|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
wzielabym dziekanke. nie wszystkie studia sa w piatki, zwykle raczej w soboty i niedziele. sa tez kursy rozne doszkalajace, mozna zalozyc dzialalnosc dofinansowana z UE. a np tworzenie stron internetowych mozna robic zdalnie dla calej Polski. Ty znasz photoshopa, to bedziesz robic grafike, a TZ oglby programowac stronki
![]() no nie wiem, piszesz, ze jest problem i szukam rozwiazan... hmmm chyba jestem facetem, bo babka by powiedziala, ze ojej ojej jakos to bedzie
|
|
#3302 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Cytat:
![]() Cytat:
hehe a ja właśnie pierwszy raz odkąd zaszłam w ciążę spożywam alkohol wypiłam 3/4 szklanki Redd'sa i już mnie grzeje, ale pierwszy łyk był straszny, inaczej pamiętałam smak piwka ania p irlandzcy lekarze też paracetamol, nawet na początku porodu paracetamol dostałam Darusia wiem, że pewnie masz już dość umawiania się ze mną, ale może w weekend??
|
|
#3303 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
naprawde jest jeszcze szansa?????
|
|
|
#3304 |
|
Zakorzenienie
|
ale on sie kompletnie nie zna na sprzetach, jego komp nie interesuje, moglby nie istniec, myslelismy o zalozeniu dzialanosci tylko w tym pipidowie tez jest problem...wiem ze minka cos z tych rzeczy teraz kombinuje ....nie jest takie proste...
a dzienkanka nie da mi nic oprucz tego ze przerwe studia, a tu moglby isc na takie ktore sa wlasnie piatek, sobota,niedziela... i tu jest problem.. nie chcemy kombinowac na zasadzie, moze sie uda bo mamy Oliwke, nie moze sie moze udac nie majac oszczednosci zadnych, bo jesli sie nie uda nie mamy nic...;/ i to znowu problem.... juz czasami wysiadam.... tz tez chociaz nie daje po sobie poznac ale ja to widze. ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- MINKA ja jestem za , tylko ze w gre niedziela wchodzi bo zajecia koncze wczesnie ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- serio juz nie wiem jak mu pomoc.... i to jest raczej straszne, idealnie sie zna na wykonczeniach remontach i tak dalej, ale tu jest cienko w tym biznesie, mamy w rodzinie nawet 4 firmy tego typu i kazdy z kim rozmawiamy mowi ze coraz gorzej, jeden wujek sie zastanawia nad zamknieciem firmy, sa oczywiscie utrzymujace sie dobrze ale na rynku sa ponad 20 lat;/
|
|
#3305 |
|
Rozeznanie
|
musicie kombinowac wlasnie dlatego ze ja macie. przeciez ona chce miec zdrowego tate...
|
|
#3306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie po pierwszym dziecku po karmieniu piersią nie wróciły do normy w ogóle |
|
|
|
|
#3307 |
|
Zakorzenienie
|
no zgadza sie, tylko mamy do zaplaty rate za auto , rachunki itd i nagle zostac bez niczego jest problem, zwlaszcza ze nie mamy w kwestii wiekszej pozyczki na kogo liczyc a na koncie oszczednosci brak, moglibysmy kombinowac gdybysmy jej nie mieli ale nie wyobrazam sobie pozyczac na mleko czy pampersy dla dziecka
|
|
#3308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są sposoby na jędrniejszą skórę, ale przy karmieniu piersią ograniczone do ćwiczeń, bo nic więcej nie można stosować gąbeczka z sizu wieczorem, i będzie lepiej, a najlepiej to zmienny prysznic.
|
|
|
#3309 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3310 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mi tez sie nie chce i te cycki jednym z powodow. oszukal mnie TZ, bo schudl 20 kg kiedy ja tyle przytylam. swinia nie z tej ziemi, to ma kare
|
|
|
#3311 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
jeśli któraś ma taką wkładkę chcętnie kupię moja Lenusia jest drobna i gubi się w tym krzesełku a z wkładką byłoby jej lepiejCytat:
![]() Cytat:
A ja tak z innej beczki: kupiłam w Realu Dynię z indykiem Hippa (te takie pakowane po dwa) i po otwarciu na wieczku i na "szyjce" słoika jest taki nalot (może na zdjęciach coś widać). Czy możliwe, że to nalot z dyni (albo innego składnika), czy coś nie tak ze słoikiem? Nie wiem, czy od razu robić zadymę w Hippie (takie same coś jest w obu słoikach), czy może się nie znam i wyjdę na idiotkę ![]() A i to coś schodzi pod paznokciem[/QUOTE] jak dla mnie nie wygląda to tak jak powinno wydaje się jakby pod wieczkiem była pleśń Cytat:
a rada dla Megi bardzo mi się podoba ![]() Ja mam pytanie(znowu ) co ile zmieniacie maluszkom pieluchę??? Bo ja co 3h i nie wiem czy nie za często w nocy wogóle nie zmieniam 20:00 - 7:30
|
|
#3312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- aixa w nocy wcale 19:30- 7 rano na tej samej, ale jak teraz ma te odparzenia okropne to co godzinke zmieniam... jesli nie miala to jak zrobila kupke to od razu a jak nie to przy karmieniu mniej wiecej co 5 godzin..
|
|
|
#3313 |
|
Wtajemniczenie
|
Darusia niedziela może być, będę na weekend u mamy, tz jedzie do szkoły, więc nie będzie mnie poganiał
![]() Baobabku trzymam kciuki za was!!! Niestety jest tak, że jeśli on sam nie będzie chciał sobie pomóc, to nikt mu nie pomoże. Znam ten problem, aż za bardzo
|
#3314 |
|
Zakorzenienie
|
Będzie lepiej, ale już nigdy nie będzie tak jak przed ciążą, ale to dlatego że latka lecą
|
|
#3315 |
|
Wtajemniczenie
|
aixa ja w nocy też nie zmieniam, a w dzien to gdzieś co 3 godzinki, zależy jakie amm pieluchy. Jak sie zagapię to mała natychmiast daje mi znać, ma wrażliwy tyłeczek i od razu jej to przeszkadza
|
#3316 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak bedzie padalo zapraszam do nas
|
|
|
#3318 |
|
Zakorzenienie
|
yoonka ja stosowałam takie specjalne masaże, można też dietę, czy picie ziołowych herbat, ale masaże dają efekty.
---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- pierwsze co znalazłam http://www.reikimaster.pl/masaz_piersi.htm
|
|
#3319 | |
|
Rozeznanie
|
Wszystkim dziewczynom dziękuję za komplementy przeczytam Lence jutro po pracy
Ja mam w pracy pewien problem. tzn. bardziej dylemat. Lepiej być lojalnym wobec współpracowników czy wobec przełożonego, który decyduje o wysokości mojej premii???? Eh.............. Cytat:
jak POP dlatego dziwię się, że twój tż nie może sobie brać fuch bo to bardzo dobrze płatne zajęcie. Mój szwagier ma ten fach w rękach i świetnie prosperuje finansowo. Na codzień pracuje w firmie bud-remon. a po pracy (kończy o 16stej) idzie na fuchę z której wyciąga podwójną pensję u nas w regionie dobry fachowiec jest teraz na wagę złota.
|
|
#3320 |
|
Zakorzenienie
|
aixa tu jest pytanie kiedy ma robic dodatkowe fuchy wstajac o 1 do pracy , przyjezdzajac o 15 i wstajac o 1, czy jak ma inna zmiane wychodzac na 14 wracajac o 3;/
a dla fuch pracy nie rzuci , takiej opcji nie ma bo fuchy raz sa a raz nie;/ ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- jak pracowal na normalnyc godzinach to bral fuchy ile weszlo i mial ich mase ale teraz nie wyrobi fizycznie.
|
|
#3321 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i na razie tez niezle wygladaja, mam nadzieje, ze tak zostanie.Znalazlam forum i tam wszystkie kobiety, slowo daje, niektore strasznie zdolowane, ktore szukaly sposobu na POWIEKSZENIE piersi sposob ten zachwalaly. Na pewno mysle pojedrnia. Warto sprobowac. Nalezy piersi masowac; Koleczka wykonuje sie od dolu piersi, w kierunku pachy i tak w koleczko, starajac sie je jakby wmasowywac w srodek, zeby ich nie wyciagac na boki. Moze je wykonywac partner, albo robimy je same. Wazny jest kierunek. Trzeba je robic codziennie i DUZO; no minimum 100 ruchow, a tak powinno byc ze 200, 300 chyba z tego co pamietam. Dziewczyny, do dziela, zawsze warto sprobowac. Cytat:
No, chyba tylko terapia zostaje, bo do pozostania z alkoholikiem, mimo, ze nie jest agresywny, nie namawiam A tak poza tym, kiedy jestem w Polsce, to tez jestem ze swietokrzyskiego ![]() Cytat:
Cytat:
A ja tego w ogole nie rozumiem Ponizajace to moze byc oplucie, albo prostacki tekst do mnie skierowany, no nie wiem, inne czynnosci, ktore nas czynia smiesznymi, brzydkimi, malo waznymi, podlymi. Jak tutaj o ponizaniu mozna mowic, no kurcze? to moze bycie matka w ogole jest ponizajace, kurde co za obciach. Lepiej sie nie przyznawac mamuski, ze mamy bachorki i jeszcze im cyca golego dajemy i one obracaja go swoimi obslinionymi jezykami i mleko cieknie im po brodach, fuj Przepraszam, ze tak sie wypowiadam, ale nie dociera to do mnie. Mozna tu mowic, o jakims krepowaniu sie, czy, no nie wiem sama, ale o PONIZENIU? Megi Ja mam tak jak Ty i dla mnie to naturalne jest. Wczesniej, w ciazy, sama sie obawialam, czy zniose jak dziecko bedzie chcialo jesc z mojego cyca, mialam je wrazliwe, i czasem nie trawilam dotykania. A przy pierwszym jedzonku, stalo sie to najbardziej naturalne. I przemile I karmienie w miejscach publicznych nie jest dla mnie problemem, niech sie leczy chore spoleczenstwo dla ktorego jest to problem, i nalezy sie tego wstydzic. To moze, niech inni tez nie zreja w miejscach publicznych, bo to oblesne jest, jakies restauracje. A tak serio, przeciez nie wywala sie calego cycola, on jest zasloniety a kiedy dziecko jest przyssane nawet go nie widac. Ponizajace jest to, drogie panie (yoonka), ze nie ma w niektorych miejscach gdzie usiasc z tym dzieckiem, zeby je nakarmic, nie ma spokojnego miejsca dla nas, czy wygodnego siedziska. A na plazy cyce mozna wywalac? pewnie ze nie jestes mleczarnia i ze piersi sa kobiece. Tak samo moga byc piekne, ponetne, ukryte i pieszczone, czyz nie? Dlaczego czujecie sie jak mleczarnie, co to w ogole znaczy? Po prostu wasze piersi piekne produkuja mleko, naturalny pokarm waszych dzieci, ktore kiedy tego potrzebuja, spozywaja je, podkreslajac wasza kobiecosc, bo czymze w sumie jest kobieta? Tak naturalnie patrzac? Czy nie istota przystosowana do tego zeby byc matka? No chyba jednak jest, co by jakakolwiek feministka nie mowila. A ze w tej chwili nie jest to jedyny cel zycia kobiety to inna sprawa. Biologicznie jest tym czym jest, po to, aby sie rozmnazac. Cytat:
Uzywalam ich bardzo dlugo, wtedy nikt mnie nie poinformowal ze nie wolno ich uzywac na skore twarzy np, a inne rzeczy mi nie pomagaly. Usta moje stracily co nieco kolor od sterydow i kontury. I pomagaly tylko pozornie, bo mialam egzemy CALUTKi CZAS. Bez przerwy i ich stan byl coraz gorszy. I steryd, cudownie schodzilo, a potem jeszcze gorzej i gorzej. Wystarczy poczytac o skutkach dluzszego ich uzywania. Zawsze jest to ryzyko, ze potem wroca i trudniejsze do pielegnacji Sama jestem tego przykladem. W tej chwili nie uzywam w ogole, bo juz nie moglam sobie poradzic i odstawilam. Bylo okropnie, ale teraz jest O NIEBO lepiej, a uzywam zwyklych kremow silnie nawilzajacych i tego cudownego prostego kremu o ktorym pisalam, ktory wyleczyl moje caly czas egzemiaste i luszczace sie usta. Co do kosmetykow, to pewnie, ze mozna uzywac jesli jest taka koniecznosc. Jednak chodzi mi o to, ze gdyby pojawil sie taki problem, atopii, egzem nawracajacych, to jesli juz przyzwyczaimy skore wczesniej kiedy nie ma tych problemow do kosmetykow, ktore sa po to aby takiej skorze pomagac, to moze byc bardzo trudno, bo ciezko bedzie znalezc specyfik, ktory pomoze. To tez wiem z wlasnego doswiadczenia. Duzo tez czytalam o atopii i wiele osob to potwierdza. (ja polecam zwykle mydla, bez dodatkow. Np takie szare polskie, ktore jednak wysusza troche, albo z oliwek, marsylianskie, z Alep.) ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- megi, moja tez teraz tak swiadomie czasem szuka cyca, odwraca sie do niego i cabas przez bluzke (loj jakie to ponizajace dla coniektorych )tylkooliwka no wlasnie, moze juz nie byc sensu kupowania pieluch, ale jak chcesz bardziej ekologicznie i oddychajaco to polecam sposob " na tetre" Jest taki specjalny sposob skladania tetry w takie majteczki. Do tego wkladasz podklad, one nie sa drogie, albo kupujesz kawalek bawelny ( czy starej), frotte czy polarku i wykonujesz banalnie sama. W ten sposob masz bardziej chlonna pieluszke. procz czasu jaki musisz poswiecic na zlozenie raz pieluszek, potem juz latwizna. Pieluchy musza byc kwadratowe. I na to majtki nieprzemakalne, ale oddychajace. I taniutko cie to wyjdzie. Ja mam takie zabki do zamykania tetry, sciagaja pieluche z bokow i od dolu, fajne zapiecie, snappi sie nazywa. U nas kosztuje 1 e, poreczniejsze niz agrafka i nie moze sie odpiac. Ja uzywam i tetry, kiedy pieluchy sie piora; |
||||||||
|
|
|
#3322 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U nas tez o takiego fachowca coby coś w domu porobił to ciężka sprawa, my nie potrzebowaliśmy bo mój tz sam wszystko robi a ja mu pomagam ale znajomi szukali i tak na zaraz nie ma szans za kilka miesięcy to może... ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Baobabku przykra sprawa , ciężko Ci będzie na pewno z tym walczyć i nie jest powiedziane że wygrasz , alkoholik czasem nawet jak zobaczy dno to nic nie pomoże wiem to bo mój szwagier doprowadził rodzinę do ruimy przez wódę ona najpierw z nim walczyła a raczej z jego nałogiem a później się poddała i zaczęła z nim pić tragedia dzieci szkoda najbardziej . Pewnie Cię tym zdołowałam , ale trzymamy kciuki za Ciebie i zawsze możesz tu na nas liczyć będziemy Cię wspierać żebyś wygrała Megi u Ciebie też nie za wesoło , czasami się człowiek tak zapędzi w kozi róg z własną nienawiścią i złością że nie wie jak z tego wybrnąć , czasami ktoś musi być mądrzejszy niestety i najczęściej to musimy być my kobiety jeśli wiesz że jeszcze chcesz to uratować to spróbuj wybaczyć bo zapomnieć na pewno nie zapomnisz, a może faktycznie krótkie rozstanie by wam pomogło w sensie że byś wyjechała gdzieś na parę dni chociaż odpocząć od tz i tego poremontowego syfu jeśli masz gdzie, może wtedy całkiem inaczej spojrzysz na wszystko. |
|||
|
|
|
#3323 | ||
|
Zakorzenienie
|
no, uwazaj
![]() Cytat:
Cytat:
a my po wczorajszej wizycie z wynikami morf.: - hemoglobina sie unormowala, mamy dokonczyc to zelazo ktore teraz bierzemy i przestac podawac -wazymy prawie 7600 *malo cos kurcze, choc pediatra mowi ze dobrze wyglada-taka w sam raz) -wypytalam o gluten, ktory podaje w malych dawkach od polowy lipca i mozemy sprobowac podawac juz jakies jedzonko z glutenem po malutku - zołtko mamy zaczac podawac po eksperymencie z glutenem badz odwrotnie, oby nie wszystko na raz - jestesmy na bebilonie HA i spytalam czy wobec tego mam nie podawac zadnych jogurtow, potem serkow itd i jak to ma wygladac w ogole, skoro teraz profilaktycznie jest na HA bo tata alergik, no i powiedziala, zeby sprobowac wprowadzic zwykly bebilon i zobaczyc co bedzie, bo moze u niej sie obciazenie alergia nie uaktywni wcale takze troche prob nas czeka teraz
|
|
#3324 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też te krostki mogą być od brudu,bo w sumie teraz Kuba wszystko do buzi wkłada, na podłodze leży, ślini się, a bakterie wszędzie są ![]() A na nocnik to za wcześnie ![]() Mój też tak się wygina jak jest w bujaczku ![]() Cytat:
Megi, słowa cholernie ranią. wiem coś o tym... pewnych rzeczy nie da się zapomnieć, ale to nie znaczy że trzeba to za każdym razem wypominać. Bo właśnie te wypominki szkodzą... no i dziwne też jest, że ciągle w tym remoncie siedzi Oboje musicie chcieć się pogodzić i pogadać Cytat:
dostałam ją na panieniskim, też dostałam jakąś grę planszową erotyczną - nieużywana gdzieś leży. Na panienskim to także dostałam super seksi bieliznę, wciąż z metkami leży, jakoś do tej pory nie wpadłam na pomysł aby ją ubrać ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
od chyba 2 miesięcy Kubie daję kaszkę na noc i się budzi już po 3h
|
|
#3325 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A redds to nie piwo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale tak średnio to idzie nam 4 pampki.
|
|
#3326 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=aixa;22675000]
Cytat:
No wlasnie Darusia, trzeba by cos pomyslec, naprawde. Te wszystkie uslugi, remonty, wstawianie, okien, schodow, drzwi, i wykonywanie ich TYYYYYYYYYYYYYle kosztuje, ze powinno byc dobrze. Znane mi sa przypadki sporych fortun do ktorych wlasciciele doszli wlasnie przez tego typu uslugi. stolarstwo, wykonczenia itp. Moze trzeba by sprobowac jakas firme faktycznie. No albo za granice... to, o czym juz mysleliscie i nie wypalilo; Tylko tutaj rozlaka. Czy tz nie orientowal sie czy nie ma ogloszen? Chyba powinny byc... ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- tylkooliwka, jak jestes zainteresowana, to moge sprobowac Ci wytlumaczyc jak skladac te tetry, mialam gdzies linka do strony z fotkami, ale na razie nie moge znalezc. napisz, czy chcesz Dziewczyny pytanie, a w tych roznych deserkach mlecznych, to jak jest mleko to ono jest takie modyfikowane? Jak to co daje sie dzidziulkom, czy to krowie zwykle??? Oswieccie mnie prosze. Ja cyckowa, to w modyfikacjach nie obeznana. I co to w ogole jest to mleko modyfikowane? |
|
|
|
|
#3327 |
|
Zakorzenienie
|
w ciemno za granice nie pojedzie...;/
a nie dostaniemy dofinansowania na firme remontowo uslugowa na przyklad bo tak jak juz minka pisala- brak papierka. Na kursy przez UP pojsc nie moze, bojak sie orientowalismy, owszem sa ale dla bezrobotnych a on umowe o prace ma.
|
|
#3328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ludzie jakby mieli dostać tą premie zamiast Ciebie też by Cię mieli w nosie taka jest prawda . Co do fachowców to u nas też cięzko a zarobki sa super u nas koleś w lato robił pokój nam Gipsy , malowanie itp . porobił tydzień po swojej pracy i zarobił 1700 zł cigi - ano ze sterydami trzeba uważać ale czasem pomagają szybko . Różne sa przypadki no i trzeba je po mału też odstawiac Idę kimać bo padam na pysk Ferrou - już się nie łudze bo już raz się obudziła
|
|
#3329 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja myślałam, żeby zamiast pracy robić fuchyCytat:
![]() dzięki za odp. w sprawie zmiany pieluch ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
|
|
#3330 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie ze by robil bo on to kocha, ale jak zrezygnuje to nie bedzie mial zadnej umowy o prace ani ubezpieczenia ani nic bo firmy nie zalozy.
Mowie wam cholera, kolko sie kreci i ciagle ladujemy w tym samym miejscu, juz sie wkur*wiam, moj maz chodzi do pracy w ktorej nie moze pracowac, nie nawidzi jej, bez papierka z firmy dupa, na kurs za ponad 2000 nas nie stac, poki ja sie ucze na druie oplacanie studiow tez nie i wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrrr! az sie podbuzowalam.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.

A swoja drogą, to jak przestaniesz karmić po jakimś czasie wszystko wróci do normy, a jak nie to kilka tysiączków i bardzo szybko wróci. 
wypiłam 3/4 szklanki Redd'sa i już mnie grzeje, ale pierwszy łyk był straszny, inaczej pamiętałam smak piwka

ja kupowałam u "twoj-maluszek" a Ty?
w nocy wogóle nie zmieniam 20:00 - 7:30

Megi, słowa cholernie ranią. wiem coś o tym... pewnych rzeczy nie da się zapomnieć, ale to nie znaczy że trzeba to za każdym razem wypominać. Bo właśnie te wypominki szkodzą... no i dziwne też jest, że ciągle w tym remoncie siedzi