Majowo-czerwcowe mamy 2011 :) - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-14, 11:31   #2761
asiak1981
Rozeznanie

Dot.: Majowo-czerwcowe mamy 2011 :)

Cytat:
Napisane przez listopadowa80 Pokaż wiadomość
J
Co do pomiarów usg - dokładnie tak jak napisałaś - na 4d jest super obraz i w ogóle, natomiast wszelkie pomiary, przepływy oceniane są na zwykłym usg (u mnie było to tak szczegółowe, że nawet narządy wewnętrzne było widać). Aha - miałam łączone: usg przez brzuch i dowcipne. I powiem wam szczerze, że na dowcipnym było więcej widać - np. żołądek, nerki, naczynia śródpiersia górnego, pęcherz moczowy
zgadzam się z tobą u nas tez super było widać na dowcipnym, nawet żołądeczek, tylko paluszków jeszcze nie mógł sprawdzić

dziewczyny ja na allegro kupiłam takie spodnie
http://allegro.pl/ciazowe-jeansy-z-e...271337472.html
przyszły wczoraj, niby to jeans ale takie sztywny, mi to nie przeszkadza, bo bałam się że będą za cienkie na zimę. wzięłam M bo sugerowałam się obwodem bioder głównie żeby z tyłka nie zleciały. Generalnie szału nie robią ale za tą cenę to jestem bardzo zadowolona

Wojtuś, ur. 3.05.2011 r.

asiak1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 11:33   #2762
AlicjaH
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez spice1985 Pokaż wiadomość
Dzięki Ala chyba im mniej człowiek w necie czyta tym zdrowszy jest...Bo tak to można by całą listę badań laboratoryjnych porobić:P Liczę że wszystko ok Jeszcze czytałam że przy urealpasmie i chlamydii sa problemy z zajściem w ciąże. Co za cholerne choróbska.
W ogóle teraz się tyle badan robi, a moja mama np mówiła mi że w 8 mscu dopiero do ginekologa poszła;] Nieźle co? Kiedyś to się niczym chyba nie przejmowali A teraz toksoplazmozy, cytomegalie, HPV i człowiek się tylko stresuje i szkodzi dziecku.
Masz rację,
ja idę teraz mam mieć cytologię i szczerze? Powiem ginowi że jej nie chce
Mam polipy na szyjce i nadżerke
badania morfologia i inne nie wskazały nic rakowego i nie chce sie już więcej denerwoawać dlatego cyto wykonam po porodzie
Mam nadciśnienie i to mi wystarczy

Edytowane przez AlicjaH
Czas edycji: 2010-10-14 o 11:35
AlicjaH jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 11:34   #2763
Catia88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 24kasia86 Pokaż wiadomość
hejka, ja tez chodze na nfz i nie narzekam. Gina mam co 2-3 tygodnie a usg raz w miesiacu. Wszystkie badania mialam za darmo i jestem mile zaskoczona obsluga w mojej przychodni ( po pobraniu krwi zemdlalam i panie pielegniarki mnie cucily a nawet herbatki zrobily). Uwazam ze jak pracuje to mi sie nalezy. Tez wszystkie badania prywatnie sa bardzo drogie, mnie nie stac placic ok. 400 zl w miesiacu za nie...tez mam duzo wydatkow, wynajmujemy mieszkanie a rodzicow mamy 80km stad. Jestesmy zdani na siebie.
Ja podobnie jak Ty, teraz chodze na NFZ i póki co jestem miło zaskoczona Narazie nie spotkałam się z jakimiś niemiłymi babami czy innymi problemami, oby tak dalej. Bardzo zadowolona jestem z mojej lekarki, która przyjmuje równiez prywatnie, pierwszy raz u niej byłam prywatnie i sama mi powiedziała żebym przyszła na NFZ żebym nie musiała płacić Super. Tak powinno być zawsze i wszędzie.... Oczywiście za dodatkowe bad. trzeba płacić ale zawsze to już jakieś koszty odpadają

Cytat:
Napisane przez anulinka2009 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj zaserwuję gulasz. A od chęci będzie zależeć z czym.
Mam ochotę z plackami ziemniaczanymi. Ale kto te ziemniaki zetrze, jak TŻ znowu na badania pojechał.
Jak mi ochota przejdzie to z ryżem będzie.

Byłam 2 dni temu w hurtowni z bielizną i ciuchami i kupiłam sobie super cycnik za całe 8,90 zł. W końcu moja mleczarnia ma odpowiednie oparcie . Niestety chiński, ale patrząc na cenę i wykonanie jestem jak najbardziej na tak.
Całe życie miałam takie typowe 75B, a teraz już 80C.
Ajjj,moja mama ostatnio zrobiła takie przepyszne placki ziemniaczane z pieczarkami... jak sobie je przypomne to aż mi ślinka cieknie

Szalony zakup zrobiłaś Mi też niestety pasuje się wybrać na jakieś zakupy odzieżowe Ach,żebym trafiła na takie ceny jak Ty..

Cytat:
W ogóle teraz się tyle badan robi, a moja mama np mówiła mi że w 8 mscu dopiero do ginekologa poszła;] Nieźle co? Kiedyś to się niczym chyba nie przejmowali A teraz toksoplazmozy, cytomegalie, HPV i człowiek się tylko stresuje i szkodzi dziecku.
Szczerze mówiąc pierwsze słyszę o tej ureaplazmie Dokładnie, masz rację! Kiedys to kobiety zrobiły jakieś podstawowe badania w ciąży,albo i ich nie zrobiły i dzieci rodziły się zdrowe, a teraz... nie wiem,takie szaleństwa z tymi badaniami... Najbardziej to pasowałoby co chwilę latać do lekarza,ach Chociaż tez mi się wydaję,że często kobity same się trochę niepotrzebnie nakręcają,ale z drugiej str rozumiem, bo tu chodzi o zdrowie Dziecka.

Catia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 11:46   #2764
kruczaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez violisia Pokaż wiadomość
slicznie rosnie dzidzial widze ze tez masz mala roznice z terminie a usg

a ja wlasnie sobie policzylam ze chyba do lekarza sie wybiore 2 listopada, ale nie wiem czy nie wyjezdza gdzies z powodu 1 listopada, bo mialam byc za iesiac wiec wypada to wtorek a nie czwartek 4-go to znowu 2 dni wczesniej nie?
A lekarz nie wyznacza Ci następnego terminu wizyty na konkretny dzień?? Ja mam na 9.11, a pózniej na 16.12. Na nastepnąwizytę mam zrobić badaniaa: morfologię, glukozę, z moczu coś tam, toxo i WR (co to jest??)

Edytowane przez kruczaa
Czas edycji: 2010-10-14 o 11:48
kruczaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 11:46   #2765
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Cytat:
Napisane przez Catia88 Pokaż wiadomość
Szalony zakup zrobiłaś Mi też niestety pasuje się wybrać na jakieś zakupy odzieżowe Ach,żebym trafiła na takie ceny jak Ty..

Jestem tak zadowolona z zakupu, że jak będę jeszcze kiedyś w okolicy to sobie czarny dokupię, bo na zimę to raczej dla mnie praktyczniejszy ( więcej ciemnych rzeczy noszę ). Hurtownia naprawdę super ( bielizna, piżamy, obuwie, odzież ) i to naprawdę w cenach hurtowych ( moja mama pracowała kiedyś w sklepie i kupowała tam towar, po przejściu na emeryturę właściciele hurtowni powiedzieli, że zapraszają dalej na zakupy, więc raz za czas jedziemy tam poszaleć - ostatnio prawie 300 zł tam zastawiłam ).
anulinka2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 11:48   #2766
Aliczka88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Catia88 Pokaż wiadomość

Szczerze mówiąc pierwsze słyszę o tej ureaplazmie Dokładnie, masz rację! Kiedys to kobiety zrobiły jakieś podstawowe badania w ciąży,albo i ich nie zrobiły i dzieci rodziły się zdrowe, a teraz... nie wiem,takie szaleństwa z tymi badaniami... Najbardziej to pasowałoby co chwilę latać do lekarza,ach Chociaż tez mi się wydaję,że często kobity same się trochę niepotrzebnie nakręcają,ale z drugiej str rozumiem, bo tu chodzi o zdrowie Dziecka.
I święta prawda!! Mama mówi że w każdym domu było po 4 koty, myszy, krowy, cała stajnia do obrobienia! Nie było czasu żeby leżeć i odpoczywać. Ze 2 razy pasowało iśc do lekarza i to wszystko. Nie miały żadnego dostępu do informacji na temat badan, lekarstw czy chorób. I jakoś każdy rodził sie zdrowy i kobiety normalnie rodziły. A dziś, jak sie dowiedzą ze w ciąży to po 30 razy do lekarza, najlepiej do 4 różnych, koty oddają do schroniska i co powiedział mój lekarz PANIKUJĄ każdym wynikiem badań czy nową informacją przeczytaną w internecie. Moja babcia sie w grobie przewraca hahaha. Ja stwierdziłam ze nie bede szperac i czytać jakie każda miała przezycia i doświadczenia. Jedyne co to pisze tu z Wami - bo w kupie siła

Żona
Mama Misia

Makijażystka
Aliczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 11:51   #2767
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AlicjaH Pokaż wiadomość
Masz rację,
ja idę teraz mam mieć cytologię i szczerze? Powiem ginowi że jej nie chce
Mam polipy na szyjce i nadżerke
badania morfologia i inne nie wskazały nic rakowego i nie chce sie już więcej denerwoawać dlatego cyto wykonam po porodzie
Mam nadciśnienie i to mi wystarczy
Ja wczoraj odebrałam cytologii wyniki chociaż leżały już 3 tyg i czekaly Na szczęście wszystko ok: gr II wg Papa, a wg tego drugiego (Bas...?) IA IB

Zęby Hanusi
spice1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 11:52   #2768
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Dostałam właśnie od brata ( pożyczył mi ) tą nakładkę na pas bezpieczeństwa do auta. Chociaż tak naprawdę to taka poduszka mocowana do siedzenia, z takim miejscem na pas bezpieczeństwa.
Jutro rano, jak pojadę z TŻ do szpitala, to przetestuję i dam Wam znać, jakie wrażenia
Stary 2010-10-14, 11:53   #2769
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kruczaa Pokaż wiadomość
A lekarz nie wyznacza Ci następnego terminu wizyty na konkretny dzień?? Ja mam na 9.11, a pózniej na 16.12. Na nastepnąwizytę mam zrobić badaniaa: morfologię, glukozę, z moczu coś tam, toxo i WR (co to jest??)
WR lub VDRL to kiła

Zęby Hanusi
Stary 2010-10-14, 12:00   #2770
Catia88
Rozeznanie

Anulinka- to wcale się nie dziwię,że lubisz tam chodzić Poszperać w takich hurtowniach to dobra rzecz!
Ciekawa jestem jak ta nakładka będzie się spisywać.

Oj dokładnie Aliczka, ja tez staram się nie panikować. Jestem młoda ( z resztą chyba jesteśmy w tym samym wieku ), zdrowa, i mam nadzieję,że dzidzia będzie równiez zdrowiutka

Catia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 12:02   #2771
24kasia86
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do 24kasia86 GG do 24kasia86

Cytat:
Dzięki Ala chyba im mniej człowiek w necie czyta tym zdrowszy jest...Bo tak to można by całą listę badań laboratoryjnych porobić:P Liczę że wszystko ok Jeszcze czytałam że przy urealpasmie i chlamydii sa problemy z zajściem w ciąże. Co za cholerne choróbska.
dokladnie, moja babcia to w ogole u ginekologa nie byla, a rodzila mojego tate w domku

dziewczynki ale sie obijam, siedze w pidzamie i szlafroku przed kompem, gary czekaja na mycie i garnki na obiadek

najtrudniej zaczac

moj Tż pracuje teraz od 7 do 22 ( o 17 wpada na obiad) masakra brakuje mi go.... ale ma tyle roboty ze szok...

glupio mi tak bo ja nic nie robie i sypiam co najmniej do 9
Nikosia

24kasia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 12:03   #2772
kruczaa
Rozeznanie

Cytat:
WR lub VDRL to kiła
Dzięki za odpowiedź, a to badanie jest robione z krwi??
kruczaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 12:13   #2773
AlicjaH
Rozeznanie

Tak wspominacie jak to kiedyś było -przypomniała mi się historia mojej babci
Moja babcia była Rosjanka kiedy urodziła mojego wujka a ten nie chciał spać parzono makowinę /wywar z maków polnych wiadomo co to ;-)/ i dawała mu do picia /tak robiły wszystkie kobiety. Wujek spał po 3dni i nic nie widziała w tym złego bo tak robiono i nigdy żadne dziecko nie umarło.
Stary 2010-10-14, 12:16   #2774
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
dokladnie, moja babcia to w ogole u ginekologa nie byla, a rodzila mojego tate w domku

dziewczynki ale sie obijam, siedze w pidzamie i szlafroku przed kompem, gary czekaja na mycie i garnki na obiadek

najtrudniej zaczac

moj Tż pracuje teraz od 7 do 22 ( o 17 wpada na obiad) masakra brakuje mi go.... ale ma tyle roboty ze szok...

glupio mi tak bo ja nic nie robie i sypiam co najmniej do 9
Od 7 do 22? O żes w morde że tak powiem, to co on robi??? I w ogóle co to za etat tylo godzinny. Współczuje. Mój wraca po 15 na szczęście, trochę sobie wieczorem pracuje w domu bo ma swoją firmę.

Ja też się obijam, jeszcze w piżamie, ale zdazyłam w międzyczasie pomyć naczynia, zaścielić łózko i umyć podłogi;p Aaaaaaaa i pranie wstawiłam

Ja dzisiaj na obiad robię makaorn, sos śmietanowo pomidorowy i kawalki kurczaka. Proste i szybkie

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

Cytat:
Dzięki za odpowiedź, a to badanie jest robione z krwi??
Tak, z krwi. Zrobią Ci razem ze wszystkimi podstawowymi badaniami.

Zęby Hanusi
Stary 2010-10-14, 12:24   #2775
24kasia86
Wtajemniczenie

mam pytanie: ile razy w czasie ciazy trzeba robic te badania krwi i moczu i kiedy? ja jestem w 13tyg i mialam jak na razie tylko raz. Cytologie zaproponowala mi na styczen (wtedy koncze 25 lat i bede miec za darmo) ale czy warto tyle czekac??

nie zrobilam jeszcze badan na Hcv ( co to jest) bo pani mi nie zaznaczyla na pierwszym skierowaniu, zwlekam z tym bo tak strasznie nie lubie jak mi krew pobieraja. Za kazdym razem mdleje

Od 3 dni boli mnie glowa raz mocniej raz slabiej... ogolnie ostatnio jak mierzyla mi cisnienie mialam 96/57 niskie. Nie wymiotuje juz, nawet mnie brzuszek nie boli a juz mam zle mysli a moze cos nie tak z moim malenstwem?????
a usg dopiero 20.10

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

[QUOTE=spice1985;22661355]Od 7 do 22? O żes w morde że tak powiem, to co on robi??? I w ogóle co to za etat tylo godzinny. Współczuje. Mój wraca po 15 na szczęście, trochę sobie wieczorem pracuje w domu bo ma swoją firmę.

Ja też się obijam, jeszcze w piżamie, ale zdazyłam w międzyczasie pomyć naczynia, zaścielić łózko i umyć podłogi;p Aaaaaaaa i pranie wstawiłam

Ja dzisiaj na obiad robię makaorn, sos śmietanowo pomidorowy i kawalki kurczaka. Proste i szybkie[COLOR="Silver"]

jest lakiernikiem meblowym, u siebie pracuje do 17 a pozniej dorabia u kolegi na "czarno". Tez mi sie wierzyc nie chce bo ja bym rady nie dala... na szczescie tak dodatkowa robota jest od czasu do czasu a jakies 1000zl jeszcze wpadnie...choc ja bym wolala zeby w domku siedzial

makaron z sosem ( tzn pomidory ze smiatana???? ) plus miesko- pewnie dobre

ty sie przynajmniej nie lenisz tak jak ja
Nikosia

Stary 2010-10-14, 12:28   #2776
spice1985
Zadomowienie

[QUOTE=24kasia86;22661457]mam pytanie: ile razy w czasie ciazy trzeba robic te badania krwi i moczu i kiedy? ja jestem w 13tyg i mialam jak na razie tylko raz. Cytologie zaproponowala mi na styczen (wtedy koncze 25 lat i bede miec za darmo) ale czy warto tyle czekac??

nie zrobilam jeszcze badan na Hcv ( co to jest) bo pani mi nie zaznaczyla na pierwszym skierowaniu, zwlekam z tym bo tak strasznie nie lubie jak mi krew pobieraja. Za kazdym razem mdleje

Od 3 dni boli mnie glowa raz mocniej raz slabiej... ogolnie ostatnio jak mierzyla mi cisnienie mialam 96/57 niskie. Nie wymiotuje juz, nawet mnie brzuszek nie boli a juz mam zle mysli a moze cos nie tak z moim malenstwem?????
a usg dopiero 20.10

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Od 7 do 22? O żes w morde że tak powiem, to co on robi??? I w ogóle co to za etat tylo godzinny. Współczuje. Mój wraca po 15 na szczęście, trochę sobie wieczorem pracuje w domu bo ma swoją firmę.

Ja dzisiaj na obiad robię makaorn, sos śmietanowo pomidorowy i kawalki kurczaka. Proste i szybkie[COLOR="Silver"]

jest lakiernikiem meblowym, u siebie pracuje do 17 a pozniej dorabia u kolegi na "czarno". Tez mi sie wierzyc nie chce bo ja bym rady nie dala... na szczescie tak dodatkowa robota jest od czasu do czasu a jakies 1000zl jeszcze wpadnie...choc ja bym wolala zeby w domku siedzial

makaron z sosem ( tzn pomidory ze smiatana???? ) plus miesko- pewnie dobre

ty sie przynajmniej nie lenisz tak jak ja
HCV to Wirusowe Zapalenie Wątroby typu C ( WZW C). U nas przewaznie zlecają tylko badania na Wirusowe Zapalenie Wątroby typu B ( WZW B), czyli HBV inaczej HBs Ag. Ja miałam robione na HCV i na HBV wcześniej bo szczepiłam się na WZW B. Nie wiem czemu nie zlecają w standardzie HCV, pewnie dlatego że HBV łatwiej się zarazić (wystarczy niewidoczna gołym okiem ilość krwi, a poza tym wirus ten znajduje się również w ślinie, wydzielinach płciowych i chyba w moczu, a HCV tylko we krwi)

A co do obiadu, to jeszcze prościej: sos śmietanowo-pomidorowy Knorr (pycha), podsmażony kurczak i makaron Polecam

Zęby Hanusi

Edytowane przez spice1985
Czas edycji: 2010-10-14 o 12:30
Stary 2010-10-14, 12:30   #2777
listopadowa80
Zakorzenienie

Antje, czytając info na necie na temat ureaplazmy to oczywiście włosy dęba stają. Niemniej jednak inne bakterie (o których się nie mówi) mogą mieć podobne konsekwencje. Ponadto, przeglądając artykuły na necie odnośnie różnych zagrożeń w ciąży często mam wrażenie, że są one napisane w zbyt drastyczny sposób - i chyba zupełnie niepotrzebnie . Tak jak dziewczyny już napisały - kiedyś kobiety nie chodziły do gina, badania krwi - może jedno w całej ciąży, o badaniu usg mogły zapomnieć, cytologię też nie wiem, czy naszym babciom robiono, jadły to co było, często ciężko pracowały w polu, warunki mieszkaniowe (chodzi mi o higienę) pozostawiały wiele do życzenia i rodziły zdrowe dzieci - nierzadko w domu czy nawet w polu (jak moja babcia). Uważam, że powinnaś zachować spokój, twój gin. z pewnością przepisze Tobie właściwy antybiotyk i wszystko skończy się dobrze
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 12:31   #2778
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
Moja babcia była Rosjanka kiedy urodziła mojego wujka a ten nie chciał spać parzono makowinę /wywar z maków polnych wiadomo co to ;-)/ i dawała mu do picia /tak robiły wszystkie kobiety. Wujek spał po 3dni i nic nie widziała w tym złego bo tak robiono i nigdy żadne dziecko nie umarło.
Dobreeeeeee <hahaha>. to masz rosyjskie korzenie?;]

Zęby Hanusi
Stary 2010-10-14, 12:31   #2779
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
to gratuluje, nie masz kiły

No to zaje....cie Ja zapłaciłam wczoraj 165 zł Te koszty mnie wykończa, w środę wizyta 120 zł...Mogłam sobie jakiś pakiet wykupić...

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

A ja wczoraj też mialam taką ochotę na fastfooda (chyba z 4 msce nie jadłam) ze zjadłam Wieśmaka i trochę frytek i napisałam się trochę coli Ale nie piję w ogóle kawy wiec nie besztam się za tą colę zwł że to pierwszy raz cola od kiedy jestem w ciaży.

A te "kratki" to u mnie się nazywa "Przysmak Świętokrzyski"
u mnie tez : to tez napisalam chyba pozniej przysmak swietokrzyski
ale rzadko gdzie mozna kupic
a to moj smak dziecinstwa
Cytat:
OMG No to ładnie
Kurcze dlaczego on mi tego na toxo nie dał? hmmm
Ja jutro płacę tylko 50zł /usg plus doppler ;-)/ A reszta na kasę ;-)
Szczerze to jestem miło zaskoczona moim ginem dzwonie wczoraj i on że już za 2h mogę przyjść -ja że badań nie mam a on że jutro-nie bardzo mi pasowało bo dziś od 8-16 a nie mam z kim Zuli zostawić więc na piątek na 18 tak jak mi pasowało i to na kasę ;-)

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Kolejek nie ma a sprzęt ma super. Wszystkich umawia tylko u mnie na miasto 15tyś jest o 10 ginów którzy przyjmują na kasę /plus prywatnie jak ktoś chce/ wiec kolejek brak
nic sie nie martw
ja tez nie robilam jeszcze badan na toxoplazmoze
Cytat:
Napisane przez Aliczka88 Pokaż wiadomość
O matko te krateczki to jest jakaś rewelacja!!!! Jeszcze z ketchupem ślina mi komputer zalała

A ja sie Wam wczoraj nie pochwaliłam jak po sniadaniu zaczęłam sprzątać wszystkie talarze i kubki ze stołu i poszłam myć i myje i myje i myje coś takie podłużne i płynem polałam i szoruje patrze a to PILOT do telewizora haha. Pół dnia go suszyłam a teraz troche kiepsko działa

A na obiad chyba zrobie placki ziemniaczane z kurczakiem, pieczarkami, serem żółtym, papryczką i ogórkiem, takie a'la pizza
ale powiem ci, z eostatnio zketchupem je jadlam, a wiesz z czym sa dobre? z solą ziołową
rewelka, jak chipsy, kiedys byly chlopak je jadl z vegetą

a placki ziemniaczane chyba na kolacje zrobie... z kwasnym mlekiem

a na obiad mam risotto warzywne takie z hortexu i tesciowa smazy watrobke drobiowa
nie powinno sie jesc w duzych ilosciach, ale jak zjem 2 watrobki to tlyko mi na zdrowie wyjdzie bo duzo witaminy A ma

czemu my w ogole caly czas o jedzeniu gadamy!!

siostra poleciala do angli do meza, pozalatwiac ostatnie sprawy i kazalam jej kupic komplecik pajacykow z bawelny na 62 cm beda tak zaraz praktycznie po urodzeniu, bo dzidzius strasznie syzbko rosnie
przy okazji jej kazalam kupic a narazie sie jeszcze za ciuszkami nie ogladam
chociaz znajac ja i jej meza to mi nakupia troche, do tego moj brat i szwagierka z ktorymi leca na ibize w sobote na pewno tez cos wymysla
i pringelsy sobie kazalam przywiesc
ale ja jestem be
Stary 2010-10-14, 12:33   #2780
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez listopadowa80 Pokaż wiadomość
Antje, czytając info na necie na temat ureaplazmy to oczywiście włosy dęba stają. Niemniej jednak inne bakterie (o których się nie mówi) mogą mieć podobne konsekwencje. Ponadto, przeglądając artykuły na necie odnośnie różnych zagrożeń w ciąży często mam wrażenie, że są one napisane w zbyt drastyczny sposób - i chyba zupełnie niepotrzebnie . Tak jak dziewczyny już napisały - kiedyś kobiety nie chodziły do gina, badania krwi - może jedno w całej ciąży, o badaniu usg mogły zapomnieć, cytologię też nie wiem, czy naszym babciom robiono, jadły to co było, często ciężko pracowały w polu, warunki mieszkaniowe (chodzi mi o higienę) pozostawiały wiele do życzenia i rodziły zdrowe dzieci - nierzadko w domu czy nawet w polu (jak moja babcia). Uważam, że powinnaś zachować spokój, twój gin. z pewnością przepisze Tobie właściwy antybiotyk i wszystko skończy się dobrze
No własnie Antje, dopóki nie pójdziesz do lekarza to spokojnie, na pewno dostaniesz jakiś antybiotyk i będzie po problemie.

Zęby Hanusi
Stary 2010-10-14, 12:34   #2781
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:

Moja babcia mówiła mi o tym samym
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 12:47   #2782
antje_89
Przyczajenie

Wlasnie wrocilam od lekarza... uspokoil mnie i przepisal odpowiedni bezpieczny dla maluszka lek. powiedzial ze dobrze ze wykryto bo przy porodzie gdybym o tym nie wiedziala moglabym zarazic moje dziecko i byloby to bardzo grozne. Dziewczyny raze zrobcie sobie bakteriologie i wymaz z szyjki macicy jesli nie robilyscie bo dzis uswiadomil mi moj lekarz koniecznosc tych badan. w ogole ja mialam od mojego wypisana cala liste. chodze prywatnie wiec za szystko zaplacilam 440 zl :/ ale nie zaluje bo wiem ze byly potrzebne.

Ja zis gotuje zupke warzywna i drugie: rybke z ziemiaczkami i salatka.

Tez macie takie cisnienie na kwasne owoce i na mleko ?:P

Ja po dzisiejszej wizycie dowiedzzialam sie ze schudlam kilogram ale to pewnie przez wymiotowanie. na szczescie od dwoch dni nie mam ani mdlosci ani nic.
Powiedzcie mi... bola Was piersi caly czas? Bo mnie tylko na poczatku tak do 6 tygodnia a teraz tylko sutki. Bardzo chce karmic i chcialabym zeby mi jak najwiecej tego pokarmu sie produkowalo.
Piszecie tak duzo i tak czesto ze nie nadazam za Wami
Buuuziaki i fluidki od mojej dzidzi ~ ~ ~
antje_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 12:47   #2783
spice1985
Zadomowienie

Dziewczyny, Ala pisała coś wczoraj że śledzi nie można jeść? Why? Ja się zajadam W oleju z cebulka, pycha. Lisnera są świetne. Myslałam że wlasnie zdrowe sa ryby...

Zęby Hanusi
Stary 2010-10-14, 12:49   #2784
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Moja babcia miała 6 dzieci. Wszystkie urodziła w domu.
W wieku 43 lat urodziła mojego tatę ( był najmłodszy ), ważył 5,5 kg, a kilometr od domu przechodził fornt ( 1943 rok ).
Stary 2010-10-14, 12:51   #2785
antje_89
Przyczajenie

Chcialam tez podziekowac Wam kobietki za wsparcie i cieple slowa***** pomagaja Na temat ureaplazmy dodam jeszcze ze ona atakuje kobiete ale lekarz twierdzi ze bobas jest chroniony przez pecherz plodowy i przy takiej ilosci jaka ja mialam mianowicie >10^4 nic mu nie grozi. Z internetem macie racje...juz wiecej tam nie szukam informacji bo tylko sie stresujemy jak cos przeczytamy a bardzo czesto jest to przerysowane i wyolbrzymione.
Stary 2010-10-14, 12:52   #2786
violisia
Zadomowienie

Cytat:
nie mowi ze np za miesiac, albo 3 tygodnie, i on nie zapisuje, przyjmuje od 15, ja jade zawsze tak 10 minut wczesniej i pierwsza jestem a to wygodniejsze, bo niezawsze pasuje mi dzien albo wtorek albo czwartek z racji tego ze maz pracuje
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 12:59   #2787
24kasia86
Wtajemniczenie

[QUOTE=spice1985;22661684]
Cytat:
mam pytanie: ile razy w czasie ciazy trzeba robic te badania krwi i moczu i kiedy? ja jestem w 13tyg i mialam jak na razie tylko raz. Cytologie zaproponowala mi na styczen (wtedy koncze 25 lat i bede miec za darmo) ale czy warto tyle czekac??

a usg dopiero 20.10

HCV to Wirusowe Zapalenie Wątroby typu C ( WZW C). U nas przewaznie zlecają tylko badania na Wirusowe Zapalenie Wątroby typu B ( WZW B), czyli HBV inaczej HBs Ag. Ja miałam robione na HCV i na HBV wcześniej bo szczepiłam się na WZW B. Nie wiem czemu nie zlecają w standardzie HCV, pewnie dlatego że HBV łatwiej się zarazić (wystarczy niewidoczna gołym okiem ilość krwi, a poza tym wirus ten znajduje się również w ślinie, wydzielinach płciowych i chyba w moczu, a HCV tylko we krwi)

A co do obiadu, to jeszcze prościej: sos śmietanowo-pomidorowy Knorr (pycha), podsmażony kurczak i makaron Polecam

oj to musi byc dobre, a ten kurczak tj. piersi z kurczaka??... ja dopiero gotowac sie ucze, pytam bo smacznie mi to wyglada
Nikosia

Stary 2010-10-14, 13:00   #2788
AlicjaH
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, Ala pisała coś wczoraj że śledzi nie można jeść? Why? Ja się zajadam W oleju z cebulka, pycha. Lisnera są świetne. Myslałam że wlasnie zdrowe sa ryby...
Już tłumaczę ;-)
Śledz taki w cebulce /Jezu mam ślinotok, ale mam ochotę wrrr -)/jest surowy to/ surowa ryba dlatego
tak jak nie można jeść łososia wędzonego na zimno, pstrąga i innych BO TO TEŻ SUROWE
Ale ja dziś idę po łososia bo bez przesady opierdzieliła bym coś rybnego /znów mi się sushi chce ale dziś się wstrzymam /

24kasia86 może być pierś z kurczaka choć osobiście wolę mięsko z udek takie bez kości sprzedawane min w netto jest mniej suche

Edytowane przez AlicjaH
Czas edycji: 2010-10-14 o 13:02
AlicjaH jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 13:01   #2789
asiak1981
Rozeznanie

moria a gdzie Ty się kochana podziewasz? Tak rzadko ostatnio zaglądasz... Mam nadzieję że wszystko ok.

JanuszAgnieszka czy chcesz już żeby dopisać Cię na listę? Jak tak podaj dane.

Kogo jeszcze nie wciągnęłam?

*** Maj 2011 r. ***

ChuQuitA89 (Ala, 21 lat) ............ tp.
24kasia86 (24 lata) ...................... tp. 24.04.2011
asiak1981 (Asia, 29 lat) ............... tp. 26.04.2011
jo_anna2010 (Asia, 25 lat) ......... tp. 30.04.2011
listopadowa80 (Gosia, 30 lat)...... tp. 30.04.2011 (córka)
mazianka81 (Marzena, 29 lat) .... tp. 01.05.2011 (Gabriel/Matylda ?)
bassienka (Basia, 28 lat)............... tp. 01.05.2011
kaorlak (Karolina, lat 24) .............tp. 01.05.2011
kwiatecek (Ewelina, 20 lat) ......... tp. 01.05.2011 (Alan/Julia)
moria44 (Kasia, 27 lat) ................ tp. 03.05.2011 (Iga/Tymuś)
Siasiek (Kasia, 24 lata) ................. tp. 03.05.2011 (Lena/?)
Camomile (Magda, 29 lat) ........... tp. 04.05.2011
ana11 ......................... ..................... tp. 04.05.2011
eweska (Ewelina, 29 lat) .............. tp. 04.05.2011
AlicjaH (26 lat) ......................... ..... tp. 04.05.2011
meargo27 (Anna, 32 lata) ............ tp. 05.05.2011
moniqac (Monika, 30 lat) ............ tp. 07.05.2011 (Remigiusz/Michalina)
anula_81 (Ania, 29 lat) ................ tp. 07.05.2011 (Zosia/?)
mary poziomkowa (Marlena, 28 l.) tp.08.05.2011
TheXanthippe (Ania, 22 lata) ..... tp. 09.05.2011
Paaoollcciiaa (Paula, 23 lata) ....... tp. 09.05.2011
Renessme1985 (25 lat) ................ tp. 11.05.2011
violisia (Viola, 22 lata) .................. tp. 12.05.2011
caffelate05 (Ania, 30 lat) ............. tp. 13.05.2011
migotka03 (Asia, 23 lata)..............tp. 13.05.2011 (Krzyś/Karolina?)
spice1985 (Kasia, 25 lat) .............. tp. 14.05.2011 (Wojtuś/Maja)
magdzia82 (Madzia, 27 lat).......... tp. 15.05.2011
agniese79 (31 lat) ......................... . tp. 15.05.2011
MamaMateusza ......................... .... tp. 15.05.2011
anulinka2009 (Ania) ..................... tp.16.05.2011
Vinca09 (Magda, 30 lat) .............. tp. 16.05.2011
principessina (Ania, 28 lat) .......... tp. 17.05.2011
bzyczka1 ......................... ................ tp. 17.05.2011
kasiabw ......................... .................. tp. 17.05.2011
Ważka (Marta, 25 lat) .................. tp. 17.05.2011
mimbi (Marta, 27 lat).................... tp. 18.05.2011
kruczaa (Agnieszka, 24 lata)........ tp. 20.05.2011
the_sania (22 lata) ....................... tp. 22.05.2011
andziot (Aneta, 28 lat) ................. tp.
katarzynka00 .(Kasia, 26 lat)...... tp. 25.05.2011 (Blanka/?)
Paulizia (Paulina, 23 lata) ............ tp. 26.05.2011 (Nadia/Antoni)
Catia88 (Kasia, 22 lata) ................ tp.

*** Czerwiec 2011 r. ***

postanowienie ......................... ............. tp. 01.06.2011
Agnieszka.M (Agnieszka, 28 lat)........ tp. 02.06.2011
Klaterina ......................... ...................... tp. 02.06.2011
DariaKom (24 lata)......................... ...... tp. 03.06.2011 (Maja/Mikołaj)
mac62 ......................... ......................... .. tp. 04.06.2011
Aliczka88 (Ala, 22 lata) ....................... tp. 05.06.2011 (Magdalena/?)
kretoszczurek (29 lat) ......................... tp. 06.06.2011
ddaaiissyy (33 lata).................... ........... tp. (Antoś/Zosia)
andruszki (24 lata).................... ............ tp. 10.06.2011
Eve1603 ......................... ........................ tp. 16.06.2011 - 19.06.2011

Aniołki:
meggie7 [*]
jagodka71 [*]
asionek31 [*]

Wojtuś, ur. 3.05.2011 r.

asiak1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 13:09   #2790
antje_89
Przyczajenie

to jeszce mnie mozna dopisac Ania lat 21 tp.22 maja (Jan/Aniela)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości