Nauczyciele - potępiani - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-17, 20:07   #61
tipsiara
Wtajemniczenie

Dot.: Nauczyciele - potępiani

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
awia nie ciskaj się tak, jak ktoś chce poznać prawdziwą męczacą pracę za psie pieniądze, niech porozmawia z sanitariuszem
nooo, to nie tylko ciężka i odpowiedzialna robota - niedoceniana do tego i słabo opłacana
tipsiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:07   #62
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Matko i córko ręce opadaja.
Wam tez nikt nie broni byc nauczycielem, idzcie i uczcie innych.
Wtedy pogadamy o halasie, zdartym gardle czy oszalamiajacej pensji i dniach wolnych.

Wam sie wszystkim wydaje ze skoro chodziliscie do szkoly to znacie pracę nauczyciela,
A to jest gówno prawda.
No i się zgadzam z Tobą w 100%.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:08   #63
19agusia91
Zakorzenienie

musyznianko, bo to nie jest tak,że dyrektor sie pyta "chcecie jechać na wycieczkę Kochani?", tylko jak mus to mus.
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:08   #64
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
wycieczki obowiazkowe.
ja nie miałam żadnej wwwww gimnazjum, tiramisu mówi że nieobowiązkowe, gdzie leży prawda?;p
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:08   #65
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Zdecydujcie się z tymi wycieczkami - obowiązkowe czy nie?
Chyba dla wychowawcy pewnie są obowiązkowe, ale potrzebni są inni do pomocy (nie ejstem nauczycielką, więc sama dokładnie nie wiem, niech one się wypowiedzą). Natomiast pilnowanie dzieci na zajęciach pozaszkolnych obowiązkowe nie jest, ale ktoś to robić musi..
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:08   #66
muszynianka
Zakorzenienie

ale 19agusia91 ja NIE WIEM JAK TO JEST dlatego zadałam pytanie, widzę że odpowiedzi się od siebie różnią dlatego drążę temat
Stary 2010-10-17, 20:09   #67
19agusia91
Zakorzenienie

Cytat:
to chyba jakaś patologiczna podstawówka, że tak 100 zbiera się i non stop przez 15 minut?
Racja. Normalne dzieci nie biegają po schodach, nei rzucają piłką, nie skaczą, nie tupią i szepcza.
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2010-10-17, 20:09   #68
tipsiara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Wierz mi, że spora część nauczycieli wolała by tych dni wolnych nie mieć, tylko pracować i mieć odpowiednio wyższe pensje + urlopy, ktorych nauczyciel tak naprawdę nie ma. Ciekawe czy Ci jęczący na nauczycieli-darmozjadów twardo trzymaliby się swojego zdania gdyby tak na rok się z nimi zamienili
Więc chcesz powiedzieć że nauczyciele nie zarabiają tyle ile warta jest ich praca?
tipsiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:10   #69
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tipsiara Pokaż wiadomość
nooo, to nie tylko ciężka i odpowiedzialna robota - niedoceniana do tego i słabo opłacana
Ale przynajmniej nikt nie gada, że siedzą i nic nie robią, choć pewnie nie zawsze.

A tak mi się przypomniało jak jeszcze mój tato w Straży Pożarnej pracował: siedzą sobie przed jednostką, a jakiś dziadek przechodząc zaczął narzekać, że siedzą i nic nie robią Jedyne co mu odpowiedzieli to, że dobrze, że nic nie robią bo jakby robili to by komuś się krzywda działa.

To apropos kłucia w oczy rzekomym "nic nierobieniem".

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012

Edytowane przez Madia
Czas edycji: 2010-10-17 o 20:11
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:11   #70
19agusia91
Zakorzenienie

muszynianko, bo źle się rozumiemy, zaraz wytlumacze

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Chodzi o to,że wychowawca nie musi organizowac wycieczki dla klasy, ale jeśli jest jakaś wycieczka i dyrektor zadecyduje, że nauczyciel ma jechać do pomocy w opiece nad dziećmi to trzeba jechać.
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2010-10-17, 20:12   #71
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi o to,że wychowawca nie musi organizowac wycieczki dla klasy, ale jeśli jest jakaś wycieczka i dyrektor zadecyduje, że nauczyciel ma jechać do pomocy w opiece nad dziećmi to trzeba jechać.
A okej.
A wynagrodzenie za wycieczkę? bo tutaj drążę temat
http://oswiata.wip.pl/czas-pracy-nau...,201853,0.html
ale żadnych konkretów
Stary 2010-10-17, 20:13   #72
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tipsiara Pokaż wiadomość
Więc chcesz powiedzieć że nauczyciele nie zarabiają tyle ile warta jest ich praca?
Tak. Niestety nie tylko nauczyciele.
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:13   #73
19agusia91
Zakorzenienie

zaraz sie zapytam
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2010-10-17, 20:13   #74
Wenress
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19agusia91 Pokaż wiadomość
muszynianko, bo źle się rozumiemy, zaraz wytlumacze

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Ale zwykle nauczyciele sami się dogadują czy jadą czy nie. Przynajmniej u mnie tak było, sami się zgadzali i dyrektor raczej nikogo na siłę nie musiał przydzielać. Więc może uchowali się tacy, którzy nigdy nie jeździli

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:14   #75
MalinowaMamba
Zakorzenienie

U mnie w szkole z wycieczkami to jest tak, że dajemy pomysł wychowawcy, my się pytamy co fajniejszych nauczycieli czy by nie pojechać i dopiero jak sami sobie znajdziemy opiekunów to wychowawca już coś tam organizuje, odzie do dyrektora. Jak żaden nauczyciel nie chce się zgodzić to prostu wycieczki nie ma
MalinowaMamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:14   #76
gringolada
Zadomowienie

agusia tu sie nie zgodze bo jestem wychowawczynia i moim obowiazkiem jest zorganizowac tzw: pozalekcyjne formy edukacyjne. jade wiec do teatru za tydzien na lekture muszynianko to nie patologia tylko wystarcza 3 klasy po 30 uczniow na przerwie ktorych trzeba upilnowac i miec oczy w du*ie
gringolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:15   #77
muszynianka
Zakorzenienie

Jeśli mam być szczera to zawody lub osoby które zarabiają adekwatnie do wykonywanej pracy można policzyć ... na palcach obu rąk ewentualnie :P

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

Cytat:
to nie patologia tylko wystarcza 3 klasy po 30 uczniow na przerwie ktorych trzeba upilnowac i miec oczy w du*ie
przez ile, przez 5 minut?;p 10? bo ile trwa przerwa?;p
przecież nie mówimy tu o lekcji... i nie ma się dyżurów na przerwach co godzinę, codziennie, 5 dni w tygodniu ;p
Stary 2010-10-17, 20:16   #78
19agusia91
Zakorzenienie

Cytat:
agusia tu sie nie zgodze bo jestem wychowawczynia i moim obowiazkiem jest zorganizowac tzw: pozalekcyjne formy edukacyjne.
no tak, ale nie musisz organizowac jakiejś tygodniowej wycieczki
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2010-10-17, 20:16   #79
żurawinka
Zakorzenienie

Jasny szlag mnie trafi. Kobieto, czytaj ze zrozumieniem - to jest ŚREDNIA. Czyli wchodzi w to pensja ministerialna, wszystkich w resorcie, pensje kuratoryjne, pensja takiego pana Broniarza i tak dalej. W efekcie wychodzi 3tys. z hakiem, a ja NIGDY nie widziałam na rękę tyle. Ba, nawet brutto nie, a miałam zawsze półtora etatu Mało tego - dyplomowany z mgr i nadgodzinami dostanie na rękę ok. 2000.

Ale tak właśnie się rodzi przekonanie, że nauczyciel - darmozjad, zarabia furę kasy a jeszcze jęczy, że mało.

No wkurzyłam się [/QUOTE]

Ale na co się wkurzyłas Kobieto?
Napisałam " ile zarabiają" wg pierwszego z brzegu wyciągniętego żródła, a nie wg mnie więc spuść z tonu.
Jak na nauczycielkę to kiepsko coś chyba z rozumieniem, jesli nie umiesz poprawnie czytać.
Jak tak łatwo się wkurzasz to jak to wygląda w szkole?

I tak sie rodzi przekonanie że nauczyciele ... Wyzuzuj.
W portfel Ci nikt nie zaglada tutaj przecież.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:18   #80
gringolada
Zadomowienie

przerwy sa po 5, 10 i 20 minut jedna obiadowa. co 45 minut. codziennie mam dyzury na przerwach w szkole i na boisku nawet jak chlodno jest
Stary 2010-10-17, 20:19   #81
muszynianka
Zakorzenienie

gringolada u ciebie wszyscy nauczyciele jak jeden mąż na raz mają dyżury co godzinę?
chyba pięter i boisk nie starcza ;P oj koloryzujesz koloryzujesz

tak wiem to ciężki kawał chleba ale naprawdę CHWILAMI (!) wieje przesadą
Stary 2010-10-17, 20:20   #82
Jamie69
Raczkowanie

Dlaczego są potępiani (choć to może nieodpowiednie słowo)? Ano dlatego, że ciągle strajkują mówiąc, że jest im źle, a tak naprawdę pracują po 4-5 godzin (lekcyjnych) dziennie. Niby przekazują swoją wiedzę, a w praktyce wygląda to tak, że uczeń musi umieć wszystko to, co jest w książce, bo to, co usłyszy na lekcji od nauczyciela nie wystarcza na zdobycie dobrej oceny. Dodatkowo nauczyciele mają ferie, wakacje, wolne święta i rok płatnego urlopu "na podratowanie zdrowia".
Rozumiem, że ocenianie kilkudziesięciu sprawdzianów w domu, zajmuje trochę czasu, ale nie robi się tego każdego dnia. Poza tym, gdy ja wychodzę z pracy o 16, nauczyciel zazwyczaj od kilku godzin w domu, więc sądzę, że i tak ma lepiej.
Jedynym minusem jest praca z dziećmi, które czasem mogą uprzykrzyć życie, ale każdy z nas doskonale wie jak to działa - jeśli nie pozwolimy sobie wejść na głowę, to nawet najgorsi uczniowie nie stwarzają problemu.
Stary 2010-10-17, 20:21   #83
zagubiona89r
Zakorzenienie

Mój Tż jest nauczycielem. Początkującym.

Wygląda to tak: ma etat 18h plus 7h nadgodzin. Wydawałoby się mało.

Dochodzą do tego przerwy między lekcjami, których ma 3, dodatkowa godzina, którą muszą odpracowac za darmo, dni kiedy musi przyjśc wcześniej do pracy by uzupełnic dziennik i dokumenty (ma wychowawstwo). Za to nikt mu nie płaci a spokojnie dobija do 30h.

Do tego dochodzą czasami wycieczki. Ostatnio zamiast byc w domu o 12 (akurat ma jeden super krótki dzien) był o 18 bo z dziecmi wycieczka. Niepłatne. A wycieczka gdzie sie musi pilnowac gromadki gimnazjalistów to wcale nie jest fajna sprawa.

Początkujący więc musi pisac konspekty. 20 konspektów to jakies 2 2,5h w niedzielę. Poza tym przygotowanie lekcji. Zwykle około 4-5h. I to w ciągu tygodnia też trzeba do tego jeszcze zajrzec i dopracowac. Do tego dochodzi sprawdzanie prac, sprawdzianów itd, a potrafi byc tego naprawdę sporo.

Dodatkowo dołożyli mu radę uczniowską. Zachodu z organizowaniem wszlekich imprez, robieniem gazetek itd mnóstwo. Niepłatne.

Plus wszleka dokumentacja (szczególnie we wrześniu) a później jak np się robi awanse to nie lepiej.

Za to wszystko w chwili obecnej ok 1300zł pensji. Po ok 10 latach pracy, zrobieniu mgr, 25h pracy (nie licząc drugiego tyle które poświecsz na inne sprawy) awansach zawodowych ok 2/2,5 tys wypłaty.

Tak są nauczyciele, którzy wielkie gie robią, siadają na pupie i dyktują podręcznik. Są. Jednak nie wszyscy i mam nadzieję nie większośc. A opinia, która panuje o nauczycielach dla tej większości jest krzywdząca.

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:21   #84
19agusia91
Zakorzenienie

nie no, co przerwę to na pewno nie
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2010-10-17, 20:22   #85
201610310857
Konto usunięte

Czytam ten wątek i wypowiedzi niektórych osób np. Muszynianki doprowadzają mnie do nerwicy.
No tak, ale przecież ona wie wszystko zawsze najlepiej i wymądrzać się też potrafi.
Co do samego tematu, uważam, ze nauczyciele powinni zarabiać więcej, ale faktycznie powinni też być selekcjonowani, bo teraz naprawdę jest niewielu profesorów z powołania.

Jak to zwykle bywa, na pewno się wiele osób z moją opinią nie zgodzi, no bo przecież CO TAKI NAUCZYCIEL ROBI? NO CO?
PÓJDZIE,ODKLEPIE TYCH KILKA GODZIN i koniec, wakcje, ferie, weekend wolne:P
a tak naprawdę mało kto z obserwatorów zdaje sobie sprawę, ze to jest naprawde ciężki kawałek chleba.

Dodam taką małą ciekawostkę, jak moja mama wraz z koleżankami z pracy strajkowała to też były wielkie awantury," NO JAK TO? PIELĘGNIARKA ZARABIA 1500 ZŁ I JEJ MALO?"
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:23   #86
gringolada
Zadomowienie

oj zdziwlabys sie muszuniako, na kazdym dyzuze jest 2 czaasem 3 na kazdym korytarzu , sa 2 boiska wiec tam tez kilku. jak sie idzie dogadac to mozna sie zamienic.
Stary 2010-10-17, 20:25   #87
monius9
Zakorzenienie

to ja się odniosę do głównego pytania wątku - dlaczego nauczyciele są potępiani. dlatego, że część owych nauczycieli zdecydowanie na to zasługuje zależnie od szkoły, czasem jest więcej czasem mniej takich ewenementów ale praktycznie wszędzie się trafiają - 'nigdzie indziej nie chcieli mnie zatrudnić to zrobiłem zaoczne i uczę w szkole. nie umiem uczyć, nienawidzę uczyć, tępię gówniarzy, ściągam gotowe klasówki z internetu a potem oceniam na nazwisko, na koniec semestru dam dwóję za byle co cobym problemu nie miał z egzaminem w sierpniu i cacy'. owszem, jest wielu nauczycieli z powołania, którzy są dobrzy w tym co robią, przygotowują uczniom coraz to nowe materiały, rzetelnie oceniają. ale takich się nie zauważa, bo wiecie, lepiej ponarzekać na panią iksińską że to taka bura suka i w dodatku się na mnie / na moje dziecko uwzięła niż faktycznie docenić dobrą nauczycielkę panią kowalską. i szczerze tym dobrym nauczycielom współczuję - z resztą moja matka jest nauczycielką geografii i może to naiwne z jej strony, ale naprawdę zależy jej na tym żeby nauczyć bandę głąbów gdzie jest północ i jak znaleźć afrykę na mapie świata, a oceniają ją jak już zostało wspomniane - 2 miesiące wakacji, wolne świątki piątki po bożym ciele blablabla, etat to 18 godzin a resztę nic nie robi i jeszcze narzeka, że mało jej płacą, no bulwers totalny.

ah no i jeszcze zapomniałam - przecież w telewizji mówili, że stażysta to 3 tysiące zarabia! to jakie małe pensje, panie! =.=

jeszcze jeden ed. - muszynianka, moja mama ma 27 godzin [w tym jedna indywidualnego, czyli poza szkołą] i 13 dyżurów.

Edytowane przez monius9
Czas edycji: 2010-10-17 o 20:29
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:26   #88
muszynianka
Zakorzenienie

OCH CZYTAM NIEKTÓRE WYPOWIEDZI I MNIE KREW ZALEWA!
Cytat:
Napisane przez Edeldredzia
a tak naprawdę mało kto z obserwatorów zdaje sobie sprawę, ze to jest naprawde ciężki kawałek chleba.
Cytat:
Napisane przez muszynianka
tak wiem to ciężki kawał chleba
Cytat:
Napisane przez Edeldredzia
Co do samego tematu, uważam, ze nauczyciele powinni zarabiać więcej

Cytat:
Napisane przez muszynianka
Jeśli mam być szczera to zawody lub osoby które zarabiają adekwatnie do wykonywanej pracy można policzyć ... na palcach obu rąk ewentualnie :P

tarararam ;p
Stary 2010-10-17, 20:26   #89
gringolada
Zadomowienie

zreszta trzeba troche pouczyc by miec pojecie jak to jest naprawde.
Stary 2010-10-17, 20:27   #90
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
OCH CZYTAM NIEKTÓRE WYPOWIEDZI I MNIE KREW ZALEWA!

tarararam ;p
Jeśli myślisz, ze swoją złotą odpowiedzią zabłyszczałaś to jesteś w błędzie.

Koniec offa.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości