![]() |
#61 | |||
Raczkowanie
|
Dot.: miasto marzeń-Barcelona
Cytat:
![]() Niestety nie zapytałam czy można wejść, gdy FCB ma trening, ale wydaje mi się, że nie, bo ludzie, którzy chcą zwiedzić Camp Nou, zostawiają samochody na parkingu należącego do Barcy, przechodzą obok szatni (to są chyba szatnie...), więc ciągle ktoś się gdzieś kręci, a sądzę, że zawodnikom zależy na spokoju. Poza tym niemożliwe byłoby wejście na murawę, gdyby odbywał się trening. Ale nie wiem, naprawdę nie wiem. Nie zależało mi zbytnio na tym, żeby się tego dowiedzieć z prostego powodu - byłam w Barcelonie podczas tegorocznego World Cup, więc reprezentacja Hiszpanii walczyła wtedy o mistrzostwo w RPA ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Woooow, napisz choć krócituko co się wtedy w Barcy działo,jestem strasznie ciekawa!
![]() Czemu pytam o kolor wlosów? Bo slyszalam,ze Hiszpanie często zaczepiają blondynki, i w ogole mają `fiola` na punkcie Polek,Ukrainek,Bialorusin ek.
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Przed wyjazdem ciągle słyszałam, że Hiszpanie szaleją na punkcie blondynek, a tu Zonk - mogłam mówić o wielkim szczęściu, jeśli nie zostałam zaczepiona na ulicy przez kilka minut, więc to, że mieszkańcy tego kraju szaleją na punkcie jasnych włosów jest raczej stereotypem
![]() Dodam, że sytuacja, która miała miejsce w sklepie spożywczym (patrz: mój pierwszy post) działa się w towarzystwie dwóch blondynek, które przyszły razem ze mną. Co działo się w Hiszpanii podczas World Cup? A więc: podczas każdego meczu (nie tylko reprezentacji) ludzie zasiadali przed telewizorem w hotelu i oglądali potyczki piłkarzy. W każdej pizzerii, w każdym barze i w każdej restauracji obowiązkowo musiał być telewizor. Mieszkańcy i turyści (zwłaszcza Holendrzy), którzy poszli coś zjeść, patrzyli, co dzieje się w tej chwili na stadionie w RPA. Natomiast ci ludzie, którzy wyszli na spacer czy na zakupy zatrzymywali się przy pierwszej lepszej knajpie, gdy tylko spiker podnosił głos. Coś fantastycznego. Załącznik 3452627 Tak to mniej więcej wyglądało [na zdjęciu flaga, a na niej napis: "wolność albo śmierć"]. Po wygranej ci, którzy kibicowali zwycięskiej drużynie wyjeżdżali na miasto z flagą przywieszoną do anteny czy wystawioną przez szyberdach, jednocześnie wiwatując i krzycząc. Tak więc bez oglądania można było dowiedzieć się, kto z kim wygrał. Przed meczem półfinałowym Hiszpania-Niemcy wyszłam na miasto z flagą Hiszpanii [jak wiele osób] i to, co się wtedy działo przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mijający się kibice ciągle krzyczeli do siebie "Arriba Espana!" ["w górę Hiszpanio"] czy "Vamos a ganar!" [wygramy!]. Mimo wszystko chciałam gdzieś w ciszy obejrzeć mecz z przyjaciółką. Poszłyśmy do jednej z knajp. Poznałyśmy wtedy barmana, który praktycznie w ogóle nie odchodził od baru, bo był pochłonięty oglądaniem meczu. Nie mógł uwierzyć, że Polacy kibicują Hiszpanii i jeśli tylko obok lokalu przechodziła większa grupa osób, krzyczał, żeby zobaczyli, że Polska im kibicuje. Z tego co mówił ten chłopak wywnioskowałam, że gdzieś w okolicy znajduje się jakiś duży telebim i wszyscy kibice tam idą. Podczas meczu finałowego byłam już w hotelu. Większość gości zebrała się w dużej sali z tv i wszyscy oglądali, co dzieje się na boisku. Największą niespodzianką był dla mnie staruszek wymachujący laską przed ekranem i krzyczący do sędziego, który uznał, że jeden z Hiszpanów faulował: "Ooo, Ty pie****ony sku*****nie, Hiszpania górą!" ![]() Na ulicach nie było nikogo. Nikt nie przechodził, nikt nie przejeżdżał. Wszyscy siedzieli w domach całymi rodzinami, albo ze znajomymi w przeróżnych lokalach i oglądali finał. Po wygranym meczu, Hiszpanie pojawili się na ulicach. Szło kilkadziesiąt (a może i kilkaset) osób z flagami, szalikami wymalowani na czerwono-żółto-czerwono. Wszyscy razem coś krzyczeli, ale nie wiem co. W ciągu kilku minut od ostatniego gwizdka sędziego, na ulicach pojawiły się samochody, motocykle... wszyscy ze wstążeczkami o barwach narodowych, z flagami przywiązanymi gdzie się dało. Trąbili, krzyczeli, mieli jakieś fajerwerki. Po prostu jeden wielki kosmos. Nigdy nie przeżyłam czegoś podobnego, ale mam nadzieję, że podczas Euro 2012 będę mogła znowu odwiedzić Hiszpanię ![]() Zresztą wszystko możesz obejrzeć na YT. Ten filmik mówi więcej niż tysiąc słów (aż się łezka w oku kręci, gdy to oglądam... tak bardzo chciałabym, żeby dzisiaj był 11 lipca ![]() http://www.youtube.com/watch?v=gfMnv...eature=related
Jesteś bardzo brutalna w stosunku do tych, którzy cię kochają, Scarlett. Bierzesz ich miłość i trzymasz ją nad ich głowami niczym bat. Edytowane przez Jamie69 Czas edycji: 2010-10-04 o 19:47 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
Drugie 18€? Bo wiem, że też 18€ kosztuje wejście na stadion.
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Lecimy Ryanem, mam trochę cykora, bo nigdy nie leciałam tą linią, a poczytałam trochę na forach, ale mam nadzieję, że będzie dobrze
![]() ![]() ![]() A co do odbioru Polek zagramanica, nie obawiam się, gdzie nie pojadę, myślą, żem Francuzka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jezuu,ile ja bym dała żeby tam wtedy być. Szczęściara! Powiem Ci,że ja mecz Hiszpania-Holandia oglądałam w towarzystwie Niemców,ktorzy baaardzo się dziwili,że jak to? Jesteś Polką, a kibicujesz Hiszpanii? No cóż,gdyby grała Polska kibicowałabym jej,to mój patriotyczny obowiązek,ale na ten mundialowy miesiąc zmienilam obywatelstwo. Kocham ten kraj za ludzi,ktorych poznałam tu, w Polsce,bo w Hiszpanii nigdy nie byłam. Mam nadzieje,że będa bronić tytulu Mistrzów Europy na Euro 2012 w Polsce i na Ukrainie,i że tym razem będę mogla zobaczyć hiszpańską radość na żywo.
![]() |
![]() |
#69 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdy Mundial się rozpoczynał, byłam jeszcze w Polsce. Oczywiście moimi faworytami byli Hiszpanie - im kibicowałam z całego serca, ale nie próbowałam się hm, uzewnętrzniać ![]() Miałam szczęście, bo pierwsza faza rozgrywek kończyła się akurat wtedy, gdy wyjeżdżałam z Polski (było bodajże dwa dni przerwy - popraw, jeśli się mylę). Tak więc mogłam zatrzymać się na jeden dzień w Wenecji, a później pruć prosto do Espanii ![]() Dojechałam, weszłam do hotelu i czekałam na windę. Nagle odwróciłam się i co widzę? Olbrzymią tablicę, na której wypisane są wszystkie daty spotkań, potencjalni przeciwnicy i najbardziej prawdopodobna droga do finału. Na środku napis "ESPANA es la mejor" [Hiszpania jest najlepsza], a obok tego tablica szkolna, na której wypisane były daty najbliższych spotkań. To był pierwszy znak, że emocje wywołane dzięki Mundialowi w Polsce, zdecydowanie różnią się od tych, z zachodniej części Europy. Wspomniałaś o tym, że oglądałaś mecz Hiszpania-Holandia z Niemcami... w naszym hotelu, gdy ktoś odważył się podczas meczu wykrzyczeć słowo "Holandia", zostawał od razu zakrzyczany przez kilkadziesiąt innych osób skandujących "Espana" - więc po paru minutach Holendrzy odpuścili ![]() Za to przy okazji meczu Hiszpania-Niemcy, Hiszpanie strasznie dziwili się, że nie kibicujemy Niemcom z uwagi na fakt, że gra tam dwóch naszych rodaków, ale - jak mówisz - podczas Mundialu niektóre Polki były patriotkami i kibicowały swoim ![]() Tak czy inaczej, podczas Euro2012 nie zastanawiaj się, tylko znowu zmień obywatelstwo i jedź do Hiszpanii ![]() ![]() Ja mam nadzieję, że już w przyszłym roku uda mi się wrócić do tego kraju. Nie do Barcelony, ale do miejscowości położonej 50-60km dalej, bo to tam zostawiłam pewnego przystojnego Hiszpana... ![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A propo Barcelony-można bez wiekszych obaw wychodzić na ulice nocą? W sensie,że wychodzić sama.
![]() |
![]() |
#71 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Nikt, oprócz ludzi reklamujących dyskoteki/puby, nas nie zaczepiał. Nie mieliśmy żadnych problemów. Jednak trudno powiedzieć czy obeszło by się bez przygód, gdybym wychodziła sama. ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Hm, nie chcę Cię wprowadzać w błąd, więc w najbliższym czasie zapytam koleżankę, bo teraz już sama nie wiem...
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Ja od września chodzę na hiszpański, mam słabość do tego języka
![]() Barcelona - miasto marzeń, tak zamieszkać na kilka lat byłoby cudnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- "[QUOTE=Jamie69;22578193]Zawsze powtarzałam, że języka hiszpańskiego najlepiej uczy się praktykując ![]() ![]() Moja przyjaciółka uczy się w ten sposób włoskiego, i całkiem nieźle jej idzie ![]() ![]() "Za każdym razem wychodziłam w przyjaciółką (ach, ta orientacja w terenie ![]() Nikt, oprócz ludzi reklamujących dyskoteki/puby, nas nie zaczepiał. Nie mieliśmy żadnych problemów. Jednak trudno powiedzieć czy obeszło by się bez przygód, gdybym wychodziła sama. Chciałam wybrać się do Barcelony sama,ale trochę jednak się boję. Szczególnie,że nie raz byłam zaczepiana na ulicy przez Hiszpanów,Wlochów,Arabów, którzy zachwycali się moimi włosami (jestem naturalną blondynką). Hiszpanie i Włosi to jeszcze pół biedy ( ach,ta południowa uroda ![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Szanelowa Madżesti
|
ja w przyszłe wakacje wybieram się do Barcelony, ale najważniejsze dla mnie to zwiedzić Camp Nou i muzeum FC Barcy - czy otwarty dla zwiedzających jest codziennie czy tylko w jakieś dni?? i koniecznie musi mnie mój TŻ zabrać na mecz Barcy gdyż nie przeżyję jeśli nie zobaczę i nie pstryknę fotki Messiemu i Piquetowi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Ten film zdecydowanie nie zasługuje na miano rewelacyjnego.
A piękna Barcelony prawie wcale nie ukazuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam
![]() ![]() Bosko relaksujący tydzień spędzony na zwiedzaniu, jedzeniu i zabawie ![]() Rankiem szłyśmy na Petrixol na churros z czekoladą, potem zwiedzałyśmy: praktycznie wszędzie można dojść pieszo, a spacery wąskimi uliczkami to sama przyjemność, wieczorem krótka siesta ![]() ![]() ![]() ![]() Planuję powrót w maju ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chcesz wrócić do Barcelony czy planujesz powrót do Hiszpanii, ale niekoniecznie do tego miasta? Przyjaciółka kusi mnie, by w przyszłym roku pojechać do Walencji, ale chyba nie wyobrażam sobie udania się w inne miejsce i świadomości, że zrezygnowałam z naszego miasta marzeń ![]()
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
Ja też wróciłam kilka dni temu z Barcelony. Cudowne miasto!!
![]() Soso, widzę, że byłyśmy mniej więcej w tym samym czasie ![]()
24.06.2008r. = MÓJ DZIEŃ ![]() ![]() Edytowane przez Lucrecia3 Czas edycji: 2010-10-19 o 15:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale jeśli kogokolwiek zachęci do przyjazdu do Bcn to świetnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podobnie jak Barcelona oczarował mnie Rzym, tez chcę tam wrocić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W Rzymie jeszcze nie byłam, ale to właśnie jest kolejne miasto, które planuje zobaczyć ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
![]() Mieszkam na południu województwa kuj-pom, do Poznania mam bliżej ![]()
![]() |
#86 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Barcelona jest już strasznie konsumpcyjna, turyści zniszczyli to miasto przedzierając się czerwonymi busikami wytartymi trasami Parc Guell, Sagrada Familia, Las Ramblas, Camp Nou, Montjuic... Masa pijanych Anglików, Niemców, jako pamiątki meksykańskie kapelusze i andaluzyjskie tancerki w "estetyce" Gaudiego. Masakra... Trzeba tu pobyć bez przewodnika i dłużej, żeby chwycić prawdziwą duszę Barcelony i zarazem zobaczyć jej bardziej surowe, brudne oblicze i statek bez steru, niegotowy na przyjęcie tak wielkiej liczby emigrantów, zbezczeszczone rdzenne katalońskie dzielnice, których właściciele posprzedawali mieszkania wynieśli się nad wybrzeże...
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwsze słyszę!!! jeżdzę do Hiszpanii, mam tam przyjaciela który uważa że Polki są mile traktowane i w życiu nie słyszałam żeby ktoś kogoś przezywał bez powodu ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
W te wakacje byliśmy z chłopakiem w Hiszpanii, na rozkładzie między innymi Madryt... no i Barcelona
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Szanelowa Madżesti
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:01.