała cieszy się jak ją przystawiam do piersi (przy butli, nawet z moim mlekiem, tak się nie cieszy i je mniej chętnie), lubię patrzeć jak je... A ten uśmiech od ucha do ucha mojego ukochanego najedzonego brzdąca- bezcenny
Cytat:
A my wreszcie doczekaliśmy się lekarza.
Już wiem, że posiedzimy tu dłużej niż sobie wyobrażałam.
Lekarz stwierdził, że Pascal nie przybiera na wadze, bo wczoraj nic, a dziś tylko 5 g, to tak jakby nic. Poza tym ciągle korzysta z podgrzewanego inkubatorka/łózeczka, a po wyjęciu marznie na sopelek, więc nie umie utrzymać prawidłowej temperatury.
3mam kciuki, żeby Pascalek zaczął wreszcie porządnie przybierać na wadze i trzymać temperaturę, żebyście mogli wreszcie wyjść do domu
Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Prawidłowo użyta prezerwatywa zabezpiecza w 100%.
w 100% to jedynie abstynencja
Cytat:
Olcia też mam biały. Myślałam, że to od mleka, ale pediatra powiedział, że to pleśniawki (zrobiły jej się po kuracji antybiotykiem)- przez tydzień musiałam jej teraz podawać nystatynę, żeby znikły. Ale język dalej biały i nie wiem teraz czy to mleko, czy dalej te pleśniawki Ale jutro idziemy do pediatry to zapytam
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 21:33   #1337
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Dlatego ja nigdy się na to nie zdecydowałam.
Wolałam już prezerwatywy.
My z Łukaszem do tego stopnia nie znosimy prezerwatyw, że zaszłam w ciążę w wieku niecałych 20 lat
Serio, nie znoszę ich, wolałam mieć dziecko niż używać

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Ktores wasze dziecko mialo krzywa glowke po urodzeniu??

Moje dziecko nie, ale ja tak I to o 90 stopni. Mama podkładała mi pieluszki pod policzek w nocy i z czasem się wyprostowała. Chyba

Mi karmienie nie przeszkadza, nie jest ani nieprzyjemne ani nie ma podloza erotycznego.
Zazdroszczę Próbowałam się na tym nie skupiać, ale nie da rady

Cytat:
Tak, Asia ma biały. Ja nic z tym nie robię.

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
I pytanie o Wasze zdanie
ja podaję czasem 3-4 butle sztucznego i nic złego mi się z laktacją nie dzieje Więc myślę, że Tobie też nic się nie rozreguluje, zwłaszcza od jednej butelki.

Cytat:
jeśli chodzi o tabletki to działają od 7 dnia (chyba że bierzesz je przed ukończeniem 6 tyg) niby ale ja nie wierzę w to tak jak nie wierzę że karmiąc nie zachodzi się w ciąże bo mam w śród znajomych właśnie taki przypadek - w grudniu roczek jednego na dniach urodzi się drugie
a te tabletki są bezpieczne dla karmiących

Nie wierzysz w to, tzn uważasz, że działają szybciej czy później?
Dostałam te same - Azalia

nie dziwię się mama które przestają karmić wcale

czapkę dziecięciu memu zakładamy na dwór i po kąpieli, gdy włoski są suche ściągamy ale bardziej boimy się przewiania ucha bo to ból niesamowity...
Ja też się tego boję. Zwłaszcza, że mnie to dopada czasem 2-3 razy w roku ...

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
a mi karmienie zupelnie nie kojarzy sie z niczym erotycznym.
Ale mi też nie. Nic nie poradzę, że tak do odczuwam. Nie ma dla mnie bardziej anty-erotycznej rzeczy niż karmienie dziecka, ale na hormony i odczuwanie ich działania nie mam wpływu ...

Cytat:
(ja mam zakaz podawania dziecku - nawet swojego- mleka w butli)
Dlaczego?

W końcu ktoś zajął się porządnie moją raną. Lekarz kazał przemywać 2 razy dziennie wodą utlenioną i przepisał maść. Jeśli nadal będzie podkrwawiać po 10 dniach to się zgłosić do niego. No i tabletki też dostałam Szkoda, że działają dopiero po 7 dniach Zaczynam brać od jutra.

Zarejestrowałam Asię na szczepienia, będzie to już prawie 8 tydzień, ale wcześniej nie dało rady niestety ...
Stary 2010-10-12, 21:50   #1338
ycnan
Zadomowienie

naked21,no to tylko pozazdrościć naturalnego silikonu w piersiach
Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Nie uważam siebie za mądrość i nieomylność chodzącą, ale nigdy nauka nie przychodziła mi z trudnością, a raczej- nie ucząc się jechałam na 4 i 5...
Od 2 m-ca życia byłam na sztucznym mleku.
Tak samo moja siostra:P i jakoś nawet inteligentna jest
Ja ssałam cyca przez rok , moj starszy brat przez 3miesiące (był dokarmiany sztucznym mlekiem i odechciało mu się wysilać przy cycku), a młodszy jakieś pół roku. I też jakoś nie zauważam różnic w rozwoju intelektualnym naszej trójki
Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
a propos karmiacych mezów moj jak kupował laktetor to na swoich sutkach próbował w sklepie czy ma dobre ssanie babki ze sklepu normalnie wyly ze smiechu..
Dobry
Cytat:
Moje dzieciątko juz śpi nakarmione cyckiem (20ml) i butelką (40 ml).
Super Oby tak dalej
Cytat:
A co do kikutka to znalazł się w śpiochach w tej części na stópkę

Moje dziecię chyba się wycwaniło i na noc się najada na maxa z dwóch piersi W trakcie dnia, ssie tylko z jednej piersi około 10minut, ale po kąpaniu wieczorkiem już nie. Też ssie po 10minut, tylko, że najpierw z jednej piersi wysysa, a potem zaczyna się wiercić, wypuszcza sutka i drze się o jeszcze. Jak daję tą samą pierś (bo jak nacisnę to coś leci) to znowu się rzuca i krzyczy, a jak podam drugą, to zasysa z zapałem przez kolejne 10minut ...Cwaniaczek z miodkiem w uszach
Stary 2010-10-12, 22:04   #1339
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:

zabilas mnie falbala

Moni- dziekuje za numer

Ycnan- a to masz malego Szelmę Cwaniak jak nic Moj narazie ssie ciagle z jednej piersi (rzadko z dwoch) ale wydluzyl czas do 15-20min (a cycki ostatnio to az mi puchna, tak mi podkrecil ilosc)
Naked- zazdroszcze braku rozstepow na mleczarniach. Ja niestety mam ich w cholere, za to cycuchy tez jedrne i brodawki w porzadeczku Maz moj to jest w pozytywnym szoku ciagle!

Dziecko mi spi, nawet nie marudzilo po kapaniu przy kladzeniu do lozeczka. Wiec lece spac choc troche przed kolejnym karmieniem.
Dobranoc Mamusie i Male Ssaczki
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 22:13   #1340
bordowa
Wtajemniczenie

Coś na miły wieczór

http://www.youtube.com/watch?v=UgWHIguqnGg
Stary 2010-10-12, 22:48   #1341
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Jejku, dopiero jak się porówna go do kogoś innego to widać jaki Pascalek jest malutki

Cytat:
No trudno Ci sie dziwic, ja tez cieszylabym gdybym miala taka perspektywe Nie wiem jak bedzie to dalej wygladac, ale tez zamierzam tez przejsc na butle. Moja mama karmila nas (mnie i brata) 3 miesiace a pozniej przeszła na butle. I dostawialismy zwykle krowie mleko na pol z woda i jakos chorzy nie wyroslismy.
Ja też karmiona butlą po 3 miesiącu byłam i chyba z głową mam wszystko ok - chyba...

Cytat:
Wiec dla mnie to mit ktory warto by bylo w koncu obalic... wiadomo alergie alergiami, ale na kolki dieta matki na pewno nie ma wplywu...
Nam tak mówili na SR - że to co matka je nie ma wpływu na kolki. Co innego alergie pokarmowe, ale kolki są z innego powodu niż dieta matki.

Wczoraj zrobiłam zdjęcie mojej małej księżniczce w niebieskiej sukienusi.
Strasznie słodko wyglądała moim zdaniem.

Czy wy też codziennie robicie pranie? Ja nie zrobiłam przez 2 dni i brakło mi ciuszków... ale ja czasem przebieram po 4-5 razy dziennie bo mi się czasem mała posikuje. Dzisiaj mi na przykład osikała ścianę w sypialni a wczoraj wieczorem mała osrała tż-ta

Powiem wam, że jak jej ta lekarka zaglądnęła do pampersa to wiele ryzykowała, tym bardziej, że młoda strzeliła kupę dosłownie w 30s po badaniu i oczywiście musiałam ją przebierać w gabinecie bo darłą się wniebogłosy
Stary 2010-10-12, 23:04   #1342
NIKaP-n
BAN stały

Klari jak tak dalej pójdzie, to będziemy roić wizażową zrzutę na pampersy dla Was Niezła produkcja
Oczywiście Mała wygląda bosko w sukienusi

gabi miałam Tobie pisać, że Kinia superowa a trądzikiem się nie martw, przejdzie. Dziwię się tylko, bom czytała, że z tym się nic nie robi, że samo schodzi ale się nie wymądrzam, bo tylko w necie czytałam. Myślałam, że Pabluś ma na buźce, a to potówy były...

Dla mnie karmienie piersią było cudownym przyżyciem, najwspanialszym Moje Maleństwo z zaciśniętymi piąchami- walczące o parę kropele mleka... jak ja Go kocham

bordowa Ty gówniaro :P:P:P sorry- musiałam sobie ulżyć jak ja bym chciała mieć tą dychę mniej i tak ułożone życie jak teraz...echh

Zuzolku no problemos, całusek dla Olusia

ycnan mówisz, że serio nie widać różnicy ? No pomyśl, na pewno brachole za Tobą nadążają?

co do różnic jedzenia i opróżniania piersi, to w nocy jest inne mleko, inna konsystencja i widocznie Mały czuje, że to solidniejsze i chce się porządnie nafutrować na noc

Edytowane przez NIKaP-n
Czas edycji: 2010-10-12 o 23:07
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 23:10   #1343
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Wczoraj zrobiłam zdjęcie mojej małej księżniczce w niebieskiej sukienusi.
Strasznie słodko wyglądała moim zdaniem.
Moim też Słodka kobietka, to i słodko wygląda
A pranie robię raz na tydzień chyba. Opanowałam technikę zapinania pieluszek na tyle, że ubranka raczej nie mokną ...Choć zdarza się, że zaspana mamuśka w nocy, po ciemku jakoś krzywo zarzuci pampersa i potem wszystko trzeba zmieniać A podczas przebierania raz mi się zdarzyło, że mały siknął jakoś sobie pod pachę A! I w niedzielę u teściowej, spłynęło po pieluszce flanelowej, którą podłożyłam na fotelu ...przy okazji odkryłam, że teściowa ma krzywy fotel, bo byłam pewna, że jest zupełnie płaski
A dziś Borysowi, zaraz po wypuszczeniu cycka, poleciało z buźki mnuuustwo mleka i wszystko błyskawicznie spłynęło... na plecki I musiałam go rozbierać do golaska, żeby wymyć

bordowa, ja byłam przekonana, ze Ty masz jakieś 27-28 lat, nie wiem czemu. a Ty taka młoda...

NIKaP-n, przyznam, że czasem mam wątpliwości co do ich inteligencji...

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-10-12 o 23:13
Stary 2010-10-12, 23:33   #1344
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Moim też Słodka kobietka, to i słodko wygląda
A pranie robię raz na tydzień chyba. Opanowałam technikę zapinania pieluszek na tyle, że ubranka raczej nie mokną ...Choć zdarza się, że zaspana mamuśka w nocy, po ciemku jakoś krzywo zarzuci pampersa i potem wszystko trzeba zmieniać A podczas przebierania raz mi się zdarzyło, że mały siknął jakoś sobie pod pachę A! I w niedzielę u teściowej, spłynęło po pieluszce flanelowej, którą podłożyłam na fotelu ...przy okazji odkryłam, że teściowa ma krzywy fotel, bo byłam pewna, że jest zupełnie płaski
A dziś Borysowi, zaraz po wypuszczeniu cycka, poleciało z buźki mnuuustwo mleka i wszystko błyskawicznie spłynęło... na plecki I musiałam go rozbierać do golaska, żeby wymyć
Nasza się posikuje podczas zmiany pieluchy a nie dlatego, że jest źle zawinięta. Zaczęłam jej zakrywać krocze i jest trochę lepiej tzn. nie za każdym razem posika sobie ubranko. Bo pampka przesikać to jej się jeszcze nie zdarzyło A co do prania raz w tygodniu to nie ma szans... teraz wiem, że muszę prać co max. 2 dni.

A synuś zdolny. O chłopcach wiedziałam, że różne potrafią cuda zrobić z sikaniem, ale że dziewczynki też umieją to nie miałam pojęcia

NIKaP-n zużycie pampków to raczej mamy w normie mniej więcej 8-12 zależy od dnia i sytuacji.
Stary 2010-10-13, 09:02   #1345
Klarissa
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanie jak podajeciu maluszkom leki? Wczoraj po wizycie u pediatry dostaliśmy wit. KiD oraz Dicoflor - zamierzam to w ściągniętym mleku rozpuścić, ale mam pytanie - ktoś pisał, że stosował nystatyne na pleśniawki - jak to robiłyście? Wiem, że to trzeba rozpuścić, ale jak ja mam jej buzię w środku przemywać jak ona dzioba nie otwiera
Stary 2010-10-13, 09:18   #1346
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Moja ma, mnie się wydawało, że to pleśniawki i dobrze mi się wydawało bo tak jest. Teraz będę musiała jej dzioba przemywać.
Cytat:
Dziewczyny mam pytanie jak podajeciu maluszkom leki? Wczoraj po wizycie u pediatry dostaliśmy wit. KiD oraz Dicoflor - zamierzam to w ściągniętym mleku rozpuścić, ale mam pytanie - ktoś pisał, że stosował nystatyne na pleśniawki - jak to robiłyście? Wiem, że to trzeba rozpuścić, ale jak ja mam jej buzię w środku przemywać jak ona dzioba nie otwiera
Moja też miała.Położna kazała kupic Aftin i nakładać troszke na gazić i scierać z języczka i wewnątrz policzków szybko zeszło
Stary 2010-10-13, 09:24   #1347
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Klarissa- faktycznie przesłodko w sukienusi i jak ładnie z tatusiem wygląda

ja mojemu z trudem podaje nawet kropelki, więc leków na łyżeczce sobie nie wyobrażam

jutro i nas czeka wizyta u pediatry myslała, że to normalne, ale lepiej skonsultować. Mój mały ciągle trzyma zaciśnięte piąstki. Od tego ma widzę przykurcz kciuków i palców wskazujących jak prostuje na chwilę dłonie to te paluszki się nie prostują a wskazujące to aż się krzywe zrobiły od tego zaciskania. Próbowałam mu masować, ale musiałabym je wyprostowac na siłę..

Bordowa- też bym chciała mieć 20 lat
Stary 2010-10-13, 09:25   #1348
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Czy wy też codziennie robicie pranie? Ja nie zrobiłam przez 2 dni i brakło mi ciuszków...
Ja robię teraz 1-2 razy w tygodniu, ale jak Asia nosiła ubranka 56 a ich miałam mniej to raz na 2 dni musiałam ...

Jak słodko Twoja córcia patrzy na Tżta

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
bordowa Ty gówniaro :P:P:P sorry- musiałam sobie ulżyć jak ja bym chciała mieć tą dychę mniej i tak ułożone życie jak teraz...echh
Nie ma sprawy
Ja się cieszę, że już mam rodzinkę założoną (prawie, bo ślubu brak) tylko nie wiem gdzie ja teraz pracę dostanę ze średnim wykształceniem, a iść do pracy muszę od przyszłego roku.

Cytat:
bordowa, ja byłam przekonana, ze Ty masz jakieś 27-28 lat, nie wiem czemu. a Ty taka młoda...
To chyba znaczy, że w miarę inteligentna jestem, skoro po wypowiedziach nie widać, żem gówniara

Dziś zaczynam brać tabletki, ciekawe jak to się uda z moją niesystematycznością

Mpik Zapomniałam Ci powiedzieć, że masz cudowny avatar

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2010-10-13 o 09:34
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 09:34   #1349
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Martucha ty chyba stosujesz/stosowałaś Plantex.Powiedz mi dobra kobieto czy ty to dawałaś Patowi do picia czy sama piłaś?Ile razy dziennie?
zgadzam się z wszystkim dotyczącym karmienia..
a plantex do ukończenia miesiąca piłam ja, a potem Pat - raz dziennie pomogło ale w smaku jest ochydne

Cytat:
Moja mama jest dzielną kobietą, bo trafiła do mnie
Humorek też mi się poprawił jak ich tylko zobaczyłam, czyli mamę i moje dzieci.

Pascalek przespał dzielnie cały spacerek. Pogodę mamy cudną, aż trudno uwierzyć, że to październik.

cudnie razem wyglądacie

Cytat:
no pewnie ze propagada! I to bankowo wymyslona przez jakiegos faceta, tak jak swego czasu czytalam, ze jakis naukowiec z USA wypowiadał sie, ze ciaza trwa 3 miesiace za krotko... no normalnie noz sie w kieszeni otwiera jak czytam o takim czyms

skad ja wszytsko znam... zapomnialas dorzucic ciagle wymieniania wykladek latkacyjnych, budzenia sie w zalanej mlekiem poscieli i przede wszytskim niemoznosci dzielenia tego obowiazku z partnerem (ja mam zakaz podawania dziecku - nawet swojego- mleka w butli). Kasienka ja bym olala na Twoim miejscu tego indyka i marchewke, bo jak swego czasu pisalam, jesli dziecko ma miec kolki to bedzie je miec nawet jesli bedziesz jadła same suchary. Ja zjadłam wczoraj placki z cukini, papryki, 2 zabkow czosnku smazonych na oleju i mlodej nic nie bylo... a mi odbijało sie do 23ciej. Wiec dla mnie to mit ktory warto by bylo w koncu obalic... wiadomo alergie alergiami, ale na kolki dieta matki na pewno nie ma wplywu...
też o tym słyszałam dlatego niby 3 pierwsze mce życia dziecka powinno traktować się jak 4 trymestr i na wszytko mu pozwalać ehe ehe...
a co do zmian wkładek itd to masz zupełną rację

Cytat:
Napisane przez Binka0310 Pokaż wiadomość
t
poratuje ktoras ta suszarka???
rece mi odpadaja bo ilez mozna nosic prawie 4 kilo caly dzien
już wysyłam na pw

Cytat:
ja tez poprosze suszarke casta-bu@wp.pl
na pw wysyłam

Cytat:
no ja tez zamierzam od czasu do czasu podawać mu flaszkę sztucznego no i będąc na studiach mama też mu wtedy będzie takie zapodawać

aa i dołączam również do fanklubu Twojego męża

i ja poproszę dźwięk suszarki chociaż wątpię czy zadziała taki z kompa, bo prysznic i odkurzacz nie działają. a suszarka ta prawdziwa czyni cuda
poshlady@wp.pl
suszarka poszłą na pw

a co do mojego męża to bez przesady bo tu jakiś aniołek wyszedł on ma 3 znaczące zalety
1. zawsze stoi po mojej stronie w walce ja kontra świat czy ja kontra teściowa, nawet jak się ze mną nie zgadza to powie to jak będziemy sami ale tak dzielnie mnie broni
2. sprząta gotuje (nie pierze nie prasuje ) a reszta tak
3. uwielbia zajmować się synem w ogóle kocha dzieci i jak się widujemy z dzieciatymi znajomymi to ląduje na podłodze i się bawi z nimi olewając dorosłe towarzycho no taki duży dzieciak;D

i za te 3 zalety ma u mnie ogromny plus.. ale czasem tak potrafi w****.... że mam ochote go udusić wiec przystopować prosze

Cytat:
Powinno się tak każdemu mądremu tatusiowi przystawić dziecko do cycka i niech by tak possało chwilkę Poczuliby jak to wspaniałe uczucie
i to jest to co ja zrobiłam mojemu mężowi - kazałam mu wsadzić młodemu do buzi najmniejszy palec (oczywiście pazurki obcięte rączka umyta) i palcem dotknąc podniebienia za dziąsłami u góry i potrzymać a Pat w sekundę zassał, mąż zrobił taaaaaaaaaaaaaaaką minę i przestał lubić karmienie piersią

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Ja też się tego boję. Zwłaszcza, że mnie to dopada czasem 2-3 razy w roku ...
wolałabym poczekać 7 dni nawet jak nie minęło 6tyg po porodzie, bo wizja 2 dziecka mi nie leży

Cytat:
Czy wy też codziennie robicie pranie? Ja nie zrobiłam przez 2 dni i brakło mi ciuszków... ale ja czasem przebieram po 4-5 razy dziennie bo mi się czasem mała posikuje. Dzisiaj mi na przykład osikała ścianę w sypialni a wczoraj wieczorem mała osrała tż-ta

Powiem wam, że jak jej ta lekarka zaglądnęła do pampersa to wiele ryzykowała, tym bardziej, że młoda strzeliła kupę dosłownie w 30s po badaniu i oczywiście musiałam ją przebierać w gabinecie bo darłą się wniebogłosy
cudownie wyglądacie, na początku robiłam pranie co 2 dzień teraz raz na tydzień? robiłam w ostatnią sobotę i na razie mi nie spieszno..

Cytat:
wita k i d miałam w kapsułkach urywłam łepek i wkraplałam do buzi

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-10-13 o 09:43
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 09:36   #1350
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
jutro i nas czeka wizyta u pediatry myslała, że to normalne, ale lepiej skonsultować. Mój mały ciągle trzyma zaciśnięte piąstki. Od tego ma widzę przykurcz kciuków i palców wskazujących jak prostuje na chwilę dłonie to te paluszki się nie prostują a wskazujące to aż się krzywe zrobiły od tego zaciskania. Próbowałam mu masować, ale musiałabym je wyprostowac na siłę..

Trzymam kciuki

Bordowa- też bym chciała mieć 20 lat
Ty chyba nie jesteś dużo starsza?

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości