|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Asiu ale ja nie pisałam o Was tylko tak mi sie zebrało jak czytam o waszych problemach itp. że sama miałam ochote i potrzebe sie wygadac.. nosz!!!!
a tematu waszego nie ciagnełam tylko mi tak posowało aby w danej chwili napisac co u mnie... i uważam że problemy czy finansowe czy inne nie sa tematem tabu.. a tylko o to mi chodziło.. Bo nie zawsze człowiek jest w takiej sytuacji jak np. ja teraz i mrówcia tez bo pisała o tym... miałam takowa potrzebę.. znowu sie kłania przekaz słowa pisanego.. no cóz, ale mam nadzieje że moje sprostowanie wyjasniło że TAMTEGO WASZEGO TEMATU nie ciagnełam ... Wstałam rano słoneczko swieci na maksa i zyc sie chce1 Michasia piszczy na łózku jak opetana bo jej kochane Mio Mao leci ![]() Madzia jak to nie sobota niedziela to powinnam być w domu a nie wiem jeszcze kiedy zjazdy mam .. bo teraz mam na pewno wolne. Kto ma ochote na kawusię ide robić... ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- PoP ty tez kupowałas ten fotelik no... co ania p. i madziapl chyba... Espiro tak? no to powiedzcie mi dziewczyny tylko jeszcze ejndo bo sie wacham... co przewazyło szale na ten fotelik bez testów a nie na inne z testami? co on ma takiego w sobie? no kurcze problem mam nie mały ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- oooo oo własnie!!! megi widze cie na pasku i mi sie przypomniało... Super!!! super !! wyglądasz!!! I nie dziwie sie tobie żeś na Gmyrelke "zła" hihihi bo po niej nie widac że dziecko urodziła!! taka laska!!! Gmyrelka jam dołączam do megi!!! Ai na fotkach zawsze widac na buziach dzieci jakie to one sa pomaranczowe on tych marcheweczek i soczków! bo w rzeczywistosci jakos tak to niewidoczne jest.. ja tez tylko na zdjeicach u Michasi to widzę...
|
|
#4562 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Cytat:
A co do pieczywa to ja mam taki sposób że kupuję więcej i świezutkie daje do zamrażarki później na wieczór wyciagam a jak zapomne to rano i do mikrofali na rozmrażanie i mam świezutkie pieczywko z rana na prawdę nie ma różnicy i później nie ma ciśnienia że nie ma chleba i trzba iść Madziwnia ja tez mam problem , z natury jestem niezdecydowana a teraz to juz całkiem CO WYBRAĆ????? ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Ja już daję mniej marchewki i soków z marchewką bo mój się chińczyk robi po mału
|
|
|
|
|
#4563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hihi No - Gmyrelka pokazywała mi swój brzuch po porodach. Ja takiego nie miałam nawet przed Życie jest niesprawiedliwe ![]() AniaP- mały tż ma 8 lat. Próbowałam już opcji olania tematu, co wychodzi dość naturalnie, jak się pokłócę z tż - tż siedzi wtedy ze swoim synem, a ja ze swoim... niby naszym, ale... jak jego syn jest u nas, to tż nie ma czasu dla drugiego dziecka, Igorowi poświęca max 10 minut, nie remontuje, nie sprząta, nie gotuje - tylko zajmuje się starszym synem. K*wa mać - czuję się jakbym sama miała dziecko.
|
|
#4564 |
|
Zakorzenienie
|
Michasia jeszcze nie piła soków z marchwi narazie tylko jabłkowe z czym tam np. mieta melisa winogron.
Nadal jestesmy tylko cyckowe a dodatkowo obiadek ze słoiczka ok 12 i deserek owocowy ok 15-16 udaje mi sie bez kaszek i mm, nadal bezzebna moja Kruszyna, ale za to rosnie jak na drożdzach , ma juz ciuszki 74-80 i lekko ponad 8,5 kg a ile dokładnie nie wiem
|
|
#4565 |
|
Zakorzenienie
|
ja tylko na moment własnie szykujemy sie do lekarza młody ma straszny katar
bidulek co 30 min się budził w nocy i odciągałam mu zalegający katarek katarkiem sąsiedzi tez mieli nieprzespaną noc Mam nadzieje ze lekarz da nam jakiś syropek i obędzie się bez antybiotyku oby
|
#4566 | |
|
Zakorzenienie
|
madziwnia- akurat o Tobie nie myślałam
Ale KONIEC tematu ![]() Kasa to brudny temat ![]() Moje dziecko wreszcie usnęło. Mam nadzieję, ze troszkę (czyli więcej niz 30 minut) pośpi. Bo na 12 na rehabilitację idziemy a wolę jak jest wyspana... Laski, czy jak załozę na spacerówę folię od gondoli to będe bardzo śmiesznie wyglądała Ktoś tu pisał o dniu lenia... tez takowy dziś mam ta pogoda mnie dobija... bym tylko spała... pranie czeka, odkurzanie czeka, mycie podłóg czeka, gotowanie obiadu czeka... a ja co?- na necie wysiaduję... ![]() ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
hehehe... odkurzacz w środku nocy i to tak czesto..Noooo.. to mała pospała.... Całe 15 minut
|
|
#4567 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a właśnie-czy to jest OK, że Gabryska potrafi dziennie wydoic 250ml a czasem nawet wiecej wody zsokiem w proporcjach mniej wiecej 90wody+40ml soku? Cos duzo pije i to po zmianie smoczka na wiekszy i nie wiem czy to jest ok czy mam konsultowac z lekarzem?
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
My jutro idziemy na ostatnie szczepienie na żółtaczkę. Już mam stresa. Dowiem się przynajmniej, ile waży Igor - zakładam, że gdzieś koło 7,5 kg - on przybiera w tempie PoPowej Oliwki.
Właściwie to prawidłowo - w końcu pierwotnie Igor miał tu być najstarszy, później Oliwka - dzień młodsza miała być. Ale narozrabiała.
|
#4569 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja też jest juz jak chińczyk bo prawie w kazdym obiadku jet marchewka, do tego soki... ale ja ją lubię taką. Tylko czy to zdrowe? Cytat:
|
|
#4570 |
|
Zakorzenienie
|
myrobilismy 5w1 i teraz po kolejnej wzw jakis czas temu mamy przerwe bodajze do marca jakos, jesli Ty robilas 6w1 to wlasnie ominela Cie ta wizyta na wzw, o ktorej pisze. Teraz bedziemy szly w wieku 13-14 miesiecy (czyli ja jednak w kwietniu) na odre, swinke i rozyczke(Ania-mam racje?)
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-10-26 o 10:30 |
|
|
|
#4571 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, dzieki
bo już sie martwiłam, że o czymś zapomniałam :/
|
#4572 |
|
Zakorzenienie
|
megi a czemu ty dopiero teraz na zóltaczke masz ????
Michasia miała ostatnie 21 wrzesnia i to zgodny termin z kalendarzem szczepien.. a młodsza od Igorka
|
|
#4573 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm... tak mi na ostatnim szczepieniu wpisali w książeczkę zdrowia termin. Szczerze mówiąc, nie wnikałam za bardzo. Cholera - mam nadzieję, że nie jest za późno i wszystko będzie ok.
|
#4574 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Dziecko może w nim jeździć przodem i tyłem. 2. Mogę zmieniać z nim położenie 3. Wydaje sie dość dobrze wykonany 4. Małej w nim było dość wygodnie (srawdzałam w sklepie) 5. AniaP pokazała mi swój i w nim Olę jej teże było wygodnie 6. Dobre opinię o nim na naszym forum i w internecie 7. Bardzo przystępna cena Co mi się nie podoba: 1. Brak testów 2. Zapinanie (moze to kwestaj przyzwyczjenia) PS. Dopiero od tego weekendu Oliwka w nim siedzi więc po następnym będę mogła powiedzieć więcej bo wtedy zrobimy coś ponad 1 tys. km. PS. Moja mała jak siedzi w samochodzie to ciągnie za pas którym jest przypięty fotelik. Robi to lekko nie szarpiąc więc pas ładnie się wyciąga - tylko że to niebezpieczne sie robi. ![]() Cytat:
Będzie łatwiej gdy TZ będzie już mógł wychodzić z obydwoma. Tylko trochę za duża różnica wieku. Cytat:
Cytat:
. Ty miałaś termin na 1.03 a my na 3.03.
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2010-10-26 o 11:40 |
||||
|
|
|
#4575 |
|
Zakorzenienie
|
czy Wasze maluchy maja idealnie gladkie buzie? u nas tak nie jest niestety-szczegolnie jak sie pod swiatlo spojrzy to widac taka nierowna powierzchnie-kurde, oby nie miala cery po mamie
|
#4576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do nowej sytuacji w życiu małego - przede mną było parę innych. Mały świetnie się przyzwyczaił do tego - dość szybko się zmieniały, chociaż i były takie po kilka lat, po kilka tygodni itd. P0P - ja chyba nie daję rady z tym wszystkim. Powinnam być ponad, ale nie spodziewałam się, że to będzie takie ciężkie. Może dlatego, że to trudne dziecko, co potwierdzają na terapiach. A i w kwestii tżta - miałam Wam to dawno napisać, ale zapominałam - raz mi wykrzyczał niemal: "Mam dość tego terroru ciszy!" (to tyczy się tego, że mu powtarzam, że ma być cicho, jak mały śpi i np. nie wiercić i nie walić młotkiem i zachowywać się jednak ciszej).
|
|
#4577 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
właśnie zrobiłam sobie owsianke nestle nesvita allle to ohydne fuj
Pop ja tez właśnie nienawidzę tego zapięcia w Espiro zanim włożę to mi się ze 3 razy rozejdzie. Ferrou dziękuję,trzymam kciuki żeby się wszystko poukładało bo coś ostatnio za dużo tych "złych"spraw się Was trzyma Cytat:
napewno się znajdzie jak nie będziesz szukałaco do buzi to daniel tez ma jakieś tam krostki i mnie to tak wkurza nie moge tego zupełnie wyeliminowac.A przecież nie odstawie mu wszystkiego i przez jakieś 2 tyg nic bym nie mogla dawac żeby dojsc co jest nie tak.On jak widzi że ja coś jem to się domaga,co mam w kiblu jesc? ![]() ale i tak sa ładniejsze niż były ale jest tylko na słoiczkach,nie daję mu robionego jedzonka oprócz czasami jabłuszka. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4578 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
![]() Jak poczekasz 2 tyg to bedę po sąsiedzku to przymierzysz Michasie. ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- No to zapinanie dosyć jakieś takie niewygodne, używam już jakiś czas i się nie przyzwyczailam, bo przeważnie jakoś są bardziej dopasowane, a te najczęściej się rozczepiają jak ci się spieszy dziecko przypiąć. Ale jakoś przeszłam z tym do porządku dziennego. ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
)
|
|
|
#4579 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kazde z was i wy i ona inaczej prowadzicie dom inaczej wszystklo robicie itp a to dziecko co trzy tyg musi się przestawiać . wybacz ale dla mnie to jakaś pomyłka i nie powinno tak być . Powinien mieszkac u jednego a najwyżej weekendy spedzać u drugoego takie moje zdanie . Moze dlatego on się zachwuje jak się zachowuje . a co do was , to musisz wymóc na TZ że czas macie spedzać razem wspólnie . W czwórke , gnojek musi zaakceptowac że ma brata młodszego , że Ty jesteś żona jego taty i mieszkacie razem i wsio robicie razem . jeśli to wam się nie uda i Ty bedziesz się meczyła , i TZ bedzie się męczył , ten dzieciak za pewne też , nie wspomne już o Igorze jak bedzie straszy i nie będzie rozumiał jeszcze dlaczego co trzy tyg ktoś mu włazi do domu i jemu się czas poświęca . Może się myle ale takie mam odczucia po tym co mi napisałaś . Postaw sama siebie w sytuacji gdy co trzy tyg musisz zmieniac mieszkanie i mieszkac gdzie indziej z kim innym a potem wracasz do starego na zasadzie jakbyć miała trzy tyg mieszkac z TZ a trzy np ze swoją mamą czy tesciową i słuchac ich polecań . Jak byś się czuła ? Cytat:
Potem chyba w 16 miechu sa przypomnienia 6czy 5w1 i jak ktoś szczepił od razu pneumo I ta w 13 jest za free dla wszystkich taka sama Cytat:
Reszta jak u ciebie dlatego kupiłam ten fotelik . Zreszta żaden Polski nie ma testów a to wcale nie oznacza że sa złe szkoda że Polski ITS nie robi testów ale pewnie wtdy ten fotelik by nie kosztował ile kosztuje
|
|
#4580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wiem ze Tobie też nie jest łatwo ale chyba jemu jeszcze trudniej.
|
|
#4581 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie plusem tego fotelika jest jeszcze to , że ja nawet jak siedze z przodu jestem w stanie rozłozyc go jak np mi dziecko zasnie . mała cały czas jeździ leżąc ale u Szymka to stosowałam i większości trzeba wysiąść żeby to zrobić bo sa np pokretła z boku . tak mam np w recaro
|
#4582 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ech... ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
|
|
#4583 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze ja te się teraz zestresowałam tymi szczepieniami ... ja małego też mam zaszczepić na wzw?? Ja szczepiłam 6w1 i pneumo i myślałam że do ok. 14mż mam spokój (tak mam napisane w książeczce)
Megi, madziwnia prosze się tu nie "źlić" na mnie ja dobra baba jestem ![]() Megi ja też Patrykowi współczuje to taki fajny, kulturalny chłopak a może weźcie Go do siebie na stałe tylko z tż ustalcie reguły i sposób spędzania czasu we czwórkę ...
|
#4584 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczęta
![]() Troche dopadł mnie osttnio brak czasu. Moje dziecko postanowiłozmienić sobie i mnie rytm dnia. Wstaje o innej porze a później spać nie chce, karze się nosić itp. Cytat:
Nie bądź zła na nikogo a przede wszystkim na nią. Musisz podejś do sprawy spokojnie. Najleiej wybrać się do jakiegoś psychologa specjalizującego się w zaburzeniach łakienia. Moja bliska koleżanka cierpiała na anoreksję ( pisałam o tym) i nikt nic w domu nie zauważył. Przygotowywała codziennie posłki dla całej rodziny. Z mata miała bardzo dobry kontakt. Ja widziałam e coś się dzieje ale zawsze zmieniała temat i właśnie mówiła że się odchudza racjonalnie. Nawet lekarze nie wiedzieli co się dzieje jak trafiła do szpitala. Miała objawy wskazujące na początki stwardnienia rozsianego. Dopiero szczegółwe badania i oberwacja doprowadziły do diagnozy. Posiłkami przynoszonymi przez mamę karmiła cały oddział i to zauważył jeden z lekarzy. Trzeba dużo cierpliwości. Życzę powodzenia i oby się wszystko dobrze skończyło. Cytat:
Cytat:
Ja nie byłam kolejną kobietą w ich życiu. I odsamego początku jak tylko zostaliśmy sobie przedstawieni ( ja i synek) prawa była jasna że janie jestem jego mamą i nie zmierzam. Miał wtedy 5 lat (teraz7)ale romawialiśmy jak drośli i traktowałam go zawsze bardzo poważnie. Zawsze jak jest czy zamierza być niemiły to ja otwrcie przy Tż mówię że ja też taka będę dla niego i pytam czy tego chce. Proste a działa. Co do ciszy to mamy trochę inaczej. Mały ciągle Zosię zaczepia i ona nie chce spać. Jak chłopaki znikają na zabawie to obie idziemy za nimi i bawimy się wspólnie. Dzięki temu mały chce żeby Zosia zawsze była obok. Zawsze też myślę o tym że matka nie wyraża się o mnie dobrze a za to nie mogę winić dzieccka Cytat:
Pogrzeb straaszny [/QUOTE] Cytat:
Cytat:
|
|
#4585 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe czy sami by tak chcieli mieszkac . Cytat:
|
|
#4586 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Megi jak dla mnie duży problem też jest u Was (u Ciebie i tżta) ... musicie ustalić jakieś wspólne "reguły gry". Nie może być tak że Patryk Cię nie szanuje, a tż na to pozwala bo syn ma problemy... I że Igor idzie w odstawkę jak tylko pojawia się Patryk. Patryk na pewno widzi i czuje że przy takim układzie jest dla ojca najważniejszy (ważniejszy niż Ty i Igor). Zawsze tż może "bawić się" z Patrykiem a Igusia posadzić niedaleko - dzieci lubią patrzeć na starsze "rodzeństwo". Marcel jest zachwycony jak koło Niego wygłupiam się z Hanią, podnoszę Ją, całuję i się śmiejemy. Mimo że nie uczestniczy w tym "zabawach" to ma uśmiech od ucha do ucha, "biegnie" i jest super zadowolony - może na nas patrzeć i patrzeć
|
|
#4587 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja wiążąc się z moim Tż wiedziałam że łatwo nie będzie (i czasami nie jest) ale Ty to masz Sajgon jak diabli. Musicie z Tż ustalić zasady panujące domu a później wszyscy muszą ich przestrzegać bezwzględnie. Dziecko musi mieć wpajane zasady i normy ogólnospołeczne. Nie muszą mu się podobać ale musi je mieć. Jak w domu nie ma zasad to dziecko nie czuje się bezpiecznie. Ja z moim Tż ZAWSZE trzymam wspólny front i mały już do tego przywykł i wie że nie ma zmiłuj się. Wyrzucałam już zabawki do kosza bo ich nie posprzątał. Nie ma trudnych dzieci tylko są trudni rodzice. Nie wyobrażam sobie sytuacji że mały biega po meblach a Tż nie reaguje i mówi że mu wolno bo jest trudny. Równie dobrze może powiedzieć że może sobie porzucać w Ciebie nożami. Paranoja jakaś ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
|
|
#4588 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Można do was dołączyć?
|
|
#4589 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie w domu też było z dyscypliną dość śmiesznie. My miałyśmy z siostra wyznaczone reguły i obowiązki od samego początku - jeszcze jak nie było nowej żony ojca. No ale nasza młodsza siostra ich nie miała. I oczywiście była dość trudnym dzieckiem. Było nawet tak śmiesznie bo ja będąc już na studiach musiałam wracać do domu przed 22-ą a moja młodsza siostra w 8 klasie szkoły podstawowej potrafiła przyjść nad ranem. Jak raz jej mama nie chciała jej puścić z domy to wzięła nóż i się pocięła. Mój tata się nie wtrącał bo miał zakaz. Było powiedziane że on wychowuje swoje dzieci a ona swoje. I niestety nie było to najlepsze rozwiązanie szczególnie dla młodszej bo my już wcześniej miałyśmy wszystko poustawiane. A im była starsza tym było coraz więcej z nią problemów. Dopiero po 20-ce dorosłą i teraz jest OK. A to wszystko dlatego że rodzice nie wychowywali jej razem. Ja nie raz słyszałam jak ona mówiła do mojego taty :nie jesteś moim ojcem i nie będziesz mi rozkazywał” i jej mama na to nie reagowała. Musicie wyznaczyć zasady – dziecku są one potrzebne bo czuje się wtedy bezpiecznie. I oczywiście OBOJE ich przestrzegać. I zdecydowanie Ty nie możesz być ta zła a TZ ten dobry. Jeżeli już to na odwrót. No i wspólne wyjścia i zabawy bardzo integrują rodzinę.
|
|
#4590 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie. Witamy ![]() napisz coś o sobie...
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.

ja też się właśnie martwiłam,że co z dzieckiem jak czas pójdzie do tyłu.
bidulek co 30 min się budził w nocy i odciągałam mu zalegający katarek katarkiem sąsiedzi tez mieli nieprzespaną noc 
Ale KONIEC tematu

bo już sie martwiłam, że o czymś zapomniałam :/

Ma cały policzek obdarty, coś jej się w oko stało, że krew z kącika leciała, normalnie nic dowiedzieć się nie mogę, bo wg mojej matki" nic się nie stało" tak ją opieprzyłam przez telefon, wykrzyczałam jej, że jej zasranym obowiązkiem jest interesować się dzieckiem, jak mogła dopuścić do czegoś takiego, pozwalała min jej jeść w swoim pokoju, że jest egoistką i myśli tylko o sobie i o swoim durnym TV. Nie przebywam w domu 24h, nie jestem w stanie wszystkiego zauważyć... A oni nigdy nie interesowali się nami. Myślałam, że po przygodzie z bratem czegoś się nauczyli... chyba żadna tragedia nie jest w stanie otworzyć im oczu......