Mity i Sterotypy Fitnessowe - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-16, 08:32   #211
AzjatSmok
Raczkowanie

Dot.: Mity i Sterotypy Fitnessowe

Witam to znowu ja wpadłam podenerwować :p. Wczoraj miałam załamkę ale się otrząsnęłam i poleciałam na kolejne zajęcia. Coś robię źle ale kurde nie wiem co... Moż e tojeszcze po tym piciu? :/ Otóż schudłam 2,6 kg po czym przytyłam 3,2kg. Biorę tabletki okres za 2 tyg więc to nie ma żadnego wpływu. Teraz ważę więcej niż miesiąc tem znim zaczęłam ćwiczyć???? Nie rozumiem tego. Koleżanak która już kilka lat chodzi na fitness uspokaja mnie, że ona jak zaczęła po przerwie intensywnie trenować dostała +5kg!!!! Ja ładnie chudłam jak nic nei jadłam po zajęciach. Od 2 tygodni jem przed dobry obiad i po też białka i warzywka, jem te ryby śmierdzące choć ich nie cierpię. Stwierdziłam, ze się nie poddam chyba poszukam jakiejś diety redukcyjnej i będe sie jej sztywno trzymać no i dalej zapierdzielać na siłownię i zajęcia no bo co mam zrobić jak przestane ćwiczyć to przecież nie schudnę. Nie moge tylko znieść tego, żę moja mama wystarczy że nie je codziennie batonika tylko co 3 dni trochę mniej je i kurcze miesiąc czasu i sruu 4-5 kg nic nie robiąc siedząc przed kompem i grając w gierki. A ja, ja ćwiczę robię te posiłki na nic nie mam czasu ciągle w biegu i co ki tyję?? Niech mi to ktoś wytłumaczy... Liczyłam kalorie jem o 600 mniej niż potrzebuję już po wliczeniu ćwiczeń. A mierzyłam się jeszcze tydzien temu miałam niby - 2 cm w biodrech a wczoraj juz minus 1 tylko czyli centymetr wrócił ?!
Stary 2010-09-26, 23:36   #212
mikaaa89
Przyczajenie

Ja mam jeszcze pytania, jeżeli są na nie odpowiedzi wcześniej przepraszam, ale mam problem z odnalezieniem odpowiedzi zadawalającej. Żeby zrzucić tłuszcz z brzucha, potrzebny jest deficyt kaloryczny - ok, jem mniej + bardziej zdrowo i wykonuję ćwiczenia aerobowe, 3 razy w tygodniu dorzucam ćwiczenia na brzuch. Ale, jeśli tego tłuszczu się pozbędę, a marzy mi się cudowny kaloryferek - będę musiała zacząć znowu jeść więcej, aby urosły mi mięśnie? Czy to nie błędne koło? Czy w takim razie łączenie ćwiczeń aerobowych z siłowymi przy rozpoczęciu pracy nad ciałem nie jest bez sensu, skoro te drugie nie powodują spalania tłuszczu? No i jak często powinno się wykonywać ćwiczenia aerobowe - 3razy w tygodniu starczy czy powinnam częściej?

Edytowane przez mikaaa89
Czas edycji: 2010-09-27 o 00:24
mikaaa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 08:01   #213
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

Cytat:
Napisane przez mikaaa89 Pokaż wiadomość
Ja mam jeszcze pytania, jeżeli są na nie odpowiedzi wcześniej przepraszam, ale mam problem z odnalezieniem odpowiedzi zadawalającej. Żeby zrzucić tłuszcz z brzucha, potrzebny jest deficyt kaloryczny - ok, jem mniej + bardziej zdrowo i wykonuję ćwiczenia aerobowe, 3 razy w tygodniu dorzucam ćwiczenia na brzuch.

--> noo to to jest ok

Ale, jeśli tego tłuszczu się pozbędę, a marzy mi się cudowny kaloryferek - będę musiała zacząć znowu jeść więcej, aby urosły mi mięśnie?

--> tak

Czy to nie błędne koło? Czy w takim razie łączenie ćwiczeń aerobowych z siłowymi przy rozpoczęciu pracy nad ciałem nie jest bez sensu, skoro te drugie nie powodują spalania tłuszczu? No i jak często powinno się wykonywać ćwiczenia aerobowe - 3razy w tygodniu starczy czy powinnam częściej?

--> nie
1. Zbijasz tluszcz jesli
- masz ujemny bilnas kaloryczny
- cwiczysz
( najlepsze dla pozbywania sie tluszczu sa cwiczenia silowe + interwały, choc ja jade samymi silowymi bo mam niechec do aerobow i nie narzekam)

2. budujesz miesnie jesli
- masz dodatni bilans kaloryczny
- cwiczysz ( i tu silowo jedziesz, choc mozna wlaczyc lekkie aeroby by sie tluszczem nie zalac)

- jak widzisz nie jest bez sensu gdyz na dluzsza mete silowe pozwalaja spalic wiecej tluszczu niz aeroby. silowe powoduja ze EPOC ( spalanie potreningowe) jest ok 24 godz po trenigu gdy podczas aerobow tracisz tluszcz tylko i wylacznie cwiczac - nie ma tu dzialania spalania potreningowego.

juz prosciej nie umiem

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ----------

Cytat:
Napisane przez AzjatSmok Pokaż wiadomość
Nie moge tylko znieść tego, żę moja mama wystarczy że nie je codziennie batonika tylko co 3 dni trochę mniej je i kurcze miesiąc czasu i sruu 4-5 kg nic nie robiąc siedząc przed kompem i grając w gierki. A ja, ja ćwiczę robię te posiłki na nic nie mam czasu ciągle w biegu i co ki tyję??
to są niesprawiedliwosci tego swiata

wez sie w garsc i cwicz a efekty zobaczysz. niestety tu nie ma zlotego srodka, ze za miesiac czy za dwa zrzucisz tyle ile chcesz. przestaw myslenie na zdrowe zywienie, nie patrz non stop na wage, skup sie na cwiczeniach i glowa do góry.
bedzie dobrze.
Stary 2010-09-27, 11:26   #214
mikaaa89
Przyczajenie

Mini82 dziękuję przeserdecznie
mikaaa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 21:38   #215
Elola
Raczkowanie

A co powiecie na to: jesli się nie spocisz ćwiczenia są nieefektywne. Czy to prawda? Mnie się wydaje, że to bzdura.
Elola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 22:01   #216
mysiak
Wtajemniczenie

A ja mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli trening składa się powiedzmy z 7 ćwiczeń na różne grupy mięśni i mam wykonać po 3 serie każdego ćwiczenia (po X powtórzeń), to robię następne ćwiczenie dopiero po 3 seriach poprzedniego, prawda? Nie każde po 1 serii, potem kolejkę od początku i tak 3 razy?

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 22:17   #217
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez Elola Pokaż wiadomość
A co powiecie na to: jesli się nie spocisz ćwiczenia są nieefektywne. Czy to prawda? Mnie się wydaje, że to bzdura.
Częściowa prawda.
Niektórzy pocą się przy niewielkim wysiłu i u nich pot nie koniecznie świadczy o tym, że trening był efektywny.
Inni z kolei nie pocą się prawie wcale nawet mimo bardzo ciężkiego treningu.
Większość ludzi jest gdzieś po środku i u nich zwykle w jakiś sposób się to sprawdza.

Cytat:
Napisane przez mysiak Pokaż wiadomość
A ja mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli trening składa się powiedzmy z 7 ćwiczeń na różne grupy mięśni i mam wykonać po 3 serie każdego ćwiczenia (po X powtórzeń), to robię następne ćwiczenie dopiero po 3 seriach poprzedniego, prawda? Nie każde po 1 serii, potem kolejkę od początku i tak 3 razy?
Zależy jaki trening. Zwykle robi się tak jak piszesz ale np. trening obwodowy polega właśnie na robieniu po jednej serii każdego ćwiczenia i po zrobieniu wszystkich mamy jeden obwód i dpoiero takie obwody powtarzamy odpowiednią ilość razy.
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 22:58   #218
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
Częściowa prawda.
Zależy jaki trening. Zwykle robi się tak jak piszesz ale np. trening obwodowy polega właśnie na robieniu po jednej serii każdego ćwiczenia i po zrobieniu wszystkich mamy jeden obwód i dpoiero takie obwody powtarzamy odpowiednią ilość razy.
Dziękuję.

Widzę, że nadal mam braki jeśli chodzi o podstawową wiedzę w tej dziedzinie Czytałam podwieszone tematy, ale czytałam też różne inne publikacje. I czuję że mi się miesza Nadal mam problem z rozróżnieniem rodzajów ćwiczeń, bo np. w Shape'ie nie stosują określenia "aeroby", tam jest cardio i fat burning (+ ćwiczenia na piękne X/Y/Z). Jeśli dobrze rozumiem to oba odnoszą się właśnie do aerobów tylko przy różnym tętnie i stopniu wysiłku (ale ręki bym sobie za to uciąć nie dała). Ale gdzie zakwalifikować ćwiczenia w stylu 8min dla pośladków, albo ćwiczenia na boski brzuch - to jeszcze siłowe, tylko z "obciążeniem własnym", czy jeszcze coś innego?

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
Stary 2010-10-18, 23:15   #219
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Dziękuję.

Widzę, że nadal mam braki jeśli chodzi o podstawową wiedzę w tej dziedzinie Czytałam podwieszone tematy, ale czytałam też różne inne publikacje. I czuję że mi się miesza Nadal mam problem z rozróżnieniem rodzajów ćwiczeń, bo np. w Shape'ie nie stosują określenia "aeroby", tam jest cardio i fat burning (+ ćwiczenia na piękne X/Y/Z). Jeśli dobrze rozumiem to oba odnoszą się właśnie do aerobów tylko przy różnym tętnie i stopniu wysiłku (ale ręki bym sobie za to uciąć nie dała). Ale gdzie zakwalifikować ćwiczenia w stylu 8min dla pośladków, albo ćwiczenia na boski brzuch - to jeszcze siłowe, tylko z "obciążeniem własnym", czy jeszcze coś innego?
Ujęłabym to tak, że Cardio to ćwiczenia poprawiające kondycję, wydolność. Do nich zaliczają się aeroby (jednostajne, w określonym przedziale tętna) ale też interwały w których przeplata się intensywność niską i wysoką a tętno momentami przekracza te aerobowe.

8 min. będą ćwiczeniami siłowymi dla osoby zupełnie początkującej ale po kilku tygodniach już nie, chyba że dołożymy obciążenie
dla reszty będzie to jakaś forma wysiłku interwałowego
10 PŻ
Stary 2010-10-19, 19:55   #220
Asilos Magdalena
Zadomowienie

mam pytanko. czy mięśnie brzucha można ćwiczyć codziennie?
mój plan treningowy od kilkunastu dni wygląda następująco:
dzień I: Jilllian Michaels No More Trouble Zone (obciążenie po 3kg. na rękę [wiem, wiem dramat ]) + 10-15 min. skakanki
dzień II: http://www.youtube.com/watch?v=9tDZRogSbbU +25 min. marszobiegu.
dzień III: to samo co I
dzień IV: to samo co II
itd.
z jednym dniem przerwy w tygodniu.
dość często dochodzi do tego tego 70 min. pilates, ale to w ramach relaksu i o innej porze dnia.

w NMTZ jest sporo ćwiczeń na brzuch, potem znowu kolejnego dnia robię brzuch, czy to nie za dużo? nie jest to jakiś wykańczający trening na siłowni, ale zawsze coś (a krzywdy sobie robić nie chcę, już i tak wystarczająco dużo spieprz***m).

Edytowane przez Asilos Magdalena
Czas edycji: 2010-10-19 o 20:24 Powód: dopiska
Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 20:30   #221
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Mięśnie brzucha jak każde inne powinny czasem odpoczać
10 PŻ

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-19, 20:55   #222
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Mięśnie brzucha jak każde inne powinny czasem odpoczać
czyli lepiej darować sobie ten brzuch w dni marszobiegu?

Stary 2010-10-19, 21:08   #223
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość
czyli lepiej darować sobie ten brzuch w dni marszobiegu?
Na dłuższa metę pewnie więcej zyskasz jeśli sobie darujesz.
Ewentualnie postaraj się, żeby po 2 dniach ćwiczeń nastąpił jeden odpoczynku (mówimy tu o mięniach brzucha)
10 PŻ
Stary 2010-10-19, 21:36   #224
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Na dłuższa metę pewnie więcej zyskasz jeśli sobie darujesz.
Ewentualnie postaraj się, żeby po 2 dniach ćwiczeń nastąpił jeden odpoczynku (mówimy tu o mięniach brzucha)
ok, dziękuję. biorę to sobie do serca

Stary 2010-10-20, 11:56   #225
Wenuska
Raczkowanie

Z tego co wiem po rozmowie ze swoim trenerem z Powerhouse to mięśnie brzucha bardzo szybko się regenerują, 24 godziny im wystarczy. Po to rozpisuje się takie treningi jak ABS czy A6W, aby maksymalizować wyniki.
Wenuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 12:33   #226
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez Wenuska Pokaż wiadomość
Z tego co wiem po rozmowie ze swoim trenerem z Powerhouse to mięśnie brzucha bardzo szybko się regenerują, 24 godziny im wystarczy. Po to rozpisuje się takie treningi jak ABS czy A6W, aby maksymalizować wyniki.
Nawet w treningu typu ABS jest podane, że jeśli potrzebny jest dzień przerwy, to zrobić, i że to na pewno ni ezaszkodzi, wręcz przeciwnie.

A co do A6W to jakie były założenia autora treningu o ile ktokolwiek go zna?

A mięśnie brzucha nie są zudowane inaczej niż inne
10 PŻ
Stary 2010-10-20, 13:22   #227
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wenuska Pokaż wiadomość
Bzdura

Z "LEGENDARY ABS II
Traktat o wyrabianiu miêœni brzucha"

Cytat:
Zasadniczo zestaw æwiczeñ nie zajmuje wiêcej ni¿ 6 minut, do
4 razy w tygodniu
Grupa mięśniowa
Przy intensywności niskiej
Przy intensywności średniej
Przy intensywności wysokiej

Mięsnie brzucha
2 dni
3 dni
4 dni

http://www.kulturystyka.pl/atlas/

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-24, 19:32   #228
majciaaa
Raczkowanie

witam
obczytalam sie tak bardzo na przeroznych forach ze mam w glowie istny metlik... mam nadzieje ze w dobrym watku zamieszcze pytanie, boje sie ze dostane bure

1.otoz moja sprawa ma sie tak.. obiecalam sobie ulepszyc sylwetke( edit: i mam na mysli głównie spalenie tluszczyku ) . kupilam rower magnetyczny i jezdze 5-3 razy w tygodniu po co najmniej 45 minut z predkoscia srednia 32 km /h, do tego chodze na bardzo wykanczajace mnie treningi 2 razy w tygodniu.
noi robilam sobie zdjecia co tydzien i po miesiacu wiem ze jakis spektakularnych efektow nie zobacze... ale moje cialo nie zmienilo sie nawet o milimetr!!
nie jest to przez diete bo zywie sie bardzo zdrowo ( tylko pelne weglowodany jezeli juz je jem, ie lacze ichz miesem, nie jem zadnych fastfoodow, nie pije napojow innych od wody wysokomineralizowanej i mineralnej oraz zielonej herbaty i mleka, nie pilam alkoholu chyba 3 miesiace, jem duzo warzyw i owoce, nie smaze nic jedynie gotuje i dusze na wodzie... w trakcie tego miesiaca zjadlam moze w sumie slodyczy 1/4 tabliczki czekolady)
a moje cialo nawet odrobinke nie zareagowalo... ani ciut ciut... co moge robic zle? mam dalej sie zawziazc i czekac 2albo5 miesiecy?

2. czy mozna laczyc aeroby i pilates?? w sensie ze 30 minut na rowerze i potem 30 minut pilates?

z gory dziekuje za odpowiedz jakiejs znajacej sie na rzeczy osobki

Edytowane przez majciaaa
Czas edycji: 2010-10-24 o 20:18
majciaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-24, 19:37   #229
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Jesz posiłki potreningowe?
10 PŻ
Stary 2010-10-24, 20:06   #230
majciaaa
Raczkowanie

nigdy po treningu nie gloduje. nawsze cos zjem ale jest to lekkie. lecz nie pilnuje zeby to bylo akurat bialko czy weglowodany. to bardzo zle?

i co z tymi aerobami + siłowe? kilka postow wczesniej widze cos takiego

Cytat:
( najlepsze dla pozbywania sie tluszczu sa cwiczenia silowe + interwały, choc ja jade samymi silowymi bo mam niechec do aerobow i nie narzekam)

tylko ze ja pytam nie o interwaly
Stary 2010-10-24, 20:10   #231
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Mnie to nie dziwi, bo rower to srednio dobre cwiczenia na rzezbe. Rzezbe sie robi silowymi i niestety! bardzo trzeba pilnowac posilkow okolotreningowych

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-24, 20:16   #232
majciaaa
Raczkowanie

kurcze przepraszam Was chyba zle sformulowalam to co chcialam przekazac... rzezba rzezbą ale ja chce najpierw spalic. chodzi glownie o okolice bioder i brzucha ( no ale ztego co wiem to nie da sie przeciez spalic tluszczu w jednym miejscu. nie myle sie prawda ? ).
wiec cel: wyszczuplenie. a rower do tego chyba nie jest zly? nie bola mnie kolana tak jak przy bieganiu
Stary 2010-10-24, 20:19   #233
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Nie, na spalanie najlepsze sa cwiczenia silowe, albo polaczenie silowe +aeroby no i ujemy bilans kcal. Niektorym wystarczy rower, ale pewnie jestes osoba szczupla. Tu zazwyczaj jest problem, bo twoje cialo sie nastawia na zwiekszenei wydajnosci, a nie spalanie. Ja widze jedno wyjscie: silowe.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2010-10-24, 20:32   #234
majciaaa
Raczkowanie

hmm.... czy jezeli bede robila tak ze nadal kilka razy w tyg bd jezdzila na rowerku zeby kondycyjnie sie poprawic i ogolnie dotlenic ( szczerze przyznam ze jezdze na rowerku goladajac seriale wiec to sama przyjemnosc jak sie czlowiek przyzwyczai) a do tego doloze silowe.. jak czesto?

i czy to moze byc tak ze bd robila cwiczenia z filmikow Bonnie's Pilates Workout Rutine, do tego dorzuce kilka moich ulubionych cwiczen na brzuch, cwiczenia z hantlami i pompki?

widzisz jakis blad w moim mysleniu?

Cytat:
ale pewnie jestes osoba szczupla
no tez tak mysle mam 160cm wzrostu i waze 58 kg. chyba rodzinnie odklada mi sie tluszczyk tylko na brzuchu bo pupe i nogi lubie, rece tez. a nagle brzuch jakby od innego czlowieka

Edytowane przez majciaaa
Czas edycji: 2010-10-24 o 20:35
Stary 2010-10-24, 20:46   #235
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez majciaaa Pokaż wiadomość
hmm.... czy jezeli bede robila tak ze nadal kilka razy w tyg bd jezdzila na rowerku zeby kondycyjnie sie poprawic i ogolnie dotlenic ( szczerze przyznam ze jezdze na rowerku goladajac seriale wiec to sama przyjemnosc jak sie czlowiek przyzwyczai) a do tego doloze silowe.. jak czesto?

i czy to moze byc tak ze bd robila cwiczenia z filmikow Bonnie's Pilates Workout Rutine, do tego dorzuce kilka moich ulubionych cwiczen na brzuch, cwiczenia z hantlami i pompki?

widzisz jakis blad w moim mysleniu?

no tez tak mysle mam 160cm wzrostu i waze 58 kg. chyba rodzinnie odklada mi sie tluszczyk tylko na brzuchu bo pupe i nogi lubie, rece tez. a nagle brzuch jakby od innego czlowieka
nie jestem fanka Piletesu, dla mnie to bezcelowe cwiczenia. Ale co kto lubi. Natomiast widze, ze ty chyba chcesz je wrzucic do treningu silowego - to bez sensu.

Ja uwazam, ze dla ciebie najlepiej bedzie rozpisac trening silowy w stylu Full Body Workout na 3 dni w tygodniu po 1h do tego 3x4omin rowerku i bedzie git.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2010-10-24, 21:05   #236
majciaaa
Raczkowanie

po prostu jak robilam cwiczenia z tych filmikow bylam cala mokra i padnieta...

eh no wiec FBW: zrobie po kolei znane mi cwiczenia na brzuch, nogi, posladki, rece, plecy i biust. jezeli chodzi o obciazenie to posiadam hantle 3 kg... duzo powtorzen prawda? malo jest jak chce sie "przypakowac" ?
Stary 2010-10-24, 21:16   #237
santos
Zakorzenienie

GG do santos

tu masz link:
http://www.youtube.com/watch?v=6X0Sj0jRhWw
To przyklad. Popatrz na cwiczenia tej pani. UWazam, ze sa swietne. Uloz sobie zn ich FBW 3 treningi np: 1. nogi/posladki 2. plecy 3. ramiona brzuch. Czy cos w tym stylu. Co do powtorzen masz racje

Santosowa rzezba ;-)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-24, 21:20   #238
mysiak
Wtajemniczenie

To ja mam jeszcze dwa pytania odnośnie łączenia treningów.

1. Wiem już, że w celu spalenia tłuszczu najlepsze jest połączenie ćwiczeń siłowych + interwałów, ewentualnie siłowych + aerobów. Pytanie: połączenie tego samego dnia (jeden trening po drugim), czy w ramach tygodnia?
2. Podczas treningu siłowego organizm od razu sięga po rezerwy tam gdzie ma sięgać, ale już podczas aerobów robi to dopiero po ~25minutach. Czy jeśli przed aerobami (a po rozgrzewce) zrobię mini trening siłowy albo interwałowy, to kiedy zacznę aeroby ciało będzie od razu czerpać stąd, skąd powinno, czy to tak nie działa?

Stary 2010-10-24, 21:29   #239
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez majciaaa Pokaż wiadomość
po prostu jak robilam cwiczenia z tych filmikow bylam cala mokra i padnieta...

eh no wiec FBW: zrobie po kolei znane mi cwiczenia na brzuch, nogi, posladki, rece, plecy i biust. jezeli chodzi o obciazenie to posiadam hantle 3 kg... duzo powtorzen prawda? malo jest jak chce sie "przypakowac" ?
Zależy co masz na myśli pisząc ''dużo''
Więcej niż 20 nie ma sensu
Równie dobrze możesz wziać wieksze ciężary i zrobić 8-12 powtórzeń. Szybciej skończysz trening a metabolizm podniesiesz na dłużej.
Żeby przypakować to jeszcze potrzeba kilka innych czynników niż liczba powtórzeń w serii.

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
To ja mam jeszcze dwa pytania odnośnie łączenia treningów.

1. Wiem już, że w celu spalenia tłuszczu najlepsze jest połączenie ćwiczeń siłowych + interwałów, ewentualnie siłowych + aerobów. Pytanie: połączenie tego samego dnia (jeden trening po drugim), czy w ramach tygodnia?
Raczej w osobne dni a jeśli już to po siłowym krótkie aeroby (max 20 minut)

Cytat:
2. Podczas treningu siłowego organizm od razu sięga po rezerwy tam gdzie ma sięgać, ale już podczas aerobów robi to dopiero po ~25minutach. Czy jeśli przed aerobami (a po rozgrzewce) zrobię mini trening siłowy albo interwałowy, to kiedy zacznę aeroby ciało będzie od razu czerpać stąd, skąd powinno, czy to tak nie działa?
Troszkę inaczej - w czasie aerobów organizm cały czas spala tłuszcz jednakże dopiero po ok 20 minutach tłuszcz stanowi główne źródło energii
W czasie ćwiczeń siłowych organizm prawie wcale nie spala tłuszczu ale zaczyna spalać go zaraz po treningu i trwa to jeszcze kilka do kilkudziesięciu godzin.
Jeśli najpierw zrobi się trening siłowy to glikogen zostanie w większosci spalony i jeśli nastąpią po nim aeroby to efekt będzie taki jak po tych 20-25 minutach
10 PŻ
Stary 2010-10-24, 21:45   #240
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Raczej w osobne dni a jeśli już to po siłowym krótkie aeroby (max 20 minut)
Ćwiczę w osobne, ale stwierdziłam, że się upewnię. Chyba nie przeżyłabym więcej niż 20min po siłowym - osoby zaawansowane mogłyby stwierdzić, że mój trening jest lekki, ale ja się przy nim mocno męczę. I mięśnie mi drżą
Cytat:
Troszkę inaczej - w czasie aerobów organizm cały czas spala tłuszcz jednakże dopiero po ok 20 minutach tłuszcz stanowi główne źródło energii
W czasie ćwiczeń siłowych organizm prawie wcale nie spala tłuszczu ale zaczyna spalać go zaraz po treningu i trwa to jeszcze kilka do kilkudziesięciu godzin.
Jeśli najpierw zrobi się trening siłowy to glikogen zostanie w większosci spalony i jeśli nastąpią po nim aeroby to efekt będzie taki jak po tych 20-25 minutach
Bardzo, bardzo dziękuję.

Interwały też podkręcają metabolizm, prawda? Czy interwały przed aerobami zadziałają tak jak ćwiczenia siłowe, czy lepiej zostać przy tych drugich?

Tak bym chciała sama to wszystko ogarnąć i nie pytać o kolejne rzeczy, ale wiem już ile czasu spędziłam na bzdurach (np. zaleconych przez wuefistkę brzuszkach 3x dziennie na "spalenie tłuszczu z brzucha") i ile bzdur można znaleźć, szukając informacji w sieci

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości