2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-15, 14:24   #1501
Klarissa
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Bobotic nie, ale inne srodki od 1 miesiaca tak. Infacol tez. Pediatra mi mowila, ze takie srodki na spokojnie mozna uzywac wczesniej, bo w Polsce jest taka "mania", ze dziecko musi miec ok. miesiaca. Ale nie ma co sie bac
Hmm, dałam jej 4 kropelki w takim razie i coś się ruszyło bo już 2 kupy były Nie wiem tylko co mam zrobić z moim wieczornym wyjściem z mężem - przez to wycie małej i spanie mi na rękach nie miałam kiedy odciągać pokarmu i nie mam na wieczór... a boje się, że jak jej znowu podamy butlę to problemy z brzuszkiem wrócą...
Stary 2010-10-15, 14:24   #1502
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Pomi widzę ,że Tymek ma taką samą "fryzurę "jak Kinia: z tyłu długie a z przodu łysinka Małej już zaczęły wyrastać włoski więc może do chrzcin będzie miała czuprynkę

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 14:35   #1503
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
dziewczyny jak wygladaja te plesniawki?moj ma na jezyczku nalot tak pod koniec jezyka, nie wiem czy to po mleku czy moze te plesniawki.
Cała buzia jest biała w środku - podniebienie i dziąsełka też, nie tylko język.

U nas wczoraj była położna i powiedziała, że moja mała wcale nie ma pleśniawek tylko właśnie jęzorek biały z mleczka i żeby jej tylko jęzorek myć. Moja mama mówi tak samo... i kazały mi nie dawać tej nystatyny...

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Do tego daję zdjęcie mojego męża pracującego z Tymkiem (nasz syn smacznie spał ) i mojej śpiącej żabki
Widzę, że nie tylko ja kombinuję jak by tu i przy kompie posiedzieć i dzieckiem się zająć.

Tak się zastanawiam nad kupnem chusty. Już 3 dzień mała na mnie leży i nie chce spać inaczej niż leżąc mi na kolanach. Nic przez to nie mogę w domu zrobić a jakbym miała chustę to może mogłabym jakieś podstawowe rzeczy porobić typu chociaż mycie naczyń czy obiad... Co myślicie o takiej? To chusta dla początkujących:
http://allegro.pl/chusta-nosidelko-k...263021991.html
Stary 2010-10-15, 14:43   #1504
Pomidora
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo dziekuje!
Chociaz i tak nie wiem, czy na pewno dobrze bede go nosic...
Sliczny synek, na ostatnim zdjeciu wyglada na bardzo drobnego i chudziutkiego

Dziewczyny udalo sie!! Na butelkach Dr. Brown's naprawde mniej go brzuch boli (wczesniej prezyl sie, pierdzial), za drugim karmieniem widze poprawe! Smacznie spi, nie napina sie (tfu, tfu, zeby nie zapeszyc!)... Cudowny widok
Szkoda tylko, ze tyle pieniedzy na butelki poszlo.
To nie jest trudne i na pewno będziesz dobrze nosić Nam nawilżanie powietrza i to noszenie już przyniosło efekty.
Cieszę się, że małego mniej brzuszek boli

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Hmm, dałam jej 4 kropelki w takim razie i coś się ruszyło bo już 2 kupy były Nie wiem tylko co mam zrobić z moim wieczornym wyjściem z mężem - przez to wycie małej i spanie mi na rękach nie miałam kiedy odciągać pokarmu i nie mam na wieczór... a boje się, że jak jej znowu podamy butlę to problemy z brzuszkiem wrócą...
Może jak już kupki poszły i kropelki zadziałały, to nie będzie problemów na butli?

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Pomi widzę ,że Tymek ma taką samą "fryzurę "jak Kinia: z tyłu długie a z przodu łysinka Małej już zaczęły wyrastać włoski więc może do chrzcin będzie miała czuprynkę
Tymo łysieje z tyłu zapuszcza krasta jak tata, a z przodu hoduj łysinkę Mam nadzieję, ze mu się wyrówna w końcu I jestem przy okazji ciekawa, jaki kolor włosów będzie miał, bo rzęsy i brwi jaśniutkie...

Cytat:
Widzę, że nie tylko ja kombinuję jak by tu i przy kompie posiedzieć i dzieckiem się zająć.

Tak się zastanawiam nad kupnem chusty. Już 3 dzień mała na mnie leży i nie chce spać inaczej niż leżąc mi na kolanach. Nic przez to nie mogę w domu zrobić a jakbym miała chustę to może mogłabym jakieś podstawowe rzeczy porobić typu chociaż mycie naczyń czy obiad... Co myślicie o takiej? To chusta dla początkujących:
Bardzo fajna rzecz Ja nie używam, bo za bardzo boję się przyzwyczajać Tymka do noszenia. Potem on będzie coraz cieższy, a nie będzie chciał z bliskości zrezygnować Ale myślę o takiej huście na wypadek szybkiego pójścia do sklepu. Mieszkam na 4 pietrze i każde wyciaganie wózka jest katorgą!

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 14:49   #1505
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Paula SHIN a gdzie kupilas ta nowa butelke? na necie?
Zamowilam na allegro (jeszcze nie doszla) i kupilam w sklepie dzieciecym. Wzielam ostatnie 2 z szeroka szyjka (jakos nie umiem zaufac tym z waska..).
Ale na pewno je inaczej, bo po 1. nie widac babelkow powietrza, a po 2. wczesniej jak jadl to czasem bylo slychac jakby powietrze mu po brzuchu latalo (jakby.. przelewanie?), a przy tej butelce nie slychac nic.

Na allegro wychodzi taniej. Butelke 240ml mozna kupic za ponizej 30zl, a w zwyklym sklepie byla za 40zl. Bylam tak zdesperowana, ze wolalam wczesniej kupic drozsza i pozniej czekac na te zamowione, tansze.

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Cytat:
Brawo U nas niestety tak dobrze nie ma z kupami 1 kupa na dzien lub dwa, robiona w strasznych mekach. Latwiej jest tylko jak mu pomoge termometrem albo Windi, ale postanowilam juz nie ingerowac, dopiero w naprawde drastycznej sytuacji...

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 15:01   #1506
angelikaw
Zakorzenienie

Cześć... Ciężko Was nadrobić...

U nas wszystko ok.. czasem dopadają mnie gorsze dni (m.in. wczoraj), ale ogólnie nie jest źle..

Karolcia całe dnie potrafi wisieć na cycu, dziś wyjątkowo śpi...

Martwi mnie, ze słabiutko przybiera... w ciągu 2 tyg. leczenia żółtaczki Luminalem nie przytyła! A w ciągu następnego tygodnia tylko 100g.

Nareszcie zaczęam jeśc 'normalnie'. Łącznie ze smażonymi kotletami czy plackami ziemniaczanymi i nawet ciastka w czekoladzie wcinam (max. 1-2 dziennie) i nic jej nie jest
Kolek póki co nie ma, daję jej 2x dziennie Debridat 2,5ml..

U pediatry byłysmy już 3 razy, raz to był patronaż pediatry z przychodni, 2x prywatnie w związku z zółtaczką i kontrolą.. teraz wizyta za 4 tyg. W międzyczasie zbadał ją po raz kolejny pediatra w przychodni, gdy byłam ją zważyć (akurat się napatoczył i postanowił kontrolnie osłuchać).

Szczepienia - my idziemy programem na 6tkę - szczepionka 6w1 Infarix Hexa (ok.200zł za 1 dawkę, ale na tym oszczędzać nie będziemy).. Zapisane jesteśmy 6 tyg. po pierwszym szczepieniu, u nas wypada po skończeniu 7 tyg.ż. (7t1d)
http://www.szczepienia.pl/kalendarz_szczepien/0_3.aspx

rotawirusy odpuszczamy - lekarka powiedziała, że szczeopionka uodparnia na kilka szczepów, a rotawirusy podobnie jak grypa mają tych szczepów chorobotwórczych kilka razy więcej i szczepionka na wszystkie i tak nie działa.
pneumokoki zalecane, gdy dziecko idzie do żłobka lub ma rodzeństwo w wieku przedszkolnym. Dlatego nie szczepimy.
Meningokoki - nasz region nie jest zagrożony, dlatego też nie szczepimy.

Witaminy:
K przez 3 mce karmienia piersią (należy ją odstawić przy przejsciu na wyłaczne karmienie mm)
D przez minimum 18mcy
Podaję je przed karmieniem - prosto do buzi, a potem daję cyca

Chusteczek używam i zużywam max .3 na kupkę.

Blizny niczym nie smaruję, bo mam jeszcze strupki... ale ogólnie jest tak mała i tak słabo widoczna, ze sobie odpuszczę wszelkie maści.

Pozdrawiamy cieplutko!
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 15:01   #1507
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Klarissa - czym i jak myjesz jezyczek. Moj tez ma na jezyku tylko biale i to nie na calym, wiec chyba od mleka

Ja tez bym chciala kupic chuste bo mi kregoslup wysiada przy Dawidku.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 15:30   #1508
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
A ja mysle nad nosidełkiem...i bujaczkiem.. jakie macie dziewuszki i czy się sprawdza??
Moja ostatnio nie lubi lezenia, podoba jej sie w pozycji pionowej lub polpionowej, Teraz polozyłam ja do fotelika samochodoweg- tak sobie zjadla i śpi!! a ze ma katarek to nawet lepiej jej sie oddycha niz w lozeczku mimo ze podlozyłam gryby segregator pod materaz aby spala pod skosem..
co myslicie o spaniu w lezaczkach czy fotelikach??
Stary 2010-10-15, 16:21   #1509
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Klarissa - czym i jak myjesz jezyczek. Moj tez ma na jezyku tylko biale i to nie na calym, wiec chyba od mleka
Próbuję gazikiem jałowym - próbuję bo średnio mi to idzie ...

Cytat:
Ja tez bym chciala kupic chuste bo mi kregoslup wysiada przy Dawidku.
Ja się chyba zdecyduję jeśli dalej mała będzie tak koncertować.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
A ja mysle nad nosidełkiem...i bujaczkiem.. jakie macie dziewuszki i czy się sprawdza??
Moja ostatnio nie lubi lezenia, podoba jej sie w pozycji pionowej lub polpionowej, Teraz polozyłam ja do fotelika samochodoweg- tak sobie zjadla i śpi!! a ze ma katarek to nawet lepiej jej sie oddycha niz w lozeczku mimo ze podlozyłam gryby segregator pod materaz aby spala pod skosem..
Ja mam bujaczek z Fisher Price ale stary model bo po mojej bratanicy a ona ma 3 latka. Buja, oprócz tego ma melodyjkę no i ma opcję bujania z melodyjką Taki jak w załączeniu. Ale Natalce się nie podoba w nim, woli na rękach być... krzyczy w nim jak dzika
Stary 2010-10-15, 16:45   #1510
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
ja mialam robiony w szpitalu. Robila mi polozna w sumie po nim po dwoch tygodniach rozpoczela sie akcja porodowa a mialo ja przyspieszyc. Bolalo..... nieziemsko. Az ryczalam jak bobr. Ale nie ma co sie bac, bole porodowe sa o wiele, wiele gorsze.... Masaz szyjki ma na celu jej zgladzenie.
Ja polecam bardziej zmolestowanie meza za te dwa tygodnie moze unikniesz masazu

Paula SHIN a gdzie kupilas ta nowa butelke? na necie?
męza ale sex??? czy paluszkiem???

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 17:13   #1511
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
męza ale sex??? czy paluszkiem???
pewnie ze meza

Co do fotelika ja kupilam fisher price ten co dziewczyny wklejaly linka. Ale jeszcze go nie rozpakowalam. Mam nadzieje ze malemu bedzie sie podobal.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 17:13   #1512
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej, hej

My już po badaniu. Malutka dzielnie zniosła pobranie krwi, mimo że kłuli dwie rączki bo z pierwszej nie chciała krewka polecieć. Troszkę płakała, ale ogólnie ok.
Mocz na posiew i badanie ogólne zawieziony, ale ile z tym było zabawy żeby pobrać jałową próbkę łapaną z powietrza. Maskara....
Oby tylko zdrowa była

Cytat:

[/COLOR]Jakich uzywacie butelek?
Zastanawiam sie czy nie kupic na probe butelke Dr. Brown's, podobno dobrze robi na te rozne dolegliwosci kolkowe, wzdecia...
Ja mam TT, ale położna lakatacyjna strasznie je skrtykowała, twierdzi że zaburzają odruch ssania i kazała odstawić. Dostaliśmy butelkę Calma Medela, która niby nie zaburza i tylko nią dokarmiam.
TT będą na później jak już pierś odstawię.

Znalazłam tą butelkę, ale masakra ona kosztuje 84 zł my dostaliśmy za darmo w ramach testów bo we wrześniu nie była jeszcze w sprzedaży w Polsce.

http://www.aptekaeskulap.pl/medela-c...ka-p-9041.html

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość

dziewczyny mam okropne zaparcia, w zasadzie od porodu nie bylam w toalecie czyli juz tydzien, co by tu zrobić?? słyszałam o czopkach glicerynowych pomogły może którejś z Was???[COLOR="Silver"]
Mi pomogły, śmiało możesz kupić.

Cytat:
Cześć dziewczyny
Trochę mnie nie było i jakoś tak głupio mi tu pisać, ja nie jestem w stanie nadrobić zaległości.
Nie wymyślaj i nadrabiaj jakoś tu dziwnie bez Ciebie, w końcu byłaś założycielką i inicjatorką naszego fasolkowego wątku. Tyle miesięcy razem a Ty chcesz uciec

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Co do ciemieniuchy,to ja dokładnie ine wiem jak to wygląda,ale u mojej Małej zauważyłam na główce kilka wiórków złuszczonego naskórka(coś jak łupież).
Tak wygląda:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciemieniucha

Cytat:
Napisane przez Wróżka_Dzyńdzyńdzyń Pokaż wiadomość

Szczęśliwa, ale czadowe włoski ma Twoje dziecie!
Cytat:

jakie ona ma wlosy super
Te włoski to wzbudzają zainteresowanie wszędzie w szpitalu, przychodni itp. każdy się dziwi z tyłu są tak długie, że się kładą na szyję, a zgagi w ciąży nie miałam (jeśli dobrze opamiętacie to jeden z zabobonów mówił, że jak ma się zgagę w ciąży to włoski dziecku rosną)

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Pascal osiagnal dzis wage urodzeniowa, a nawet przekroczyl o 20g, bo przybral dzis 45g
No to super
Nie martw się niedługo Was muszą puścić.

Mnie dzisiaj też kobieta pobierająca krew małej nastraszyła szpitalem. Od dzisiaj po każdym karmieniu piersią wlewam z małą Bebiko- niech tyje, bo ja szpitala nie chcę.

Cytat:
Napisane przez czita18 Pokaż wiadomość
Daniel ma dziś 3 tygodnie dokładnie i wczoraj byliśmy na ważeniu i ma 2830 gram więc jesteśmy na dobrej drodze Już pucuś się z niego robi

A to mój Daniel - bąble na mleku już umie robić
Fajniutki jak Wy to robicie, że te dzieci tak tyją. Chyba moje mleko jest naprawdę nieteges....

Cytat:
Czy wy jecie mleko i nabial?
W szpitalu kazali ograniczyć nabiał, ale ja jem serki twarogowe, twaróg, jogurty i piję ok 1-2 szklanek mleka dziennie.

Cytat:

Byliśmy dziś u lekarza, bo małego wysypało paskudnie (kaszka bezbarwna pod skórą na całym ciele, gdzieniegdzie czerwona).
Oby mu szybko minęło. Bidulek malutki

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 17:21   #1513
linzey
Rozeznanie

Czesc mamusie
Nie było mnie kilka dni tj czytałam ale nie pisałam bo mała sie rozregulowała tj chyba ma ten skok po3 tyg i ciągle chce jesc a pozatym zdołowałam sie bardzo że mała w 3 tyg przybrała tylko 200g
Czuje sie taka beznadziejna nawet mojego dziecka nie umię wykarmić.
Dzwoniłaam do laktacyjnej i mam małą czesto budzić w nocy i nie dawac smoczka. Jak teraz przez tydzien mało przybierze trzeba bedzie dokarmiać mm
Zła jestem na tą moją położną srodowiskową bo to ona kazała mi mała odstawiać po 40 min bo napewno sie najadła i dawac smoka żeby nie płakała. Jaka ja byłam głupia że jej posłuchałam Dobrze że tylko te pare dni. Kurcze taka super , wszystko wie a tu masz

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Mamuski jak u Was było z pierwszym spacerem?? po ilu od urodzenia??
Kąpiecie swoje dzieci codziennie czy co drugi dzien??\
Na spacerku byliśmy po tygodniu
Kąpiemy codziennie

Cytat:

Czy wy też codziennie robicie pranie? Ja nie zrobiłam przez 2 dni i brakło mi ciuszków... ale ja czasem przebieram po 4-5 razy dziennie bo mi się czasem mała posikuje. Dzisiaj mi na przykład osikała ścianę w sypialni a wczoraj wieczorem mała osrała tż-ta
Pranie codziennie ewentualnie co drugi dzien. Straszne ilości tetry nam schodzą- do kąpieli, do odbijania , do wszystkiego

Cytat:
Zuzi ale vit. D lepeij nie odstawiać ona jest potrzebna w naszej strefie klimatycznej gdzie słońca jest mało, zapobiega krzywicy i neonatolog w szpitalu polecała podawać przez 2 lata. Jak się nie bierze może być problem np. z zarastaniem ciemiączka.

Ktoraś pisała że zużywa 10 chusteczek do jednej kupy, jak wy to robicie u mnie idzie 1-3 max.
Wit D dajemy i podobno trzeba do 18 m-ca i do K też wróciliśmy choc jak skonczymy opakowanie to sobie odpuszcze.
Do mega kupy to też mi z 10 chusteczek pójdzieAle trenuje moze z czasem będzie lepiej

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Pascal osiagnal dzis wage urodzeniowa, a nawet przekroczyl o 20g, bo przybral dzis 45g
Współczuje przejść i gratuluje przyrostu wagi

Cytat:
Czy wy jecie mleko i nabial? ja jem w sumie bardzo duzo.
Ja nabiału a przede wszyskim mleka wszamuje duzo i małej nic nie jest a kupek strzela do 10 dziennie
angelikaw ja się jeszcze smazonego nie odważyłam jeść ale pozatym też juz dużo produktów wprowadziłam
Co do szczepień to własnie nie wiem co robić.
Rotawirusy raczej tak , pneumokoki raczej nie a skojarzone coraz czesciej mysle że tak Planujemy małą oddac do złobka tak po roczku także musze to dobrze przemysleć
Klarisska , Pomi śliczne te wasze pociechy
malwina 1204 masaz to ja miałam ale dopiero przy prawie pełnym rozwarciu zeby tą"obrączkę" zgładzić. Raczej boliale do przezycia
naked Zosia też odchyla głowe do tyłu i to w sumie tak bardzo ze potrafi sie o 45 stopni przekrecić w łóżeczkuto wymaga rechabilitacji??
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 17:25   #1514
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Czesc mamusie
Nie było mnie kilka dni tj czytałam ale nie pisałam bo mała sie rozregulowała tj chyba ma ten skok po3 tyg i ciągle chce jesc a pozatym zdołowałam sie bardzo że mała w 3 tyg przybrała tylko 200g
Widzę, że jesteś kolejną mamą z tym problemem.
Moja córka przybrała 280 gr w 2 tyg i 3 dni.
Ale widzę, też że tylko moja lekarka narobiła z tego powodu zamieszania, dała skierowania na wyniki krwi i posiew moczu, tarczyca, żelazo, morfologia, CRP a w szpitalu dzisiaj na pobraniu to mnie nawet nastraszyli że jak nie zacznie tyć to na oddział....

A u Was nic nie robią lekarze tylko każą dokarmiać. A dziecko zachowuje się jak głodne???

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 17:26   #1515
linzey
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Hej, hej

My już po badaniu. Malutka dzielnie zniosła pobranie krwi, mimo że kłuli dwie rączki bo z pierwszej nie chciała krewka polecieć. Troszkę płakała, ale ogólnie ok.
Mocz na posiew i badanie ogólne zawieziony, ale ile z tym było zabawy żeby pobrać jałową próbkę łapaną z powietrza. Maskara....
Oby tylko zdrowa była

Ja mam TT, ale położna lakatacyjna strasznie je skrtykowała, twierdzi że zaburzają odruch ssania i kazała odstawić. Dostaliśmy butelkę Calma Medela, która niby nie zaburza i tylko nią dokarmiam.
TT będą na później jak już pierś odstawię.

Znalazłam tą butelkę, ale masakra ona kosztuje 84 zł my dostaliśmy za darmo w ramach testów bo we wrześniu nie była jeszcze w sprzedaży w Polsce.

http://www.aptekaeskulap.pl/medela-c...ka-p-9041.html
Widze ze jedziemy na tym samym wózku
Najpierw podobne problemy z karmieniem na początku , butelka też ta sama, na początku tez mieliśmy TT i też wg pani z laktacyjnej najgorsza- bardzo zaburza odruch ssania
Nam dano jeszcze tydzien jak mała nie ruszy z waga to wtedy tez będę dokarmiać Jej zdrowie najważniejsze
Stary 2010-10-15, 17:28   #1516
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

angelikaw... ja tez juz jem, uwazam tylko z rzeczami o kotrych najwiecej sie trabi, ze moga wywolywac reakcje alergiczne : kakao, miod, orzechy, truskawki, pomidory. choc w sumie dwa plasterki swiezego pomidora zjadlam w pierwszym tygodniu zycia Nadii i jej nic nie bylo. Od dwoch dni jem tez płatki czekoladowe z mlekiem na sniadanie i Mlodej tez nic nie tyka... jutro zamierzam srobowac miod... ryzk fizyk

Pomidora... to chyba jakis trend fryzurowy u bobasow, bo u mojej to samo, widze, ze Milena (corka Mpik) tez podaza tym trendem ... ej pochwalilabys sie jakimis swoimi fotkami z wesela... pisalas przed ze kupilas sobie na ta okazje jakas nowa kiecke... czekam wiec

Klarissa, tez mysle nad chusta, szkoda tylko ze nie mozna wyprobowac jak sie ona sprawdzi. Nie wszytskie dzidziusie chca w niej / w nich lezec...

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-15, 17:30   #1517
linzey
Rozeznanie

Cytat:
Widzę, że jesteś kolejną mamą z tym problemem.
Moja córka przybrała 280 gr w 2 tyg i 3 dni.
Ale widzę, też że tylko moja lekarka narobiła z tego powodu zamieszania, dała skierowania na wyniki krwi i posiew moczu, tarczyca, żelazo, morfologia, CRP a w szpitalu dzisiaj na pobraniu to mnie nawet nastraszyli że jak nie zacznie tyć to na oddział....

A u Was nic nie robią lekarze tylko każą dokarmiać. A dziecko zachowuje się jak głodne???
To Dagusia i tak dużo więcej przybrała niż moja
Ja u lekarki nie byłam tylko w laktacyjnej i kazały jeszcze ten tydzien nam dać.Niunia w sumie jako tako nie płacze dużo , karmię jak tylko chce tylko od poniedziałku jak pisałam troche ją stopowałam bo jej posiadówka na cycu to było około 1-1,5 i ona kazała po około 40 min dac jej smoka bo juz pewnie pojedzona. Była troche marudna ale myślałam ze to po wit K bo sie to zbiegło teraz juz wiem ze była głodna
Stary 2010-10-15, 17:45   #1518
Pomidora
Zakorzenienie

Marta, dziękuję za suszarkę Na razie niepotrzebna (odpukać ) ale nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda

Paula, dobrze zrobiłaś, że kupiłaś tę butelkę jeżeli pomaga Z kupkami też w końcu pójdzie, zobaczysz!

Angelikaw, tak sobie myślę - jak mała ciągle na cycu wisi, to może pokarm nie zdąży się porządnie naprodukować i nie jest taki wartościowy? Ale to moje przemyślenia tylko, żadne poparte dowodami Jeszcze zacznie ładnie przybierać na wadze. A nie myślałaś o wprowadzeniu jakiejś regularności w karmieniu? Bo się biedna wykończysz!
Zazdroszczę jedzenia smażonego - Tymo urodził się 25.08, a ja jeszcze się nie odważyłam. Teraz mam stracha przez tę wysypkę

Cytat:
Ja jestem akurat przeciwna - kręgosłup jest wygięty, a to najgorsza dla dziecka pozycja. Ja to się bałam nawet takiej długiej jazdy w foteliku samochodowym na wesele brata, ale jakoś dał radę. Ale spaniu na co dzień w fotelikach ja osobiście mówię nie

Szczesliwa, oby malutka była zdrowa Wiem, jak trudno jest złapać jałowy mocz, bo nawet w szpitalu przy Tymku (gdzie na pewno jest prościej, bo na siusiaka się łatwiej zakłada te woreczki) babeczki miały problem.

Cytat:
Nie wymyślaj i nadrabiaj jakoś tu dziwnie bez Ciebie, w końcu byłaś założycielką i inicjatorką naszego fasolkowego wątku. Tyle miesięcy razem a Ty chcesz uciec
O matulu, ależ mi się miło zrobiło Jeszcze ktoś pamięta, ze prowadziłam wątek fasolkowy

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Czesc mamusie
Czuje sie taka beznadziejna nawet mojego dziecka nie umię wykarmić.
Dzwoniłaam do laktacyjnej i mam małą czesto budzić w nocy i nie dawac smoczka. Jak teraz przez tydzien mało przybierze trzeba bedzie dokarmiać mm
Zła jestem na tą moją położną srodowiskową bo to ona kazała mi mała odstawiać po 40 min bo napewno sie najadła i dawac smoka żeby nie płakała. Jaka ja byłam głupia że jej posłuchałam Dobrze że tylko te pare dni. Kurcze taka super , wszystko wie a tu masz
Kochana, to nie twoja wina, że mała nie przybiera na wadze. Czasem tak bywa i już. A co do tego, co powiedziała położna, to moja by się zgodziła w 100%. Na każda pierś miałam dawać sobie jakieś 15 min., do 20, potem już praktycznie pierś pusta i dziecko ciamka sobie. Tymek teraz już bije rekordy i je po jakieś 6 min. z każdej piersi. A przybiera dużo na wadze, więc nie czas jest najważniejszy. Mam nadzieję, ze mała będzie przybierać

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Pomidora... to chyba jakis trend fryzurowy u bobasow, bo u mojej to samo, widze, ze Milena (corka Mpik) tez podaza tym trendem ... ej pochwalilabys sie jakimis swoimi fotkami z wesela... pisalas przed ze kupilas sobie na ta okazje jakas nowa kiecke... czekam wiec
Bo to trend krótko z przodu, długo z tyłu
Zdjęcia będą, ale pani fotograf dopiero dziś oddaje moim rodzicom, więc pewnie my jutro je dostaniemy. Jak przejrzę to pewnie coś wrzucę

28.09.2014

Edytowane przez Pomidora
Czas edycji: 2010-10-15 o 17:53
Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 17:46   #1519
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Szczęśliwa ty tak sobie tej wagi nie bierz do serca, bo ja karmie butla. Mały jest wcześniakiem i kupuje bardzo kaloryczne mleko dla dzieci z niska masą urodzeniową. Cycka daje niewiele, bo mam niewiele mleczka, bo naszlo mi dopiero 4 dnia po porodzie a mały już pokochał butelkę i w nosie ma mojego cycka bo wolno leci no i ile trzeba sie nameczyc
My karmimy butelkami LOVI i drBrown. Mały kolek nie ma ale wzdęcia jak najbardziej. Troszke pomaga dopajanie rumiankiem.
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 17:55   #1520
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
heeh fryzurka Mojej Milci
Stary 2010-10-15, 18:24   #1521
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:

mamo Mpik, przeciez to buzia aniolka, az nie wierze, ze daje Ci tak popalic

swietna jest! i tez ma taki trójkacik z wloskow sprzodu glowy, zupelnie jak moja!

(sliczny serduszkowy pajacyk )

Stary 2010-10-15, 18:27   #1522
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Angelikaw, tak sobie myślę - jak mała ciągle na cycu wisi, to może pokarm nie zdąży się porządnie naprodukować i nie jest taki wartościowy? Ale to moje przemyślenia tylko, żadne poparte dowodami Jeszcze zacznie ładnie przybierać na wadze. A nie myślałaś o wprowadzeniu jakiejś regularności w karmieniu? Bo się biedna wykończysz!
Doradczyni laktacyjna stwierdziła, że nie ma czegos takiego, jak mało wartościowy pokarm. Tylko byc może mleko wolniej płynie przez zatkane kanaliki mleczne i dziecko się nie najada przez to.
Regularność wprowadziłam, ale skoro Karolcia częściej domaga się cyca, to nie będe jej zabraniać
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 18:31   #1523
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:

mamo Mpik, przeciez to buzia aniolka, az nie wierze, ze daje Ci tak popalic

swietna jest! i tez ma taki trójkacik z wloskow sprzodu glowy, zupelnie jak moja!

(sliczny serduszkowy pajacyk )
Zdjątka zrobione jak miała "dobry humorek" przez kilka chwil ehhe
a pajacyk kupiony w Tescodziekujemy za Komplement

teraz fotka z serii- "ciekawe czy można wyciągnąć sobie oczko"
Stary 2010-10-15, 18:32   #1524
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Dziewczyny to nie tak, że ja poszłam zjakimś problemem na rehabilitacje Poszłam, aby babka pokazała mi jak ćwiczyć Małego, żeby się dobrze rozwijał, a nie tylko leżał jak kłoda Wszystko z nim ok, ale kobita i tak pewne niedoskonałości wyhaczyła

Nie opisze Wam niestety tych ćwiczeń, bo sama mam stracha je robić mu, mimo że je widziałam. Są dość skomplikowane., a nie dało rady niestety kamerować

Najważniejsze, powtórzę jeszcze raz, jest jak najczęstsze kładzenie bobasków na brzuchu, masaże po kąpieli i odpowiednie trzymanie. My mamy zalecenia dopasowane indywidualnie dla nas czyli przeciwko odchylaniu głowki no i na te podwijanie paluszków rąk i stópek [stwierdział niewielkie wzmożone napięcie]

Ważne przy odchylaniu głowki aby pionizując dziecko układać nóżki w żabkę jak najszerzej i podtrzymywać nie głowkę a kark warto też nosić dziecko w pozycji "na samolocik" czyli brzuszkiem w dół. I generalnie zalecała troszkę każdego dnia maluszka potarmosić pokulać nie wiem jak z młodszymi, mój ma dziś skończony 6. tydzień

Dzieciaczki Wasze cudne, mój też z przodu łysieje, a podobno miały się włoski wycierać od kręcenia główką chyba raczej od głaskania wklejam też mojego tłuściocha, który ostatnio przybiera po 0,5 kg na tydzień na cyckowym mleku

edit. na fotce widac jak mały układa wskazujący pauszek zamiast ładnie na kciuku to on go podwija gdzies na bok, przez co ma te wskazujące powykrzywiane i kiedy prostuje paluszki i całą dłoń, te zostają zgięte...

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-10-15 o 18:38
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 18:51   #1525
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
teraz fotka z serii- "ciekawe czy można wyciągnąć sobie oczko"

ałaaaaaaaa....

moja tez tak czasem robi, zastanawiam sie czy sobie kiedys nie wydlubie tego oka ale mam dosc "niedrapek" i nie nosimy juz o co najmniej 2 tygodni

naked... super facet nie lubie panów w dresie, ale ten mnie urzekl kupuje od razu

Stary 2010-10-15, 19:02   #1526
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Może jak już kupki poszły i kropelki zadziałały, to nie będzie problemów na butli?
Nie wiem... mała znowu płacze, słuchamy właśnie suszarki od martuchy...

Cytat:
Bardzo fajna rzecz Ja nie używam, bo za bardzo boję się przyzwyczajać Tymka do noszenia. Potem on będzie coraz cieższy, a nie będzie chciał z bliskości zrezygnować Ale myślę o takiej huście na wypadek szybkiego pójścia do sklepu. Mieszkam na 4 pietrze i każde wyciaganie wózka jest katorgą!
Też się tego boję...

Cytat:
Brawo U nas niestety tak dobrze nie ma z kupami 1 kupa na dzien lub dwa, robiona w strasznych mekach. Latwiej jest tylko jak mu pomoge termometrem albo Windi, ale postanowilam juz nie ingerowac, dopiero w naprawde drastycznej sytuacji...
Ech, ale bąki idą nadal...

Cytat:
Klarissa, tez mysle nad chusta, szkoda tylko ze nie mozna wyprobowac jak sie ona sprawdzi. Nie wszytskie dzidziusie chca w niej / w nich lezec...
No też prawda...

Kurcze przez te akcje z brzuszkiem nie mam już ochoty nigdzie iść...
Stary 2010-10-15, 19:42   #1527
NIKaP-n
BAN stały

Co do butelek, Avent ma też system airflex, który polega na eliminajci nadmiaru powietrza podczas picia. Dr Brown's ma super flachy, choćby z tego względu, iż szklane. Ja bym uważała na nadmierną zmianę utelek, nasz jak dostał od początku Aventa, to innymi pluł. Nie pasowały my ani snok, ani to, że np. z TT mocniej leci- nie umiał sobie z tym poradzić.

Ja podaję Małemu heratkę hippa bo uważam, że dziecko odrobinę glukozy też powinno dostać. Organizm potrzeuje wszystkiego po trochu i na pewno taka odrobina (100ml heratki dziennie maks) nie zaszkodzi. Z drugiej strony położna mówiła, że jak się zaparza samemu, to potem się człowiek martwi, czy nie za mocna czy nie za słaba etc...

Zmartwiłam się naked bardzo, o Pawcio stale zaciska piąstki i nie mieliśmy pojęcia, że to może być jakoś groźne a na rzuszku nienawidzi leżeć... dokąd się z Nim udać na taką kontrolę? Trza mieć skierowanie, czy prywatnie?

gabi dzięki

A teraz opowiem Wam hiciora :

Nasz syn traktuje bujaczek- leżaczek jako nocnik
Za każdym razem jak Go w nim ułożymy- robi kupę. Dzisiaj już kupa była, a z reguły jest jedna dziennie i mówię sobie, posadzę Go na trochę i co? druga kupa a ile wyciskania i piąchy zaciśnięte, żeby lepiej szło

Weronisia lekarz się pewnie Ciebie boi i unika, o sobie myśli, jak Jej nie pozwolę dzisiaj wyjść, to mnie dopadnie do tego te Jej hormony... Trzymam kciuki

Pomi
no ja się nie dziwię, że się bałaś tej trasy, my jedziemy na naszą udowę i mam wyrzuty sumienia, że Mały w tym cholerstwie jedzie... Super, że się pokazałaś

waniliaania
czy chcesz jeszcze tę instrukcję?

czita dzięki za pampersowy namiar

Jutro jadę do reala, bo są w promocji duże paki za 41,90zł.
Nasz synek nosi od dzisiaj 3, bo Mu wygodniej, 2 już Mu się w nóżki troche wrzynały, te trochę luźne, ale lepsze to niż za ciasne

Śliczne Maleństwa

Mpiczku ja myślę, że Milenka marudzi wieczorami, bo Ją ten nadmiar śłinki męczy. Zaoserwowałam to u Pawełka

Właśnie obejrzeliśmy wieczorynkę, całą trójką

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

My kupiliśmy chustę Bebe Lulu i za nic Mały nie da się w nią wcisnąć... Wydałam 90 zł
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 20:26   #1528
Weronisia
Zakorzenienie

NIkaP fajnie to ujelas

A my tu jednak chyba przezimujemy
Zapowiadalo sie dobrze, mialam nadzieje, ze w niedziele wyjdziemy.... no ale znalezli czego by sie mozna jeszcze uczepic. Zoltaczka znowu rosnie. Tydzien temu lezal 3 dni pod lampa i mu ladnie spadlo do 10. A teraz znowu rosnie i ma juz 16,8
Przy 12 i 15 lezal juz pod lampa, ale teraz jest tydzien starszy wiec i granica sie przesunela. I pod lampe pojdzie jak przekroczy 18.

Od dzis nie moge karmic piersia. Nie bedzie tez dostawal mojego mleka przez butelke. Tak zadecydowal lekarz, bo maly nie umie zwalczyc zoltaczki i ciagle mu rosnie, zamiast spadac i winne prawdopodobnie jest moje mleko. Wpadl wiec na taki pomysl z mlekiem i bedziemy obserwowac. Jesli bilirubina spadnie, to wtedy bede mogla znowu karmic. A wiec teraz odciagam i od razu mroza w zamrazalniku.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 20:30   #1529
ycnan
Zadomowienie

Weronisia, nie martw się, ze kazali Wam jeszcze zostać, bo przecież najważniejsze jest zdrowie Pascala. Lapsi są lekarze przewrażliwieni niż olewający. Przynajmniej masz pewność, że zależy im by dzieciątko było jak najzdrowsze A te kilka dni jeszcze dasz radę wytrzymać

czita18, dzięki za informację o gratisowych pieluszkach
Maleństwo cudowne z tym mlekiem w buzi

Pomi, dziś drugi dzień dopiero kąpaliśmy w krochmalu, więc jeszcze nie potrafię powiedzieć, czy są efekty. A krochmal robi się następująco :
Gotujesz pół litra wody w garnku, w tym czasie rozrabiasz łyżkę mąki ziemniaczanej w szklance zimnej wody i wlewasz do tej gotującej się wody. Troszkę mieszasz i błyskawicznie robi się z tego taki kisiel. To mieszasz z wodą do kąpania i wsio Ma wyjść taka śliska woda. Trzeba tylko uważać podczas wyjmowania z wanienki bo się bobasek robi trochę śliski
Tymek jest rozbrajający z tym zezowaniem A łysinką ma niezłą

Klarissa, w takiej mniej więcej chuście udusiło się w stanach dzieciątko. Było o tym dość głośno jakiś czas temu. Niemowlę nie jest wystarczająco silne, by odgiąć główkę w razie czego. A w takiej chuście dziecko jest zgięte i główka przyciśnięta do klatki piersiowej - trudno oddychać.
[QUOTE=angelikaw;22684815]Blizny niczym nie smaruję, bo mam jeszcze strupki... ale ogólnie jest tak mała i tak słabo widoczna, ze sobie odpuszczę wszelkie maści.QUOTE]Też miałam ledwie widoczną bliznę, po cc, ale jakoś ostatnio zbrzydła i muszę ją czymś zacząć smarować i rozmasować te zgrubienia.
Cytat:
Cudowna No, super te wytarte główki wyglądają
...A mojemu Boryskowi nic się nie wytarło

naked21, no, jaki dresiarz mały z Twojego Filipka Super
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 20:57   #1530
Weronisia
Zakorzenienie

ycnan zgadza sie, zdrowie malego jest najwazniejsze.
poza tym moj maz chce zebym tu jeszcze zostala, bo nie skonczyl remontu w domu i jest straszny syf.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości