Chyba nadszedł już nasz czas,rodzić jadą pierwsze z nas!mamyListopad-grudzień2010,cz6 - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-18, 16:27   #2791
rptrbj1978
Rozeznanie

Dot.: Chyba nadszedł już nasz czas,rodzić jadą pierwsze z nas!mamyListopad-grudzień20

Malinka wpisz jeszcze blizniaki Karmelki na poczatek.

Edytowane przez rptrbj1978
Czas edycji: 2010-10-18 o 16:29
rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 16:28   #2792
_paulinka2
Wtajemniczenie

Dot.: Chyba nadszedł już nasz czas,rodzić jadą pierwsze z nas!mamyListopad-grudzień20

Przyszedł mi kocyk ten co Anecka wklejała linka cudny

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 16:31   #2793
KarolinaB
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
Właśnie się szykuję na wizytę. Ciekawe co tam u małej ? Dzisiaj powinnam mieć USG, niestety mąż nie zainteresowany pooglądaniem córeczki No cóż.. jego strata No i ciekawe czy Ja dalej pozamykana na cztery spusty :P Dam znać jak wrócę, pa!
M25 I jak po wizycie????

Cytat:
Napisane przez Patrycja_1708 Pokaż wiadomość
No i juz jestem
Już po wizycie, wszystko jest w jak najlepszym porządku
Szyjka zamknięta, maluszek rośnie zdrowo Krew pobrali, mocz też oddałam wiec wszystko co było do zrobienia to zrobili, nawet KTG miałam
Tak sie ciesze ze wszystko jest ok
No i maluszek sporawy bo waży na dzień dzisiejszy 1900g
No widzisz! Super, że wszystko ok,

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
A my...
Wychodzimy!!!!!!!
Dzisiaj bilirubinka spadła do 10,4
Jeszcze raz miał teraz pobieraną krew, czyli po 2 godzinach i jeszcze godzinkę musimy poczekać na wynik, bo od tego wyniku ma zależeć decyzja czy mogę go karmić cyckiem czy nie.
Koło 14.00 będziemy już w domku
A więc zdążę się jeszcze nacieszyć moją mamą, bo ona w sobotę wraca do Polski.
Postaram się oczywiście zaglądać na forum, ale nie obiecuję, bo chcę się nacieszyć towarzystwem mojej mamy do bólu
Ale za tydzień odezwę się na 100%
Mam nadzieję, że już odpoczywasz i cieszysz sie z obecności mamy i was obojga z Pascalkiem w domku. Pozdrawia ciotka wizażowa!

Cytat:
Napisane przez vikicullen Pokaż wiadomość
aaa bo ja nie mowilam chyba dlaczego, skleroza hehehe, no bo mam podejrzenie rozejscia spojenia, i muze sie polozyc do szpitala zeby ortopeda zoabczyl bo tak musialabym miesiac czekac na wizyte a nie mam juz tyle czasu no i drugie , że mam wysokie ciśnienie
Obyś nie miała nic poważnego dawaj znać, co tam w tym szpitalu u Ciebie, jak trzeba to trzeba, może a nuż długo nie będzie??

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
szkoda, że z siostra nie masz dobrego kontaktu, mój brat mieszka od kilku lat za oceanem a mamy dobry kontakt(głównie przez skypa i maila no ale zawsze). Sporo sobie mówimy, zawsze się pyta co u mnie i mojego meża, jak jego siostrzenica, nawet jak do rodziców dzwoni, to pyta się o nas jest mi bardzo miło no i w prawdzie na oczy nie widziałam jeszcze swojego bratanka (tylko przez skypa)- ma teraz 2,5 roku, ale co jakiś czas przesyłam jakieś paczki z książeczkami i bajkami dla niego jak w Czechach byliśmy to pościel z krecikiem kupiliśmy mojemu bratankowi tak mi fajnie, że jestem ciocią bo w prawdzie moje kuzynostwo ma dzieci, ale jednak taką 100% ciocią poczułam sie jak mój brat został tatą może Twoja siostra zmieni swoje podejscie? trochę jeszcze dojrzeje
Aliszcze - Baaaardzo chcę wierzyć w to, że może z czasem dorośnie i dojrzeje... to moja jedyna siostra, zależy mi na kontakcie z nią, ale włazić w tyłek jej nie będę... a z nią się inaczej nie da na obecnym etapie.

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
Spieszę donieść że:
SMS od Lutien (14.48):
O 11.55 urodziłam Dominikę. Było ciężko i bez zzo. Nika waży 3350g i ma 53cm, 10pkt w Apgar. I wygląda jak słodziutki gremlinek. Pozdrawiamy

GRTAULACJE

Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość
OPOWIESC DNIA
odprowadzalam dzis malego do zlobka
mieszkam na 5 pietrze
zawolalalm winde, zamykam drzwi, ale mysle sobie ide do fryzjera zaraz wiec telefon musze wziasc jakby sie cos stalo
cofnelam sie wiec otwieram drzwi biore komorke zamykam drzwi a sasiadka zawolala winde w tym czasie i sie smieje z dolu pierwsza pierwsza hehe
wiec musielismy czekac
ALE ALE ALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !
winda stanela!!!!!!!!!! sasiadka godzine siedziala niczym przyjechalo pogotowie dzwigowe i ja wyciagnelo!!!!!!!!!!!!!
SZOK _ a my mielismy tam z Toskiem byc
nie mama pojecia jakbym wytrzymala godzine z dziekciem w windzie i dodatkowo z moim pecherzem ktory co 20 min chce do wc oddac pare kropelek [COLOR="Silver"]
Ale przygoda, dobrze, że trafilo na sąsiadkę, nie żebym źle życzyła, ale ty byałabyś w cięższej sytuacji.

Cytat:
lalala, a ja mam jeszcze wiadomości
dziś jest prawdziwy wysyp

sms od Ona1010 (16.38):
Gratulacje dla Lutien! Filipek przyszedł na świat o 8.12 ważył 2920 i 50cm długi. Nie było kiedy wcześniej napisać bo ciągle coś. Pierwsza walka z cycem już za nami, trochę boli pierwsze ciągnięcie, ale dzidziuś je. Fotki nie wiem czemu nie mogę Wam wysłać. Szew boli, ale warto dla tej kruszynki. Buźki od nas
Gratulacje po raz drugi dzisiaj!!!

No poczarujcie trochę dziewczyny, bo ja bym chciała w ten weekend, ale lipa raczej ;/ brzuch nadal robi za podstawkę dla cyców
KarolinaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 16:37   #2794
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kularek Pokaż wiadomość

i nie mogę nigdzie znaleźć tych liści malin !!!
szukałaś w zielarskim??

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość

Ja dzis psychicznie wysiadam i fizycznie. Ojciec znow sie burzyl, rzucil mi skrzydelkami od kurczaka i mowi zebym mu zrobila bo mu zupa nie smakuje. a ja mowie ze w szufladzie jest przyprawa w drugiej worek niech sobie wymiesza i wsadzi do piekarnika Ile to zrobic?
Z wielkim fochem poszedl robic a po wszystkim zaczal krzyczec ze jemu sie to w glowie nie miesci zeby facet gotowal!
Wiecie jak ja sie czuje? Zapewne wyjde ze szpitala i juz przy garach bede musiala stac no bo cos trzeba jesc
koszmarrr, naprawdę współczuję. Ale na dłuższą metę to tak się zyć nie da.
Stary 2010-10-18, 16:38   #2795
NUCHISIA
Raczkowanie

Gratulacje dla Lutien i Ona1010!:roza :
Dużo zdrówka dla Was i Dzieciaczków
NUCHISIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 16:38   #2796
agas
Raczkowanie

GG do agas

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
dylemat dnia: czy przynajmniej CIUT obniża mi się brzuch??? pierwsze zdjęcie z 34 tc i 4 dni, drugie z dziś- 37 tc i 1 dzień
Nawet jesli to juz czas brzuszek moze sie obnizyc nawet na 3 do 4 tyg. przed porodem. Ja mam termin na 15.11 a juz tydzien temu mi sie obnizyl(potwierdzone przez polozna i lekarza). Poza tym poczujesz bo robi sie miejsce po biustem i mozna swobodniej oddychac i terzeba czesciej siusiu latac.

Cytat:
Spieszę donieść że:

SMS od Lutien (14.48):

O 11.55 urodziłam Dominikę.
Hurra super Caluski dla dzielnej mami i coreczki

Cytat:
sms od Ona1010 (16.38):

Gratulacje dla Lutien! Filipek przyszedł na świat o 8.12 ważył 2920 i 50cm długi.
Gratulacje!!!! I szybkiego powrotu do formy. Caluski dla Was

Ja tez juz po wizycie. Wszystko ok dzis robilam wymaz na gbs. I mam wiesci mala ma glowke bardzo nisko i szyjka sie szykuje tzn. nie ma rozwarcia ale sie skraca i gin stwierdzil ze spokojnie za 2 tyg. moge juz urodzic Chyba sie troche zaczelam bac

Izka
agas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 16:38   #2797
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość
Przyszedł mi kocyk ten co Anecka wklejała linka cudny
Hmm to chyba tez go kupie choc mam koce ale kurde no.. ktory zamowilas?

Cytat:
Napisane przez Priety Pokaż wiadomość
Cholerka niektórzy faceci to naprawdę nie myślą... Wkurza mnie takie coś... A o tym, że najlepsi kucharze to mężczyźni też pewnie nie słyszał... Cholerka mają 2 ręce to też mogą sobie jedzenie zrobić no
No wlasnie.. takie zasciankowe myslenie jakies. Kobueta w gary a facet od czarnej roboty. Sorry te czasy sie skonczyly.

Mam ochote na dmuchany ryz ale musze obejsc sie smakiem bo ani grosza nie mam przy sobie i juz zmylam tynk z twrazy wiec sie nie pokaze ludziom bez
Poki co malinki pije a mala mnie kopie dosc mocno.

agas, hehehe ja tez sie boje! tyle ze ja nie wiem jak tam moja szyjka, ale skoro jak chodze to krocze mnie boli wiec moze tez cos sie juz dzieje..

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2010-10-18 o 16:41
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-18, 16:40   #2798
mallinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rptrbj1978 Pokaż wiadomość
Malinka wpisz jeszcze blizniaki Karmelki na poczatek.
ale Karmelka nie była na naszej liście i nie wiem czy sobie życzy jeśli ktoś chce być umieszczony na liście musi napisać na priv mi wiadomość

chciałam pstryknąć sobie fotki nowej fryzury ale bateria w aparacie padła mam nadzieję że do wieczora się naładuje

to czarujemy tu rodzić nam rodzić-tylko po kolei proszę się nie wpychać nikomu w kolejkę

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 16:45   #2799
sanderinka
Zakorzenienie

no no ja zaglądam a tu TAKIE wieści

gratulacje mamusiom

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

sanderinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 16:46   #2800
kootekk
Zakorzenienie

KARMELKA, LUTIEN, ONA
GRATULACJE klask i:

Teraz która nastepna?

Weronisia
w koncu do domku

a my mielismy noc - padam na pysk mały budzil sie co godzine, ale winne sa kropelki hemofer, wczoraj zwiekszylismy dawke i maly szaleje i dzisiaj do połodnia praktycznie nie spal, i taki bardzo niespokojny, rano juz mu kropelek nie dalam i spi jak mops
jutro jedziemy do lekarza mu zdac relacje i nie chce malemu juz dawac tego swinstwa

kootekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 16:57   #2801
_paulinka2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Hmm to chyba tez go kupie choc mam koce ale kurde no.. ktory zamowilas?

No wlasnie.. takie zasciankowe myslenie jakies. Kobueta w gary a facet od czarnej roboty. Sorry te czasy sie skonczyly.

Mam ochote na dmuchany ryz ale musze obejsc sie smakiem bo ani grosza nie mam przy sobie i juz zmylam tynk z twrazy wiec sie nie pokaze ludziom bez
Poki co malinki pije a mala mnie kopie dosc mocno.

agas, hehehe ja tez sie boje! tyle ze ja nie wiem jak tam moja szyjka, ale skoro jak chodze to krocze mnie boli wiec moze tez cos sie juz dzieje..

pistacjowy z żabcią no ja też mam koce, ale stwierdziłam że taki jeden ładny może mieć, a co za gruby to on nie jest ale materiał ma cudny w dotyku właśnie weszłam na aukcję tego kocyka i ona ma już 55 tych kocyków sprzedanych :O a do końca aukcji jeszcze 5 dni...

dbam o włosy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-18, 16:58   #2802
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

Jej.

Cytat:
Spieszę donieść że:

SMS od Lutien (14.48):

O 11.55 urodziłam Dominikę. Było ciężko i bez zzo. Nika waży 3350g i ma 53cm, 10pkt w Apgar. I wygląda jak słodziutki gremlinek. Pozdrawiamy
Ona i Lutien gratulacje!
Czekamy na zdjęcia i relacje.

Cytat:

A mamuski grudniowe do was jeszcze pytanko: Ile ważą wasze dzieciaczki?? Bo mi się wydaje że mój maluszek dużawą ma wage jak na ten tydzien ciazy... ???
Nasza mała w 31 tyg 1 dzień ważyła 1728g, więc myślę, że waga Twojego malucha jest całkowicie prawidłowa.

Kurcze, tak czytam nowinki na forum z zapartym tchem, nawet nie zauważyłam, że za plecami stanął mąż i jak tylko się do mnie odezwał to tak się poryczałam ze wzruszenia, że cały makijaż mi spłynął do brody. Bidulek, nie wiedział co się stało.
Joanna131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 17:02   #2803
M25
Zadomowienie

Cytat:
dylemat dnia: czy przynajmniej CIUT obniża mi się brzuch??? pierwsze zdjęcie z 34 tc i 4 dni, drugie z dziś- 37 tc i 1 dzień
Ja nie widzę różnicy :/
Stary 2010-10-18, 17:03   #2804
rptrbj1978
Rozeznanie

[QUOTE=mallinka;22738173]ale Karmelka nie była na naszej liście i nie wiem czy sobie życzy jeśli ktoś chce być umieszczony na liście musi napisać na priv mi wiadomość

aaa nie wiedziałam

rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 17:04   #2805
M25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
pochwalę się kombinezonami jakie udało mi się wylicytować na allegro
pierwszy rozmiar 62 kolor taki fiolecik chociaż wygląda jak róż :p wylicytowałam za 12,5zł
drugi również rozmiar 62, beżowy, zapłaciłam za niego 16zł
bardzo ładne
Stary 2010-10-18, 17:05   #2806
kretencja
Zakorzenienie

ONA, GRATULACJE!!!!!

Jezu, ale dzisiaj emocjonująco Aż się wzruszyłam

Teraz kto? Irsin?

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 17:05   #2807
M25
Zadomowienie

Cytat:
Spieszę donieść że:

SMS od Lutien (14.48):

Cudownie ale zazdroszczę
Stary 2010-10-18, 17:07   #2808
kularek
Zadomowienie

Cytat:
szukałaś w zielarskim?? ...
Marta pewnie, że szukałam we wszystkich zielarskich jakie znalazłam w Czewie i nic w aptekach też niestety nie ma -dziś poszukam w internecie może się uda w końcu
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 17:11   #2809
M25
Zadomowienie

Cytat:

sms od Ona1010 (16.38):

Gratulacje dla Lutien! Filipek przyszedł na świat o 8.12 ważył 2920 i 50cm długi. Nie było kiedy wcześniej napisać bo ciągle coś. Pierwsza walka z cycem już za nami, trochę boli pierwsze ciągnięcie, ale dzidziuś je. Fotki nie wiem czemu nie mogę Wam wysłać. Szew boli, ale warto dla tej kruszynki. Buźki od nas
Kolejny dzidziuś dzisiaj, jak fajnie Ona 1010 GRATULUJĘ !!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-18, 17:12   #2810
79 Marta
Wtajemniczenie

M25 jak po wizycie?
Stary 2010-10-18, 17:18   #2811
_paulinka2
Wtajemniczenie

nie wiem jakie i jakiej firmy kosmetyki kupić do mycia malutkiej

dbam o włosy

Stary 2010-10-18, 17:18   #2812
M25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaB Pokaż wiadomość
M25 I jak po wizycie????
Karolina miło, że pytasz

Mała waży 2907g, ułożona jest główką w dół i twarzyczką w lewą stronę. Wyniki badań mam dobre oprócz tego, że spadło mi białko poniżej normy (czego nie rozumiem, bo nigdy wcześniej nie jadłam tyle białka co teraz). Szyjka skrócona, ale pozamykana na cztery spusty. Nadal blisko kręgosłupa. W październiku i w tym wątku to ja nie urodzę Lekarz pobrał mi wymaz, ale nie powiedział po co. Następną wizytę mam za 10 dni.
Stary 2010-10-18, 17:20   #2813
De28
Wtajemniczenie

Ale nam sie worek rozwiazal Zdawajcie relacje z porodow

A mnie dzis maz cholernie rozczarowal.Ehh, a myslalam, ze ta sprawe rozwiazalismy, jednak nie Smutno mi strasznie z tego powodu.

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 17:22   #2814
Donuś
Zadomowienie

Cytat:
Spieszę donieść że:

SMS od Lutien (14.48):

ONA LUTIEN dziewczyny gratulacje Czekamy na relacje z porodów

Donuś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 17:25   #2815
_paulinka2
Wtajemniczenie

M25 to wszystko jest dobrze prawda? ale już duża dziewczynka niech rośnie zdrowo !

dbam o włosy

Stary 2010-10-18, 17:27   #2816
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Karolina miło, że pytasz

Mała waży 2907g, ułożona jest główką w dół i twarzyczką w lewą stronę. Wyniki badań mam dobre oprócz tego, że spadło mi białko poniżej normy (czego nie rozumiem, bo nigdy wcześniej nie jadłam tyle białka co teraz). Szyjka skrócona, ale pozamykana na cztery spusty. Nadal blisko kręgosłupa. W październiku i w tym wątku to ja nie urodzę Lekarz pobrał mi wymaz, ale nie powiedział po co. Następną wizytę mam za 10 dni.
no i fajnie
Stary 2010-10-18, 17:32   #2817
M25
Zadomowienie

Cytat:
no i fajnie
Ciekawe czy taka waga w tym tygodniu to norma, mało czy dużo :P

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-18, 17:32   #2818
dzasta110
Wtajemniczenie

Cytat:
A mamuski grudniowe do was jeszcze pytanko: Ile ważą wasze dzieciaczki?? Bo mi się wydaje że mój maluszek dużawą ma wage jak na ten tydzien ciazy... ???
moja mała ważyła w 31 t i 1 d 1630 g

Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość
OPOWIESC DNIA
odprowadzalam dzis malego do zlobka
mieszkam na 5 pietrze
zawolalalm winde, zamykam drzwi, ale mysle sobie ide do fryzjera zaraz wiec telefon musze wziasc jakby sie cos stalo
cofnelam sie wiec otwieram drzwi biore komorke zamykam drzwi a sasiadka zawolala winde w tym czasie i sie smieje z dolu pierwsza pierwsza hehe
wiec musielismy czekac
ALE ALE ALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !
winda stanela!!!!!!!!!! sasiadka godzine siedziala niczym przyjechalo pogotowie dzwigowe i ja wyciagnelo!!!!!!!!!!!!!
SZOK _ a my mielismy tam z Toskiem byc
nie mama pojecia jakbym wytrzymala godzine z dziekciem w windzie i dodatkowo z moim pecherzem ktory co 20 min chce do wc oddac pare kropelek
o jaaaaaaaa ale miałaś szczęście

LUTIEN i ONA1010
gratulacje

witamy Dominiczkę i Filipka

pomyśleć, że jeszcze z miesiąc to co dzień będziemy czytać takie wiadomości

a mój mąż dzisiaj się postarał i sam zaproponował żebyśmy pojechali po łóżeczko i jeszcze jak powiedziałam, że Lutien jest na porodówce to zapytał kiedy ja mam zamiar się spokować, bo nigdy nic nie wiadomo zadziwił mnie dzisiaj
no i mam już prawie wszystko dla córci, jeszcze tylko termometru brak dzisiaj zakupiliśmy łóżeczko (w załączniku) , materacyk, wypełnienie pościeli i stelaż pod wanienkę kupiłam też gatki jednorazowe, ale za małe są i ciekawe czy mi wymienią

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 17:34   #2819
Priety
Raczkowanie

GG do Priety

Kularek nie jest elektrykiem, ale się tym interesuje
Priety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 17:45   #2820
kularek
Zadomowienie

Cytat:
Karolina miło, że pytasz

super, że wszystko z małą dobrze a ten wymaz to może na ten posiew na bakterie -nie wiem jak to się dokładnie nazywa

Cytat:
Napisane przez Priety Pokaż wiadomość
Kularek nie jest elektrykiem, ale się tym interesuje
mój też się tym interesuje tyle, że i zawodowo i z zamiłowania -uwielbia to poprostu i nigdy nie przepuści okazji jak może zajmować się jakimiś kabelkami i żaden obiad się wtedy nie liczy ale przyzwyczajam się i już mnie to tak nie denerwuje jak kiedyś
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości