2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-28, 12:34   #2311
czita18
Raczkowanie

GG do czita18
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
A ja miałam okropny wieczór..niestety przez mojego pijanego męza...
Brak słów
Ja już nie mam sił....na niego nic nie działa, zadne słowa...nie wiem co z nami będzie...
Współczuję i trzymam kciuki za Twoją wytrwałość... mój ojciec jest alkoholikiem, 3 lata temu rodzice się rozwiedli.... tak że wiem że nie jest ci łatwo :/

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
witajcie

mnie dzisiaj czeka prawdopodobnie MAsAZ SZYJKI jestem zestresowana i bardzo sie boje tego bolu....ale moze ruszy sie i bede OFICJALNĄ MAMUSIĄ.....
Trzymamy kciuki żeby się udało I żeby AŻ tak nie bolało

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Aha- dziadkowie mają kupić młodej matę edukacyjną tylko ja wolę sama ją wybrać. Możecie jakąś fajną polecić? Zastanawiałam się nad którąś z mat FP ale nie jestem jeszcze zdecydowana
My mamy z Fisher Price Ja jestem z niej zadowolona
http://allegro.pl/fisher-price-rainf...276661303.html

A ja kocham dziś moje dziecko Najadło się o 23, pogadało z nami i o 24 usnęło. Obudził się na karmienie o 4.30 i o 8.30 Po czym poszliśmy spać dalej i kima do 11.30 Jak on wie że mama uwielbia długooo spać Za to teraz leży w kołysce i wypluwa smoczka jak automat... i wtedy wrzask... musze podać... znów kilka minut spokoju i tak w kółko... ciekawe kiedy padnie :P
Chciałam się też pochwalić że mały śpi od wczoraj w swoim łóżeczku W kołysce jest tylko w ciągu dnia Oto dowód
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 12:50   #2312
Zuziczka
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Zuziczka, a to taka szorstka skóra to skaza niby? Bo mój też ma uszy szorstkie... Policzki teraz też dość nieprzyjemne są w dotyku
Ycnan- u nas sa szorstkie uszka, krostki na policzkach i taka kaszka krostkowa na calej buzce (na pierwszy rzut oka niewidoczna) Gdzieniegdzie te krostki sie polaczyly w takie malutkie placyki. W sumie tylko to. Pod swiatlo wyglada to paskudnie.
No i mam wyeliminowac nabial narazie na 2tyg i zobaczymy.

Co pieluszek ja wole Pampers Dry od Premium, w premium sie Olkowi ta siateczka do tylka przykleja jak jest kupa. W Dry nie, i te wolimy.

Cytat:
widzę, że tu więcej pryszczatych niemowlaków. Po południu oglądałam Olę i krostki oprócz czoła, główki i policzka pojawiły się też na szyi i uszku..
No i ma szorstką/suchą? skórę na udach- od wczoraj smaruję tą maścią na receptę od lekarza ale może kupię jeszcze jakieś emolium, oliatum czy coś w tym stylu do kąpieli?
ninaad- nie chce straszyc, ale to moze byc skaza wlasnie.

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Kobietki jak jest z Waszymi dziecmi??? czy te jedzace z piersi maja kilka podejsc do niej zanim sie najedza? moja jak nie spi ok 2 godzin to 3 razy ja musze przystawiac zeby byla najedzona i spokojna. szkoda ze nie potrafi najesc sie na raz
Moj ostatnio tez tak ma. Dzisiaj bralismy cycki na 3 razy,a w miedzyczasie przebieranie, kladzenie do lozka (ryk od razu!) no i wiszenie na cycku za kazdym razem. Potem jeszcze pol godziny ryku i spac na 1h.
Olek je dzisiaj co 2h

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Klarissa... obdarta ze zludzen ze to jednak te kolki i zdesperowana wczorjaszym darciem, zaczełam szukac jak pomoc dziecku (przy okazji sobie, bo czuje sie lekko ogluszona po wczorjaszym wieczorze) i znalalam na jednym z forum ze jakas mama na kolki poleca, cos innego niz infacol, bobotic, espimussan, esputicon, sab simplex- bo te wszytskie srodki to samo! Lek nazywa BioGaia i zawiera jakis szczep bakterii, ktory reguluje prace jelit, podobno wypada lepiej w leczeniu kolek niemowlecych niz stosowanie semetikonow. Ponoc nie działa od razu ale po tygodniu czy dwóch dziewczyna zauzywala poprawe...

a tu masz artykul na ten temat http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...9D08A5DA7A40D6

zachecam inne mamy do lektury.

Niestetyy BioGaia nie jest tania, ale zaplace kazda cene by jednak moja córka zaniechała tych wieczornych koncertów! uf!
U nas to tez kolki I o dziwo mamy tez kolki poranne (oprocz popludniowych i nocnych).
Co do bakterii- Olo od miesiaca bierze Dicoflor 30 codziennie i nie zauwazylam, ze jest po tym jakos lepiej. Po prostu kolki sie pojawily u nas i juz

Zapomnialam Wam napisac, ze moje dziecię wazy 3400 (200gr w 5 dni), wiec mimo wszsytkich akcji przybiera ta Paskuda Mała.
Dzis dopiero o 11ej dal mi zrobic siku, umyc zeby. Zjadlam dopiero niedawno..
No i przez ta skaze musze zrezygnowac z soboty z dziewczynami
bo cale mleko co mam sciagniete to jest sprzed czasow bez nabialu
Jestem uwiazana do cycka, a cycek do Olka, ktory chyba ma ten skok i wpyla co 2h...
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 13:09   #2313
kaska1980
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć

Mam zagwozdkę i nie bardzo wiem co mam robić. Moja niuńka ma katar ale taki aż gotujący się, męczy ją to bardzo, do tego możliwe że pobolewa ją gardło bo "warczy". Ona ma niecałe 3 tygodnie a musiałabym z nią pójść do poradni dla dzieci chorych i boję się tego, żeby nie złapała tam czegoś gorszego. Bo może ja panikuję i ma tylko katarek a w przychodni może się zetknąć z chorymi dzieciaczkami. Z drugiej strony widzę jak się męczy i chciałabym żeby pediatra rzucił na nią okiem bo mi jej strasznie szkoda.
Spróbuj może wkroplić jej po kilka kropelek wody morskiej i delikatnie odciągnąc katar fridą albo gruszką, bo szkoda aby mała sie męczyła. A jak to nie pomoże to pewnie że zasięgnij porady lekarza.

Cytat:
Kobietki jak jest z Waszymi dziecmi??? czy te jedzace z piersi maja kilka podejsc do niej zanim sie najedza? moja jak nie spi ok 2 godzin to 3 razy ja musze przystawiac zeby byla najedzona i spokojna. szkoda ze nie potrafi najesc sie na raz
Mój robil sobie przerwy ale takie krótkie i wynikały one tylko z tego że wypuścił brodawkę lub chciał odpocząć.
Dziś ponownie zassał mi się na cycuszku. Przez ostatnie dni karmiłam ściąganym pokarmem ale postanowiłam znów spróbować go przystawić i załapał

A odnośnie tej skazy białkowej to czy dziecko pijące mamy mleko tez jest na te skazę narażone?

Edytowane przez kaska1980
Czas edycji: 2010-10-28 o 13:11
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 13:23   #2314
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
A ja mam dziś podły dzień Dostałam maila z uczelni że musimy zrobić kurs pedagogiczny a zaznaczam że został mi tylko rok tych debilnych studiów doktoranckich No szlag mnie trafił bo w rok to nam dowalą tyle zajęć ze ja nie wiem jak dam radę Po co mi te studia rozryczałam się tylko i mam ochotę ****nąć to wszytko Ni ewiem co zrobię czekam na dalsze wieści co z grafikiem i ile tych zajęc i kiedy Te studia o najgłupszy pomysł w moim życiu
na mojej (na szczęście już byłej) uczelni też wprowadzili taki obowiązek kilka lat temu. Ja nie musiałam na szczęście na te zajęcia chodzić, bo miałam skończone studium pedagogiczne, ale większość doktorantów i pracowników naukowych musiała to odbębnić. Z tego co pamiętam, to zajęcia były chyba przez semestr raz w tygodniu popołudniami. I oczywiście bezsensowne i nieprzydatne do niczego I najśmieszniejsze-chodzisz na te zajęcia a taki kurs nie daje Ci żadnych uprawnień do ew. późniejszego uczenia, bo jest za mało godzin.
Cytat:
Napisane przez czita18 Pokaż wiadomość
My mamy z Fisher Price Ja jestem z niej zadowolona
http://allegro.pl/fisher-price-rainf...276661303.html
no właśnie ta mi się najbardziej podoba, tylko nie widziałam jej "na żywo". Te zabawki to są wszystkie plastikowe czy są też jakieś pluszaki?
Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
ninaad- nie chce straszyc, ale to moze byc skaza wlasnie.
no nie zdziwiłabym się. Tylko zastanawiam się- skaza białkowa to generalnie rzecz biorąc alergia na niektóre produkty- to czy nie powinna się uwidocznić krótko po urodzeniu a nie dopiero teraz jak mała skończyła 5 tygodni? Ja przecież cały czas jem te same produkty, nie wprowadziłam ostatnio nic nowego do diety

Zapomnialam Wam napisac, ze moje dziecię wazy 3400 (200gr w 5 dni), wiec mimo wszsytkich akcji przybiera ta Paskuda Mała.

no to ładnie

No i przez ta skaze musze zrezygnowac z soboty z dziewczynami
bo cale mleko co mam sciagniete to jest sprzed czasow bez nabialu
Jestem uwiazana do cycka, a cycek do Olka, ktory chyba ma ten skok i wpyla co 2h...
no a nie możesz tak awaryjnie nakarmić Olka mlekiem modyfikowanym?

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
A odnośnie tej skazy białkowej to czy dziecko pijące mamy mleko tez jest na te skazę narażone?
tak
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 13:28   #2315
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

ninaad plastikowe sa chyba tylko dwie, taka czerwona z lustereczkiem i potem druga z takim czymś kręcącym :P Reszta to pluszaki Tukan ma dodatkowo grzechotkę w sobie
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 13:36   #2316
iza251
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimiskierka Pokaż wiadomość
Hej mamuśki

jeszcze trochę do mojego rozwiązania zostało, ale mam do was pytanie, czy mogłybyście mi polecic jakieś tanie i dobre, sprawdzone pieluszki newborn?? jakich pieluszek użyc na sam początek?? dada, rossmann??

całuję wasze słodkie kruszynki
na dobry początek tylko PAMPERS newborn nie żałuj dziecku paru groszy ,dada to badziew ,moze starszemu dziecku owszem ale noworodkowi tylko pampersy
Stary 2010-10-28, 13:43   #2317
Zuziczka
Rozeznanie

Ninaad- ja tez jem ciagle to samo. Tu chyba nardziej chodzi o jelitka dziecka, ze dojrzewaja i moze tez staja sie wrazliwsze. Sama nie wiem
Lepsze jest to, ze ja z nabialu to glownie twarog i ser zolty jadlam plus kawa inka z mlekiem i nic ponad to No nic, jakos sie pomecze te 2 tyg i zobacyzmy czy Olkowi pryszczole znikaja.

Moje dziecko sie wscieklo...
Ryk od samego ranca
Spi po pol godziny i budzi sie z rykiem.
Ciagle by jadlo i na raczkach sie dopiero uspokaja.
Nawet lezenie na brzuchu nie pomaga, bo ryczy jak poparzony.
łeb mi pęka
Stary 2010-10-28, 13:44   #2318
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
U mnie też DUŻY POSTĘP- w końcu moge pochwalić moją córeczkę- jest spokojniutkawiadomo czasem pomarudzi, czy popłacze ale z wiadomych względów- kupa,siku, jeść,pić,przytulić....
Nie wiem,czy to działanie kropelek SAB S(podaje do kazdego posilku jakies 10kropelek). czy poprostu juz wyrasra z darcia się.
A tego co wynalazł lezaczek-bujaczek z wibra musze wycałowac:brzyda l:...Milenka uwielbia tam siedziec a ja mam rece wolne i czas by w koncu cos zrobić
tu moja mała w akcji
oby tak dalej, a ja też uwielbiam bujaczek, młody ma radochę a ja mogę ugotować
Milenka jest słodziutka

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
witajcie

mnie dzisiaj czeka prawdopodobnie MAsAZ SZYJKI jestem zestresowana i bardzo sie boje tego bolu....ale moze ruszy sie i bede OFICJALNĄ MAMUSIĄ.....
trzymam kciuki

Cytat:
martucha czy to dzisiaj bedzie film na tvn Cisza na ktorym bylas w kinie???? a aparatu zazdroszcze my mamy dziadowy ale ladujemy w mieszkanie bo zmieniamy... a ze jest w stanie developerskim to nie ma tam nic..
tak dziś o 21:30 na TVN jest film cisza - o moich kolegach i koleżankach z LO, polecam ja byłam na premierze i wyszłam zaryczana.. ale tu pewno zadziałał efekt "znajomości"
no i do tego muzyka Dżemu w tle....
jak ktoś ma "wolny" wieczór to polecam film!

Cytat:
skąd ja to znam. A jeszcze co do tego machania nóżkami- myślałam wczoraj, że pęknę ze śmiechu jak patrzyłam jak pielęgniarki próbują jej zrobić EKG. Nie to, żeby mała była niezadowolona- wręcz przeciwnie- buźka uśmiechnięta a nóżkami rowerek. I tym mocniej machała im bardziej one chciały ją uspokoić
hahaha miała radochę a co niech się panie męczą

Cytat:
martucha... ale Ci zazdroszcze my nie dosyc, ze przed tymi skokami to jeszcze sie chyba te kolki zaczeły... no i czekamy na zdjecia.... duuuuuuzzzoooo zdjec
będą zdjęcia mam nadzieje ze zgodnie z planem jutro zjawi się kurier
trzymam kciuki za wasz "spokój" wieczorny pamiętaj że to trwa max do 3 mc.. a to już niedługo..

Cytat:
Chciałam się też pochwalić że mały śpi od wczoraj w swoim łóżeczku W kołysce jest tylko w ciągu dnia Oto dowód
jaka słodkosć

przyszła dziś rano moja mama i zabrała na spacer Pata, spacerowali 2 godziny z groszem a ja w tym czasie umyłam okna, sprzątnęłam mieszkanie, nastawiłam pranie i zmywarkę.. urobiłam się jak durna, więc obiadu dziś nie będzie chyba że mąż zrobi jak wróci

jak wrócili ze spaceru to mama daje mi taki wielkiiiii bukiet liści i z Patrykiem na ręku mówi - "mamusiu zobacz to dla Ciebie sam zbierałem" ale mi się słodko zrobiło, bo pewnie już niedługo będę dostawać takie bukiety od mojego małego gentelmena

a wczoraj postanowiliśmy z mężem że wracam na studia niedawno skończyłam mgr i trzeba iść za ciosem, będę spełniać swoje marzenia i robić podyplomowo logopedię.. a docelowo kiedyś tam kiedyś neurologopedię
tż będzie miał co 2 tygodnie męski weekend z synem ale się ciesze że mi to zaproponował bo myślałam że będę musiała poczekać aż Pat trochę podrośnie
Stary 2010-10-28, 13:55   #2319
funia1979
Raczkowanie

Hej dziewczyny!
Chciałam do Was dołączyć.
Mam na imię Marta i 8.10.2010 urodziłam synka.
Wojtuś, 55cm, 3550 gr, cesarskie cięcie.
Mam nadzieję że wchodząc na to forum uda mi się znaleźć informacje na tematy i rzeczy które mnie nurtuję.To moje pierwsze dziecko więc wyobrażacie sobie pewnie że mam tysiące pytań i wątpliwości.Mam nadzieję że podzielicie się ze mną swoim doświadczeniem.Każda rada cenna.

I już pierwsze pytanko.Mały od jakiegoś tygodnia zrobił się dość niespokojny, pręży się i wygina jak ma zrobić kupkę lub bączka (dodam że kupki są częste i bez zastrzeżeń),stęka przy tym aż się czerwony robi.Najgożej jest tak ok 3:00 rano, po karmieniu ciężko mu zasnąć itp.Pani doktor powiedziała ze może to być kolka, ale ja sie naczytałam ze to jest płacz godzinami itp.On aż tak nie ma.Chociaż wczoraj po kąpieli długo trzeba było go usypiać.Mam mu podawać doraźnie Esputicon - ok 30 minut przed karmieniem ale ciężko tak utrafić.Może coś doradzicie?Ja dodatkowo piję herbatkę koperkową. T na razie jedno chociaż pytań mam setki

Poradźcie

Pozdrawiam
funia1979 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 14:09   #2320
Zuziczka
Rozeznanie

aha, co do MM to jak jest skaza bialkowa nie to mozna zwyklego MM podawac, tylko Bebilon Pepti albo Nutramigen.
Podobno dzieci nie chca tego jesc. Ale bede musiala kupic i sprawdzic..
Stary 2010-10-28, 14:15   #2321
alicia4
Raczkowanie

Cześć dziewczyny

Przepraszam, że nie pisałam wcześniej, ale niunia jest taka cudowna, że w ogóle nie mam ochoty na komputer.

Urodziłam 17.10, czyli dokładnie w dniu tp. Muszę się przyznać, że poród nawet mi się podobał (miałam znieczulenie). Doktor i położna super, bardzo pomocni, zaskoczyli mnie jak zaproponowali żeby rodziła na stojąco, co było świetnym pomysłem, bo wszystko przebiegło bardzo szybko. Po porodzie czułam się bardzo dobrze, córcia też.

Niunia jest zdrowa, przecudna i bardzo grzeczna, wciąga mleczko aż miło. Chodzimy na spacery, do sklepu, uwielbia kąpiele z tatą.

Będę do Was zaglądać, ale nie wiem kiedy, bo teraz świata poza moim skarbem nie widzę i każda chwila z nią jest dla mnie bardzo ważna.

pozdrawiamy
alicia i Daria

A dla chętnych - Mój poród

W piątek, 2 dni przed terminem porodu, byłam u mojej ginekolog, która po obejrzeniu sytuacji stwierdziła, że na razie na poród się nie zanosi i zaprosiła mnie na nadzielę na kontrolne ktg. Trochę mnie tym zestresowała, tak że nie spałam całą noc.

W sobotę o 6 poczułam lekkie skurcze. Po jakimś czasie zaczęłam je mierzyć i były zawsze co 7 minut. Wkrótce zaczął szykować się do pracy mój mąż, ale nic mu nie powiedziałam, bo na pewno by spanikował. O 14 mąż wrócił z pracy, a skurcze cały czas były co 7 minut. Trochę mi się to nie zgadzało, bo w końcu miały się nasilać i być coraz częstsze. Zdecydowałam się powiedzieć mężowi. Zgodnie z moim przewidywaniem, zaczął panikować, że musimy już jechać, że jeszcze torba niedopakowana itd. Tylko mnie tym zdenerwował, bo nie chciałam zaliczyć falstartu. Opierałam się do 16, w tym czasie pokłóciliśmy się ze cztery razy. W końcu zadzwoniłam do szpitala, że chyba jednak urodzę i że jedziemy.

W szpitalu wiadomo – przyjęcie, papierki, przebraliśmy się w firmowe ubranka. Na badaniu skurcze cały czas co 7 minut, ale wszystko pozamykane. Znowu się zestresowałam. Ale doktor mnie uspokoił, a położna kazała pochodzić, poskakać na piłce. Po dwóch godzinach udało się zrobić 3 cm. Niezbyt dużo, ale zawsze coś. Wtedy skurcze nie były już tak miłe i zaczęły się zagęszczać. Poprosiłam o znieczulenie. Super sprawa. Po kolejnych dwóch godzinach było już 7cm, co dało mi nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Mąż cały czas czuwał nad ktg i widziałam jaką frajdę mu sprawia jak wskaźnik siły skurczu leci w górę. Minęła jeszcze chwila i poczułam, że chyba czas zacząć przeć. Wtedy doktor mnie zaskoczył, że najlepiej będzie jak będziemy przeć na stojąco. Pogasili światła, w radio akurat leciał wieczór piosenki francuskiej, było „romantycznie”. Poinstruowali męża jak ma mi pomagać, ja decydowałam kiedy przeć, doktor tylko pilnował czy wszystko idzie dobrze.

Po 20 minutach urodził się mój skarb. Od razu ją dostałam i nie chciałam oddać przez dobre 10 minut. Potem przeszli do pokoju obok na standardowe pomiary, ale cały czas ją widziałam, a doktor wyszył mi coś ładnego między nogami. Po jakiś 20 minutach przystawili mi malutką do piersi. Zaskoczyło od razu, mała pięknie jadła, cudnie pachniała i była taka mięciutka, a ja coraz bardziej ją kochałam.

I tak właśnie się wszystko zaczęło...

maleństwo
alicia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 14:23   #2322
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
ninaad plastikowe sa chyba tylko dwie, taka czerwona z lustereczkiem i potem druga z takim czymś kręcącym :P Reszta to pluszaki Tukan ma dodatkowo grzechotkę w sobie
dzięki
Cytat:
Napisane przez iza251 Pokaż wiadomość
na dobry początek tylko PAMPERS newborn nie żałuj dziecku paru groszy ,dada to badziew ,moze starszemu dziecku owszem ale noworodkowi tylko pampersy
no akurat u nas pampersy się nie sprawdziły- te gumki z boku strasznie drażniły skórę Oli. Wg mnie były to najgorsze pieluchy z tych, które testowałyśmy. I wiem, że tu też część dziewczyn narzekała na te pieluchy
Cytat:
Ninaad- ja tez jem ciagle to samo. Tu chyba nardziej chodzi o jelitka dziecka, ze dojrzewaja i moze tez staja sie wrazliwsze. Sama nie wiem
Lepsze jest to, ze ja z nabialu to glownie twarog i ser zolty jadlam plus kawa inka z mlekiem i nic ponad to No nic, jakos sie pomecze te 2 tyg i zobacyzmy czy Olkowi pryszczole znikaja.
no ale skaza białkowa to niekoniecznie uczulenie na białka mleka (najczęściej tak właśnie jest, ale nie zawsze).
"Wiele mam myśli, że skaza białkowa to alergia na mleko, ale to o wiele szersze pojęcie. Tym pojęciem określa się różne objawy alergii pokarmowej (zazwyczaj na białka mleka krowiego, ale nie tylko), która najczęściej manifestuje się jako atopowe zapalenie skóry (AZS). (...) Większość alergii pokarmowych powodowana jest przez tzw. "wielką ósemkę":

mleko krowie
jajka
ryby
skorupiaki
orzechy, w tym migdały i pistacje
orzeszki ziemne(arachidowe)
soję
pszenicę"

Moje dziecko sie wscieklo...
Ryk od samego ranca
Spi po pol godziny i budzi sie z rykiem.
Ciagle by jadlo i na raczkach sie dopiero uspokaja.
Nawet lezenie na brzuchu nie pomaga, bo ryczy jak poparzony.
łeb mi pęka
u nas dziś to samo
Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
a wczoraj postanowiliśmy z mężem że wracam na studia niedawno skończyłam mgr i trzeba iść za ciosem, będę spełniać swoje marzenia i robić podyplomowo logopedię.. a docelowo kiedyś tam kiedyś neurologopedię
tż będzie miał co 2 tygodnie męski weekend z synem ale się ciesze że mi to zaproponował bo myślałam że będę musiała poczekać aż Pat trochę podrośnie
mam nadzieję, że będziesz zadowolona I przynajmniej poprzebywasz trochę więcej z dorosłymi
Cytat:
Napisane przez funia1979 Pokaż wiadomość
I już pierwsze pytanko.Mały od jakiegoś tygodnia zrobił się dość niespokojny, pręży się i wygina jak ma zrobić kupkę lub bączka (dodam że kupki są częste i bez zastrzeżeń),stęka przy tym aż się czerwony robi.Najgożej jest tak ok 3:00 rano, po karmieniu ciężko mu zasnąć itp.Pani doktor powiedziała ze może to być kolka, ale ja sie naczytałam ze to jest płacz godzinami itp.On aż tak nie ma.Chociaż wczoraj po kąpieli długo trzeba było go usypiać.Mam mu podawać doraźnie Esputicon - ok 30 minut przed karmieniem ale ciężko tak utrafić.Może coś doradzicie?Ja dodatkowo piję herbatkę koperkową. T na razie jedno chociaż pytań mam setki
możesz jeszcze spróbować delikatnego masażu brzuszka ruchami okrężnymi, delikatnie przyginać kolanka do brzuszka. No i dużo cierpliwości
Cytat:
aha, co do MM to jak jest skaza bialkowa nie to mozna zwyklego MM podawac, tylko Bebilon Pepti albo Nutramigen.
Podobno dzieci nie chca tego jesc. Ale bede musiala kupic i sprawdzic..
chyba niektóre jednak jedzą, bo inaczej by to przestali produkować
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 15:42   #2323
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Jestem u rodzicow. Narazie placz i wrzaski ustaly. Mama poradzila mi sposob na nie i narazie sie sprawdza. Nie wolno pozwolic dziecku aby sie rozplakalo, oczewiscie tak na fest. Jak maly zacznie plakac od razu go lapie, nosze, spiewam itp. Zaraz sie uspokaja i naprawde to pomaga. Ponoc jak doprowdzi sie dziecko do placzu to juz bedzie taki rozalony przez dluzszy czas. U nas pomaga

Czy mozecie mi polecic jakies pasy poporodowe? mam wielki brzuch ;(
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 16:30   #2324
Zuziczka
Rozeznanie

Alicia- gratuluje udanego poczatku i zycze wiele wytrwalosci! Ciesze sie, ze u was ladnie sie wszystk normuje, oby tak dalej! Nasz Aniolek niestety po 3tygdniach pokazal różki i do dzis nie schowal.

Ninaad- tak, masz racej, skaza bialkowa to ogolna nazwa na uczulenia u dzieci, ja to wiem . A ze najczesciej uczula mleko i przetwory, daltego to zostalo narazie wyeliminowane z diety. Zobaczymy. Dzis caly dzien chodzilam glodna i wpylałam makaron. Musze sie na zakupy wybrac jak TZ wroci, bo w lodowce tylko ser zolty, jogurty i pizza a ja nic nie moge.

Waniliaania- z pasem ci nie pomoge, bo nie uzywam- ale podobno oslabia bardzo miesnie brzucha Moj brzuch po 6tyg sie praktycznie wciagnal- tylko troche zostalo, moze poczekaj?

Funia- witaj! Pisz czesto; my tu wszsytkie z masą pytan
Stary 2010-10-28, 17:05   #2325
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Hej
ja znowu mam chwile wolnego Była dziś u mnie położna Miód kobieta dodała m otuchy i zbadała bo od wczoraj bolało mnie kocze a położna w szpitalu powiedziała ze nacieli mnie minimalnie i przez 4 dni nie bolało a wczoraj zaczeło i bałam się ze coś sobie zrobiłam i dziś jak przyszła zbadała mnie i mówi że tam już prawie nic nie widać nacięcie minimalne a boli bo się zrasta w środku i szwy zaczynają się rozpuszczać Potem zbadał a małego i powiedziała ze wszytko super a marwtiłąm sie o kupki bo ma takie żadkie ale moje dziecię je bardzo łapczywie i takie kupki sa wtedy bo powietrze łapie W każdym razie nie żałuję że po nią zadzwoniłam
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 17:24   #2326
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Klarissa... obdarta ze zludzen ze to jednak te kolki i zdesperowana wczorjaszym darciem, zaczełam szukac jak pomoc dziecku (przy okazji sobie, bo czuje sie lekko ogluszona po wczorjaszym wieczorze) i znalalam na jednym z forum ze jakas mama na kolki poleca, cos innego niz infacol, bobotic, espimussan, esputicon, sab simplex- bo te wszytskie srodki to samo! Lek nazywa BioGaia i zawiera jakis szczep bakterii, ktory reguluje prace jelit, podobno wypada lepiej w leczeniu kolek niemowlecych niz stosowanie semetikonow. Ponoc nie działa od razu ale po tygodniu czy dwóch dziewczyna zauzywala poprawe...

a tu masz artykul na ten temat http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...9D08A5DA7A40D6

zachecam inne mamy do lektury.

Niestetyy BioGaia nie jest tania, ale zaplace kazda cene by jednak moja córka zaniechała tych wieczornych koncertów! uf!
Dzięki kochana.

Chociaż ja się zaczynam zastanawiać czy u nas na pewno są to kolki - bo podobno podczas kolki nie idzie dziecka uspokoić, a ja moją na rękach ululam i ona wtedy cichnie... Ja się zastanawiam czy nam jednak bardziej zaparcia nie dokuczają... dzisiaj znowu tylko 1 kupa, za to taka, że pampers ledwo to przetrwał...

Cytat:
u nas też tylko pyszczek zapryszczały
Może u nas to tylko jakaś wysypka...
Przestałam jeść nabiał - dzisiaj już 2 dzień, zobaczymy czy pomoże...

Cytat:
Ycnan- u nas sa szorstkie uszka, krostki na policzkach i taka kaszka krostkowa na calej buzce (na pierwszy rzut oka niewidoczna) Gdzieniegdzie te krostki sie polaczyly w takie malutkie placyki. W sumie tylko to. Pod swiatlo wyglada to paskudnie.
No i mam wyeliminowac nabial narazie na 2tyg i zobaczymy.
To identycznie jak u nas...
Ja się chyba przejdę z młodą do lekarza.
Dicoflor30 też miałam dla Natalki i moim zdaniem nic nie pomógł.
I też mam dzisiaj dzień pt. wisimy na cycu...

Teraz jedynie śpi, uśpiłam ją godzinę temu, a tak to cały dzień była na rękach albo na piersi. Jeszcze się wkurzyłam bo wczoraj w nocy przespałam karmienie o 23:00 obudziłam się o 2:00 w nocy, cała morka z mleka, pytam się tż-ta czemu mnie nie zbudził na karmienie (on się kładzie spać gdzieś po północy więc widział, że śpię i nie karmię) a on mi na to, że mogłam sobie budzik nastawić... super. A ja wczoraj po prostu padłam ze zmęczenia. Mała o tej 2:00 była tak głodna, że ssała po raz pierwszy w życiu przez 20 minut!

No ale przynajmniej ja się lekko przespałam, chociaż tyle dobrego. A tak poza tym to nadal nie mam wypłaty, szef nawet głupiego przepraszam nie powiedział tylko "a bo późno papiery poszły do ZUS-u"... fajnie, a to, że ja ostatnio dostałam wypłatę w sierpniu to nikogo nie obchodzi bo przecież po co mi pieniądze, prawda?
Stary 2010-10-28, 17:34   #2327
Zuziczka
Rozeznanie

Klarissa twoje dziecko sie nie budzi samo na karmienie???:ee k: ale ci dobrze... u nas te czasy sie skonczyly jak maly mial 3tyg...
Teraz budzik lezy w lozeczku i ja przestalam zegarek nastawiac.

Tylko cholernie glosny ten budzik i tragiczna ma melodyjke, w dodatku nie da sie go wylaczyc.

Moj dopiero teraz zasnal na dluzej tzn- jak narazie. Spi na brzuchu, bo porykiwal przez sen. Caly dzien go dzis nosilam, lulalam, odkladalam, lulalam, odkladalam i tak w kolko Masakre nam robia te nasze dzieci...
Stary 2010-10-28, 17:52   #2328
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Klarissa twoje dziecko sie nie budzi samo na karmienie???:ee k: ale ci dobrze... u nas te czasy sie skonczyly jak maly mial 3tyg...
Teraz budzik lezy w lozeczku i ja przestalam zegarek nastawiac.

Kiedyś nam przespała prawie 7h (za pierwszym razem). Też myślałam, że się sama zbudzi, ale nie. Dlatego muszę ją budzić, bo potem jest tak głodna, że nie może się najeść bo się rzuca na cyca czy butlę i się znowu zapycha i też jest problem.

Mnie się też udało małą na brzuszku położyć i już śpi prawie 2h, wow...
Stary 2010-10-28, 17:55   #2329
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Klarissa, ja tez przestałam jesc nabiał, i dzis CISZAAAA... normalnie jak makiem zasiał... sie załamie jak to okaze sie to przez to....

w dodatku co madrego dzis zrobilam, weszlam do sklepu patrze pierogi z kapusta i grzybami... mysle "nie biore, bo kapusta moze tez na nia zle działa"... no i kupilam.... z serem dopiero jak wyszlam ze sklepu to mnie oswiecilo... z SEREM! no debilka ze mnie i tyle! leza w lodówce... moze TZ sie na nie skusi...

u nas tez kupali jakby mniej... albo sama nie wiem, bo nigdy ich wczesniej nie liczylam....

bosh... ale jestem taka szczesliwa... ta ciiiiiiisza to miod dla moich uszu

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-28, 18:08   #2330
Klarissa
Zakorzenienie

Tak samo jak nabiał, tak samo zaszkodzić może nadmiar mąki pszennej - info od mojej położnej. Dlatego postanowiłam olać też wszelkie pierogi, naleśniki, ciastka, paszteciki i inne gówna, a chleb tylko żytni. Zobaczymy czy to pomoże.
Stary 2010-10-28, 18:30   #2331
gabisun
Zakorzenienie

My dzisiaj cały dzień w trasie, byłam wśród ludzi Kinia przespała całą trasę, 2 godziny
A dzisiaj wreszcie zakupiłam ubranko do chrztu:
http://allegro.pl/4-czesc-cieple-ubr...275660921.html
wzór 2

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 18:51   #2332
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Kiedyś nam przespała prawie 7h (za pierwszym razem). Też myślałam, że się sama zbudzi, ale nie. Dlatego muszę ją budzić, bo potem jest tak głodna, że nie może się najeść bo się rzuca na cyca czy butlę i się znowu zapycha i też jest problem.
Ale ci zazdroszcze. No i nie zycze, by Malej sie odmienilo.
Brawa dla brzuszka

Cytat:
Klarissa, ja tez przestałam jesc nabiał, i dzis CISZAAAA... normalnie jak makiem zasiał... sie załamie jak to okaze sie to przez to....
Hehe, wszsytkiemu winne krowy. Ja odstawilam, ale moje Złotko dzisiaj sie darło caly dzien i tak...

w dodatku co madrego dzis zrobilam, weszlam do sklepu patrze pierogi z kapusta i grzybami... mysle "nie biore, bo kapusta moze tez na nia zle działa"... no i kupilam.... z serem dopiero jak wyszlam ze sklepu to mnie oswiecilo... z SEREM! no debilka ze mnie i tyle! leza w lodówce... moze TZ sie na nie skusi...
Kurcze, zjadlabym sobie pierozki ruskie z zimna smietanka
Ja tez chcialam isc na zakupy, ale moj TZ wlasnie oswiadczyl, ze on ma dzisiaj pilke, wiec chyba bede makaron wpylac znowu jutro
Eh, jestem zla..

u nas tez kupali jakby mniej... albo sama nie wiem, bo nigdy ich wczesniej nie liczylam....
Kurcze, a u nas dzisiaj potok kup. Rekord na dzis- jedno karmienie i 3 pampki.

bosh... ale jestem taka szczesliwa... ta ciiiiiiisza to miod dla moich uszu

dobrze ci Szczesciaro.
Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
My dzisiaj cały dzień w trasie, byłam wśród ludzi Kinia przespała całą trasę, 2 godziny
wzór 2
Komplecik nie w moim stylu, ale fajnie, ze jest teraz taki duzy wybor ciuszkow. No i mala pewno bedzie sliczna jak sniezynka.
My Olka raczej na wiosne bedziemy chrzcic i Maly bedzie ubrany po męsku- w koszule, krawacik i dzinsiaki, a na wierzch moze jakas ciepla marynara.

TZ usypia Malego, slysze porykiwania. Boze Kochany, kiedy to sie skonczy? Kiedy ten Maly Ludek bedzie grzeczny?
Stary 2010-10-28, 19:19   #2333
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
wzór 2
Ja też mam takie podobne "słitaśne" wdzianko do chrztu.
Może to i wiocha, ale mnie się podoba

------------------------
Jestem w szoku - moje dziecko śpi nadal. Przed chwilą spanikowana poszłam sprawdzić czy aby żyje Zaraz kąpiemy ją także przespała od ostatniego karmienia do kąpieli po raz pierwszy w życiu, normalnie od 18-stej wrzeszczy Teraz się boję czy po kąpieli spać pójdzie... idę ją obudzić i wrzucić do wanny... Tż na wieść, że ona tyle śpi zapytał krótko "chora jest?"
Stary 2010-10-28, 19:56   #2334
Szczęśliwa
Zadomowienie

Napisałam duuuużego posta i zamknęła mi się przeglądarka- wszystko wcieło wwrrrrr

No i nic nie pamiętam, wkurzyłam się....

Cytat:
wzór 2
Myślisz, że to jest ciepłe? Czy jeszcze ubierzesz coś na wierzch? A kiedy chrzciny?

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 19:59   #2335
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Chociaż ja się zaczynam zastanawiać czy u nas na pewno są to kolki - bo podobno podczas kolki nie idzie dziecka uspokoić, a ja moją na rękach ululam i ona wtedy cichnie....
Czy ja wiem ... Asia drze się od 16-17 aż do kąpieli, nie boli jej brzuch, nie jest głodna i jak tylko ją podniosę to jest cisza. A płacze tak, że boję się do łazienki iść bo jak ją odłożę to się dusi.

Mam 12 dzień okresu i nadal leci ze mnie jak z kranu. Odstawiam tabletki, pieprzę to. Przecież się w końcu wykrwawię, cholera jasna!

A jeszcze jedno ...
Dziewczyny ... "pijany mąż" i "alkoholik" to nie to samo ... Nie wiem, skąd się Wam to bierze ...
Stary 2010-10-28, 20:04   #2336
Donuś
Zadomowienie

Witajcie
Jestem z mam listopadowych... Ale po cichu Was podczytuje i powoli ucze sie tego co mnie czeka

Mam pytanie czy któras z Was brała w ciąży cordafen ?
Jak potem z porodem czy nastepuje od razu po odstawieniu leku czy nie ma to znaczenia ?
Pozdrawiam

Donuś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:34   #2337
ycnan
Zadomowienie

Tralalalala, wcięło mi połowę cytatów...

aaneczka1984, ano rossmannowskie pieluszki są ok, ale moim zdaniem gorsze od pampers pc, bo nie wchłaniają tak ładnie kupki. Ale na pewno są lepsze od Happy, a zdecydowanie tańsze.

martucha84, super, że Patryk już przeskoczył
Po cichu zazdroszczę tak "dorosłego" już synka

Mpik82, super, że u Was jest lepiej

mszu, super, że dziś wieczorem masz ciszę w domu. Oby tak już zostało
Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
A jeszcze jedno ...
Dziewczyny ... "pijany mąż" i "alkoholik" to nie to samo ... Nie wiem, skąd się Wam to bierze ...
Też mi się to rzuciło w oczy... I tym sposobem reputacja męża Ani została już doszczętnie zniszczona

Udało nam się dziś zaszczepić Boryska Nie zmieniliśmy zdania i szczepiliśmy na fundusz. Mały był kłuty dziś trzy razy, popłakał trochę przy wkłuciach, ale potem na rączkach szybko się uspokoił bo dojrzał jakąś lampę i się na nią zapatrzył Potem troszkę pomarudził przy ubieraniu, ale w wózku już spał. Byłam bardzo miło zaskoczona, bo podpisałam jakiś świstek i mały będzie szczepiony na pneumokoki i miningokoki - nasze miasto sponsoruje te szczepionki dla dzieci zameldowanych w Kielcach
Za to wysypkę na buźce nadal mamy, pediatra pytała o to ile mleka jem, bo powiedziała, że to ewidentnie alergia ...Tylko nie wiadomo na co... Przez 5 dni jadłam w zasadzie tylko chleb, więc może to muszę zmienić (pisałyście, że pszenica też uczula...). Martwiłam się, czy to czasem nie uczulenie na psa, ale babeczka powiedziała, że jak pies już był jak byłam w ciąży, to nie on go uczula (bo reakcja byłaby od razu, a nie po miesiącu).
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:49   #2338
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
Mam też kochane nadal problem ze swoimi zdrętwiałymi palcami. Myślałam że po porodzie zaraz minie to uczucie a dziś już prawie tydzień po i dalej są zdrętwiałe.
u mnie tez nie przeszło, a nawet chyba się wzmogła ta drętwość

aaneczka1984,ycnan,szczęsliwa -

Cytat:
Napisane przez mimiskierka Pokaż wiadomość
Hej mamuśkijeszcze trochę do mojego rozwiązania zostało, ale mam do was pytanie, czy mogłybyście mi polecic jakieś tanie i dobre, sprawdzone pieluszki newborn?? jakich pieluszek użyc na sam początek?? dada, rossmann??
pampersy newborn są super, wersja ekonomiczna-rossmanowe babydream, u nas się sprawdzają

[/QUOTE]Kobietki jak jest z Waszymi dziecmi??? czy te jedzace z piersi maja kilka podejsc do niej zanim sie najedza? moja jak nie spi ok 2 godzin to 3 razy ja musze przystawiac zeby byla najedzona i spokojna. szkoda ze nie potrafi najesc sie na raz[/QUOTE]

u mnie to trwa 2-3 h nocą, kilka podejść, masakra, w dzień 2-1,5 h. w miedzyczasie spanko itp.położna orzekła ze jest leniwy,a ze jest malutki i ma zółtaczke to może to go tak spowalnia teraz, w każdym razie starc sie wybudzac (bo moj zasypia podczas karmienia)
zazdroszcze mamom, ktorych dzieci najadają sie w 20-30 min...

Aneczka- strasznie ci wspólczuję, co za dupek z faceta
mój wczoraj niespodziewanie zrobił sobie pępkowe z sąsiadem, wrócił pijany jka bela (co rzadko mu się zdarza), dzis miał 1 dzien wolnego i cłąy przspał. poczułam się jak smaotna matka, bo msporo od niego wymagam, wiec nawet sobie nie wyobrazam bidulo przechodzic przez cos takiego jak ty. przy dominiku tez taki był wczesniej?

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:06   #2339
Pomidora
Zakorzenienie

Dziękuję wszystkim za komplementy - aż sie zarumieniłam

Ja znowu jak po ogień, ale chciałam zwrócić uwagę dziewczyn z młodszymi od Tymka szkrabami: uważajcie na odczyn po szczepionce po gruźlicy (na ramieniu lewej ręki)! Tymkowi nie pękł, od 3 tygodni miał nabrzmiały i podeszły najpierw płynem surowiczym, a ostatnio ropą. Dziś skończyło się to usuwaniem chirurgicznym Płacz, krew i masakra jakaś Ale jest chyba spokojniejszy. Jutro kontrola i może w przyszłym tygodniu będzie w koncu szczepiony. I może się uspokoi i da mamie posiedzieć na wizażu

Jak tylko będę miała chwilę to zajrzę na dłużej

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:28   #2340
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
uważajcie na odczyn po szczepionce po gruźlicy (na ramieniu lewej ręki)! Tymkowi nie pękł, od 3 tygodni miał nabrzmiały i podeszły najpierw płynem surowiczym, a ostatnio ropą. Dziś skończyło się to usuwaniem chirurgicznym Płacz, krew i masakra jakaś Ale jest chyba spokojniejszy. Jutro kontrola i może w przyszłym tygodniu będzie w koncu szczepiony. I może się uspokoi i da mamie posiedzieć na wizażu ;:
Ja dzisiaj na spacerze spotkałam naszą pediatrę zagadała do mnie[ że też mnie poznała i skojarzyła] i zapytałam o ten odczyn po gruźlicy. Stwierdziła,że sam odczyn jest różny w zależności od sposobu szczepienia, tzn. jak głęboko pod skórą wykonano szczepienie i że pęknięcie odczynu ma się nijak do kolejnych szczepień. i bądź tu mądry....

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości