|
|
#931 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
a powiedzcie mi o co chodzi z tymi podwyższeniami bo ja niezorientowana w temacie jestem?? Kurcze ale dzis brzydko na dworze.....
|
|
|
#932 |
|
Raczkowanie
|
Jej, dziękuję Wam
Ja osobiście uważam, że do pięknych im daleko, ale dziękuję ![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Nie, prawa górna trójka jest całkiem poza łukiem, a lewa dwójka odstaje do przodu. Na zdjęciu prawie tego nie widać, przyznaję. A dwójkę dodatkowo przysłania aparacik i też nie jest to aż tak widoczne ![]() Ale nawet orto powiedziała mi, że szczególnie w przypadku tej 3 wada jest spora. A pozostałe ząbki proste
|
#933 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzieki za pamiec gora fajna, chyba tylko zmagacie sie ze szpara, co? natomiast moje przenikliwe oko obstawia, ze na dole 2 zamki sa zle przyklejone. zgryz juz ladny, prawda? ![]() bardzo fajny kolor ligatur ![]() i kurde, zauwazylam, ze z nas 3, tylko Ty masz 2 na jednej dlugosci z 1 i reszta zebow. mam nadzieje, ze bede miala sciagny troche przod, i nie zostane z mikro zgryzem otwartym
|
|
|
|
|
#934 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje za komplementy! Osobiscie jestem jednak bardzo daleka od popadania w samozachwyt z powodu zebow. Zazdraszczam tego, ze orto rokuje usmiech Julii Roberts. Moje marzenie! Ja wlasnie najbardziej zamartwiam sie tym, ze moj gorny luk nigdy nie bedzie tak szeroki jak chce ...
Osad mam, owszem. Moja dentystka na razie nie chce go usuwac bo w aparacie i tak szybko sie znowu pojawi. To co mnie najbardziej wkurza w moich zebach to: - prawy gorny kiel. Nie wiem czy przez to, ze obrocony, czy ma po prostu inny ksztalt ale wkurza mnie jego wyglad. - Dwa obrocone dolne zeby (masz racje, dzidka, na nich trzeba by przekleic zamki. - Czarne trojkaty w kasikach ust... ![]() - Zgryz ktory od dluzszego czasu ani drgnie. Na chwile obecna gorne zeby za bardzo zachodza na dolne. Nie zwracalam uwagi na dlugosc 1ek i 2ek. Nie mam nic przeciwko temu, by miec 1ki dluzsze. A Ty, dzidka, chcesz miec rowne? No i kiedy wstawisz zdjecia dla porownania? ![]() Podwyzszenie nosze na 8ce od dluzszego czasu i nie przeszkadza w niczym. Madzieek, jesli wymowa dla Ciebie jest kwestia kluczowa, zglos to orto. Ja mialam nosic luk podniebienny, ale kwestie dalo sie rozwiazac dzieki dodatkowym pierscieniom. Martenwolfen, nosilabym te gumke. Skoro orto Ci ja dala, jest potrzebna. Moja linia posrodkowa rowna nie jest, ale gumki nie dostalam.
|
#935 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
eng, mysle, ze czarne trojkaty, to kwestia oswietlenia ale tak technicznie to nie u kazdego mozliwy jest przeszeroki usmiech i nie kazdemu on pasuje. a w ogole wrazenie ciemnych przestrzeni wzmagane jest przez zamontowane żelastwo u mnie na zdjeciach bez lampy zawsze bylo widac 6 zebow-od 3 do 3, mam nadzieje, ze po zdjeciu bedzie lepiej, bo luk mi sie poszerzyl, tzn 4 i 5 poszly w bok ( 6 stoja jak staly, na nie nie ma sily ot tak, poza tym nasza orto nie jest pro-przesuwajaca trzonowce)- powiedziala mi na poczatku, ze asymetri przy 6 nie zlikwiduje, a i tak to nie przeszkadza wg niej... w planie leczenia mam przewidziany quadhelix (luk podniebienny), nie wiem czy nadal jest to akutalne, bo jakos (pomijajac ustawienie wszystkich 6) gora jest szersza od dolu, chociaz cholera wie, co bedzie po wyprostowaniu (zajeciu wlasciwego miejsca) dolu. skoro Ty na kla sie zalisz (rzeczywiscie ma nieco inny kat, moze tez kwestia przeklejenia zamka?gadalas o tym?), to i ja sie pozale (juz kiedys wspominalam, ale nie poparlam tego dowodem, a teraz przedstawiam zalacznik) patrzac na dziada z polprofilu-sliczny, patrzac z pelnego profilu-kawalek haczykowatego G... gorzej niz przed zalozeniem po spilowaniu moze by nie straszyl, ale nie po to mam zalozony aparat...natomiast dlugosc zabkow chcialabym miec rowna, a nie wygaldac jak ze zgryzem otwartym- no ale jest moze zbyt wczesnie zeby gadac, bo wyciagi moga sprawe zalatwic. kiedy masz wizyte? ja 3.12. martenwolfen, Ty chyba leczysz sie w tym samym miejscu, jak wrazenia?? moze zamiescisz zdjecia? a czy Ty przypadkiem rowniez nie narzekalas na kla?...
Edytowane przez dzidka Czas edycji: 2010-10-18 o 22:58 |
|
|
|
|
#936 |
|
Wtajemniczenie
|
Podwyższenia mam mieć z tyłu górnych jedynek zamontowane, stąd obawa, że będę mieć problemy z wymową.
No nic, pogadam o tym z orto, a może się uda założyć to mniej więcej w okresie wakacyjnym (nie sądzę, żeby wcześniej wyprostowały mi się jedynki), wtedy nie byłoby problemu
|
|
|
|
#937 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() moje podwyzszenie nie wprowadzilo najmniejszych nawet zmian
Edytowane przez dzidka Czas edycji: 2010-10-18 o 23:11 |
|
|
|
|
#938 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czarne trojkaty to niestety nie tylko oswietlenie. Tam jest "pusto", stad te czarne dziury. Tez mam cicha nadzieje, ze po zdjeciu bedzie widac 6ki i dzieki temu w buzi bedzie "pelniej". Od dawna porzucilam pomysl zadawania pytan. Kiedys przyszlam i odwaznie powiedzialam: "Chcialabym porozmawiac o estetyce. Czy moge wziac lusterko do reki i zapytac o to wszystko, co mi sie nie podoba?" W odpowiedz uslyszalam, ze sa wazniejsze kwestie (wowczas zgryz przewieszony). Zloszcze sie na siebie za to, ale mimo ze ulozenie niektorych zebow mnie zlosci a czas idzie, nie mam sil, aby walczyc o swoje. Twoj kiel tez ma inny ksztalt (od dolu zeby wygladaja na rowniutkie). Sadzisz, ze gdyby przekleic zamek i obrocic go wygladalby inaczej? I rzeczywiscie poszerzyl Ci sie luk - super! A co z ta Twoja problematyczna 6ka, o ktorej nie powiedzialas calej prawdy? Nie wypowiem sie co do zgryzu. Na razie rzeczywiscie wyglada jak otwarty. Ale dwojek bym nie sciagala w dol bo i po co. Jedynki maja byc dluzsze. Moze z moimi cos jest nie tak? ![]() Aha, wizyte mam tak samo jak Ty tyle ze o miesiac wczesniej. ![]() Marten, moze pocieszy Ci to, ze w procesie przesuwania zebow mialam zgryz przewieszony. Na dzien dzisiejszy wyleczony. Wiec zeby MOGA ukladac sie nie najlepiej w trakcie leczenia.
|
|
#939 |
|
Raczkowanie
|
No i wyobrazcie sobie Moje Drogie Aparatki, ze wlasnie mi sie zamek odkleil
![]() Wiec tak czy siak musze sie udac do orto... Zapytam sie jej co i jak! Ja pie..... co za niefart - grrrrrr! Foty i cos wiecej o moich zebach napisze jak znajde chwilke ![]() Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
#940 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kochana przeciez ja pisalam z milion razy juz o tym podwyzszeniu za jedynkami
|
|
#941 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale o jakie płytki Ci chodzi? O tą metalową płytkę na podniebieniu, czy o te nakładki na zębach?
Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód. <Paulo Coelho> APARATKA :17.09.2010r. - dół metalowy, góra Hass + maska 17.03.2011r. - zdjęcie Hassa ![]() 18.03.2011r. - góra metalowa + ekspander |
|
|
|
|
#942 |
|
Raczkowanie
|
Hellol Dzieczeta (i co poniektórzy Panowie),
Ogolnie rzadko wpadam na forum bo niestety ale czasu na to brakuje. Ale jak sporadycznie zawitam, to staram się chociaż obejrzec Wasze postepy w leczeniu. Ja jestem mega „przygnebiona” tym co dzieje mi się w buzi. Myslalam, ze po prawie 15 miechach będę kwiczec z radości patrzac na swój uśmiech! Tym czasem nawet wole nie stawac blizej lustra z rozdziawiona mordeczka, gdyz: Po I: trojki o których pislam kiedys tam wczesniej są niesymetryczne. Nie wiem dlaczego Orto uparla się aby wlasnie ta lewa wchodzila do luku tak, a nie inaczej. Podobno jest to kwestia zwiazana z tym, jak pozniej zgryz bedzie się ustawial. Nie wyglada to tragicznie, ale mnie jako posiadaczki aparatu drazni strasznie. Po II: Jak pisalam we wcześniejszym poscie kiedy „zuchwa” podaza za ciągnięciem gumki zeby tak jakos dziwnie na siebie nachodza, ze mam szpare miedzy szczekami. Centralnie czuje jakbym miala podwyższenie na którym z zebow. Niewygodnie jest to okropnie… Nie wiem czy to dobrze, czy zle… Niby ta gumka ma doprowadzic do zniwelowania asymetrii. Ale jak linia srodkowa jest rowna, caly zgryz nawet w jednym miejscu nie jest prawidłowy! Mogę sobie centralnie wystawic jezyk przez „zacisniete” zeby - masakra! Po II: dzisiaj oderwal mi się zamek na dolnej 6. Asystentka, która odebrala telefon stwierdzila, ze luz. Nie musze przychodzic go przyklejac . Mogę poczekac do wizyty, która mam pod koniec listopada! Ciekawa jestem bardzo, czy nic zlego się nie wydarzy…. Po IV: I jeszcze nieszczesne dwojki.. Jedna bardziej w przodzie, druga w tyle… Jak zrobie fotke, to zobrazuje problem! Jak sobie pomysle, ze tylko 8 miechow (podobno) zostalo do ściągnięcia zloma zaczynam się niepokoic, ze się nie wyrobimy! A wtedy będę baaaarrrrdzoooo zla! Ps: Z Orto o tym nie pogadam, bo nie nalezy ona do rozmownych osob. Co tez mnie wkur.... Buziaki |
|
|
|
#943 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Panie asystentki mają niezwykłą wprawę w tym co robią, rzekłabym nawet, że są delikatniejsze i bardziej sprytne niż doktorek. Ale nie powiem, wszystko odbywa się pod jego nadzorem- w sensie dokładnie mówi, co ma pani Ania/Asia zrobić (czy ligatury, czy łańcuszek, jaki drucior itp). Na wczorajszej wizycie sam dokładnie obejrzał zębole, założył specjalny metalowy łańcuszek na prawej górnej 3-5 i coś jeszcze dziubał, ale nie widziałam co i poinstruował asystentkę co Ona ma zrobić. bądź dzielna, za kilka dni ból miniedzidka- ale prościuchne ząbki masz! lovemeagain, mivol- za wizytę zapłaciłam 100 zł Na górze został łuk, który miałam wcześniej. Sprężynka również została. Dowalili mi metalowe ligatury między górną prawą 3-5 i coś jeszcze podkręcał, ale nie wiem co (może drucior?!?). Do tego wymiana łańcuszka, na nowy, póki co nie przebarwiony Na dole wymienił łuk na metalowy, grubszy, no i wymiana ligaturek. Do tego poprosiłam, żeby pani Ania podoginała mi końcówki druciorów, bo mam już dosyć cierpień! Póki co jest rewelacyjnie, tylko zębolki zaczynają pobolewać...
Kubuś ex-aparatka ![]() góra- 30.06.10- 17.11.11 dół- 01.09.10- 26.08.11 koszt leczenia- 6225 zł Edytowane przez szprotka_mada Czas edycji: 2010-10-19 o 17:47 |
|
|
|
|
#944 |
|
Rozeznanie
|
no! nareszcie trafilam na KOMPETENTNEGO ORTODONTE!
Pani powiedziala ze nie trzeba zadnego zeba wyrywac, bede miala aparat na dół gdzie mam ten cofniety zab i jesli w jej "wyliczeniach" wyjdzie, ze gora moze tez sie przekzywic w czasie naprawiania dołu, to woczas bede miala także na górę ale tylko na 3 pierwsze zeby tzn na 123 i na 123 z drugej str ![]() Na dol biore metal a na gore kosmetyczny. 3 listopada mam wizyte, gdzie pokaze mi plan leczenia i ustali dokladny aparat. Mam pytanie: jaki jest czas oczekiwania na aparat? Mam nadzieje ze nie dluzej niz tydzień ??
|
#945 |
|
Rozeznanie
|
czesto dluzej jak miesiac
to zalezy od wolnych terminow u lekarza
|
#946 |
|
Rozeznanie
|
hm no ja mam w takiej prywatnej przychodni, i co tydzień ta babka ma wolne terminy . nie moge czekac miesiaca!!!
|
#947 |
|
Raczkowanie
|
Ja na aparat czekała tydzień po wizycie,gdzie był omawiamy plan leczenia
|
|
#948 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zdradzisz nam kto to jest?
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2010-10-19 o 19:18 |
||
|
|
|
#949 |
|
Rozeznanie
|
Witam. Pytanie do osób, które chodzą do ortomanii w Krakowie. Czy jeśli zaczęłam chodzić do ortomanii do Pani Kaliny to mogłabym ją poprosić, żeby jeździć do ortoveny? I czemu w ortovenie są tańsze wizyty kontrolne niż w ortomanii? Dzięki za odpowiedź z góry.
|
|
#950 |
|
Rozeznanie
|
jestem z Warszawy- kilnika nazywa sie DENTALUX (wpisz w google bedzie stronka) a doktor jest przemiła! ma 2członowe nazwisko. Sękowska
Zobaczymy co bedzie dalej bylam wczesniej u innej Dudarewicz i po prostu KOSZMAR. bardziej zainteresowala się moimi "ładnmi kolczykami" niz zębami i caly czas byla skupion a na poprawianiu włosów.. nie obejrzala zdjęcia moich zębów, nie zapytała O NIC. powiedziala " no to tylko trzeba wyrwac" a dr Sękowska powiedziala ze ni ema takiej opcji i ze aparat + ew OPILOWANIE zębów na granicy szliwa(!) nowosc- nie słysząłam o tym. b. kompetenta osoba
|
#951 |
|
Raczkowanie
|
Cześć! Nie wiem czy pamiętacie, ale trochę sie udzielałam w poprzednim wątku.
Chciałam powiedzieć,ze mam juz aparat na górze od 1,5 miesiąc i widac efekty ! Fakt, nie sa one powalające ale zawsze coś Zęby od czasu do czasu trochę bolą ale da się przeżyć. Chciałam się Was jeszcze zapytać czy Wam też ruszają się zęby? Chodzi mi o te, na których macie aparat. Zauważyłam to u mnie juz w pierwszych dniach, nie wiem czy to ma tak być ? Muszę zapytac tez o to lekarkę, ale do wizyty został miesiąc ;( Pozdrawiam Was serdecznie
|
|
|
|
#952 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#953 |
|
Raczkowanie
|
dzieki dziewczyny za mile slowo
![]() english, tak, ksztalt kla jest taki sam jak drugiego, rzeba odrotowac tego zeba o jakies 15 stopni. natomiast 6 poki co miewa sie doobrze choc przyznac sie musze, sie podczas zakladania pierscieni balam sie strasznie, ze mi wypelnienia wyleca (obydwie 6 z duzymi plombami) ![]() marten, utwierdzilas mnie, ze moje odczucia wzgledem calosci... sa trafne. a Twoj zgryz na pewno zostanie ustawiony prawidlowo, chyba po prostu trafilo Ci sie duze nieszczescie przechodzenia dyskomfortu zwiazanego z przestawianiem zebow. duza ta Twoja asymetria? Ty i english rzeczywiscie mozecie sie bardziej denerwowac, bo i staz dluzszy, ale mozna sie pocieszac, ze to ortodonta jest specjalista i chyba wie co robi... (? grrr...) |
|
|
|
#954 |
|
Raczkowanie
|
No własnie ;d tak się minimalnie ruszają.. Muszę uwazać zeby przypadkiem ich nie stracić razem z aparatem heheh
|
|
|
|
#955 |
|
Raczkowanie
|
mi jedynka maxxx, tak jakby sobie chciała wypaść ;P
|
|
#956 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#957 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale najpierw trza znaleźć jakiegokolwiek logicznego faceta Cytat:
![]()
|
|
|
#958 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#959 |
|
Zakorzenienie
|
dawno tu nie pisałam
. jakoś nie widzę specjalnej różnicy w zębach jak narazie. 3 listopada 1-sza wizyta od założenia zobaczymy jak to będzie.english- od czego taki osad? herbaty? bo ja herabtę piję, ale nie zauważyłam żeby mi się tak porobiło, choć krótko nosze. - sory jak nie doczytałam a gdzies już o tym pisałaś.
|
#960 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja pije do 5 herbatk dziennie :P obowiazkowo conajmniej 2 i tez mam taki osad..nie wiem dlaczego...moja dentystka powiedziala ze jest on niewielki wiec wole nie wiedziec jak yglada wielki i ze tak samo jak w przypadku towarzyszki kalosza powiedziala ze nie ma sensu przyjezdzac specjalnie co miuesiac czy 2 i go usowac bo zaraz znow sie zrobi a zherbaty nie zrezygnuje
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:45.

bądź dzielna, za kilka dni ból minie