Wegetarianizm - plusy i minusy - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-18, 14:39   #241
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Wegetarianizm - plusy i minusy

Cytat:
Napisane przez dragi Pokaż wiadomość
Z tego co zrozumiałam, dr Berardi nie każe mi porzucać wegetarianizmu, tylko poszukać innych źródeł pełnowartościowego białka, np. w jajku. Dobrze rozumiem?
Zgadza sie (zwroc uwage, ze post nade mna mowi o rezygnacji z bialka odzwierzecego). Tylko oczywiscie - latwiej o to na diecie wszystkozernej. Berardi zreszta sie czesto gesto i jak najbardziej pozytywnie i zachecajaco wypowiada o roznych rodzajach miesa, ale to inna brocha. W kwestii bialka ze zrodel roslinnych poleca tylko quinoe (komose ryzowa), nie wiem czy w ogole jest dostepna w Polsce.

Oczywiscie, abstrahujac od bialka, nie jedzac miesa nie ma sie innych korzysci plynacych z jego spozycia.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 08:03   #242
xexaa
Raczkowanie

Nie było mnie tu jakiś czas, ale widzę, że nic się nie zmieniło. Wyrak wciąż nam udowadnia, że właściwie nawet jeśli żyjemy w zdrowiu to już wkrótce zapadniemy na wszelkie choroby świata (z braku mięsa rzecz jasna). I nawet jeśli w naszej opinii jedzenie mięsa jest nieetyczne to nie możemy mieć takiej opinii. A jeśli przedkładamy radość ze smakowania mięsa nad NASZE odczucie, że jeść tego nie powinniśmy... to jesteśmy nienormalni.

Wyraku, tylko nie dziel mojego wpisu na siedemset części i nie pisz, że napisałeś/nie napisałeś tak czy śmak (czy jakiś tam doktor, profesor, inna alfa omega), bo wiadomo o co chodzi.
xexaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 08:55   #243
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xexaa Pokaż wiadomość
Nie było mnie tu jakiś czas, ale widzę, że nic się nie zmieniło. Wyrak wciąż nam udowadnia, że właściwie nawet jeśli żyjemy w zdrowiu to już wkrótce zapadniemy na wszelkie choroby świata (z braku mięsa rzecz jasna).
Bzdury pleciesz. Stwierdzam tylko nastepujace sprawy:
- jakie niedobory moga/wystepuja na takiej diecie
- ze nie ma zadnych wskazan dietetycznych do przejscia na ta diete
- nie jest to wg mnie w zadnym wypadku dieta optymalna, szczegolnie dla aktywnych, cwiczacych osob
- ludzie przez setki tysiecy lat jedli min. duzo miesa i tych przystosowan nie da sie zmienic ot tak; podobnie jest np. z warzywami.

Niektorzy nie przyjmuja tego do wiadomosci, ale faktow to nijak nie zmienia

Cytat:
I nawet jeśli w naszej opinii jedzenie mięsa jest nieetyczne to nie możemy mieć takiej opinii.
Znowuz bzdury pleciesz - wypisujesz jakies teksty, ktore nie maja zadnego zwiazku z tym co ja pisze

Miej sobie opinie, ze to jest nieetyczne - tylko co to robi na forum o dietetyce ? Naprawde, zwisaja i powiewaja mi przekonania dotyczace moralnosci czy etyki Twoje i innych osob w tym temacie - wasza sprawa. Tylko powtorze pytanie - jak sie to ma do dietetyki? Nijak, to nie jest wlasciwe miejsce na takie dyskusje, jest na to miejsce gdzie indziej na forum, bardzo chetnie powymieniam tam poglady.

Cytat:
A jeśli przedkładamy radość ze smakowania mięsa nad NASZE odczucie, że jeść tego nie powinniśmy... to jesteśmy nienormalni.
Jak wyzej - cos tam piszesz, ale do tego, co ja pisze, ma sie to jak piesc do nosa.

Cytat:
Wyraku, tylko nie dziel mojego wpisu na siedemset części i nie pisz, że napisałeś/nie napisałeś tak czy śmak (czy jakiś tam doktor, profesor, inna alfa omega), bo wiadomo o co chodzi.
Ogolnie rzecz biorac, to jest zabawne Wege w tym watku, poza chwalebnymi wyjatkami, nie stac na nic poza proba pocisniecia mi i waleniem tekstow: jest nieetyczne, jest niezdrowe i juz - bez zadnej wiedzy i argumentow.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2010-10-19, 09:50   #244
xexaa
Raczkowanie

A jednak.

Niedobory może mieć każdy - czy je mięso, czy nie.

Osobiście nie znam nikogo, kto przechodziłby na wegetarianizm ze względów dietetycznych. Bo dla wegetarian to nie jest "dieta". Nie mogłam więc pisać o wskazaniach dietetycznych. A uważam, że to zdrowe, bo przekonałam się o tym na WŁASNEJ SKÓRZE.

Ja akurat nie prowadzę jakiegoś megaaktywnego trybu życia , ale mój ukochany owszem. Od wielu lat ćwiczy sztuki walki i nie odstaje od innych ćwiczących (przez wiele lat był weganinem i teraz do tego wraca).

A argument, że ludzie od tysięcy lat jedli mięso i nie da się tego zmienić pozostawię bez komentarza.

Na co więc nie mam argumentów?

Edytowane przez xexaa
Czas edycji: 2010-10-19 o 09:52
Stary 2010-10-19, 11:12   #245
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A jednak.

Niedobory może mieć każdy - czy je mięso, czy nie.
To jest powod, zeby miec diete, ktora potencjalnie te niedobory wywoluje ?

Cytat:
Osobiście nie znam nikogo, kto przechodziłby na wegetarianizm ze względów dietetycznych. Bo dla wegetarian to nie jest "dieta". Nie mogłam więc pisać o wskazaniach dietetycznych. A uważam, że to zdrowe, bo przekonałam się o tym na WŁASNEJ SKÓRZE.
Tak, oczywiscie Ty odczulas - o dziwo, negatywne skutki wegetarianizmu zdarzaja sie tylko tym bez ideologicznego zaciecia czyt. te osoby nie maja problemow z tego przyznaniem. Znajoma weganka, ktora sobie wciaz lamala kosci tez twierdzila, ze z jej dieta jest wszystko ok i jest zupelnie zdrowa

Cytat:
Ja akurat nie prowadzę jakiegoś megaaktywnego trybu życia , ale mój ukochany owszem. Od wielu lat ćwiczy sztuki walki i nie odstaje od innych ćwiczących (przez wiele lat był weganinem i teraz do tego wraca).
Weganizm jest wybitnie niezdrowy. Brak witaminy B12, pelnowartosciowego bialka, brak EPA i DHA, brak zelaza hemowego. Tragiczna dieta.

Cytat:
A argument, że ludzie od tysięcy lat jedli mięso i nie da się tego zmienić pozostawię bez komentarza.
Nie tysiace, tylko setki tysiecy lat. Czemu niby pozostawisz bez komentarza ? Nasze ciala sa po prostu przystosowane do diety wszytkozernej z duza iloscia miesa, warzyw i owocow i czyjas widzimisie tego nie zmieni.
Wlasnie o to chodzi, ze Ty i inne osoby pozostawiacie ten fakt bez komentarza

Cytat:
Na co więc nie mam argumentów?
Ty mi lepiej pokaz na co Ty masz argumenty

Stary 2010-10-19, 11:25   #246
kiciakasia
Zakorzenienie

wyrak, naprawdę ci się to nie nudzi?
ile miesięcy ja już nie wchodziłam na ten wątek, a ty dalej niezłomnie nawracasz^^
Stary 2010-10-19, 11:34   #247
xexaa
Raczkowanie

A co takiego jest w naszym ciele, że jest tak świetnie przystosowane do jedzenia mięsa? Bardzo mnie zaciekawiłeś.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-19, 12:29   #248
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
wyrak, naprawdę ci się to nie nudzi?
ile miesięcy ja już nie wchodziłam na ten wątek, a ty dalej niezłomnie nawracasz^^
Szczerze, to nie. Dopoki beda tu teksty "jest zdrowsze bo jest i jest bardziej etyczne", to bede tlukl.

Poza tym, ja nikogo nie nawracam - niech ktos sobie bedzie wege. Jak ktos ma konkretne pytanie, to chetnie odpowiem, vide np. post Dragi nieco wstecz.

Cytat:
A co takiego jest w naszym ciele, że jest tak świetnie przystosowane do jedzenia mięsa? Bardzo mnie zaciekawiłeś.
Kwas solny; no a efektem diety i stylu zycia zblizonego do tych ludzi pierwotnych sa silne miesnie

Stary 2010-10-19, 13:02   #249
xexaa
Raczkowanie

Gwoli ścisłości mamy wielokrotnie mniejsze stężenie kwasu solnego niż zwierzęta mięsożerne. Poczytaj.

A ja napiszę Ci o długości układu pokarmowego. Jest on zdecydowanie dłuższy niż ten u mięsożernych zwierząt (ale to na pewno wiesz). To też, według Ciebie, przystosowanie do jedzenia mięsa?

Tak na marginesie... nie lubię używać tego typu argumentów, bo według mnie jest to najmniej istotna sprawa. No, ale zostałam wywołana do tablicy.
Stary 2010-10-19, 13:10   #250
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Gwoli ścisłości mamy wielokrotnie mniejsze stężenie kwasu solnego niż zwierzęta mięsożerne. Poczytaj.

A ja napiszę Ci o długości układu pokarmowego. Jest on zdecydowanie dłuższy niż ten u mięsożernych zwierząt (ale to na pewno wiesz). To też, według Ciebie, przystosowanie do jedzenia mięsa?

Tak na marginesie... nie lubię używać tego typu argumentów, bo według mnie jest to najmniej istotna sprawa. No, ale zostałam wywołana do tablicy.

te cechy swiadcza o wszystkozernosci akurat.
a wolna wola i rozsadek o tym, ze mieso mozna, ale nie trzeba.
jednak nie wszyscy niemiesozerni posiadaja rozsadek (i np. zywia sie drozdzowkami i cola) i potrafia zadbac o diete. to samo tyczy sie reszty- to, ze jedza mieso (pomimo potencjalnie lepszej sytuacji wyjsciowej), nie gwarantuje zdrowej diety.
wszystko wszak mozna spi**dolic
Stary 2010-10-20, 08:17   #251
xexaa
Raczkowanie

Śmieszne jest to, że jedzący mięso człowiek, który zachoruje nie wywołuje dziwnych komentarzy. Wegetarianin, który nabawił się kaszlu, bólu brzucha albo głowy (już o anemii i podobnych nie wspominając!) ma to wszystko od niejedzenia mięsa. Podkreślam: nie wkurza mnie to nawet, jedynie śmieszy

PS. Nawiązując do tematu, chyba trzeba to potraktować jako minus

Edytowane przez xexaa
Czas edycji: 2010-10-20 o 10:21

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-20, 13:11   #252
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Pewnie ze mamy duzo mniejsze stezenie kwasu solnego, niz zwierzeta miesozerne.
Podobnie - zwierzeta roslinozerne w ogole nie posiadaja w ukladzie pokarmowym kwasu solnego.

Wniosek - czlowiek jest wszystkozerny i ma w diecie bialkoodzwierzece.

Cytat:
A ja napiszę Ci o długości układu pokarmowego. Jest on zdecydowanie dłuższy niż ten u mięsożernych zwierząt (ale to na pewno wiesz).
Jest tez zdecydowanie krotszy niz u zwierzat roslinozernych, nie mamy wola, kilku zoladkow, nie mozemy trawic masy skladnikow roslinnych.

Wniosek taki sam jak wyzej

Cytat:
To też, według Ciebie, przystosowanie do jedzenia mięsa?
Pewnie, ze tak - to przystosowanie do roznorodnej diety wszystkozernej, z udzialem miesa.

Jesli ktos nie wie/nie pamieta, czlowiek pierwotny dostarczal 50%-65% codziennej energii z pokarmow pochodzenia zwierzecego.

To bylo jeszcze w czasach, gdy ludzie jedli to czego potrzebowali i te sygnaly nie byly zaklocone ogromnymi ilosciami cukru, soli i ogolnie produktow wysokoprzetworzonych w diecie.

Cytat:
Przeciez Ty tymi argumentami udowaniasz moje twierdzenia, a zaprzeczasz swoim

Cytat:
te cechy swiadcza o wszystkozernosci akurat.
Proste, ze tak.

Cytat:
a wolna wola i rozsadek o tym, ze mieso mozna, ale nie trzeba.
Wolna wola owszem

Cytat:
jednak nie wszyscy niemiesozerni posiadaja rozsadek (i np. zywia sie drozdzowkami i cola) i potrafia zadbac o diete. to samo tyczy sie reszty- to, ze jedza mieso (pomimo potencjalnie lepszej sytuacji wyjsciowej), nie gwarantuje zdrowej diety.
wszystko wszak mozna spi**dolic
Zgadzam sie Wiekszosc osob ma szalenie suboptymalna diete, wrecz niezdrowa.

Cytat:
Śmieszne jest to, że jedzący mięso człowiek, który zachoruje nie wywołuje dziwnych komentarzy.
Jak to nie? Jak ktos sie nabawi np. miazdzycy, to nikt nie wytknie bledow w diecie?

Cytat:
Wegetarianin, który nabawił się kaszlu, bólu brzucha albo głowy (już o anemii i podobnych nie wspominając!) ma to wszystko od niejedzenia mięsa. Podkreślam: nie wkurza mnie to nawet, jedynie śmieszy
Wiesz, wegetarianie, lacto-ovo przykladowo, to jeszcze pol biedy; ale np. weganie, jak Twoj chlopak? Witaminy B12 w diecie - brak Bialka - malo, jesli chce zeby bylo wiecej, to musi jesc duzo roslin straczkowych, a ich bedzie go mial malo... a te duzo roslin straczkowych zawiera min. substancje uposledzajace wchlanianie zelaza... a latwiej wchlanialnego zelaza hemowego on i tak w diecie nie ma, bo jest tylko w pokarmach odzwierzecych itd. itp.

Stary 2010-10-20, 18:34   #253
skikien
Przyczajenie

Wyrak, masz racje przyczepiam się, że nie wklejasz infa źródłowego, a sam nie wklejam. Nie uważam, że Berardi nie posiada wiedzy, tylko za dużo czasu spędził na solarium i wybielaniu żebów(nie ma w tym oczywiście nic złego, ale raczej nie ufam takim ludziom). 10PZ jest napisane dla osób co nie maja pojęcia o dietetyce/żywieniu.
Cytat:
2. Za każdym razem jedz pełnowartościowe, chude białko.
Co to niby jest "chude białko"? Jest "grube białko"? Tani chwyt dla mniej ogarniętych w temacie. Zjedzą chudego białka to nie przytyją.
Cytat:
6. Pozbądź się kalorycznych napojów (w tym soków owocowych)
W rzeczywistości, tym co pijesz powinny być napoje niskokaloryczne. Soki owocowe oraz napoje gazowane i alkoholowe powinny zniknąć z twojej diety. Najlepszy wybór to woda i zielona herbata.
Zielona herbata to używka. Nie poleca się używek w dietach. Można się przyczepić do kilku takich rzeczy, ale to mało istotne.
Teraz troche pożyczonego info. Rodzaj Homo i inne rodzaje z rzędu naczelnych to przede wszystkim roślinożercy wskazują na to cechy anatomiczne, fizjologiczne i biochemiczne.
Długość układu pokarmowego u drapieżników jest znacznie krótsza (3-6 razy) niż u naczelnych włącznie z człowiekiem (12-14 razy).
Zwykłe info z wiki:
Drapieżne (Carnivora)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drapie%C5%BCne
Fragment:
Do charakterystycznych cech ssaków drapieżnych należy ich uzębienie, z pokaźnymi kłami, zredukowanymi siekaczami i zębami trzonowymi wyposażonymi w guzki służące do rozcierania pokarmu. Carnivora posiadają bardzo charakterystyczną cechę uzębienia trzonowego. Mianowicie ostatni górny przedtrzonowiec i pierwszy dolny trzonowiec tworzą ostrą i tnącą strukturę, tzw. łamacze służące do odcinania kawałków mięsa. Łamacze działają jak nożyce lub sekator odcinając duże kęsy pokarmu, który następnie jest połykany bez przeżuwania.
.....
Naczelne (Primates)http://pl.wikipedia.org/wiki/Naczelne
Fragment
Naczelne: najlepiej wśród wszystkich zwierząt rozwinięty mózg, duża pojemność czaszki, duże, dobrze rozwinięte półkule kresomózgowia i powierzchnie kory mózgowej
chwytne kończyny, tylne tzw. stopochodne, przeważnie pięciopalczaste o przeciwstawnym pierwszym palcu, palce zakończone paznokciami (tylko u nielicznych pazurami), bogato unerwione opuszki palców
duża ruchliwość kości przedramienia
rozbudowane oczodoły osadzone z przodu głowy, widzenie binokularne
skrócona trzewioczaszka
dobrze rozwinięte zmysły wzroku, dotyku i słuchu, słabo rozwinięty zmysł węchu
jedna para sutków
ciało pokryte gęstym owłosieniem (z wyjątkiem człowieka)
w większości wszystkożerne z przewagą pokarmu roślinnego
żyją w stadach o strukturze hierarchicznej lub w grupach rodzinnych, niektóre gatunki są monogamiczne.

Szczegóły diety naczelnych do których należy również Homo sapiens;artykuł: ze Świata Nauki (Wydanie Specjalne 2005):
http://www.swiatnauki.pl/swiat_nauki.php?id=6&go=3

Te dane nie były chyba wspominane w tym wątku:

Witamina A i beta karoten
Naczelne posiadają geny które kodują enzymy przekształcające beta karoten w witaminę A Takie geny posiadają również psowate, ale brak tej opcji u kotów (kotowatych), wymagana suplementacja.

Witamina C
Kwas askorbinowy dla naczelnych jest witaminą (witamina C) brak genów, natomiast u ssaków drapieżnych kwas askorbinowy jest syntetyzowany, te gatunki posiadają takie geny

Tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy)
Naczelne nie wymagają suplementacji tauryną, koty (kotowane) tauryna jest niezbędna do trawienia tłuszczów, dla nich to jak witamina (wymagana suplementacja).

Nie jestesmy drapieżnikami potrzebującymi dużej ilości miesa, nie zmyślaj. Nie wyobrażam sobie żeby nasi dziadkowie codziennie ubijali kure i co drugi dzien krowe, bo nie mówimy tutaj o mleku, jajach i smalcu, a lodówek jak wiesz kiedyś nie było. W naszym regionie to głównie wędzonki, ale to tez rzadkość.
Mięso jako stały składnik diety występowało tylko u Eskimosów, ale oni, tradycyjni Eskimosi spożywali mięso w stanie surowym inaczej by nie przeżyli.
Zatem twoje wywody dotyczą przede wszystkim Eskimosów a nie całego gatunku Homo sapiens
Natomiast cywilizacje ludzkie powstały nie na mięsie tylko w oparciu o nasiona roślin.
Wszystkie cywilizacje antyczne wraz z obecną istnieją w oparciu o nasiona roślin zbożowych, motylkowych i innych. Nasiona jako organ przetrwalnikowy bardzo dobrze się przechowuje.
Najstarsze wzmianki o świadomym niejedzeniu mięsa (aspekt typowo etyczny) pochodzą z Doliny Indusu 3500 pne. (okres Drawidyjski). To jest 5500 lat temu ludzie już na to wpadli. Możliwe, że twoi przodkowie nie jedli mięsa!!!! heheh

Bolesna prawda jest taka, że Pełnowartościowe białko to białko surowe. Zapoznaj się z pojęciem Reakci Mailarda, zobaczysz co się dzieje z białkami podczas termicznej obróbki, i nie ma znaczenia czy jest to produkt pochodzenia roślnnego czy zwierzęcego.

Czy istnieje jakikolwiek składnik pochodzenia zwierzęcego który jest niezbędny w diecie ludzkiej dla utrzymania ciała w pełnym zdrowiu? (tylko prosze, nie powtarzaj się z chudym białkiem i wit b12) Czemu tak bardzo nie lubisz wegetarian?

na koniec kilka plusów wegatarianizmu do obalenia especially for you:
Cytat:
-"Wegetariańska dieta może w 97 procentach zapobiec rozwojowi choroby wieńcowej” Journal of the American Medical Association 1961r
Cytat:
-Amerykański lekarz, dr Ornish, udowodnił, że możliwa jest remisja (odwrócenie) postępującej choroby wieńcowej przez stosowanie niskotłuszczowej diety wegetariańskiej. Jedyne produkty zwierzęce dopuszczane w jego diecie to: odtłuszczone mleko, odtłuszczony jogurt i białko jaja. Kiedy zalecił on swoim pacjentom, aby zastosowali ten rodzaj diety i wprowadzili pewne zmiany w stylu życia, to u większości (82%) jego pacjentów, którzy dostosowali się do tych zaleceń, nastąpiło wyraźne cofnięcie się postępującego procesu blokowania tętnic wieńcowych.
Cytat:
-Osteoporoza jest chorobą powodowaną przez dietę opartą na produktach zwierzęcych. Widać to wyraźnie dzięki porównaniu społeczności stosujących odmienny typ diety. Chińczycy, którzy prawie w ogóle nie spożywają mleka i nabiału, zaopatrują się w wapń ze źródeł roślinnych; zjadają oni zaledwie 6% ogólnej ilości białek zwierzęcych konsumowanych przez przeciętnego Amerykanina, a mimo to niezwykle rzadko cierpią na osteoporozę. Natomiast Eskimosi zaopatrują się w wapń przez konsumowanie bogatego w wapń mięsa oraz ryb i wykazują zadziwiająco wysoki współczynnik zachorowalności na osteoporozę. Faktyczną przyczyną osteoporozy jest nadmierne spożywanie białka w diecie opartej na produktach zwierzęcych.
Cytat:
-Cukrzyca jest kolejną chorobą, w niektórych przypadkach powodowaną, a w niektórych pogarszaną przez mięsną dietę. Niskotłuszczowa, obfitująca w błonnik dieta wegetariańska może bardziej pomóc większości diabetykom niż insulina. Jak podkreśla John Robbins, ekspert w sprawach zdrowia: „Cukrzyca pojawia się rzadko lub w ogóle nie występuje u ludzi, których dieta składa się przede wszystkim z ziaren zbóż, warzyw i owoców. Jeśli jednak ci sami ludzie przestawiają się na dietę obfitującą w produkty mięsne, to zachorowalność na cukrzycę wzrasta u nich drastycznie”.

Edytowane przez skikien
Czas edycji: 2010-10-20 o 18:46
skikien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 08:26   #254
xexaa
Raczkowanie

Wyrak, akurat sama nie jestem wielką zwolenniczką weganizmu, ale człowiek jest dorosły i robi co mu się podoba. Przebywam z tym weganinem na co dzień, widzę, że ma się świetnie, suplementuje B12, więc nie widzę żadnego problemu. Nie tak dawno miał robiony komplet badań - lekarz nie miał się do czego przyczepić.

Swoją drogą nie jestem też zwolenniczką frutarianizmu, ale jeśli ktoś ma ochotę na takie żarcie, dobrze się czuje to nie będę go przekonywać, że źle się odżywia i grozi mu to, to i to, więc właściwie zastanawiam się po co te dyskusje. Niech każdy postępuje tak, jak uważa za stosowne. Wspomniany już mój weganin suplementuje B12 i zapewne woli to robić do końca życia niż wypić szklankę mleka od krowy, która całe swoje życie ma służyć człowiekowi i zapewne nikt z jedzących nabiał (w tym ja) nie chciałby się z nią zamienić nawet na minutę. ... I to jest wyłącznie jego sprawa. A jeśli ktoś zapyta go, czy dobrze się czuje, czy po wielu latach takiego odżywiania przy aktywnym trybie życia ma jakiekolwiek problemy ze zdrowiem, złe wyniki badań i tak dalej to zgodnie z prawdą powie, że wszystko jest w porządku. Amen
Stary 2010-10-21, 11:58   #255
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skikien Pokaż wiadomość
Wyrak, masz racje przyczepiam się, że nie wklejasz infa źródłowego, a sam nie wklejam.
O rzeczach oczywistych, typu rodzaje bialka, zelaza, witamina B12 i jej dzialanie itp., nie wklejam, bo to sa ogolnie dostepne podstawy.

Cytat:
Nie uważam, że Berardi nie posiada wiedzy, tylko za dużo czasu spędził na solarium i wybielaniu żebów(nie ma w tym oczywiście nic złego, ale raczej nie ufam takim ludziom).
Zapewne pomiedzy tymi zajeciami, w wolnym czasie, osiagal takie a nie inne sukcesy sportowe, wyksztalcenie i pracowal z cala gama profesjonalnych sportowcow.

Cytat:
10PZ jest napisane dla osób co nie maja pojęcia o dietetyce/żywieniu.
Pewnie dlatego Berardi pracuje regularnie z zawodowymi sportowcami

Cytat:
Co to niby jest "chude białko"? Jest "grube białko"? Tani chwyt dla mniej ogarniętych w temacie. Zjedzą chudego białka to nie przytyją.
To jest np. mieso o okreslonej zawartosci tluszczu; jedzenie jajek z usuwaniem czesci zoltek itd. itp. Banalnie proste do zrozumienia, chyba, ze ktos chce sie do tego przyczpic jak Ty

Cytat:
Zielona herbata to używka. Nie poleca się używek w dietach. Można się przyczepić do kilku takich rzeczy, ale to mało istotne.
Zielona herbata to napoj pity. Stwierdzenia, ze to "uzywka" i ze "uzywek nie poleca sie w dietach", sa nic nie znaczace - znowu, proba czepienia sie, bez podania definicji uzywki, powodu dla ktorego nie sa polecane w dietach i przede wszystkim przez kogo. Konkrety prosze

Cytat:
Teraz troche pożyczonego info. Rodzaj Homo i inne rodzaje z rzędu naczelnych to przede wszystkim roślinożercy wskazują na to cechy anatomiczne, fizjologiczne i biochemiczne.
Długość układu pokarmowego u drapieżników jest znacznie krótsza (3-6 razy) niż u naczelnych włącznie z człowiekiem (12-14 razy).
Teraz to juz sie wkopales gleboko

Kto Ci takich bzdetow naopowiadal? Jakies propagandowe wege stronki?
Uklad pokarmowy u czlowieka ma dlugosc ok. 8-9metrow, wiec jest rowny ~5dlugosciom ciala, a nie 12-14.
Pies, ktory je glownie pokarmy odzwierzece, ma dluzszy uklad pokarmowy niz czlowiek
Dla porownania, owca ma dlugosc ukladu pokramowego rowna 27 dlugosciom ciala

Tutaj porownanie: http://www.kaossiberians.com/old%20k...comparison.pdf

Policz sobie sam: przelyk 25cm + zoladek + watroba + jelito cienkie 4-5m + jelito grube 1.5-1.8m. Jakbys nie liczyl, dlugosci ktore podales, to bzdury
Tutaj masz troche materialow o ludzkim ukladzie pokarmowym:
http://anatomiac.w.interia.pl/ukl_pok.html
http://www.zdrowie.med.pl/uk_trawien...izjo/a_ut.html
http://www.sekretyzdrowia.eu/choroby...we-wiadomosci/

Cytat:
Zwykłe info z wiki:
Drapieżne (Carnivora)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drapie%C5%BCne
Fragment:
Do charakterystycznych cech ssaków drapieżnych należy ich uzębienie, z pokaźnymi kłami, zredukowanymi siekaczami i zębami trzonowymi wyposażonymi w guzki służące do rozcierania pokarmu. Carnivora posiadają bardzo charakterystyczną cechę uzębienia trzonowego. Mianowicie ostatni górny przedtrzonowiec i pierwszy dolny trzonowiec tworzą ostrą i tnącą strukturę, tzw. łamacze służące do odcinania kawałków mięsa. Łamacze działają jak nożyce lub sekator odcinając duże kęsy pokarmu, który następnie jest połykany bez przeżuwania.
.....
Naczelne (Primates)http://pl.wikipedia.org/wiki/Naczelne
Fragment
Naczelne: najlepiej wśród wszystkich zwierząt rozwinięty mózg, duża pojemność czaszki, duże, dobrze rozwinięte półkule kresomózgowia i powierzchnie kory mózgowej
chwytne kończyny, tylne tzw. stopochodne, przeważnie pięciopalczaste o przeciwstawnym pierwszym palcu, palce zakończone paznokciami (tylko u nielicznych pazurami), bogato unerwione opuszki palców
duża ruchliwość kości przedramienia
rozbudowane oczodoły osadzone z przodu głowy, widzenie binokularne
skrócona trzewioczaszka
dobrze rozwinięte zmysły wzroku, dotyku i słuchu, słabo rozwinięty zmysł węchu
jedna para sutków
ciało pokryte gęstym owłosieniem (z wyjątkiem człowieka)
w większości wszystkożerne z przewagą pokarmu roślinnego
żyją w stadach o strukturze hierarchicznej lub w grupach rodzinnych, niektóre gatunki są monogamiczne.
Abstrahujac od tego, ze wiki to nie zrodlo, to porownanie szczeki czlowieka, psa i owcy wyglada tak:

MAN DOG SHEEP TEETH

incisors both jaws both jaws lower jaw only molars ridged ridged flat canines small large absent JAW

movements vertical vertical rotary function tearing-crushing tearing-crushing grinding mastication unimportant unimportant vital function rumination never never vital function

Zrodlo: http://www.second-opinions.co.uk/car...mparison4.html

Tam tez calosc porownania, z ktorej jasno wynika, ze ludzki uklad pokarmowy znaczaco rozni sie budowa od takich ukladow u zwierzat roslinozernych

Cytat:
Szczegóły diety naczelnych do których należy również Homo sapiens;artykuł: ze Świata Nauki (Wydanie Specjalne 2005):
http://www.swiatnauki.pl/swiat_nauki.php?id=6&go=3
Nie ma tam zadnych szczegolow

Spoko, ja Cie wyrecze, dieta czlowieka od zawsze wygladala w nastepujacy sposob:
Cytat:
The Nutritional Characteristics
of a Contemporary Diet
Based Upon Paleolithic Food Groups

Purpose:
The intent of the present study was to examine the
nutritional characteristics of a contemporary diet based
upon Paleolithic food groups and to determine how these
characteristics may impact the risk of chronic disease.
Methods:
Nutritional software was employed to ascertain the
macro and trace nutrient characteristics of a diet composed
of commonly available modern foods, but devoid of
processed foods, dairy products and cereal grains. The relative
contribution of plant and animal foods to the experimental
diet was based upon average values previously
determined in 229 hunter gatherer societies.

Results:
The analysis revealed that except for vitamin D, which
would have been supplied by endogenous synthesis in
hunter gatherers, it is entirely possible to consume a nutritionally
balanced diet from contemporary foods that mimic
the food groups and types available during the Paleolithic.
Despite the elimination of two major food groups, the trace
nutrient density of the experimental diet remained exceptionally
high. The macronutrient content of the experimental
diet (38 % protein, 39 % fat, 23 % carbohydrate by energy)
varied considerably from current western values.

Conclusions:
Contemporary diets based upon Paleolithic food
groups maintained both trace and macronutrient qualities
known to reduce the risk of a variety of chronic diseases in
western populations
.
http://www.ana-jana.org/Journal/journals/ACF5FB7.pdf
The Journal of the American Nutraceutical Association, Vol.5,No.3, Summer 2002
Od strony 15.

Przy okazji, artykul odnosi sie do bzdur, ze mozna sobie wybierac co sie chce i ignorowac nasza biologie przy tym:

Cytat:
INTRODUCTION:
There is a growing awareness among evolutionary biologists
that humans like all species are genetically adapted to
the environment of their ancestors–that is, to the environment
that their ancestors survived in and the environment
that consequently conditioned their genetic makeup.1-3 At
the same time, there is growing awareness that the profound
changes in the environment (e.g. in diet and other
lifestyle conditions) that began with the introduction of
agriculture and animal husbandry 10,000 years ago
occurred too recently on an evolutionary timescale for the
human genome to adjust.1-3 As a result of the mismatch
between the contemporary human diet and our genetically
determined physiology, many of the so-called diseases of
civilization have emerged.4-8
Cytat:
Nie jestesmy drapieżnikami potrzebującymi dużej ilości miesa, nie zmyślaj.
Jestesmy wszystkozernymi potrzebujacymi zarowno duze ilosci miesa, jak i pokarmow roslinnych Polemizujesz z teza, ktorej nikt nie postawil - ze czlowiek jest wylacznie miesozerny

Cytat:
Nie wyobrażam sobie (...)
Mnie zupelnie nie interesuja Twoje wyobraznia, tylko fakty - takie jak to, ze uklad pokarmowy czlowieka ma 5 dlugosci ciala, a nie 10, czy takie jak to, ze ludzie jedli od zawsze duzo miesa i jest ku temu mocne biologiczne przystosowanie.

Cytat:
Mięso jako stały składnik diety występowało tylko u Eskimosów, ale oni, tradycyjni Eskimosi spożywali mięso w stanie surowym inaczej by nie przeżyli.
Bzdura, artykul powyzej zbadal 229 roznych grup.

Oprocz Innuitow, do dzis Masaje jedza diete oparta glownie na miesie, podobnie ludnosc Skandynawii czy Japonii do dzis je duza ilosc miesa ryb i efekty sa bardzo pozytywne jesli chodzi o ich zdrowie.

Cytat:
Zatem twoje wywody dotyczą przede wszystkim Eskimosów a nie całego gatunku Homo sapiens
Bzdura - moje wywody sa potrwierdzone przez badania naukowe i dotycza calego gatunku homo sapiens.

Przy okazji - nie kompromituj sie wklejaniem tresci z wikipedii, to nie jest zrodlo - jakosc roznych artykulow tam sie bardzo rozni, wiec nie mozna tej stronie ufac.

Stary 2010-10-21, 11:58   #256
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Natomiast cywilizacje ludzkie powstały nie na mięsie tylko w oparciu o nasiona roślin.
Bzdura, caly paleolit, przecietnie:
Cytat:
The primary consideration in the formulation of a “modern
Paleolithic diet” is the relative contribution of each food
group to total energy intake. Compiled ethnographic studies
of 229 hunter-gatherer societies,11 as well as 13 quantitative
studies of hunter-gatherers12 have demonstrated that animal
foods contributed slightly more than half (55-65%) of the
daily energy, whereas plant foods would have made up the
remainder (35-45%) of the average daily caloric intake. Of
the energy obtained from animal foods, historically-studied
hunter-gatherers typically derived half of their energy from
aquatic animals and the other half from terrestrial animals.11
Animal food intake would have also been constrained by the
physiologic protein ceiling, which has been shown to occur
between 30 to 41% of total energy.11
http://www.ana-jana.org/Journal/journals/ACF5FB7.pdf

Cytat:
Wszystkie cywilizacje antyczne wraz z obecną istnieją w oparciu o nasiona roślin zbożowych, motylkowych i innych. Nasiona jako organ przetrwalnikowy bardzo dobrze się przechowuje.
Efekt - choroby cywilizacyjne

Cytat:
Najstarsze wzmianki o świadomym niejedzeniu mięsa (aspekt typowo etyczny) pochodzą z Doliny Indusu 3500 pne. (okres Drawidyjski). To jest 5500 lat temu ludzie już na to wpadli. Możliwe, że twoi przodkowie nie jedli mięsa!!!! heheh
Zamiast sie smiac, moze przyjmiesz do wiadomosci fakt, ze nasi przodkowie jedli glownie mieso, do tego stopnia, ze historia notuje sprowadzenie przez Bone do Polski licznych gatunkow warzyw.

Cytat:
Bolesna prawda jest taka, że Pełnowartościowe białko to białko surowe. Zapoznaj się z pojęciem Reakci Mailarda, zobaczysz co się dzieje z białkami podczas termicznej obróbki, i nie ma znaczenia czy jest to produkt pochodzenia roślnnego czy zwierzęcego.
Skadze znowu, poza bardzo dlugotrwala obrobka w bardzo wysokiej temperaturze, utrata wartosci jest bardzo niewielka.

Natomiast, oczywiscie, zapominasz, ze bialko roslinne jest gorzej przyswajalne i ma wartosc biologiczna w okolicach ~50%, wiec czlowiek przyswaja tylko polowe tego bialka, ktorego jest juz i tak w wiekszosci roslin niewiele i ktore to nie ma wszystkich aminokwasow egzogennych.

Cytat:
Czy istnieje jakikolwiek składnik pochodzenia zwierzęcego który jest niezbędny w diecie ludzkiej dla utrzymania ciała w pełnym zdrowiu? (tylko prosze, nie powtarzaj się z chudym białkiem i wit b12) Czemu tak bardzo nie lubisz wegetarian?
Witamina B12. Bede powtarzal, az to przyjmiesz do wiadomosci. Bo to jest fakt. Podobnie EPA i DHA. Podobnie - w diecie wege jest latwe, zeby bialka bylo za malo, nie mowiac o jego gorszej biologicznie wartosci.

Nie mam nic do zadnych wegetarian, czy kogokolwiek innego, po prostu opieram sie na faktach.

Cytat:
na koniec kilka plusów wegatarianizmu do obalenia especially for you:
To nie sa zadne plusy wegetarianizmu:
- odpowiednia dieta i ruch zapobiegaja takim schorzeniom jak choroba wiencowa
- osteoporoza nie powstaje przez jedzenie miesa, tylko zle zbilansowana diete - zbyt duze jej zakwaszenie i brak wapnia; jedzac regularnie mieso, jak rowniez pokarmy o odczynie zasadowym (warzywa, owoce) i zawierajce wapn, zapobiega sie jej powstawaniu
- tak samo z blonnikiem - wystarczy jesc odpowiednia ilosc produktow roslinnych, a nie nie jesc zwierzecych

Pomylily Ci sie chlopie zalety wegetarianizmu z zaletami jedzenia warzyw i owocow [IMG]file:///C:/Users/Jan/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG]
No i trzeba jeszcze wspomniec o tym, ze podawanie tekstow bez zrodel sprawia, ze sa nic nie warte. Wstydzic sie przyznac, ze sa z jakiejs propagandowej stronki wege, a nie zadnych powaznych zrodel [IMG]file:///C:/Users/Jan/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif[/IMG]?

PS. Rozumiem, ze teksty o zebach i karnacji Berardiego + wrzucenie go sobie do awataru, to efekt zazdrosci o jego wyglad [IMG]file:///C:/Users/Jan/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif[/IMG]?

Cytat:
Wyrak, akurat sama nie jestem wielką zwolenniczką weganizmu, ale człowiek jest dorosły i robi co mu się podoba. Przebywam z tym weganinem na co dzień, widzę, że ma się świetnie, suplementuje B12, więc nie widzę żadnego problemu. Nie tak dawno miał robiony komplet badań - lekarz nie miał się do czego przyczepić.
Wiesz, to tak brzmialo, jakbys to zalecala.

Cytat:
Swoją drogą nie jestem też zwolenniczką frutarianizmu, ale jeśli ktoś ma ochotę na takie żarcie, dobrze się czuje to nie będę go przekonywać, że źle się odżywia i grozi mu to, to i to, więc właściwie zastanawiam się po co te dyskusje. Niech każdy postępuje tak, jak uważa za stosowne. Wspomniany już mój weganin suplementuje B12 i zapewne woli to robić do końca życia niż wypić szklankę mleka od krowy, która całe swoje życie ma służyć człowiekowi i zapewne nikt z jedzących nabiał (w tym ja) nie chciałby się z nią zamienić nawet na minutę. ... I to jest wyłącznie jego sprawa. A jeśli ktoś zapyta go, czy dobrze się czuje, czy po wielu latach takiego odżywiania przy aktywnym trybie życia ma jakiekolwiek problemy ze zdrowiem, złe wyniki badań i tak dalej to zgodnie z prawdą powie, że wszystko jest w porządku. Amen [IMG]file:///C:/Users/Jan/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.gif[/IMG]
Spoko, ale to jest temat o dietetyce i poruszamy zagadnienia dietetyczne.
Co do sluzacych krow - gdyby nie sluzyly, w ogole by ich nie bylo, ten gatunek istnieje tylko przez czlowieka i dla czlowieka. Tak jak psy, koty, owce, kozy, kury, swinie.

Stary 2010-10-21, 12:11   #257
xexaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Co do sluzacych krow - gdyby nie sluzyly, w ogole by ich nie bylo, ten gatunek istnieje tylko przez czlowieka i dla czlowieka. Tak jak psy, koty, owce, kozy, kury, swinie.

I tu jest zasadnicza różnica w naszym myśleniu i stąd właśnie ta dyskusja. Te zwierzęta istnieją przez człowieka, zgodzę się. Nigdy jednak, że powiem, że istnieją dla człowieka. No, ale tego nigdy nie zrozumiesz, bo widzisz czubek własnego nosa. I tu już, według mnie, nie ma o czym dyskutować.

Edytowane przez xexaa
Czas edycji: 2010-10-21 o 12:13
Stary 2010-10-21, 12:28   #258
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
I tu jest zasadnicza różnica w naszym myśleniu i stąd właśnie ta dyskusja. Te zwierzęta istnieją przez człowieka, zgodzę się. Nigdy jednak, że powiem, że istnieją dla człowieka. No, ale tego nigdy nie zrozumiesz, bo widzisz czubek własnego nosa. I tu już, według mnie, nie ma o czym dyskutować.
Wrecz przeciwnie, ja zupelnie beznamietnie stwierdzam proste fakty - gdyby nie ich uzytecznosc, to by ludzie nigdy nie doprowadzili do powstania tych gatunkow. Wniosek - istnieja tylko przez swoja uzytecznosc dla czlowieka. Po co i jak by mialy istniec np. kury, gdyby nie czlowiek?

Stary 2010-10-21, 12:37   #259
xexaa
Raczkowanie

I z mojego punktu widzenia lepiej byłoby, gdyby nie istniały.
Ludzie zapominają, że to nie są przedmioty użyteczne, tylko żywe istoty.
Stary 2010-10-22, 14:51   #260
dragi
Raczkowanie

Jeśli chcielibyście zobaczyć obiektywne wiadomości na temat weganizmu, oto link:

i coś na temat weganizmu u dzieci, na podstawie badań przeprowadzanych w Polsce w Centrum Zdrowia Dziecka:

dragi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-22, 15:02   #261
kiciakasia
Zakorzenienie

wyrak, epa i dha to slaby argument----->patrz olej lniany (tez szeroko uznawany nawet w kulturystyce)
Stary 2010-10-22, 15:21   #262
tomoyo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
W ktorej roslinie znajduje sie komplet aminokwasow egzogennych? W zadnej (czy tez prawie zadnej).

Wystarczy spojrzc na Precision Nutrition:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694

Nie tylko nie nalezy rezygnowac z białka odzwierzecego, nalezy je jest na kazdy posilek.
Może nie ma jednej rośliny w której są wszystkie, ale bilansując dietę można dostarczyć wszystkich z źródeł roślinnych.
Poczytaj choćby na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Wegetar...ria.C5.84skiej

Także Amerykańskie stowarzyszenie dietetyków wypowiedziało się w sprawie wege i białek (nie wiem czy link już nie był użyty, jeżeli tak to sorry),
możesz sprawdzić orginał jak nie wierzysz empatii.http://empatia.pl/str.php?dz=91&id=724
tomoyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-23, 12:03   #263
aanemone
Raczkowanie

GG do aanemone

przepraszam, że tu tak perfidnie wejdę, ale chciałam odpisać autorce w temacie (:
Szanowni dyskutujący, nie zwracajcie na mnie uwagi (:

Ja na wegetarianizm przeszłam etapami pewnymi, początkowo jadłam tylko mięso drobiowe, a potem stopniowo i to wykluczyłam. I nie było żadnego szoku dla mojego organizmu (przynajmniej nic takiego nie zauważyłam). Z mięsa zaczęłam rezygnować ok 5 lat temu, a od 2 lat już nie jem zupełnie. Hm hm w sumie za siebie mogę powiedzieć, że nie tyję, moja waga jest stabilna od jakiś 3 lat, a nawet jest poprawa, bo tak z 5-4 lata temu ocierałam się o granice już nadwagi, a teraz jest norma (: Podejrzewam, że to może mieć związek z wykluczeniem mięsnych tłustości, ale wegetarianizm zmusił mnie też do większego zainteresowania zdrową kuchnią, jakimiś ciekawszymi produktami (np ciemne pieczywo z muesli jest o wiele zabawniejsze niż zwykła bułka, kotleciki z kalafiora albo marchewki są niesamowite). Co do cery to niestety trudno mi stwierdzić, bo ją sobie rozwalam słodyczami ehhh. Nie kontroluję jednak uważnie tej całej witaminowej kwestii, więc się wspomagam suplementami diety (:
Z dodatkowych grzeszków, to teraz biega za mną nadużywanie sera, zwłaszcza kiedy obecnie studiuję w czechach i co parę kroków uśmiechają się do mnie hamburgery ze smażonym serem zamiast kotleta ^_____^ AGGHHH

Przepraszam za wtrącenie (:

aanemone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-25, 09:10   #264
Lolka_L
Zakorzenienie

dziewczyny, dziewczyny
Nie zauważyłyście, że tak gdzie wyrak, tam kłótnia? dajcie spokój i nie zważajcie na jego zaczepki, bo jemu nie tyle o dyskusje chodzi, jak o kłótnie, a każdy temat jest do tego dobry

Wracając do tematu. Nie wiem czy jestem wege, bo jem ryby.
Mięsa zwierząt nie jem ponad 5 lat. Morfologia bardzo dobra.
Dieta wege naprawdę mozę być bardzo zróżnicowana i smaczna. Uwielbiam najróżniejsze pasty, z dyni, słonecznika, oliwek. Pycha

Na początku jak przestalam jeść mięso zauważyłam, ze mam starszną ochotę na ..... olej. Doszło do tego, że olej winogronowy piłam łyżkami.A jaki smaczny mi się wydawał. Problem zniknął jak wzbogaciłam swją diete właśnie o oleistą dynie słonecznik , oliwki i różne wege smalczyki.

Skór i futer nie noszę
Lolka_L jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-25, 10:07   #265
miss venflon
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lolka_L Pokaż wiadomość
Wracając do tematu. Nie wiem czy jestem wege, bo jem ryby.
Mięsa zwierząt nie jem ponad 5 lat.
a ryba to co kwiatek-na drzewie rośnie?
jesz mięso ryb i tyle
Stary 2010-10-25, 10:25   #266
Lolka_L
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miss venflon Pokaż wiadomość
jesz mięso ryb i tyle
Ok, uściślę , nie jem ssaków i ptaków. Usatysfakcjonowana?
Dlatego nie pisze, że jestem wege
Lolka_L jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-25, 14:17   #267
ksiezniczkanajgorsza
Raczkowanie

Witam koleżanki wegetarianki jestem wege od ponad 8 lat. Wyniki w normie. Mój narzeczony tyle samo lat wege i wyniki w normie. Da się!
ksiezniczkanajgorsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-29, 22:46   #268
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dragi Pokaż wiadomość
Jeśli chcielibyście zobaczyć obiektywne wiadomości na temat weganizmu, oto link:

i coś na temat weganizmu u dzieci, na podstawie badań przeprowadzanych w Polsce w Centrum Zdrowia Dziecka:

Ze Ci to "obiektywne" przeszlo przez klawiature

Cytat:
wyrak, epa i dha to slaby argument----->patrz olej lniany (tez szeroko uznawany nawet w kulturystyce)
Ja sie stykalem z informacjami, ze w wyzszych roslinach EPA, DHA nie ma, albo sa sladowe ilosci

Cytat:
Napisane przez tomoyo Pokaż wiadomość
Może nie ma jednej rośliny w której są wszystkie, ale bilansując dietę można dostarczyć wszystkich z źródeł roślinnych.
Ludzie kochani, stoi jak wol: bialko pelnowartosciowe, to bialko pelnowartosciowe.

A co do zrodel roslinnych, to jest go we wszystkich (poza roslinami straczkowymi) za malo i jest duzo slabiej przyswajalne - o czym wszyscy nabieraja dziwnie wody w usta

Cytat:
Moze lepiej Ty znajdz jakies powazne zrodlo ?

Cytat:
Także Amerykańskie stowarzyszenie dietetyków wypowiedziało się w sprawie wege i białek (nie wiem czy link już nie był użyty, jeżeli tak to sorry),
możesz sprawdzić orginał jak nie wierzysz empatii.http://empatia.pl/str.php?dz=91&id=724
Widzialem, dosyc dawno temu. Zreszta, nawet sie w temacie niedawno przewinelo Zerknij ze strone wczesniej

Cytat:
Napisane przez aanemone Pokaż wiadomość
przepraszam, że tu tak perfidnie wejdę, ale chciałam odpisać autorce w temacie (:
Szanowni dyskutujący, nie zwracajcie na mnie uwagi (:

Ja na wegetarianizm przeszłam etapami pewnymi, początkowo jadłam tylko mięso drobiowe, a potem stopniowo i to wykluczyłam. I nie było żadnego szoku dla mojego organizmu (przynajmniej nic takiego nie zauważyłam). Z mięsa zaczęłam rezygnować ok 5 lat temu, a od 2 lat już nie jem zupełnie. Hm hm w sumie za siebie mogę powiedzieć, że nie tyję, moja waga jest stabilna od jakiś 3 lat, a nawet jest poprawa, bo tak z 5-4 lata temu ocierałam się o granice już nadwagi, a teraz jest norma (: Podejrzewam, że to może mieć związek z wykluczeniem mięsnych tłustości, ale wegetarianizm zmusił mnie też do większego zainteresowania zdrową kuchnią, jakimiś ciekawszymi produktami (np ciemne pieczywo z muesli jest o wiele zabawniejsze niż zwykła bułka, kotleciki z kalafiora albo marchewki są niesamowite). Co do cery to niestety trudno mi stwierdzić, bo ją sobie rozwalam słodyczami ehhh. Nie kontroluję jednak uważnie tej całej witaminowej kwestii, więc się wspomagam suplementami diety (:
Z dodatkowych grzeszków, to teraz biega za mną nadużywanie sera, zwłaszcza kiedy obecnie studiuję w czechach i co parę kroków uśmiechają się do mnie hamburgery ze smażonym serem zamiast kotleta ^_____^ AGGHHH

Przepraszam za wtrącenie (:

Takie rzeczy wypisujesz, ze to az smieszne, wiesz?
Po pierwsze, teorie, ze od odrobiny (10%-20% przykladowo, zaleznie od miesa) tluszczu sie tyje i Ty dzieki temu nie tyjesz - Od zdrowych tluszczach w pewnych rodzajach miesa juz nie wspomne.
Po drugie, Twoje przyznanie sie do spozywania duzej ilosci sera, czyli z grubsza soli i tluszczy nasyconych, ktore Ci tak w miesie przeszkadzaly Nie no, ale sie ciesz, ze je "wyeliminowalas".

Cytat:
jem ryby.
Mięsa zwierząt nie jem ponad 5 lat.

Cytat:
Napisane przez miss venflon Pokaż wiadomość
jesz mięso ryb i tyle
Cytat:
Ok, uściślę , nie jem ssaków i ptaków. Usatysfakcjonowana?
Dlatego nie pisze, że jestem wege
A co Ty, laske komus robisz, ze przyjecie przez Ciebie do wiadomosci, ze ryba to zwierze ma byc powodem do jej satysfakcji

Z Miss Venflon sie zupelnie w sprawach dietetycznych nie zgadzam, ale przynajmniej ona nie wypisuje takich "ciekawostek" i nie ucieka sie do zenujacych podjazdow w moja strone

Stary 2010-10-30, 00:51   #269
ksiezniczkanajgorsza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amens Pokaż wiadomość

Co do diety- NIE MA LEPSZEJ DIETY NIŻ DIETA WEGAŃSKA!
O, i tyle w tym temacie.
-skąd czerpiesz wit. B12?
-skąd czerpiesz wit. D?
-skąd czerpiesz wapń w odpowiedniej ilości?
ksiezniczkanajgorsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-30, 01:00   #270
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ksiezniczkanajgorsza Pokaż wiadomość
-skąd czerpiesz wit. B12?
-skąd czerpiesz wit. D?
-skąd czerpiesz wapń w odpowiedniej ilości?
Znikad, ale bezsensownie haselka mozna powznosic

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości