![]() |
#301 |
Raczkowanie
|
Dot.: art clay instrukcje
Wypalałam bez klatki, nikt nie ucierpiał. Można spokojnie skreślić ten bajer z listy zakupów.
Dzisiaj mam inne pytanie. ![]() Wypaliłam dzisiaj koczyki i z jednym jest wszystko pięknie ale drugi się trochę odkształcił przy wypalaniu. Kiedy położę go na płasko, tworzy kołyskę. No, może bez przesady, ale trochę się chybocze. Czy ja się w ogóle jasno wyrażam? Mogę go jeszcze raz podgrzać i gdy osiągnie stan plastyczności 'dogiąć', żeby znowu był prosty? Nic nie wybuchnie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Rozeznanie
|
Nic nie wybuchnie
![]() Też nigdy nie używałam siatki ochronnej.
![]() |
#303 |
Zakorzenienie
|
witam;D zainteresowalam sie ta technika;D bralam sie za wszytko juz chyba od malowania koszulek , przez dekoupage, a we wczesnym dziecinstwie zacztnalam od szydelka i robienia na drutach w wieku 6 lat ;D i mam kilka pytan bo jakos nie doszukalam sie odp:
jak zrobic taki listek tak by nie popekal: http://www.flickr.com/photos/hunters...0782/lightbox/ czy juz wyschniete elementy mozna sklejac rozwodniona masa czy musza byc wilgotne? boje sie ze jak beda za plastyczne to sie poodgniataja od dociskania do siebie http://www.flickr.com/photos/hunters...7603089667034/ http://1.bp.blogspot.com/_WHN1QHdt1b...0/broszka2.jpg jak zrobic taka muszelke? http://1.bp.blogspot.com/_TCJ2cDNHDI...shell+dime.jpg i jeszcze jedno: czy niezuzyta mase co juz podeschla mozna ponownie wykorzystac? np potluc w mozdziezu i dolac destylowanej?
![]() |
#304 |
Rozeznanie
|
No to ja się wypowiem, jako, że ta biedna broszka z moich początków pochodzi
![]() 1. Wybierasz dobrze ożyłkowany listek bez włosków (fajnie wychodzi dzika róża). Trzymając za ogonek nakładasz dość grubą warstwę pasty. Suszysz dokładnie suszarką. Uważając żeby nie złamać nakładasz kolejną warstwę i znowu suszysz. I tak dalej aż dojdziesz gdzieś tak do 7 warstw (wtedy masz pewność że srebro po wypaleniu nie połamie się przy pierwszym lepszym nacisku). Ważne aby dokładnie wysuszyć każdą warstwę przed nałożeniem następnej. 2. Jak najbardziej nawet należy łączyć suche elementy bo wtedy możesz je porządnie wyszlifować przed sklejeniem. Łączysz rozwodnioną masą czyli pastą. Pasty nie należy żałować przy łączeniu bo jak jej będzie za mało to coś wystającego może po wypaleniu się oderwać ![]() 3. Muszelkę odciskasz w silikonie protetycznym. Odcisk lekko smarujesz oliwą z oliwek, wypełniasz rozwałkowanym blokiem lub pastą (ja wypełniam zawsze blokiem) suszysz i wyciągasz. Gotowe ![]() 4. stwardniałe AC mielę w młynku do kawy i po dodaniu wody mam idealną pastę
moje artclayowce:https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post17085902 Edytowane przez frufelek Czas edycji: 2010-10-10 o 23:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ta klatka-koszyczek to dla bezpieczeństwa. W przypadku wypału (palnik, kuchenka) niedostatecznie wysuszonego przedmiotu prawdopodobnie nastąpi jego rozerwanie. To bardzo dynamiczny proces, rozrzuca gorące i ostre szczątki z dużą siłą na wszystkie strony. A jak znam życie twórca w trakcie wypału przypatruje się z bliska, zagrożone są szczególnie oczy. Wiem, bo rozerwało mi jednocześnie dwa dość masywne przedmioty (slow dry), kawałek jednego znalazłem, drugi zniknął ![]() Koszyczek, a jak nie to okulary ochronne! Edytowane przez sceptyk Czas edycji: 2010-10-11 o 09:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak w ogóle robaczki, to DOBRE wysuszenie AC, to podstawa pracy z nim, więc ten koszyczek to już jest taka musztarda po obiedzie...bo jak będzie źle wysuszone, to pęknie, i projekt idzie do kosza. A nie o to chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Przyczajenie
|
witam,
to moj pierwszy post na wizażu, a że tematem art clay żywo się interesuję, chciałam zapytać, czy ktoś z Was próbował robić pierścionek z nie zamkniętą obrączką, taki "regulowany"(choć może cudzysłów niepotrzebny...)???czy art clay jest na tyle elastyczne(po wypaleniu), że da się przygotować z niej formy, które w trakcie noszenia będą stale "pracować", jak właśnie owa wspomniana obrączka? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#308 |
Raczkowanie
|
To jest niezbyt elastyczny spiek, nie lity metal.
Ja bym tego nie wyginał. Zresztą najlepiej zrobić próbę, na jakimś małym detalu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
AC nie jest plastyczny. Jest twardy, a do tego ma strukturę podobną do styropianu - mnóstwo maleńkich sklejonych ze sobą cząsteczek, tak naprawdę bardzo podatną na złamanie na przykład. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
www.dulcedo.pl
|
Dziewczyny AC to srebro po wypaleniu, zachowuje się jak srebro i kruche jest tak jak srebro. Można robić pierścionki, co do regulowanych pierścionków ciężko jest tak uformować AC by mogło pracować odpowiednio, nie wiem tez czy gotowe takie pierścionki nie są specjalnie hartowane??
![]() |
#311 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Będę się upierać, że to srebro, ale o jednak ciut innej strukturze. Ono jest miejscami pustawe w środku - to te wolne miejsca po wypalonych cząsteczkach papieru. Srebro zwykłe dodatkowo się odtlenia, żeby uniknąć podobnego efektu. A ponadto to próba 999, czyli duża kruchość. Im więcej miedzi w stopie, tym lepsza wytrzymałość. Sreberko klasyczne można wyżarzać dla nadania sprężystości, ale na AC to nie zadziała. Taki prosty przykład: weź paseczek blachy srebrnej i weź paseczek wypalonego AC i porównaj w rękach ich plastyczność. Różnicę widać gołym okiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 | |
www.dulcedo.pl
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#313 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Lubomirka, nie krzycz brzydalu ![]() ![]() Nie pory, tylko swego rodzaju troszkę pustawe miejsca po wypalonych CZĄSTECZKACH papieru. Hmm...może jednak porównanie do styropianu było lepsze (Jezu, nie spałam od 36 godzin, myślenie abstrakcyjne leży....) To nie jest idealnie uporządkowana struktura wewnętrzna, tak jak w przypadku metali, tylko co najwyżej "sklejona", tak jak zresztą jest na rysunku, który wkleiłaś. Gdzieś o tym czytałam, jak znajdę to tu wkleję. Nie jest to w każdym bądź razie taka sama struktura, jak w przypadku srebra zwykłego, które powstaje w wyniku topienia, z określoną obróbką i ilością dodatków. Co wpływa też na jego właściwości fizyczne. A tak na marginesie, ozłocę osóbkę, która wymyśli jak robić regulowane pierścionki z AC, serio ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Raczkowanie
|
Spiek to spiek, ma inną strukturę i charakterystykę niż lity metal.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
edit: o, ubiegli mnie ![]()
Uważaj czego sobie życzysz, bo przy odrobinie pecha może się spełnić... Moja biżu FORZA FERRARI! Edytowane przez Darkling Czas edycji: 2010-10-11 o 21:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie do znawczyń tematu - a w zasadzie prośbę: czy można pokryć Art Clay emalią? Jeśli tak to w jak i kiedy to robić? Przed wysuszeniem, przed wypaleniem?
Może któraś z Was zechce łaskawie wytłumaczyc temat blondynce? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Raczkowanie
|
Można, bo sporo osób to robi, ale nie mam pojęcia kiedy i jak.
![]() |
#318 |
Przyczajenie
|
dzięki za wszelkie info na temat "elastyczności"AC
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
www.dulcedo.pl
|
Cząsteczki przylegają, ale nie ma dziur w strukturze, mogę się zgodzić ze styropianem to lepsze określenie. Moim zdaniem do regulowanego pierścionka najlepiej użyć podstawy ze srebra nawet gotowe, a to co chcemy nalutować na formę.
ZAPRASZAM do mojego świata. Edytowane przez lubomirka Czas edycji: 2010-10-12 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
Zakorzenienie
|
a moze zrobimy jakas liste pie r dułek ktore kazda poczatkujaca powinna miec? z tym ze zatapimy niektore przedmioty tanczymi zamiennikami? oczywiscie oprocz masy art clay
![]() np. siatka do wypalania- mozna kupic w obi np albo ogrodniczy preparat do oksydowania- mydlo siarkowe ( kiedyst tak postarzalam bizu ![]()
mgr inż. sztuki ogrodowej: Edytowane przez olkie Czas edycji: 2010-10-12 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
Mydło siarkowe zażółca, oksyda prawidłowo stosowana - dodaje odcieni szarości aż po czerń.
![]() |
#322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#323 |
Zadomowienie
|
Było to już przerabiane w wątku o oksydowaniu. Że mydło, że jajko, że inne radosne sposoby...a potem biżu wygląda jak brudny staroć, a nie elegancka oksyda. Nie wspominając o tym, że potem wynik tej radosnej twórczości idzie w świat, i klientom słowo "oksydowane" zaczyna się kojarzyć z "upaskudzone".
Tak nawiasem mówią, mydło siarkowe - 8zł, oksyda - ok. 15zł. No szał po prostu. Ja naprawdę rozumiem znaczenie słowa "zamiennik" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ( a mydelko tak w nawiasie 3,50 ![]()
![]() |
![]() |
#325 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Zadomowienie
|
Słuchajcie, hmmm....czy opakowanie AC ma jakąś datę przydatności do spożycia, że tak to ujmę?
Kupiłam parę dni temu jedno opakowanie bloku slow dry w Szafirze, dodatkowo, bo było mi potrzebne na szybko. No i po otworzeniu okazało się, że to sreberko nie jest plastyczne, jest jakby zbyt suche, nie da się tego wyrobić w palcach, kruszy się. Ostatecznie dodałam tam ciuteńkę wody, zamknęłam i czekam. Moje poprzednie opakowanie slow dry miało cudną konsystencję, doskonale się wyrabiało, a to pikuś.... Może być tak, że po prostu było zbyt stare i mimo podwójnego, hermetycznego zamknięcia, ciut wyschło? Czy może miałam pecha.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Wtajemniczenie
|
Moje pierwsze AC to było właśnie slow dry. I było dokładnie takie, jak piszesz. Potem kupiłam zwykłe AC i to już była inna bajka. Myślałam, że to po prostu slow dry jest do bani, ale pewnie ja też miałam pecha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Zadomowienie
|
Ale mój pierwszy blok slow dry był zupełnie inny, fajny.....buuuu.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 |
Zakorzenienie
|
Mój pierwszy i póki co - jedyny - jest taki średni. może dlatego, że nie mam porównania? Był plastyczny ale wg mnie zdecydowanie za suchy jak na opisy w necie. Tj nie kruszył się zaraz po otwarciu, ale również najpierw namoczyłam i zamknęłam, a potem do urabiania dodawałam po kropli oliwy na wnętrze dłoni.
![]() |
#330 |
Raczkowanie
|
Slow Dry miałem jeden raz.
W pierwszej chwili było plastyczne, jednak bardzo szybko powierzchnia zaczęła pierzchać i masa zaczęła być kłopotliwa - inaczej niż standardowa. Okazała się bardziej uciązliwa niż zwykła glinka. Jak coś chce schnąć, a jakaś chemia temu czemuś nie pozwala to efekty moga byż nieprzewidywalne. Zalezy mi na powtarzalności i wypracowaniu techniki - Slow Dry juz nie ruszę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:07.