|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Podawałaś Michasiowi jak nie miał jeszcze tych 4 tygodni? Cytat:
Możesz mi wysłać suszarkę? dagnahd@op.pl
|
|
#1472 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cześć dziewczyny
![]() Dziś z piersiami jest lepiej, nadal twarde i pełne ale przynajmniej nie bolą i nie leje się z nich przy każdym ruchu. Za to mamy problem z brzuszkiem, mała strasznie się męczy przy prukaniu i marudzi, widzę, że jej coś dolega. Może po prostu rosół, który zjadłam był za tłusty. Ale tak w razie czego to jak mogę jej pomóc, herbatka, kropelki ![]() A tu pierwsza fotka mojej niuni. Niezbyt ostra bo robiona tel jeszcze na porodówce
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#1473 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Pomidora cieszę się że podróż bezproblemowa a wesele udane
kochana nikt nie powiedział że jak komuś się podoba karmienie to jest be ja też lubię ze względu na tą miłość i wtulenie i jego spokój ale jak myślę o uwiązaniu i utracie własnej niezależności to wiem że absolutnie nie będę miałą oporów zeby go odstawić każda z nas jest inna więc nie musisz się bać. Co do aktywności to Pomi nie załamuj mnie mój Pat ma to samo czyli je, bawi się i idzie spać, i ja wcale nie uważam się za złą mamę, a wręcz przeciwnie bo sama wiesz że dziecko musi dużo spać więc bez takich mi tu![]() ciesze się że z pleckami już lepiej zobaczysz jeszcze trochę a w ogóle będzie git, i nie martw się grunt że podnosi głowę, przecież nie wszyscy muszą lubić spać na brzuchu na pewno znajdziesz sporo takich ludzi![]() Cytat:
|
|
|
#1474 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiec TULE, bo wiem co czujesz...Shine- ja CI zazdraszczam tego Michałowego spania- MOJA nigdy nie spala od 23 do 6!!!! Budzi się na jedzonko- ok 22.30 . 2:00, 5;00 a pote to juz by jadla co 2h ... Cytat:
i bywaj u NAS częściej- jestes cudowną mamą i sie nie stresuj!! Twój Tymek też ładnie je.. fajne ma pory karmienia.. moja chce częściej a ma 1 miesiąc 3tyg i 2 dni ale wazy jakies 4200 moze dlatego ze jest taka malutka jeszcze mniej je a czesto?? bo nie zje wiecej niz 120, zazwyczaj 80-100ml
|
|
|
#1475 |
|
Zadomowienie
|
Już się bałam,że przegrzewam swoją małą,ale widzę,że nie.Ja ogólnie zmarzluch jestem i chodzę opatulona.W domu mam chłodno niestety,więc małą cieplej ubieram,a do spania to już konkternie jest zatulona,bo poza tym,że ciągle ma lodowate stopy i dłonie to jeszcze lubi być doczegos przytulona.
Lenka,Martynka śliczna,a jak główkę podnosi.Do tego widzę,że mleczko mamusi jej służy,bo policzki puszyściutkie Mojej też zaczynają się takie robić(mimo,że w poniedziałek skończy dopiero miesiąc) ![]() Co do ciemieniuchy,to ja dokładnie ine wiem jak to wygląda,ale u mojej Małej zauważyłam na główce kilka wiórków złuszczonego naskórka(coś jak łupież).Na razie niby śladowe ilości,ale to chyba początek ciemieniuchy.Póki co wyczesuje jej to szczoteczką i zobaczymy,może jeszcze kupię Olejuszkę i będę smarować.Do lekarza idziemy dopiero we środę,więc dopiero wtedy się okaże czy to ciemieniucha.Bardziej niż to jednak martwią mnie te krostki,u mnie to nie przypomina kaszki,tylko w kilku miejscach takie wypryski.Mam tylko nadzieję,że to nie skaza białkowa,bo bym się załamała... Pomidora super,że Tymek taki ułozony co do spania,karmienia itd.Moja Gaba też nie przepada za leżeniem na brzuszku(zaraz jest ryk).Co do karmienia piersią to bardzo sie cieszę,że sprawia Ci to przyjemność.A pozostałe kwestie na które się tu mamusie skarżą to hm...jakby to ująć...Teraz Tymcio juz większy jest,ale pamiętam jak sama na naszym etapie marudziłaś tak jak my ,więc daj nam trochę czasu,pewnie i my,na twoim etapie będziemy się cieszyć macierzyństwem
|
#1476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1477 |
|
Wtajemniczenie
|
Moj tez niecierpi lezec na brzuszku, wytrzymuje moze 6 sekund i ryk
![]() Co do spania to maly je mniej wiecej co 3 godziny w dzien a w nocy 19 potem 2 potem 5 i juz co trzy godziny. W dzien go czasami budze bo nie jest chetny na jedzonko ale w nocy daje mu pospac ![]() Co do aktywnosci- to moj tez caly czas spi wstaje na karmienie albo jak go cos boli to placze. Raczej nie ma u nas takiego czasu aby nie plakal i nie spal ![]() No moze jest godzinka gora dwie dziennie takie..... Czy ten srodek na plesniawki na A... to bez recepty jest? |
|
|
|
#1478 | ||
|
Zadomowienie
|
Słodziutka
![]() niuniuniau, ja nic nie robiłam z nawałem. Mały sam wszystko wyssał aaannnnnnaaa, ja bym i tak przeszła zapytać pediatry o te krostki. Bo moze to wcale nie skaza. Borysek ma na czole taką kaszkę, na policzkach, na linie włosów i za uszami to już bardziej krostki. Na ogół są blade, ale czasami robią się lekko czerwone. I jak się przyjrzę, to wydaje mi się, że niektóre są do wyciśnięcia. Oczywiście nic nie ściskam. Wczoraj wykąpaliśmy małego w krochmalu, bo na klatce też kilka krostek zauważyłam, i kurcze, spodobało mi się Syncio ma taką milutka skórę, że szok. Może na stałe zrezygnuję z kosmetyków do mycia niemowląt... A już na pewno raz na jakiś czas go w krochmalu będę kąpać Lenka*, ciemieniucha to jest taka żółta skorupa na głowie i chyba nie zaczyna się od krostek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pomidora, super, że się wybawiliście, a Tymek dobrze zniósł podróż. Jeśli chodzi o karmienie piersią, to tylko się ciesz, że tak Ci się to podoba. Zresztą, większość mamuś na naszym forum ma dośc karmienia przez to, że to tak strasznie ogranicza, czy bywa nieprzyjemne/bolesne. Ale to, że jest coś magicznego w przyssanym, wtulonym w ciało matki dziecku, nie podlega dyskusji Co do aktywności, to więcej tu takich dzieciątek Większość niesypiających w dzień to te z bolącymi brzuszkami, ewentualnie marudy i czasem mój mały oszust
|
||
|
|
|
#1479 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Faktycznie mój stan psychiczny jest o wiele lepszy i od razu czuję więcej ciepłych uczuć do Alisi ![]() Cytat:
![]() Mi też się nudzi przez większość dnia. Karmienie, przewijanie, spacer, wizaż i jestem jakaś taka pozbawiona życia, że posprzątać czy ugotować obiad już mi się nie chce.Cytat:
Pokarmu miałam aż za dużo, Ala ładnie chwytała ale to nie dla mnie.. Bolące sutki, poczucie bycia całodobowym barem mlecznym, żadnej metafizycznej więzi z dzieckiem dzięki temu nie poczułam codziennie zalane bluzki, łóżko. Nie ma żadnych badań które udowadniają, że dzieci na modyfikowanym rozwijają się gorzej, mają częściej alergie czy są mniej inteligentne. Zarówno ja jak i większość moich znajomych urodzonych na przełomie lat 70/80 byliśmy karmieni jedynym dostępnym wtedy mlekiem niebieskim, które koło modyfikowanego nawet nie stało i uważam, że nie ponieśliśmy żadnego uszczerbku z tego względu więc uznałam, że nie ma sensu się zmuszać, bo wywoływało to we mnie tylko frustracje.Szczęśliwa, ale czadowe włoski ma Twoje dziecie! ![]() niuniuniau, gratulacje Z bulem brzuszka nie pomogę. Miałyśmy to szczęście, że mogłam jest wszystko, a Ala nie reagowała na to źle.Pomi, ależ miałaś fajną wyprawę. Mi też się marzy jakieś wesele, bo ostatnie nas niestety ominęło (2 tygodnie po urodzeniu Alisi) No i gratuluje tak grzecznego synka 300 km w aucie to nawet mi jest ciężko wysiedzieć.Weronisiu, sposób faktycznie trochę masakryczny ale jeśli nadal nic się nie ruszy to napewno spróbuję.Przytulam mocno. Takie siedzenie w szpitalu jest fatalne. Ala miała żółtaczkę i już po 5 dniach zastanawiałam się czy nie porwać dziecka i nie uciec do domu Na szczęście w 7 dobie nas wypuścili.
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
|||
|
|
|
#1480 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tz wraca o 19 ale dajemy rade ![]() jakie ona ma wlosy super Cytat:
my mamy espumisan i daje czasami kilka kropel, ale raczej pije herbate z kopru taka zwykla z apteki i problemow brzuszkowych na razie brak ![]() Cytat:
a jak spi albo jest na dworze to buzka wyglada duzo ladniej Cytat:
a ciemieniucha to takie zoltawe strupki Pomi jaka zla matka masz po prostu grzeczne dziecko i tyle , tylko sie cieszyc ![]() a my dzisiaj pospalysmy mala jak padla o 22 tak wstala dopiero o 3 potem juz co 2 godzinki i o 9.3o wstalysmy
|
||||
|
|
|
#1481 |
|
Rozeznanie
|
Dzień doberek
![]() ale pogoda dziś kijowa, mokro i szaro ![]() siedzimy więc w domku i czekamy na odwiedziny prababci mały śpi póki co, chyba noc odsypia...ostatnie trzy nocki mieliśmy nie za bardzo, tragedii w sumie nie ma ale mały śpi bardzo niespokojnie i budzi się często, chyba trochę mu brzuszek dokucza...dajemy mu esputicon, może pomoże....no i nosek niby czysty już ale czasem coś tam się jeszcze zbierze no i też go denerwuje.... Paula - a wy małemu dajecie ten Bobotic teraz, tak? To są rozumiem tez kropelki na gazy??? i pomaga??? Szczęśliwa, Lenka, Niuniuniua - śliczniutkie te wasze księżniczki Klarissa - współczuję awarii w łazience no i mam nadzieję, że Małej się poprawi Pomi - witaj Martucha - WIELKIE DZIĘKI ZA PORADY DOTYCZĄCE BRZUSZKA Wróżka - za zdrowe podejście, też uważam że szczęśliwa mama=szczęśliwe dziecko U nas też są krostki na policzkach, trochę czerwone a część to właśnie, jak pisała Ycnan, takie "do wyciśnięcia" i na czółku wydaje mi się że ma taką suchą skórkę w jednym miejscu, pójdziemy chyba do lekarza w przyszłym tygodniu to zapytam co to może być.... A ze spaniem to też u nas różnie, czasem jak dostanie jedzonko o 21 to do 2-3 pośpi i później ok. 5-6, a później zazwyczaj śpi do 8-9 ( ogólnie rano ma najlepszy sen Filip lubi leżeć (spać na brzuszku)
Edytowane przez martynka81 Czas edycji: 2010-10-15 o 12:03 |
|
|
|
#1482 |
|
Zakorzenienie
|
Niuniuniua jaka sliczna kluseczka
Pascal osiagnal dzis wage urodzeniowa, a nawet przekroczyl o 20g, bo przybral dzis 45g ![]() W ten sposob osiagnal wage 2470g. urusl 3 cm. A wiec spelnil warunek, jaki postawil mu lekarz, ze musi wrocic do wagi urodzeniowej. A lekarza widzialam jak przegladal dokumentacje, ale do mnie nie przyszedl, wiec raczej nie planowal nas wypuscic ciekawe czego tym razem sie uczepi....Bylam z malym na tescie sluchu, a wracajac spotkalam lekarza. Powiedzial, ze wszystko ladnie , pieknie, ale... maly musi lepiej trzymac temperature. No wiedzialam, ze czegos sie uczepi. Maly ma dobra temperature. Jednak jego lozeczko jest podgrzewane i codziennie obnizaja mu o 1 stopien. Teraz ma 31 stopni, ciekawe do ilu musi zejsc... No i jeszcze ta zoltaczka sie trzyma. Kolejny raz mial pobierana krew, wynik bedzie po poludniu, mam nadzieje, ze nizszy niz wczoraj. W kazdym badz razie lekarz powiedzial, ze przekaze wszystko lekarzowi, ktory przyjdzie tu na weekend i mozliwe, ze w niedziele bedziemy juz w domku
|
|
|
|
#1483 |
|
Rozeznanie
|
Weronisia - super filmiki i Pascal taki słodziutki
|
|
|
|
#1484 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
ja pomimo tego że się nie odzywam to cały czas was czytam i trzymam kciuki za każdą z was ![]() Weronisia coś naprawde ci lekarze się na was uwzieli. Teraz sie zastanawiam jakim cudem nas wypuścili ze szpitala z wagą 2190 !! Daniel ma dziś 3 tygodnie dokładnie i wczoraj byliśmy na ważeniu i ma 2830 gram więc jesteśmy na dobrej drodze Już pucuś się z niego robi ![]() Na stronie Pampers Premium Care można zamówić próbki - 5 pampersów. Ja już zamówiłam Polecam ![]() www . pamperspremium . pl hmmm nie wiem dlaczego gwiazdki mi robi..... wiec usuncie sobie spacje ![]() A to mój Daniel - bąble na mleku już umie robić
Edytowane przez czita18 Czas edycji: 2010-10-15 o 12:32 |
|
|
|
#1485 |
|
Zakorzenienie
|
Martynka - tak, podajemy. Sprawdzily sie O NIEBO lepiej niz espumisan, po ktorym mielismy wieeelki krzyk. No i zmieniamy butelki. Kolki byly przy avencie, wieczorem juz podawalam Tommee Tippee. I tak byl krzyk, ale jakby lepiej ciagnie z tych TT. Byl tak zmeczony, ze wreszcie poszedl spac (nie spal wiekszosc nocy, caly dzien i ostatniej nocy... spal 9 godzin
watpie, ze to zasluga TT, raczej zmeczenia). Dzisiaj kupilam na probe butelki Dr. Browns i jedna TT antykolkowa (z takim systemem jak Dr. Browns). Maly ladniej ssie i naprawde wydaje mi sie, ze mniej powietrza lyka...Tylko teraz co zrobic z calym zestawem AVENT... ![]() ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Weronisia - ciesze sie, ze juz jest lepiej Oby Was jak najszybciej wypuscili!
|
#1486 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy wy jecie mleko i nabial? ja jem w sumie bardzo duzo. Maly czasami robi kupki czasami nie. U meza w pracy jedna dziewczyna powiedzila ze matka karmiaca nie powinna jesc nabialu do 2 miesiaca bo to jest przyczyna tych kupek. Slyszalyscie o czyms takim???
Ja myslalam ze to ma wplyw na skaze bialkowa... ale o czyms takim nie slyszalam, |
|
|
|
#1487 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jakie trzeba wpisać hasło w rubryce kod s t r e t?
|
|
#1488 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1489 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję.
|
#1490 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny jak wygladaja te plesniawki?moj ma na jezyczku nalot tak pod koniec jezyka, nie wiem czy to po mleku czy moze te plesniawki.
|
|
|
|
#1491 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
Jakoś tak mi było głupio ostatnio się odzywać, ale będę nadrabiać.Lenko, nie napisałam, że Martynka prześliczna Marta, ale mnie pocieszyłaś z Patrykiem - kamień z serca, że on tez taki śpioch. Bo ja już naprawdę bałam się, ze z Tymkiem coś nie tak. Mogę prosić na pw tę suszarkę? Nie wiadomo, kiedy się przyda ![]() Cytat:
A małej na pewno się ustabilizuje i będzie jeść rzadziej.Cytat:
Bo moje dziecko jakoś w tyle zostaje z aktywnością i tym leżeniem na brzuszku i ja się stresuję. A co do marudzenia, to ja miałam deprechę przez pierwsze 3 tygodnie jak stąd do Krakowa, więc rozumiem w 100% Cytat:
![]() A jak robisz krochmal do kąpieli? Może też spróbuję. Napisz, czy krostki schodzą. Cytat:
Dobrze, ze czujesz się lepiej. Mleko już znika czy ciągle męczy? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Obyście szybko wyszli do domu Śliczny chłopczyk Cytat:
Byliśmy dziś u lekarza, bo małego wysypało paskudnie (kaszka bezbarwna pod skórą na całym ciele, gdzieniegdzie czerwona). I od kilku dni płacze strasznie, jakby ktoś go ze skóry obdzierał, a najlepiej mu bez ubranka. Ja oczywiście nie skojarzyłam tych dwóch rzeczy, ale lekarka od razu powiedziała, że to może być uczuleniowe i może go swędzieć Tak myślę, ze może coś na tym weselu. Na razie odstawiam miód i pomidory (żegnaj spagetti!). Mały dostaje kropelki, może pomogą. I zobaczymy jak będzie!
|
||||||||
|
|
|
#1492 | |
|
Wtajemniczenie
|
taką zwykłą ze sklepu zielarskiego w torebkach
Cytat:
na szczęście żadnych przykurczy nie ma, ale muszę jak najczęściej mu te piąstki rozprostowywać. Mimo to, wydębię za 2 tygodnie skierowanie do neurologa od piediatry, żeby już na bank być pewna, że wszystko okja też jem sporo i nic się nie dzieje Pomidora- miło Cię znów "widzieć"
|
|
#1493 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Dziewczyny wszystkie Maluchy słodasy
|
|
|
|
|
#1494 | |
|
Zakorzenienie
|
POmi no dzisiaj czuję ,że żyję
a uczulić mógł miód, jest bardzo alergenny Jak piszecie ile wasze dzieci zjadają to jestem w szoku moja wczoraj została z babcią i dostała moje mleko w butelce i zjadła 60ml nie zjada z cyca do końca...no w sumie wczoraj jak się dossała wieczorem to już dawno nie miałam takiego miekkiego cyca przybiera ładnie, więc nie wiem co ona tak mało je ![]() ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
wpisz w google pamper premium care i znajdzie stornkę |
|
|
|
|
#1495 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gabisun- moj wypija regularnie 70 ml a tez przybiera na wadze i jest najedzony. Widocznie tyle mu wystarcza. Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-10-15 o 13:58 |
|
|
|
|
#1496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).Zapomniałam napisać, ze dziś lekarka nie mogła wyjść z podziwu, ze taki tłuścioszek na mleku z cycka mi się uchował A tutaj tak na szybko zrobione i paskudne (bo mój synek zezuje Do tego daję zdjęcie mojego męża pracującego z Tymkiem (nasz syn smacznie spał ) i mojej śpiącej żabki ![]() Wszystko w paskudnej jakości, bo z komórki! |
|
|
|
|
#1497 |
|
Rozeznanie
|
Czy któraś z Was miała robiony masaż szyjki???Mój gin powiedział mi że jak za 2 tyg nic się nie ruszy zrobi mi masaż .... czytałam że to boli .
|
|
|
|
#1498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaz i tak nie wiem, czy na pewno dobrze bede go nosic... Sliczny synek, na ostatnim zdjeciu wyglada na bardzo drobnego i chudziutkiego ![]() Dziewczyny udalo sie!! Na butelkach Dr. Brown's naprawde mniej go brzuch boli (wczesniej prezyl sie, pierdzial), za drugim karmieniem widze poprawe! Smacznie spi, nie napina sie (tfu, tfu, zeby nie zapeszyc!)... Cudowny widok Szkoda tylko, ze tyle pieniedzy na butelki poszlo.
|
|
#1499 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a mialo ja przyspieszyc. Bolalo..... nieziemsko. Az ryczalam jak bobr. Ale nie ma co sie bac, bole porodowe sa o wiele, wiele gorsze.... Masaz szyjki ma na celu jej zgladzenie.Ja polecam bardziej zmolestowanie meza za te dwa tygodnie moze unikniesz masazu ![]() Paula SHIN a gdzie kupilas ta nowa butelke? na necie? Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-10-15 o 14:20 |
|
|
|
|
#1500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myslałam że jest coś nie tak ![]() Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.

tyle, że to ja ja piłam, a nie Mały. Mały dostał raz tę w granulkach bo miałam próbkę z SR ale nie kupię więcej bo zawiera cukier
super że wyjdziecie sobie razem
dzisiejszy dzień na pewno będzie lepszy od wczorajszego ;D

wiec TULE, bo wiem co czujesz...

a tz wraca o 19 
masz po prostu grzeczne dziecko i tyle , tylko sie cieszyc

watpie, ze to zasluga TT, raczej zmeczenia). Dzisiaj kupilam na probe butelki Dr. Browns i jedna TT antykolkowa (z takim systemem jak Dr. Browns). Maly ladniej ssie i naprawde wydaje mi sie, ze mniej powietrza lyka...