2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-18, 16:44   #1681
Eveliouses
Raczkowanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

dzieki za porady smoczkowe
YCNAN dobrze,ze napisałas,ze dawałas smoka jak miał potrzebe ssania non stop bo chyba Radusiowi sie ta potrzeba włączyła oj ide bo placze

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 17:11   #1682
mszu
Zadomowienie

GG do mszu
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Zuzi moze to ten jego pierwszy skok... w koncu leci mu juz 5 tydzien...

A propos smoczkow... my wczoraj skapitulowalismy i Młoda dostała.... uwazam to jednak za swoja pierwsza rodzicielsko-wychowawcza PORAZKE...

ale ja juz nie wyrabiam, w brzuchu pelno, praktycznie pod sam korek a ryczy.... nie chce jesc, nie chce na rece, nie chce lezec...

jestem zła na siebie... ale mi juz pomyslow brakło...

....

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-18, 17:43   #1683
Pomidora
Zakorzenienie

Marta, fajnie macie z tym tatą My Sylwka pewnie w domu spędzimy, bo moi rodzice bardziej rozrywkowi od nas są A wkurzyłam się na ciocię i babcię, bo ciągle mi tyłek obrabiają, ciągle gdzieś słyszę, jak mnie krytykują A jak do nich z Tymkiem przyjdę (oczywiście za rzadko przychodzę, bo ja nie mam co robić tylko je ciągle odwiedzać) to są słodkie jak miód. Jak ja nienawidzę takiej hipokryzji! Ale nic na to nie poradzę, już ich nie zmienię, po prostu muszę to przełknąć.

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
mojemu maluszkowi wpadl wlos do oka ;( co robic? kurde sama sie nie boje mu wyciagac, a lez jeszcze tyle nie ma aby go wyplakal. Jutro mamy wizyte u pediatry.... Mialyscie cos podobnego?
Nie mam pojęcia co bym zrobiła A przeszkadza mu? Ja bym chyba spróbowała wyjąć jednak, a jak się nie powiedzie to poczekać do tego lekarza. Albo kupić sztuczne łzy i nimi oczko zakroplić.

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
My juz po usg bioderek. Lewe bioderko jeszcze nie do konca wykształcone i mamy szeroko pieluszkowac. Wlasnie sprawdzam co to znaczy i jak to sie robi.
Ktoras Mamusia ma podobny problem?
Tymek od ułożenia pośladkowego miał spaczone bioderka i od samego początku jest pieluchowany (biedne dzieko nie wie, co to znaczy nie być pieluchowanym ). Bierzesz pieluchę tetrową. Ja ją składam wdłuż dłuższej części na 4. I na pieluchę jednorazową, pod bodziak (dlatego Tymek zawsze ma bodziaka, chociaż z krótkim rękawem - coś musi trzymać pieluchę)wkładasz ją złożoną jeszcze prawie na pół. Chodzi o to, że na pupie będzie tylko jedna warstwa, a między nóżkami więcej. Zapinasz na to bodziaka, żeby trzymało. I często kładź Olka na brzuszku - to też poprawia bioderka. I jak go nosisz w pionie, to rękę wkładaj między nogi, zeby były szeroko. Pewnie zakręciłam, ale nie umiem inaczej wytłumaczyć. Jak nie będizesz wiedziała o co chodzi to porobię zdjęcia.

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
A propos smoczkow... my wczoraj skapitulowalismy i Młoda dostała.... uwazam to jednak za swoja pierwsza rodzicielsko-wychowawcza PORAZKE...

ale ja juz nie wyrabiam, w brzuchu pelno, praktycznie pod sam korek a ryczy.... nie chce jesc, nie chce na rece, nie chce lezec...

....
Kobito, po dupce szanownej zaraz dostaniesz Jaka porażka!? Wiem, co czujesz, bo sama jak pierwszy raz z bezsilności podałam Tymkowi smoka to się spłakałam. Ale to nie jest żadna porażka! Dziecko ma czasem potrzebę ssania. I trzeba ją zaspokoić. chcesz chodzić z gołym cycem i dzieckiem wiecznie uwieszonym na nim? Bo nie jest głodne, ale ma potrzebę ssania? Nie wolno tak myśleć, ze to porażka. To możliwość zadowolenia dziecka i odpoczynku dla ciebie. Tymek w dzień też ze smokiem zasypia i wcale nie traktuję tego jako porażki. Przyjdzie czas to się oduczy. A po artykule, w którym jak byk stało, że smoczek pomaga w walce z bezdechem sennym nie mam wcale wyrzutów. I ty też nie miej

Zaraz pewnie zapeszę, ale moje dziecko dziś grzeczne jak nigdy Mimo, ze jestem sama w domu, to sobie odpoczywam normalnie. Szok!

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 17:56   #1684
gabisun
Zakorzenienie

Czy może mi ktoś wytłumaczyć zachowanie mojego dziecięcia, bo ja już sama nie wiem o co kaman: śpi, wstaje po godzinie niby głodna, płacze więc daję cyca a ona possie chwilę i dalej śpi niby nie jest głodna bo zje tylko trochę, więc co to może być? kurcze karmie ją teraz co godzinę, półtorej dobrze, że w nocy chociaż co 2

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 18:00   #1685
Pomidora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Czy może mi ktoś wytłumaczyć zachowanie mojego dziecięcia, bo ja już sama nie wiem o co kaman: śpi, wstaje po godzinie niby głodna, płacze więc daję cyca a ona possie chwilę i dalej śpi niby nie jest głodna bo zje tylko trochę, więc co to może być? kurcze karmie ją teraz co godzinę, półtorej dobrze, że w nocy chociaż co 2
A próbowałaś dawać jej właśnie smoczka? Może tylko chce sobie podziumdziać? Jak będziesz dawać pierś co godzinę to ani ona się nie naje (bo sama piszesz, że ciamknie kilka razy i koniec) ani ty nie odpoczniesz. Szanuj cycki, bo będziesz je miała do pasa

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 18:00   #1686
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Cytat:
Czita- a kiedy sie Maluch urodzil? Nam nikt nie mowil o takim badaniu

My juz po usg bioderek. Lewe bioderko jeszcze nie do konca wykształcone i mamy szeroko pieluszkowac. Wlasnie sprawdzam co to znaczy i jak to sie robi.
Ktoras Mamusia ma podobny problem?

Olek ciagle marudny. Cala noc i teraz caly dzien. Nie chce spac, ryczy i chce jesc ciagle. Po raz pierwszy go oszukalam glukoza i nawet pociagnal z butli
Juz nie wiem o co mu chodzi
Urodziłam w 36 tygodniu ciąży. Wszystkie dzieci urodzone przed 37 tygodniem są uznawane za wcześniaki i są kierowane na badania wzroku na retinopatię.
A ty w którym urodziłaś ?
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 18:04   #1687
dra
Zakorzenienie

hejka
u nas nocka znów koncertowa,ale pozniej spalismy od 5 do 10
wanilia cudowna ta twoja kruszynka
falbala no tak najlepiej wychować,ale ja po pierwsze cc miałam to dłuzej się czeka,a po drugie nie wiem czy w ogóle zdecyduje się na druga ciaze,bo to co przeszłam podczas porodu nie umiem o tym zapomnieć wyczekiwany skarb kochany wynagrodził,ale o bólu nie umiem zapomniec moze kiedys no i finanse,bo w tych czasach jest ciężko
martucha ja z siusiakiem nic a nic nie robie
Pomidora nie dzieci z tego wyrastaja jedne pozniej drugie wczesniej to może trwać chyba góra 2 lata
weronisia to super,że idziecie do domku
Stary 2010-10-18, 18:32   #1688
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
A próbowałaś dawać jej właśnie smoczka? Może tylko chce sobie podziumdziać? Jak będziesz dawać pierś co godzinę to ani ona się nie naje (bo sama piszesz, że ciamknie kilka razy i koniec) ani ty nie odpoczniesz. Szanuj cycki, bo będziesz je miała do pasa
no tego bym nie chciała teraz śpi ze smokiem, kurcze tylko, żebym to ja jeszcze potrafiła rozróżnić ten płacz głodowy bo cały czas sobie wkręcam że ona pewnie głodna muszę jej jakoś zacząć wydłużać czas miedzy karmieniami, może oszukać herbbatką? W nocy w sumie jednego karmienia też mogłoby nie byc, bo je malo i dalej śpi może chce się po prostu przytulić

Stary 2010-10-18, 18:33   #1689
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej Mamuśki.
Od 3 dni czytam ale pisać coś mi się nie chciało.

U nas piękna pogoda od 2 tygodni. Na spacery super, bo mimo że chłodno to piękne słońce. My spacerujemy codziennie od 14 doby życia małej po 1-1,5 godzinki.

Elenka
- ja krwawię nadal (3tyg i 4 dni) ale żadnych skrzepów nie miałam od początku. Zwykła krew, czasami ze śluzem. Teraz jest tego mało, raczej ciemno brązowe plamienia.

Cytat:
Napisane przez dziuba81 Pokaż wiadomość
Podziwiam was dziewczyny.Ja tak rzadko goszczą na wizazu bo nie mam na to czasu.Jak Kubus śpi to ja robię pranie,sprzątam,prawnie mu ciuszki,robię obiad albo najzwyczajniej w świecie odpoczywam.A wy karmicie piersią co godzinę i jeszcze macie na wizaz czas.Szaacun!
Ja mam czas popołudniami na wizaż, bo mąż po pracy dużo pomaga i zajmuje się córą. W dzień to faktycznie trudniej o czas wolny, bo jak córcia śpi to jest tysiąc innych rzeczy do zrobienia. Zresztą czas szybko płynie, my wstajemy dopiero ok. 10 bo po karmieniu w okolicach godziny 6 po ok. godzinie czuwania, Dagmara znowu idzie spać a ja razem z nią. później karmienie, śniadanie, kąpiel moja i ogarnianie mieszkania i znowu karmienie i spacer i jest 15, czyli obiad.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Dziewczynki moja Milenka często ma coś takiego, że jak śpi to wydaje takie odgosy jakby ją coś bolało a dziś rano to normalnie płakała przez sen i krzyczała.
Moja też przez sen wyprawia różne rzeczy, śmieje się, krzyczy, płacze, ale najczęściej stęka i robi takie charakterystyczne gardłowe "grrr" .

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Na "rozpakowywalni" zostało nas kilka i forum umiera Większość z dziewczyn się już dawno nie udziela i już tak smutno
Ilona to naturalne, że wszystkie po kolei przenosimy się na odchowalnię i wątek zamiera. Ten za to odżywa i o to chodzi
Obyś szybko zagościła tu u nas już z Maleństwem na ręku.

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
myslicie moze o zmajstrowaniu rodzenstwa dla waszych maluszków ?
Ja bym chciała, żeby między dziećmi było max 2-3 lata różnicy.Niestety to będzie zależało od mojej pracy. Na wiosnę czeka nas reorganizacja, zmiana pracodawcy itd. na 90% stracę moje kierownicze stanowisko (w nowych strukturach go nie ma) i nie wiem co mi zaproponują. Być może będę musiała szukać pracy, a w nowej pracy to wiadomo ciąża na początku nie będzie wskazana.

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
A my...

Wychodzimy!!!!!!!
No to super!

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, którym drętwiały dłonie lub palce - przeszło Wam po porodzie:confus ed:. Ja powoli nie wyrabiam ze swoimi sztywnymi palcami i myślę czy to przechodzi.
Przeszło ale tak po ok. 5 dniach.

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
dziewczyny smoczek można dawac od 4 tyg dopiero??czy dawałyscie wczesniej??wiadomo jak zasnie to wyciągnąć
Ja dawałam już w pierwszym tygodniu. Bo zaraz w pierwszych dniach pojawiły się bóle brzuszka i wtedy pomagał na uspokojenie.

Cytat:
[/COLOR]a to wiktor z tatusiem
Super zdjęcie

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
no i wczoraj miałam wam zdjęcie kocyka pokazać, a tu niespodzianka padł mi net....no nic zaraz wkleję fotkę

a my byliśmy dziś u pediatry i tak:

a oto kocyk, no muszę się pochwalić bo mi się strasznie podoba
Fajna pamiątka będzie

Cytat:
Dash ja miałam tą samą herbatkę, ale się skończyła i tż wcisnęli w aptece z Hippa Natal i jest paskudna, bo strasznie słodka ale trzeba jakoś zmęczyć bo drogie cholerstwo [COLOR=Silver]

normalnie serce pęka ja nie wiem jak ja przeżyję jutro tą szczepionkę
A ja właśnie tylko tą herbatkę piję bo nie znam innej laktacyjnej a i na brzuszek małej pomaga.

Szczepienie jakoś przeżyjesz ja przeżyłam pobieranie krwi z dwóch rączek

Jak szczepili moją małą w szpitalu to nawet się nie obudziła

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 18:50   #1690
NIKaP-n
BAN stały

waniliaania na włos w oku tylko często zakraplać solą fizjologiczną, przerabialiśmy to. pewnie to taki cienki włos nie do wyjęcia- od wacików lub coś w tym stylu? Nie martw się, wyjdzie nawet nie zauważysz, nic nie grzeb.

Kasiula pomidorowa ja jutro wejdę do przychodni zapytać o napleta :p

Weronisiu
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 18:52   #1691
gabisun
Zakorzenienie

Szczesliwa ja jej nie lubie bo slodka jest, a herbat ziolowych w ogole nie slodze

wlasnie mala sie obudzila godzine po karmieniu i wrabala 50ml herbatki koperkowej teraz mi odplywa na rekach, ja juz nie wiem jak to rozumiec dodam ze zajelo jej to 5 minut

Stary 2010-10-18, 18:56   #1692
NIKaP-n
BAN stały

Evelio zależy jaki masz smoczek? my mamy TT -0-3 msce.
Można podawać od pierwszych dni, my już w szpitalu ciągnęliśmy. A moje dziecię jak zasypia, to samo go wypluwa ;O

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

gabi hahah nasz czasem chce jeść po 2h, to Go biorę na przetrzymanie i daję herbatkę
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 19:07   #1693
niuniuniau
Zadomowienie

Dziewczyny ja już nie mam sił. Mała w ciągu dnia śpi pięknie a tylko zbliża się wieczór to daje koncerty i właściwie nie wiadomo o co jej chodzi. Pielucha sucha, cycka pociumka ale głodna na pewno nie jest, smoczka za chwilkę wypluwa i drze się Już nie wiem co mam robić. Jakby nie była za mała to bym stwierdziła, że zęby jej wychodzą bo pcha piąstki do buziaka, teoretycznie to wskazuje na to, że jest głodna tylko dlaczego w ciągu dnia je i odpada na 3 godziny a wieczorem i w nocy marudzi na potęgę. Właśnie słuchamy suszarki i jest cisza tylko nie wiem na jak długo.

naked ile Ty pijesz tej herbaty koperkowej? Czy tak jak na opakowaniu pisze dawkowanie dla niemowlaków czy zwiększasz dawkę?
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png

Edytowane przez niuniuniau
Czas edycji: 2010-10-18 o 19:12
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 19:29   #1694
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Zuzi moze to ten jego pierwszy skok... w koncu leci mu juz 5 tydzien...
Marta- to chyba jeszcze nie skok podobno, jak dziecko nie donoszone to powinien byc jeszcze pozniej, czyli u nas kolo 8tyg(?!) Nie wiem.
Co do smoczka to ci zazdroszcze... Nie chcialam dawac smoczka, ale po tym co czasem wyczynia Olek jak jest glodny a trzeba go przebrac lub wykapac to dziekowalabym Bogu jakby umial go ssac... Nie umie Skubaniec jeden, dusi sie. Ciesz sie ,ze u ciebie dziala na mojego Aniolka tylko palec w gebie dziala, az mi prawie paznokcia zessie.

Cytat:
Marta, fajnie macie z tym tatą My Sylwka pewnie w domu spędzimy, bo moi rodzice bardziej rozrywkowi od nas są A wkurzyłam się na ciocię i babcię, bo ciągle mi tyłek obrabiają, ciągle gdzieś słyszę, jak mnie krytykują A jak do nich z Tymkiem przyjdę (oczywiście za rzadko przychodzę, bo ja nie mam co robić tylko je ciągle odwiedzać) to są słodkie jak miód. Jak ja nienawidzę takiej hipokryzji! Ale nic na to nie poradzę, już ich nie zmienię, po prostu muszę to przełknąć.
O Boze, a co ty Sylwester? U nas planow niet i haha w ogole jakos zycia ponad pieluchy narazie nie ma.
Co do ciotek to sie nie przejmuj Pomi, zazdrosne sa i tyle.

Tymek od ułożenia pośladkowego miał spaczone bioderka i od samego początku jest pieluchowany (biedne dzieko nie wie, co to znaczy nie być pieluchowanym ). Bierzesz pieluchę tetrową. Ja ją składam wdłuż dłuższej części na 4. I na pieluchę jednorazową, pod bodziak (dlatego Tymek zawsze ma bodziaka, chociaż z krótkim rękawem - coś musi trzymać pieluchę)wkładasz ją złożoną jeszcze prawie na pół. Chodzi o to, że na pupie będzie tylko jedna warstwa, a między nóżkami więcej. Zapinasz na to bodziaka, żeby trzymało. I często kładź Olka na brzuszku - to też poprawia bioderka. I jak go nosisz w pionie, to rękę wkładaj między nogi, zeby były szeroko. Pewnie zakręciłam, ale nie umiem inaczej wytłumaczyć. Jak nie będizesz wiedziała o co chodzi to porobię zdjęcia.
Dzieki Pomi Jakby co to wale do Ciebie po zdjecia, ale mysle, ze zakumalam.
Zaraz pewnie zapeszę, ale moje dziecko dziś grzeczne jak nigdy Mimo, ze jestem sama w domu, to sobie odpoczywam normalnie. Szok!
Ale ci dobrze Ja sobie jeszcze troche poczekam, choc Alek potrafi byc grzeczny, najczesciej jak spi

Cytat:
Napisane przez czita18 Pokaż wiadomość
Urodziłam w 36 tygodniu ciąży. Wszystkie dzieci urodzone przed 37 tygodniem są uznawane za wcześniaki i są kierowane na badania wzroku na retinopatię.
A ty w którym urodziłaś ?
Ja urodzilam w 38tyg, ale Olo jest pediatrycznie okreslony jako 37tydzien, wiec juz sama nie wiem. Musze pediatry spytac.
A gdzie w Poznaniu badacie ten wzrok? Bo do okulisty nie trzeba miec skierowania nie? Moze sama sie zapisze.

Jeju, padam Dziewuszki. Maly terrorysta zasnal. Musze mu dawac dwie piersi, nawet jak udaje ze zasnal, bo przez sen zaciagnal cycka i sie dossal n 3 minuty i teraz spi. Zaraz kąpiułka, oby w ciszy.
I jeszcze polozna przychodzi jutro przed osma, to sobie nie pospimy z Malym.
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 19:36   #1695
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Dziewczynki moja Milenka często ma coś takiego, że jak śpi to wydaje takie odgosy jakby ją coś bolało a dziś rano to normalnie płakała przez sen i krzyczała. Musiałam ją obudzić bo nie mogłam słuchać tej rozpaczy.. sprawdziłam pieluche i kupki nie było...
co to moze byc, że ona tak płacze i żali się przez sen??
Nie wiem, ale Martynka też czasem tak ma Ze dwa razy zdarzyło się że krzyknęła przez sen.

Cytat:
Pochwale sie moja kruszynka
śliczny maluszek!

Cytat:
Trzyma już głowę coraz lepiej więc bawimy się już w samoloty :
Ja też tak codziennie noszę Małą, bardzo pomagało jak miała kolkę

Cytat:
myslicie moze o zmajstrowaniu rodzenstwa dla waszych maluszków ?
ja myślałam, ale mi przeszło
a tak na poważnie... to może za 2-3 lata, ale tym razem baardzo chcę bliźniaki, bo marzy mi się trójka dzieciaczków... i boję się, że nie będę miała potem odwagi zdecydować się na trzecie

Cytat:
Byłyśmy dzis u lekarza, mala na katarek dostala jakis kropelki robione w aptece. Na ten placz i kolki dostala Infacol zobaczymy czy cos dadza radejak je stosujecie??
zarloczek z niej jest i chetnie cos by ciagle jadla, ale staram sie dawac co 3 gora 2,5 godziny jak chce szybciej to oszukuje woda lub herbatka. dzis ja wazył 4350 przytyła w prawie 2 miesiace 1650 jak sie urodzila to wazyla 2700- czyli mamine mleczko sluzy mimo, że z butelki.
Ja Infacol daję tylko jak ją boli brzuszek (tak jak na ulotce- zawartość zakraplacza) nad ranem, bo ona bierze tyle leków że nie chcę jej wciskać jeszcze tego za często...

Pomidorko, dzisiaj było już lepiej, ucięła sobie dwie drzemki, 3-godzinną i 1-godzinną, ale ta dłuższa drzemka to raniutko, po nocnym spaniu, więc pewnie Mała po prostu przysnęła dalej No nic, najważniejsze że troszkę więcej śpi. Ja wczoraj cały dzień nie jadłam nabiału (a codziennie jem go bardzo dużo) i Martynki pierwszy raz nad ranem nie bolał brzuszek! Ciekawe czy to ma związek, na razie odstawiam nabiał i zobaczymy.

Martyna coraz piękniej śpi w nocy, wczoraj zasnęła chwilę po 20, a na pierwsze karmienie obudziła się o 2.40 w nocy. Potem jeszcze raz ok. 6. Żeby w dzień tak spała...

Jutro idziemy prywatnie do pediatry, zweryfikować to co powiedziała nasza lekarka w przychodni, bo boję się że Mała ma skazę białkową:/ Przy okazji ją zważę, bo ten mały smok tyle je......
Stary 2010-10-18, 19:36   #1696
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Tez sie zastanawiam jak to jest z tymi pieluszkami, kiedy przejsc na wiekszy rozmiar. JA dopiero niedwano przeszlam na te od 3-6 jak Dawidek osiagnal wage 4kg. A te wieksze to mysleicie ze kiedy mozna juz kupowac?
my dajemy 3- czyli od 4do9 i zawsze wskakujemy w większe kg po tym niby najmniejszym w 2 weszliśmy jak miał 4kg , a w trójki jak miał 5.5

Cytat:

....
wiesz co ja miałam takie samo odczucie jak dałam małemu smoczek.. byłam na siebie wściekła, ale no cóż to lepsze niż jedzenie co chwile.. i darcie się, a u nas to przerodziło się nawet w ssanie i wypluwanie i znowu...
no ale podobno dzieciom potrzeba ssania diametralnie zmniejsza się po 3mce więc jak skończy 3 mce będę mu zabierać a co.. mam nadzieje że się uda..

Cytat:
no my też myśleliśmy że w domu będziemy siedzieć a tu nam sami zaproponowali.. nie wiem czy skorzystamy ale miło.. ehssss a obrabiająca tyłek rodzinka dobija.. niech krytykują.. miej ich głęboko..

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja już nie mam sił. Mała w ciągu dnia śpi pięknie a tylko zbliża się wieczór to daje koncerty i właściwie nie wiadomo o co jej chodzi. Pielucha sucha, cycka pociumka ale głodna na pewno nie jest, smoczka za chwilkę wypluwa i drze się Już nie wiem co mam robić. Jakby nie była za mała to bym stwierdziła, że zęby jej wychodzą bo pcha piąstki do buziaka, teoretycznie to wskazuje na to, że jest głodna tylko dlaczego w ciągu dnia je i odpada na 3 godziny a wieczorem i w nocy marudzi na potęgę. Właśnie słuchamy suszarki i jest cisza tylko nie wiem na jak długo.
ehsss dobrze że suszara chociaż pomaga...
trzymam kciuki za walkę..
Stary 2010-10-18, 20:02   #1697
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Cytat:

Ja urodzilam w 38tyg, ale Olo jest pediatrycznie okreslony jako 37tydzien, wiec juz sama nie wiem. Musze pediatry spytac.
A gdzie w Poznaniu badacie ten wzrok? Bo do okulisty nie trzeba miec skierowania nie? Moze sama sie zapisze.
Podano nam 3 do wyboru, ale najlepsze opinie i bez problemowo termin wizyty znalazlam w Poradni w Centrum Medycznym Św.Jerzy ul. Jasielska 14

My mamy w książeczce zdrowia wpiętą karteczkę że taka kontrola powinna się odbyć w 4,8,12 tygodniu i 12 miesiącu życia.

Możesz sama się zapisać, ja nie mam żadnego skierowania nic. A zawsze lepiej wiedzieć wcześniej i móc leczyć wrazie czego.
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 20:20   #1698
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
bordowa ja przecież też po cc: a mi pozwolił gin ćwiczyć, kazał się tylko nie przesilać i stopniowo zwiększać wysiłek
Dajesz mi nadzieję Za tydzień przejdę się do mojego lekarza i spytam

Cytat:
myslicie moze o zmajstrowaniu rodzenstwa dla waszych maluszków ? bo ja doszłam do wniosku, ze chcyba bedziemy sie starac na wiosne i gdyby nam sie udalo, to prawie za jednym zamachem odchowamy dwa brzdące
Szalona Ja może i zdecydowałabym się wcześniej, ale chcę odczekać 2 lata ze względu na cesarkę.

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
obkup sie kobietko bo pozniej nie ma czasu...
jak ze spacerkami u Was dziewczyny???? bo ja sama nie wiem wychodzic czy nie????
A czemu nie? Wychodź!

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
A my...

Wychodzimy!!!!!!!
Super!!!!

Cytat:
ycnan ja tez miałam cesarke i gin mi powiedziala zeby po 7-8 miesiacach zrobic usg blizny czy wszystko ok i jesli tak to mozna dzialac
Ale wtedy na 100% znów będziesz rodzić przez cc.

Cytat:
Dash ja miałam tą samą herbatkę, ale się skończyła i tż wcisnęli w aptece z Hippa Natal i jest paskudna, bo strasznie słodka ale trzeba jakoś zmęczyć bo drogie cholerstwo
Ona jest słodka? Posmakuj herbaty Humana Wrócisz na kolanach do Hippa

Cytat:
czyli mamine mleczko sluzy mimo, że z butelki.
A co, z piersi bardziej wartościowe?

Cytat:
Ja też się dziwnie czułam, jak dałam jej smoczek, ale niepotrzebnie. Nie przejmuj się kochana Krzywdy jej smoczek nie zrobi a Ty masz chwilę spokoju, a ona czuje kiedy jesteś wypoczęta i zadowolona

Cytat:
My Sylwka pewnie w domu spędzimy, bo moi rodzice bardziej rozrywkowi od nas są
To może razem poświętujemy? Bo my z Małą spędzamy Sylwestra

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
no my też myśleliśmy że w domu będziemy siedzieć a tu nam sami zaproponowali.. nie wiem czy skorzystamy ale miło..
A nie masz obaw? Ja nie zostawię nikomu Asi na Sylwka w tym roku, bo skąd mam wiedzieć jak zareaguje na te wszystkie petardy? Może być przerażona i co wtedy? Szaleńcza jazda do rodziców żeby ją przytulać i uspokajać? W tym roku sobie odpuszczamy zabawę

Kupiliśmy odkurzacz, mam radochę
Stary 2010-10-18, 20:46   #1699
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

falbala- super 2 śpiochy
mszu- ja daję smoka od początku i wcale nie uważam, że to porażka, porażką jest nie wyczerpanie wszelkich mozliwych sposobów aby uspokoić maluszka. U nas smoczek i suszarka to debeściaki
niuniuniau- kochana ja piję taką zwykła ze sklepu zielarskiego. ok 4,5 szklanek dziennie
Weronisia- super! w domku zawsze się szybciej zdrowieje

Mój Filuś kolejny tydzien przytył 0.5 kg i mam mu kategorycznie ograniczać jedzenie tzn częstotliwość. Oj ciężko będzie... Chyba kolejny raz podejdę do wprwadzenia Łatwego Planu Ale nie chcę potem go leczyc z otyłości a podobno nie można piersia przekarmić, jednak można jak się ma takie łakome dziecko które sscie bo głodne, bo boli brzusio, bo jest zmęczony i na uspanie też nie pogardzi..

Z filusiowym zdrowiem mamy kłopoty...
1] ma wodniaka w jąderku- ten płyn po urodzeniu nadal się nie wchłonął
2] paznokcie z paluchów u stopek zaczęły się wrastać i natychmiast zapalenie i nie wiem co to będzie dalej skoro on ma te paznokcie wkomponowane w palce i jak zaczynają rosnąc to zawsze będą się wbijać w skórę
Także jutro chirurg..
2] te paluszki zgięte oznaczają wzmożone napięcie, więc nieunikniona wizyta u neurologa..

Biedak mój malutki

na dodatek dziś dostałam list z kancelarii adwokackiej, tzn wezwanie na ugodę z Exem dot alimentów i jego spotkań z Małym.. Pff tatuś się nagle znalazł

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-10-18 o 20:49
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 20:47   #1700
ycnan
Zadomowienie

mszu, Co Ty kobieto opowiadasz? Jaka porażka?! Dziewczyny już pisaly, ja powtórzę: niemowlaki, do 3msc życia mają bardzo silną potrzebę ssania i smoczek to w tym czasie jedyne wyjście. No, chyba, że chcesz mieć małą non stop przy cycku...
Zresztą, udowodniono, że ssanie smoka zmniejsza szansę wystąpienia śmierci łóżeczkowej. Ja tam martwiła bym się tylko o zgryz. A żeby było ok, to trzeba tylko nie przesadzać ze smokiem i tyle.

Pomidora, smaruję się żelem silikonowym na blizny. Śmierdziucha prażoną cebulką
Ciotko-babcią się nie przejmuj Niech sobie gadają.

Cytat:
Cytat:
wlasnie mala sie obudzila godzine po karmieniu i wrabala 50ml herbatki koperkowej teraz mi odplywa na rekach, ja juz nie wiem jak to rozumiec dodam ze zajelo jej to 5 minut
Kochana, jak dla mnie, to ona może po prostu chcieć się napić-skoro herbatki wypiła dużo. A cycka tylko przez 5 min ssie, bo w tym czasie leci rzadkie mleko, które dla maluszka jest jak napój Potem zaczyna się robić bardziej obiadkowe
Cytat:
ja jutro wejdę do przychodni zapytać o napleta :p
Pytaj, pytaj.Ja też jutro zapytam, dla pewności.

niuniuniau, skoro mała pcha piąstki do buzi, to najprawdopodobniej jest głodna. Może potrzebuje się najeść bardziej przed nocnym snem?

Moje dziecię je teraz prawie zawsze z dwóch cycków Wycwaniła się bestia. Ssie 10minut, i jak już musi mocniej pociągnąć, by wydobyć mleczko, to się rzuca, płacze i robi taka zrozpaczoną minkę Dostaje drugiego cycka - uśmiech na buźce i ssie jeszcze 5-10minut by zapaść w błogi sen
I już drugą noc, po karmieniu o 23, wstaje dopiero po 4 Mamusia się wysypia i o tej 4 rano z radością wstaje dać mu cycka Co ciekawe, Borys je wtedy tylko z jednej piersi i szybko zasypia, a potem już je co 3h i ssie oba cyce
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 22:19   #1701
Binka0310
Raczkowanie

Cytat:
no tego bym nie chciała teraz śpi ze smokiem, kurcze tylko, żebym to ja jeszcze potrafiła rozróżnić ten płacz głodowy bo cały czas sobie wkręcam że ona pewnie głodna muszę jej jakoś zacząć wydłużać czas miedzy karmieniami, może oszukać herbbatką? W nocy w sumie jednego karmienia też mogłoby nie byc, bo je malo i dalej śpi może chce się po prostu przytulić
Ostatnio jak byla u mnie babeczka to powiedziala mi jak zrobic by mala sie najadla i nie wolala o cyca co 1 -1,5 godz a wiec zeby jak najwieksza czesc otoczki chwycilo ( i tak po 5 min wyciagnac cycka i wziasc do odbicia ( by zrobic miejsce na dalsze jedzenie) i znow przystawic ( chodzi o to by pobudzic dziecie do aktywnego ssania a nie do przysypiania). Sa 3 fazy mleczka picie, przejsciowe i pozywne jedzonko. Wiec przy 2 dostawieniu dopiero sie najada. Odkad tak robie to moja w dzien wola tak co 2,5 do 3 (czasem sie zdarzy i 4 )a w nocy jak zasnie po kapieli o 20 tak spi do 2 pozniej do 6 a na koncu do 9 ale nie zawsze

Widze ze byla rozmowa o napletkach - ja nic nie robilam, lekarz moj mowil zeby nie robic nic.
Moje ma teraz 7 lat nepletek nie schodzi mu tak jak u doroslego faceta tylko troszke i bylam u urologa to powiedzial ze to normalne i ze jesli bardzo komus zalezy na przyspieszeniu to trzeba naciagac w kapieli skorke to zejdzie po jakims tyg ( moje dziecko nie da mi ruszyc juz swoich klejnotow ale sam sobie naciaga jak mu przypomne )

Co do smoczkow to moja za nic w swiecie nie chce mimo ze probuje jej na sile przytrzymywac to czasem zassie ale gora pare sekund i wypluwa przy niemilosiernym krzyku, a wiec ciszej mam z nia jak nie daje jej smoka

A co do rodzenstwa to moja mala ma ale 7 lat starszego i postanowilismy ze sprezentujemy jej jeszcze jedno ale dopiero jak kupimy jakies mieszkanie bo u mojej mamuski nie mam zamiaru kolejnych dzieci wychowywac
Stary 2010-10-18, 22:21   #1702
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
mszu Ja tam martwiła bym się tylko o zgryz. A żeby było ok, to trzeba tylko nie przesadzać ze smokiem i tyle.

Moje dziecię je teraz prawie zawsze z dwóch cycków Wycwaniła się bestia. Ssie 10minut, i jak już musi mocniej pociągnąć, by wydobyć mleczko, to się rzuca, płacze i robi taka zrozpaczoną minkę Dostaje drugiego cycka - uśmiech na buźce i ssie jeszcze 5-10minut by zapaść w błogi sen
I już drugą noc, po karmieniu o 23, wstaje dopiero po 4 Mamusia się wysypia i o tej 4 rano z radością wstaje dać mu cycka Co ciekawe, Borys je wtedy tylko z jednej piersi i szybko zasypia, a potem już je co 3h i ssie oba cyce
niekoniecznie smok popsuje zgryz. Moja siostra nie ciagnęła, a ma krzywe zęby i nosi aparat. Poza tym dzisiejsze smoki są podobno ortodontyczne

Mój tak samo.. 2 cycki to już mus
Stary 2010-10-18, 22:21   #1703
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie to samo było.... z tym, że Karolcia budziła się jeszcze częściej.. czasem po 15minutach.. odkładałam ją do łóżeczka śpiącą, a za chwile koncert i znów głodna. Próbowałam ją oszukiwać glukozą, ale ponieważ moja córcia słabiutko przybiera, to postanowiłam (z ciężkim bólem serca) wprowadzić dokarmianie MM (mlekiem modyfikowanym) Najpierw szło marnie, ale już widać poprawę - dziś w ciągu 2 godzin (18:00-20:00) zjadła w sumie: dwie piersi + 100ml butli (na 3 razy), a teraz spokojnie śpi! A zazwyczaj miałam o tej porze koncert.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 22:36   #1704
Binka0310
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
niekoniecznie smok popsuje zgryz. Moja siostra nie ciagnęła, a ma krzywe zęby i nosi aparat. Poza tym dzisiejsze smoki są podobno ortodontyczne

Mój tak samo.. 2 cycki to już mus
Moj syn doil smoka i butle bardzo dlugo ( co zdjecie jak byl maly to z butla w buzi najczesciej ) i ma piekne zdrowe zeby i piekny zgryz ze nawet dentystka sie zdziwila ze jak na wychowane ze smokiem ma tak ladne zeby
Stary 2010-10-18, 22:50   #1705
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
w szpitalu na Zaspie tez robią. może tam spróbuj
ok, dzięki. Teściowa jutro ma podjechać na Wałową i do Solidarności zapytać o terminy.Ale jakby co zadzwonię na Zaspę
Cytat:
Dady 2 nie są dużo mniejsze, są po prostu krótsze no i trochę sztywniejsze niż 3
kupiłam dziś te 2. Wg mnie są ok i wcale nie są takie sztywne. I dla Olci chyba lepsze niż np zwykłe pampersy, po których ma poobcierane nóżki.
Właśnie kiedy najlepeij przejść na 3? jak kupa zacznie wyłazić na plecy ?
ja takie kryterium właśnie zastosowałam przy przejściu z 1 na 2. Ewentualnie jak źle się je zapina i nie są szczelne po bokach
Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
dziewczyny smoczek można dawac od 4 tyg dopiero??czy dawałyscie wczesniej??wiadomo jak zasnie to wyciągnąć
ja dawałam już w szpitalu. Ale staram się nie dawać jej często smoczka tylko jak już inne sposoby uspokojenia nie działają
Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
A wy dziewczyny krwawicie jeszcze? U mnie minęło 5 tyg i niby nie duzo, ale nadal krwawie
ja jeszcze czasem, ale tylko trochę.
Poza tym w ciąży miałam taką ładną buzię a teraz coś mnie osyfiło ostatnio.
mnie póki co jeszcze nie obsypało a nawet znikają takie małe białe krostki, których miałam mnóstwo pod koniec ciąży. Za to zaczyna mi wypadać więcej włosów
Cytat:
Ninaad, no mnie też ceny szczepionek załamały. Nie szczepimy na rota wprawdzie, ale i tak za szczepionkę 5 w 1 każdowrazowo by było 140 zł, a za pneumokoki do tego 260, czyli co 2 mc wychodzi 400 zł. niestety, nie stać nas Mój mąż to był tak oburzony, że można zarabiać na bólu dzieci (ta reklamówka połączonych szczepionek "mniej bólu, mniej łez" normalnie nas rozwala!). Trudno, moje dziecko będzie miało więcej bólu, bo chcę szczepić na pneumokoki. Jestem przerażona 4 wkłuciami w czwartek - chyba sama będę z nim płakać
mnie nawet nie chodzi o te kłucie- małą tyle kłuli w szpitalu, że chyba już się przyzwyczaiła (a przynajmniej ja się uodporniłam i płakać nie będę). Chodzi mi raczej o to, że te szczepionki 5 w 1 i 6 w 1 zawierają innego typu szczepionkę na krztusiec niż w tych bezpłatnych szczepionkach. Tzn w tych łączonych jest dużo mniejsza pula antygenów pałeczki krztuścia niż w tych "zwyklych" szczepionkach- tam są po prostu zabite całe bakterie- te szczepionki 5 w 1 i 6 w 1 są w związku z tym niby lepiej tolerowane przez dzieci, mają mniej ewentualnych skutków ubocznych itp. Ale wiem na ile jest to prawda, a na ile tylko marketing firm farmaceutycznych...:confu sed:
Zresztą zobaczę co w przyszłym tygodniu powie neurolog dziecięcy. Bo być może powie, że mała nie może tych "zwykłych" szczepionek i dostanie wtedy za free tę szczepionkę acelularną na krztusiec
Cytat:

....
może mała po prostu miała focha albo dzień marudzenia
Cytat:
może do mamy chce i do cycka- przytulić się, possać, poczuć twoje ciepło i bicie serducha? pewnie czuje się wtedy dobrze i bezpiecznie...
Cytat:
Evelio zależy jaki masz smoczek? my mamy TT -0-3 msce.
Olci na początku nie pasowały te smoczki- były chyba za duże do jej małego pyszczka. Najbardziej pasuje jej chyba smoczek MAM 0-3mce

dobra, mykam spać, bo jutro czeka nas dłuugi dzień. Jedziemy kolejką do Gdyni- na spacer z koleżanką i jej synkiem a potem do pracy- muszę podbić książeczkę ubezpieczeniową
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 22:56   #1706
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Dziewuszki jak myslicie, moge trzymać w podgrzewaczu moje mleko tak z 3 godziny??
Bo bym sobie wsadziła juz na następne karmienie...ale nie wiem czy sie nie zepsuje.. choc niby mowią, że mleko może być przechowywane poza lodówka jakie 8,9 godzin...ale pewnie nie w 40C głupio pytam.Pewnie, że nie można ...

Edytowane przez Mpik82
Czas edycji: 2010-10-18 o 23:01
Mpik82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 05:32   #1707
Paula SHIN
Zakorzenienie

Witam z rana!

Mpik
- teoretycznie nie mozna tak trzymac mleka w podgrzewaczu, ale na internecie czytalam posty, ze niektore osoby tak robia (i to nawet z mlekiem modyfikowanym!) i wszystko jest ok. Wiec musisz sama zadecydowac

U nas klopoty brzuszkowe o wiele mniejsze, chociaz nie moge powiedziec, ze zerowe.
Michas sie upiera i ciagle chce spac ponad 9 godzin. Polozna kazala nam go wybudzac, mowiac, ze taki maluszek powinien w nocy przesypiac 6 godzin pod rzad, a 9 to za duzo (jak mija 9 to sami go budzimy). Dzisiaj obudzilam go po 8 godzinach, ale przeciez apetyt ma, je sporo, wiec nie wiem czy jest sens go budzic...

---------- Dopisano o 05:32 ---------- Poprzedni post napisano o 05:22 ----------

Pomi - mi jeden lekarz powiedzial, ze jest jeszcze opcja szczepionek o ktorej sie nie mowi. Placi sie na pewno ponizej 50zl (to bylo chyba okolo 20-30 ale pewna nie jestem). To sa identyczne szczepionki jak te 5w1, czyli nowsza generacja niz bezplatne i lepszy krztusiec. Z tych szczepionek stworzono wlasnie 5w1, ale raczej ukluc jest wiecej (nie wiem czy tyle samo co w bezplatnych czy jeszcze wiecej). W kazdym razie on mi mowil, ze jesli kogos nie stac na te 5w1 to robia w jego przychodni te tansze. I tlumaczyl mi, ze to jest ta sama nowsza generacja szczepionek i on nie poleca tych bezplatnych.
My sie raczej zdecydujemy na 5w1, ze wzgledu na krztusiec i mniejsza liczbe ukluc, ale nie ukrywam, ze dzieki temu bedziemy musieli sobie wielu rzeczy odmowic...

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 07:13   #1708
Ray
Zakorzenienie

mpik raczej nie mozna

u mnie Zuzia wczoraj miala ospaly dzien za to w nocy porzadnie napelnila brzuszek

moje mleczko chyba wystarcza wazylam ja po tyg w szpitalu i przybrala 250-300g prawidlowo

bardzo jest grzeczna za to mam problem ze starsza corka bo manifestuje zazdrosc juz pewnie dotarlo ze siostra bedzie na dluzej niz 2 h do zabawy.
wieczorem jedna sie darla ze chce jesc a druga ze chce tulic i nie chciala mnie puscic tez krzykiem zagluszala mniejsza

ciezki okres przed nami...

mszu takze ja dopiero czuje porazki wychowawcze

smoczka nie dawalam jeszcze, nie mialam potrzeby.... mam w domu w razie czego i pewnie jak sytuacja zmusi podam.
Stary 2010-10-19, 07:57   #1709
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Z filusiowym zdrowiem mamy kłopoty...
1] ma wodniaka w jąderku- ten płyn po urodzeniu nadal się nie wchłonął
2] paznokcie z paluchów u stopek zaczęły się wrastać i natychmiast zapalenie i nie wiem co to będzie dalej skoro on ma te paznokcie wkomponowane w palce i jak zaczynają rosnąc to zawsze będą się wbijać w skórę
Także jutro chirurg..
2] te paluszki zgięte oznaczają wzmożone napięcie, więc nieunikniona wizyta u neurologa..

Biedak mój malutki

na dodatek dziś dostałam list z kancelarii adwokackiej, tzn wezwanie na ugodę z Exem dot alimentów i jego spotkań z Małym.. Pff tatuś się nagle znalazł
Ja wprawdzie jestem jeszcze w dwupaku bo się przeterminowałam ale moja znajoma ma synka i też ma wodniaka i lekarz jej powierdział że to się może do roku czasu wchłaniać.

A z Exem to nie za ciekawie jeszcze teraz rozprawy i nerwy ale trzeba to przetrwać

Cytat:
Napisane przez Binka0310 Pokaż wiadomość

Widze ze byla rozmowa o napletkach - ja nic nie robilam, lekarz moj mowil zeby nie robic nic.
Moje ma teraz 7 lat nepletek nie schodzi mu tak jak u doroslego faceta tylko troszke i bylam u urologa to powiedzial ze to normalne i ze jesli bardzo komus zalezy na przyspieszeniu to trzeba naciagac w kapieli skorke to zejdzie po jakims tyg ( moje dziecko nie da mi ruszyc juz swoich klejnotow ale sam sobie naciaga jak mu przypomne )
Wiecie co mój chrześniak ma 4 lata i chyba raczej na pewno czeka go zabieg chirurgiczny bo mu ten napletek dobrze nie schodzi ... Mi położna mówiła że dobrze jest go ściągać w kąpieli małemu ale nie od samego urodzenia i właśnie nie pamiętam od kiedy

Ja mam dziś wizytę i KTG dobrze bo znowu ze mnie leci ale to raczej nie wody tylko ten czop a strasznie jest go dużo Bo jak bym to zsumowała to strasznie dużo tego jest. Ehh mam nadzieje że wrócę dziś zadowolona z wizyty.
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 08:38   #1710
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Witam z rana!

Mpik - teoretycznie nie mozna tak trzymac mleka w podgrzewaczu, ale na internecie czytalam posty, ze niektore osoby tak robia (i to nawet z mlekiem modyfikowanym!) i wszystko jest ok. Wiec musisz sama zadecydowac
Jednak nie dałam do podgrzewacza

U nas klopoty brzuszkowe o wiele mniejsze, chociaz nie moge powiedziec, ze zerowe.super,że z brzuszkiem lepiej
Michas sie upiera i ciagle chce spac ponad 9 godzin.zazdroszcze!moja dziś budziła sie co 2h do jedzenia Polozna kazala nam go wybudzac, mowiac, ze taki maluszek powinien w nocy przesypiac 6 godzin pod rzad, a 9 to za duzo (jak mija 9 to sami go budzimy). Dzisiaj obudzilam go po 8 godzinach, ale przeciez apetyt ma, je sporo, wiec nie wiem czy jest sens go budzic...
Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
mpik raczej nie mozna .
DZIEWUSZKI< które mają lezaczki powiedzcie który jest dobry..
http://allegro.pl/fisher-price-lezac...269439755.html
http://allegro.pl/lezaczek-fisher-pr...280841942.html
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...280726748.html
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...277497316.html

Edytowane przez Mpik82
Czas edycji: 2010-10-19 o 08:42
Mpik82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości