Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.III - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-03, 09:36   #1351
cytrynka3002
Zadomowienie

Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I

Cytat:
Napisane przez weraa11 Pokaż wiadomość
Ach...przypomnialy mi sie teraz te beztroskie czasy, kiedy sie rzucalo haslo 'idziemy na impreze' i sie szlo, nie myslac o niczym, nie martwiac sie o nic...wydajac $ na co sie tylko mialo ochote... A teraz?? To juz bedzie zupelnie inne zycie...nawet jesli bedzie sie chcialo gdzies wyjsc to juz bedzie trzeba pomyslec o dziecku...z kim zostawic itd. i ze nie mozna na imprezie za duzo $ wydac bo przeciez trzeba jeszcze w tym miesiacu pieluchy kupic
I szczerze Wam powiem, ze chcialam Wam pisac przed chwila ze mi sie chyba instynkt macierzynski wlacza, bo powoli ucze sie nawiazywac kontakt z dzieckiem...i jak sie rusza to az czuje ksztalty jego cialka...i to jest takie slodkie...ale mi sie przypomnialo to 'beztroskie' zycie i znowu dol mnie dopadl... No ale z drugiej strony to i tak pewnie za kilka lat chcialabym miec juz dziecko... A tak to sobie juz jedno odchowam i moze w pracy tez inaczej na mnie spojrza? A nie z podejrzliwym spojrzeniem, ze mnie zatrudnia a ja w ciaze zajde bo mam meza a nie mam dzieci... Eh...szukam plusow calej tej sytuacji
Werka mi się wydaje, że każda z nas tak czasami ma...ja też cieszę się na myśl, że już niedługo będę Mamą, ale czasami, jak sobie z mężem wspominamy czasy studenckie - ach! Rzucało się hasło "weekend nad morzem", brało parkę znajomych i już nas nie było...wakacje całe w rozjazdach...a ile razy na 8 rano na nudny wykład się szło po całonocnej imprezie, hehe. Wyszaleliśmy się. Wiesz z drugiej strony ja staram się nie nakręcać, że "to już się skończyło", nie chcę myśleć, że dziecko mnie czegoś pozbawia. Wiadomo, że raczej już we wtorek nie wyjdę z domu o 17 i nie wrócę o 2 w nocy, ale pozanm zupełnie inne życie, pełniejsze. Wakacje z dzieckiem, wspólne spacery i zabawy - nowy etap życia. Zresztą zawsze można dogadać się z rodzicami, jak już Mały podrośnie i od czasu do czasu zostawić do dziadkom na noc.

Wczoraj wieczorem oglądałam na TVN Style świetny dokument o kobietach w ciąży. Był cały przekrój społeczeństwa - od 17 latki, która wpadła, poprzez kobiety w naszym wieku, dalej 30-latki, aż do 47-latki, która spodziewała się bliźniaków. Była tam jedna babeczka, w wieku 35 lat, biezneswoman, która zdecydowała się na dziecko, żeby mieć to "z głowy", trochę mnie jej podejście do życia zdziwiło.
Wzruszyłam się nawet, bo pokazywali kolejno porody - jejku, nas też to czeka niedługo!
Jedna kobieta (40lat) urodziła dziecko w 28tc, przeżyło, choć waga urodzeniowa wynosiła nieco ponad 600g. Taki Mały był ten szkrabik. Kurczę nasze Maluchy większe są, co nie? Mój tydzień temu ważył 1.100kg, a kończyłam wtedy 26tc. Może źle przetłumaczyli wiek ciąży tej kobitki, albo dziecko było po prostu bardzo małe.
Jak będą zapowiadali powtórkę - dam Wam znać. Warto sobie obejrzeć.

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 09:43   #1352
Patrilla
Zakorzenienie

Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I

Cytat:
Werka Ty z tego co pamietam masz 21 lat? Tak? Czasami jak czytam twoje posty mam wrazenie, że jesteś jakąś 16-nastka która wpadła i musi szybko dorosnąć, zmienić całe swoje życie. ja mam 22 lata. miedzy nami jest tylko rok róznicy a mnie instynkt macierzynski dopadł juz dużó dużo wcześniej. My planowaliśmy te dziecko, staralismy się o nie, ja pragnełam byc matka.I wiele kobiet w twoim wieku świdomie decyduje się na mecierzyństwo...nie jestes jakąś nad wyraż młodziutka mamą ( a tak sie zachowujesz) no ale może tylko rok róznicy miedzy nami to "aż rok".
Justin ja myślę, że to nie kwestia wieku i 30 latki mają rozterki i wątpliwości - ja też odczułam wielką zmianę jaką niesie za sobą narodziny dziecka i nawet jak się chce bardzo to i tak świat sie wywaraca i czasem dobrze szukać pozytywów tym bardziej jak nie była to w pełni planowana decyzja ...
co do chusteczek zmieniam co jakiś czas bo na dłuższą metę każdy zapach mnie denerwuje używam mało pupa pod zlew bardziej się sprawdzała ale co kto lubi
Stary 2010-11-03, 09:47   #1353
e_rosa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez weraa11 Pokaż wiadomość
Ja sie zaczelam zastanawiac czy jako kosmetyki dla dziecka nie kupic tego Białego Jelenia...
Bo jak juz kiedys Wam pisalam, moj tata mial jakies uczulenie, to od kiedy tych produktow uzywa to juz mu przeszlo...tak samo mnie na poczatku ciazy tak strasznie lydki swedzialy a Bialy Jelen od razu mi pomogl...
to co najprostsze podobno najlepsze, ale ja na jelenia to raczej nie postawie, bo śmierdzi, a nie chce mieć dzidzi o zapachu szarego mydła

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
myślisz, ze jest szansa na zwrot tej kołderki? chociaż na zamianę na coś innego.. bo mi to żyć teraz nie daje!

a wózek? ten najcięższy ze sklepu.. zostałam przegłosowana...
wg. prawa wszytko możesz zwrócić i nawet nie podawać powodów, wg. sprzedawców nie, teraz kwestia na jakiego sprzedawce trafisz i jak bardzo ci zależy na zwrocie bo pewno będziesz musiała się postawić w sklepie

A ja jutro chyba na zakupki pojade z mamą i mam zamiar kupić wszytko z wyjątkiem wózka, och oby się to udało...

Macie jakąś fajną stronkę z imionami, bo stwierdziliśmy z tż że czas ochrzcić malca, na dziewczynkę mielismy Emilkę ale na chłopca to jakoś nic nast aż tak nie urzeka... więc trzeba troszkę pomyśleć

Edytowane przez e_rosa
Czas edycji: 2010-11-03 o 09:48
e_rosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 09:52   #1354
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

cytrynka, wydaje mi się że ten maluch miał nawet niecałe 600 g :/

Cytat:
Napisane przez Justine1988 Pokaż wiadomość
Werka Ty z tego co pamietam masz 21 lat? Tak? Czasami jak czytam twoje posty mam wrazenie, że jesteś jakąś 16-nastka która wpadła i musi szybko dorosnąć, zmienić całe swoje życie. ja mam 22 lata. miedzy nami jest tylko rok róznicy a mnie instynkt macierzynski dopadł juz dużó dużo wcześniej. My planowaliśmy te dziecko, staralismy się o nie, ja pragnełam byc matka.I wiele kobiet w twoim wieku świdomie decyduje się na mecierzyństwo...nie jestes jakąś nad wyraż młodziutka mamą ( a tak sie zachowujesz) no ale może tylko rok róznicy miedzy nami to "aż rok".
Myslę, że niepotrzebnie naskoczyłaś tak na biedną dziewczynę, jestem starsza od Ciebie, a mój instynkt też nie jest aż tak bardzo rozwinięty. Poza tym akurat moim zdaniem nawet te "aż 22 lata" to jest też za wcześnie na dziecko (mam na myśli siebie w tym wieku), nie mówiąc już o pragnieniu dziecka, więc jak widzisz, każdy jest inny i nie ma się co aż tak unosić.
------------
jakie pościele kupujecie do łózeczka 120x60 - te 90x120 czy 100x135

Edytowane przez LadySith
Czas edycji: 2010-11-03 o 09:54
LadySith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 09:57   #1355
gosiaczek071
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Werka mi się wydaje, że każda z nas tak czasami ma...ja też cieszę się na myśl, że już niedługo będę Mamą, ale czasami, jak sobie z mężem wspominamy czasy studenckie - ach! Rzucało się hasło "weekend nad morzem", brało parkę znajomych i już nas nie było...wakacje całe w rozjazdach...a ile razy na 8 rano na nudny wykład się szło po całonocnej imprezie, hehe. Wyszaleliśmy się. Wiesz z drugiej strony ja staram się nie nakręcać, że "to już się skończyło", nie chcę myśleć, że dziecko mnie czegoś pozbawia. Wiadomo, że raczej już we wtorek nie wyjdę z domu o 17 i nie wrócę o 2 w nocy, ale pozanm zupełnie inne życie, pełniejsze. Wakacje z dzieckiem, wspólne spacery i zabawy - nowy etap życia. Zresztą zawsze można dogadać się z rodzicami, jak już Mały podrośnie i od czasu do czasu zostawić do dziadkom na noc.
Wczoraj wieczorem oglądałam na TVN Style świetny dokument o kobietach w ciąży. Był cały przekrój społeczeństwa - od 17 latki, która wpadła, poprzez kobiety w naszym wieku, dalej 30-latki, aż do 47-latki, która spodziewała się bliźniaków. Była tam jedna babeczka, w wieku 35 lat, biezneswoman, która zdecydowała się na dziecko, żeby mieć to "z głowy", trochę mnie jej podejście do życia zdziwiło.
Wzruszyłam się nawet, bo pokazywali kolejno porody - jejku, nas też to czeka niedługo!
Jedna kobieta (40lat) urodziła dziecko w 28tc, przeżyło, choć waga urodzeniowa wynosiła nieco ponad 600g. Taki Mały był ten szkrabik. Kurczę nasze Maluchy większe są, co nie? Mój tydzień temu ważył 1.100kg, a kończyłam wtedy 26tc. Może źle przetłumaczyli wiek ciąży tej kobitki, albo dziecko było po prostu bardzo małe.
Jak będą zapowiadali powtórkę - dam Wam znać. Warto sobie obejrzeć.
dawno mnie nie bylo, nie nadrobilam wszystkeigo.
cytrynko to calkiem nmozliwe, ze dziecko takie male bylo. Moja przyjaciolka urodzila koncem 26 tygodnia i wazylo 800 gram i mialo 30 cm. (wiec to z historii faktycznie jakies mega male) jej corka byla od razu podlaczona do respiratora i lezala przez 3 miesiace (czyli do momentu az normalna ciaza by sie skonczyla) i jest niestety niepelnosprawna. Jest w wieku mojej corki i niestety raczej nigdy nie bedzie sie rozwijac prawidlowo, ma ponad 2,5 roku a nadal NIC sama nie robi

co do wychodzenia, imprez itp. To nie ejst tak, ze jak sie ma dziecko to swiat sie konczy tylko na nim, pieluchach i kupach. czywiscie bardzo przydatna jest czyjas pomoc, w moim przypadku byla to nieoceniona pomoc tesciowej,. Jak chcielismy gdzies isc, to tesciowa zostawala z mala, chodzilismy i do kina, i na wszelkie imprezy, ja moglam wyprawic urodziny w klubie a mala miala wtedy 5 miesiecy. Wiem, ze duzo dziewczyn nie ma takiej pomocy i wtedy frustracja bierze gore, no ale generalnie nie jest tak zle... NIe jestesmy juz gowniarami, tylko przyszlymi matkami i trzeba sobie postawic priorytety ale tez nie zapominac o sobie. Troche ZDROWEGO egoizmu nikomu nie zaszkodzi i zeby dziecko bylo szczesliwe to musi miec szczesliwa matke, a nie sfrustrowana wieczna opieka nad nim zaniedbaną babe.

ja mam juz 28 tydz. i 4 dz. czuje sie jak slon, wsyztsko mnie meczy, przeziwebilam sie i kaszle jak gruzlik tak, ze glowa mnie boli od tego. Jak sie uda to dzis pojde do lekarza. LEdwo dosiegam do stop, mam problem z zalozeniem butow, skarpetek, posmarowaniem stop. Stanik mnie gniecie i cycki mi tak urosly ze dobry mam 1 stanik. NIe spie za dobrze, macie jakies poduszki specjalne? mi mi zwykly jasiek nie wystarcza, zawijam sobie koldre pod niogi i brzuch ale wtedy mi zimno bo reszta odkryta

ja mam posciel 100x135

Edytowane przez gosiaczek071
Czas edycji: 2010-11-03 o 09:59
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 10:25   #1356
_havana_
Raczkowanie

Dziewczyny w dzień dobry TVN zaraz będzie co robić w razie zakrztuszenia dziecka

Jak się skończy to się bardziej rozpisze
Stary 2010-11-03, 10:43   #1357
gabishing
Rozeznanie

Cześć Dziewczyny,
dawno mnie nie było ale czytam was na bieżąco.
U mnie już na szczęście widac koniec remontu ale ku%$#a mać kupiłam za duży regał do pokoju i jak go skręciliśmy to nie dałoby się wejść do pokoju już mnie na te meble ogrania głupawka bo niby miałam wszystko wymierzone, projekt zrobiłam w programie graficznym a i tak wszystko stoi inaczej niż planowałam bo się nie mieściło na szczęście nie wywieźliśmy starej komody... ech z nami ludzik będzie mieszkał w jednym pokoju bo mieszkamy z moją mama w dwupokojowym mieszkaniu z planem budowy od może przyszłego roku. Jak myślę o tym utykaniu wszystkich rzeczy po kątach to już mnie szlag trafia ale nakupiłam pudeł w IKEI i będę tam chować bajzel z czasem pewno kupimy tez nową białą komodę bo ta stara jest ciemna i nie za bardzo pasuje

pisałyście o chusteczkach ja kupuje na allego KANDOO pampersa są rewelacyjne, dobrze nasączone, mięciutkie i pięknie pachną owocowo np. melonem nadają się do demakijażu zresztą ja tak jak chyba LadySith też nimi najchętniej bym sprzątała - wg mnie świetnie kurz zbierają moja bratowa z chusteczek używa HIPP i też sobie bardzo chwali zresztą młoda jest od dawna kąpana w tych kosmetykach i jest OK, ja się jeszcze zastanawiałam nad mustelą bebe bo miałam trochę ich kosmetyków jak sama walczyłam z łojotokowym zapaleniem skóry, zapach jest OK i sa bardzo delikatne ale dla naszego małego to nie wiem co kupię

czytam o waszych zakupach i ja z ubranek nie mam nic nadal... no ale zabiorę się powoli za zakupy to od razu kupię łóżeczko, my za to mamy wózek - wklejałam zdjęcia, butelki, podgrzewacz, sterylizator, smoczki, narzędzia do pielęgnacji, dla siebie do szpitala też nie mam nic a tu już 29 tc na karku... młody skacze i idziemy na 4D w przyszły wtorek to może zdjęcia jakieś wkleję jak da sobie zrobić

pozdrawiam was tymczasem
Gaba
gabishing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 10:51   #1358
marleen32
Rozeznanie

Probowalam Was nadrobic, ale piszecie w takim tempie, ze nie mam szans, tym bardziej, ze ja otwieram stronke i..zawsze mi sie przypomina, ze mam cos do zrobienia jeszcze, wiec stronka otwarta, a mnie przy komputerze nie ma.
No, ale uda sie moze pozniej, glowa mnie strasznie bolala, wyszlam wiec zaczerpnac swiezego powietrza, okna mam pootwierane i jest troche lepiej
Tu na szczescie nie ma mrozow, wiec u mnie okna praktycznie wiekszosc dnia sa uchylone (zima), a otwarte latem, gorzej jak mala sie urodzi, bo my lubimy przy otwartym oknie spac, jak tylko mrozu nie ma, ostatnio spalismy tak do grudnia, no a przy dziecku moge zapomniec, ze uchyle chocby okno w lutym .
Cytrynka sliczny pokoik, podoba mi sie bardzo, kolorki super
Mysiopez ale wielkie zakupy, my wozek kupimy, grudzien-styczen, a moze nawet i w lutym dopiero, bo teraz kupa innych wydatkow niestety, a uznalam, ze wozek nie jest az tak konieczny na poczatku, skoro kosz mojzesza malenstwo bedzie mialo .
Wera ja ukladam body oddzielnie, spioszki oddzielnie, itd., ale ja duzego pola do popisu nie mam, kupuje rzeczy w rozmiarze 62, moze ze 3 sztuki mam na 50-56, ogolnie malo ubran kupilam, nic nie kupuje na "zapas", bo mam nauczke jak to z mlodsza bylo, tylko dla niej mialam po starszej siostrze, a ze jedna urodzona wiosna, druga zima, to nic nie pasowalo, poza tym mlodsza byla na duzo materialow uczulona, wiec tak czy siak dokupywac musialam.
Teraz kupilam na poczatek troche, plus pozbieralam co mam po dziewczynkach, i mysle, ze spokojnie starczy, najwyxzej bede czesciej prala .
Co do szpitala, ja nie wiem kiedy pojade, chyba jak skurcze beda co 5 minut jak ostatnio, ale ja zawsze jechalam za wczesnie o jakies 10 godzin, wody mi nie odeszly poprzednio, wiec teraz licze sie z tym, ze tez nie odejda, ale podklad na w razie co do lozka zapobiegliwy TZ sam mi kupil.
Jak chodzi o pieluchy, ja slyszalam, ze jak dziecku zalozy sie pampers orginalne na poczatku, to dziecko sie do nich jakos przyzwyczaja i pozniej innych nie toleruje, u nas u pierwszej sie to sprawdzilo, druga dostala jakies inne w szpitalu (tu daja), i moglam uzywac jakich chcialam, mimo ze ona alergik, ale nie wiem na ile to prawda, a na ile po prostu indywidualnosc dziecka byla, tak czy siak ja bede chciala, zeby dali malenstwu inne jak pampers, tu dobra firma Baby Love jest, bynajmniej u nas sie sprawdzily, nie przeciekaly, cena ok., zmienianie w takiej czestotliwosci jak orginalne pampersy (a to wazne, bo co z tego ze pielucha tansza, jak zamiast jednej zuzyjemy w tym samym czasie 3), no i ogolnie u mlodszej sie sprawdzily bardzo, plus dziecko szybko na nocnik poszlo, ale to tez kwestia indywidualna na bank, po prostu szybko do tego dojrzala, jak dla mnie za szybko nawet.
Nie ogladam programow co robic w razie czego, bo...ja i tak panikara jestem..
Moje dziecko zakrztusilo sie w szpitalu wodami plodowymi, tak strasznie, ze bez specjalnej aparatury i szybkiego antybiotyku do noska, w domu nie byloby szans ja uratowac .
Cud ze mialam ja wtedy przy sobie, bo sala dla noworodkow byla zamknieta, pamietam, ze wieki trwalo, zanim znalazlam kogos z personelu do pomocy, bo ja oczywiscie w panike wpadlam.
Pozniej w domu jak sie czyms zakrztusila, to na szczescie maz zawsze wtedy byl, ja reagowalam panicznie, nie ze nic nie robilam, ale rece mi sie trzasly tak, ze predzej bym zaszkodzila pewno, a on dzialal jak nalezy, a emocje pozniej pokazywal..
Dlatego nie ogladam, nie nakrecam sie, mam nadzieje, ze nie bede miala takich "atrakcji"
marleen32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 10:59   #1359
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

...w końcu doczytałam!

Zapomniałam wczoraj napisać, że glukoza wyszła mi w normie, ale za to MCHC i NEUT; w sumie w przedostatnich wynikach miałam podobnie i Gin nic mi nie mówił, że to źle, więc chyba nie muszę się tym zamartwiać...

Czuję się dziś bardzo ospała i jakaś taka bezsilna... Nic mi się nie chce, najchętniej leżałabym na kanapie w bezruchu; Może to przez tą pogodę... Muszę sobie zmierzyć ciśnienie.

stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 11:27   #1360
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LadySith Pokaż wiadomość
ja też chusteczek do demakijażu nonstop i do wszystkiego w ogóle :P

oglądałyście na tvn style ten program o ciąży? rozczulił mnie ten maluszek co9 się w 29tyg urodził a miał niecałe 600 g [prawie 3x mniej niż mój].. szok...

aa i babka w SR wczoraj polecała taką piłkę do cwiczeń na rozciąganie mięśni krocza http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...ndex_14096.htm
Właśnie na takiej siedzę. Tylko sobie za małą kupiłam.
I mogę polecić.

U nas też szaro dziś.

Rano dałam się ukłuć, mocz i morfologia. Jutro po wyniki, ciekawe, czy dobre...

Miłego dnia życzę.
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 11:37   #1361
muron
Zakorzenienie

też to oglądałam
Ale oglądałam tez, jak dla mnie, totalną patologię.
Ciąża z zaskoczenia- kobieta w wieku 51 lat wyszła za mąż i postanowili mieć dziecko! Ponieważ ona już nie mogła jezdzili po Europie na zapłodnienie in vitro z komórką jajową od anonimowej dawczyni! Kobieta została matką mając 58 lat. Mnie ręce opadają. Nie można adoptować. To średnio odpowiedzialne. Trzeba mieć siłe i CZAS by wychować. Dla mnie to wynaturzona ingerencja. To nie była 40 juź...

KEBAB
daję z warzyw to co kebabab+pita+sos jogurt+czosnek, a mięso to takie na kotlety wieprzowe, choć wolę wołowe, bo zdrowsze, obsmarowuję ziołami kebab,smażę i ostrym nożem tnę plasterki takie supercienkie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 11:38   #1362
mysiopez
Zadomowienie

ja właśnie potwierdziłam u lekarza, że ide do szkoły rodzenia;D

jestem nieprzytomna. Mój małz do nocy składał łozeczko jest śliczne, ale w pokoju duszno od zapachu drewna.

A mój mały jest jakiś ospały dziś. Rusza sie, ale jakoś słabo... Widać, że on też ma zły dzień...

musze kupić kuzynce męża prezent. I zonk. Wpadłam na jeden pomysł - bon upominkowy z h&m i wena się skończyła.. może Wy na coś wpadniecie?

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 11:39   #1363
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz Pokaż wiadomość
Właśnie na takiej siedzę. Tylko sobie za małą kupiłam.
I mogę polecić.

U nas też szaro dziś.

Rano dałam się ukłuć, mocz i morfologia. Jutro po wyniki, ciekawe, czy dobre...

Miłego dnia życzę.
a jaką masz średnicę? bo polożna mówiła coś o fi 60cm

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 11:43   #1364
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
też to oglądałam
Ale oglądałam tez, jak dla mnie, totalną patologię.
Ciąża z zaskoczenia- kobieta w wieku 51 lat wyszła za mąż i postanowili mieć dziecko! Ponieważ ona już nie mogła jezdzili po Europie na zapłodnienie in vitro z komórką jajową od anonimowej dawczyni! Kobieta została matką mając 58 lat. Mnie ręce opadają. Nie można adoptować. To średnio odpowiedzialne. Trzeba mieć siłe i CZAS by wychować. Dla mnie to wynaturzona ingerencja. To nie była 40 juź...
ja w ciąży z zaskoczenia kilka tyg temu oglądałam o babce, która miała 48 lat (wyglądała na 60!!!!) i też miała nowego meża. zapłodnili ją 3 jajeczkami i ona poroniła, ale myślała, ze poroniła wszystko - tak jej lekarze powiedzieli , a okazało się, że jedno jajeczko się zagnieżdziło, ale lekarze wmawiali jej, że to nie objawy ciązy a menopauza i rak jajnika czy macicyi dopiero w 6-7mcu jak zaczęła krwawić to lekarze stwierdzili, że to ten rak się mocno rozwinął to jej USG zrobili.. Siedziałam z tesciową moją która ma 46 lat i obie to komentowałyśmy!!!! masakra! jest czas na dziecko, ale nie oszukujmy się, ile taka matka będzie mieć lat jak opadnie z sił?

Stary 2010-11-03, 11:50   #1365
muron
Zakorzenienie

Cytat:
cytrynka, wydaje mi się że ten maluch miał nawet niecałe 600 g :/

Myslę, że niepotrzebnie naskoczyłaś tak na biedną dziewczynę, jestem starsza od Ciebie, a mój instynkt też nie jest aż tak bardzo rozwinięty. Poza tym akurat moim zdaniem nawet te "aż 22 lata" to jest też za wcześnie na dziecko (mam na myśli siebie w tym wieku), nie mówiąc już o pragnieniu dziecka, więc jak widzisz, każdy jest inny i nie ma się co aż tak unosić.
------------
jakie pościele kupujecie do łózeczka 120x60 - te 90x120 czy 100x135
a ja jeszcze starsza (29) a też mój instynkt jest po prostu niewielki;-)

Stary 2010-11-03, 11:50   #1366
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek071 Pokaż wiadomość
dawno mnie nie bylo, nie nadrobilam wszystkeigo.
cytrynko to calkiem nmozliwe, ze dziecko takie male bylo. Moja przyjaciolka urodzila koncem 26 tygodnia i wazylo 800 gram i mialo 30 cm. (wiec to z historii faktycznie jakies mega male) jej corka byla od razu podlaczona do respiratora i lezala przez 3 miesiace (czyli do momentu az normalna ciaza by sie skonczyla) i jest niestety niepelnosprawna. Jest w wieku mojej corki i niestety raczej nigdy nie bedzie sie rozwijac prawidlowo, ma ponad 2,5 roku a nadal NIC sama nie robi

co do wychodzenia, imprez itp. To nie ejst tak, ze jak sie ma dziecko to swiat sie konczy tylko na nim, pieluchach i kupach. czywiscie bardzo przydatna jest czyjas pomoc, w moim przypadku byla to nieoceniona pomoc tesciowej,. Jak chcielismy gdzies isc, to tesciowa zostawala z mala, chodzilismy i do kina, i na wszelkie imprezy, ja moglam wyprawic urodziny w klubie a mala miala wtedy 5 miesiecy. Wiem, ze duzo dziewczyn nie ma takiej pomocy i wtedy frustracja bierze gore, no ale generalnie nie jest tak zle... NIe jestesmy juz gowniarami, tylko przyszlymi matkami i trzeba sobie postawic priorytety ale tez nie zapominac o sobie. Troche ZDROWEGO egoizmu nikomu nie zaszkodzi i zeby dziecko bylo szczesliwe to musi miec szczesliwa matke, a nie sfrustrowana wieczna opieka nad nim zaniedbaną babe.

ja mam juz 28 tydz. i 4 dz. czuje sie jak slon, wsyztsko mnie meczy, przeziwebilam sie i kaszle jak gruzlik tak, ze glowa mnie boli od tego. Jak sie uda to dzis pojde do lekarza. LEdwo dosiegam do stop, mam problem z zalozeniem butow, skarpetek, posmarowaniem stop. Stanik mnie gniecie i cycki mi tak urosly ze dobry mam 1 stanik. NIe spie za dobrze, macie jakies poduszki specjalne? mi mi zwykly jasiek nie wystarcza, zawijam sobie koldre pod niogi i brzuch ale wtedy mi zimno bo reszta odkryta

ja mam posciel 100x135
Kurczę to strasznie przykre o tej córce koleżanki...wczoraj jakoś tak ulżyło mi trochę, że i takie wcześniaki mają szansę na przeżycie, ale wiadomo, że jest b. duże prawdopodobieństwo chorób wszelakich u takich istotek. Dlatego musimy dbać o nasze brzuszki z całych sił!!
A co do tych imprez to popieram Ciebie w 100%. Nie można traktować dziecka jako końca szczęśliwych i beztroskich dni, ale z drugiej strony wiadomo - należy przewartościować w pewien sposób swoje życie i znaleźć nowe priorytety.

Cytat:
ja właśnie potwierdziłam u lekarza, że ide do szkoły rodzenia;D

jestem nieprzytomna. Mój małz do nocy składał łozeczko jest śliczne, ale w pokoju duszno od zapachu drewna.

A mój mały jest jakiś ospały dziś. Rusza sie, ale jakoś słabo... Widać, że on też ma zły dzień...

musze kupić kuzynce męża prezent. I zonk. Wpadłam na jeden pomysł - bon upominkowy z h&m i wena się skończyła.. może Wy na coś wpadniecie?
Mój mąż też nas dziś potwierdził - spotykamy się 17 listopada na sali gimnastycznej. W dodatku w moim gimnazjum - ech, te wspomnienia.
Nasze łóżeczko już pomału wywietrzało, ale ja lubię taki zapach nowości.
A co do prezentu - zależy, co ona lubi. Bon to dobry pomysł, bo z ciuchem rzadko kiedy w gust się trafi. Ja kuzynkom/koleżankom kupowałam zwykle jakąś biżuterię(kolczyki, bransoletki), albo szal czy chustę fajną i książkę/błyszczyk do tego. No ale znałam upodobania i wiedziałam, że na pewno im się spodoba. Albo jakiś tusz do rzęs ekstra - taki, na którego zakup żal jej kaski...no, ale to musisz wiedzieć, co jej się przyda.

Stary 2010-11-03, 11:52   #1367
muron
Zakorzenienie

Cytat:
ja w ciąży z zaskoczenia kilka tyg temu oglądałam o babce, która miała 48 lat (wyglądała na 60!!!!) i też miała nowego meża. zapłodnili ją 3 jajeczkami i ona poroniła, ale myślała, ze poroniła wszystko - tak jej lekarze powiedzieli , a okazało się, że jedno jajeczko się zagnieżdziło, ale lekarze wmawiali jej, że to nie objawy ciązy a menopauza i rak jajnika czy macicyi dopiero w 6-7mcu jak zaczęła krwawić to lekarze stwierdzili, że to ten rak się mocno rozwinął to jej USG zrobili.. Siedziałam z tesciową moją która ma 46 lat i obie to komentowałyśmy!!!! masakra! jest czas na dziecko, ale nie oszukujmy się, ile taka matka będzie mieć lat jak opadnie z sił?
to to;-) Poomyliłam wiek;-)

Stary 2010-11-03, 11:54   #1368
_havana_
Raczkowanie

Witam!
W końcu znalazłam trochę czasu Weekend wiadomo - każda miała coś do roboty. A wczoraj latałam po urzędach, nastałam się w kolejkach i oczywiście nic nie załatwiłam.... Odnośnie mojej wypłaty ZUS umywa rączki a firma twierdzi, że będzie płacił mi ZUS.... Jestem bezsilna
Dawno nie miałam takiego doła jak wczoraj. Już przy tych urzędniczkach ledwo powstrzymywałam łzy Będę chyba jednak musiała udać się do sądu pracy bo PIP też już umywa rączki
Ale stał się cud!! Rodzice Tż zaproponowali, że kupią nam kafelki do kuchni Tego to nawet Nostradamus by nie przewidział bo nic jeszcze od nich nie dostaliśmy
Ja też ciagle zaspana chodzę. Może nie potrafimy się przestawić po zmianie czasu? Za to moja dzidzia szaleje!! Codziennie rano i wieczorem daje popisy taneczne
Weraa tak jak pisze Cytrynka myślę, że każda ma takie chwile gdzie wspomina swoje beztroskie życie przed ciążą. Szczególnie te dzieczyny które spodziewają się pierwszego dziecka. Wiem, że moje życie już nigdy nie będzie takie jakie było wcześniej. Że nawet jak zostawie maleństwo rodzicom to będę ciągle o nim myśleć Ale mimo wszystko jestem zadowolona z sytuacji w której jestem i niczego bym nie zmieniła (poza pracą) i nie wyobrażam sobie teraz nie być w ciąży tak kocham to maleństwo
Justine i myślę że tu nie chodzi o wiek Twoje życie wyglądało inaczej niż większości z nas. Musiałaś szybko dorosnąć, zajęłaś się siostrą, wyszłaś za mąż. Jesteś po prostu na innym etapie życia niż większość dziewczyn w Twoim wieku. Ale nie martw się Też damy sobie rade z macierzyństwem i każda z nas będzie starała się być najlepszą mamusią pod słońcem
Stary 2010-11-03, 11:58   #1369
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
to to;-) Poomyliłam wiek;-)
Czy to jest ten program na Discovery, gdzie kobiety nie wiedzą, ze są w ciąży aż do porodu?? Kiedyś widziałam jeden odcinek, gdzie kobitka przy tuszy nie wiedziała o ciąży, odchudzała się cały czas, a kilogramów przybywało...wyjaśniło się na porodówce dopiero...szok! Kurczę, jak jeszcze nie czułam ruchów dziecka, to może i rozumiałam, że ktoś może długo nie wiedzieć, ale jak mnie kopie tak, że aż brzuch cały skacze, to ciężko mi wyobrazić sobie, że ktoś nie czuje kopniaków np. w 7 miesiącu ciąży.

Stary 2010-11-03, 11:59   #1370
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Kurczę to strasznie przykre o tej córce koleżanki...wczoraj jakoś tak ulżyło mi trochę, że i takie wcześniaki mają szansę na przeżycie, ale wiadomo, że jest b. duże prawdopodobieństwo chorób wszelakich u takich istotek. Dlatego musimy dbać o nasze brzuszki z całych sił!!
A co do tych imprez to popieram Ciebie w 100%. Nie można traktować dziecka jako końca szczęśliwych i beztroskich dni, ale z drugiej strony wiadomo - należy przewartościować w pewien sposób swoje życie i znaleźć nowe priorytety.

Mój mąż też nas dziś potwierdził - spotykamy się 17 listopada na sali gimnastycznej. W dodatku w moim gimnazjum - ech, te wspomnienia.
A co do prezentu - zależy, co ona lubi. Bon to dobry pomysł, bo z ciuchem rzadko kiedy w gust się trafi. Ja kuzynkom/koleżankom kupowałam zwykle jakąś biżuterię(kolczyki, bransoletki), albo szal czy chustę fajną i książkę/błyszczyk do tego. No ale znałam upodobania i wiedziałam, że na pewno im się spodoba. Albo jakiś tusz do rzęs ekstra - taki, na którego zakup żal jej kaski...no, ale to musisz wiedzieć, co jej się przyda.
ogólnie ona lubi ksiazki czytać, ale w chwili obecnej nie ma na to czasu. Nie chce mi się biegać po sklepach.. kurde. Zrobiłam się taka leniwa, że nawet naczyń nie zmywam! mąż to robi. Ja bym leżała i nic nie robiła. a na początku ciązy byłam taka aktywna... teraz przez to, że miałam przystopować z chodzeniem to przystopowałam ze wszystkim....

Stary 2010-11-03, 12:00   #1371
muron
Zakorzenienie

ja się gdzieś tam Werze nie dziwię, jak prz0pomnę sobie siebie sprzed 8 lat. Studia, imprezy, wyjazdy, chcę zobaczyć np. Wielką Brytanię-to jadę tam i pracuję, chcę na imprezę w środę to idę i śpię na wykładzie;-)
To nie tak jak w twoim, justine, przypadku, czy teraz w moim: jest praca, mieszkanie, samochód życie spokojne to i dziecko nie jest taką rewolucją. Poza tym u mnie przyszedł moment pt.: kurcze potem może być za późno. Nigdy nie chodziłam i nie piszczałam chcę dziecko etc;-)Wręcz odwrotnie. 21 lat to fakt, nie 16, ale wszystko zależy od trybu życia. A weraa typowo młodzienczy;-) Mieszka z rodzicami,studiuje, tu chłopak, imprezy. Az tu nagle siup i trzeba drosnąć. A to czasem przeraża.

Stary 2010-11-03, 12:01   #1372
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Czy to jest ten program na Discovery, gdzie kobiety nie wiedzą, ze są w ciąży aż do porodu?? Kiedyś widziałam jeden odcinek, gdzie kobitka przy tuszy nie wiedziała o ciąży, odchudzała się cały czas, a kilogramów przybywało...wyjaśniło się na porodówce dopiero...szok! Kurczę, jak jeszcze nie czułam ruchów dziecka, to może i rozumiałam, że ktoś może długo nie wiedzieć, ale jak mnie kopie tak, że aż brzuch cały skacze, to ciężko mi wyobrazić sobie, że ktoś nie czuje kopniaków np. w 7 miesiącu ciąży.
ja czytałam, że to działa tak jak ciąża urojona tylko odrotnie. Tzn, kobieta jest w stanie wyprzeć, że jest w ciazy...i wtedy nie czuje ruchów. Ale to jest dziwne..

Stary 2010-11-03, 12:02   #1373
muron
Zakorzenienie

Cytat:
ogólnie ona lubi ksiazki czytać, ale w chwili obecnej nie ma na to czasu. Nie chce mi się biegać po sklepach.. kurde. Zrobiłam się taka leniwa, że nawet naczyń nie zmywam! mąż to robi. Ja bym leżała i nic nie robiła. a na początku ciązy byłam taka aktywna... teraz przez to, że miałam przystopować z chodzeniem to przystopowałam ze wszystkim....
to kup taki bon ładnie go zapakuj, jakieś czekoladki, albo w jakieś czekoladki i już. W końcu ciężarówa jesteś;-)

Stary 2010-11-03, 12:02   #1374
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Cytat:
a jaką masz średnicę? bo polożna mówiła coś o fi 60cm
Mam 55cm, powinnam mieć 65.
A nie wiesz, ile te z Lidla mają średnicy?
Za swoją zapłaciłam 30zł.

Cytat:
a ja jeszcze starsza (29) a też mój instynkt jest po prostu niewielki;-)

Ja 25, pracuję z dziećmi, ale wolę określenia "gówniarze" lub "bachory". Wszyscy mi mówią, że moje dziecko to biedne będzie.

Cytat:
Ze mnie tak od roku się straszna domatorka zrobiła...

Wydaje mi się, że jak się kogoś dobrze zna, to łatwo trafić z prezentem. (Chociaż z ubraniami to ciężko - choćby rozmiar może być zły i sytuacja robi się niezręczna.)
Przypomniały mi się Mikołajki klasowe, heh.

BTW. Widziałyście może na żywo misia z kocykiem z Rossmanna? Widziałam w gazetce i ciekawa jestem, jaki jest.
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 12:02   #1375
cytrynka3002
Zadomowienie

mysiopezNo to myślę, że bon jest najlepszym wyjściem - kupi sobie, co tam będzie chciała i na pewno taki prezent spodoba się bardziej, niż jakbyś miała kupić coś "bo muszę" .

Mi też się nic nie chce ostatnio...uroki ostatniego trymestru...wiesz, ja też staram się nie chodzić za dużo, żeby ten brzuchol mi nie twardniał. Zresztą pogoda jest taka okropna, że nawet nie mam wyrzutów sumienia. Ja to jeszcze jako tako chałupę ogarniam na razie, ale jak długo mi się będzie chciało - nie wiem .

Zaraz wejdę na gazetkę rossmanna i obczaję o jaki kocyk Wam chodzi...

Edytowane przez cytrynka3002
Czas edycji: 2010-11-03 o 12:04
Stary 2010-11-03, 12:06   #1376
muron
Zakorzenienie

Cytat:
ja czytałam, że to działa tak jak ciąża urojona tylko odrotnie. Tzn, kobieta jest w stanie wyprzeć, że jest w ciazy...i wtedy nie czuje ruchów. Ale to jest dziwne..
córka znajomych znajomych tak miała. Jak siostra rodziła to usłyszała krzyki: nieeee, nie ten szpital to wyrostek. A lekarz; pani rodzi. Dziewczyna ma 24 lata chyba i jedno dziecko, zaszła w ciąże jak się okazało zaraz po urodzeniu. To pierwsze z wpadki. A, że nie jest jakaś hm... światła.... to chyba myślała, że wieki trwa ten okres "bezpłodny" po ciąży. Najprawdopodobniej u niej działał taki efekt wyparcia- nie mogę być w ciąży-nie chcę-nie jestem. Najlepsze, że mieszkając z matką ta tez nie zauwazyła. Ja widziałam ją dzien po porodzie i powiem tyle-.....pi...pi. Nie wiem jak można było nie zauważyć,ja po urodzeniu wyglądała nadal jak w 8 miesiącu;-)

Stary 2010-11-03, 12:07   #1377
mysiopez
Zadomowienie

znaczy sie ja sprzątam i wogóle. Tylko mam jakiś dziwny wstręt do mycia naczyń. ;D

Stary 2010-11-03, 12:08   #1378
muron
Zakorzenienie

Cytat:
mysiopezNo to myślę, że bon jest najlepszym wyjściem - kupi sobie, co tam będzie chciała i na pewno taki prezent spodoba się bardziej, niż jakbyś miała kupić coś "bo muszę" .

Mi też się nic nie chce ostatnio...uroki ostatniego trymestru...wiesz, ja też staram się nie chodzić za dużo, żeby ten brzuchol mi nie twardniał. Zresztą pogoda jest taka okropna, że nawet nie mam wyrzutów sumienia. Ja to jeszcze jako tako chałupę ogarniam na razie, ale jak długo mi się będzie chciało - nie wiem .

Zaraz wejdę na gazetkę rossmanna i obczaję o jaki kocyk Wam chodzi...
widziałam- był ok.
ja tam bym się cieszyła z karty podarunkowej. Raz dostałam voucher właśnie do H&M na odejście z pracy i był to strzał w dziesiątkę. To już 4 lata temu a w płaszczyku chodzę nadal;-)

Przyjechało łóżeczko, materac i przewijak-ekstra

Stary 2010-11-03, 12:09   #1379
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

ja was doczytałam i spadam dalej na zajęcia;

chyba muszę mieć takie przerwy w ciągu dnia na nadrobienie Was .

Poleciałam do sklepu jeszcze i kupiłam mały słodki śmietniczek z misiem - żeby mieć pod ręką na zużyte waciki czy cuś takiego .
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 12:10   #1380
muron
Zakorzenienie

wiecie coś o kamieniu łaczonym z "użyciem" butelek Avent? sprawdza się? Koleżanka kupuje i nie wie. A ja to zielona. TT wiem, że nie ma problemu, Avent z opisu wynika, że tez a jak w rzeczywistości. Tu któraś używała już Aventu.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości