|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23058812]Kropka, tak, te ślimaki. A w realu są po 89,90
![]() Co do siadania - mnie pediatra powiedziała, że na siłę nie sadzać - w sensie, nie obstawiać poduchami, nie kazać siedzieć. Ale jak najbardziej ćwiczyć mięśnie - podciągać do siadania, na kolanach również może dziecko siedzieć, bo przecież to nie jest siedzenie pół dnia. Poza tym umówmy się - nie wierzę, że leżące dziecko, które nie ma pojęcia, co to siedzenie, nagle wstanie i siądzie. Pobudka o 5:30, zatkana smokiem przekimała jeszcze godzinę. Teraz skrzeczy na macie, ja jem śniadanie, potem szpital, potem może uda mi się z przyjaciółką wieczorem spotkać. Pisałam, że wody następne 2 tygodnie nie będzie?[/QUOTE] A jednak tak powinno być. Przy czym najczęsciej dziecko uczy się siadaćz pozycji czworaczej. Dlatego tak istotne aby dziecko czesto przebywalo na brzuszku. Poprzez wypracowywanie prawidlowego podporu przyjmuje pozycję zblizona do raczkowania (proste raczki, podniesiony tulow), kolejnym krokiem jest siad skosny ktory z tej pozycji to juz latwizna ;P jak juz siedzi pod skos (opierajac sie raczką o podloze) to ju tylko sila miesni tulowia (gl miesni skosnych) i bobas ladnie siada. Z prostym kregoslupem, zupelnie sam. Nie chce sie wymadrzac, bo kazda z Was zrobi jak uwaza. Niemniej jednak chodzac na rehabilitacje, widze w jaki sposob dzieci do tego siadu sa przygotowywane. Sadzanie, pionizowanie dziecka, ulatwianie mu, proba trakcji (podciaganie za raczki) - to napewno nie pomoże, a może niestety zaszkodzic. |
![]() ![]() |
![]() |
#362 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
Cytat:
![]() Pewnie poleci, uważaj tylko po poleci szybciutko żeby się nie zadławił. ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;23054552]niezła kolekcja... niejedna kobietka tylu okryć wierzchnich na sezon zimowy nie ma. ![]() Niezła ![]() ![]() A Tymek niesamowity jest z tym spaniem ![]() Nie ma co ukrywać jestem zaopatrzona niesamowicie ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Dzięki wszystkim za wsparcie, ale zadzwonili, że mnie nie chcą. Będę próbowała dalej. Z jednej strony się cieszę, bo mimo iż stanowisko fajne to ci kierownicy nie do życia. A atmosfera też się liczy. ![]() Mój maluch zalicza pierwszą drzemkę. Ciekawe czy będzie tak długa jak wczorajsza. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#363 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Gotuję kapuśniaczek dzisiaj. A teraz małej dam owocki. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#364 |
Konto usunięte
|
cześć babeczki
![]() 15 stron mam do nadrobienia... ![]() nie mam w ogóle kiedy Was czytać. od kiedy małżon zmienił tą robotę, siedzi w domu całymi dniami i kompa mi okupuje ![]() ![]() ![]() tylko coś widzę, że o siadaniu pisałyście. liwka to jakoś dziwnie robi... leżąc na plecach przytyka główkę do klatki piersiowej, nogi unosi tak jakby nożyce chciała robić. i tyle. na brzuszku za długo leżeć nie chce. jak się zmęczy to opuszcza łepek nosem w glebę i jest krzyk. nadal się nie obraca, a za 4 dni kończymy 5 miesięcy. z kolei jak leży na mnie, tak w półsiadzie raczej, to chwyta się za nóżki i pomału siada, ale wtedy tak się pochyla, żeby główką dosięgnąć do stópek... zamotałam. no nic, za tydzień odwiedzimy rechabilitanta to się dowiemy co i jak. z pozytywów. mała pływa jak rybka ![]() ![]() a teraz idę Was czytać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#365 | |||
Rozeznanie
|
dzien dobry..
![]() Cytat:
witamy w klubie ja tez czekam juz tydzien, test robilam we wtorek chyba... wyszlo ze nie.. ale ja i tak mam glupie mysli i pewnie jutro zrobie drugi test.... z tym ze ja mialam 2 @ po pologu... mąż mój spokojnie podchodzi.. a co do diety, to niedlugo nacieszylas się szczuplejsza figurą ![]() pytam bo mam nadal 7 kilo do wag sprzed ciazy... i palnuję dietę ( no chyba ze sie okaze ze w ciazy jestem tfu tfu ![]() Cytat:
sama sie troche podciaga jak lezy ja jej nie pomagam... Cytat:
![]() ale moje dziecię nie lubi lezenia na brzuszku, choc walczę z tym ![]() rozumiem ze to czego sie dowiedzialas madrze brzmi ale.. , jak mi dziec posiedzi na kolanach z 30 minut łącznie na caly dzien ( np kiedy daję jej papki bo krzeselko jest w fazie poszukiwan) to raczej nie tragedia, zresztą, jak mam ją nosic? jak jej pokazywac swiat? na leząco to ona widzi sufit i tyle ![]() u nas nocka bleeee mala o 2.30 obudzila sie dalam pic ale dgdzie tam.. ona glodna... padam na ryjek... juz sie cieszylam ze o 4 sie budzi... mhm .. dzis dalam malej marchewkę+seler sama zrobilam jaakie pyszne wyszlo, slodkie, słoiczki mogą sie schowac ![]() mala tak jadla ze prawie nic nie ucieklo z buzi, a ja wioslowalam łyzeczką bo az sie rzucała ![]() fajnie ![]() ![]() wieje znow i pada ale pojdziemy sie przewietrzyc po poludniu choc z 45 minut.. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#366 |
Zadomowienie
|
Dzięki za wyjaśnienia dot siadania.
Mam jeszcze pytanie do mam najstarszych dzieci na wątku ![]() ![]() To samo jeśli chodzi o gluten - podajecie już, w jakiej formie? Ja kupiłam małej ciasteczka Hippa z glutenem i w połówce słoiczka z owocami rozkruszyłam jej pół ciasteczka. Zjadła ładnie. Po godzinie TŻ dał jej resztę słoiczka - tylko skończyła jeść to wszystko zwróciła. TŻ myślał, że coś zrobił źle, bo dotychczas jej nie karmił i ja dałam jej do zjedzenia jeszcze trochę deserku. Zjadła i też wszystko zwróciła buzią i noskiem. Wyglądało to koszmarnie, bo jadła jabłka z jagodami... Czy to wina tych ciasteczek? Uczulenie na gluten? Nigdy wcześniej i później nic takiego się nie działo... |
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
Konto usunięte
|
Nie podałam glutenu jeszcze, bo wczoraj zrobiłam po półtora miesiąca kolejne podejście do marchwi. Na razie - odpukać! - nic nie wyskoczyło. Dzisiaj znów kilka łyżeczek dam. Uczulenie na japco przejdzie, trudno, ale cholera ta marchew wszędzie jest, w każdym słoiku prawie - na dzień dzisiejszy może jeść 5 obiadków z czego brokułami i zupką brokułową pluje :/
Gluten spróbuję dać po długim weekendzie - jeszcze 6 miesiąc się nie skończy. Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2010-11-05 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
Zadomowienie
|
Ja spróbowałam raz i był wieczorem ból brzuszka, więc na razie nie podaję. Pytał się małż pediatry co z tym glutenem. Mówiła, że jak podamy później to też się nic nie stanie. Więc ma razie się wstrzymam. Spróbuję jak Szaja z marchewką za jakiś czas.
![]() Mój maluch śpi już dwie godziny a ja nie wiem co ze sobą zrobić. ![]() Jak tylko się obudzi to chyba się wybiorę do Ikei z nim po śliniak. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic na siłę ale ja bym nie demonizowała. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Konto usunięte
|
A bo to jest tak: mnóstwo rodziców mając niemowlę w domu chucha, dmucha, specjalne jedzonko, siadać nie, exstra wypasione zabawki i tak dalej. A potem te dzieci spędzają wiele godzin przed telewizorem i komputerem i już jakoś nikt nie myśli, że to niezdrowe
![]() Bianko, to nie do Ciebie, tylko stwierdzam fakt - no bo tak to wygląda, niestety, bardzo często. |
![]() ![]() |
![]() |
#371 | |
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;23055292]czyli "satyna".
![]() dziwne... ![]() no to link do chodzika: http://www.youtube.com/watch?v=n0h6zg2sBVI[/QUOTE] nowy Kubica rośnie ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;23055494]bydgosia napisała, że Luizka już nie gorączkuje, ale jest jeszcze obrzęk rany, więc zostanąa w szpitalu do soboty lub niedzieli. ![]() wiec trzymamy kciuki dalej oby dobrze wszystko było ![]() Cytat:
![]() ![]() no i juz trzeci dzien kąpie sie na siedząco ![]() ![]() Nawet juz zapomniała to swoje buu buu ![]() Też pochodze ze świetokrzyskiego ale jak jeszcze kieleckim było ![]() no i do dziś nosze scyzoryk w torebce ![]() ![]() Noc w miare ![]() czyli wyspane jestesmy ![]() teraz młoda kima na rekach niestety , dziąsła tak ją bolą że juz sie podrapała do krwi i był płacz , ale przed południem spała ładnie godzinke jak nigdy i po tym wydoiła całe 200ml mleka ![]() ja też juz obrobiona - wczoraj wieczorem wysprzątałam chate , dziś pranie , juz ugotowane , sałatka z kurczaka zrobiona - wieczorkiem jeszcze ciasto i prasowanie ![]() jutro mąż przyjeżdża ![]() jeszcze raz dzieki za pocieszenie ![]() ![]() a we wtorek mamy szczepienie - 3 kłucia i zastanawiam sie czy nie zapłacic za tą kombinacje i tylko 1 kłucie zrobic . czy to nie za duzo bedzie dla młodej tak dzien po dniu ![]()
![]() |
#372 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gluten od 2 tyg, 3 łyżeczki kaszy orkiszowej do wieczornego am. Spróbuj np. manny, zacznij od 1 łyżeczki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Zadomowienie
|
u was też tak wieje , no masakra - 18 stopni ale aż huczy chyba nici ze spaceru bo nam głowy pourywa..
---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- i znowu zapomniałam spytac ![]() jak podajecie jedzonko tzn o jakich porach zupki i owocki ![]() ja daje koło południa zupki np a owoce na podwieczorek.
#374 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23062818]A bo to jest tak: mnóstwo rodziców mając niemowlę w domu chucha, dmucha, specjalne jedzonko, siadać nie, exstra wypasione zabawki i tak dalej. A potem te dzieci spędzają wiele godzin przed telewizorem i komputerem i już jakoś nikt nie myśli, że to niezdrowe
![]() Bianko, to nie do Ciebie, tylko stwierdzam fakt - no bo tak to wygląda, niestety, bardzo często.[/QUOTE] Ano. Ja mam takich znajomych... Jak wieje to nie wychodzą, jak pada też nie. Dziecko ma 3 lata. Jak się urodził na jesień to do wiosny świata nie widział, bo zimno i śnieg. Jak mnie widzą z Danielem to zawsze są w szoku... Pediatra do dziś jest do domu wzywany przy każdym kichnięciu i w ogóle dmuchają na to dziecko jakby szklane było. Drogie zabawki, wszystko wg książki itd. Poszedł teraz do przedszkola i zebranie. Pani kazała zostać i mówi, że dziecko niesprawne manualnie. Mamusia piany dostała, bo jak to jak on komórkę obsługuje (ehem ehem ![]() ![]() Okazało się, że owszem jako jedyny potrafi różne cuda na tel. czy komputerze robić, ale nie koloruje, nie wycina, wieży z klocków nie ułoży itd. Z tego co 3latki robią w przedszkolu on nie potrafi nic. ![]() Bardzo łatwo jest się zgubić na jakimś froncie. Dziecko to skomplikowany stwór. ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
![]() Dziś wieje mniej, już 1 raz zaliczony mamy. My odwrotnie, przed obiadem mlecznym owoc, po obiedzie warzywka. ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- A ja w końcu zrobiłam coś dla siebie i kupiłam sobie Palmersowe balsamy, do ciała i moich zmasakrowanych cycków. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#375 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
zaczelam z dukanem pod koniec marca 2009,z waga 98 kg(175 wzrostu) pod koniec lipca mialam 75. slub mialam 1 sierpnia wazylam 75kg. 10 maja 2010( ostatni dzien przed porodem)wazylam 122 kg. nie zartuje. wrócily mi kg które stracilam plus przybylo nowych.teraz waze 98 ale wogole nie uwazam na to co jem. poprostu byly trudne poczatki macierzynstwa hi hi i troche kg polecialo. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#376 |
Rozeznanie
|
heloł
![]() wyspana dzisiaj jestem ![]() mały wstał o 6.30 ale o 8 poszedł uciął sobie drzemkę do 10 i teraz znowu śpi ![]() ![]() jeśli chodzi o tego ślimaka z FP to jak zobaczyłam w gazetce w biedronie to w takim szoku byłam, że musiałam wszędzie ceny posprawdzać ![]() ![]() Wiktor od 2 dni ciągle próbuje się obracać i to i na plecach i na brzuchu, przez to co chwila się wścieka bo jeszcze mu się nie udaje. Czy obrót z plecków na brzuszek jest taki pełen?tzn leży płasko na brzuchu?bo u nas to na razie coś pomiędzy na boczku a na brzuchu i do tego zaklinowana ręka
#377 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#378 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ja przytylam 20 i moj gin mnie opirdzielal i w szpitalu tez.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#379 | |
Zakorzenienie
|
zdiecia
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- jak słodko wyglada
![]() |
#380 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No i sama siebie muszę doprowadzić jeszcze do stanu używalności. ![]() Kciki trzymam za poniedziałek i wtorek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#381 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Widze codziennie multum dzieciakow z wadami postawy, skoliozami itp Mam stycznosc z lekarzami i rehabilitantami ktorzy bardzo duzy nacisk klada wlasnie na takie sadzania, stawiania, podajac je za przyklad pozniejszych problemow z kregoslupem, wlasciwa koordynacja ruchowa itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#382 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem mogę cały skład wrzucić, jak wrócimy z Misiem, jeśli chcesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() widze teraz ze ona mocniejsza i próbuje sama tyle tylko ze nie wychodzi jej to sadzam ja i tyle nauczy sie zreszta moja wsio robi odwrotnie niz inne dzieci ![]() ![]()
![]() |
#384 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale tak jak Szaja napisała... są dzieci w niemowlęctwie książkowe, które potem siedzą godzinami przed kompem i wad postawy nabywają mając 5-7 lat. Potem w szkolnych ławkach. Musielibyśmy dziecko z ortopedą za rękę prowadzać. Najlepiej żeby fizjoterapeuta trzymał za drugą. I tak do 18tki. Wtedy byłoby jasne, że to wina pół godziny na kolanach w ciągu dnia, gdy miał pół roku życia. Nie że jestem za sadzaniem. Staram się małego opierać, dużo leży na brzuchu. A jednak czasem się nie da, bo dziecko się zwyczajnie krzykiem i płaczem domaga zmiany pozycji. Ileż można leżeć w końcu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#385 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- miałam jeszcze napisac ze ciesze sie ze u was ok ![]() no i czekam na focie małej
![]() |
#386 |
Zakorzenienie
|
Bianka ja się z tobą jak najbardziej zgadzam. U mnie w szkole połowa miała krzywe kręgosłupy. Ja mojego starszego nie sadzałam zaparłam się, że do wszystkiego sam dojdzie. Faktycznie usiadł tak jak to w opisie napisałaś- z pozycji na czworaka przekręcał się na boczek. Tyle, że on usiadł bardzo późno bo w 8 miesiącu a uważam , że dużo wcześniej był gotowy. Już od dłuższego czasu raczkował i stawał przy meblach, a usiąść nie chciał bo ta pozycja była mu nieznana.
I też uważam, że trzeba wychodzić w każdą pogodę, no może jedynie upałów przy malutkim niemowlaczku unikać. Też mam znajomą co nie wychodziła bo mróz, ma takich chorowitków, że masakra. Jej starszy syn pięć razy zeszłej zimy był na antybiotyku. Ja wychodziłam codziennie, chociaz na pół godzinki i nawet kataru nie było. Teraz troche gorzej jest bo w ulewę z dwójką nie wyjdę. Mój starszy syn ma niecałe 2,5 roku, sam parasolki jeszcze nie potrafi dobrze trzymać, dłuższe trasy znowu trzeba wózkiem (nóżki bolą). Latem było dobrze bo Michał na plac zabaw a Szymon spał w wózeczku, teraz będzie trzeba jakoś na zmianę wychodzić ![]() My juz po szczepieniu, Szymon śpi. Nawet mocno nie płakał biedactwo...
#387 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#388 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
--- Co do kilkulatkow, ktorzy nie potrafia nozyczek wziasc w lapki, albo wychylic glowy zza tv... dla mnie to conajmniej dziwne - jako niemowlakowi poswiecamy 100% uwagi (czasem wiecej niz trzeba) a jak juz jest starszakiem, ktory uwagi i wychowania potzrebuje przede wsyztskim jest pozostawiony jest sam sobie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#389 |
Raczkowanie
|
Na początku dziękuje za wszystkie słowa otuchy... nie mam z kim nawet o tym pogadać bo moja mama od razu panikuje i zaczyna płakać itp... nie pociesza to zbytnio, a mąż trochę bagatelizuje...
Jesteście dużym oparciem dziewczyny ![]() ![]() ![]() co do glutenu to jest słoiczek gerbera jarzynki z kurczakiem i kaszką manną. Laura zjadła go na dwie tury, smakowało bardzo... na razie żadnych reakcji alergicznych(tfu tfu tfu). Zamówiłam pampersy, ale nie wiem czym one różnią się od zwykłych premium care? do tej pory zawsze ich używaliśmy, mam nadzieje ze wyszły nowe z tej serii ![]() Dziś jemy łososia, ciekawe czy posmakuje ![]() Edytowane przez xxNiuniaxx Czas edycji: 2010-11-05 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#390 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23058812]
Pisałam, że wody następne 2 tygodnie nie będzie?[/QUOTE] ![]() jutro mamy Pół roku jak ten czas zaiwania
Amelcia ![]() http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2010-11-05 o 13:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:18.