|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Cytat:
. I pewnie mogę nie mieć dla siebie ale dzieciakom nie może nic zabraknąć, oczywiście w granicach rozsądku.
|
|
|
#4502 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
nam jesli sie uda to jedno z dzieci bedzie mialo gore tego domu w ktorym teraz mieszkamy a drugie mieszkanie , a roznice jakos wyrownamy.
Chociaz po przejsciach z moja mama raczej odrazala bede mieszkanie z rodzicami tesciami i tak dalej , na pewn bede robila wszystko by dzieciakom pomoc i nie byc upierdliwą ale skąd ja moge wiedziec jaka bede na starość hehehehe ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- w listopadzie tez kupie malej cos fajnego bo u nas sa wybory prezydenckie miasta i jestem w komisji wyborczej , jakos na poczatku listopada ze 3 szkolenia platne i pozniej na wyborach znajoma mnie wkrecila wiec za to olinek prezent dostanie.
|
|
#4503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I np. w przyszłym miesiacu dostanę kasę za urlop a mam mniejszy czynsz... ale za to zacznie się oplacanie niani (min. 500 zł) i trzeba kupić opony zimowe (ok. tyś). I takim sposobem jesteśmy mimo wszystko na minusie
|
|
#4504 |
|
Zakorzenienie
|
tata bierze mojego kompa dzisiaj wiec od czasu do czasu zajrze na starym zlomie ktorego nie znosze, a tata musiwziasc do wujka do niemiec na jakies 15 dni czy 10 wiec mnie raczej nie bedzie, chyba ze sie do zloma przemoge.
|
|
#4505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki żeby znalazła pracę, ale nie jakąkolwiek, tylko taką co będzie ci w niej czas szybko mijał, i z dużymi premiami
|
|
|
#4506 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupowalam 2 lata temu opony zimowe, ale tz zrobil wypadek i jak na zlom oddawalismy to zapasu nie wyjelam a to bylo wlasnie tamto kolo!!!!! i zostaly 3 zimowki no i dzwonilam dzisiaj powiedzial ze znalezli taka 4 wiec doplace za jedna tylko
uffff bo tamte nowe, a w tamtym roku na wilosezonowkach jezdzilam- tragedia!---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- tz przyszedl z rozyczka i poszedl robic obiad i stwierdzil ze robi jeszcze kolacje wiec ja mam dzis luz blues.---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- kurde bede chyba chociaz was czytala bo przeciez w zyciu nie nadrobie 15 czy tam 10 dni
|
|
#4507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dziwi mnie to(pozytywnie)co napisałaś o podejściu swoich dziadków do nowej kobiety Twojego tata-zazwyczaj jest złośc,nienawisc,bo jak "ten drań mógł sobie nową znalezc,zapomniał o naszej córce,nie szanuję jej"i jeszcze to,że strona Twojej mamy poszła na ślub Twojego taty.Fajnie naprawdę. ferrou Ty też dzisiaj masz dzionek jak ja i przez te kocury wszystko.A moja kotka uciekła drugi raz dzisiaj z domu,już stoi na parapecie i chcę do domu i za cholere jej nie wpuszczę.Niech siedzi do wieczora.Dupa jej zmarznie to może się nauczy. aniap już kiedyś napisałaś o tym raczkowaniu i ta rada jest dobra,bo mi się wydaję,że dziecko jest w miarę bezpieczne względem mebli u nas,bo mamy ich na dole bardzo niewiele.Jednak to co mi się wydaje,wole sprawdzic-pójde jutro na czterech i tżowi też karze się tak przejsc i zobaczymy co nam wyjdzie.
|
|
#4508 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam wczoraj się pochwalić, ale mój Erwinek zaczyna raczkować, nie kulać nie pełzać, a raczkować. Stopami się odpycha przy wyprostowanych nogach, potem na klęczka, i podciąga się na łokciach. Więc już zaczyna lapać o co chodzi, bo robi przemyślane ruchy. Najlepiej dopingował go pilot, ale się znudził. Myślę o tym pełzaczku czy coś takiego o czym pisałyście, ale jak tz zgłosiłam zapotrzebowanie z ceną, to mnie zignorował. Ze trzeba będzie potajemnie, i powiedzieć że z lumpa
|
|
#4509 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak dieta polega w sumie na jedzeniu mniej i nie jedzeniu słodyczy , tłustego , a napoji typu cola ja i tak nie pijam Cytat:
ale skłaniam sie ku espiro , chociaz coneco też jest fajny , jeszcze na 100% się nie zdecydowałam trochę nie bardzo że nie mają testów Cytat:
Cytat:
Cytat:
chociaz moja teściowa potrafi się od chłopaków tych co jeszcze nie maja zony(swoich synów) a pracują za granicą dopominac o pieniądze tez skrupułów nie ma podaj może ibufen D i więcej kropelek cebionu mi lekarz zalecał jak mały był chory nawet po 10 kropelek po 3 razy dziennie |
|||||
|
|
|
#4510 |
|
Zakorzenienie
|
to ja sie zegnam z wami na jakis czas - buziak.
|
|
#4511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4512 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U nas wyglada to trochę inaczej. Pisałam odpowiedź na Twój poprzedni post ale mi wcięło. Bo właśnie my nie jesteśmy od tego żeby być mamą dla tych dzieciaków. One już mają swoich rodziców i to oni są od kochania. Ja raczej staram się wspierać. Koleżanką też nie będę bo to nie o to chodzi. Ja też ze swoim byłym mam dobry kontakt choć za to co zrobił powinnam znienawidzieć do końca zycia. Niestety niektórych mam nie rozumiem. Nie zastanawiają się nad uczuciami wlasnych dzieci i gnoją ojca przed dzieckiem i swoją nową rodziną. Kochają wyłącznie siebie a napewno nie własne dziecko. Można by epopeje pisać. Tak jak pisała ania p nie wiadomo kto czyta więc muszę się hamować ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- A teraz zmykam bo idę smażyć naleśniki. Dziecko wreszcie mi zasnęła. Jakaś makabra się od wczoraj dzieje. Już zasypiała ładnie i w miarę szybko. Teraz strasznie płacze i wyje. Mam nadzieję że to minie
|
|
#4513 |
|
Rozeznanie
|
czesc kobietki;
widze, ze tu ciekawe dyskusje sie tocza, chetnie bym wziela udzial, ale nie bardzo moge; czasu brak... Basiulka zrobila sie nieodkladalna dzis, tylko na raczki i na raczki; A jak ja poloze to placz taki jakby nie wiadomo co i jak ja bolalo... Na dodatek prawie nie spi. Raz usnela na spacerze, z pol godziny, i po poludniu niecala godzine; budzi sie i od razu marudna; wiec nie mam czasu; Teraz znowu spi, zobaczymy ile; nie lubie jak spi o tej porze, bo pozno i potem spac na noc nie chce isc. A ja mam sterte, ktora juz chyba ponad miesiac lezy do prasowania; wieksze ciuszki, stad tak dlugo czekaja. I mei tai probuje zrobic i buty malej musze zrobic na szydelku, bo zima do nas nadchodzi. Dzis ubralam sie lekko, mala tez tak srednio, wyszlam, a tu zimnisko. Ale u nas ta pogoda, ze fisia mozna dostac. O dziesiatej 8 stopni, a o Pietnastej 20(wczoraj). A teraz to nie wiem, ale zimno juz... brr
|
|
|
|
#4514 | ||
|
Zakorzenienie
|
na szczęście wszystko dobrze się skończyło.. ale gdyby coś się stało, to nie wiem co bym zrobiła...
Cytat:
![]() pa Cytat:
![]() Kurcze, jak coś się dzieje to wszystko leci na maksa... Moja siostra wylądowała w szpitalu, zemdlała w szkole (ma 16lat) - jak się okazało z osłabienia bo przez 2 tygodnie nic nie jadła Ma cały policzek obdarty, coś jej się w oko stało, że krew z kącika leciała, normalnie nic dowiedzieć się nie mogę, bo wg mojej matki" nic się nie stało" tak ją opieprzyłam przez telefon, wykrzyczałam jej, że jej zasranym obowiązkiem jest interesować się dzieckiem, jak mogła dopuścić do czegoś takiego, pozwalała min jej jeść w swoim pokoju, że jest egoistką i myśli tylko o sobie i o swoim durnym TV. Nie przebywam w domu 24h, nie jestem w stanie wszystkiego zauważyć... A oni nigdy nie interesowali się nami. Myślałam, że po przygodzie z bratem czegoś się nauczyli... chyba żadna tragedia nie jest w stanie otworzyć im oczu......W szpitalu nie byłam bo po pierwsze jest tam matka i by jeszcze ode mnie kilka czułych słów usłyszała, a po drugie siostrę bym chyba rozszarpała za to co sobie zrobiła... chcę do niej zadzwonić, ale jestem tak nabuzowana, że najpierw muszę się uspokoić.. nie wiem, też w jakiś tam sposób czuję się też winna, bo mogłam przeciez więcej z nią rozmawiać... wiedziałam że się odchudza ale odchudzała się zdrowo, czyli zrezygnowała z pewnych produktów na rzecz innych, dopingowałam ją w tym, bo jednak miała trochę nadprogramowych kg i źle się z tym czuła, jeszcze kilka dni temu mówiłam jej, że mam fajną dietę (Darusi) i jej prześlę mailem, że dołączę do niej w zmaganiach, wczoraj wieczorem z nią się widziałam i nic nie zauważyłam.. jestem strasznie zła na siebie, na rodziców, na siostrę...
|
|
#4515 | ||||
|
Rozeznanie
|
O i juz sie budzi zdaje sie;
oj, placze Dziekuje dziewczyny za odzew w sprawie budzacych sie i baraszkujacych dzieci. Nie czuje sie teraz tak samotnie w tej kwestii. Nie wiem zupelnie czemu sie tym dzieciom tak cos przestawia. masakra z tym nocnym wybudzaniem sie; mnie nie przeszkadza, ze corcia budzi sie na jedzonko nawet te dwa razy, oby zechciala zasnac przy cycusiu. Cytat:
Po drugia anakazar, nie boj sie tak strasznie; przeciez Ninka juz nie takie malenstwo, nic sie jej nie powinno stac. Moja pchla spi od maluszka, moze odkad miala 2 miesiace na brzuszku, niby niebezpiecznie, ale ona ladnie podnosila glowke, przekrecala w obie strony i nie widzialam problemu. Choc fakt, ze jak maluszek jest w drugim pokoju, i nie slyszy sie go na biezaco, to jest taki jakis stresik. Cytat:
![]() Cytat:
moja dzis miala taki dzien, ale zeby na razie przystopowaly; a moze nie, moze znowu ruszaja, bo dwojki juz bieleja...Cytat:
![]() Dobra, tyle na razie, bejbik zaraz wraca ze spaceru z tztem, a ten jakis okrutnie rozezlony. A o coz mu znowu chodzi... |
||||
|
|
|
#4516 |
|
Zakorzenienie
|
rozmawiałam z nią i mówi że od 2 tyg pierwszy posiłek miała o 15, czyli obiad, ale też taki ubogi... miała prześwietloną czaszkę, pobrali jej krew i mocz, za bardzo nie wie jakie ma wyniki, ciągle leży pod kroplówką, jutro kolejne badania, min okulista. Już jej obiecałam, że kopa w tyłek ode mnie dostanie. Cholernie mnie nastraszyła
|
#4517 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, pojawiam sie z pytaniem- jak to ja
![]() Od jutra zaczynamy podrózowac w spacerowce, bo niestety w tych kombinezonach i innych cieplych rzeczach mała już sie nie za bardzo miesci w gondoli- a szkoda bo na zime muszę ją przekladać. No ale cóż, siła wyzsza...No ale do rzeczy- jestem ciemna masa i nie wiem jak jej ten wozek "przygotować" chcialabym jej coś podłożyć w sensie- jakiś kocyk czy cuś bo to takie jakieś twarde i malo chyba wygodne. Ale jak to zrobic z tymi pasami? Wy swoje dzieciaczki zapinacie w pasy? czy wystarczy tylko zapiąć tą część między nogami? Tym bardziej, że bedzie jeździla na leżąco... Jak Wy to rozwiązujecie? Moze jakieś foty dzieciaczków w swoich furach?? ![]() I drugie pytanie- szczegolnie do dziewczyn z wozkami x-lander. Jak montuje się ten pokrowiec na nóżki? Bo jak wkladam w ta dziurkę tą część dolną to tak jakoś on nisko wypada... tak na nogi tylko praktycznie...to tak ma być? Ja to jakaś ciemna masa jestem chyba... Plizzzz... proszę o pomoc bo jutro rano jadę z mała na rehabilitacje i chcę wyglądać jak człek
|
#4518 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, Darusiaaa ma racje - da sie za 2,5, przeciez kazda z nas mieszka w innym miescie, przyzwyczajona jest do innych warunkow zycia, a co za tym idzie inaczej wydaje kase. Ja tez podziwiam za zaradnosc i chcialabym sie tego nauczyc.
Anakazar, Ferrou - ja caly czas mam 3 dzieci do obserwowania: Tosie, Inke i Bazyla. jednak bylo spokojniej jak koty byly w poprzednim mieszkaniu same, ale i tak spodziewalam sie wiekszych z nimi klopotow. Ferrou nie wjezdzaj na siostre. podejdz do tego na spokojnie. anoreksja to jest ciezka i smiertelna choroba, ona potrzebuje wsparcia Twojego, jesli na nia nakrzyczysz, czy bedziesz gadac mentorskim tonem, to ona sie zamknie i nic nie powie przy nawrocie choroby, tylko znowu beda problemy. Musisz teraz zyskac jej zaufanie i tlumaczyc, ze to nie jest dobre rozwiazanie. Ja sie cholernie boje zaburzen odzywiania i obserwuje uwaznie swoja siostre (18lat) zwlaszcza, ze mam mame, ktora ciagle sie odchudza i wiecznie o tym gada. jak jej powiedzialam wczoraj ze mielismy wirusa Rota, to od razu odpalila, ze to pare kilo mniej, czyli fajnie. to jest chore. kurcze, wystraszylas mnie. daj znac jak sie siostra czuje koniecznie musi miec w Tobie kogos do wygadania sie.my weekendzik mielismy super - najpierw ja mialam biegunke i rzyganko, potem TZ, a Tosia nic! polecam szczepienie na rotawirusy!! za tydzien przychodzi niania... bardzo fajna jest, ale buuuuuuuuuuuuu to oznacza ze niedlugo zostawiam mojego skarbeczka buuuuuuuuu Tos wazy 9kg i ma 70cm... prawie jak roczne dziecko........... hmmm i nie chce jesc mleka :/ pluje na widok butli. co robic??
|
|
#4519 |
|
Zakorzenienie
|
P0P- chyba muszę Cię pomęczyć o tę Twoją młodość i relację z macochą (jak to brzmi). Ja nie daję rady z młodym - on mnie odpycha, zlewa, daje sygnały, że generalnie z chęcią ograniczy ze mną kontakt. Nie chcę mu matkować i nigdy nie chciałam. Nie wiem, czuję się coraz bardziej zniechęcona i zła na niego - a przecież to dziecko. Ty masz kobieto doświadczenie - co ja mam zrobić?
|
#4520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze musisz ją obserwować czy nie jest to początek anoreksji czy bulimii
|
|
#4521 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
A taka mata jest pod calym łóżeczkiem , a co jak dziecko sie przemiesci dalej .
Ja to chyba gdzies wyczytałam na temat jakis starych mat he he które słuzyły dopóki się dziecko nie ruszało za bardzo he he Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dawaj znać co u siostry. Cytat:
ło matko kukam właśnie na allegro nie ma śpiworów do tych wózków ? tu masz przykład wkładki do mojego wózka akurat ale pełno jest uniwersalnych http://allegro.pl/orginalny-liners-m...283011506.html a śpiwór ja mam mniej wiecej taki http://allegro.pl/hb-spiwor-maclaren...267556320.html Cytat:
![]() ![]() Szymek miał rota po tym szczepieniu skończyło się na jednej kupie rzadkiej i dwa razy zwymiotował Tz jedzie i przyjedzie w piatek i zostaje sama jak kołek wwrr ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
Ja na poczatku byłam obojetna wobec chłopaków mojego TZ a potem po mału byliśmy na stopie koleżeńskiej . teraz nawet jak coś im powiem ( bo źle zrobią ) to nie mają do mnie pretensji . Ile on ma lat ?
|
|
#4522 |
|
Wtajemniczenie
|
witam Was cieplutko
przepraszam ale nie mam czasu Was nadrobic,więc nie wiem co u której się dzieje. Mam jakoś strasznie mało czasu a przez to,żejuz ostatni tydzien jestem z Danielkiem to chcę z nim ciągle byc i bawic się cwiczyc śmiac itd cały czas walcze z tymi policzkami,bierze fenistil i masc elcom ale nie widzę bardzo znacznej poprawy do tego ma rumieńce,tylko te rumience zawsze dostaje po popołudniowej drzemce,wydaje mi się,ze od wiatru bo jestesmy po spacerze i później jak się śpiąc rozgrzeje towstaje z czerwonymi policzkami i czasem trzyma go to do wieczora ![]() któreś z Was pisały że dzieci mają te rumieńce chyba Anakazar mam nadzieję,że to nie objaw alergii już mu całkiem okroiłam jedzonko i to nic nie dało,może troszkę bo już nie ma takich plamek tylko krostki jedyne czego wogóle nie odstawiłam to jest jabłko dzisiaj byłam na szkoleniu i tam była opieka dla dzieci więc Daniel 1 raz został z obcą osobą-nadaje się do żłobka świetnie sobie radził i był mało zainteresowany jak przyszłam.Minka mogę Ci dac te materiały bo tu jest wszystko napisane co było na szkoleniu. Aniap dziękuje za numer. postaram się troche poczytac |
|
|
|
#4523 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
b) faktycznie duzo o osobie piszesz c) jestem dobra w te klocki d) wszystkie z powyzszych* * niepotrzebne skreślic ![]() Cytat:
co do x-landera to sama mam pytanie: macie moze fotke teog pałąka przedniego ale wyjetego z pokrowca??? bo my go gdzies zgubilismy-jest opakowanie, znaczy material, ale srodka nie ma-i nawet nie wiemy czego szukac i zeby bylo ciekawiej posialismy tez gdzies polowe budy
|
|
#4524 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Widze ze temat spania , Ala wstaje raz w nocy tak ok 4 ale zdarza sie jej ze dwa razy sie budzi na jedzenie , i potem idzie w kime szybko. Nauczyla sie siadac prosto, i sadzam ja w takim "pontonie" dmuchanym http://www.amazon.co.uk/Sit-Me-Infla.../dp/B003BPLU82 bujak poszedl w odstawke jak skonczyla 6mcy,ząbków sie nadal dopatrujemy i nie mozemy dopatrzec , raczkowanie slabo jej wychodzi no ale juz pupe bardzo wysoko dzwiga moze cos z tego bedzie.Zamienilismy mleko bebilon ppepti na i inny odpowiedznik i dostala wysypki, jutro idziemy do lekarza po inne mleko pozdrawiam wszystkie mamuski---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
|
|
#4525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
3 lata temu stracilam koleżankę co chciala zostać modelką, i jadla minimalnie, potem wizyty w szpitalach bo nerki przestały pracować, a nogę miała jak ja rękę, zostawiła synka 4leniego. jak juz raz się sprobuje że to tak szybko działa na odchudzanie to już przy każdej okazji będzie chciała w ten sposób. To jest choroba uczuć.
|
|
|
#4526 | |
|
Wtajemniczenie
|
boshhh jak żałuję,że przeczytałam te kilka ostatnich stron!!!mogłam leżec bykiem albo się przytulac
![]() błagam nie marnujcie stron na głupoty!! i rzeczywiście moze nie piszmy o finansach bo kogo to ile co ![]() Cytat:
ale prosze fotkę może pomoże.
|
|
|
|
|
#4527 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale ja bym napewno zwiekszyla sobie rate hipoeczna mniejsze odsetki do splaty potem,no ale to moze tez zalezec od miasta jakie ceny
|
|
#4528 |
|
Rozeznanie
|
a wg mnie malo
no i tak mozna w kolo macieju - kazda bedzie wg siebie osadzac, a w sumie po co?
|
|
#4529 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja np wole kase poswiecic na dom czy mala, a sobie wole kupic cos tanszego ale to nie znaczy gorszego, kazdy gospodarzy jak potrafi i w tym jestes dobra jak na wszystko starcza
|
|
#4530 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
a ten kop w tyłek to taki przysłowiowy jest, powiedziałam że od naszej trójki dostanie jak wyjdzie Jasne że to nie wystarczy i nie jest to rozwiązaniem, zaburzenia łaknienia trzeba leczyć. Najlepsza była moja matka. Jak się tam na nią darłam przez telefon (tak teraz czuję że trochę przesadziłam) to jakoś udało jej się odezwać i mówi że jakiś czas temu zauważyła niby że siostra nie je śniadania to dała jej karę - zakaz wyjazdu na konwent... padłam... jakby to było jakimś rozwiązaniem ![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Tylkooliwko, Danielek ma śliczny uśmiech
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.

. I pewnie mogę nie mieć dla siebie ale dzieciakom nie może nic zabraknąć, oczywiście w granicach rozsądku.

znajoma mnie wkrecila wiec za to olinek prezent dostanie.

; ladniusio. Tylko teraz nie rzuc sie na ta szafke pelna smakolykow...
podpowiedzcie mi prosze

A teraz to nie wiem, ale zimno juz... brr
Ma cały policzek obdarty, coś jej się w oko stało, że krew z kącika leciała, normalnie nic dowiedzieć się nie mogę, bo wg mojej matki" nic się nie stało" tak ją opieprzyłam przez telefon, wykrzyczałam jej, że jej zasranym obowiązkiem jest interesować się dzieckiem, jak mogła dopuścić do czegoś takiego, pozwalała min jej jeść w swoim pokoju, że jest egoistką i myśli tylko o sobie i o swoim durnym TV. Nie przebywam w domu 24h, nie jestem w stanie wszystkiego zauważyć... A oni nigdy nie interesowali się nami. Myślałam, że po przygodzie z bratem czegoś się nauczyli... chyba żadna tragedia nie jest w stanie otworzyć im oczu......
bo na zime muszę ją przekladać. No ale cóż, siła wyzsza...