Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011 - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-20, 15:01   #4771
Eirene1987
Zakorzenienie

Dot.: Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
ja lubię przyjemne książki,
babskie najlepiej

a ostatnio rzuciło mi się na inne kultury
"Gejsza" o Japonii
"Ulica rajskich dziewic" o Egipcie

a trylogia Larsona to raczej z tych cięższych,
ale fajny kryminał
gejszę czytałam świetna książka
ale ja to fanka niezmiennie i już tak zostanie jeźdźca miedzianego cała trylogia uwielbiam tę książkę już 3 razy ją czytałam i na pewno często będę do niej wracać
teraz mama zamówiła białą wilczycę ponoć na okładce jest napisane : zakochasz się z niej jak w jeźdźcu miedzianym. zobaczymy mam zamiar zacząć ją czytać.
a tak to z takich lekkich to coś pożyczonego fajna książeczka szybko się czyta

Cytat:
Napisane przez subtelle Pokaż wiadomość
Dziękuję za tę listę . wydrukowałam i będę 'odhaczać'....Jej, ile tego! a ja mam zaledwie 2 pary bodziaków i dwoje spodenek a gdzie reszta?
skaczę na bank, która chętna???
ja ja ja !!!

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość
matko eirene twoja lista mnie dobiła jak sobie pomyślałam ile jeszcze muszę kupić i że nie mam na to kasy

no szczerze to dużo rzeczy można taniej kupić przepraszam nie chciałam nikogo dobić ja też się zmartwiłam bo mam na razie parę ciuszków i łóżeczko nam odpada bo rodzice jeszcze po mnie trzymają

Cytat:
a raczej stwiacie na zestawy

body + spodenki

czy

śpiochy + koszulka/kaftanik

??
przyłączam się do pytania.
niektóre mamy twierdzą że kaftaniki się podwijają ale do śpiochów można ubrać body żeby się nie podwijały? sorki za głupie pytanie ale ja się kompletnie nie znam

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 15:05   #4772
subtelle
Raczkowanie

Pojawiło się pytanie o to, czy zapewniamy sobie opiekę położnej/lekarza.
Ja raczej nie, z jednej strony - chodzi o finanse nie ukrywam.
a z drugiej, to niedawno szwagierka rodziła w szpitalu gdzie ja chcę rodzić i wiem, ze miała cudowną opiekę. Szukałam szpitala 'przyjaznego matce i dziecku' i mam nadzieję, że się nie zawiodę.
za to mam zonka, co zrobić po porodzie...mieszkam w mieście mojego męża, nie mam tam nikogo- poza Nim i teściową. Teściowa jest cudowna, ale to jednak teściowa... a wiecie, jak po porodzie, jest wiele bardzo intymnych sytuacji, no kurcze boję się tego skrępowania...
TŻ mi pomoże, ale też wiem, że ma swoją firmę i może się zdarzyć tak, że będzie musiał wyskoczyć z domu. i zostanę sama...
Jest opcja, bym pojechała po porodzie na tydzień /dwa do domu rodziców. TŻ oczywiście byłby tam ze mną. to jakieś 30 km od naszego domku, więc do pracy nie miałby daleko.
Moja mama jest w domu, więc mogłaby mi pomóc.

I nie wiem, czy myśleć o wygodzie i jechać na ten początek do rodziców, czy postawić na totalne budowanie więzi we trójkę i starać się dać radę samej w mieszkaniu....
Mąż się nie wypowiada, bo mówi że to ja powinnam podjąć decyzję bo to mnie będzie bolało. On nie będzie miał nic przeciwko, cokolwiek postanowię. będzie z nami- gdziekolwiek będziemy.
co myślicie?

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
subtelle, tak,to moje zdjęcie i troszkę śmiać mi się chcę,bo już nie raz słyszałam taką opinię Cholera no,chyba coś w tym musi być,jak nawet osoba,która nie widzi mnie na żywo tak stwierdza
Dobrze, że nie masz na imię Weronika, bo miałabym wątpliwości
Masz cudne włosy, takie długie i gęste! ech, zawsze o takich marzyłam

subtelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 15:09   #4773
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anika222 Pokaż wiadomość
to terazrelacja z usg

zatem tak
dostalismy z 9 zdjeć maleńkiej
kurcze nei umiem sie przestawić ze to ona
najpierw lekarz zrobił obwód główki i powiedział ze główka ma idealny wymiar i kształt mózgowie jest w porządku potem kregosłupek mamy sfotografowany, potem mowi tak ooooo tu mamy nózki i pośladeczki nic sienei wstydzi o tu mamy płeć a ja na to ze przeciez ja tam nic nei widzie a lekarz no to potem pani pokaze teraz sprawdzimy brzuszek i zółądek i tu tez wszystko było ok, i potem mowi tak ooo a tutaj prosze zobaczyc mamy płeć, i pokazuje mi palcem oooo tu mamy górke i tu górke a tu kreseczke beda mieli państwo córkę az se siadłam na lezance , ja na to borys mamy córke bedziesz miał córeczke i sie poryczałam i siepytam ale czy na pewno? a lekaz na to a mowił ktos ze bedzie syn? ja tak nei mowiłem i sie smieje
i powiedział noooooooo wątpie ze coś wiecej z tego wyrośnie
potem pokazał nam seruszko 4 komory i jak bije i pecherz który akurat był pusty
potem przełączył nam obraz na 4 D i akurat malutka wsadziła kciuk do buzi a wskazujacy palec prawie do nosa i ma taka foteczke, potem jak tesciowa ogladała zdjecia to krzykneła matko obgryza paznokcie jak A
i podrukowąl nam te zdjecia powiedzial ze malutka jak wg przepisu
wzorowo ma piekną buziunię
suno i pytałam o znamiona ale powiedzialz e nic nei widzi

jak wyszlam to sie cala trzesłam
maz ciagle powtarza córeczka tatusia
ale pytałam go czy nei jest zawiedziony ze to nie syn
powiedział ze chyba zwariowalam
ze to najpiekniejsze co mogłam mu dac
córcie

a najlepsze ze moj tato mial wczoraj urodziny i do 22 czekal na telefon wiec jak do niego zadzwonilismy po badaniu to powiedzielismy tato powiedz mamie ze bedzie babcią a tato do słuchawki Dziołszka bedzie??? pieknie!! i sie popłakał potem jeszcze wypytywał czy jest zdrowa i powiedział ze to najpieknieszy prezent jaki moglismy mu dać
Gratulacje ...ciesze sie ze wsio ok....to najwazniejsze....bedzie sliczna coreczka ciuper

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Cytat:
dziewczyny przedstawiam wam Natkę

na pierwszym oczywiscie cycka kciuka, na drukim dupcia się obróciła tfu pleckami
trzecie - jak to maz powiedział bedzie akrobatka bo jak mozna miec stope przy twarzy a na czwartym widac płeć ciekawe czy zgadniecie gdzie
Hehehe jskie ona cuda wyczynia z tymi nozkami hehehehehe rewelacja
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 15:15   #4774
megi2015
Zadomowienie

[QUOTE=subtelle;22776151]Pojawiło się pytanie o to, czy zapewniamy sobie opiekę położnej/lekarza.
a z drugiej, to niedawno szwagierka rodziła w szpitalu gdzie ja chcę rodzić i wiem, ze miała cudowną opiekę. Szukałam szpitala 'przyjaznego matce i dziecku' i mam nadzieję, że się nie zawiodę.
za to mam zonka, co zrobić po porodzie...mieszkam w mieście mojego męża, nie mam tam nikogo- poza Nim i teściową. Teściowa jest cudowna, ale to jednak teściowa... a wiecie, jak po porodzie, jest wiele bardzo intymnych sytuacji, no kurcze boję się tego skrępowania...
TŻ mi pomoże, ale też wiem, że ma swoją firmę i może się zdarzyć tak, że będzie musiał wyskoczyć z domu. i zostanę sama...
Jest opcja, bym pojechała po porodzie na tydzień /dwa do domu rodziców. TŻ oczywiście byłby tam ze mną. to jakieś 30 km od naszego domku, więc do pracy nie miałby daleko.

I nie wiem, czy myśleć o wygodzie i jechać na ten początek do rodziców, czy postawić na totalne budowanie więzi we trójkę i starać się dać radę samej w mieszkaniu....
Mąż się nie wypowiada, bo mówi że to ja powinnam podjąć decyzję bo to mnie będzie bolało. On nie będzie miał nic przeciwko, cokolwiek postanowię. będzie z nami- gdziekolwiek będziemy.
co myślicie?

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------
JA stawiam na siebie i męża. Mam nadzieję że sobie poradzimy, Teściowie mieszkają w tym samym mieście co my, a moi rodzice 15 km od nas. mam jednak nadzieję że sami sobie damy radę....
Wiesz w twojej sytuacji stawiałabym na własnych rodziców. Co dom rodzinny to dom rodzinny - nic nie będzie cię krępowało. Ja w sumie obawiam się że teściowie będą nam siedzieć na głowie cały czas. jak słyszę opowieści teściowej że u niej w pracy babka jakaś właśnie została babcią i jedzie do młodych i dziecka zaraz po pracy i siedzi tam do wieczora to mam dość
megi2015 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 15:22   #4775
Tity
Zakorzenienie

Cytat:

body + spodenki

czy

??
No i ja nie mam pojęcia jak ubrać dzidziusia jak się urodzi. Body+spodenki to na pewni, ale w sumie są te pajacyki, tylko co pod pajacyk? Dobra by była właśnie podkoszulka jakaś chyba? Zielona jestem...A w szpitalu co założyć?
Cytat:
Napisane przez trzyrazyi Pokaż wiadomość
Hejka dziewczyny... bylam dzisiaj na usg i okazalo sie ze zdzidzia wszystko ok.a te lekkie plamienie moglo byc spowodowane mim kaszlem przez czeste napinanie miesni brzucha......tak sie ciesze ze w porzadku a najlepsze jest to ze dostalam 2 zdjecia naszego dzidzusia,babeczka powiedziala ze jest strasznie aktywne tak skakalo i fikoly wywijalo mowie wam az w szoku bylam ........a 29 ide na usg,ktore ma trawac ok.pol godzinki tak powiedzieli i sprawdza wszystkie organy i dowiem sie plci bo dzis nie bylo widac za wyraznie....buziolki dla was wszystkich
Ojoj to mnie wystraszyłaś, ja kaszlę już któryś miesiąc tyle, że z przerwami i nie mogę wyleczyć...

Cytat:
Napisane przez megi2015 Pokaż wiadomość

JA stawiam na siebie i męża.
Ja tak samo, po prostu uważam, że położna będzie mi nie potrzebna. Ale ja takie samo zdanie mam o szkole rodzenia i innych udogodnieniach. Uważam, że bym sobie poradziła po prostu bo i tak w trakcie mówią co robić, ale jeśli ktoś się z tym lepiej czuje i pewniej to jasne, nich korzysta

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 15:26   #4776
subtelle
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez megi2015 Pokaż wiadomość

JA stawiam na siebie i męża. Mam nadzieję że sobie poradzimy, Teściowie mieszkają w tym samym mieście co my, a moi rodzice 15 km od nas. mam jednak nadzieję że sami sobie damy radę....
Wiesz w twojej sytuacji stawiałabym na własnych rodziców. Co dom rodzinny to dom rodzinny - nic nie będzie cię krępowało. Ja w sumie obawiam się że teściowie będą nam siedzieć na głowie cały czas. jak słyszę opowieści teściowej że u niej w pracy babka jakaś właśnie została babcią i jedzie do młodych i dziecka zaraz po pracy i siedzi tam do wieczora to mam dość
Nie wiem , nie wiem, nie wiem
z jednej strony chciałabym , byśmy byli sami, razem, we trójkę i uczyli się siebie razem, sami...
ale z drugiej obawiam się, jak to będzie po porodzie i że po prostu 'przecwaniakuję' i nie dam sobie rady... no i ta teściowa...jakkolwiek nie jest cudowną kobietą, to jednak ...
Nie wiem

Stary 2010-10-20, 15:31   #4777
diatoma
Zadomowienie

jestem już po wizycie, zamiast duphastonu mam brać luteine, ale dr widział siurka, i mówił że na 90% chłopak!!! czyli będzie Tymek ale fajnie, co prawda powiedział że nie do końca jest pewien, bo tak się mały ułożył że zwątpił czy to pępowina była czy ptaszek, ale potem mu migneło. więc nastawiam się na chłopaka , a n a połówkowym się potwierdzi, dopiero za 4 tygodnie, ale ważne że zdrowe jest i tylko to się liczy!!!
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 15:34   #4778
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem , nie wiem, nie wiem
z jednej strony chciałabym , byśmy byli sami, razem, we trójkę i uczyli się siebie razem, sami...
ale z drugiej obawiam się, jak to będzie po porodzie i że po prostu 'przecwaniakuję' i nie dam sobie rady... no i ta teściowa...jakkolwiek nie jest cudowną kobietą, to jednak ...
Nie wiem
daleko do rodziców nie masz, więc jak będziesz widziała że jednak jest to za cięzkie dla ciebie to myk do mamy i juz, jesli z tesciowa masz dobry kontakt na pewno zaoferuje ci pomoc.
ja z tesciowa tak nie bardzo wiec na pewno jak cos bedzie mi sie wtracac to powiem ze mama mi pomoże.

duzo zalezy od tego jak przebiegnie porod, czy naturalnie czy cc, roznie to bywa, niektore mamy odrazu są pełne sił a niektóre dochodzą do siebie dluzej.
ja też stawiam na siebie i męża.
wiadomo ktos na pewno pomoc zaoferuje ale jak juz cos to powiem mojej mamie lub siostrze i pomogą mi na początku w kąpieli czy po prostu dom ogarnąc, pranie wywiesic.

co do tego banku to i ja skacze a w dwupaku nawet moge na dwa
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 15:45   #4779
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
moja siostra używa podkłady do przewijania,
bo ma synka i on zawsze jak u się pieluchę ściągnie postanawia sobie sikać,
ostatnio sobie twarz osikał

mały niedługo skończy miesiąc i powoli zaczyna wyrastać z 56,

ona ma 5 kompletów 56 (śpioszki+bluzeczka) i mówi, że to troszkę mało, ciągle je musi prać
Hehe jaki wariacik z niego to może warto kupić więcej na rozmiar 56...ja mam narazie 5 sztuk pajacyków-rozm.56 i kilka sztuk body-rozm 56, no i troszke body i 5 par spiochów -rozm.62

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
noto wam wstawię

są dwie wersje bojak lekarz mezowi pokazywał na zdjeciu to ja sie ubierałam i poprawdzie na zdjeciu nie widziałam ale...

wg meza to jest kółko 1 a wg mnie 2

jeszcze pokaze mojej lekarce i sie upewnię
Ooooo to ja jestem za "2" tam wkoncu coś widze....

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Cytat:
Napisane przez gosikk_s Pokaż wiadomość
Hej

Montii, trzymam kciuki żebyś dobrze strzelała

Anika, też się popłakałam...Gratuluję córci A co do płci, też bardziej pasuje mi kółeczko nr 2 ale ja ogólnie na zdjęciach mało co widzę

Iweczka, moja mama w pierwszej ciąży zaczęła kupować ciuszki jak tylko poznałam płeć. Teściowa ma oczywiście odmienne poglądy, szwagierka która z nimi mieszka szła do porodu nie mająć NIC ani dla siebie ani dla dziecka. Ale nic nie gadały jak ja kupowałam, zresztą spróbowałyby

Aja, dla mnie płatki kosmetyczne to podstawa jeszcze i teraz. Zawsze podczas kąpieli myję nimi buzię i rączki Aleksowi, i używam przy zmianie pieluchy. A córcia była duuuża, mój Aleks to tak gdzieś z połowę mniejszy był Ile ważyła i mierzyła?
No moja szwagierka też szla do porodu goła i wesoła dla dziecka nic dla siebie też nic....
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 15:45   #4780
Jadeit1
Raczkowanie

Cytat:

co myślicie?

Dobrze, że nie masz na imię Weronika, bo miałabym wątpliwości
Masz cudne włosy, takie długie i gęste! ech, zawsze o takich marzyłam
Tak jak Castia napisala wszystko zalezy jaki porod, co bedzie z dzieckiem i jak sie bedziesz czula. Zawsze mozesz poprosic mame, zeby moze przyjechala na pare dni do Ciebie, bo jak cc to ktos ci musi pomagac, bo to jednak boli i jest wskazane lezenie. Dziecko dostanie kolki, a Ty bedziesz obolala, brak pokarmu i odciaganie, a dziecko placze, pomoc w kapieli, przemywanie intymnych miejsc no masa roznych rzeczy. Wiesz zawsze jak sie bedziesz czula na silach, zeby radzic sobie z mezem to mozecie wrocic do domu.

Co do ciuszkow to nie robie na poczatek jakies zakupow po nie wiadomo ile, bo nie wiem jakie duze dziecko sie urodzi i jak bedzie 58 to "szmatki" na 56 pojda w kat. Mozna miec ze 2kpl i dokupic. To nie komuna, ze w sklepach pustki Poza tym dziewczynki slyszalam, ze czasem musza miec pieluszke tetrowa miedzy nogami, bo cos z bioderkami sie dzieje czy jakos tak i wtedy np wygodniej jest ubierac dziecko w pol spiochy. Ja na poczatek nie kupuej za duzo malych rozm, bo i trak sie czesto piepiera, a w trakcie sie okazuje co nam wygodniej ubierac itp.

Edytowane przez Jadeit1
Czas edycji: 2010-10-20 o 15:50
Jadeit1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 15:49   #4781
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
co myślicie?
ja lubię być we własnym domu,
choć w rodzinnym czuję się także jak u siebie to bym się tam nie przeniosła z maleństwem na 2 tyg,
ale moja mama ma do mnie 2 kroki,

ja na twoim miejscu podjęła bym decyzje po porodzie w szpitalu, zobaczysz jak się będziesz czuła, czy będziesz fizycznie w stanie sobie sama poradzić,

moja siostra np. bardzo źle się czuła przez 2 tyg, nie mogła usiąść na tyłku,
przez pierwsze dni nie mogła brać małej na ręce, więc to, że mieszkała z teściową i szwagierką było zbawieniem

natomiast siostra, która teraz urodziła, fizycznie czuje się świetnie, ma siły na wszystko od samego początku, tylko dźwigać nie może bo cc miała,
mieszka sama i sobie to chwali,
jednak od samego początku często odwiedza mamę, bo odkąd mały ma kolki to psychicznie nie daje rady sama,
mały ryczy cały czas a ona z nim,
ale te kolki zaczęły się jakiś tydzień temu, czyli jak mały skończył 3 tyg.

oczywiście dużo też zależy od tż, czy ma dużo wolnego czasu żeby pomoc,
bo mój szwagier pracuje od rana do nocy

ale się rozpisałam mam nadzieję, że cię nie zanudziłam

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
No i ja nie mam pojęcia jak ubrać dzidziusia jak się urodzi. Body+spodenki to na pewni, ale w sumie są te pajacyki, tylko co pod pajacyk? Dobra by była właśnie podkoszulka jakaś chyba? Zielona jestem...A w szpitalu co założyć?

Ja tak samo, po prostu uważam, że położna będzie mi nie potrzebna. Ale ja takie samo zdanie mam o szkole rodzenia i innych udogodnieniach. Uważam, że bym sobie poradziła po prostu bo i tak w trakcie mówią co robić, ale jeśli ktoś się z tym lepiej czuje i pewniej to jasne, nich korzysta
moje siostry zakładały bluzeczki i na to śpiochy,
ja się skłaniam do bodów plus spodenki,

wu nas w szpitalu nie mozna mieć własnych ciuchów, wszystkie maluchy leżą, w śpiochach i kaftanikach,

pajace też chce kupić, ale chyba nic pod nie bym nie zakładała, chyba, że bodziaki

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Jadeit1 Pokaż wiadomość
Tak jak Castia napisala wszystko zalezy jaki porod, co bedzie z dzieckiem i jak sie bedziesz czula. Zawsze mozesz poprosic mame, zeby moze przyjechala na pare dni do Ciebie, bo jak cc to ktos ci musi pomagac, bo to jednak boli i jest wskazane lezenie. Dziecko dostanie kolki, a Ty bedziesz obolala, brak pokarmu i odciaganie, a dziecko placze, pomoc w kapieli, przemywanie intymnych miejsc no masa roznych rzeczy. Wiesz zawsze jak sie bedziesz czula na silach, zeby radzic sobie z mezem to mozecie wrocic do domu.
u moich sióstr było odwrotnie, ta co miała sn nie mogła nic zrobić i potrzebowała pomocy a ta co cc sama robiła wszystko, bo się świetnie czuje, nikt jej nie pomaga
także to wszystko jest bardzo indywidualne
Stary 2010-10-20, 15:50   #4782
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:

body + spodenki

czy

??
Ja chyba body + śpiochy/pajacyk
widze jak malucha w rodzinie przebieraja to łatwiej z body się przebiera, bo trzyma pieluszke i wystarczy rozpiąć by zmienić, a pajacyk bądź śpiochy też tylko rozpiąć i po sprawie
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 16:09   #4783
subtelle
Raczkowanie

Dziękuję Wam Dziewczyny... Może faktycznie najrozsądniej będzie podjąć decyzję po porodzie, w szpitalu... najwyżej TŻ przeprowadzi nas w międzyczasie.
Mama do mnie nie przyjedzie na parę dni niestety, bo mój tata jest niewidomy a mieszkają sami. więc byłoby mu ciężko gdyby został sam...
Cóż.... nastawię się na powrót do domku, tak jak mi się marzy. a jesli się okaże po porodzie, że jest ciężej niż myślałam, to wtedy przeprowadzimy się na trochę do rodziców.
dziękuję Wam

Stary 2010-10-20, 16:24   #4784
gosikk_s
Zakorzenienie

Iizabelaa, u nas w szpitalu życzą sobie żeby noworodki ubierać w kaftaniki i śpiochy bo łatwiej rozbierać do badania. A dzieciaczki oglądają często Ja kaftaników nie lubię właśnie dlatego że się zwijają ale faktycznie wygodniej zakładać bo noworodek ma jeszcze miękką głowkę i trochę strach przepychać przez nią bodziaka. Ale później najwygodniejsze są właśnie body i śpiochy/pajace/spodenki. Przy przewijaniu nie trzeba wtedy zupełnie rozbierać. Ale też trzeba pamiętać że dzieci często robią kupki a te kupki potrafią przeciekać...I wtedy łatwiej jednak rozebrać z koszulki niż ściągać tego upaćkanego bodziaka.

Trzyrazyi, cieszę się że wszystko ok

Diatoma, gratuluję synka

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 16:37   #4785
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

Dzisiaj się dowiedziałam, że jak u nas w szpitalu jest poród rodzinny i kobieta ma cesarkę to na 2 godziny kładą malucha na brzuch do ojca. Trochę dziwne ale z drugiej strony....... słodkie.
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 16:37   #4786
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny przedstawiam wam Natkę

na pierwszym oczywiscie cycka kciuka, na drukim dupcia się obróciła tfu pleckami
trzecie - jak to maz powiedział bedzie akrobatka bo jak mozna miec stope przy twarzy a na czwartym widac płeć ciekawe czy zgadniecie gdzie
gratulację
wróciłam od ginekologa dzis mialam badanie i sprawdzala tetno dziecka przy pomocy takiej aparatury . ale wszystko ok dostalam kolejne l4 na miesiac i zapisala mi witaminy . kupilam je -falvit mam i teraz mam jedno zapytanie do was bo zapomnialam spytac ginekologa a ona nic nie mowila czy jak biore witaminy i w skaldzie widze ze jest kwas foliowy czy mimo to mam brac osobno kwas foliowy . dodam ze do tej pory bralam tylko kwas foliowy i duphaston (na podtrzymanie ciazy ) i teraz nadal biore duphaston i mam brac te witaminy i sie zastanawiam czy mam brac ten kwas jeszcze czy odpowiednia juz dawka jest w tych witaminach ... moze któraś mi pomoże z góry dziękuję.
laseczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 16:52   #4787
87czarna
Zakorzenienie

Jak byłam w poniedziałek na wizycie ,to pytałam o to samo. Lekarz powiedział,że kwas foliowy w zasadzie już teraz niczemu nie pomaga-jest najważniejszy w pierwszych trzech miesiącach,chociaż można go brać do końca,bo niczemu nie szkodzi. W każdym razie zaproponował mi branie witaminek i odłożenie kwasu.

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 17:03   #4788
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
jestem już po wizycie, zamiast duphastonu mam brać luteine, ale dr widział siurka, i mówił że na 90% chłopak!!! czyli będzie Tymek ale fajnie, co prawda powiedział że nie do końca jest pewien, bo tak się mały ułożył że zwątpił czy to pępowina była czy ptaszek, ale potem mu migneło. więc nastawiam się na chłopaka , a n a połówkowym się potwierdzi, dopiero za 4 tygodnie, ale ważne że zdrowe jest i tylko to się liczy!!!

gdyby u mnie był chłopak to tez byłby Tymek

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Cytat:
Iizabelaa, u nas w szpitalu życzą sobie żeby noworodki ubierać w kaftaniki i śpiochy bo łatwiej rozbierać do badania. A dzieciaczki oglądają często Ja kaftaników nie lubię właśnie dlatego że się zwijają ale faktycznie wygodniej zakładać bo noworodek ma jeszcze miękką głowkę i trochę strach przepychać przez nią bodziaka. Ale później najwygodniejsze są właśnie body i śpiochy/pajace/spodenki. Przy przewijaniu nie trzeba wtedy zupełnie rozbierać. Ale też trzeba pamiętać że dzieci często robią kupki a te kupki potrafią przeciekać...I wtedy łatwiej jednak rozebrać z koszulki niż ściągać tego upaćkanego bodziaka.

no właśnie tez się ostatnio zastanawiałam jak ja będę moje dziecko w te body pakować,
postaram się kupić takie rozpinane jak najbardziej koło główki,
albo widziałam takie rozpinane przez całość jak pajacyk,
może jednak koszulki i śpiochy

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

bardzo podobają mi się kolorowe pajace
taki jak tutaj
http://www.next.co.uk/shopping/girls/newborn/10/

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2010-10-20 o 17:04
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 17:48   #4789
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Aja, dla mnie płatki kosmetyczne to podstawa jeszcze i teraz. Zawsze podczas kąpieli myję nimi buzię i rączki Aleksowi, i używam przy zmianie pieluchy. A córcia była duuuża, mój Aleks to tak gdzieś z połowę mniejszy był Ile ważyła i mierzyła?
Kacha miała 4100 g i 57 cm ja to miałam co wypchnąć

Cytat:
aja śliczna ta twoja Kaśka
Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
aja1, przecudne zdjęcie Kasi
Dzięki

Eirene1987 wata moim zdaniem do dup.... bo włoski się czepiają, i czasami nie widać, a do oka może się dostać.

Co do ubierania. Hm ja ubierałam różnie, i body +spodenki, i kaftaniki + śpiochy, i body +śpiochy, a pajacyki to same.

Poród pewnie z mamą tym razem małżon poprzednio miał możliwość wyjścia z pracy, a teraz z Wawy raczej nie zdąży. U mnie położna mówiła co trzeba robić i było ok. Tylko jak młoda już wychodziła (uczucie jakby człowiek miał się zes... sorry za porównanie) to trzy razy wydarłam się kur...... potem je przepraszałam, a one się śmiały, bo cały czas byłam cicho.

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 17:52   #4790
monika267
Raczkowanie

GG do monika267

Co do bodziakow w pierwsze dni w szpitalu przktyczniejsze sa koszulki wiem z wlasnego doswiadczenia i pamietam ze na oddziale kazali tylko tego uzywac bo szybciej dzidzie mozna rozebrac jak jest potrzeba a pozniej w domku body bo tam nikt nie stoi nad mama i nie patrzy jej na rece i ma czas rozebrac maluszka i spokojnie ubrac w szpitalach roznie bywa zalezy na jakie polozne sie trafi a nie ktore sa bardzo nie mile i nie wazne czy rodzi sie I raz czy kolejny .
monika267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 17:53   #4791
blackrose4u
Wtajemniczenie

Cytat:

body + spodenki

czy

??
spiochy i kaftanik tak mi się wydaje jako niedoświadczonej mamie jeszcze

subtelle ja mam już "zaklepay" pobyt po porodzie u moich rodziców. Proponowala mi teściowa też pomoc i miejsce w domu ale jednak co rodzice to rodzice człowiek się nie krępuje tak. No a pozatym planuje poród w mieście obok rodzinnego. No i ja mam tą cc więc nie wiem jak to będzie potem i chce mieć zapewnioną pomoc przy pierwszy dziecku. Może to będzie miesiąc może trzy. Myśle że powinnaś zadecydować po porodzie tak jak radzą dziewczyny. Wtedy będziesz wiedzieć jak się czujesz i na co masz siły.
Ja to do rodziców pojade już w połowie lutego by potem tu w gliwicach maluszek nie chciał przyjść na świat bo nie zajade do szpitala gdzie chce.

oczekujemy

Edytowane przez blackrose4u
Czas edycji: 2010-10-20 o 17:54
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 17:58   #4792
monika267
Raczkowanie

GG do monika267

Właśnie wszamalam golabki i brzucho mi chyba peknie z przejedzenia rano jakos mi sie jesc nie chcialo a teraz to bym pchala w siebie i pchala wolalabym rano wiecej jesc niz wieczorem ale coz to nie tylko ode mne zalezy w koncu malenstwo tez ma cos do powiedzenia

Dzis zrobie Tż niespodzianke musze mu wynagrodzic te wszystkie tyg."celibatu"-postanowilam zrobic romantyczny wieczor tylko we dwoje (synek u dziadkow)....szykuje kolacyjke lekki deserek,kapiel a pozniej do lozeczka
monika267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 18:01   #4793
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
o jak super gratulacje

Cytat:
Napisane przez laseczkaa Pokaż wiadomość
gratulację
wróciłam od ginekologa dzis mialam badanie i sprawdzala tetno dziecka przy pomocy takiej aparatury . ale wszystko ok dostalam kolejne l4 na miesiac i zapisala mi witaminy . kupilam je -falvit mam i teraz mam jedno zapytanie do was bo zapomnialam spytac ginekologa a ona nic nie mowila czy jak biore witaminy i w skaldzie widze ze jest kwas foliowy czy mimo to mam brac osobno kwas foliowy . dodam ze do tej pory bralam tylko kwas foliowy i duphaston (na podtrzymanie ciazy ) i teraz nadal biore duphaston i mam brac te witaminy i sie zastanawiam czy mam brac ten kwas jeszcze czy odpowiednia juz dawka jest w tych witaminach ... moze któraś mi pomoże z góry dziękuję.

mi lekarz powiedział że od 4miesiąca już kwas nie potrzebny ale ja w tych witaminkach i tak mam kwas więc tamten odstawiłam

aja1 no to watę mogę wykreślić
a co do porodu to fajne porównanie

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 18:02   #4794
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monika267 Pokaż wiadomość
Właśnie wszamalam golabki i brzucho mi chyba peknie z przejedzenia rano jakos mi sie jesc nie chcialo a teraz to bym pchala w siebie i pchala wolalabym rano wiecej jesc niz wieczorem ale coz to nie tylko ode mne zalezy w koncu malenstwo tez ma cos do powiedzenia

Dzis zrobie Tż niespodzianke musze mu wynagrodzic te wszystkie tyg."celibatu"-postanowilam zrobic romantyczny wieczor tylko we dwoje (synek u dziadkow)....szykuje kolacyjke lekki deserek,kapiel a pozniej do lozeczka
Hehehe aparatka...no to TZ sie ucieszy, nie ma przeciez wyjscia powidzenia
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 18:07   #4795
Montii
Zakorzenienie

hey lejdis w końcu nie zrobił mi z tej infy
a z badan marketingowych pooszło ok.
tylko jutro do 13.30 i wolne do wtorku

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 18:13   #4796
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lopezka Pokaż wiadomość
Niech mi ktoś pomoże!!!! Jest okazja kupić zeszłoroczny wózek tako jumper za 500zł. Brac??

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Ale sie musze szybko zdecydowac :O

no i co, zdecydowałaś?

Cytat:

tity mnie dziś spotkało to samo, cholerne zatrzymanie wody jak weszłam na wagę to oczom własnym nie wierzyłam bo chyba nie można przytyć w jeden dzień 0,5 kilo jak założyłam obrączkę tzn chciałam to weszła z wielkim trudem a zawsze z łatwością zakładam

wahania wagi w ciągu dnia nawet do 1 kg sa normalne, nawet poza ciążą

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
tak a szczególnie teściowa co przyjeżdżam to: boże jak ty schudłaś i tak co wizytę już nie mam siły odpowiadać tż zawsze coś tam jej powie

he, he, a ja bym chciała żeby tak mówiła, bo jak chudłam to nic, ani słowa, a jak byłam na początku ciąży i jeszcze nic nie przytyłam to ona juz widziała dodatkowe kilogramy, których nie było, ale pominełam to milczeniem, popatrzyłam tylko odpowiednio i juz więcej nic nie mówiła na ten temat ( tego dnia )

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
dziewczynki z kilku list wyprawek na necie złożyłam sobie jedną. nie wiem jeszcze czy to wszystko kupię, ale wydaje mi się że jest ok, jak coś piszcie proszę czy taka i taka ilość wystarczy szczególnie proszę te doświadczone mamusie ale nie tylko, taka lista przydatna ale potem okazuje się wiele rzeczy niepotrzebnych poprawcie mnie jakby co wklejam:

UBRANKA:
Rozmiar 56:
- Śpioszki 5szt.
- Body krótki rękaw 5szt.
- Body długi rękaw 7szt.
- Kaftaniki 4szt.
- Koszulki 3szt.
- Pajacyki bawełniane 3szt.
- Pajacyki ciepłe 2szt.
- bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki)2szt.
- Sweterki 2szt.
- Spodenki 3szt.
- Czapeczki ciepłe wiązane 2szt.
- Czapeczki cienkie 3szt
- Skarpetki 5par
- Śpiworek

Rozmiar 62:
- Śpioszki 6szt.
- Body krótki rękaw 5szt.
- Body długi rękaw 7szt.
- Kaftaniki 4szt.
- Koszulki 3szt.
- Pajacyki bawełniane 4szt.
- Pajacyki ciepłe 2szt.
- bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki)2szt.
- Sweterki 2szt.
- Spodenki 4szt.
- Czapeczki ciepłe wiązane 1szt.
- Czapeczki cienkie 4szt.
- Skarpetki 5par

PIELĘGNACJA I KĄPIEL:
- mydełko lub płyn do kąpieli lub żel do mycia ciała i włosów
- Sudocrem duże opakowanie (krem na odparzenia) lub alantan maść

- myjka x2 – ok.10zł- niepotrzebna
- oliwka pielęgnacyjna
- puder - niepotrzebny
- chusteczki nawilżane najlepiej nieperfumowane lub sensitive
- miękka szczoteczka do włosów
- nożyczki do paznokci dla niemowląt, bardzo dobre są chicco
- płatki kosmetyczne do mycia buzi przydadzą się
- patyczki do uszu tylko takie dla niemowląt pogrubione
- gruszka do oczyszczania noska lub polecam aspirator do nosa
- proszek do prania przeznaczony dla niemowląt - raczej polecam płyn do prania dla niemowląt łatwiej sie wypłukuje
- zestaw do przemywania pępka (70% spirytus, gaziki) są tez specjalne juz nasączone gaziki w aptekach
- sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska
- termometr do mierzenia temperatury dziecka
najlepiej taki elektroniczny bezdotykowy
- wanienka ze stojaczkiem - wg mnie stojaczek nie musi koniecznie być, mozna postawic wanienke na blacie w łazience lub na stole w kuchni, dla mnie te stojaczki na patyczkach sa niestabilne, juz lepszy taki "wózek"
- okrycie kąpielowe frotte x2 raczej ręczniki z kapturkiem
- krem do twarzy na dwór lub w tym celu wazelinka lub linomag krem
- krem do ciała- niepotrzebny, jest oliwka
- pieluszki tetrowe ok. 20sztuk
- wata bawełniana niepotrzebna- sa waciki- praktyczniejsze
- 2 zwykłe ręczniki kąpielowe - niepotrzebne - jak juz sa z kapturkiem, to wystarczą tamte
- pieluszki flanelowe ok.2-3 sztuki - można sie obyć, mi wystarczyły tetrowe
- paczka pampersów najmniejsza paczka, dziecko może miec uczulenie
- proszek do prania dla niemowlaków- juz było wyżej

KARMIENIE:
- wkładki do stanika ochronne, na początek moga wystarczyc waciki okrągłe, jesli nie leci jakos dużo
- maść do brodawek dla mamy polecam PURE-LAN
- laktator ręczny bądź elektroniczny polecam elektroniczny bateryjno/sieciowy np. medela
- biustonosz do karmienia 2szt. polecam takie odpinane, lub bardzo rozciągliwe, naj;lepiej bezszwowe, żadnych koronek-podrażniają
- butelka 125 ml 3 szt.
- butelka 250 ml 3 szt.
- smoczki pasujące do butelek
- szczoteczka do mycia butelek
- podgrzewacz do butelek
- termoopakowanie do butelek (termos do butelek)

- śliniaczki 4szt. na początek bawełniane lub frotte

DO SPANIA:
- łóżeczko + materacyk materacyk polecam gryczano-kokosowy
- pościel 2 komplety albo zamiast tego dwa śpiworki, moim zdaniem praktyczniejsze
- prześcieradła na materacyk frotte 3szt.
- kołderka jak wyżej w pościeli
- poduszka nie kupuje sie poduszek niemowlakom
- cienki kocyk 2szt. albo 1 kocyk i ze 2 rożki polarkowe
- grubszy kocyk
- rożek na początek bawełniany, z rzepami, polecam 2 szt
- smoczek i przypinka do smoczka
- poducha dla kobiet w ciąży i do karmienia
- ceratka pod prześcieradło 1-2 szt. (wkładamy na stałe)
- podkład higieniczny 60x90 cm 5-10 szt ( na prześcieradło, na przewijak, do torby... )

INNE:
- Monitor oddechu z nianią elektroniczną wystarczy sama niania
- wózek + torba podręczna + folia przeciwdeszczowa + siateczka ochronna przed owadami
- śpiwór do wózka lub pościel
- przewijak na łóżeczko nakładany z drewnianym spodem
- Fotelik samochodowy/nosidełko 0-13kg
- Herbatka Hipp dla kobiet karmiących
- półeczka na kosmetyki koło łóżka wisząca
- termometr pokojowy

Moje dopiski pogrubionym

Cytat:

body + spodenki

czy

??

ja stawiam na zestaw body długi rękaw+ śpiochy , a jak zimno to body krótki rękaw lub długi + pajacyk, jak bardzo zimno to body krótki rękaw lub długi +spiochy+pajacyk,
a jak bardzo ciepło np. lato body krótki rękaw +pampers
spodenki niekoniecznie- gumka może sie odciskac na brzuszku, co może powodowac bóle brzuszka

Cytat:

co myślicie?

Jesli będziesz sie dobrze czuła to spokojnie powinnas dac rade z maluchem nawet sama w domu
Ja wstepnie bym sie zdecydowała na wersje we trójke w domu, a jak nie dasz rady, to wtedy zdecydujesz sie pojechac do rodziców, tylko wczesniej ustal taką mozliwość

Cytat:

ja na twoim miejscu podjęła bym decyzje po porodzie w szpitalu, zobaczysz jak się będziesz czuła, czy będziesz fizycznie w stanie sobie sama poradzić,

u moich sióstr było odwrotnie, ta co miała sn nie mogła nic zrobić i potrzebowała pomocy a ta co cc sama robiła wszystko, bo się świetnie czuje, nikt jej nie pomaga
także to wszystko jest bardzo indywidualne
no własnie, zobaczysz po porodzie jak to będzie u Ciebie, ja po obydwu sn czułam sie bardzo ok a przy drugim miałam jeszcze niespełna 2 letnią córe w domu i nie odczuwałam potrzeby pomocy, bo noworodek głównie spi i je na przemian z sikaniem/kupkaniem. pomoc tak naprawde przydaje sie trochę później, jak małe ma ze 2 msce, zaczyna mniej spac, dostaje np. kolki... itd...

Cytat:
no właśnie tez się ostatnio zastanawiałam jak ja będę moje dziecko w te body pakować,
postaram się kupić takie rozpinane jak najbardziej koło główki,
albo widziałam takie rozpinane przez całość jak pajacyk,
może jednak koszulki i śpiochy

body najlepiej zapinane z boku przy szyi na napki
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2010-10-20 o 18:36 Powód: dopisek
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 18:13   #4797
blackrose4u
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monika267 Pokaż wiadomość

nooo to będzie romantycznie
kurcze mnie ostatnio jakoś nagle naszło a że był wieczór przebieraliśmy się do piżamki więc zaczęłam gre wstępną super się rozkręcało (nagle mi się nieodechciało więc już cała happy) a tu nagle pukpuk do drzwi bo kuzynka przyszła bo dzwoniłam do niej wcześniej. Wrrrr odrazu chęci mi odeszły pewnie na następny tydzień jak nie dłużej
Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
hey lejdis w końcu nie zrobił mi z tej infy
a z badan marketingowych pooszło ok.
tylko jutro do 13.30 i wolne do wtorku
widzisz jak mocno trzymałyśmy kciuki

oczekujemy

Edytowane przez blackrose4u
Czas edycji: 2010-10-20 o 18:15
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 18:20   #4798
Olusiaa_
Zakorzenienie

Czytam o tych waszych zakupach dzidziusiowych.... a my jeszcze nic nie mamy...

Ja dziś miałam wizytę, badania ok, nie kazal poki co odstawiac kwasu foliowego, a poza tym od poczatku przytyłam- 200 gramów

gin mówił, że na wzdecia Ulgix- tanszy odpowiednik espumisanu, kazał 3 razy dziennie po 2-3 kapsulki brac.

Od razu lepiej sie czuje...
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 18:26   #4799
Montii
Zakorzenienie

dziekuję

aha Lejdis, przyszło łożeczko i pościelki pokój malucha się zapełnia, już pomalowany

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 18:31   #4800
Olusiaa_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
aha Lejdis, przyszło łożeczko i pościelki pokój malucha się zapełnia, już pomalowany
pstryknij fotę!

maluch bedzie miał osobny pokoik?
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości