|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieje się ze mną coś dziwnego.
no kurczę, nie wróżcie jej strasznych rzeczy bo teraz wiele dziewczyn ma BMI 19 i jest ono uznawane za normalne.
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję za cenne rady. Na pewno kupię w najbliższym czasie tą pokrzywę.
|
|
|
|
#33 | |
|
High Quality Since 2007
|
Daj znać, jak się zaćwiczysz na amen, a nie schudniesz nadal - bo zmęczenie po ćwiczeniach będziesz zajadać. Albo schudniesz i też padniesz na amen, bo oprócz braku miesiączki, wypadających włosów, braku koncentracji, łamiących się paznokci, pogarszającej się pamięci, słabnącego wzroku, anemii i innych miłych rzeczy, będziesz zwyczajnie dostarczać zbyt mało energii organom wewnętrznym, z mózgiem włącznie.
Ale jasne, po co zaakceptować swój wygląd i po co chodzić do psychologa - i tak jesteś mądrzejsza od niego. Cytat:
Swoją drogą, można jakąś pracę o tym napisać - wątek zatytułowany "dzieje się ze mną coś dziwnego", autorka pisze o problemach z okresem, o obsesji, o problemach ze zdrowiem ogólnie, o problemie w ogóle, a potem się broni i twierdzi, że kupi sobie pokrzywę i pójdzie do ginekologa - i po problemie! Jakoś z pierwszego postu to nigdy nie wynika. Ale jak wszyscy piszą, że problem jest spory, to nagle się zaczyna obrona - siebie, ukochanego misia-pysia... Ehhhhhhhhhhhhhhhh. Edytowane przez ama4 Czas edycji: 2010-10-21 o 23:15 |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- utracie miesiączkowania - wypadających włosach i łamiących się paznokciach - anemii - obniżeniu nastroju - OBSESYJNEJ chęci schudnięcia - idealizowaniu siebie w niższej wadze - niedopuszczaniu do siebie myśli o chorobie
|
|
|
#35 |
|
High Quality Since 2007
|
Zgadzam się z Arrianną... Tak w ogóle, to w jakimś sensie nie podoba mi się na wizażu właśnie to, że sporo dziewczyn w podpisach chwali się chudnięciem, albo załamuje swoją wagą... To też może napędzać jakiś rodzaj rywalizacji, zachęcać dziewczyny do patrzenia na swoją wagę, do zwracania na nią nadmiernej uwagi... Choć oczywiście nie muszę mieć racji...
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zobacz, że jest wiele ludzi, którzy wcale rozmiaru 36 nie mają, a są szczęśliwi, mają wysoką samoocenę. |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Lubię jeść i nie wyobrażam sobie podporządkowania swojego życia jakimś ograniczeniom żywieniowy. Nie chcę być więźniem nie tylko ideałów zachodniej cywilizacji. Nie wiem czy podpisy się do tego przyczyniają... nie wiem właściwie co się do tego przyczynia. Niby żyjemy w tym samym środowisku i mamy tyle samo lat a tak cieżko jest mi sobie wyobrazić - jak można nie akceptować własnej osoby z powodu kilku dodatkowych kilogramów(jeszcze żeby to było jakieś 30 czy 50 O_o ale 6?)
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Skąd wiesz? Masz doktorat z psychiatrii?
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
niektóre z nas przejęły się Twoim stanem i ostro napisały, jakie są konsekwencje tego, o czym piszesz - najlepiej za to się zabrać, gdy się zaczyna. wszystko wyśmiałaś/zignorowałaś. oczywiste jest, że osoba, która ma poważny problem, na początku go nie dostrzega i próbuje wmówić sobie i innym, że wszystko jest w porządku (anoreksja, narkomania, itd.), ale skoro tu piszesz i widzisz, że jest z Tobą ŹLE, dlaczego nie przyjmujesz rad? i jeszcze raz powtórzę (ukłony dla niezwykle konstruktywnie i sensownie wypowiadającej się muszynianki) - potrzebujesz psychologa. chyba, że chcesz, by to dalej tak wyglądało, jak piszesz. przeczytaj może to, co zacytowałam. sama się z tym nie uporasz. i tyle. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Wtajemniczenie
|
No zaburzenia odżywiania i może to sie skończyć anoreksją! Dziewczyno weź się w garść.
Mam 1.68cm i ważę 59kg-też najlepiej sie sobie podobałam przy 53kg i dlatego ćwiczę. Jem normalnie jak zawsze, z tym, ze odstawiłam słodycze. Piję dużo wody, i 3arzy w tyg przez godzinkę ćwiczę. I już widzę efekty bo z brzucha spadło, i z bioderek. A z wagi tylko 1kg. Więc albo idź do psychologa,. albo zastanów sie co zrobiłaś ze swoim zdrowiem i zmądrzej dziewczyno. Bo skoro Twój organizm już tak reaguje to bedzie tylko gorzej |
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Lakhi, od razu przyznaję się że nie przeczytałam całego wątku dokładnie, późno już i mnie oczka bolą, ale bardzo chcę Ci coś poradzić!
Jeśli nie chcesz dać szansy psychologom - trudno. Nie każdy jest genialny w swoim zawodzie i jak rozumiem ci u których byłaś nie błyszczą, trzeba trafić na swojego. Piszesz że nie masz anoreksji - o to właśnie chodzi, że się tego nie wie, przecież z samej definicji choroba mąci wzrok. 10 lat temu uważałam że nic mi nie jest, okaz zdrowia, teraz dopiero widzę, że ciągle miałam jakieś autodestruktywne jazdy... No ale wszystko ma swój czas i miejsce. Nie wiem czy zetknęłaś się z duszpasterstwem młodzieżowym. Jeśli znasz kogoś takiego - nie mówię pielgrzymka, ale zwykła rozmowa, o pogodzie? Ci ludzie mają taki kosmiczny ładunek dobrej energii ![]() Zupełnie z innej beczki. Co do samej obsesji - jak mówi powiedzenie: chcesz zająć myśli - zajmij ręce. Tu mam na myśli raczej przenośnie. Mi bardzo pomogło jak odnalazłam swoją pasję, i to taką w którą musiałam włożyć sporo pracy. Kilka lat temu odkryłam śpiew, kocham muzykę ale myślałam że już nie będzi mi dane, mam astmę (na własne życzenie). Ale pokonałam ją. Potem zaczęłam tańczyć, teraz już prawie profesjonalnie. O co mi chodzi. Nagle nabrałam zupełnie nowej perspektywy. Odżywiam się w miarę żeby mieć siłę na trening, wiem że dzięki obiadkowi podskoczę wyżej i dam radę dłużej. Bardzo polubiłam siebie. Figurę mam podobną jak miałam - z jabłka nie zrobi się gruszka. Ale ciało jakby nie wyglądało robi to co ja chcę, czasem bardzo trudne rzeczy ![]() Mam nadzięję że coś pomogłam? Powodzenia, trzymam za Ciebie kciuki! |
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
wiem, ze to dla Ciebie moze byc duzy problem ale uwierz, ze ja chcialabym miec taki problem jak Ty...
jak czlowiek (tak jak ja) chce przytyc a nie moze to dopiero jest wkurzajace... moge sie obzerazc wszystkim co popadnie a tu nawet 1 kg nie przybedzie... wolalabym sto razy bardziej wiecej wazyc niz wysluchiwac, ze jaka to ja chudzinka jestem i czy w ogole cos jem... to dopiero czlowieka potrafi dobic... ja sie juz tym nie przejmuje zabytnio, to podobno jest zapisane w genach i niestety nic z tym nie zrobie (jedyna nadzieje na przytycie to jak zajde w ciaze )... (ale jak pewna osoba co Cie widzi to mowi Boze jaka Ty chuda, to mi sie noz w kieszeni otwiera)wiec dalabym wszystko by byc na Twoim miejscu dziewczyno... masz dobra wage do swojego wzrostu... sprobuj zaakceptowac siebie i cieszyc sie z tego co masz, bo inni maja wiele gorzej... good luck
|
|
#43 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tego co piszesz to tak. Cytat:
Cytat:
No to sorry ale gie wiesz w takim razie. Jeśli do tej pory nie trafiłaś na dobrego psychologa to trzeba szukać aż znajdziesz. Ja 8 lat szukałam dobrego ginekologa. Miałam się poddać po pierwszych dwóch i przestać chodzić? Psycholog nie powie Ci co masz zrobić. Od tego to jest babcia. Psycholog pomaga poznać źródło problemów i rozwiązać je w optymalny dla Ciebie sposób. Cytat:
Twoje problemy są większe niż jej? Uwielbiam takie podejście. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-10-22 o 00:41 |
||||
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tu chyba tak jak wiekszosc mowi, najlepszym wyjsciem bedzie wizyta u dobrego psychologa...
Edytowane przez Caroline1920 Czas edycji: 2010-10-22 o 01:00 |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przy tym wzroscie ważę 48 kg i jestem w stanie zrozumieć autorkę. Nie byłabym w stanie zaakceptować swojego ciała w takiej wadze, ale odchudzanie to tak naprawdę żadna droga. Zapisz się na siłownię, aerobik, zacznij się ruszać, zmień dietę nie na czas 'odchudzania', ale na stałe (zdrowa żywność, mniej fast foodów, więcej płynów itp itd)
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Przyczajenie
|
zbadaj tarczycę, czasami problemy z tarczycą powodują osłabienie organizmu, stany depresyjne, problemy z chudnięciem, wypadanie włosow, itp.
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Niestety to nie chodzi o pojedyńcza wizytę, bo taka nic nie da. Psycholog nie pozna Cię przez tak krótki czas ani nie bedzie wiedział na czym tak naprawdę polegaja twoje problemy i skad sie biorą. Zmienienie całego systemu wartości to nie jest coś na godzinną pogadankę. I dopóki ktos nie jest gotowy na babranie sie ze swoimi emocjami oraz ma podejscie że psycholog nie pomoże, nie ma sensu wydawanie kasy. |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tym bardziej, że pojawiło się jakiś czas po odstawieniu tabsów ... A jeśli ani jedno ani drugie nic nie wykaże to psycholog
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
Byc moze sa to zaburzenia odzywiania a moze jednak hormony i mysle tu o tarczycy. Moja siostra kiedys tez miala tak ze chciala tylko spac. Nic jej sie kompletnie nie chcialo... Musiala isc do szkoly, ok ale jak wrocila to nawet nie jadla tylko na lozko i spac. Miala tez podly humor, czesto plakala i ogolnie byla taka rozmemlana. Pozniej wlasnie okazalo sie ze ma chora tarczyce. Najlepiej idz do ginekologa ale zrob tez ogolne badania.
A co do odchudzania to moze nie ograniczaj tak radykalnie diety tylko wykup sobie karnet na silownie. Ustala Ci tam diete i powiedza jak cwiczyc. Moja siostra chodzi o 2 m-cy i zmienila ubrania na rozmiar mniejszy Jasne ze fajnie byc szczuplutkim ale nie wyniszczaj sie tylko rob to z glowa. Na silowni nie dosc ze schudniesz, wyrzezbisz sobie ladnie cialo to i samopoczucie Ci sie poprawi
|
|
#52 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, mam w takim razie pytanie. Orientujecie się może czy te badania na tarczycę to ja muszę prywatnie robić czy też na NFZ? I jeśli prywatnie to ile mniej więcej kosztują. A jak na NFZ, to czy skierowanie mogę mieć od ginekologa? Bo do mojego rodzinnego to się tak ciężko dopchać, że szkoda gadać. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
możesz zrobic badanie TSH (ok. 16 zl) w laboratorium prywatnym , mozesz tez poprosic gina o skierowanie, spokojnie Ci da. Ja oprócz TSH zrobiłabym FT3 i FT4 (kilkanascie zł każde), dają pełniejszy obraz. Lepiej idź do gina, to od razu ziterpretuje wyniki. A tak to zostaniesz z nimi sama i bedziesz szukać diagnozy po forach. To bez sensu. Idź do lekarza.
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękować.
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gin skieruje Cię na USG aby sprawdzić czy masz pęcherzyki na jajnikach, i później może da skierowanie na badanie hormonów, które niestety są płatne chyba, że załatwisz sobie 3 dni w szpitalu jak np ja ![]() p.s. Nie doczytałam wcześniej a nie chce mi się wracać - masz problemy z cerą też? i ew. włoskami tu i ówdzie?
|
|
|
#56 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
więc się wybieram...i wybrać nie mogę
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie sądzę, żeby to było coś z jajnikami, no ale oczywiście przy okazji wizyty zrobię wszelkie potrzebne badania. Z tym, że jakieś 1,5 miesiąca temu byłam na USG dopochwowym i jedyne co usłyszałam "Tu wszystko w porządku, endometrium w drugiej fazie, macica w tyłozgięciu, tu też w porządku, wszystko dobrze". Także chyba z moimi jajnikami jest chyba wsio okej. Hmmm... Problemy z cerą... No borykam się z takimi odkąd odstawiłam tabletki, bo ani przed ich zażywaniem ani w trakcie nie miałam za bardzo pryszczy, ewentualnie jakieś pojedyncze (no ale w tym wieku - tej chwili mam niecałe 18 lat - to chyba było zupełnie normalne). Teraz też nie jestem jakoś wybitnie "wypryszczona", ale mam mnóstwo takich podskórnych pryszczy, których wcale nie widać, ale jak przejadę ręką to je czuję i jak przyglądam się z bliska to widzę. No i czasem pojawiają się też takie widoczne, co doprowadza mnie do pasji, ale ukrywam je pudrem. Natomiast jak chodzi o nadmierne owłosienie, to od zawsze uważam, że takie mam, ale moja mama twierdzi, że to normalne. Nie wiem od kiedy włosy na brzuchu i piersiach są normalne, ale skoro tak... To znaczy, żeby było jasne - nie mam klaty owłosionej jak facet. Mam tam po prostu takie, no dość jasne, ale jednak widoczne włoski. Ale jestem brunetką, więc może to faktycznie nic nadzwyczajnego.
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej, że problemy zaczęły się po odstawieniu tabsów, co też pozwala mi podejrzewać właśnie to. Problemy z wagą (zwłaszcza w okolicach brzusznych), problemy z cerą, owłosieniem, wypadaniem włosów to najczęstsze objawy towarzyszące PCOS. Zajrzyj na wątek o PCOS, tam dowiesz się wszystkiego ![]() Oczywiście nie życzę choroby, chcę tylko pomóc i wiadomo - diagnozę postawi Ci tylko lekarz
|
|
|
#59 |
|
Zadomowienie
|
też mam takie myśli, ale ja miałam ED..więc w jakimś sensie jestem "usprawiedliwiona"(gł upio to ujęłam ale mam nadzieję że wiadomo co mam na myśli).
Masz zaburzenia odżywiania dziewczyno, a problemy z okresem to tego skutek. P.S. z góry piszę żę czytałam tylko pierwszy post! Edytowane przez triolka Czas edycji: 2010-10-22 o 19:19 |
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochana 53 kg na 167cm wzrostu to za mało!!! Ja mam 168cm wzrostu i też kiedyś schudłam do 53kg ale to przez ogromny stres ![]() Odpowiednią wagą jest dla Ciebie 55-58kg. Ja tu widzę problem w akceptacji swojego ciała, uważaj bo takie zachowanie to oznaki anoreksji. Nie dziw się, że masz nieregularny okres. Sam stres może spowodować opóźnienie miesiączki a co dopiero odchudzanie.... Spróbuj odżywiać się zdrowo,jeść dużo warzyw, ryb, mięsa, czekolada też jest potrzebna! Zamiast smażyć na patelni kup parowar. Jedz dużo, ale w mniejszych ilościach. Porządne śniadanie, obiad kolacja a w międzyczasie jakieś zdrowe przekąski- jabłka, orzechy itd... Zaopatrz się też w witaminy ( na wizażu jest odpowiedni wątek) ![]() Myślę, że jeśli będziesz konsekwentna to Twoja waga unormuje się. Twoja figura ma wiele zalet a widoczne bioderka są sexy Poczytaj sobie w internecie jakie ubrania, dodatki dobrać.Myśl pozytywnie i naucz się akceptować swój wygląd
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.

13.03.2008

ja musiałam ściąć moje włosy na krótko żeby lepiej mi wnikały maści od dermatologa na łysinkę a od pokrzywy rosną mi 2x szybciej - codziennie 2 kubki. I czuję się o wiele lepiej a jak zawsze zapominam moich tabletek z żelazem ale wizażanki mówiły że pokrzywa jest bogata w żelazo. No i cytrusy jakieś jedz bo jest sezon a witamina C pomaga na wchłanianie żelaza. I mniej serków niż zwykle bo żelazo z wapniem się nawzajem wypłukują 
). Lubię jeść i nie wyobrażam sobie podporządkowania swojego życia jakimś ograniczeniom żywieniowy. Nie chcę być więźniem nie tylko ideałów zachodniej cywilizacji. 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Natomiast jak chodzi o nadmierne owłosienie, to od zawsze uważam, że takie mam, ale moja mama twierdzi, że to normalne. Nie wiem od kiedy włosy na brzuchu i piersiach są normalne, ale skoro tak... To znaczy, żeby było jasne - nie mam klaty owłosionej jak facet.