|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
Przez pierwszy miesiąc codziennie mi powtarzał jaka jestem dzielna itd. A teraz słyszę tylko "gdybyś pracowała to też byś była zmęczona" Nawet w nocy jak jest w domu to mu nie każę do Asi wstawać ale on i tak wiecznie zmęczony a ja nie mam co narzekać ![]() Cytat:
Nie kupuję specjalnie wody typu "Mama i ja", ale musi być mineralna i codziennie świeża.Cytat:
Cytat:
Położyłam Asię na plecki, Tż położył się obok niej i patrzę, a oni sobie tak słodko śpią Asia przekręciła się na boczek i przytuliła się do taty brzucha ![]() No i jeszcze moje Maleństwo, trochę rozmazane, z grzechotką
|
|
#1892 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
![]() Cytat:
A lekarka nie może CI wypisać skierowania do szpitala? Wiem że dziewczyny tak się zgłaszały do szpitala- ze skierowaniem od lekarza prowadzącego ze względu na niskie Afi i łaski nie robią, muszą przyjąć. Fajnie, że mała taka dzielna. A TŻ-tem się nie przejmuj, minie mu. Cytat:
Ja z obydwu piersi na raz mam tylko 60 ml i dokarmiam 60 ml Bebiko 1. Skoro Ty masz 120 z piersi to maluch powinien być najedzony jak bąk Córa nie śpi od 9 tzn miała dwie drzebki raz 10 minut i raz 20-cia.Całe szczęście nie płacze, trzeba tylko do niej zagadywać i trochę tulić. Ruszam z prasowaniem bo czeka od 2 tygodni i nie mam już w co dziecka ubierać
|
|
#1893 |
|
Zakorzenienie
|
czita18
a od poniedziałku w lidlu są pampki za 39.99 Szczęśliwa dagmara jest rewelacyjna ![]() falbala Wiktor to cały tata ![]() Mpik82 gratulujemy 2 miesiący Milenka jest świetna ![]() Klarissa ja też powiem dopiero po macierzyńskim że nie wracam nie lubie się z dyr a że ona zawsze robiła mi pod górkę to ja nie zamierzam jej nic ułatwiać ![]() niuniuniau Oliwcia jest słodka ninaad no i kolejna księżniczka piękna Oleńka ![]() my wigilie w tym roku spędzamy z moimi rodzicami, pierwszy dzień świąt u tż, a w drugi mamy chrzciny.. już się nie mogę doczekać smakołyków, bo w zeszłym roku całą wigilie i święta spędziłam w kibelku z urokami ciąży
|
|
#1894 |
|
Raczkowanie
|
Meldujemy się że jesteśmy już po badaniach
![]() Bardzo fajna klinika, bardzo fajna lekarka, badanie nie takie straszne, wprawdzie wkładali mu metalowe coś do oka ale naprawde na chwilkę, że zdążył się wydrzeć tylko i Pani już wyciągała Dno oka prawidłowe, kontrola za rok Bardzo się cieszę że już po ![]() Byliśmy się też zważyć w przychodni i w body+pajac+pampers (w miarę świeży;P) ważymy 3300gram Czyli pewnie jakieś 3200 nago Bo już nie miałam serca go rozbierać do rosołu po męczarniach u okulisty Czyli wychodzi na to że przytył przez 7 dni jakieś 370 gram conajmniej ![]() Dziękujemy wszystkim za trzymanie kciuków ![]() Wszystkie wasze dzieciątka są śliczne Mój się ostatnio "okrostkował" i chropowaty jest jhhuihuihuiJa też po macierzyńskim wybieram się na wychowawcze, bo na prywatną opiekunkę mnie nie stać, dostanie się do żłobka graniczy z cudem a babcie są daleko.... hen hen |
|
|
|
#1895 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)
|
|
|
#1896 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1897 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oj nie mam. Ale ja Go skłądałam sama, nawet na kartke nie patrzac... Moze inne dziewczyny mają ..bo one wszystkie (te z FP) na jednej zasadzie się składają
|
|
|
#1898 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny Wy tak o świątecznych smakołykach... a karmić to nie macie zamiaru???
ja tez uwielbiam grzybową i pierogi z grzybkami ale wydaje mi się ze jesli bede karmila to niestety zostanie mi tylko ryba.... ehsss chyba ze tylko ja taka glupia jestem i trzymam ścisłą dietę, zeby maleństwu nic nie bylo, no coz ma dopiero 2 tygodnie boję się aaa karmiace mamusie jak tam schudłyście juz do swoich rozmiarów sprzed ciąży???
|
#1899 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a do kg swoich wróciłam biodra też się ładnie zeszły więc we wszystkie spodnie z przed chatki brzuchatki się zapinam ![]() tyle że ja już 2i5 mce temu rodziłam
|
|
|
#1901 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tylko, ze nei mam tyle siły oby dokręcić śrubki.. nio nic poczekam na Mężulka... jeszcze 40min![]() Mała śpi,,, rano dala straszny koncert ponad 2godzinny,, dalam jej dzis tez juz drugi raz mleko modyfikowane... moze ja coś zjadlam wczoraj i ją boli brzusio?? zobacze jak bedzie po mm.... jak sie obudzi..
|
|
|
#1902 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam pytanie do mam dokarmiających dzieciaczki butla Czy maluchy nie przestawiają sie na butle?? tj czy chętnie jeszcze ssają pierś? Moja mała to praktycznie z dnia na dzień coraz więcej się rzuca przy piersi i tak niespokojnie je - czasem to normalnie walka jest a mnie tak to boli i dołuje chce jej dac to co najlepsze i co![]() Wczoraj bylismy u lekarki i mimo że mała w niecały miesiac przybrała 400g to wg niej to duzo za mało( i stad sucha skórka na nóżkach i rączkach )mamy dokarmiac aptecznym Bebilonem Neonatal Premium (2*60ml)co by ją utuczyć |
||
|
|
|
#1903 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gotuję wodę z kranu w czajniku elek. i używam sterylizatora. Ilona dasz radę, wytrzymasz jeszcze troszkę. A do szpitala jedź i męcz ich, taka ich rola, że mają badać i sprawdzać czy wszystko ok. Może zostawią cię na patologii i zaraz potem urodzisz jak było w moim przypadku. W pierwszym momencie byłam zdruzgotana faktem, że już muszę iść do szpitala, ale potem sobie to chwaliłam, bo odpoczęłam, bo nie musiałam rodzić na ulicy,.. Jeśli chodzi o wit. D to zdania od dawna są podzielone. U nas obie lekarki zalecały podawanie wit. D w sezonie jesień-zima-wczesna wiosna. Lekarz w szpitalu też zalecał. I tak obaj chłopcy dostają. Karmieni mlekiem mod. Warto mieć receptę na devikap, bo taniej wychodzi. Vita D jest bez recepty i kosztuje ponad 20 zł. |
|
|
|
|
#1904 |
|
Rozeznanie
|
wow bordowa, niezle... a brzuchol masz jeszcze miekki????
martucha no ja tez myslalam zeby karmic 3- 4 msce, nie chce pozniej takiego siedzacego dziecka sadzac na kolana i wyjmowac cyce ![]() mpik daj znac czy Twój aniołek uspokoił się na bujaczku aaa jak podajecie witaminę K 2 razy dziennie rano i wieczorem po 5 kropelek???? tylko co z łyżeczki czy do butli dajecie??? bo trudno tak prosto do buzki wlac... witamina D jest 100 razy lepiej przemyślana (ampułki)
|
#1905 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja jem wszystko - warzywa, owoce, smażone, nabiał, dzisiaj na obiad zjadłam sobie spaghetti. To co jesz nie ma znaczenia o ile dziecko nie jest alergikiem. Grzybowe paszteciki też jadłam i całą masę pierogów w pierwszym tygodniu życia mojej córki. Po co się głodzić? Cytat:
![]() Cytat:
-------------------------- Moje małe właśnie śpi na kanapie i puszcza bąki... i chyba jakaś kupa z tego będzie
|
|
#1906 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niestey musiałam po 2,5 miesiąca przejść na butle, bo oboje się tylko męczyliśmy.. patrys też raz lub dwa razy dzienne butle dostaje i juz czasem mi kiepsko pierś łapie...właśnie tak złości się jak Domiś kiedyś..ale zazwyczej wtedy gdy jest miękka.. Chyba będzie powtórka z rozrywki ![]() elenka..ja juz staram się wprowadzać normalne jedzenie...oprocz zwykłej kapusty....(pekinską jadłam)..narazie łodemu nic nie jest ![]() Z Domikiem juz po miesiącu wszystko jadlam a dzis pozwoliłam sobie na schabowego drobiowego ![]() witaminki K nie podaje! co do kilogramów z przed ciązy..to już jestem jaka byłam...tylko brzusio nie ten
|
|
|
#1907 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wita k podaje rano raz dziennie wstrzykując z tabletki ten środek do buzi Cytat:
łącznie ze smażonymi i nic Parolowi nie jest, no i ważymy tyle samo ![]() a takie pierdy są fajne miła melodia dla ucha.. bo lepiej żeby wyleciało niż męczyło![]() je je je je moja siostra dziś miała połówkowe i na 90% będzie chłopiec - pani doktor sprawdziła i chłopak ale maleństwo się bardzo wierciło i jak chciała się upewnić to już nie pokazało co ma między nóżkami no jak się ciesze większość ciuszków już jej odłożyłam, bo część oddałam do domu dziecka dla maleństw, no ale teraz wiem żeby odkładać dalej ale się ciesze
|
|
|
#1908 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj tak, wielkim
W ciąży dopiero w 7 czy 8 miesiącu miałam więcej w obwodzie, a brzuch miałam duży przecież ![]() Ja jeszcze nie wiem, jak długo będę karmić, zapewne jak mnie zacznie wkurzać odciąganie to przestanę ![]() Asia już teraz dostaje tylko butlę więc nie będę miała problemu z odstawieniem jej. elenka Brzuch nadal mam Tego się tak szybko nie pozbędę niestety ... Wkurza mnie to, bo kupiłam sobie spodnie rurki i mi zjeżdżają z tyłka bo brzuch za duży i jak je naciągnę na brzuch to i tak zjeżdżają i wiszą w kroku
|
#1909 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ty albo Klarissa pewnie wiecie jak ja jutro pojadę to iść tam gdzie się jeździ na KTG czy na IP? |
|
|
|
|
#1910 |
|
Raczkowanie
|
własnie wrócilismy ze szczepienia, mały bardzo płakał ;( ja o mało tez bym tam wyc nie zaczęła, a i tak szczepilismy 5w 1 i pneumokoki od razu.
Do tego młody waży 6100 a ma nicale 6 tyg i mam go odchudzac i starac sie karmic co 4h ciekawe... bo on juz po 2,5 - 3 drze sie w niebogłosy. Mamy przejsc na bebilon bo jest mniej kaloryczny niz nan i ja głupia zamiast kupic bebilon1 taki normalny, wziełam bebilon pepti 1 i teraz nie mam co z nim zrobic (ten jest dla dzieci z uczuleniami i nie tolerujacych laktoze), tylko niepotrzebnie wydalam kase a jutro i tak musze do sklepu po wlasciwe mleko ![]() I jeszcze sie okazało, że wiktorowi powiekszył sie wodniak jadra i chyba bedziemy musieli isc do chirurga mam zadzwonic dzisiaj po skierowanie ;(((((( normalnie mozna zwatpic ;(
|
|
|
|
#1911 |
|
Zadomowienie
|
Ja tylko na szybko wpadam pochwalić się, że mój pączuś mały, waży już 4380g
... o 740g więcej niż 2 tygodnie temu ![]() Ale też sporo się wydłużył, bo już połowa ciuszków 56 jest za małych (a po urodzeniu nosił 50). Nie szczepili nas przez tą wysypkę na klatce piersiowej. Pediatra kazała odstawić nabiał i obserwować do następnego tygodnia. A, no i mamy ciemieniuchę... na brwiach mam smarować oliwką i wydrapywać delikatnie.Aha, sisiorka kazała nie ruszać. Powiedziała, że jest ok i na razie skóry mamy nie ściągać
|
|
|
|
#1912 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny,
ja na chwilę, bo mam zakręcony dzień.. byliśmy znowu na morfologii i kłuli mojego Skarbka Jutro wyniki.Mam pytanie- ile godzin dziennie śpią wasze maluszki? Ile mają drzemek i jak długie? Udaje mi się uśpić MArtynkę w dzień, ale chyba to nadal za mało, bo jest marudna.. na szczęście rzadko mi płacze w głos, ale jest jakaś taka marudna i apatyczna Czekam zawsze na tę 19 żeby ją wykąpać i ok. 20 już śpi, dopiero wtedy wiem że wypoczywa..Aha, i czy wasze maluszki też się tak ślinią??? Wszystkie kaftaniki mokre, tylko jej buźkę ciągle wycieram
Martynka Edytowane przez Lenka* Czas edycji: 2010-10-21 o 18:56 |
|
|
|
#1913 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry.
Chcialam sie tu zameldowac z poczekalni ![]() Jestem mamusia Tomusia z 14 pazdziernika ![]() mam nadzieje uda mi sie was podczytywac i sie udzielac. |
|
|
|
#1914 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
http://cypisek.istore.pl/pl/calma-bu...k-0m-0bpa.html Cytat:
Cytat:
owoce to tylko jabłka i banany.Mała jest wrażliwa, jak tylko zjadłam 5 winogron to od razu pojawił się ból brzucha. Dla mnie dieta to nie problem, a skoro jej pomaga to jeszcze lepiej. Myślę, że za jakieś 2-4 tygodnie zacznę wprowadzać produkty zakazane. Ostatnio skusiłam się na kotleta smażonego zapieczonego z serem i były bóle brzuszka i mega wzdęcia z kilka godzin. Cytat:
Cytat:
Dzisiaj wyjątkowo nie spi od 9 rano, tzn. zaliczyła 3 drzemki ok. 10, 20, 10 minut ![]() Dziewczyny które podają Plantex- odstawiłyście kropelki na wzdęcia czy podajecie i to i to? Ja mam espumisan i nie wiem czy odstawić skoro daję Plantex.
|
|
#1915 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
przepraszamze nie odpisze wam,ale ostatnie dni to krzyk tylko a ja nie wiem o co chodzi i chadze jak zabi ostatnio mówicie o wagach ja mam jescze do zrzucenia 7kg a ogołem przytyłam 20 wiec jeszcze troche zanim wróce do swojej wagi ycnan moze skaza obserwuj,ja na razie mało jem bo nie wiem co uchuliło czekam,az krosteczki znikna całkowicie i zaczne normalnie jesc,niby skaza ale kto tam ci wie teraz to zaraz mowia skaza może jak ysnus pozwoli wpadne pozniej i doczytam co u was
|
#1916 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A gdzie kupiłaś to mleko? Jeśli w aptece to nie powinno być żadnego problemu z wymianą. A jeśli w sklepie to też możesz próbować, po co tracić pieniądze? ![]() Asia po szczepieniu jest o dziwo grzeczna Tylko trochę bardziej marudziła jak była głodna. Temperatury nie ma, godzinę temu miała 37 stopni, więc w porządku.Tylko na Tżta się wkurzyłam bo jak ją kąpał nie zauważył, że leżała uszkami w wodzie Osuszaliśmy jej patyczkami i mokro było w środku ... Jak dostanie zapalenia ucha to nie wiem co zrobię ... A ja mam ciągle, więc się strasznie tego boję ...Moja Mała ma 64 cm a wg siatki centylowej powinna mieć tyle około 4 miesiąca Wysoka laska nam rośnie
|
|
#1917 |
|
BAN stały
|
bordowa Pawełek zawsze zamacza uszy, tak umie, że nie jesteśmy w stanie Go upilnować- uwielbia to
ja mam całe życie problemy z uszami...a Jemu (odpukać) nic nie jest ![]() czekamy na pizzę
|
|
|
|
#1918 |
|
Wtajemniczenie
|
Nika A ja akurat zastanawiam się co zjeść, chyba mnie skusiłaś na pizzę
|
#1919 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po porodzie dostaniesz skierowanie na USG nerek dziecka (ja juz mialam dwa i wszytsko na szczescie jest ok ) Mi przy ilosci AFI7 chcieli robic cesarke czekali tylko do skonczenia 38 tyg. Na szczescie sama zaczelam rodzin dzien wczesniej przed decyzja o cesarce Ordynator powiedzial ze jezeli spadnie z poziomu 7 to od razu mam rodzic.Ale idz koniecznie do lekarza!!!! taka ilosc jest niebezpieczna dla dziecka. Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-10-21 o 20:42 |
|
|
|
|
#1920 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.

Przez pierwszy miesiąc codziennie mi powtarzał jaka jestem dzielna itd. A teraz słyszę tylko "gdybyś pracowała to też byś była zmęczona"
Nawet w nocy jak jest w domu to mu nie każę do Asi wstawać ale on i tak wiecznie zmęczony a ja nie mam co narzekać 
Nie kupuję specjalnie wody typu "Mama i ja", ale musi być mineralna i codziennie świeża.
Asia przekręciła się na boczek i przytuliła się do taty brzucha

Nie daj się zwariować.

przez tą wysypkę na klatce piersiowej. Pediatra kazała odstawić nabiał i obserwować do następnego tygodnia.
Wysoka laska nam rośnie