|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
Cytat:
|
|
#2282 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I czy ja dożyje tego momentu... Trzymaj się jakoś. Cytat:
|
|
#2283 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Szczęśliwa, Ano bardzo szybko te dni uciekają
![]() Super, że sobie tak razem śpicie. Mój Borysek tez w sumie długo śpi, z tym, że ja wstaję około 7-8, żeby przed następnym karmieniem zdążyć się umyć, umalować, zjeść itp. Szkoda mi czasu ![]() niuniuniau, nie zauważyłam, zeby spacer zwiększał apetyt Boryska. Do pediatry idzie się dopiero na szczepienie, chyba że wcześniej coś się dzieje. My poszliśmy po 4 tygodniach sprawdzić jak mały przybiera. Weronisia, współczuję i trzymam kciuki za Pascalka forssiczka, witamy Ciebie i Mateuszka Klarissa, liczba kupek się stopniowo zmniejsza. Borys dopiero teraz robi trochę mniej kupek, bo do tej pory klocek był w każdej pieluszce ![]() czita18, mi tez dziś przyszły Pampersiaki Dziękuję jeszcze raz za linka IlonaN2, odciągaj odrobinkę mleka, jak masz tak przepełnione piersi. Albo budź synka. Ray, laktacja na pewno nie ucierpi przez jeden gorszy dzień. Ja mam nerwy codziennie (ale to przez psinę moją głupią ) i mleko jeszcze jest ![]() mszu, mi to wygląda na kolkę, prze te regularne pory... A z tego co widzę, to Twój mąż chce iść do tych znajomych w godzinach, w których mała Wam się drze? ![]() Zuziczka, a to taka szorstka skóra to skaza niby? Bo mój też ma uszy szorstkie... Policzki teraz też dość nieprzyjemne są w dotyku ![]() Cytat:
Nie odparzają, nie przesiąkają, no i cena jest atrakcyjna, jeśli kupisz w promocji.
|
|
|
|
|
#2284 |
|
Wtajemniczenie
|
mszu a może właśnie mała będzie spokojniejsza niż zwykle- będzie trochę"cioć" i "wujków", pewnie będą się nią zachwycać a ona będzie tak zaabsorbowana nową sytuacją, że zapomni o wyciu?
![]() widzę, że tu więcej pryszczatych niemowlaków. Po południu oglądałam Olę i krostki oprócz czoła, główki i policzka pojawiły się też na szyi i uszku.. No i ma szorstką/suchą? skórę na udach- od wczoraj smaruję tą maścią na receptę od lekarza ale może kupię jeszcze jakieś emolium, oliatum czy coś w tym stylu do kąpieli? |
|
|
|
#2285 |
|
Wtajemniczenie
|
ninaad A stosowałaś tą dietę South Beach?
![]() Moim największym problemem jest to, że nie mam głowy do wymyślania potraw jak mam listę produktów dozwolonych. Wszystko bym chciała mieć gotowe
|
#2286 | ||
|
Raczkowanie
|
Witam!
Cytat:
Dieta 1000 kalorii jest super,ale niestety na poczatku zanim nauczysz sie liczyc kalorie moze troche wkurzac.Ja kilka lat temu probowalam i schudlam 5kg w 3tyg. Cytat:
Moj Kubus spi w spiworku,w pokoju mamy 18-20st i jest ok.Maluszek ma ubrane body z krotkim rekawkiem i pajacyka. |
||
|
|
|
#2287 |
|
Zakorzenienie
|
Weronisia trzymam za Was kciuki! oby Pascalek szybko zaczął przybierać no i żeby ta temperatura ciała zaczęła się utrzymywać! gorące buziaki!
Szczęśliwa o penatena nie sprawdzałam dziękuję za info, a moje mleczarenki też nie za duże.. ![]() bordowa szczęściara jesteś, mi z cyców leci pod takim ciśnieniem że jedną wkładkę to bym sobie wykręcać mogła (na jedną wkładkę mogłam sobie przy nuby pozwolić) a tak to co ty... zapomnij jak odciągam mleko z jednej piersi to z drugiej tak cieknie że w szklance 10-15ml się uzbiera... więc co się dzieje jak pije Pat.. mrrr mleczna mamusia ![]() a co do kupek to wszytko zależy od dziecka, mój Pat wczoraj skończył 12 tygodni a nadal robi po 4-5 dziennie przeważnie jedną w nocy, rano ze 2 ale ogromne i po południu z jedną my też je dostaliśmy mszu klarissa współczuje koncertów... mimiskierka proponuje na początek pampersy firmy pampers chyba są najlepsze dla tak malutkiej pociechydziuba81 cudnie wygląda twój Kubuś ![]() a my WKOŃCU kupiliśmy aparat ![]() ![]() jutro będzie no i będę mogła już regularnie obfotkowywać Patrola a nie na szybko czymś pożyczonym czy po jednej fotce na starym aparacie i czekać ze 3 godziny aż zaskoczy ponownie
|
|
#2288 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzymam kciuki żeby Pascal zaczął rosnąć jak na drożdzach![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
W niedziele zaczęły sie jakby pryszcze a potem już jazda cała buzia w kropki i takie czerwone plamy jakby ją ktoś wrzątkiem oblał Potem uszko też się zajeło. Odstawiłam nabiał od poniedziałku i byłam wczoraj u lekarki. W sumie ciężko jej było stwierdzic czy to napewno skaza bo troche podleczyłam buzie krochmalem(super sprawa , Zosi bardzo pomogło )Dr kazała kapać małą 5*w tyg w krochmalu i 2 razy w oliatum + krem Oliatum. Teraz ma całą buzie w chrostkach ale już takich bladych- taka kaszka szorstka. Poczekam tydzien a potem spróbuje jakiegoś jogurta.Mam mimo wszystko nadzieje że to nie toCytat:
Chleb pieczemy swój bo na ogół do białego jest dodawane.wczoraj rozmawiałam z koleżanką która do tej pory wozi się z skazą- a jej Julcia ma 15 m-cy i ona jajka jadła i piła mleczko ale kozie. Ale to wszystko zalezy od dzieciątka mimiskierka ja tez polecam Pampersy Premium care ![]() Pochwale się jeszcze ze wczoraj przy okazji dr zważyła małą i ma już 4100
|
|||||
|
|
|
#2289 |
|
Zadomowienie
|
Cześć
Mam zagwozdkę i nie bardzo wiem co mam robić. Moja niuńka ma katar ale taki aż gotujący się, męczy ją to bardzo, do tego możliwe że pobolewa ją gardło bo "warczy". Ona ma niecałe 3 tygodnie a musiałabym z nią pójść do poradni dla dzieci chorych i boję się tego, żeby nie złapała tam czegoś gorszego. Bo może ja panikuję i ma tylko katarek a w przychodni może się zetknąć z chorymi dzieciaczkami. Z drugiej strony widzę jak się męczy i chciałabym żeby pediatra rzucił na nią okiem bo mi jej strasznie szkoda.
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#2290 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
teraz kąpiemy go codziennie, więc nic mu się niestanie jak po prostu raz w tygodniu będzie miał "dzień brudasa" jak jesteśmy u znajomych to karmię go normalnie a po karmieniu o 19 zostaje umieszczony w drugim pokoju gdzie sobie śpi
|
|
|
#2291 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny wspólczuje Wam tej skazy białkowej... ja jestem tak zakocana w serze żółtym ze nie wyobrazam sobie dnia bez niego... a ja zauwazyłam ze Patrykowi szkodzi kawa inka na mleku..zawsze jak ją wieczorem wypijam to rano młody ma problemy z kupka..dzis męczył sie od 4 nad ranem a póxniej zrobił takiego kupśtala że szok..ale pieluszka dała rade i nic nie wyciekło taki plus dla babydrime![]() A ja miałam okropny wieczór..niestety przez mojego pijanego męza... Brak słów ![]() ![]() Ja już nie mam sił....na niego nic nie działa, zadne słowa...nie wiem co z nami będzie...
|
|
|
#2292 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Generalnie można jeść podobne rzeczy jak się jadało wcześniej ale np białe pieczywo zastąpić pełnoziarnistym, ziemniaki kaszą, tłuste schaboszczaki mięskiem pieczonym albo grillowanym, albo nawet smażonym w panierce z orzechów, sezamu, płatków migdałowych czy otrębów...co tylko sobie wymyślisz![]() Teraz wracam tak na poważnie na SB- ale na 2-gą fazę, bo przy karmieniu piersią 1 faza raczej nie jest dobrym pomysłem. Ale na 2-giej fazie też się ładnie chudnie Jakby co polecam wątki SB - ostatnia część wątku trochę kuleje ale na 1 stronie wątku jest sporo przydatnych informacji przepisy SB . Gdzieś tam któraś z dziewczyn umieściła link do .pdf albo .doc z zebraną i pogrupowaną większością przepisów z tego wątku. Jest też chyba kilka moich przepisów No i polecam książę o SB jest tam wszystko wytłumaczone łopatologicznie co jak i dlaczego ![]() No dobra- za bardzo się rozpisałam ![]() Cytat:
A jeśli uważasz, że może to jakaś infekcja to oczywiście idź do pediatry Dziewczyny- jak usuwacie z ciuszków plamy po kupach? Dziecięce proszki sobie nie radzą, próbowałam dzisiaj potraktować ubranka najpierw vanishem, potem spłukać i do pralki ale też nic z tego ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- martucha84 ciekawe gdzie tym naszym dzieciaczkom tak śpieszno, że tak przebierają nóżkami ![]() ![]() a co do "dnia brudasa" - my też czasami tak robimy- np wtedy jak mała praktycznie marudzi cały dzień i udaje jej się usnąć dopiero tuż przed porą kąpania. Wychodzę z założenia, że brudem nie zarośnie i lepiej niech sobie pośpiaaneczka1984 |
||
|
|
|
#2293 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wariuje tymi nogami że szok, a jak chce go ubrać to jest masakra bo jedna nogawka założona zabieram się za drugą a pierwsza już ściągnięta ![]() ![]() też uważam że brudem nie zarośnie raz na jakiś czas można sobie pozwolić na to żeby go nie umyć własnie jak gdzieś jesteśmy albo jak zaśnie a wcześniej mu się to nie udawało.. masz racje ![]() mojemu szanownemu dziecku skończył się skok je dużo mniej jak ostatnio wróciliśmy do standardowych godzin karmienia nie śpi już tyle ma większy okres czuwania i co fajne sam sobie grzechocze grzechotką patrzy na nią i pakuje do buzi a wcześniej tego nie było tż wczoraj się z tego cieszył jakby w totka wygrał ![]() ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
przytulam
|
|
|
#2294 | |||
|
Zadomowienie
|
Hej Mamuśki!
Tak rano to mnie jeszcze nie było D agmara spóźniła się z rannym karmieniem i teraz zamiast spać, to leży obok i macha rączkami i nóżkami i popiskuje i pokrzykuje trochę też stęka, ciekawe czy jescze uśnie bo ja chętnie zmrużyłabym jeszcze oczko na 1,5 h.Zjadłam już śniadanko i chyba wezmę teraz prysznic, a później hop do wyrka ![]() Cytat:
Herbatka dla dziecka, podajemy 2 x 20 ml. Jak się dokarmia mm to herbatki są wskazane. Fajnie, też musimy kupić bo mamy pożyczony od taty, nasz padł i nie zdążyliśmy kupić. Chcemy wsiąść na raty, ale mąż już od 1,5 miesiąca idzie po zaświadczenie o zarobkach do księgowej ![]() niuniuniau jak się boisz to może zapisz się na ostatni numerek, innych już wtedy w kolejce nie będzie. ycnan mi tam czasu nie szkoda, śniadanie i prysznic to albo w tej godzinie aktywności albo wstanę tak 30 minut przed nią i zdążę. Jak nie stanę to dopiero po karmieniu, mała grzecznie na mamę czeka. Korzystam teraz bo wiem, że te długie ranne drzemki pewnie niedługo się skończą. Chyba jednak dzisiaj nie pośpię, bo posta piszę od 30 minut a niuńka nie śpi ![]() ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
U nas też ze względu na różne okoliczności zdarzają się dni bez kąpieli
|
|
#2295 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki za info, od dzisiaj trochę ograniczam jedzonko no i postaram się ćwiczyć, jak ogarnę tą dietę to ją zacznę
|
|
#2296 |
|
Rozeznanie
|
aaneczka1984 wspołczuje ci bardzo bo wiem co przezywasz to samo co mialam ja i pewnie bede miec nie raz, teraz troche sie uspokoił bo pracuje ale wczesniej to miałam TRAGEDIE juz myslalam o rozwodzie z alkoholikiem nie ma żartów.Tylko liczy sie picie i koledzy a my w domu z dziecmi lub z brzuszkami eeeehhhh
|
|
|
|
#2297 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój jutro przyjdzie pijany.. Idzie na integracje z pracy... Głupio mi było mu odmowic, pracuje tam z 4 lata a był raptem raz, bo zawsze coś wypadało.. a teraz i pępkową odrazu postawi, wiec sie zgodziłam i zapowiedzialam, ze spi w innym pokoju Jak równiez to, ze przesuwają mu sie dni wstawania do malej.. i tak będzie wstawal z soboty na niedziele i z niedzieli na pon...Bo w week Męzulek wstaje do Milenki a ja sobie smacznie spie )Kochany jest ![]() Cytat:
też bym chciala schudnać znów... przed ślubem schudlam tez 10ale jakos mi wrocilo potem 4 a po ciąży mam jeszcze 3 do zrzucenia...![]() Ja Mielnke też nie kąpie codziennie zwłaszcza, że ubieranie się po kąpieli to koszmar,, chociaż czasem jest lepiej ![]() Cytat:
wiadomo czasem pomarudzi, czy popłacze ale z wiadomych względów- kupa,siku, jeść,pić,przytulić....Nie wiem,czy to działanie kropelek SAB S(podaje do kazdego posilku jakies 10kropelek). czy poprostu juz wyrasra z darcia się. A tego co wynalazł lezaczek-bujaczek z wibra musze wycałowac ![]() tu moja mała w akcji
|
|
|
#2298 |
|
Rozeznanie
|
witajcie
mnie dzisiaj czeka prawdopodobnie MAsAZ SZYJKI jestem zestresowana i bardzo sie boje tego bolu....ale moze ruszy sie i bede OFICJALNĄ MAMUSIĄ..... |
|
|
|
#2299 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2300 |
|
Rozeznanie
|
mpik mozemy sobie reke podac moj jutro tez drinkuje, pepkowe stawia a ze wsrod jego rodziny robi sie duze imprezy to napewno bedzie to trwalo dluuugooo, razem idziemy na 16 do restauracji po czym o 18 ja z Olą spadam do domu
malwina przeciez dopiero co slub bralas a juz tak zle w małżeństwie??? to co bylo przed ślubem? nagle sie tak zmienił? aneczka bordowa powodzenia i wytrwałości w dietce zycze, sama próbuje ale ciezko mi to idzie ycnan ja spie tak mocno ze nie jestem w stanie obudzic sie przed córką z tez potrzebuje ok pol godziny na ogarniecie... robie to zazwyczaj jak ja uspie czyli ok 10... martucha czy to dzisiaj bedzie film na tvn Cisza na ktorym bylas w kinie???? a aparatu zazdroszcze my mamy dziadowy ale ladujemy w mieszkanie bo zmieniamy... a ze jest w stanie developerskim to nie ma tam nic.. Kobietki jak jest z Waszymi dziecmi??? czy te jedzace z piersi maja kilka podejsc do niej zanim sie najedza? moja jak nie spi ok 2 godzin to 3 razy ja musze przystawiac zeby byla najedzona i spokojna. szkoda ze nie potrafi najesc sie na raz
|
#2301 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
. A jeszcze co do tego machania nóżkami- myślałam wczoraj, że pęknę ze śmiechu jak patrzyłam jak pielęgniarki próbują jej zrobić EKG. Nie to, żeby mała była niezadowolona- wręcz przeciwnie- buźka uśmiechnięta a nóżkami rowerek. I tym mocniej machała im bardziej one chciały ją uspokoić![]() Cytat:
Znowu Olę zniosłam do drugiego pokoju i gapi się na czarną lampę pod sufitem Dzisiaj dostanę prezent z pracy dla małej- karuzelkę- mam nadzieję, że spodoba jej się i będzie chciała w dzień poleżeć trochę w łóżeczku![]() Aha- dziadkowie mają kupić młodej matę edukacyjną tylko ja wolę sama ją wybrać. Możecie jakąś fajną polecić? Zastanawiałam się nad którąś z mat FP ale nie jestem jeszcze zdecydowana
|
|||
|
|
|
#2302 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja też polecam Pampers Premium Care. Świeżą kupę spłukuje ciepłą wodą, potem odmaczam a potem daje na gotowanie w pralce i nie ma śladu.
|
|
#2303 |
|
Zadomowienie
|
martucha... ale Ci zazdroszcze my nie dosyc, ze przed tymi skokami to jeszcze sie chyba te kolki zaczeły...
no i czekamy na zdjecia.... duuuuuuzzzoooo zdjec![]() mpik... pewnie to ten skok dobrze ze minal i wszytsko sie jakos unormowalo... ale mi narobilas apetytu na ten lezaczek... widac, ze Milce sie lezaczkowie podoba...![]() ycnan... no dla mnie tez to chore jest...i go nie rozumiem, ale on za nimi nie przepada wiec moze to jego sprytny plan zeby siedziec maxymalnie krótko... ![]() Klarissa... obdarta ze zludzen ze to jednak te kolki i zdesperowana wczorjaszym darciem, zaczełam szukac jak pomoc dziecku (przy okazji sobie, bo czuje sie lekko ogluszona po wczorjaszym wieczorze) i znalalam na jednym z forum ze jakas mama na kolki poleca, cos innego niz infacol, bobotic, espimussan, esputicon, sab simplex- bo te wszytskie srodki to samo! Lek nazywa BioGaia i zawiera jakis szczep bakterii, ktory reguluje prace jelit, podobno wypada lepiej w leczeniu kolek niemowlecych niz stosowanie semetikonow. Ponoc nie działa od razu ale po tygodniu czy dwóch dziewczyna zauzywala poprawe... a tu masz artykul na ten temat http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...9D08A5DA7A40D6 zachecam inne mamy do lektury. Niestetyy BioGaia nie jest tania, ale zaplace kazda cene by jednak moja córka zaniechała tych wieczornych koncertów! uf!
Jestem, bo fotografuję.... ![]() http://martalipinska.blogspot.com/ _________________ fotografia rodzinna, noworodkowa, niemowlęca, ciążowa i ślubna Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-10-28 o 11:10 |
|
|
|
#2304 | ||||
|
Zadomowienie
|
Szczęśliwa, ycnan, martucha84, Klarissa, gabisun
Cytat:
Też ma dobry aparat i obiektywy, więc cuduje ![]() Cytat:
Weronisia, trzymam kciuki za synka Cytat:
Cytat:
A Milenka pięknie w nim wygląda ![]() U nas znowu rewolucja Martynka zaczyna coraz dłużej wisieć na piersi, karmię ją teraz jak jest głodna, nie mamy żadnych stałych pór, raz je po godzinie, raz po trzech różnie.. Stała jest tylko godzina porannego wstawania, porannej aktywności, a potem kąpieli i zasypiania, reszta zależy od potrzeb mojego Maluszka. Wcześniej starałam się karmić ją wg schematu, co tyle i tyle czasu, czasem przetrzymywałam, żeby wychodziły te mniej więcej 3 godziny, ale teraz żałuję, moje dziecko to nie automat... Teraz zmieniłam trochę podejście i dzięki temu wreszcie zaczęła mi sypiać w dzień, są już te 4 drzemki i przestaje marudzić Wreszcie wiem czego chce to moje dziecko... ![]() Pozostał nam problem brzuszka (często pręży się przy karmieniu i płacze), ale to może być powiązane ze skazą. Aha, ważyłam ją wczoraj, po 2 miesiącach waży 5670g Fajnie przybiera, ale już coraz wolniej
|
|
#2305 |
|
Zadomowienie
|
ja bym poszła chociazby na te 3 godziny.
|
#2306 |
|
Wtajemniczenie
|
Ola tak miała przez pierwsze 2 tygodnie. Teraz najada się przy pierwszym podejściu.
|
|
|
|
#2307 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2308 |
|
Wtajemniczenie
|
u nas też tylko pyszczek zapryszczały
|
|
|
|
#2309 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A ja mam dziś podły dzień Dostałam maila z uczelni że musimy zrobić kurs pedagogiczny a zaznaczam że został mi tylko rok tych debilnych studiów doktoranckich No szlag mnie trafił bo w rok to nam dowalą tyle zajęć ze ja nie wiem jak dam radę Po co mi te studia rozryczałam się tylko i mam ochotę ****nąć to wszytko Ni ewiem co zrobię czekam na dalsze wieści co z grafikiem i ile tych zajęc i kiedy Te studia o najgłupszy pomysł w moim życiu |
||
|
|
|
#2310 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
trzymam kciuki
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:43.

Trzymaj sie Kochana.

Może któraś z Was stosowała dietkę i jest skuteczna i mogłaby polecić? Tylko od razu mówię, że diety typu kapuściana i inne jednoskładnikowe odpadają 

Trzymam kciuki żeby Pascal zaczął rosnąć jak na drożdzach