|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe mamy 2011 :)
anulinka, "bydle", chodziło mi o Ali bejbika, że ma już 7,8
|
|
|
|
#3332 |
|
Rozeznanie
|
GS – wymiar pęcherzyka ciążowego
CRL – wymiar ciemieniowo-siedzeniowy (odległość między główką a kością ogonowa) BPD – wymiar dwuciemieniowy OFD – wymiar potyliczno-czołowy HC – obwód główki CER – wymiar poprzeczny móżdżku FL – długość kości udowej HL – długość kości ramiennej APAD – przednio-tylny wymiar brzucha APBD - wymiar przednio tylny klatki piersiowej TAD – wymiar poprzeczny brzucha AC – obwód brzucha. EFW - masa płodu (obliczana na podstawie AC, BPD, FL, HC) AFI - objetość płynu owodniowego ASP lub FHR akcja serca płodu ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Tak myślałam on ma 4,6 od główki do dupci a że długie nogi ma/po mnie bo jego tato jest nizszy ode mnie ;-)/ to z 6,5-7 będzie miał ;-) z tym że tak jak dziewczyny pisały zaznaczenie 1ml nie tak daje zakłamany wynik więc tak nie bardzo wierzę, ze on ma tyle
I zesłał ją Pan na ziemię...By siała zamęt i zniszczenie... 18TYDZIEŃ-CHŁOPAK ![]() Edytowane przez AlicjaH Czas edycji: 2010-10-19 o 11:18 |
|
|
|
#3333 |
|
Zakorzenienie
|
tak czy owak, kawał bejbika
|
|
|
|
#3334 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, Mamusie
))Ewesko, piękny brzuszek! Zgrabny i idealny domek dla dwóch fasolek ![]() Dziewczyny, Heviranu w ciąży nie można, zresztą nic hamującego rozwój wirusów [Zovirax, Antivir, Hacrovir etc.]. Możecie sobie przysuszać pastą cynkową, albo pastą do zębów, jak któraś wspominała Nie ma co panikować, że to takie niebezpieczne, nerwy nie pomogą.Co do zachcianek, to jakoś mnie to omija, jedynie może pomidory, jabłka KWAŚNE. No i nabiału więcej jem, a co najgorsze sera żółtego [na pewno odbije się to na moim cellulicie:P]. Kupiłam sobie wczoraj Mustelę przeciwko rozstępom [dwupak w promocji + miniprodukty dla dziecka] i olejek Eucerin [2 w cenie 1 ]. Zapobiegam już rozstępom, rano Eucerin, wieczorem Mustela.Byłam wczoraj u gin, no i mam niedokrwistość [dostałam Tardyfron Fol], E.coli w moczu [ale nie tak dużo, żeby stosować antybiotykoterapię], no i za niskie ciśnienie 100/60 zamiennie z 90/60 [dzięki temu oficjalne pozwolenie na poranną kawę ].Usg mam 8.11. Miłego dnia! Wpadnę jeszcze do Was
|
|
|
|
#3335 |
|
Rozeznanie
|
Miałam Wam napisać wcześniej i zapomniałam
Mam nowych sąsiadów/wynajmują mieszkanie obok mojego. Tamto należy do ojca wspólnika/mieszkam nad sklepem ojca i wspólnika. I mam tych nowych sąsiadów-BOŻE CO ZA UPIERDLIWI LUDZIE!!! Aż mnie dziś rano skręcało. Nie wnikam, ze się kłócą, trzaskają drzwiami /raz się zdarzyło o 5rano/ a mają małe dziecko. Ale są cholernie uciążliwi. Ta dziewczyna wychodzi do pracy przed 7 i przychodzi jej matka I POTRAFI 6,40 KOTLETY BIĆ!!! A u mnie to tak słychać!!! Teraz jak mam wolne chce się wyspać /budzę sie straszliwie w nocy i nie śpie ;-// Ostatni tydzień to był taki, że 2-3 razy dziennie pukała do mnie bo coś chciała to pożyczyć to zostawić no jaja jak berety. Przyniosła któregoś dnia dla tej córki zamrożona rybę i żebym jej dała bo jej nie ma w domu 5h stała u mnie woda zaczęła lecieć, śmierdziało nie miałam miejsca w zamrazalniku żeby schowac. Wczoraj puka jej ojciec czy moga podłączyć się pod mój talerz od Nki Mówię niech sie podłączają a on ALE NIECH MNIE PANI SŁUCHA! BO TU TAKI KONWEKTOR I PIERDZIELI MI A JA ŻE DOBRZE NIECH SIE PODŁACZAJĄ A TEN ALE NIECH PANI SŁUCHA NO BOŻE... W końcu mówie, ze ta antena jest tylko do grudnia bo ja sie wyprowadzam a ten do mnie I MUSI PANI ZABIERAĆ? NO FACET NIE WEZMĘ SAM DEKODER A TOBIE ZOSTAWIĘ JUŻ CHCIAŁAM POWIEDZIEĆ. A ten to ze jemu to nie pasuje wkurzyłam sie i mói Pana problem. Dziś rano 8.00 śpię pukanie do drzwi myślę ojciec na bank do hurtowni przyjechał i coś chce idę i pytam kto to taka zaspana i słyszę NIECH PANI OTWORZY K#### ZNÓW MATKA TEJ DZIEWCZYNY JA zaspana w piżamie włosy sterczą a ona do mnie żebym jej dziecko potrzymała bo ona wózek musi z 10schodów sprowadzić no ludzie ta mała ma z 4mies /ryczała jak nie wiem, klatka mała 3na2m na łożku ją trzeba było zostawić i zejsć to tylko 10schodów albo ją do wózka włożyć całe życie tak robiłam NIE ONA MUSI DO MNIE ZAPUKAĆ i mówi jeszcze chyba nie obudziłam panią a ja taka zaspana w piżamie bez kapci na klatce NIE MIAŁAM WŁAŚNIE WSTAĆ A ONA TO DOBRZE!!!!!!!!! NO DZIĘKUJĘ ECH MUSIAŁAM TO NAPISAĆ SORRY ZA SKŁADNIĘ ALE PISZĘ NA SZYBKIEGO Ciekawe co dziś wymyślą jeszcze normalnie jestem na nich cięta i jak do tej pory byłam miła teraz tej psychicznej rodzinie coś powiem A i przypomniało mi sie jeszcze w zeszłym tyg puka ta młoda czy nie mam filmów na dvd mówię mam ale mam coś z nagrywarką i płyt nie wypala I ONA CODZIENNIE PRZYCHODZIŁA I PYTAŁA CZY JUZ DOBRA CZY JUŻ CHODZI??? Ludzie na nic tłumaczenie ze pół roku nie działa-szczerze to mi to nie potrzebne dlatego tż nie zrobił/ aż w końcu mówię dam ci na pendrivie JEZU ONI MNIE TAK DENERWUJĄ RAZ SIEDZIMY Z TŻ 2 W NOCY A TEN JA CHYBA LAŁ TŻ DO MNIE TAKI WYSTRASZONY ALA MOŻE JA TAM PÓJDĘ ON JĄ BIJE MÓWIĘ WAM MAM ICH DOŚĆ
I zesłał ją Pan na ziemię...By siała zamęt i zniszczenie... 18TYDZIEŃ-CHŁOPAK ![]() Edytowane przez AlicjaH Czas edycji: 2010-10-19 o 11:56 |
|
|
|
#3336 |
|
Rozeznanie
|
Alicja a w którym dokładnie tygodniu i dniu byłaś jak robiłaś to prenatalne USG??
Bo mi dzisiaj odwołali wizytę i teraz nie wiem co mam robić... miałam na 28 paźdź i wg okresu to by był początek 13 tygodnia ale wg USG bejbik wychodzi mi wiekszy i jak była w zeszły czwartek to miał 3,7 cm i to wqychodziło 12 tydzień, tak więc dzisiaj wg USG jakby 11 t 5 d ale wg okresu 10 t 6 d... i wizytę moge mieć albo dzisiaj albo dopiero 4 lisopada co jest wg okresu początkiem 14 tygodnia a wg USg pewnie jeszcze więcej... poradżcie co robić... nie chce żeby nic nie było widac, ale z drugiej strony nie chce też, żeby było za późno... zawsze jakis problem
|
|
|
|
#3337 |
|
Zakorzenienie
|
nieśmiało mogę do Was dołączyć, choć pewnie częściej Was będę podczytywać, niż pisać... U mnie 7 tydzień i lekkie mdłości, z którymi nie mogę dać sobie rady...
|
|
|
|
#3338 | |
|
Rozeznanie
|
Genetyka robi sie między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży
Kurcze wiesz ja tak bardzo sie nie znam, ale 3,7 to nie jest 12tydz to gdzieś 10 z tego co piszą więc moim zdaniem jest za wcześnie. Ja miałam w piątek robione i min mój mały miał 4,6cm I był wtedy prawie 13tydz /bez 2dni ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
WitamyA na mdłości cukierki ssać ;-)
I zesłał ją Pan na ziemię...By siała zamęt i zniszczenie... 18TYDZIEŃ-CHŁOPAK ![]() Edytowane przez AlicjaH Czas edycji: 2010-10-19 o 12:17 |
|
|
|
|
#3339 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
Alicja współczuję sąsiadów. Jej nich ten czas szybciej leci , strasznie mi się wlecze Co do usg genetycznego to mi lekarz mówił, żeby je robić między 11tyg a 12 tyg i 6 dni, co lekarz to opinia, ja dziś mam 11 tydzień i 6 dni i lekarz mówił że to bardzo dobry termin na to badanie. W ogóle jak dzwoniłam się umówić to babka w rejestracji od razu pytała o termin ostatniej @ i ustalała odpowiedni termin na to badanie, więc wydaje mi się że 11-12 tydzień to nie jest za wcześnie. Edytowane przez eweska Czas edycji: 2010-10-19 o 12:19 |
|
|
|
|
#3340 |
|
Rozeznanie
|
Tak ale kolezanka wspomina że dziś może być 10.6dni a to tak tyci za wcześnie mi sie wydaje
---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Bolą kogoś kolana?? Bo mnie tak już z 2tyg a zapomniałam gina zapytać...
|
#3341 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
Mnie bolą ale pośladki od prawie 2 tygodni, dziś sie zapytam na wizycie gina od czego to może być, czyzby fasolki uciskały na jakiś nerw? Czasami boli bardziej, czasami mniej. Edytowane przez eweska Czas edycji: 2010-10-19 o 12:38 |
|
|
|
|
#3342 |
|
Rozeznanie
|
Mnie zawsze rano bolą tak do 1/2 kurcze i zawsze prawe mocniej. Tak się zastanawiam bo mam uszkodzone nerwy w kręgosłupie i może to to...
Ok ja ide grzać zupkę nagotowałam barszczu białego na białej kiełbasce z jajkami smietaną mmmmm pychota i Zulek już zupę chce ;-) no dobra ja tez ;-)
|
#3343 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
AlicjaH współczuję Ci okropnych sąsiadów. Też to przeżyłam ale na szczęście się wyprowadzili Ja bym na Twoim miejscu nie otwierała im drzwi i już. eweska ja myślę, że to są takie bóle krzyżowe promieniujące do pupy. Też mam takie, jakby odrętwienie.
|
|
#3344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze same modzio u nas ![]() watek vip ![]() a ja sie wlasnie dowiedzialam, ze moja ulubiona kosmetyczka, ktora mieszka pare domow dalej, a tz chodizl z nia 9 lat do szkoly jest w ciazy w 4 miesiacu, ma termin na polowe kwietnia, bedziemy razem wozkiem jezdzic z dzieciatkami wlasnie dzwonila do mnie i jej tz tez, ale super sie zlozylo, bede miala z kim na spacerki chodzic i w ogole ![]() aaahhh jak sie ciesze
|
|
|
|
|
#3345 | ||
|
Zadomowienie
|
Czesc Mamusie i fasolki, sliweczki i brzoskwinki
bo tych wielkosci bejbikow mamy juz sporo ciekawe jak moj juz jest duzy zgadzam sie rozmiar super ![]() Cytat:
![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...et-w-ciazy.htm Cytat:
![]() i wogole, zaopatrzyłam sie wreszcie w 2 tuniki, bo wkoncu udalo mi sie wyjsc z domu i przejechac kawalek samochodem![]() kupilam jedna tunikosukienke bombke czarno szara i druga sukienke z luznym golfikiem czarna do kolana teraz moge jeszcze chodzic do rajstop a potem do leginsow![]() wogole brzuchol mi zaczyna widac jak bede miala fotki to sie pochwale hehe
|
||
|
|
|
#3346 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo się cieszę! Cytat:
Skąd się tacy ludzie biorą![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
I gratuluję Fasolki
|
|||||
|
|
|
#3347 |
|
Rozeznanie
|
To mój Dzej dzej to mały jakiś he he po tacie bo ja to prawie 180cm mam ;-)
|
#3348 |
|
Zakorzenienie
|
łuhuhu
to duża dziopa jestes ![]() mi tez widac brzuchol juz, zrobilam wczoraj pierwsza fotke
|
|
|
|
#3349 |
|
Rozeznanie
|
A mój tż cik ma 172 ;-)
|
#3350 |
|
Moderatoreska
|
dobra ja będę spadać już, za niedługo mamy autobus, odezwę się pewnie ok18-19 dopiero
![]() Miłego popołudnia
|
|
|
|
#3351 |
|
Zakorzenienie
|
Ala, i jak tam z sąsiadami? Dali trochę pożyć?
Zadziwiają mnie tacy ludzie. My od niedawna mieszkamy na wsi w domku i już parę razy nam ktoś z obok wlazł bez pukania na hacjendę. Trochę tego nie pojmuję, to że brama nie zamknięta, to dla nich oznacza "serdecznie zapraszamy, wchódźta wszystkie"???!!! Ogólnie o moich sąsiadach bym mogła książki pisać, a mieszkam tam dopiero od kwietnia...aż strach pomyśleć co będzie dalej. |
|
|
|
#3352 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale tak jak piszesz - stres przez prenatalnymi, odliczam... ja mam jeszcze 3h19min .![]() Cytat:
Cytat:
.a co to za zabieg przez rękę?! Cytat:
pierooooooooooggggggiiiii iii!!!!!!!!!!!!!! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
!ja miałam wczoraj taki ból jajnika lewego, że masakra. łykałam no-spe, na szczęscie pomogło. Ale mam tres przed dzisiejszą wizytyą!!!!!!!!!! ściska mnie w brzuchu! masakra jakaś.! |
|||||||||
|
|
|
#3353 |
|
Wtajemniczenie
|
violisia ma ten sam lotion z Rossmana. Oliwki akurat nie było więc kupiłam ten balsamik i jestem bardzo zadowolona.
Szkoda tylko, że ja w ogóle nie jestem systematyczna i używam go gdy mi się przypomni W ogóle ja jestem mało uporządkowana i czasem się boję, czy będę się zajmować dzidzią odpowiednio, bo to przecież trzeba być systematycznym i trzeba planować każdy dzień, na wypady na miasto zabierać odpowiednie rzeczy, pieluchy, chusteczki, butelki i inne a ja zawsze o czymś zapominam, nie potrafię ładnie składać rzeczy, zawsze mam bałagan w szafce z ciuchami, echh Jak coś gotuję w kuchni to zawsze robię wokół siebie taaaaki bałagan. A małemu dziecku trzeba gotować jakieś zupki i inne potrawy. Łudzę się, że dzidziuś mnie zmobilizuje do systematyczności i bardziej uporządkowanego życia
|
#3354 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3355 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien doberek! zescie mi taka ulewe z Pl przyslaly, ze z domu nie mozna wyjsc
![]() moira wrzuc fotke swojego brzunia, dzis maz ma zeskanowac usg to wkleje naszego mini babelka alicja z tym badaniem na opryszczke to jest tak, ze jesli nie masz przeciwcial to w ciazy mozesz ja zlapac, bo ogolnie kobitka w ciazy jest bardziej podatna na roznego rodzaju bakterie, no a taka opryszczka jest b.niebezpieczna, nie ma tu nic wspolnego ta opryszczka na ustach, bo ja tez takiej nigdy nie mialam...nic gin kazal zrobic to zrobie ![]() Kochane a zaupelnie zapomnialam Wam napisac, ze te moje pobolewania jajnika to sa spowodowane torbielem, ktorego mam na lewym janiku o wielkosci 4 cm, nie wiem czy on w czasie ciazy sie niepowiekszy a moze sie wchlonie? ma ktoras z Was cus takiego? ![]() no uciekam na obiadek, dzis warzywka straczkowe i kotleciki serowe mniam
|
#3356 | |
|
Zakorzenienie
|
moria, nie martw się, nie wydaje mi się, że wszystkie matki są wzorami w tym temacie. Ja też jestem dość roztrzepana, ale nie wydaje mi się, żeby to kiedyś mogło zaszkodzić dziecku. Jest sie roztrzepanym, tam gdzie można sobie na to pozwolić. Głowa do góry
---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3357 |
|
Rozeznanie
|
principessina wiedziałaś wcześniej,że masz torbiel czy przy ciąży się dowiedziałaś? Mnie właśnie też jajniki bolą..nie wiem czemu. Czy to poprostu jest zwykła dolegliwośc przy ciąży?
Co do specyfików zapobiegających rozstępom to ja narazie stosuję zwykły balsam nawilżający dla niemowląt i przymierzam się do kupna jakiegoś przeciw rozstępom. Mówicie,że ten z Rossmana jest dobry? Może się skuszę na piersi też go stosujecie?? Czy coś innego?Zrobiłam właśnie jajka nadziewane pieczarkami i coś czuję,że mnie spanie bierze.. zmierzyłam ciś. i mam 88/63 :/ Kurcze, z tym ciśnieniem
|
|
|
|
#3358 | |
|
Wtajemniczenie
|
Daria, Violisia
Oby było inaczej obcenicie gdy zorganizujemy sobie I zjazd wózkowy latem 2011 ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
A ciśnienie masz baardzo niskie, może zrób sobie małą kawkę
|
|
#3359 |
|
Raczkowanie
|
Hello mamuśki
![]() Dawno mnie nie było źle się czułam ,bardzo źle nie miałam siły z wyrka wstać.... Mdłości wymioty i jeszcze te cholerne przeziębienie wrrr.... Ale to już prawie koniec 10 tyg więc powoli się normuje.... Mam pytanie ide w listopadzie na USG prenatalne pierwsze i powiedziała mi babka w rejestracji że będą mi krew pobierać ??? Nie wiecie może po co ? Do genetyki wysyłać ? to moja druga ciąża ale w pierwszej nie przypominam sobie żeby cuś takiego miało miejsce .../ |
|
|
|
#3360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na rano mam mleczko a n a noc oliwke bo w dzien nie lubie byc taka natluszczona, na piersi i uda i brzuchol
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.

zawsze jakis problem 

Witamy
Skąd się tacy ludzie biorą
za usg
, ostatnie zachcianki: pierogi z kapustą i grzybami i kanapki z serem
.

Jak coś gotuję w kuchni to zawsze robię wokół siebie taaaaki bałagan. A małemu dziecku trzeba gotować jakieś zupki i inne potrawy. Łudzę się, że dzidziuś mnie zmobilizuje do systematyczności i bardziej uporządkowanego życia