|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
. Wiesz z drugiej strony ja staram się nie nakręcać, że "to już się skończyło", nie chcę myśleć, że dziecko mnie czegoś pozbawia. Wiadomo, że raczej już we wtorek nie wyjdę z domu o 17 i nie wrócę o 2 w nocy, ale pozanm zupełnie inne życie, pełniejsze. Wakacje z dzieckiem, wspólne spacery i zabawy - nowy etap życia. Zresztą zawsze można dogadać się z rodzicami, jak już Mały podrośnie i od czasu do czasu zostawić do dziadkom na noc .Wczoraj wieczorem oglądałam na TVN Style świetny dokument o kobietach w ciąży. Był cały przekrój społeczeństwa - od 17 latki, która wpadła, poprzez kobiety w naszym wieku, dalej 30-latki, aż do 47-latki, która spodziewała się bliźniaków. Była tam jedna babeczka, w wieku 35 lat, biezneswoman, która zdecydowała się na dziecko, żeby mieć to "z głowy", trochę mnie jej podejście do życia zdziwiło . Wzruszyłam się nawet, bo pokazywali kolejno porody - jejku, nas też to czeka niedługo! Jedna kobieta (40lat) urodziła dziecko w 28tc, przeżyło, choć waga urodzeniowa wynosiła nieco ponad 600g . Taki Mały był ten szkrabik. Kurczę nasze Maluchy większe są, co nie? Mój tydzień temu ważył 1.100kg, a kończyłam wtedy 26tc. Może źle przetłumaczyli wiek ciąży tej kobitki, albo dziecko było po prostu bardzo małe.Jak będą zapowiadali powtórkę - dam Wam znać. Warto sobie obejrzeć. |
|
|
|
|
#1352 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
co do chusteczek zmieniam co jakiś czas bo na dłuższą metę każdy zapach mnie denerwuje używam mało pupa pod zlew bardziej się sprawdzała ale co kto lubi
|
|
|
#1353 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A ja jutro chyba na zakupki pojade z mamą i mam zamiar kupić wszytko z wyjątkiem wózka, och oby się to udało... Macie jakąś fajną stronkę z imionami, bo stwierdziliśmy z tż że czas ochrzcić malca, na dziewczynkę mielismy Emilkę ale na chłopca to jakoś nic nast aż tak nie urzeka... więc trzeba troszkę pomyśleć
Edytowane przez e_rosa Czas edycji: 2010-11-03 o 09:48 |
||
|
|
|
#1354 | |
|
Zakorzenienie
|
cytrynka, wydaje mi się że ten maluch miał nawet niecałe 600 g :/
Cytat:
------------ jakie pościele kupujecie do łózeczka 120x60 - te 90x120 czy 100x135
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2010-11-03 o 09:54 |
|
|
|
|
#1355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cytrynko to calkiem nmozliwe, ze dziecko takie male bylo. Moja przyjaciolka urodzila koncem 26 tygodnia i wazylo 800 gram i mialo 30 cm. (wiec to z historii faktycznie jakies mega male) jej corka byla od razu podlaczona do respiratora i lezala przez 3 miesiace (czyli do momentu az normalna ciaza by sie skonczyla) i jest niestety niepelnosprawna. Jest w wieku mojej corki i niestety raczej nigdy nie bedzie sie rozwijac prawidlowo, ma ponad 2,5 roku a nadal NIC sama nie robi co do wychodzenia, imprez itp. To nie ejst tak, ze jak sie ma dziecko to swiat sie konczy tylko na nim, pieluchach i kupach. czywiscie bardzo przydatna jest czyjas pomoc, w moim przypadku byla to nieoceniona pomoc tesciowej,. Jak chcielismy gdzies isc, to tesciowa zostawala z mala, chodzilismy i do kina, i na wszelkie imprezy, ja moglam wyprawic urodziny w klubie a mala miala wtedy 5 miesiecy. Wiem, ze duzo dziewczyn nie ma takiej pomocy i wtedy frustracja bierze gore, no ale generalnie nie jest tak zle... NIe jestesmy juz gowniarami, tylko przyszlymi matkami i trzeba sobie postawic priorytety ale tez nie zapominac o sobie. Troche ZDROWEGO egoizmu nikomu nie zaszkodzi i zeby dziecko bylo szczesliwe to musi miec szczesliwa matke, a nie sfrustrowana wieczna opieka nad nim zaniedbaną babe. ja mam juz 28 tydz. i 4 dz. czuje sie jak slon, wsyztsko mnie meczy, przeziwebilam sie i kaszle jak gruzlik tak, ze glowa mnie boli od tego. Jak sie uda to dzis pojde do lekarza. LEdwo dosiegam do stop, mam problem z zalozeniem butow, skarpetek, posmarowaniem stop. Stanik mnie gniecie i cycki mi tak urosly ze dobry mam 1 stanik. NIe spie za dobrze, macie jakies poduszki specjalne? mi mi zwykly jasiek nie wystarcza, zawijam sobie koldre pod niogi i brzuch ale wtedy mi zimno bo reszta odkryta ja mam posciel 100x135 Edytowane przez gosiaczek071 Czas edycji: 2010-11-03 o 09:59 |
|
|
|
|
#1356 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny w dzień dobry TVN zaraz będzie co robić w razie zakrztuszenia dziecka
![]() Jak się skończy to się bardziej rozpisze
|
#1357 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny,
dawno mnie nie było ale czytam was na bieżąco. U mnie już na szczęście widac koniec remontu ale ku%$#a mać kupiłam za duży regał do pokoju i jak go skręciliśmy to nie dałoby się wejść do pokoju już mnie na te meble ogrania głupawka bo niby miałam wszystko wymierzone, projekt zrobiłam w programie graficznym a i tak wszystko stoi inaczej niż planowałam bo się nie mieściło na szczęście nie wywieźliśmy starej komody... ech z nami ludzik będzie mieszkał w jednym pokoju bo mieszkamy z moją mama w dwupokojowym mieszkaniu z planem budowy od może przyszłego roku. Jak myślę o tym utykaniu wszystkich rzeczy po kątach to już mnie szlag trafia ale nakupiłam pudeł w IKEI i będę tam chować bajzel z czasem pewno kupimy tez nową białą komodę bo ta stara jest ciemna i nie za bardzo pasuje pisałyście o chusteczkach ja kupuje na allego KANDOO pampersa są rewelacyjne, dobrze nasączone, mięciutkie i pięknie pachną owocowo np. melonem nadają się do demakijażu zresztą ja tak jak chyba LadySith też nimi najchętniej bym sprzątała - wg mnie świetnie kurz zbierają moja bratowa z chusteczek używa HIPP i też sobie bardzo chwali zresztą młoda jest od dawna kąpana w tych kosmetykach i jest OK, ja się jeszcze zastanawiałam nad mustelą bebe bo miałam trochę ich kosmetyków jak sama walczyłam z łojotokowym zapaleniem skóry, zapach jest OK i sa bardzo delikatne ale dla naszego małego to nie wiem co kupięczytam o waszych zakupach i ja z ubranek nie mam nic nadal... no ale zabiorę się powoli za zakupy to od razu kupię łóżeczko, my za to mamy wózek - wklejałam zdjęcia, butelki, podgrzewacz, sterylizator, smoczki, narzędzia do pielęgnacji, dla siebie do szpitala też nie mam nic a tu już 29 tc na karku... młody skacze i idziemy na 4D w przyszły wtorek to może zdjęcia jakieś wkleję jak da sobie zrobić ![]() pozdrawiam was tymczasem ![]() Gaba |
|
|
|
#1358 |
|
Rozeznanie
|
Probowalam Was nadrobic, ale piszecie w takim tempie, ze nie mam szans
, tym bardziej, ze ja otwieram stronke i..zawsze mi sie przypomina, ze mam cos do zrobienia jeszcze, wiec stronka otwarta, a mnie przy komputerze nie maNo, ale uda sie moze pozniej, glowa mnie strasznie bolala, wyszlam wiec zaczerpnac swiezego powietrza, okna mam pootwierane i jest troche lepiej ![]() Tu na szczescie nie ma mrozow, wiec u mnie okna praktycznie wiekszosc dnia sa uchylone (zima), a otwarte latem, gorzej jak mala sie urodzi, bo my lubimy przy otwartym oknie spac, jak tylko mrozu nie ma, ostatnio spalismy tak do grudnia, no a przy dziecku moge zapomniec, ze uchyle chocby okno w lutym .Cytrynka sliczny pokoik, podoba mi sie bardzo, kolorki super ![]() Mysiopez ale wielkie zakupy , my wozek kupimy, grudzien-styczen, a moze nawet i w lutym dopiero, bo teraz kupa innych wydatkow niestety, a uznalam, ze wozek nie jest az tak konieczny na poczatku, skoro kosz mojzesza malenstwo bedzie mialo .Wera ja ukladam body oddzielnie, spioszki oddzielnie, itd., ale ja duzego pola do popisu nie mam, kupuje rzeczy w rozmiarze 62, moze ze 3 sztuki mam na 50-56, ogolnie malo ubran kupilam, nic nie kupuje na "zapas", bo mam nauczke jak to z mlodsza bylo, tylko dla niej mialam po starszej siostrze, a ze jedna urodzona wiosna, druga zima, to nic nie pasowalo, poza tym mlodsza byla na duzo materialow uczulona, wiec tak czy siak dokupywac musialam. Teraz kupilam na poczatek troche, plus pozbieralam co mam po dziewczynkach, i mysle, ze spokojnie starczy, najwyxzej bede czesciej prala .Co do szpitala, ja nie wiem kiedy pojade, chyba jak skurcze beda co 5 minut jak ostatnio, ale ja zawsze jechalam za wczesnie o jakies 10 godzin , wody mi nie odeszly poprzednio, wiec teraz licze sie z tym, ze tez nie odejda, ale podklad na w razie co do lozka zapobiegliwy TZ sam mi kupilJak chodzi o pieluchy, ja slyszalam, ze jak dziecku zalozy sie pampers orginalne na poczatku, to dziecko sie do nich jakos przyzwyczaja i pozniej innych nie toleruje, u nas u pierwszej sie to sprawdzilo, druga dostala jakies inne w szpitalu (tu daja), i moglam uzywac jakich chcialam, mimo ze ona alergik, ale nie wiem na ile to prawda, a na ile po prostu indywidualnosc dziecka byla, tak czy siak ja bede chciala, zeby dali malenstwu inne jak pampers, tu dobra firma Baby Love jest, bynajmniej u nas sie sprawdzily, nie przeciekaly, cena ok., zmienianie w takiej czestotliwosci jak orginalne pampersy (a to wazne, bo co z tego ze pielucha tansza, jak zamiast jednej zuzyjemy w tym samym czasie 3 ), no i ogolnie u mlodszej sie sprawdzily bardzo, plus dziecko szybko na nocnik poszlo, ale to tez kwestia indywidualna na bank, po prostu szybko do tego dojrzala, jak dla mnie za szybko nawet .Nie ogladam programow co robic w razie czego, bo...ja i tak panikara jestem.. Moje dziecko zakrztusilo sie w szpitalu wodami plodowymi, tak strasznie, ze bez specjalnej aparatury i szybkiego antybiotyku do noska, w domu nie byloby szans ja uratowac .Cud ze mialam ja wtedy przy sobie, bo sala dla noworodkow byla zamknieta, pamietam, ze wieki trwalo, zanim znalazlam kogos z personelu do pomocy, bo ja oczywiscie w panike wpadlam .Pozniej w domu jak sie czyms zakrztusila, to na szczescie maz zawsze wtedy byl, ja reagowalam panicznie , nie ze nic nie robilam, ale rece mi sie trzasly tak, ze predzej bym zaszkodzila pewno, a on dzialal jak nalezy, a emocje pozniej pokazywal..Dlatego nie ogladam, nie nakrecam sie, mam nadzieje, ze nie bede miala takich "atrakcji" |
|
|
|
#1359 |
|
Wtajemniczenie
|
...w końcu doczytałam!
![]() Zapomniałam wczoraj napisać, że glukoza wyszła mi w normie, ale za to MCHC i NEUT; w sumie w przedostatnich wynikach miałam podobnie i Gin nic mi nie mówił, że to źle, więc chyba nie muszę się tym zamartwiać... ![]() Czuję się dziś bardzo ospała i jakaś taka bezsilna... Nic mi się nie chce, najchętniej leżałabym na kanapie w bezruchu; Może to przez tą pogodę... Muszę sobie zmierzyć ciśnienie.
|
#1360 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko sobie za małą kupiłam. I mogę polecić. U nas też szaro dziś. Rano dałam się ukłuć, mocz i morfologia. Jutro po wyniki, ciekawe, czy dobre... ![]() Miłego dnia życzę. |
|
|
|
|
#1361 |
|
Zakorzenienie
|
też to oglądałam
![]() Ale oglądałam tez, jak dla mnie, totalną patologię. Ciąża z zaskoczenia- kobieta w wieku 51 lat wyszła za mąż i postanowili mieć dziecko! Ponieważ ona już nie mogła jezdzili po Europie na zapłodnienie in vitro z komórką jajową od anonimowej dawczyni! Kobieta została matką mając 58 lat. Mnie ręce opadają. Nie można adoptować. To średnio odpowiedzialne. Trzeba mieć siłe i CZAS by wychować. Dla mnie to wynaturzona ingerencja. To nie była 40 juź... KEBAB daję z warzyw to co kebabab+pita+sos jogurt+czosnek, a mięso to takie na kotlety wieprzowe, choć wolę wołowe, bo zdrowsze, obsmarowuję ziołami kebab,smażę i ostrym nożem tnę plasterki takie supercienkie
|
|
#1362 |
|
Zadomowienie
|
ja właśnie potwierdziłam u lekarza, że ide do szkoły rodzenia;D
jestem nieprzytomna. Mój małz do nocy składał łozeczko jest śliczne, ale w pokoju duszno od zapachu drewna.A mój mały jest jakiś ospały dziś. Rusza sie, ale jakoś słabo... Widać, że on też ma zły dzień... musze kupić kuzynce męża prezent. I zonk. Wpadłam na jeden pomysł - bon upominkowy z h&m i wena się skończyła.. może Wy na coś wpadniecie? |
|
|
|
#1363 |
|
Zakorzenienie
|
a jaką masz średnicę? bo polożna mówiła coś o fi 60cm
|
#1364 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1366 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do tych imprez to popieram Ciebie w 100%. Nie można traktować dziecka jako końca szczęśliwych i beztroskich dni, ale z drugiej strony wiadomo - należy przewartościować w pewien sposób swoje życie i znaleźć nowe priorytety. Cytat:
. W dodatku w moim gimnazjum - ech, te wspomnienia . Nasze łóżeczko już pomału wywietrzało, ale ja lubię taki zapach nowości . A co do prezentu - zależy, co ona lubi. Bon to dobry pomysł, bo z ciuchem rzadko kiedy w gust się trafi. Ja kuzynkom/koleżankom kupowałam zwykle jakąś biżuterię(kolczyki, bransoletki), albo szal czy chustę fajną i książkę/błyszczyk do tego. No ale znałam upodobania i wiedziałam, że na pewno im się spodoba. Albo jakiś tusz do rzęs ekstra - taki, na którego zakup żal jej kaski...no, ale to musisz wiedzieć, co jej się przyda. |
||
|
|
|
#1367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1368 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
W końcu znalazłam trochę czasu Weekend wiadomo - każda miała coś do roboty. A wczoraj latałam po urzędach, nastałam się w kolejkach i oczywiście nic nie załatwiłam.... Odnośnie mojej wypłaty ZUS umywa rączki a firma twierdzi, że będzie płacił mi ZUS.... Jestem bezsilnaDawno nie miałam takiego doła jak wczoraj. Już przy tych urzędniczkach ledwo powstrzymywałam łzy Będę chyba jednak musiała udać się do sądu pracy bo PIP też już umywa rączki ![]() Ale stał się cud!! Rodzice Tż zaproponowali, że kupią nam kafelki do kuchni ![]() Ja też ciagle zaspana chodzę. Może nie potrafimy się przestawić po zmianie czasu? Za to moja dzidzia szaleje!! Codziennie rano i wieczorem daje popisy taneczne ![]() Weraa tak jak pisze Cytrynka myślę, że każda ma takie chwile gdzie wspomina swoje beztroskie życie przed ciążą. Szczególnie te dzieczyny które spodziewają się pierwszego dziecka. Wiem, że moje życie już nigdy nie będzie takie jakie było wcześniej. Że nawet jak zostawie maleństwo rodzicom to będę ciągle o nim myśleć Ale mimo wszystko jestem zadowolona z sytuacji w której jestem i niczego bym nie zmieniła (poza pracą) i nie wyobrażam sobie teraz nie być w ciąży tak kocham to maleństwo Justine i myślę że tu nie chodzi o wiek Twoje życie wyglądało inaczej niż większości z nas. Musiałaś szybko dorosnąć, zajęłaś się siostrą, wyszłaś za mąż. Jesteś po prostu na innym etapie życia niż większość dziewczyn w Twoim wieku. Ale nie martw się Też damy sobie rade z macierzyństwem i każda z nas będzie starała się być najlepszą mamusią pod słońcem
|
#1369 |
|
Zadomowienie
|
Czy to jest ten program na Discovery, gdzie kobiety nie wiedzą, ze są w ciąży aż do porodu?? Kiedyś widziałam jeden odcinek, gdzie kobitka przy tuszy nie wiedziała o ciąży, odchudzała się cały czas, a kilogramów przybywało...wyjaśniło się na porodówce dopiero...szok! Kurczę, jak jeszcze nie czułam ruchów dziecka, to może i rozumiałam, że ktoś może długo nie wiedzieć, ale jak mnie kopie tak, że aż brzuch cały skacze, to ciężko mi wyobrazić sobie, że ktoś nie czuje kopniaków np. w 7 miesiącu ciąży
.
|
|
|
|
#1370 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1371 |
|
Zakorzenienie
|
ja się gdzieś tam Werze nie dziwię, jak prz0pomnę sobie siebie sprzed 8 lat. Studia, imprezy, wyjazdy, chcę zobaczyć np. Wielką Brytanię-to jadę tam i pracuję, chcę na imprezę w środę to idę i śpię na wykładzie;-)
To nie tak jak w twoim, justine, przypadku, czy teraz w moim: jest praca, mieszkanie, samochód życie spokojne to i dziecko nie jest taką rewolucją. Poza tym u mnie przyszedł moment pt.: kurcze potem może być za późno. Nigdy nie chodziłam i nie piszczałam chcę dziecko etc;-)Wręcz odwrotnie. 21 lat to fakt, nie 16, ale wszystko zależy od trybu życia. A weraa typowo młodzienczy;-) Mieszka z rodzicami,studiuje, tu chłopak, imprezy. Az tu nagle siup i trzeba drosnąć. A to czasem przeraża.
|
|
#1372 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1374 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Mam 55cm, powinnam mieć 65.
A nie wiesz, ile te z Lidla mają średnicy? Za swoją zapłaciłam 30zł. Cytat:
Ja 25, pracuję z dziećmi, ale wolę określenia "gówniarze" lub "bachory". Cytat:
Wydaje mi się, że jak się kogoś dobrze zna, to łatwo trafić z prezentem. (Chociaż z ubraniami to ciężko - choćby rozmiar może być zły i sytuacja robi się niezręczna. )Przypomniały mi się Mikołajki klasowe, heh. BTW. Widziałyście może na żywo misia z kocykiem z Rossmanna? Widziałam w gazetce i ciekawa jestem, jaki jest. |
||
|
|
|
#1375 |
|
Zadomowienie
|
mysiopezNo to myślę, że bon jest najlepszym wyjściem - kupi sobie, co tam będzie chciała i na pewno taki prezent spodoba się bardziej, niż jakbyś miała kupić coś "bo muszę"
.Mi też się nic nie chce ostatnio...uroki ostatniego trymestru...wiesz, ja też staram się nie chodzić za dużo, żeby ten brzuchol mi nie twardniał. Zresztą pogoda jest taka okropna, że nawet nie mam wyrzutów sumienia. Ja to jeszcze jako tako chałupę ogarniam na razie, ale jak długo mi się będzie chciało - nie wiem .Zaraz wejdę na gazetkę rossmanna i obczaję o jaki kocyk Wam chodzi... Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-11-03 o 12:04 |
|
|
|
#1376 |
|
Zakorzenienie
|
córka znajomych znajomych tak miała. Jak siostra rodziła to usłyszała krzyki: nieeee, nie ten szpital to wyrostek. A lekarz; pani rodzi. Dziewczyna ma 24 lata chyba i jedno dziecko, zaszła w ciąże jak się okazało zaraz po urodzeniu. To pierwsze z wpadki. A, że nie jest jakaś hm... światła.... to chyba myślała, że wieki trwa ten okres "bezpłodny" po ciąży. Najprawdopodobniej u niej działał taki efekt wyparcia- nie mogę być w ciąży-nie chcę-nie jestem. Najlepsze, że mieszkając z matką ta tez nie zauwazyła. Ja widziałam ją dzien po porodzie i powiem tyle-.....pi...pi. Nie wiem jak można było nie zauważyć,ja po urodzeniu wyglądała nadal jak w 8 miesiącu;-)
|
|
#1377 |
|
Zadomowienie
|
znaczy sie ja sprzątam i wogóle. Tylko mam jakiś dziwny wstręt do mycia naczyń. ;D
|
|
|
|
#1378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tam bym się cieszyła z karty podarunkowej. Raz dostałam voucher właśnie do H&M na odejście z pracy i był to strzał w dziesiątkę. To już 4 lata temu a w płaszczyku chodzę nadal;-) Przyjechało łóżeczko, materac i przewijak-ekstra
|
|
|
#1379 |
|
Zadomowienie
|
ja was doczytałam i spadam
dalej na zajęcia;chyba muszę mieć takie przerwy w ciągu dnia na nadrobienie Was .Poleciałam do sklepu jeszcze i kupiłam mały słodki śmietniczek z misiem - żeby mieć pod ręką na zużyte waciki czy cuś takiego .
|
#1380 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie coś o kamieniu łaczonym z "użyciem" butelek Avent? sprawdza się? Koleżanka kupuje i nie wie. A ja to zielona. TT wiem, że nie ma problemu, Avent z opisu wynika, że tez a jak w rzeczywistości. Tu któraś używała już Aventu.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.

. Wiesz z drugiej strony ja staram się nie nakręcać, że "to już się skończyło", nie chcę myśleć, że dziecko mnie czegoś pozbawia. Wiadomo, że raczej już we wtorek nie wyjdę z domu o 17 i nie wrócę o 2 w nocy, ale pozanm zupełnie inne życie, pełniejsze. Wakacje z dzieckiem, wspólne spacery i zabawy - nowy etap życia. Zresztą zawsze można dogadać się z rodzicami, jak już Mały podrośnie i od czasu do czasu zostawić do dziadkom na noc
. 

, wody mi nie odeszly poprzednio, wiec teraz licze sie z tym, ze tez nie odejda, ale podklad na w razie co do lozka zapobiegliwy TZ sam mi kupil
Nic mi się nie chce, najchętniej leżałabym na kanapie w bezruchu; Może to przez tą pogodę...
Muszę sobie zmierzyć ciśnienie.