2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-05, 08:18   #2701
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
z tymi szczepionkami to ja juz sama nie wiem ktora opcje wybrac?
ja wybrałam starą opcje czyli szczepie na NFZ...
skroro one niby takie złe, to czemu ich nie wycofali??

kapiecie dzieci codziennie?
ja kąpie co drugi dzień, ale musze przyznać, ze zauważyłam, ze jak wykąpie Milenke, to ona szybciej i lepiej usypia.. więc może zaczne kąpać ją codziennie? sama nie wiem
pytam bo ja kapie co drugi dzien, przyznam sie ze z lenistwa bo nie lubie tego robic, w dniu kiedy nie kapie ja po prostu przemyam pupcie woda i buzke i szyjke. nio chyba ze sie bardzo pooblewa przy ulewaniu to wtedy kapie ale tak to co drugi dzien.
Ja po każdej kupie myje niunie wl azience w umywalce, wiec to tak jakbym ją kąpała codziennie hehe

Mój antyśpioch budził się na jedzonko o 24.00, 3.00 i 6.00 nio i od tej 6 już nie spi tzn leżakuje w bujaczku i czasem oko zamknieco 2 minuty wypluwa smoczek i musze jej go podawać
walneła mega kupe, umyłam ją w umywalce i juz prawie miala kąpanko można powiedzieć

Gabi- śliczna mamusia z CIebie
Ja też codziennie się maluje, nie wyjde bez makijażu z domku, lubie ładnie wyglądać
Klari -ogromne kondolencje.. Smutno się tak jakoś złożyło,, jechałyście poznać babcie z malutką a się z nią pożegnaliście...TU LE
Nikuś - śliczny Pawełek - uroczy uśmieszek. Prezencik dla Pawła super

Edytowane przez Mpik82
Czas edycji: 2010-11-05 o 09:27
Mpik82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 09:16   #2702
kasienka1701
Zadomowienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
a, i ja tez jak nie pisze pare dni to pozniej nie umiem sie wbic
Ja tez Poza tym ja Mała ciągle na rękach albo jęczy to nie umiem się skupić,żeby napisać coś konkretnego i piszę skrótowo i tylko odnośnie tego co mnie interesuje

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
no nic, trzeba przyjąć optyke i dystans, ze dziecko coraz bardziej kumate się robi i bedzie tylko lepiej, choc powoli.
a "język niemowląt" jest super, ale jak dla mnie to głównie w teorii...
Dokładnie

Cytat:
pytam bo ja kapie co drugi dzien, przyznam sie ze z lenistwa bo nie lubie tego robic, w dniu kiedy nie kapie ja po prostu przemyam pupcie woda i buzke i szyjke. nio chyba ze sie bardzo pooblewa przy ulewaniu to wtedy kapie ale tak to co drugi dzien.
Ja też kapię co drugi dzień i robię dokładnie tak jak ty

Klarissa
współczuję z powodu śmierci babci ...

Dziewczyny jecie cytrusy?

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 09:19   #2703
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość

jeszcze nie jadłam a mała ma 2,5mca
Stary 2010-11-05, 09:33   #2704
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Można zrobić za darmo usg bioderek na Al. Pokoju 2A, tel. 12 294 18 24.
My jeszcze nie robiliśmy, ale jesteśmy już zarejestrowani.
Klarissa

Dziękuję za informację Bo ja dzwoniłam na Skarpę tam nie ma lekarza Mówią że jest program za darmo dla dzieci x Krakowa ale na razie do 15-stego zapisują a my potrzebujemy po 22-gim i kazali dzwonić później Zadzwonię dziś na Aleje Pokoju

Cytat:
Ja kąpałam na razie codziennie mały dziś kończy 2 tygodnie i dziś nie wykąpie bo jestem sama wieczorkiem I mamy dzień dziecka A zrobię tak jak piszesz wodą i wacikiem przemyje odpowiednie miejsca

Byliśmy na pierwszej kontrolnej wizycie Mały wychodząc ze szpitala ważył 3590 a dziś waży 4250 Pani Dr mówi że super się rozwija że absolutnie go niczym nie dokarmiać (bo ja się martwiłam o moje cyce) bo dziecku starcza tyle co jest
Zapytaliśmy się o szczepionki z na razie zdecydowałam się na skojarzoną Dostałam receptę na Infenrix hexa i 8 grudnia mamy pierwsze szczepienie Jeśli chodzi o rota i pneumo to się musze zastanowić Nasz lekarz powiedział że trzeba zaszczepić do 6 miesiąca więc mamy troszkę czasu a ja muszę to wszytko przemyśleć i popytać położnej i pielęgniarki jeszcze bo chce mieć jak najwięcej informacji a i cena tez nie mała jest.

Noc była nie za bardzo małemu się coś poprzestawiała i co dwie godziny wstawał na jedzenie a nad ranem nawet co godzinę Dla mnie noce mogłyby nie istnieć Nie lubię ich W dzień jet spoko nawet nie jestem zmęczona a noc to koszmar dla mnie No ale dajemy radę

Tifio chwal się synkiem
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 09:37   #2705
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Klarissa... bardzo przykra sytuacja... wspolczuje

Cytat:
ja sie cykam ciagle, a sok pomaranczowy sie do mnie usmiecha... lada dzien pewnie sie skusze...

ja kapie codziennie, bo co prawda Młoda tuz po kapieli w czasie zabiegów pielegnacyjnych i ubierania drze sie jak poparzona, to pozniej jakos szybciej zasypia... tak mi sie wydaje...

Zuziczka
snil mi sie Twoja maz, ze sie dowiedzialam, ze jest wdowcem i dodatku wnukiem mojej bylej sasiadki
Nie wiem jak Wy, ale ja mam teraz same jakies takie dziwne strasznie realne sny

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-11-05, 09:46   #2706
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć mamuśki

Naked super że Filipkowi udało się w końcu zrobić kupala, uśmiech ma super a z Ciebie śliczna mamuśka.

Nika Pawełek przesłodki jest i jaki spory z niego kawaler już.

Klarissa współczuję

Gabisun podziwiam, że masz czas i siłę się malować, super wyglądacie obie

Ja małą kąpię codziennie ale to dlatego, że chcę wprowadzić rytm dnia, że po kąpaniu jedzonko i już jest noc i śpimy. Ze dwa razy zdarzyło mi się, że nie kąpałam bo nie miałam sił albo mała długo spała.

Co do szczepionek to my chyba zaszczepimy zwykłymi na NFZ. Na razie również rota i pneumokoki sobie odpuszczamy. Na rotawirus uważam że to kasa wyrzucona w błoto bo chroni tylko przed kilkoma rodzajami a tego jest w cholere i ciut ciut a pneumokoki zaszczepię jak będę wysyłała niuńkę do żłobka albo przedszkola.

Dziewczyny które posiadacie karuzelkę Rainforest z Fisher Price, jak Wam się sprawuje? Polecacie? Bo mała coraz częściej zaczyna reagować na różne przedmioty i zastanawiam się nad jej kupnem ale drogie to cholerstwo i zastanawiam się czy to nie będzie kasa wyrzucona w błoto.

Ilona Ty masz szczepienie już 8 grudnia? Kurdę to u mnie się jakoś opierdzielają bo mojej małej wyznaczyli dopiero na 22 grudnia. I też się trochę cykam bo jak coś się będzie z nią dziać po szczepionkach to akurat trafi na święta :/
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 10:02   #2707
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:

ja kapie codziennie, bo co prawda Młoda tuz po kapieli w czasie zabiegów pielegnacyjnych i ubierania drze sie jak poparzona, to pozniej jakos szybciej zasypia... tak mi sie wydaje...
nasza tez się darła jak poparzona,ale jak teraz kapiemy ją co drugi dzień to mniej się drze,a jak się drze to ja ją tam pielęgnuje,a tż stoi nad nami z włączoną suszarką Ale do usypiania to się nijak ,bo i tak potem bujanie 2 godziny z usypianiem....

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 10:38   #2708
malwina1204
Rozeznanie

Witajcie

wczoraj wyszłam już ze szpitala, to moja pszczółka
więcej napisze w przyszłym tyg jak sie oswoimy z AMELKĄ

buziaki dla cioc wizazowych:cm
ok:

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 10:52   #2709
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
u nas nic na szczęście z tego nie było, ale czemu zaraz czopki? Mi poleciła kumpela w aptece- panadol lub paracetamol w zawiesinie, a czopki podaje się dopiero, jak dziecko zwraca lek-tak niektóre w gorączce robią... oby jak najmniej
zawiesina byla od 3 miesiaca w gore, a czopki mozna mniejszym podawac. Moze akurat taki srodek byl w aptece dla mlodszych dzieci

My zaraz wybieramy sie na spacer.

Malwina
- moje gratulacje

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-11-05 o 10:53
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 10:57   #2710
elenka1
Rozeznanie

a ja takie mam pytanko z innej beczki

jestem 4 tyg po porodzie i do tej pory schudłam sobie 14 kg (w ciazy przytylam 22) i od jakiegos czasu nie widze zeby mi ubywało więcej... jak to bylo u was?? do jakiego czasu chudłyście? albo ubywało Wam cm w pasie???

a i koleje pytanko czy odważyłyście się juz same podróżowac z dzieckiem autem, bo moj maz niestety nie mam czasu i jestem uziemiona w domu no i sie zastanawiam, mała skończyła 4 tyg może czas wyruszyć gdzieś we dwie

ja na odparzenia stosuje sudocrem a maść alantan na codzień

mszu moja Córka wydzierała się w niebogłosy przy kąpieli i ubieraniu, a teraz najpierw ją nakarmię i dopiero kąpę nawet nie piśnie

ray ja małą kąpę codziennie jedynie co 2 dzień myję głowę

nika fajny prezent dla tatusia,

ilona no to synuś niezle przybiera... moja Ola tez w 2 tyg przybrała 700 g od wyjscia ze szpitala to pani doktor powiedziała ze to sporo

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 11:02   #2711
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
nasza tez się darła jak poparzona,ale jak teraz kapiemy ją co drugi dzień to mniej się drze,a jak się drze to ja ją tam pielęgnuje,a tż stoi nad nami z włączoną suszarką Ale do usypiania to się nijak ,bo i tak potem bujanie 2 godziny z usypianiem....

eee.. dobre! tego jeszcze nie probowalam... ;D

u nas czasem przy usypianiu pomaga wlaczenie muzyki klasycznej, Młoda sie wtedy dosc szybko wycisza... ale muzyka musi byc dosc glosno... najchetniej slucha Chopina ja za muzyka klasyczna nie przepadam, nie chcac napisac ze wrecz nie cierpie no ale wole juz sluchac Szopena niz "AAAAA! AAAAAAAAAAA!"

elenka... ja Młoda tez kapie praktycznie po karmieniu... niestety u nas to nie skutkuje

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-11-05 o 11:03
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 11:09   #2712
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość

Ja małą kąpię codziennie ale to dlatego, że chcę wprowadzić rytm dnia, że po kąpaniu jedzonko i już jest noc i śpimy. Ze dwa razy zdarzyło mi się, że nie kąpałam bo nie miałam sił albo mała długo spała.

Co do szczepionek to my chyba zaszczepimy zwykłymi na NFZ. Na razie również rota i pneumokoki sobie odpuszczamy. Na rotawirus uważam że to kasa wyrzucona w błoto bo chroni tylko przed kilkoma rodzajami a tego jest w cholere i ciut ciut a pneumokoki zaszczepię jak będę wysyłała niuńkę do żłobka albo przedszkola.

Ilona Ty masz szczepienie już 8 grudnia? Kurdę to u mnie się jakoś opierdzielają bo mojej małej wyznaczyli dopiero na 22 grudnia. I też się trochę cykam bo jak coś się będzie z nią dziać po szczepionkach to akurat trafi na święta :/
No a mój Franio naawet nei zapłąkał raz przy kąpieli ubieraniu i tym podobnych Chyba lub to robić Tyle że po kąpieli wcale nie idzie spać tylko albo się złości i ciągle chce cyca albo nie śpi ze dwie godziny

Jak Ty wprowadzasz ten rytm dnia? Przetrzymujesz jedzonko czy jak?

No mam 8 grudni troszkę ponad 6 tygodni od podanej w szpitalu szczepionki na gruźlicę Ale można później nawet położna mi mówiła że lepiej zaszczepić później czasem i teraz się tal zastanawiam sama

Co do szczepionek to ja się skusiłam na tą zintegrowaną (z tego co się zdążyłam zorientować koszt około 200zł) co by małego nie kuć tyle razy
Rota chyba poduszce też bo mam takie samo zdanie ale Pneumo chyba zaszczepimy
Jeśli chodzi o Rota i Pneumo to mi powiedzieli że do 6 miesiąca trzeba to zrobić? Ściema??

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Witajcie

wczoraj wyszłam już ze szpitala, to moja pszczółka
więcej napisze w przyszłym tyg jak sie oswoimy z AMELKĄ

buziaki dla cioc wizazowych:cm
ok:
Cudeńko

Klarissa jeszcze raz dziękuję za telefon Umówiłam Franka na 24-go na USG a 26-go konsultacja lekarska

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość

jestem 4 tyg po porodzie i do tej pory schudłam sobie 14 kg (w ciazy przytylam 22) i od jakiegos czasu nie widze zeby mi ubywało więcej... jak to bylo u was?? do jakiego czasu chudłyście? albo ubywało Wam cm w pasie???

ilona no to synuś niezle przybiera... moja Ola tez w 2 tyg przybrała 700 g od wyjscia ze szpitala to pani doktor powiedziała ze to sporo
No ja jestem równo 2 tygodnie po i już wróciłam do swojej wagi z przed ciąży i mam nadzieje że poleci dalej Brzucha nie mierzę Ale jak już krocze w 100% się zagoi to od razu zaczynam brzuszki robić

Cytat:

u nas czasem przy usypianiu pomaga wlaczenie muzyki klasycznej, Młoda sie wtedy dosc szybko wycisza... ale muzyka musi byc dosc glosno... najchetniej slucha Chopina ja za muzyka klasyczna nie przepadam, nie chcac napisac ze wrecz nie cierpie no ale wole juz sluchac Szopena niz "AAAAA! AAAAAAAAAAA!"

elenka... ja Młoda tez kapie praktycznie po karmieniu... niestety u nas to nie skutkuje
A ja małego kąpie tak na wpół głodnego Troszkę go wybudzam a czasem sam się budzi (jakby już wiedział)

Ja do usypiania włączam Anię Dąbrowską Słuchałam jej w ciąży i wydaje mi się że mały ja lubi

Wiecie co u nas jeszcze kikut nie odpadł Pani Dr mówi ze to nic że tam ładnie się goi ale jakoś długo i się wydaje
Stary 2010-11-05, 11:28   #2713
Zuziczka
Rozeznanie

Klari- utulam... to musi byc dla Was wszsytkich ciezki czas. Utulam...

Moniś- Mlody wymiata, nawet jako Dynia I fajne te foty na sciane! Moj Tz ma urodziny 5 grudnia i tez cos musze wymyslic (oczywiscie, tez myslalam o zdjeciu od synusia, bo ode mnie dostanie wodery)

Kasienka- ja z cytrusow to tylko banany jem Na szczescie ja nie cytrusowa i truskawki, jagody i inne jablka mi w zupelnosci wystarczaja.

Cytat:
Zuziczka snil mi sie Twoja maz, ze sie dowiedzialam, ze jest wdowcem i dodatku wnukiem mojej bylej sasiadki
Nie wiem jak Wy, ale ja mam teraz same jakies takie dziwne strasznie realne sny
Mszu- hehe, ty tam uwazaj na te swoje sny Ja tez mam glupie sny -dzis na przyklad snil mi sie kolega z LO (taki przystojaniak) i ze sie spotkalismy i oboje bylismy singlami bez dzieci

my tez kapiemy codziennie Olek kocha wanienke, prawie sie tam usmiecha Gorzej z przebieraniem, bo wtedy najczesciej juz jest glodny i ryk. Ale jak nie jest glodny to bez problemu
No i tak cyrklujemy z tym jedzeniem i kapaniem codziennie. przed kapaniem jeden cycus-potem kapiel i drugi cycus. Jakos inaczej sie nie da. A jak wy robicie?
Cytat:
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 11:40   #2714
niuniuniau
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
No a mój Franio naawet nei zapłąkał raz przy kąpieli ubieraniu i tym podobnych Chyba lub to robić Tyle że po kąpieli wcale nie idzie spać tylko albo się złości i ciągle chce cyca albo nie śpi ze dwie godziny

Jak Ty wprowadzasz ten rytm dnia? Przetrzymujesz jedzonko czy jak?

No mam 8 grudni troszkę ponad 6 tygodni od podanej w szpitalu szczepionki na gruźlicę Ale można później nawet położna mi mówiła że lepiej zaszczepić później czasem i teraz się tal zastanawiam sama

Co do szczepionek to ja się skusiłam na tą zintegrowaną (z tego co się zdążyłam zorientować koszt około 200zł) co by małego nie kuć tyle razy
Rota chyba poduszce też bo mam takie samo zdanie ale Pneumo chyba zaszczepimy
Jeśli chodzi o Rota i Pneumo to mi powiedzieli że do 6 miesiąca trzeba to zrobić? Ściema??
Moja mała terrorystka też lubi się kąpać ale już przy przebieraniu jest ryk i domaganie się cycusia. Co do rytmu dnia to staram się ją trochę przetrzymywać z jedzeniem i zabawiam ją przynajmniej żeby dwie godziny minęły od początku poprzedniego karmienia jak się da to 2,5-3. Nie zawsze to wychodzi szczególnie wieczorem, wtedy jak ją nakarmię o 18 to już o 19.30 jest wściekle głodna a ja idę ją kąpać i stad ten wrzask

Ja na szczepionkach się nie znam i nie mam pojęcia które wybrać, trochę się obawiam tych NFZ-towskich ale bardziej ze względu na siebie, że będę ryczała razem z nią jak ją będą kłuli.
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 11:59   #2715
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Ja idę w poniedziałek na szczepienie, zdecydowałam się na 5 w 1 plus wzw osobno, ponieważ nie chcę aby mały dostał "żywą" szczepionkę na krztusiec. No a 6 w 1 nie chcę bo słyszałam że dobrze jest szczepić na wzw taką samą jak w szpitalu dodatkowych nie biorę bo rota jest tyle szczepów że głowa boli a szczepionka dziala tylko na kilka z nich, pneumo nie chce poki co bo moje dziecko nie wybiera sie do żadnego żłobka itp
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 12:03   #2716
NIKaP-n
BAN stały

Binka też mi się tak to widziało, bo ja zawsze staram się ominąć żołądek, ale moja lekarka jest dziwna i twierdzi, że czopki to ostateczność franca jedna mnie już wkurza:P

Aaneczka ja zazdraszczam, że masz już dwóch takich przystojniaków;P

niuniuniau, Zuzka, Mpiczku, elenka dziękujemy

mszu mój zachwyca się rapem, choć ani tata- ani ja- nie należymy do miłośników tego rodzaju muzy. Tata Go uczy, że fajne "lachony" są w teledyskach, te w bikini i razem oglądają

Ta fota wygląda super w rzeczywistości, zdjęcie nie oddaje uroku. Super kolory wyszły i będzie w ramie- wisieć w gabinecie u tatay w nowym domu. Chwilowo tylko tak ją zawiesił, żeby sie nie uszkodziła. Oczywiście troszkę widać piksele- ale wygląda to nawet jak zamierzony efekt cieniowania. Zamówiłam na stronce rossmanna i odebrałam u nas w rossku- jakby kogoś interesowała taka inwestycja.

Zuzka ja wlecę biegiem tylko z pieluchami- bez Młodego- bo jest duży wiatr, mama moja idzie do lekarza i muszę Jej zwolnienie przetransportować do firmy, a nie chciałabym z Pawełkiem ujeżdżać- także wlecę z Nim, jak wrócicie
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 12:05   #2717
Klarissa
Zakorzenienie

Dziewczyny dzięki za wsparcie i słowa otuchy. To chyba jakieś fatum. Ja też nie zdołałam poznać prababci. Moja córeczka była o krok... cóż widać los nie chciał...

Cytat:
Tak, od początku. Dla małej to relaks, poza tym jak bym jej nie myła to śmierdziała by mi sikami i starym mlekiem. Od niedawna zaczęła się też już pocić. Co do szczepionki to ja biorę tą 3w1 teraz (infanrix hexa).

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
leżakuje w bujaczku i czasem oko zamknie
Moje maleństwo dzisiaj wytrzymało 15 minut w bujaczku. Pierwszy raz, bo do tej pory tylko krzyczała zaraz po włożeniu...

Cytat:
Nie. Moja ma na coś alergię i teraz sama nie wiem co jeść...

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Dziękuję za informację Bo ja dzwoniłam na Skarpę tam nie ma lekarza Mówią że jest program za darmo dla dzieci x Krakowa ale na razie do 15-stego zapisują a my potrzebujemy po 22-gim i kazali dzwonić później Zadzwonię dziś na Aleje Pokoju
Tam ponoć niemiła baba w rejestracji jest - tak mi mąż mówił

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość

Ja schudłam od razu 8kg, potem jeszcze 4kg w ciągu pierwszego tygodnia, dwóch i teraz waga stoi. Ale jestem tylko 2kg cięższa niż przed ciążą więc nie narzekam.

Cytat:
a i koleje pytanko czy odważyłyście się juz same podróżowac z dzieckiem autem, bo moj maz niestety nie mam czasu i jestem uziemiona w domu no i sie zastanawiam, mała skończyła 4 tyg może czas wyruszyć gdzieś we dwie
Jeszcze nie, ale coraz częściej o tym myślę...

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
przed kapaniem jeden cycus-potem kapiel i drugi cycus. Jakos inaczej sie nie da. A jak wy robicie
Jemy koło 18-stej, a kąpiemy koło 19.15. Staramy się żeby po tym jedzeniu o 18-stej już nie zasnęła przed kąpielą. Wtedy nie trzeba jej karmić dwa razy.

---------------------------
U nas problemy z brzuszkiem przez 3 dni tylko jedna kupka, w dodatku przez moją mamę dosłownie wyśturana termometrem nie wiem co ją tak przytkało a głupia lekarka powiedziała mi, że "trudno" i ona jej nic nie zapisze... mimo, że dziecko już wcześniej miało problemy z kupkaniem. Niestety, ale z tego powodu jestem po 2 nieprzespanych nocach bo nosiłam małą żeby nie płakała...

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-11-05 o 12:06
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 12:11   #2718
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez czita18 Pokaż wiadomość
Ja idę w poniedziałek na szczepienie, zdecydowałam się na 5 w 1 plus wzw osobno, ponieważ nie chcę aby mały dostał "żywą" szczepionkę na krztusiec. No a 6 w 1 nie chcę bo słyszałam że dobrze jest szczepić na wzw taką samą jak w szpitalu dodatkowych nie biorę bo rota jest tyle szczepów że głowa boli a szczepionka dziala tylko na kilka z nich, pneumo nie chce poki co bo moje dziecko nie wybiera sie do żadnego żłobka itp
Kochana my też tak zaszczepiliśmy- u nas to koszt 120zł każdorazowo. Rozmawiałam z pielęgniarką, bo wiem , że lekarze polecają to, co im często sie opłaca polecać (prezenty od przedstawicieli) i radziła (mimo iż mały nie idzie do przedszkola) pneumokoki też. Bo pneumokoka ma ponoć każdy z nas w sobie i często dzieci się od rodziców zarażają. Nie wiem jaki będzie koszt pneumo- teraz idziemy na 2 szczepienie 9.12 to zapytam. A rotawirusy to ponoć bujda, nie da się przed nimi uchronić szczepionką czy to prawda?

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Klari a jakie mleczko mm podajesz, bo zdaje się że dokarmiasz? może to jest powodem zaparcia?

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Co do kąpieli- Pawcio je kocha, śmieje się jak szalony w wodzie i od początku były codziennie. Później wyczytalam, że prawie wszystkie kąpiecie co 2 dzień i spytałam lekarki, a ta powiedziała, że takie maleństwa co2 , a nawet 3 dni się kąpie, bo mają bardzo delikatną skórkę. To tak robiłam, ale co 2 dzień myłam całego- wszystkie pachwinki, buźka, karczek (wilgotnym dużym wacikiem), sisiol, nóżki, rączki.
teraz chyba wrócimy do codziennych kąpieli, choć czasem nie mam siły i mi się nie chce. Mąż późno wraca, a samej już ciężko mi trzymać tego 6kilowego klocka
Stary 2010-11-05, 12:18   #2719
Ray
Zakorzenienie

eee to spoko z tym kapaniem bo myslalam ze jaka wyrodna matka jestem bo mi matka truje ze trzeba codziennie, a czasem czytam w roznych poradnikach ze kaza od codziennie do raz w tyg

wrocilam od ginka wszystko ze mnie dobrze
mam czyste sumienie i moge smialo isc smigac na silownie czy areobik sam twierdzi ze nie ma co sie opierniczac tylko jak sie ma czas, checi i sile to trzeba zrzucac sadelko

dostalam te tabsy Azalia powiedzcie mi te ktore niora jak je znosicie??? ja srednio chce hormony brac ale wyjscia nie mam poki co bo na wkladke za wczesnie echhh

elenka u mnie to samo po porodzie spadlo 9 kg a reszta stoi nic nawet pol kg, a ze jarmie diety odpadaja wiec zapisuje sie 2 razy w tyg na cos ( jeszcze nie wiem co) a jak bedzi ok z dziecmi to po mc bedev3 razy w tyg chodzic...
nie wiem jak to zrobie ale musze i koniec kropka juz zapowiedzialam tz ze chodz 3 mc musze pocwiczyc i tyle :P

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-11-05 o 12:23
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 12:20   #2720
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Klari a jakie mleczko mm podajesz, bo zdaje się że dokarmiasz? może to jest powodem zaparcia?
Myślę, że właśnie tak jest - nie było "naszego" mleczka jak byłam u mamy i musiałam kupić inne. Normalnie jemy NAN pro Sensitive, a musiałam kupić zwykły NAN bo nigdzie nie było Sensitive... no i od tamtej pory mała jest zatkana... ale jużb wcześniej mało robiła 2-3 dziennie.

A jakieś mleczko dla malucha z zaparciami ktoś może polecić?
Stary 2010-11-05, 12:23   #2721
NIKaP-n
BAN stały

malwina śliczna Królewna

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

A jakieś mleczko dla malucha z zaparciami ktoś może polecić? [/COLOR]

My dajemy Bebilon comfort- na kolki i zaparcia. Tyle, że Mały nie ma z kupa problemu i przez to zawsze luźniejszą robi. Ale nie wiem, czy tak możesz je wprowadzić tylko z powodu zaparć? Boję się radzić

edit: na nim jest napisane właśnie: na kolki i zaparcia
Stary 2010-11-05, 12:31   #2722
Zuziczka
Rozeznanie

Moni-ok. czekam.
My sie wlasnie nakarmilismy i sobie parskamy jak konik. A wieje paskudnie, rzeczywiscie.
Stary 2010-11-05, 12:35   #2723
forssiczka
Rozeznanie

Klari - serdeczne wyrazy wspólczucia i powtórzę za dziewczynami, ze wyglądasz super

Cytat:
, bo np. nie trafiamy z karmieniem, bo akurat mały śpi, ja nie znosze tego robić, w zasadzie to zawszy synka trzyma mąż, ale za to codziennie myję buziaka, szyjkę, łapki i podwozie;poza tym zawsze po kupie myję wacikami z wodą; czasami zwyczajnie nam się nie chce, ogolnie wychodzi co 2 dzień i tak też zalecała pediatra.
na początku jest mega wrzask (ooo, to bardzo nas zniecheca), ale ostatnimi czasy zaczęło się małemu podobać

tifio-dziękuję

ja obcinam pazurki podczas snu i tez co drugi dzien, bo te male szpony tak szybko rosną

co do pieluch rossmannowych-tak! przyklejają się do pupki, zakładamy teraz pampersiaki 2, ale muszę zużyc babydreamy

smoczek- podałam w zeszłym tyg. czyli w 2 tyg. zycia za rada doświadczonej koleżanki -zeby oszukać zamiast cycka, co prawda zlapał chętnie i nie pluje, ale oszukać sie nie da-jak jest głodny to się drze ze smoczkiem w buzi

NIKaPśliczny wasz maluch

Malwina -powodzenia na trudnej drodze macierzyństwa

Ilona- dla mnie też noc to horror; pobudka na jedzonko co godzinę; w dodatku jak jest taki nie obudzony do konca to nie moze trafic do cycusia i piszczy albo zaczyna wrzeszczeć.

teraz akurat zasnął przy właczonych odgłosach szumów na mp3 (suszarka+bicie serca) i tfu tfu, oby nie zapeszyć, kolejny raz podziałało. pewnie pospi max 1,5 h i od nowa polska ludowa z cycem...

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 12:36   #2724
Binka0310
Raczkowanie

Ja ze swoja mala jezdze jak musze gdy miala 3 tygodnie, jutro konczy 6 i jezdze caly czas bo maz w delegacji pracuje i widzimy sie tylko na weekendy wiec jakos trzeba sobie radzic.

Moja mala przy kapieli plakala tylko w pierwszym tygodniu bo nie umialam jej kapac teraz to uwielbia musialam sie nauczyc bo sama ciagle jestem. Nawet nauczylam sie nosic ja jedna reka. Lubi obserwowac otoczenie wiec najlepiej sie czuje jak twarza do swiata

Co do szczepien to nie wiem bo dopiero 3 listopada miala szczepienie na gruzlice i jak wroce do Pol to udam sie do lekarza i sie dowiem wszystkiego.

A moje starsze cos choruje mi. Przyniosl ze szkoly jakies chorobsko, w tamtym tygodniu gorczaka przez pare dni i wymioty, a wczoraj znow goraczka ale bez wymiotow. Ja wracam 19 i mam nadzieje ze mu przejdzie bo nie chce by malutka zarazil
Stary 2010-11-05, 12:41   #2725
Angelika16
Raczkowanie

GG do Angelika16
Talking Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Gabisun - Witam koleżanke ze Lwówka

To ja tez sie pochwale moim Synkiem
Oto Kasjanek
Angelika16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 12:51   #2726
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
mszu mój zachwyca się rapem, choć ani tata- ani ja- nie należymy do miłośników tego rodzaju muzy. Tata Go uczy, że fajne "lachony" są w teledyskach, te w bikini i razem oglądają

Ta fota wygląda super w rzeczywistości, zdjęcie nie oddaje uroku. Super kolory wyszły i będzie w ramie- wisieć w gabinecie u tatay w nowym domu. Chwilowo tylko tak ją zawiesił, żeby sie nie uszkodziła. Oczywiście troszkę widać piksele- ale wygląda to nawet jak zamierzony efekt cieniowania. Zamówiłam na stronce rossmanna i odebrałam u nas w rossku- jakby kogoś interesowała taka inwestycja.

no ba... rzekalabym ze rasowe lachony

A zdjecie pieknie wyszlo... jak widac cyfrakiem zwyklym tez mozna fajna fotę zrobic... Brawo Monika!
w sumie to dzieki podsunelas mi pomysl na prezenty gwiazdkowe dla dziadkow Nadii

jeszcze a propos szczepien to ja szczepilam 6w1 i chetnie kupilabym 10w1 jakby to tylko bylo mozliwe. Dla mnie to o szczepienie bylo chyba jeszcze bardziej trauamtyczne niz dla mojej corki... pierwszy raz slyszalam zeby tak Mała załośnie płakała...takimi wielkimi łzami ze ja tez byłam bliska płaczu... podziwiam dziewczyny ktore nie ze wzgledow finanosowych a jakis innych decyduja sie na iniekcje na NFZ...

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-11-05 o 12:56
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 13:13   #2727
Ewcia811211
Raczkowanie

witam was mamuski
wiem, wiem, dawno mnie tu nie bylo, co chce usiasc i napisac to cos wyskoczy.ale jestem. maly mi tu wlasnie na rekach zasnal i wlasnie go do wozeczka odlozylam
klaris- moje wyrazy wspolczucia
co do szczepionek-my idziemy 15tego do przychodni i biore ten pakiet z nfz, tez uwazam ze tyle pokolen sie wychowalo to po co dodatkowo cos dawac?
zas jak u nas wyglada zycie?- tata juz wrocil do pracy a my zostalismy sami od tego wtorku-poki co dajemy sobie rade, Wojtus w nocy raz sie budzi i potem dopiero nad ranem. w 3tyg jakos byl rozchwiany ale ponoc to normalne-tak polozna mowila, hmm.ja az mialam wtedy dola i bylam na skraju ze pewnie nie dam rady go dalej karmic tak piersi parzyly. ale pom ogla masc-linomasc ziajii i rewelacja!!moja mama zas z domu by nas nigdzie nie wypyusciladalej niz na spacer. masakra.
wczoraj aby udalo mi sie na 30min wleciec do auchana i jak oszalala biegalam by zobaczyc co nieco. a kupilam troche owocu i weszlam w dzia malenst i byla swieza dostawa i skusilam sie na pare fajnych ciuszkow
jak pomysle ze od nowego rku 23% vat ma wejsc to masakra jak te dzeciece artykuly beda drogie!!! i zastanawiam sie czy nei kupic teraz wiekszych rozmiarow troche,a zabawki?to juz nie wspomne, i kogo bedzie na to wszytko stac?ehhh

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

aha, i mam pytanko-czym smarujecie cialko malenstw?kremik?oliwka?
Ewcia811211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 13:24   #2728
Binka0310
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Gabisun - Witam koleżanke ze Lwówka

To ja tez sie pochwale moim Synkiem
Oto Kasjanek
Slicznosci
Ma taka sama posciel co moja Ingusia chodzi mi o kolorek

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
Ja smaruje Bedtime lotion z Johnson's baby
Stary 2010-11-05, 13:25   #2729
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość

co do pieluch rossmannowych-tak! przyklejają się do pupki, zakładamy teraz pampersiaki 2, ale muszę zużyc babydreamy

smoczek- podałam w zeszłym tyg. czyli w 2 tyg. zycia za rada doświadczonej koleżanki -zeby oszukać zamiast cycka, co prawda zlapał chętnie i nie pluje, ale oszukać sie nie da-jak jest głodny to się drze ze smoczkiem w buzi

Ilona- dla mnie też noc to horror; pobudka na jedzonko co godzinę; w dodatku jak jest taki nie obudzony do konca to nie moze trafic do cycusia i piszczy albo zaczyna wrzeszczeć.

A mi nawet te rossmanowe pasują Kopiłam je na próbę i jest ok Mamy zapas z prezentów pampersów ale nie wiem czy się nie skusze dalej na rossmanowe.

Co do smoczka ja podałam również ale też się nie daje oszukać Ciumka go niby ale z taka złością że hohoh Czasem z nim przyśnie potem wypluje i śpi

a co do nocy to możemy sobie rękę podać jeszcze to kamienie jak dla mnie to nie takie straszne Tylko ze Frankowi sie bardzo długo odbija więc schodzi nam z pół godziny na karmienie + odbicie (a ostatnio mierzyłam czas karmienia i to jest cos koło 6 minut za każdym razem wiec odbicie ponad 20 minut ) wiec zostaje nam 1,30 h na sen z czego pod koniec tych dwóch godzin mały tak się głośno zachowuje że ja już nie śpię

Cytat:

jeszcze a propos szczepien to ja szczepilam 6w1 i chetnie kupilabym 10w1 jakby to tylko bylo mozliwe. Dla mnie to o szczepienie bylo chyba jeszcze bardziej trauamtyczne niz dla mojej corki... pierwszy raz slyszalam zeby tak Mała załośnie płakała...takimi wielkimi łzami ze ja tez byłam bliska płaczu... podziwiam dziewczyny ktore nie ze wzgledow finanosowych a jakis innych decyduja sie na iniekcje na NFZ...
No właśnie ja też się tego boję że nie wytrzymam dlatego wyślę TZ

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
co do szczepionek-my idziemy 15tego do przychodni i biore ten pakiet z nfz, tez uwazam ze tyle pokolen sie wychowalo to po co dodatkowo cos dawac?

Ja nie twierdzę że są złe tylko nie chce kuć dziecka 4 razy jak mogę raz

Ja smaruję oliwka po kąpieli
Stary 2010-11-05, 13:27   #2730
Zuziczka
Rozeznanie

ewcia- u nas tylko oliwka penatena

naked- dla ciebie http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/a,i,1035,jak_po..._zachlysniecia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości