Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-25, 10:16   #1291
Paulinka675
Zakorzenienie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
chyba trochę przesadzili z tą liczbą mnogą

właśnie bo ja tu tylko widzę masło shea widać że producent jest chyba bardzo zdesperowany i ratuje się takim opisem

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-25, 11:52   #1292
Lil Bon Bon
Raczkowanie

GG do Lil Bon Bon

Bardzo Was uprzejmie proszę o analizę tego żelu :

Proclaim Proteine Styling Gel

Skład:
WATER ,PVP ,CARBOMER ,TRIETHANOLAMINE ,FRAGRANCE ,METHYLPARABEN ,POLYSORBATE 20 ,PHENOXYETHANOL ,SORBITOL ,HYDROLYZED COLLAGEN ,METHYLCHLOROISOTHIAZOLIN ONE ,METHYLISOTHIAZOLINONE ,YELLOW 6 ,RED 33 ,CARAMEL ,BENZYL ALCOHOL ,BENZYL BENZOATE

http://www.sallybeauty.com/Protein-S...efault,pd.html
Stary 2010-10-25, 12:09   #1293
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lil Bon Bon Pokaż wiadomość
Bardzo Was uprzejmie proszę o analizę tego żelu :

Proclaim Proteine Styling Gel

Skład:
WATER ,PVP ,CARBOMER ,TRIETHANOLAMINE ,FRAGRANCE ,METHYLPARABEN ,POLYSORBATE 20 ,PHENOXYETHANOL ,SORBITOL ,HYDROLYZED COLLAGEN ,METHYLCHLOROISOTHIAZOLINO NE ,METHYLISOTHIAZOLINONE ,YELLOW 6 ,RED 33 ,CARAMEL ,BENZYL ALCOHOL ,BENZYL BENZOATE

http://www.sallybeauty.com/Protein-S...efault,pd.html
Polimery filmotwórcze na samym początku składu. Sporo zapachów i konserwantów, barwniki. Substancje odżywcze wśród konserwantów, a więc w ilości nie mającej znaczenia dla działania żelu.

Proteiny to zapewne HYDROLYZED COLLAGEN - dodane do żelu chyba tylko dla jego nazwy

Żel jakich jest wiele Może utrwalić włosy z uwagi na 2 polimery, ale nic poza tym (nie odżywi).

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-25, 12:48   #1294
Lil Bon Bon
Raczkowanie

GG do Lil Bon Bon

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Polimery filmotwórcze na samym początku składu. Sporo zapachów i konserwantów, barwniki. Substancje odżywcze wśród konserwantów, a więc w ilości nie mającej znaczenia dla działania żelu.

Proteiny to zapewne HYDROLYZED COLLAGEN - dodane do żelu chyba tylko dla jego nazwy

Żel jakich jest wiele Może utrwalić włosy z uwagi na 2 polimery, ale nic poza tym (nie odżywi).
Dziękuję za pomoc Małgosiu
Stary 2010-10-25, 16:21   #1295
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Bardzo proszę o analizę:

,,WEHO Curl Designer Vitality's,,

aqua, polyacrylamidomethylpropa ne sulfonic acid, polysorbate 20,triethanolamide,
sylk amino acids, hydroxyethylcellulose, peg-40 hydrogenated castrol oil, trideceth-9, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, diazolidinyl urea, iodopropynyl butylcarbamate, citronellol, alpha isomethylionone, linalool, limonene, perfum.

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska

Edytowane przez kathy579
Czas edycji: 2010-10-25 o 16:26
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-25, 19:36   #1296
morrigan1986
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Masz racje. Nie wiem, jak patrzylam, wydawaly mi sie identyczne. Przepraszam za zamieszanie

Sklad, ktory podalas, mial mala pomylke, powtarzal sie jeden z detergentow, wiec przekleilam go poprawnie z tej strony

Sklad jest problematyczny, bowiem na pierwszym miejscu nie ma wody, a SLES, co wydaje mi sie az niemozliwe. Byc moze to pomylka w druku, ale jesli to jest prawdziwy sklad, osobiscie baaaardzo uwazalabym z tym szamponem. Oprocz SLSu w skladzie takze dodatkowe ko-detergenty, ktore maja za zadanie obnizyc draznioce dzialanie SLES oraz srodki stabilizujace piane. Bardzo wysoko w skladzie kationowy kondycjoner, ktory "przyczepi" sie do uszkodzonych miejsc we wlosie, ulatwi rozczesywanie. Wartosciowe skladniki, czyli ekstrakty z indyjskich ziol czy pantenol niestety pod sam koniec.

Szampom niezgodny z CG
Dziękuję bardzo. Aż sprawdziłam etykietkę, rzeczywiście najpierw jest woda a potem SLS. Co chyba nie zmienia faktu, że szampon raczej nie jest ajurwedyjsko-ziołowo-naturalny jak go reklamują. Trzeba się wybrać na zakupy.

morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-26, 15:12   #1297
insanecurls
Raczkowanie

proszę o analizę
BROCATO Odżywka ułatwiająca rozczesywanie włosów w sprayu

Składniki produktu:
aqua, dicetyldimonium chloride, aloe barbadensis gel, panthenol, glycerin, benzophenone-4, comfrey (symphytum officinale) extract, ginkgo biloba extract, macrocystis pyrifera, propylene glycol, hydrolyzed vegetable protein, PPG-12-PEG-65 lanolin oil, sodium PCA, sodium lactate, lactic acid, disodium EDTA, potassium sorbate, phenoxyethanol, diazolidinyl urea, parfum

Brocato ozywka nawilżająca
aqua, cetyl alcohol, aloe barbadensis gel, kelp (macrocystis pyrifera) extract, matricaria (chamomilla recutita) extract, rosemary (rosmarinus officinalis) extract, hydrolyzed keratin, lecithin, stearyl alcohol, cetrimonium bromide, cetearyl alcohol, dicetyldimonium chloride, stearalkonium chloride, PEG-40 castor oil, dimethicone, magnesium sulfate, propylene glycol, benzophenone-4, citric acid, methylparaben, DMDM hydantoin, propylparaben parfum, D&C Red No. 33 (CI 17200), Ext. D&C Violet No. 2 (CI 60730), FD & C Blue No. 1 (CI 42090), FD & C Red No. 40 (CI 16035)

Edytowane przez insanecurls
Czas edycji: 2010-10-26 o 15:16
insanecurls jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-26, 18:56   #1298
cheveux_boucles
Raczkowanie

A ja dalszym ciągu na poszukiwaniu złotego środka we Francji..
Odkryłam kilka "fajnych" ( przekonamy się) kosmetyków do kręconych firmy
Kerastase , kosmetyki tej firmy można kupić tylko w salonach fryzjerskich, cena również jest dość wysoka, dlatego pytam zanim zainwesje. Proszę o analizę Maski do włosów firmy KERASTASE typ: Elasto Curl skład:
Aqua / Water, Cetearyl Alcohol, Potato Starch Modified, Amodimethicone, Behentrimonium Chloride, Glycerin, Cetyl Esters, Lauryl PEG/PPG-18/18 Methicone, Methylparaben, Limonene, Trideceth-12, Hexyl Cinnamal, Citric Acid, Linalool, Cetrimonium Chloride, C
z góry gorąco dziękuję!
cheveux_boucles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 14:38   #1299
perro_caliente
Raczkowanie

Selekcjonuję kosmetyki z łazienki, żeby przygotować się do CG. Znalazłam gel Goldwella dla mężczyzn (proszę nie wnikać )[Dual Senses power gel] i zastanawiam się, czy taki skład jest akceptowalny i czy jest sens go stosowac jako ochronę do włosów (w sumie nie uzywam nic do stylizacji, więc może nie będzie to niezbędne).

Water/Aqua/Eau, Glycercin, VP/VA Copolymer, Acrylates/Palmeth-25 Acrylate Copolymer, Paullinia Cupana Seed Extract, Caffeine, Glycoproteins, Menthol, Panthenol, Tetrasodium EDTA, Octyldodecyl PCA, Sodium PCA, Butylene Glycol, Sodium Hydroxide, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Phenoxyethanol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Fragrance/Parfum.

Czy kofeina i guarana mają wogóle szansę jakoś zadziałac na włosy?

http://przecietnobiusciasta.blogspot.com

Motywacja, psychologia, rozwój osobisty, minimalizm Zapraszam! tu:

http://mysliwwielkimmiescie.pl/
perro_caliente jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 15:54   #1300
Edith3F
Zadomowienie

czy mogę prosić o analizę?
Rossmann, ISANA HAIR, Spray gel, flexibler Look, ultra starker halt
z witaminą B3, ultramocny

Skład:
Aqua, alcohol denat., PVP/VA copolymer, polysorbate 20, panthenol, niacinamide, chitosan lactate, polyquaternium-37, parfum, isopropyl alcohol, phenoxyethanol, limonene, amyl cinnamal, methylparaben, buthylparaben, ethylparaben, propylparaben.

Dbam o moje fale (ostatnie podcięcie 7.09.2011r)
Edith3F jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 16:22   #1301
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Edith3F Pokaż wiadomość
czy mogę prosić o analizę?
Rossmann, ISANA HAIR, Spray gel, flexibler Look, ultra starker halt
z witaminą B3, ultramocny

Skład:
Aqua, alcohol denat., PVP/VA copolymer, polysorbate 20, panthenol, niacinamide, chitosan lactate, polyquaternium-37, parfum, isopropyl alcohol, phenoxyethanol, limonene, amyl cinnamal, methylparaben, buthylparaben, ethylparaben, propylparaben.
też dzisiaj widziałam te spray'e ale miały zaklejone składy i nie mogłam zobaczyć co w nich siedzi

Na pierwszym miejscu jest promotor przejścia, który niestety może wysuszać, jeśli nie ma przy nim np. emolientów (a w spray ich niestety nie ma). Występują tu dwa polimery filmotwórcze, z których pq-37 jest na pewno niezgodny z CG.

Trzy substancje odżywcze i ochronne - mam tylko wątpliwości, ile ich tak naprawdę znajduje się w spray'u. Z uwagi na to, że substancji odżywczych jest mniej niż użytego emulgatora.

Edit:
Trudno jest dokładnie określić, czy ilość substancji odżywczych zrównoważy działanie alkoholu denat. Raczej zalecałabym uważne obserwowanie, włosów, gdy będziesz go stosowała (czy nie powoduje przesuszenia).
I koniecznie podziel się z nami informacją, jak się ten spray sprawuje

Spray jest niezgodny z CG z uwagi na pq-37.

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2010-10-30 o 21:27
Stary 2010-10-27, 19:12   #1302
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Proszę o analizę:

HUILE D'ALES PHYTO
intensywnie nawilżający olejek na bazie naturalnych olejków eterycznych

skład: Calendula officinalis flower extract, ricinus communis, sodium lauroyl oat amino acids, salvia officinalis oil, cirus medica limonum peel oil, juniperus communis fruit oil, rosmarinus officinalis leaf oil, palmitoyl keratin amino acids, vinegar, , phenoxyethanol*, parabens (butyl, ethyl)*, methylisothiazolinone*, methylchloroisothiazolino ne* , beta-carotène.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 19:27   #1303
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
Home Institut, Karites, balsam ułatwiający rozczesywanie włosów z karite

Aqua, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Butyrospermum Parkii, Cetrimonium Chloride, Ceteareth-20, Panthenol, Parfum, Sodium Methylparaben, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Magnesium Nitrate, Magnesium Chloride, Benzyl Alcohol, Buthylphenyl Methylpropional, CI 19140, CI 14700
Skład przyzwoity, nawilżający, acz bez fajerwerków.
Główne grupy składników tu występujących to emolienty, antystatyk i humektant.

* emolienty w tym masło shea: renatłuszczą po myciu, pokryją filmem, który zatrzyma wodę wewnątrz włosa
* antystatyk: ułatwi rozczesywanie, wygładzi, zniweluje ładunek elektrostatyczny
* pantenol - wzmocni i nawilży.

Potem zapach i mieszanka substancji konserwujących i zapachowych.

Zgodny z CG.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 20:35   #1304
Lanessa
Zadomowienie

Landlord, Balsam do wlosow normalnych (Mild Balsam)
Produkt norweski.
Zastanawiam czy nadaje sie na OMO albo mycie odzywkowe?

Aqua, Hexadecyltrimethykammoniu m chloride, Cetyl alcohole, Ricinus communis, Linalool, Isopropyl palmitate, Citric Acid, Parfum, Butylphenyl methylpropional, Hexyl cinnamal
Lanessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-28, 08:19   #1305
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez perro_caliente Pokaż wiadomość
Selekcjonuję kosmetyki z łazienki, żeby przygotować się do CG. Znalazłam gel Goldwella dla mężczyzn (proszę nie wnikać )[Dual Senses power gel] i zastanawiam się, czy taki skład jest akceptowalny i czy jest sens go stosowac jako ochronę do włosów (w sumie nie uzywam nic do stylizacji, więc może nie będzie to niezbędne).

Water/Aqua/Eau, Glycercin, VP/VA Copolymer, Acrylates/Palmeth-25 Acrylate Copolymer, Paullinia Cupana Seed Extract, Caffeine, Glycoproteins, Menthol, Panthenol, Tetrasodium EDTA, Octyldodecyl PCA, Sodium PCA, Butylene Glycol, Sodium Hydroxide, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Phenoxyethanol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Fragrance/Parfum.

Czy kofeina i guarana mają wogóle szansę jakoś zadziałac na włosy?
Gliceryna na pierwszym miejscu w składzie. Kolejno: dwa polimery filmotwórcze. Następnie ekstrakt z guarany - to z uwagi na niego ten żel jest "dla mężczyzn". Ekstrakt ten wykazuje bowiem silne działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne Chroni także włosy przed negatywnym działaniem testosteronu i jest stosowany w kuracjach przeciwko łysieniu androgenowemu. (źródło)Kofeina - często łączona właśnie z guaraną, ma podobne do niej działanie.
Glikoproteiny
- stymulują wzrost włosów.

Podsumowując, składniki te mają zapobiegać wypadaniu włosów u mężczyzn i stymulować wzrost włosów.

Składniki te
mają wywoływać na skórze uczucie świeżości, mentol ma także działanie antybakteryjne i daje charakterystyczny zapach mięty pieprzowej. Dalej: humekanty, emolient.

Na końcu - konserwanty i zapachy.

Ciekawy żel, nie wiem, na ile może przeciwdziałać wypadaniu włosów i stymulować ich wzrostu (problemem jest to, czy substancje za to odpowiedzialne mogą rzeczywiście przeniknąć do włosa?). Substancji tych jest bowiem mniej w żelu niż polimerów filmotwórczych, które tworzą powłokę na włosie i dzięki temu wydobywają i utrwalają skręt.

Na pewno na ten żel powinny uważać osoby, których włosy nie lubią gliceryny.

Zawiera parabeny.
Zawiera glicerynę.

Jest zgodny lub niezgodny CG, w zależności od tego, jakie przyjmiemy stanowisko wobec polimerów filmotwórczych.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-28, 09:23   #1306
Paulinka675
Zakorzenienie

NaturVital Hair loss mask - maska do włosów łamliwych i podatnych na wypadanie

aqua, cetearyl alcohol, cyclomethicone, glycine soja germ extract, triticum vulgare germ extract, cetrimonium chloride, panax ginseng root extract, triticum vulgare germ oil, hydroxypropyltrimonium hydrolyzed wheat protein, panthenol, amodimethicone, calcium panthotenate, inositol, biotin, retinol, tocopheryl acetate, glyceryl linoleate, glyceryl linolenate, glyceryl arachidonate, phenylpropyldimethylsilox ysilicate, parfum, trideceth 12, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, CI 77891

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-28, 14:06   #1307
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Farmona Saponics - Odżywka kondycjonująca do włosów delikatnych i normalnych

Skład: Aqua, Cetyl Alkohol, Cetearyl Alkohol, Stearatkonium Chlorode, PEG-20 Stearate, Ceteareth 20, Cetrimonium Chloride, Equisetum Arvense Extract, Cera Alba, Propylene Glycol, Calendula Officinalis Flower Extract, Chamomilla Recutita Flower Extract, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Salvia Officinalis Leaf Extract, Pinus Silvestris Bud Extract, Arnica Montana Flower Extract, Arctium Majus Root Extract, Citrus Medica Limonum Peel Extract, Hedera Helix Extract, Tropaeolum Majus Extract, Nasturtium Officinale Extract, Polysorbate 20,
Retinyl Palmitate, Tocopherol, Linoleic Acid, PABA, Parfum, DMDM Hydantoin, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne, Hexyl Cinnamal, Buthylphenyl Methylpropional, Citronellol, Linalool.

Receptrua kompleksu odzywczego Saponics uwzględnia najistotniejsze potrzeby włosów szczególnie cienkich, słabych i delikatnych oraz skóry głowy. Zawiera biologicznie czynne substancje stymulujące wzrost włosów: Kerastin, Trichogen, olyplant Hair, aktywne naturalne wyciagi ze skrzypu polnego, brzozy oraz glukozę. Dodatkowo wzbogacony o cenne witaminy A, E, F i prowitaminę B5.

Skład bardzo zachęcający, choc musze przyznać, że nie za bardzo wiem, skąd mam wziąć: Kerastim, Trichogen i Olyplant Hair Podobnie zresztą jak i prowitaminę B5. Nie wiem dlaczego, ale odnosze wrażenie, ze ktoś pojechał nieco po nazwach.
I pozostaje jeszcze sprawa podkreślonego składnika - to jedyny produkt, w którym się pojawia, więc nie wiem, czy po prostu nie popełniono tutaj błędu i nie powinien się pojawić znany nam antystatyk - Stearalkonium Chloride.

Podejrzewam, że w przypadku tych ciekawych nazw (bo nie widze w składzie l-cysteiny ani kwasu bursztynowego oraz nic, co mogłoby na ich obecność wskazywać,jak choćby w składzie tego szamponu; podobnie z Trichogenem, który prócz aminokwasów - no niech choć arginina się pojawi - powinien miec też coś syntetycznego, a tu ani widu ani słychu) chodzi o wzajemne współgranie ekstraktów, których w odżywce naprawdę sporo: skrzyp polny, nagietek lekarski, rumianek, rozmaryn, szałwię, sosnę, arnikę górską, łopian, skórka cytryny, bluszcz, nasturcja większa i rukiew wodna. Uff... Sporo tego
Nadto obowiązkowe emolienty, ale tych niewiele i antystatyki, ktore pomoga w rozprowadzeniu odżywki.
Znalazł sie też glikol, dzięki któremu składniki przenikną do wnętrza włosa nieco łatwiej oraz witaminki: A, E i F (w formie kwasu linolenowego).
3 konserwanty w tym 1 mogący powodować podrażnienia, sporo zapachów.
Poza tym odżywka naprawde warta uwagi.

Zgodna z cg.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-10-28 o 14:13
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-28, 14:24   #1308
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Skład bardzo zachęcający, choc musze przyznać, że nie za bardzo wiem, skąd mam wziąć: Kerastim, Trichogen i Olyplant Hair Podobnie zresztą jak i prowitaminę B5. Nie wiem dlaczego, ale odnosze wrażenie, ze ktoś pojechał nieco po nazwach.
pewnie masz rację, skład i dodatkowe informację skopiowałam z d o z .pl, chyba tam powinni się znać na rzeczy

Cytat:
Podejrzewam, że w przypadku tych ciekawych nazw (bo nie widze w składzie l-cysteiny ani kwasu bursztynowego oraz nic, co mogłoby na ich obecność wskazywać,jak choćby w składzie tego szamponu; podobnie z Trichogenem, który prócz aminokwasów - no niech choć arginina się pojawi - powinien miec też coś syntetycznego, a tu ani widu ani słychu) chodzi o wzajemne współgranie ekstraktów, których w odżywce naprawdę sporo: skrzyp polny, nagietek lekarski, rumianek, rozmaryn, szałwię, sosnę, arnikę górską, łopian, skórka cytryny, bluszcz, nasturcja większa i rukiew wodna. Uff... Sporo tego
Nadto obowiązkowe emolienty, ale tych niewiele i antystatyki, ktore pomoga w rozprowadzeniu odżywki.
Znalazł sie też glikol, dzięki któremu składniki przenikną do wnętrza włosa nieco łatwiej oraz witaminki: A, E i F (w formie kwasu linolenowego).
3 konserwanty w tym 1 mogący powodować podrażnienia, sporo zapachów.
Poza tym odżywka naprawde warta uwagi.
myślałam nawet, żeby stosowac ją w formie maski - zostawić na włosach na dłużej, żeby ekstrakty miały czas zadziałać; może jeszcze coś fajnego do niej dorzucić?
(nie kupiła jej jeszcze, raczej mam w planach)

dziękuję za analizę

Stary 2010-10-28, 14:36   #1309
Eloe77

Cytat:
pewnie masz rację, skład i dodatkowe informację skopiowałam z d o z .pl, chyba tam powinni się znać na rzeczy
Powinni
Cytat:
myślałam nawet, żeby stosowac ją w formie maski - zostawić na włosach na dłużej, żeby ekstrakty miały czas zadziałać; może jeszcze coś fajnego do niej dorzucić?
(nie kupiła jej jeszcze, raczej mam w planach)
Argininę chociażby? Albo L-cysteinę? Możesz też dodać kapkę miodu i gliceryny. Ja bym jeszcze dolała nieco jakiegoś olejku, by była nieco cięższa.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-28, 14:46   #1310
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Argininę chociażby? Albo L-cysteinę? Możesz też dodać kapkę miodu i gliceryny. Ja bym jeszcze dolała nieco jakiegoś olejku, by była nieco cięższa.
wybieram miód i olej (kokosowy albo ze słodkich migdałów)

Stary 2010-10-28, 16:20   #1311
Eloe77

Cytat:
Gliss Kur Oil Nutritive - masło regeneracyjne z olejkami pielęgnacyjnymi

aqua, cetearyl alcohol, butyrospermum parkii, behenoyl pg-trimonium chloride, dimehticone,
clycol distearate, behentrimonium chloride, polyquaternium-37, quaternium-87, propylene glycol dicaprylate/dicaprate, phenoxyethanol, hydroxyethylcellulose, methylparaben, hexylene glycol, propylene glycol, parfum, isopropyl alcohol, laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, pantolactone,
ppg-1 trideceth-6, linalool, lactid acid,
limonene, hexyl cinnamal, benzyl salicylate, citronellol, CI 15985, CI 47005.
Tak, zgadzam się z Volyovą - z tą liczbą mnogą to przesada i to spora Ale za to pewnie nakłada sie jak po maśle i włosy tak też wyglądac mogą (3 polimery).
Jest kilka emolientów w tym masło shea, więc coś dobrego mamy. Poza tym 1 humektant przed zapachem. I to chyba tyle z rzeczy mogących zrobić coś fajnego.
Poza tym antystatyk, 3 polimery i konserwanty dość wysoko jak na ilość składników w tej miksturze.
Podkreślone składniki odpowiedzialne m.in. za zagęszczanie całości - pewnie dość gęsty produkt. W sumie nic specjalnego -ładna nazwa i chyba na tym koniec. Za to zabezpieczenie włosa przed ucieczką wody gwarantowane.

Niezgodne z cg.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-10-28 o 16:53
Stary 2010-10-28, 16:29   #1312
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Freeman Papaya and Awapuhi Conditioner

Water (Aqua), Cetyl Alcohol, Panthenol, Carica Papaya Fruit Extract (Papaya), Citrus Aurantifolia Fruit Extract (Lime), Cocos Nucifera Extract (Coconut), Macrocystic Pyrifera Extract (Kelp),Cocamidopropyl Betaine,Stearalkonium Chloride,PEG-75 Lanolin, Polysorbate 60, Stearyl Alcohol, Cetearyl Alcohol,Glycerin, Propylene Glycol (Parfum), DMDM Hydantoin, Propylparaben, Methylparaben, Fragrance (Parfum)

400ml/19,90
Wątek na NC o odżywce
Coś dla wielbicielek ekstraktów ;-)
Bazę stanowi alkohol tłuszczowy - emolient, re-natłuści, zatrzyma wodę wewnątrz włosa.
Na plus wysoka pozycja wzmacniającego pantenolu.
W dalszej kolejności ekstrakty z papaji, limonki, kokosa i morszczynu.
(Jeśli producent ich nie poskąpił) mają one właściwości kondycjonujące, nawilżające, wzmacniające, antyoksydacyjne; ekstrakt z kokosa jest również emolientem.

Betaina kokamidopropylowa ma właściwości myjące, antystatyczne, lekko natłuszczające i przeciwbakteryjne. Ma prawdopodobnie za zadanie ułatwić zmycie odżywki z włosów.
Ciąg dalszy to mieszanina emolientów, antystatyku z emulgatorem i humektantem.

Przypuszczam, że to dosyć lekka, codzienna odżywka. Teoretycznie można by ją użyć do mycia ze względu na fakt, że jest zgodna z CG i nie zawiera olejów.
Mogłaby się też nadać jako odżywka b/s.

Zgodna z CG
.

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Cytat:
Powinni
Ostrzegam, że to cuchnie
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-28, 17:30   #1313
Eloe77

Cytat:
BioClin, odżywka dermatologiczna

Aqua, Cetyl Alkohol, Ceteareth-60 Myristyl Glycol, Buxus chinensis, Quaternium-26, Dimethicone, Hydrolyzed Vegetable Protein, Cetrimonium Chloride, Ceteth-2, Hydrolyzed Zein, Hydroxyethylcellulose, Amodimethicone, Ceteareth-25, Panthenol, PVP, Trideceth-12, Lactic Acid, Imidazolidinyl Urea, Propylparaben, Disodium EDTA, Ethoxydiglycol, BHA, BHT, Parfum.
Ciekawa nazwa, ale podwyższa oczekiwania w stosunku do produktu.
A w środeczku:
emolienty w tym olej jojoba, które zabezpieczą przed ucieczką wody,
hydrolizowane proteiny roślinne, ale nie wiemy dokładnie czego - soi, kukurydzy, pszenicy czy czego innego , które podziałają kondycjonująco i antystatycznie,
antystatyki - pomoga w rozprowadzeniu odżywki na włosie
humektanty - w tym witamina B5 i kwas mlekowy - zadbaja o odpowiedni poziom wilgoci we włosie
polimery w tym amo- i dimethicone oraz PVP - podziałaja podobnie jak emolienty, zatrzymując wilgoć we włosie, ale trzeba by pamiętać o szamponach co jakiś czas.
antyoksydanty - BHA - choc tutaj moim zdaniem też w funkcji antybakteryjnej - oraz BHT - moim zdaniem celem zabezpieczenia produktu przed utlenianiem, a nie zabezpieczenia przed starzeniem.

Mogę powiedzieć, że moich oczekiwań jako produkt dermatologiczny nie spełnia, choć brak w niej konserwantów, które mogłyby podrażniać. Może własnie dlatego tak się nazywa
Cudów bym się jednak nie spodziewała - raczej zabezpieczenia włosów. Uważałabym też na ewentualne obciążenie. Raczej nie dodawałabym olejów i protein.
Możliwy blask zauważalny już po pierwszym użyciu.

Niezgodna z cg.

MÓJ IDEAŁ

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-28, 17:32   #1314
Eloe77

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Ostrzegam, że to cuchnie
i to bardziej niż zepsute jajo Ale może czynic cuda

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-10-28, 18:40   #1315
Eloe77

Cytat:
AFP, maska do włosów tłustych z glinką zieloną

Aqua, Illite, Camellia Sinensis Leaf Water, Sodium Lauroyl Glutamate, Talc, Betaine, Glycerin, Urtica Dioica (Nettle) Extract, Equisetum Arvense Leaf Extract, Bentonite, Hydrolyzed Wheat Protein, Chondrus Crispus(Carrageenan) Extract, Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Sorbic Acid, Parfum, Xanthan Gum, Sodium Phytate, Citric Acid.
Już na samym początku obiecane glilnki - będąca pochodną miki, talk i glinka kaolinowa - dostarczające choćby krzemu, magnezu, żelaza najprawdopodobniej użyte w tej samej funkcji - wiązania cząsteczek tłuszczu. Zapobiegać będą więc przetłuszczaniu skalpu (jeśli maseczkę nałożyć właśnie na niego), mogą rownież działać przeciwłupieżowo.
Oprócz wody jest też... herbata Dokładnie to hydrolat z liści herbaty (ale nie wiemy dokładnie z jakiej). Dość prawdopodobne, że idzie o herbatę zieloną, wówczas powinna podziałaś antyoksydacyjnie jak i bakteriobójczo.
Również doskonałe dla włosów ekstrakty z pokrzywy i skrzypu. Poza tym ekstrakt z algi zwanej mchem irlandzkim (krasnorosty) cenionej za zawartość skrobii. Być może i tutaj doda całości żelowej konsystencji? To by potwierdzało użycie również gumy ksantatowej do zagęszczenia produktu (zaraz po zapachu) - glinki mogą nie rozpuszczać się w wodzie.
Poza tym antystatyki, humektanty, kwas salicylowy, który może działać przeciwłupieżowo, ale tutaj ze względu na sąsiedztwo z konserwantem podejrzewam raczej także o funkcję konserwującą.

Brakuje tutaj jakichkolwiek emolientów, więc dobrze mieć na podorędziu odżwyke, która uzupełni ich brak.

Zgodna z cg.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-10-28 o 18:43
Stary 2010-10-28, 19:03   #1316
Eloe77

Cytat:
AFP, maska do włosów suchych z glinką żółtą

Aqua, Illite, hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water, Sodium Lauroyl Glutamate, Talc, Glycerin, Bentonite, Hydrolyzed Soy, Chondrus Crispus(Carrageenan) Extract, Polyglyceryl - 4- Caprate, Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Sorbic Acid, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Parfum, Xanthan Gum, Sodium Phytate, Citric Acid.
Skład bardzo podobny do tej z glinką zieloną, ale wzbogacony o olej jojoba - suche mają jednak inne potrzeby niż tłuste, będą wymagać więc zabezpieczenia. Tu jojoba świetnie się sprawdzi. Ponadto nawilży spragnione włosy. Obecność oleju wymusza jednak zastosowanie substancji, która połączy całą formulację.
Glinki mamy tutaj dokładnie te same i w tej samej funkcji. Trzeba pamiętać też o ich funkcji antybakteryjnej, stąd możliwość przeciwdziałania łupieżowi.
Odmienny jest również zastosowany hydrolat - z oczaru wigrinijskiego - o działaniu przeciwzapalnym i ściągającym. Jest też mech irlandzki.

Podobnie jak w przypadku poprzedniej odżywki uważałabym na mała ilość substancji nawilżających i zabezpieczających (jojoba jest przed zapachemi podejrzewam, że jednak jest jej niewiele), dlatego też stosowałabym wymiennie z bogatszą w emolienty i nawilżacze odżywką.

Zgodna z cg.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-10-28, 20:22   #1317
Eloe77

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Kerastase Fluid Rozświetlający Nutri-Sculpt

Skład: Aqua, Cyclopentasiloxane,
Propylene Glycol, Dimethiconol, Laureth-23, Laureth-4, Dimethicone Copolyol, Phenoxyethanol,
Behentrimonium Chloride, Carbomer, Potato Starch Modified, Polyquaternium-4, Aminomethyl Propanol, Hydroxypropyl Guar, Methylparaben, Amodimethicone, Quaternium-27, 2-Oleamido-1,3-Ocatadecanediol, Trideceth-12, Cetrimonium Chloride, Parfum, C10946
Sporo w tym fluidzie polimerów różnej maści - od zmywalnych (dimethicone copoyol) przez cykliczne po derywaty dimethiconu i quaternium. Z tego też powodu co jakiś czas zastosowałabym szampon z sls.
Do tego jeden humektant, ktróry moim zdaniem nieco rozpuszcza całą mieszankę.
Nadto surfaktant i antystatyki - pomogą w nałożeniu fluidu oraz w rozprowadzeniu go na włosach.
Do stabilizacji lepkości całego produktu zastosowano modyfikowaną skrobię ziemniaczaną.

Nie widze tutaj składnika, który odpowiadałby za blask czy błysk (jak choćby mika), ale myślę, że przy takiej ilości polimerów włosy powinny zacząć błyszczeć, ponieważ łuski na ich powłoce będą ściślej przylegać, a ubytki będa wypełnione.
Do następnego mycia.

Niezgodny z cg.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-10-28, 20:44   #1318
*Basia*
Mod-Śnieżynka

dziękuję za analizę
Nie kupiłabym tego fluidu. Za drogi. Ciekawe co powie koleżanka, która go używa.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2010-10-28 o 21:53
*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-29, 12:52   #1319
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Na przykładzie Rybiorkowych odżywek do mycia szukałam czegoś z silikonem, niestety z amodimethicone niczego do mycia nadającego się nie znalazłam. Za to z phenyltrimethicone. Proszę więc o analizę

Profis-Fryzopol, Scandic Plus, LaStrada Milk Mask
aqua, cetearyl alcohol, cetimonium chloride, propylene glycol, panthenol, phenyltrimethicone, hydrolyzed milk protein, honey extract(mel), methylisothiazoline, methylchlorisothiazolinon e,lactose,benzyl benzoate

Źródłem jest wątek o maskach Scandic więc nie moge poświadczyć autentyczności składu
Oczywiście cena w KWC jest trochę nieprawdziwa, na allegro można dostać 1L tej odzywki za ok 26 zł z przesyłką.

Edit: Znalazłam z amodimethicone, jej cena nie jest już tak ujmująca za to nazwa mnie śmieszy
Na allegro dostępna za 27,5 zł/1000ml + wysyłka 11,5 zł.

Pettenon Cosmetici, Dolce Anti-Age

skład: Aqua, Cetyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Glyceryl Laurate, Amodimethicone, Parfum, Propylene Glycol, Limonene, Panthenol, Benzyl Alkohol,Hydrolized Sweet Almond Protein, Hydrolized Wheat Gluten, Hydrolized Wheat Protein, Trideceth-10, Linalool, Citric Acid, C.i. 11680 (Pigment Yellow 1), Methylchlorisothiazolione , Capsicum Annum Extract, Ochlearia Armoracia Extrat (Cochlearia (Horse- Radish) Root Extract), Methylisothazolinone.

Moja fragrantica

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2010-10-29 o 13:27
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-29, 12:55   #1320
bernadka20
Wtajemniczenie

Skład znalazlam dziewczyny na KWC

Garnier Ultra Doux Szampon wygładzający z olejkiem z orzecha włoskiego i brzoskwini.
Skład: Aqua/Water, Sodium Laureth Sulfate, Coco-Betaine, Glycerin, Sodium Chloride, Cocamide Mipa, Amodimethicone, CI 19140/Yellow 5, Sodium Benzoate, Sodium Cocoate, Sodium Hydroxide, PPG-5-Ceteth-20, PEG-55 Propylene Glycol Oleate, Juglans Regia (Walnut) Seed Oil, Polyquaternium-10, Salicylic Acid, Propylene Glycol, Alpha-Isomethyl Ionone, Caramel, Butylphenyl Methylpropional, Methyl Cocoate, Citric Acid, Laureth-5 Carboxylic Acid, Prunus Persica Leaf Extract/Peach Leaf Extract, Parfum/Fragrance. (C29271/1)

Albo jestem slepa albo siostrzyczki moje drogie widze silikonik Amodimethicone ? :P
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości