2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-19, 09:41   #1711
martucha84
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
A nie masz obaw? Ja nie zostawię nikomu Asi na Sylwka w tym roku, bo skąd mam wiedzieć jak zareaguje na te wszystkie petardy? Może być przerażona i co wtedy? Szaleńcza jazda do rodziców żeby ją przytulać i uspokajać? W tym roku sobie odpuszczamy zabawę
jasne że mam obawy dlatego napisałam że miło ale nie wiem czy skorzystamy..
właśnie dlatego że petardy itd...
a ja mam obawy za każdym razem go zostawiając i połowę wyjścia się cieszę że odpoczywam a drugą połowę myślę.. więc tak szczerze to wątpię żeby go na sylwestra zostawić

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Z filusiowym zdrowiem mamy kłopoty...
1] ma wodniaka w jąderku- ten płyn po urodzeniu nadal się nie wchłonął
2] paznokcie z paluchów u stopek zaczęły się wrastać i natychmiast zapalenie i nie wiem co to będzie dalej skoro on ma te paznokcie wkomponowane w palce i jak zaczynają rosnąc to zawsze będą się wbijać w skórę
Także jutro chirurg..
2] te paluszki zgięte oznaczają wzmożone napięcie, więc nieunikniona wizyta u neurologa..

Biedak mój malutki

na dodatek dziś dostałam list z kancelarii adwokackiej, tzn wezwanie na ugodę z Exem dot alimentów i jego spotkań z Małym.. Pff tatuś się nagle znalazł
ojj kochana mamy to samo - wodniaczki dalej nie wchłoniete i wrastają nam się paznokcie u rąk raz już byłą awaria i antybiotyk teraz kontrolujemy to bardzooo mocno...
nas pediatra nastraszyła jakimś zabiegiem jak się wodniaczek nie wchłonie a ja nadal go czuje pod palcami mimo że to 2ipół miesiąca.. ehsss.. mam nadzieję że jest tak jak Ilonka pisała i że mamy czas do roku...

trzymam kciuki za wasze zdrówko..
a z exem no nic sprawa być musi.. a kasa na bank się przyda..

dla mnie 1 najlepsza
Stary 2010-10-19, 10:09   #1712
Zuziczka
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez czita18 Pokaż wiadomość
Podano nam 3 do wyboru, ale najlepsze opinie i bez problemowo termin wizyty znalazlam w Poradni w Centrum Medycznym Św.Jerzy ul. Jasielska 14
Dzieki Czita
Porozmawiam jeszcze z pediatra i pewnie tez nas zapisze

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Mój Filuś kolejny tydzien przytył 0.5 kg i mam mu kategorycznie ograniczać jedzenie tzn częstotliwość.
O kurcze! Moj Olo moglby tak tyc

Z filusiowym zdrowiem mamy kłopoty...
1] ma wodniaka w jąderku- ten płyn po urodzeniu nadal się nie wchłonął Olo tez ma malego wodniaka, nie kazali nam narazie nic z tym robic.
2] paznokcie z paluchów u stopek zaczęły się wrastać i natychmiast zapalenie i nie wiem co to będzie dalej skoro on ma te paznokcie wkomponowane w palce i jak zaczynają rosnąc to zawsze będą się wbijać w skórę U nas moze byc podobny problem, bo Maly ma trojkatne pazurki na stopkach. Mam mu scinac czubki i trzymac kciuki by reszta nie wrastala.
2] te paluszki zgięte oznaczają wzmożone napięcie, więc nieunikniona wizyta u neurologa.. U nas chyba tez bedzie wizyta ze wzgledu na wczesniactwo i to ze Olo sie w rogalik wygina. Raczki z kolei rzadko zaciska w piastki, raczej ma takie rozprostowane i udaje ,z e cwiczy Tai Chi

na dodatek dziś dostałam list z kancelarii adwokackiej, tzn wezwanie na ugodę z Exem dot alimentów i jego spotkań z Małym.. Pff tatuś się nagle znalazł
Ooo! Tatus sie obudzil Czysby Tata troche zmadrzal?
I dobrze, dodatkowa kasa ci sie przyda, a z wizytami tez ok, bo Maly bedzie znal Tatusia.

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Kupiliśmy odkurzacz, mam radochę
Bordowa- gratulacje Ja kupilam przed porodem i pamietam ta radoche! Szczegolnie jak sie wczesniej kilka lat na miotle jechalo mieszkanie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Moje dziecię je teraz prawie zawsze z dwóch cycków Wycwaniła się bestia. Ssie 10minut, i jak już musi mocniej pociągnąć, by wydobyć mleczko, to się rzuca, płacze i robi taka zrozpaczoną minkę Dostaje drugiego cycka - uśmiech na buźce i ssie jeszcze 5-10minut by zapaść w błogi sen
I już drugą noc, po karmieniu o 23, wstaje dopiero po 4 Mamusia się wysypia i o tej 4 rano z radością wstaje dać mu cycka Co ciekawe, Borys je wtedy tylko z jednej piersi i szybko zasypia, a potem już je co 3h i ssie oba cyce
Ycnan- jak juz mowilam Szczesciaro -ciesz sie
Olek zaczal jesc z dwoch cyckow tez. Pierwszy cycek idzie w max 10min, a z drugiego narazie dolozy kilka mocnych pociagniec i opija sie ja bąk. Tyle ze to mu starcza na max 3h i tak. No i przy zmianie cycusia jest przewijanko.

A dzisiaj miielismy awarie- Olo nie zdazyl zlapac Szalonego Cycusia i wyzej wymieniony osikał sciane 60cm dalej!!!potem kapę na lozku, moja bluzke i moje dziecko tez mialo bialy prysznic. Bylam w takich szoku pomieszanym z jakas dumą (ze umiem tak daleko trysnac ), ze dalam sie cyckowi "wysikac". Olo przyjal awarie z powagą.

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
J
Ja mam dziś wizytę i KTG dobrze bo znowu ze mnie leci ale to raczej nie wody tylko ten czop a strasznie jest go dużo Bo jak bym to zsumowała to strasznie dużo tego jest. Ehh mam nadzieje że wrócę dziś zadowolona z wizyty.
Trzymam kciuki za wizyte! To juz pewnie w tym tyg sie rozpakujesz Ilonka, co nie?
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 10:10   #1713
elenka1
Rozeznanie

naked bidulek ten Twoj Fifi trzymam kciuki za udane wizyty, a ex... moze jakas przemiana

mpik ja mam nr 1 ale jeszcze nie bujalam, mała ma dopiero jutro 2 tygodnie, sprobuje po miesiacu, ale bujaly sie die dwumiesięczne dziewczynki i im sie podobało

ray napewno starsza córka zacznie normalnie funkcjonowac jak sie przyzwyczai do nowej sytuacji, zaczniecie chodzic na spacery, a wlasnie kiedy wybierasz sie na pierwszy spacer???

miało któreś z waszych dzieci asymetrie bioderek, moja ma prawdopodobnie musimy wybrac sie do ortopedy... i zauwazylam ze główkę lubi trzymać przekreconą na swoją prawą stronę.... matrwi mnie ze nie umie ulozyc na lewej

aha i czy waszym pociechom tez sie ulewaaaaaaa???? bardzo duzo???

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 10:12   #1714
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Dziewczyny wielkie dzieki za wsparcie. Moze rzeczywiscie macie racje.... Ja jednak i tak czuje sie winna... miesiac dawalismy rade, a jak Nadia skonczyla rowno miesiac sie poddalismy...
ale naprawde nie bylo juz na nia sposobu

Juz jakos sie juz pogodzilam z tym faktem, przeraza mnie tylko jesli skonczy te 3 miesiace i nie da sobie zabrac tego smoczka... co wtedy?

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-19, 10:33   #1715
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
[B]
Ja urodzilam w 38tyg, ale Olo jest pediatrycznie okreslony jako 37tydzien, wiec juz sama nie wiem. Musze pediatry spytac.
A gdzie w Poznaniu badacie ten wzrok? Bo do okulisty nie trzeba miec skierowania nie? Moze sama sie zapisze.

.
ja tez uroszilam w 38 tyg i mam okreslony jako 37 w karcie. Zadnych badan na wzrok nie mam. Ciaza w 38 tyg uznana jest jako donoszona (to juz nie wczesniak, a wczesniakom robia badania wzroku )
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 10:37   #1716
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
ja tez uroszilam w 38 tyg i mam okreslony jako 37 w karcie. Zadnych badan na wzrok nie mam. Ciaza w 38 tyg uznana jest jako donoszona (to juz nie wczesniak, a wczesniakom robia badania wzroku )
MOja urodzona w 37tc3d i uznali, że ma cechy wcześniaka. Leżała w inkubatorku, bo miała żołtaczke i dlatego my mamy wizyte u okulisty JUTRO. mialam isc w 4tyg ale nie bylo miejsc i mamy dopiero jutro.Mam nadzieje, że bedzie wszystko ok. Ide z teściową bo sama sie boje, bo ponoć to bardzo straszne badanie- wyglada strasznie...
Stary 2010-10-19, 10:49   #1717
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
MOja urodzona w 37tc3d i uznali, że ma cechy wcześniaka. Leżała w inkubatorku, bo miała żołtaczke i dlatego my mamy wizyte u okulisty JUTRO. mialam isc w 4tyg ale nie bylo miejsc i mamy dopiero jutro.Mam nadzieje, że bedzie wszystko ok. Ide z teściową bo sama sie boje, bo ponoć to bardzo straszne badanie- wyglada strasznie...
oni licza twoj tydzien minus jeden (urodzilas w 37 to 36- czyli wczesniak). Ja urodzilam majac skonczony 38 tydzien (wpisuja jako dziecko z 37 tyg, bo przeciez w dzien dostania pierwszej miesiaczki nie zachodzi sie w ciaze tylko najwyzej po tygodniu jest owulacja) dlatego u mnie juz nie jest wczesniak.

mszu sliczne zdjecia

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-10-19 o 10:50
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 11:12   #1718
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
no własnie ulewało się potem przestało na jakieś 2 tyg i teraz znowu zaczęło i to dużo...

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Dziewczyny wielkie dzieki za wsparcie. Moze rzeczywiscie macie racje.... Ja jednak i tak czuje sie winna... miesiac dawalismy rade, a jak Nadia skonczyla rowno miesiac sie poddalismy...

Juz jakos sie juz pogodzilam z tym faktem, przeraza mnie tylko jesli skonczy te 3 miesiace i nie da sobie zabrac tego smoczka... co wtedy?
przepiękne fotki rewelacja sama je robisz? po prostu boskie!!
a smok no ja się też tego boje..

ejj moje dziecko cofnęło się w rozowoju.. hmm czyżby jakiś kryzys? właśnie skończyliśmy 11 tygodni zaczynamy 12 i co? i nie chce leżeć na brzuchu nie podnosi głowy, ciągle by jadł a co śmieszne wcześniej jadł i ok 40 minut się pobawił i szedł spać.. a teraz? je, czuwa 15 min to maksymalnie i to najlepiej jakby leżał i gapił się w jeden punkt, a potem zaczyna ziewać ma czerwone oczy i jest marudny i zasypia.. i za godzinę to samo płacz głodowy je 10 minut 15 poczuwa i spać..
jak gdy był noworodkiem...
dobrze że się chociaż uśmiecha i gada do nas bo bym się przeraziła...
a no i najlepiej jakbym cały czas się tulił do cyca mamy.. nie muszę jeść byle bym się tulił...
Stary 2010-10-19, 11:13   #1719
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Trzymam kciuki za wizyte! To juz pewnie w tym tyg sie rozpakujesz Ilonka, co nie?
Oj bardzo bym chciała

Cytat:

miało któreś z waszych dzieci asymetrie bioderek, moja ma prawdopodobnie musimy wybrac sie do ortopedy... i zauwazylam ze główkę lubi trzymać przekreconą na swoją prawą stronę.... matrwi mnie ze nie umie ulozyc na lewej
Ja miałam osobiście Ale jak wiemy w dawnych czasach był z takimi sprawami problem Potem jak dorosłam przeszłam dwie operacje obu bioder Ale w tych czasach to chyba już nie jest większy problem i sa jakies ćwiczenia i tym podobne

Jeśli chodzi o główkę to nam położna na SR mówiła że to się często zdarza że dziecko po urodzeniu trzyma główkę w tą stronę jak lubiło w brzuszku i pokazywała nam że robi się z pieluszki tetrowej wałeczek i podkłada i niestety troszkę "zmusza" maleństwo do trzymania główki w drugą stronę I trzeba to robić bo inaczej może być problem

A ja odzyskałam humor i siły witalne. Chyba mi przeszły złe myśli o przeterminowaniu Choć zobaczymy co powie lekarz po południu (oby mi tego humoru nie popsuł) A teraz się obrzeżanym Od wczoraj mam wilczy apetyt
Aha mały wczoraj brykał jak szalony a dziś pokój hmm może się wymęczył

Mam nadziej że wam nie zaśmiecam forum ,Jak coś to krzyczcie na mnie

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-10-19 o 11:15
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 11:19   #1720
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Mszu- foty cudowne, rozczulajace!!!!!!
Stary 2010-10-19, 11:23   #1721
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
No niestety ciężko będzie ... Tylko jedna moja siostra sama wywaliła smoczek a ze mną i drugą siostrą ciężko było. Ale ja wolę przetrwać okres zabierania smoczka niż przez 3 miesiące słuchać płaczów

Martucha Czy jak bierzesz Azalię to dostałaś już okres? Bo ja po wzięciu 5. tabletki zaczęłam plamić, dziś wzięłam 7. i już coraz mocniej, więc chyba okres. A tak fajnie było bez niego ...

Asia wczoraj obudziła się na karmienie o 22:30, a zazwyczaj wytrzymuje do 1-2. Coś jej się poprzestawiało
Uwielbiam rano wstawać do niej, bo tak słodko się do mnie uśmiecha Jak tylko podejdę do łóżeczka i powiem "dzień dobry" to banan od razu i tak przez kilka minut się cieszy ... A wczoraj jak była u mojej mamy i mama włożyła ją do łóżeczka, nad którym wiszą misie to się do nich uśmiechać zaczęła I raz udało jej się sięgnąć misia, jaka zdziwiona była

Dowiedziałam się, że moja koleżanka jest w ciąży Zaczęło jej burczeć w brzuchu a facet mówi do niej: "Fasolek jest głodny. Wsadź cycka w pępek i go nakarm"
Stary 2010-10-19, 11:32   #1722
martucha84
Zakorzenienie

bordowa po tygodniu dostałam plamień ale za 2 dni i tyle.. lekarz mówił że mogę mieć plamienia
Stary 2010-10-19, 11:40   #1723
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Oj bardzo bym chciała

Ja miałam osobiście Ale jak wiemy w dawnych czasach był z takimi sprawami problem Potem jak dorosłam przeszłam dwie operacje obu bioder Ale w tych czasach to chyba już nie jest większy problem i sa jakies ćwiczenia i tym podobne

Jeśli chodzi o główkę to nam położna na SR mówiła że to się często zdarza że dziecko po urodzeniu trzyma główkę w tą stronę jak lubiło w brzuszku i pokazywała nam że robi się z pieluszki tetrowej wałeczek i podkłada i niestety troszkę "zmusza" maleństwo do trzymania główki w drugą stronę I trzeba to robić bo inaczej może być problem

no wlasnie probuje jej przestawic głowkę w druga strone, czasem sie udaje
trzymam kciuki za udana wizyte u lekarza i niech najlepiej powie: Pani juz rodzi, prosze na IP

bordowa "Fasolek jest głodny. Wsadź cycka w pępek i go nakarm" ludzie to maja pomysly

OLA 6.10.2010
Stary 2010-10-19, 11:44   #1724
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
myslicie moze o zmajstrowaniu rodzenstwa dla waszych maluszków ? bo ja doszłam do wniosku, ze chcyba bedziemy sie starac na wiosne i gdyby nam sie udalo, to prawie za jednym zamachem odchowamy dwa brzdące
Rodzeństwo? Bleeee...
Żartuję. Myślimy, ale tak za 2-3 lata.
Nie mam nic do porodu, ale chwilowo nie chce mi się być w ciąży.

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
dzieci nie mają jeszcze dobrej termoregulacji dlatego stopy i dłonie zawsze są zimne, sprawdzaj kark jeśli jest ciepły to ok jeśli zimny to jej zimno a jeśli mokry to jest przegrzana
Nie jest spocona, ani nie ma potówek.
Czyli pewnie jest ok.

Cytat:
mamy chłopców jak robicie z tymi siusiakami? bo nam pediatra na każdej wizycie mówiłą żeby napletek delikatnie zsuwać ale delikatnie bo jest przyrośniety i wymywać tą białą miastke, bo jak się tego niezrobi to to się zapiecze i będzie stan zapalny itd itd.. a znowu pediatra kumpeli powiedziała że absolutnie nic nie ruszać więc nie mam pojęcia...
Wprawdzie nie jestem mamą chłopca, ale mam teścia urologa i mówi to samo co wasz pediatra - jeśli chce się dziecku zaoszczędzić w przyszłości przykrego zabiegu usuwania stulejki to należy delikatnie odciągać napletek przy myciu. Z czasem zejdzie całkiem.

Cytat:
jak ze spacerkami u Was dziewczyny???? bo ja sama nie wiem wychodzic czy nie????
My chodzimy. I tak cieplej już pewnie nie będzie...
Trzeba korzystać. Zresztą teraz\jemy i niedługo idziemy właśnie bo to nasza spacerkowa pora tak koło 12.30

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Klarissa pisałaś o tym uszkodzeniu łechtaczki...to położna Ci tak powiedziała? czy sama tak wnioskujesz?
Bolała mnie łechtaczka więc poprosiłam babeczkę żeby mi popatrzyła. Także to położna stwierdziła że mam mocno poobcierane i dlatego boli.

Cytat:
A propos smoczkow... my wczoraj skapitulowalismy i Młoda dostała.... uwazam to jednak za swoja pierwsza rodzicielsko-wychowawcza PORAZKE...

ale ja juz nie wyrabiam, w brzuchu pelno, praktycznie pod sam korek a ryczy.... nie chce jesc, nie chce na rece, nie chce lezec...

jestem zła na siebie... ale mi juz pomyslow brakło...

....
A tam porażka. Jak kupiłam dla małej smoczki to tż się oburzył, powiedziałam mu wtedy "jeszcze mi podziękujesz że kupiłam korek do dziecka" już mi ze 100 razy przyznał rację Nie robisz dziecku żadnej krzywdy

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Czy może mi ktoś wytłumaczyć zachowanie mojego dziecięcia, bo ja już sama nie wiem o co kaman: śpi, wstaje po godzinie niby głodna, płacze więc daję cyca a ona possie chwilę i dalej śpi niby nie jest głodna bo zje tylko trochę, więc co to może być? kurcze karmie ją teraz co godzinę, półtorej dobrze, że w nocy chociaż co 2
Moja tak robiła jak się nie najadała z piersi...

Cytat:
A dzisiaj miielismy awarie- Olo nie zdazyl zlapac Szalonego Cycusia i wyzej wymieniony osikał sciane 60cm dalej!!!potem kapę na lozku, moja bluzke i moje dziecko tez mialo bialy prysznic. Bylam w takich szoku pomieszanym z jakas dumą (ze umiem tak daleko trysnac ), ze dalam sie cyckowi "wysikac". Olo przyjal awarie z powagą.

wielkie wow
u nas uszkodzenia na ścianach powoduje jedynie pupa i kupa naszej Natalki

Cytat:
Totalnie nic kochana. Ja ssałam smoka do 4 roku życia i normalna jestem - podobno
Stary 2010-10-19, 11:50   #1725
martucha84
Zakorzenienie

Zuziczka spadłam z krzesła.. wystrzał to ty masz niezły

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Totalnie nic kochana. Ja ssałam smoka do 4 roku życia i normalna jestem - podobno
a jesteś tego pewna?
hahaha żartowałam
Stary 2010-10-19, 11:59   #1726
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Mpik, martucha... dziekuje i ciesze sie ze sie Wam podobaja. Tak zdjecia robie sama. To jedno z zajec kotre poamga mi sie oderwac od szarej codziennosci...

a ze smokiem to bedziemy walczyc, za dwa miesiace...

Stary 2010-10-19, 12:10   #1727
martynka81
Rozeznanie

mszu - śliczne zdjęcia no i oczywiście córcia cudna a co do smoka to ja też się wahałam ale w końcu się poddałam i czasem Filip go chce a czasem nie więc może nie będzie problemu z zabraniem go z czasem...(przynajmniej taką mam nadzieję)

Edytowane przez martynka81
Czas edycji: 2010-10-19 o 12:16
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 12:12   #1728
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Mpik, martucha... dziekuje i ciesze sie ze sie Wam podobaja. Tak zdjecia robie sama. To jedno z zajec kotre poamga mi sie oderwac od szarej codziennosci...

mszu z zdjęcia malej robsz z lampa??? czy bezz??? ja robie bez i sa koszmarne, rozmazane Twoje są cudne, pewnie jakis fajny aparat masz

OLA 6.10.2010
Stary 2010-10-19, 12:23   #1729
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
elenka- nas ma krzywa glowke z tylu i lubi prawa strone. Waleczki z tetry u nas nie dzialaja, bo Olek potrafi cialo wykrecic i glowe przesunac, ale worek soli owiniety we flanele juz dziala.

Cytat:
Mszu- jesli to cie pocieszy to wlasnie siedze z Olkiem i on cycka smoczka Canpolu. Nauczyl sie dzisiaj. Daje mi dzis takie koncerty, ze ten smoczek to wybawienie... Super foty. Musze tez sie wziac i jakies zrobic malemu.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Mpik- Olo tak samo. Nie mialo znaczenia,ze urodzil sie w 38+3, ocenili go na 37tydzien.tyle, ze nic o okuliscie nie mowili.

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Niby tak Waniliaania, ale Olek ma w karcie napisane- cechy wczesniactwa, daltego pytam.
Stary 2010-10-19, 12:23   #1730
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

elenka, bez flasha. Z tym ze te zdjecia robione sa jasnym obiektywem na przyslonie f1.8.
Ale jesli masz dobrze oswietlone pomieszczenie lampa jest niepotrzebna, nawet dla zwyklej cyfrówki.

jesli chodzi o apart to ja fotografuje cyfrowa lustrzanka canona 50d i obiektywem staloogniskowym 28mm f1.8

Stary 2010-10-19, 12:51   #1731
Zuziczka
Rozeznanie

Klarisa, Martucha- powiem Wam, ze ja tez bylam w szoku jak zobaczylam ta fontanne Nie dziwota, ze Olo w 5 min potrafi sie z cycka najesc.

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Dziewczynki,
przeslijcie mi prosze ta suszarke... Myslalam, ze dam rade bez (o, naiwna) ale wymiekam...

Nie wiem ktora to tam rozprowadza, ale bardzo prosze

sasanka3@yahoo.com
Stary 2010-10-19, 13:13   #1732
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Wprawdzie nie jestem mamą chłopca, ale mam teścia urologa i mówi to samo co wasz pediatra - jeśli chce się dziecku zaoszczędzić w przyszłości przykrego zabiegu usuwania stulejki to należy delikatnie odciągać napletek przy myciu. Z czasem zejdzie całkiem.

Ja nigdy nie zsuwałam Dominikowi, kurcze nawet nie wiedziałam że trzeba...musze mu zerknąć tam przy nastepnej zmianie pieluszki

Ja tez ssałam tak długo smokala...nawet pamiętam te czasy..i też normalna jestem...chyba...:brzydal : no i ząbki mam równiutkie

Cytat:
elenka- nas ma krzywa glowke z tylu i lubi prawa strone. Waleczki z tetry u nas nie dzialaja, bo Olek potrafi cialo wykrecic i glowe przesunac, ale worek soli owiniety we flanele juz dziala.

Patrys ma krzywa główke z prawej strony...ale pamiętam że Dominik tez tak miał i kazano mi podstawiać własnie cos z jednej strony by spał na drugiej..jednak też umiał się przesunąć no i sru..więc zrezygnowałam z tego...
ale główka sama sie zrównała

Cytat:

Oj ciężko jest odzwyczaić od smoka...to dlatego Dominis dalej doi...
Zabierałam mu na dzien i dawałam tylko do spania., a ten ciągle marudził..Położna stwierdziłą że to nie najlepszy moment na odstawienie, bo może się poczuc odrzucony...
No cóż..będzie doił do 18-nastki

Zdięcia i niunia boskie

falbala..co do rozenstwa, to ja własnie mam tak jedno po drógim, z różnica 19-miesięcy
Chciałam tak szybciutko z tego względy, że im dłuzej sie czeka, tym ciężej się zdecydować...mija siora juz 5 lat czeka.., a u bratowej było 8 lat różnicy...obie mówią że nie umiały się zdecydować...
A ja siup jedno po drógim...
Myśle jednak , że to zależy od charakteru dziecka starszego..Dominis był grzecznym dzieckiem i nie sprawia większych kłopotów...w nocy ładnie spi juz w własnym pokoiku. Dlatego postanowiliśmy mieć kolejne..Gdyby Domik był "upierdzilym' dziwciaczkiem to mysle że bym jeszcze czekała, az u mina te głupie lata
Tak czy siak nie załuje decyzji

Co do leżaczka bujaczka...któras z was pytała..
to ja mam i z czystym sumieniem moge polecić o ten:
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...272919679.html
mam dwa lata i jeszcze wyglada jak nowy, choć używany intensywnie

A teraz ja prosze o rade..
potrzebuje podgrzewacza do butelek tt
możecie mi coś polecic niedrogiego??
mam na oku takie:
1 http://allegro.pl/nowy-lepszy-podgrz...262154039.html
2 http://allegro.pl/model-2010-podgrze...261852506.html
3 http://allegro.pl/nowy-model-podgrze...264864616.html

Edytowane przez aaneczka1984
Czas edycji: 2010-10-19 o 13:38
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 13:23   #1733
falbala
Raczkowanie

[Bbordowa][/B] może jestem nienormalna, ale ja bym bardzo chciała miec druga cesarke, bo pierwsza była ok, moze z wyjatkiem bólu na pooperacyjnej. Ale generalnie jak na poród to mój mi sie nawet podobał

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

naked mój tez ma wodniaka i pediatra powiedziała, że to sie bedzie wchlaniac do 2 roku życia, wiec mysle ze na razie nie ma sie czym martwic.
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 13:28   #1734
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
bordowa] może jestem nienormalna, ale ja bym bardzo chciała miec druga cesarke, bo pierwsza była ok, moze z wyjatkiem bólu na pooperacyjnej. Ale generalnie jak na poród to mój mi sie nawet podobał
Nie jesteś Ja się cieszyłam, że mam cc Ale drugi raz chyba już bym nie chciała, za bardzo bolało, za długo w szpitalu (mimo, że różnica tylko jednego dnia). Przez ten ból nie miałam siły opiekować się Asią w szpitalu a musiałam to robić i ryczałam bite 3 dni. Nie chcę tego drugi raz.
Stary 2010-10-19, 13:50   #1735
Ray
Zakorzenienie

ja o kolejnej ciazy nie mysle bo nie planuje wiecej dzieci

mimo to falbana powinnas odczekac 2 lata jesli mialas cc, po sn rok, ze wzgledow medycznych, ciaza to duze obciazenie dla organizmu i mija troche czasu zanim hormony i cala reszta dojdzie do siebie. po cc jest niebezpieczenstwo ze ta blizna moze peknac.
ale tak czy siak mysle ze z czasem jak dziecko zrobi sie bardziej wymagajace poza cycem i kupka zmienisz zdanie hehehe

elenka hmmm Zuzia ma dopiero ponad tydzien, po 2 tyg bede ja werandowac 3 dni a potem dopiero po 5 dniach wyjde na maly spacerek albo i nie bo mam balkon wiec na 15 min nie chce mi sie schodzic

mszu sliczne zdjecia mam podobne starszej corki
Stary 2010-10-19, 14:13   #1736
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Patrys ma krzywa główke z prawej strony...ale pamiętam że Dominik tez tak miał i kazano mi podstawiać własnie cos z jednej strony by spał na drugiej..jednak też umiał się przesunąć no i sru..więc zrezygnowałam z tego...
ale główka sama sie zrównała
dobrze wiedzieć, że sama się zrównała, bo ja jak kłade coś mojej z tej strony to ona bardzo się denerwuje i płacze

Co do leżaczka bujaczka...któras z was pytała..
to ja mam i z czystym sumieniem moge polecić o ten:
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...272919679.html
mam dwa lata i jeszcze wyglada jak nowy, choć używany intensywnie

to chyba jest ten- prawda?
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...277497316.html

A teraz ja prosze o rade..
potrzebuje podgrzewacza do butelek tt
ja mam ten ale czas podgrzania to jakies 5 min ciagle jest wlaczony i wydaje mi się OK.
http://allegro.pl/podgrzewacz-steryl...215485999.html
Stary 2010-10-19, 14:14   #1737
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:

bo ty to już wyższa szkoła jazdy z fotkami.. boskie...

Cytat:
Klarisa, Martucha- powiem Wam, ze ja tez bylam w szoku jak zobaczylam ta fontanne Nie dziwota, ze Olo w 5 min potrafi sie z cycka najesc.
hahahaha mi z prawego cieknie i też z niego szybciej się najada
Stary 2010-10-19, 14:27   #1738
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Kochana, jak dla mnie, to ona może po prostu chcieć się napić-skoro herbatki wypiła dużo. A cycka tylko przez 5 min ssie, bo w tym czasie leci rzadkie mleko, które dla maluszka jest jak napój Potem zaczyna się robić bardziej obiadkowe Pytaj, pytaj.Ja też jutro zapytam, dla pewności.

mozliwe albo jest po prostu Głodomorrra
Moje dziecię je teraz prawie zawsze z dwóch cycków Wycwaniła się bestia. Ssie 10minut, i jak już musi mocniej pociągnąć, by wydobyć mleczko, to się rzuca, płacze i robi taka zrozpaczoną minkę Dostaje drugiego cycka - uśmiech na buźce i ssie jeszcze 5-10minut by zapaść w błogi sen
I już drugą noc, po karmieniu o 23, wstaje dopiero po 4 Mamusia się wysypia i o tej 4 rano z radością wstaje dać mu cycka Co ciekawe, Borys je wtedy tylko z jednej piersi i szybko zasypia, a potem już je co 3h i ssie oba cyce
szczęściara ja muszę moją bestyjkę jakoś przestawić, tylko kurcze ja chyba za "miętka" jestem

Cytat:
Napisane przez Binka0310 Pokaż wiadomość
Ostatnio jak byla u mnie babeczka to powiedziala mi jak zrobic by mala sie najadla i nie wolala o cyca co 1 -1,5 godz a wiec zeby jak najwieksza czesc otoczki chwycilo ( i tak po 5 min wyciagnac cycka i wziasc do odbicia ( by zrobic miejsce na dalsze jedzenie) i znow przystawic ( chodzi o to by pobudzic dziecie do aktywnego ssania a nie do przysypiania). Sa 3 fazy mleczka picie, przejsciowe i pozywne jedzonko. Wiec przy 2 dostawieniu dopiero sie najada. Odkad tak robie to moja w dzien wola tak co 2,5 do 3 (czasem sie zdarzy i 4 )a w nocy jak zasnie po kapieli o 20 tak spi do 2 pozniej do 6 a na koncu do 9 ale nie zawsze

oo..dzięki za podsunięcie pomysłu, na pewno wypróbujemy bo ona tak właśnie przysypia
Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
u mnie to samo było.... z tym, że Karolcia budziła się jeszcze częściej.. czasem po 15minutach.. odkładałam ją do łóżeczka śpiącą, a za chwile koncert i znów głodna. Próbowałam ją oszukiwać glukozą, ale ponieważ moja córcia słabiutko przybiera, to postanowiłam (z ciężkim bólem serca) wprowadzić dokarmianie MM (mlekiem modyfikowanym) Najpierw szło marnie, ale już widać poprawę - dziś w ciągu 2 godzin (18:00-20:00) zjadła w sumie: dwie piersi + 100ml butli (na 3 razy), a teraz spokojnie śpi! A zazwyczaj miałam o tej porze koncert.
super, że już są postepy. U nas podobnie, ale Mała ładnie przybiera, aż nawet za dużo
Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
może do mamy chce i do cycka- przytulić się, possać, poczuć twoje ciepło i bicie serducha? pewnie czuje się wtedy dobrze i bezpiecznie...
też tak myslałam dopóki nie wrąbała 50ml herbatki

Cytat:
dobre ja mam już dwa strzelające cyce *( jeden dalej ) i ostatnio wkładam małą do łóżeczka ( w nocy), a ona nagle ryk, ja patrże a ona ma oko całe białe nie zapięłam koszuli po karmieniu i nalałam jej do oka

Cytat:
Bolała mnie łechtaczka więc poprosiłam babeczkę żeby mi popatrzyła. Także to położna stwierdziła że mam mocno poobcierane i dlatego boli.

ciekawe czy ja mam to samo muszę wreszcie na wizytę się umówić
Moja tak robiła jak się nie najadała z piersi...
ale dziwne żeby się nie najadła, jak cyce jeszcze pełne może przez to że je bardzo łapczywie i się krztusi powietrze jej się dostaje i już więcej nie chce, a za chwilę dalej głodna

My dzisiaj po szczepionce płakałam razem z nią do tego babki w przychodni mega wredne chyba ją przepiszę do innej, delikatności u nich brak ja wystraszona, łzy w oczach a one jakby miały do czynienia z lalką a nie z maleńkim dzieciątkiem
A tak poza tym to wszystko ok. Mała waży już 4930 na samym cycu

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 14:33   #1739
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
ja o kolejnej ciazy nie mysle bo nie planuje wiecej dzieci

mimo to falbana powinnas odczekac 2 lata jesli mialas cc, po sn rok, ze wzgledow medycznych, ciaza to duze obciazenie dla organizmu i mija troche czasu zanim hormony i cala reszta dojdzie do siebie. po cc jest niebezpieczenstwo ze ta blizna moze peknac.
ale tak czy siak mysle ze z czasem jak dziecko zrobi sie bardziej wymagajace poza cycem i kupka zmienisz zdanie hehehe

elenka hmmm Zuzia ma dopiero ponad tydzien, po 2 tyg bede ja werandowac 3 dni a potem dopiero po 5 dniach wyjde na maly spacerek albo i nie bo mam balkon wiec na 15 min nie chce mi sie schodzic

mszu sliczne zdjecia mam podobne starszej corki
Nie zgadzam sie
Moj lekarz powiedzial, ze po CC nalezy odczekac ok. rok zeby bylo juz calkowicie bezpiecznie, wczesniej niby tez mozna, ale jest mozliwosc wystapienia komplikacji (m. in. wlasnie pekniecie blizny).
Ale tak naprawde to kazdy ma inne cialo, wystarczy przed rozpoczeciem staran wybrac sie do lekarza, zbadac blizne i on powie czy juz mozna.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 15:00   #1740
gabisun
Zakorzenienie

Kinia przed chwilą jadła pół godziny cyc miękki aż miło ale jadła spokojnie to pewnie też powietrza się nie nałykała i więcej się zmieściło w brzuszku

Naked współczuje problemów Filusia mam nadzieję, że biedaczek to dzielnie zniesie wszystko a z tymi alimentami to dobrze, kaska się przyda

Mszu zdjęcie jak Mała je cudne przyjedź do mnie i porób mi fotki

Jak wasze maleństwa zniosły szczepionki? chodzi mi o to czy później gorączkowałay, płakały albo były niespokojne? jak kupiłam już czopki przeciwgorączkowe w razie W

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości