|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mity i Sterotypy Fitnessowe
Witam to znowu ja wpadłam podenerwować :p. Wczoraj miałam załamkę ale się otrząsnęłam i poleciałam na kolejne zajęcia. Coś robię źle ale kurde nie wiem co... Moż e tojeszcze po tym piciu? :/ Otóż schudłam 2,6 kg po czym przytyłam 3,2kg. Biorę tabletki okres za 2 tyg więc to nie ma żadnego wpływu. Teraz ważę więcej niż miesiąc tem znim zaczęłam ćwiczyć???? Nie rozumiem tego. Koleżanak która już kilka lat chodzi na fitness uspokaja mnie, że ona jak zaczęła po przerwie intensywnie trenować dostała +5kg!!!! Ja ładnie chudłam jak nic nei jadłam po zajęciach. Od 2 tygodni jem przed dobry obiad i po też białka i warzywka, jem te ryby śmierdzące choć ich nie cierpię. Stwierdziłam, ze się nie poddam chyba poszukam jakiejś diety redukcyjnej i będe sie jej sztywno trzymać no i dalej zapierdzielać na siłownię i zajęcia no bo co mam zrobić jak przestane ćwiczyć to przecież nie schudnę. Nie moge tylko znieść tego, żę moja mama wystarczy że nie je codziennie batonika tylko co 3 dni trochę mniej je i kurcze miesiąc czasu i sruu 4-5 kg nic nie robiąc siedząc przed kompem i grając w gierki. A ja, ja ćwiczę robię te posiłki na nic nie mam czasu ciągle w biegu i co ki tyję?? Niech mi to ktoś wytłumaczy... Liczyłam kalorie jem o 600 mniej niż potrzebuję już po wliczeniu ćwiczeń. A mierzyłam się jeszcze tydzien temu miałam niby - 2 cm w biodrech a wczoraj juz minus 1 tylko czyli centymetr wrócił ?!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#212 |
Przyczajenie
|
Ja mam jeszcze pytania, jeżeli są na nie odpowiedzi wcześniej przepraszam, ale mam problem z odnalezieniem odpowiedzi zadawalającej. Żeby zrzucić tłuszcz z brzucha, potrzebny jest deficyt kaloryczny - ok, jem mniej + bardziej zdrowo i wykonuję ćwiczenia aerobowe, 3 razy w tygodniu dorzucam ćwiczenia na brzuch. Ale, jeśli tego tłuszczu się pozbędę, a marzy mi się cudowny kaloryferek - będę musiała zacząć znowu jeść więcej, aby urosły mi mięśnie? Czy to nie błędne koło? Czy w takim razie łączenie ćwiczeń aerobowych z siłowymi przy rozpoczęciu pracy nad ciałem nie jest bez sensu, skoro te drugie nie powodują spalania tłuszczu? No i jak często powinno się wykonywać ćwiczenia aerobowe - 3razy w tygodniu starczy czy powinnam częściej?
Edytowane przez mikaaa89 Czas edycji: 2010-09-27 o 00:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
- masz ujemny bilnas kaloryczny - cwiczysz ( najlepsze dla pozbywania sie tluszczu sa cwiczenia silowe + interwały, choc ja jade samymi silowymi bo mam niechec do aerobow i nie narzekam) 2. budujesz miesnie jesli - masz dodatni bilans kaloryczny - cwiczysz ( i tu silowo jedziesz, choc mozna wlaczyc lekkie aeroby by sie tluszczem nie zalac) - jak widzisz nie jest bez sensu gdyz na dluzsza mete silowe pozwalaja spalic wiecej tluszczu niz aeroby. silowe powoduja ze EPOC ( spalanie potreningowe) jest ok 24 godz po trenigu gdy podczas aerobow tracisz tluszcz tylko i wylacznie cwiczac - nie ma tu dzialania spalania potreningowego. juz prosciej nie umiem ![]() ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
wez sie w garsc i cwicz a efekty zobaczysz. niestety tu nie ma zlotego srodka, ze za miesiac czy za dwa zrzucisz tyle ile chcesz. przestaw myslenie na zdrowe zywienie, nie patrz non stop na wage, skup sie na cwiczeniach i glowa do góry. bedzie dobrze.
![]() |
![]() |
#214 |
Przyczajenie
|
Mini82 dziękuję przeserdecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Raczkowanie
|
A co powiecie na to: jesli się nie spocisz ćwiczenia są nieefektywne. Czy to prawda? Mnie się wydaje, że to bzdura.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli trening składa się powiedzmy z 7 ćwiczeń na różne grupy mięśni i mam wykonać po 3 serie każdego ćwiczenia (po X powtórzeń), to robię następne ćwiczenie dopiero po 3 seriach poprzedniego, prawda? Nie każde po 1 serii, potem kolejkę od początku i tak 3 razy?
![]()
![]() |
#217 | ||
Rzabbocop
|
Cytat:
Niektórzy pocą się przy niewielkim wysiłu i u nich pot nie koniecznie świadczy o tym, że trening był efektywny. Inni z kolei nie pocą się prawie wcale nawet mimo bardzo ciężkiego treningu. Większość ludzi jest gdzieś po środku i u nich zwykle w jakiś sposób się to sprawdza. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widzę, że nadal mam braki jeśli chodzi o podstawową wiedzę w tej dziedzinie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#219 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
8 min. będą ćwiczeniami siłowymi dla osoby zupełnie początkującej ale po kilku tygodniach już nie, chyba że dołożymy obciążenie dla reszty będzie to jakaś forma wysiłku interwałowego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zadomowienie
|
mam pytanko. czy mięśnie brzucha można ćwiczyć codziennie?
mój plan treningowy od kilkunastu dni wygląda następująco: dzień I: Jilllian Michaels No More Trouble Zone (obciążenie po 3kg. na rękę [wiem, wiem dramat ![]() dzień II: http://www.youtube.com/watch?v=9tDZRogSbbU +25 min. marszobiegu. dzień III: to samo co I dzień IV: to samo co II itd. z jednym dniem przerwy w tygodniu. dość często dochodzi do tego tego 70 min. pilates, ale to w ramach relaksu i o innej porze dnia. w NMTZ jest sporo ćwiczeń na brzuch, potem znowu kolejnego dnia robię brzuch, czy to nie za dużo? nie jest to jakiś wykańczający trening na siłowni, ale zawsze coś (a krzywdy sobie robić nie chcę, już i tak wystarczająco dużo spieprz***m).
Rozmawiając ze mną wcale nie musisz być świrem... Ale miałbyś dużo łatwiej! K.V. odzyskuję serce do życia Edytowane przez Asilos Magdalena Czas edycji: 2010-10-19 o 20:24 Powód: dopiska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Rzabbocop
|
Mięśnie brzucha jak każde inne powinny czasem odpoczać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Zadomowienie
|
![]()
![]() |
#223 |
Rzabbocop
|
Na dłuższa metę pewnie więcej zyskasz jeśli sobie darujesz.
Ewentualnie postaraj się, żeby po 2 dniach ćwiczeń nastąpił jeden odpoczynku (mówimy tu o mięniach brzucha) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
Z tego co wiem po rozmowie ze swoim trenerem z Powerhouse to mięśnie brzucha bardzo szybko się regenerują, 24 godziny im wystarczy. Po to rozpisuje się takie treningi jak ABS czy A6W, aby maksymalizować wyniki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
A co do A6W to jakie były założenia autora treningu o ile ktokolwiek go zna? A mięśnie brzucha nie są zudowane inaczej niż inne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z "LEGENDARY ABS II Traktat o wyrabianiu miêni brzucha" Cytat:
Przy intensywności niskiej Przy intensywności średniej Przy intensywności wysokiej Mięsnie brzucha 2 dni 3 dni 4 dni http://www.kulturystyka.pl/atlas/
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Raczkowanie
|
witam
![]() obczytalam sie tak bardzo na przeroznych forach ze mam w glowie istny metlik... mam nadzieje ze w dobrym watku zamieszcze pytanie, boje sie ze dostane bure ![]() 1.otoz moja sprawa ma sie tak.. obiecalam sobie ulepszyc sylwetke( edit: i mam na mysli głównie spalenie tluszczyku ) . kupilam rower magnetyczny i jezdze 5-3 razy w tygodniu po co najmniej 45 minut z predkoscia srednia 32 km /h, do tego chodze na bardzo wykanczajace mnie treningi 2 razy w tygodniu. noi robilam sobie zdjecia co tydzien i po miesiacu wiem ze jakis spektakularnych efektow nie zobacze... ale moje cialo nie zmienilo sie nawet o milimetr!! nie jest to przez diete bo zywie sie bardzo zdrowo ( tylko pelne weglowodany jezeli juz je jem, ie lacze ichz miesem, nie jem zadnych fastfoodow, nie pije napojow innych od wody wysokomineralizowanej i mineralnej oraz zielonej herbaty i mleka, nie pilam alkoholu chyba 3 miesiace, jem duzo warzyw i owoce, nie smaze nic jedynie gotuje i dusze na wodzie... w trakcie tego miesiaca zjadlam moze w sumie slodyczy 1/4 tabliczki czekolady) a moje cialo nawet odrobinke nie zareagowalo... ani ciut ciut... co moge robic zle? mam dalej sie zawziazc i czekac 2albo5 miesiecy? 2. czy mozna laczyc aeroby i pilates?? w sensie ze 30 minut na rowerze i potem 30 minut pilates? z gory dziekuje za odpowiedz jakiejs znajacej sie na rzeczy osobki ![]() Edytowane przez majciaaa Czas edycji: 2010-10-24 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Rzabbocop
|
Jesz posiłki potreningowe?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 | |
Raczkowanie
|
nigdy po treningu nie gloduje. nawsze cos zjem ale jest to lekkie. lecz nie pilnuje zeby to bylo akurat bialko czy weglowodany. to bardzo zle?
![]() i co z tymi aerobami + siłowe? kilka postow wczesniej widze cos takiego Cytat:
tylko ze ja pytam nie o interwaly |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
Mnie to nie dziwi, bo rower to srednio dobre cwiczenia na rzezbe. Rzezbe sie robi silowymi i niestety! bardzo trzeba pilnowac posilkow okolotreningowych
![]() |
![]() |
#232 |
Raczkowanie
|
kurcze przepraszam Was chyba zle sformulowalam to co chcialam przekazac... rzezba rzezbą ale ja chce najpierw spalic. chodzi glownie o okolice bioder i brzucha ( no ale ztego co wiem to nie da sie przeciez spalic tluszczu w jednym miejscu. nie myle sie prawda
![]() wiec cel: wyszczuplenie. a rower do tego chyba nie jest zly? nie bola mnie kolana tak jak przy bieganiu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
Nie, na spalanie najlepsze sa cwiczenia silowe, albo polaczenie silowe +aeroby no i ujemy bilans kcal. Niektorym wystarczy rower, ale pewnie jestes osoba szczupla. Tu zazwyczaj jest problem, bo twoje cialo sie nastawia na zwiekszenei wydajnosci, a nie spalanie. Ja widze jedno wyjscie: silowe.
![]() |
![]() |
#234 | |
Raczkowanie
|
hmm.... czy jezeli bede robila tak ze nadal kilka razy w tyg bd jezdzila na rowerku zeby kondycyjnie sie poprawic i ogolnie dotlenic ( szczerze przyznam ze jezdze na rowerku goladajac seriale wiec to sama przyjemnosc jak sie czlowiek przyzwyczai) a do tego doloze silowe.. jak czesto?
i czy to moze byc tak ze bd robila cwiczenia z filmikow Bonnie's Pilates Workout Rutine, do tego dorzuce kilka moich ulubionych cwiczen na brzuch, cwiczenia z hantlami i pompki? widzisz jakis blad w moim mysleniu? Cytat:
![]() Edytowane przez majciaaa Czas edycji: 2010-10-24 o 20:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uwazam, ze dla ciebie najlepiej bedzie rozpisac trening silowy w stylu Full Body Workout na 3 dni w tygodniu po 1h do tego 3x4omin rowerku i bedzie git.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Raczkowanie
|
po prostu jak robilam cwiczenia z tych filmikow bylam cala mokra i padnieta...
![]() eh no wiec FBW: zrobie po kolei znane mi cwiczenia na brzuch, nogi, posladki, rece, plecy i biust. jezeli chodzi o obciazenie to posiadam hantle 3 kg... duzo powtorzen prawda? malo jest jak chce sie "przypakowac" ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
tu masz link:
http://www.youtube.com/watch?v=6X0Sj0jRhWw To przyklad. Popatrz na cwiczenia tej pani. UWazam, ze sa swietne. Uloz sobie zn ich FBW 3 treningi np: 1. nogi/posladki 2. plecy 3. ramiona brzuch. Czy cos w tym stylu. Co do powtorzen masz racje
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Wtajemniczenie
|
To ja mam jeszcze dwa pytania odnośnie łączenia treningów.
1. Wiem już, że w celu spalenia tłuszczu najlepsze jest połączenie ćwiczeń siłowych + interwałów, ewentualnie siłowych + aerobów. Pytanie: połączenie tego samego dnia (jeden trening po drugim), czy w ramach tygodnia? 2. Podczas treningu siłowego organizm od razu sięga po rezerwy tam gdzie ma sięgać, ale już podczas aerobów robi to dopiero po ~25minutach. Czy jeśli przed aerobami (a po rozgrzewce) zrobię mini trening siłowy albo interwałowy, to kiedy zacznę aeroby ciało będzie od razu czerpać stąd, skąd powinno, czy to tak nie działa? ![]()
![]() |
#239 | |||
Rzabbocop
|
Cytat:
Więcej niż 20 nie ma sensu Równie dobrze możesz wziać wieksze ciężary i zrobić 8-12 powtórzeń. Szybciej skończysz trening a metabolizm podniesiesz na dłużej. Żeby przypakować to jeszcze potrzeba kilka innych czynników niż liczba powtórzeń w serii. ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
Cytat:
W czasie ćwiczeń siłowych organizm prawie wcale nie spala tłuszczu ale zaczyna spalać go zaraz po treningu i trwa to jeszcze kilka do kilkudziesięciu godzin. Jeśli najpierw zrobi się trening siłowy to glikogen zostanie w większosci spalony ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Interwały też podkręcają metabolizm, prawda? Czy interwały przed aerobami zadziałają tak jak ćwiczenia siłowe, czy lepiej zostać przy tych drugich? Tak bym chciała sama to wszystko ogarnąć i nie pytać o kolejne rzeczy, ale wiem już ile czasu spędziłam na bzdurach (np. zaleconych przez wuefistkę brzuszkach 3x dziennie na "spalenie tłuszczu z brzucha") i ile bzdur można znaleźć, szukając informacji w sieci ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.