2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-05, 21:57   #2761
ycnan
Zadomowienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Klarissa, no to mieliście nieciekawy wyjazd... współczuję.
...Twoja mała się poci? Tzn, co? Śmierdzi? jest mokra?

tifio, ja smoczek dałam bodajże w 3 tygodniu, bo nie mogłam nawet na 15 minut wyjść z domu, tak się darł o coś do ssania. Od tamtej pory, jak chce possać, to dostaje smoka i jest happy
Cudny ten Twój pulpecik ...a tatuś chyba w kupę wózkiem wjechał

NIKaP-n, super pomysł z tym obrazem Mały jest cudny Mały aniołek

justysia8522, a jak kładziesz się z małą brzuszkiem do swojego brzuszka, to podnosi główkę? Czy też nie?

Ray, kąpiemy codziennie, żeby się mały przyzwyczajał, że nie chodzimy spać brudni Głowę teraz nawet dwa razy dziennie mu myję bo zmywam parafinę z włosinek A tak to co drugi dzień szorowałam.
Do tej pory nie kąpaliśmy go tylko raz - po szczepieniu, bo zasnął pół godziny przed kąpaniem i żal mi było go budzić.

aaneczka1984, super, że z Dominikiem lepiej, ale za to problemów z Patrykiem współczuję. Trzymam kciuki, żeby z pępuszkiem nie było problemów.
...i więcej osób czyta Twoje posty, spokojnie. Ja, np nie mam po prostu czasu odpisać w porę. Ale staram się czytać na bieżąco i duchem jestem z wami

kasienka1701, ja cytrusów się boję. A mam straaaszną ochotę na grejpfruta (swoją drogą, głupie spolszczenie nazwy )

malwina1204, witamy wśród mamusiek

elenka1, ważyłam się po powrocie do domu i było bodajże 6 kg mniej, potem długo nic nie spadło, a jak po 1,5 miesiąca stanęłam na wadze, to zostały już tylko 4kg więcej niż przed ciążą. Także, nie martw się, powoli, ale waga spadnie

IlonaN2, Boryskowi kikut odpadł w 15 dobie. Wszystko zależy od grubości pępowiny.

Angelika16, cudny krasnalek

mszu, ja też myślałam, że będę płakać razem z Boryskiem, ale podczas szczepienia trzymał go tata Ja nic nie widziałam i dzielnie to zniosłam. Moi mężczyźni również

ninaad, szkoda, że musicie pracować nad bioderkami, ale ważne, że można coś z tym zrobić. Co do sprzecznych wskazań, to wydaje mi się, że kompromisem jest kangurowanie. Bo mała będzie miała rozkraczone nóżki, a główka nie będzie zupełnie w pionie.

bordowa, a byłaś już u ginekologa w sprawie tego krwawienia? Może ma to cos wspólnego z tą boląca raną? Nie miałaś chyba robionego jeszcze usg blizny. Może warto by iść prywatnie?

naked21, Borysek nie zawsze ma ochotę na zabawki, które mu pokazuję. Czasem odwraca wtedy głowę do ściany
Jeśli chodzi o słuch, to nie miał badanego w szpitalu?Może babcia jakaś mało interesująca
Wyobrażam sobie Ciebie biegnącą z wózkiem

Zuziczka, mam nadzieję, że to jednak nie endometrioza

U nas całkiem znośny dzień. Poranek wręcz (prawie) cudowny. Maluszek jadł o 5:30, zmieniłam pieluszkę i wzięłam do siebie do łóżka, bo zaczął się do mnie słodko uśmiechać I pół godziny później zasnął z tym uśmiechem na ustach Niestety mąż o 6 poszedł do pracy i zostaliśmy sami, ale pospaliśmy do 10 i po obudzeniu się znów przywitał mnie bezzębny uśmiech Boryska
Potem cały dzień był taki wesolutki. Uśmiechał się non stop i opowiadał mamie kawały

Za to kupala od wczoraj po południu nie było... A do tej pory prawie wszystkie pieluszki zafajdane. Jak już syncio z siebie wszystko wyrzuci, to chyba się ubabra po pachy Aż się boję
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 22:04   #2762
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
a "język niemowląt" jest super, ale jak dla mnie to głównie w teorii...
mnie się ta książka podobała jak byłam w ciąży, a jak się Mała urodziła to dopiero teraz widzę, że to w większości bzdury... dla mnie jest głupotą to całe planowanie bez dostosowania się do potrzeb niemowlaka/ np karmienie piersią... uważam że właśnie karmienie na żądanie a nie w jakimś 3-godzinnym cyklu jest normalne, chociażby dlatego że dziecko różnie ssie, nigdy nie wiadomo czy się do końca najadło, nie bierze się pod uwagę tego, że dziecku co parę tygodni zmienia się rytm, raz potrzebuje zjeść mniej raz więcej, przechodzi skoki rozwojowe, czy choćby potrzebuje częściej przytulić się do mamy... nie wyobrażam sobie też wybudzania zdrowo rosnącego niemowlaka, bo pora karmienia... albo co gorsze przetrzymywania, bo jeszcze nie czas karmic. rozumiem skrajne przypadki, kiedy dziecko za mało albo za dużo przybiera, trzeba mu pomóc jakoś to wyregulować, ale poza tym... śmieszy mnie teraz ta książka.

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
kapiecie dzieci codziennie?
pytam bo ja kapie co drugi dzien, przyznam sie ze z lenistwa bo nie lubie tego robic, w dniu kiedy nie kapie ja po prostu przemyam pupcie woda i buzke i szyjke. nio chyba ze sie bardzo pooblewa przy ulewaniu to wtedy kapie ale tak to co drugi dzien.
ja kąpię, Mała już się nie boi wody, chyba odpręża się po kąpieli, poza tym to nasz taki rytuał, po kąpieli gasimy światło, karmimy i Mała szybko usypia i co najważniejsze od urodzenia bardzo dobrze śpi w nocy, budzi się zwykle raz lub dwa, zależy o której zasnęła.

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jecie cytrusy?
Ja i przez tę skazę długo nie zjem, boję się alergii.

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
jestem 4 tyg po porodzie i do tej pory schudłam sobie 14 kg (w ciazy przytylam 22) i od jakiegos czasu nie widze zeby mi ubywało więcej... jak to bylo u was?? do jakiego czasu chudłyście? albo ubywało Wam cm w pasie???
elenka, ja też schudłam już 14, i przytyłam też 22 po jakimś miesiącu przestałam chudnąć, więc to chyba tłuszczyk został + pełne piersi Najśmieszniejsze jest to, że brzuszka już prawie nie ma

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
j
A czym smarujecie buzke dzidziusia? my narazie kremem bambino- ale moze polecicie jakis fajny kremik Nivei nie mozemy stosowac bo maly ma uczulenie.
my smarujemy oilatum soft, buźka po tym super nawilżona

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Wez mnie nie dobijaj ze karmienie piersia blokuje spalanie kalorii.... nie powinno byc czasem odwrotnie...? niestety chyba masz racje...
bo mnie stanelo i 9kg jak bylo miesiac temu tak jest nadal...
no z tego co wiem, to karmienie piersią to wydatek energetyczny ok. 500 kcal na dobę..

Zmykam zaraz spać, mam zjazd i jutro cały dzień zajęcia.. dzisiaj tak tęskniłam za Martynką.........

Aha, a debridat już 2 dni dajemy i jest poprawa
Stary 2010-11-05, 22:12   #2763
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej Mamuśki.
Wątek ruszył pełną parą po jednodniowej nieobecności ciężko nrobić. Powoli robi się jak na poczekalni

My dzisiaj byliśmy na szczepieniu. Szczepiliśmy na NFZ czyli były 3 wkłucia, rączka i dwie nożki. Córcia była dzielna, po pierwszej szczepionce krzyk 3 sekundy , po drugiej krzyk ok 10 sekund, a po ostatnie najbardziej podobno bolącej był ryk, ale chyba nie gorszy niż podczas ubierania po kąpieli

Gorączki nie ma, ale była troszkę marudna i za namową lekarki podałam jej odrobinkę paracetamolu w syropie ( przeciwbólowo bo zdaniem lekarki może boleć rączka lub nóżka i nie ma sensu, żeby dziecko się męczyło).
Jakoś nie miałam odwagi zastosować tego wielkiego czopka, więc dostała syrop.

Teraz czekam aż wstanie na karmienie, w nagrodę za dzielność śpi dzisiaj z mamą a tak serio to chcę mieć ją blisko po tych szczepieniach, tak wa razie czegoś.

Malucha waży 4150 gr, a więc w ciągu ostatnich 16 dni przytyła 700 gr. Podobno to odrobinę za dużo i za 2 tygodnie mam się zgłosić na ważenie, w celu stwierdzenia czy nie przekarmiam dziecka mam trzymać przerwy 3 godzinne, a jak się domaga wcześniej to podać wodę lub herbatkę. Jest dokarmiana po każdym posiłku i dlatego trzeba to kontrolować.

Oczywiście część cytatów wcięło

Klarisa- bardzo mi przykro z powodu babci.

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Ja paznokci nie obcinam tylko obgryzam.

Kiedy (w jakim wieku ) po raz pierwszy podałyście swoim maluszkom smoczka? I co Wami kierowało?
Ale miałaś pomysł z tym obgryzaniem w życiu bym na to nie wpadła i chyba bym nie umiała.

Ja smoczek podałam chyba od razu po wyjściu ze szpitala, jak był pierwszy koncert nocny

Fajnie wyglądanie, maluch słodki- a Twoja buzia mi jakaś znajoma. Nie jest z okolic Olsztyna?

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość

Szczęśliwa imponuje mi Twoje zorganizowanie i spokojne podejście do wszystkiego przyznaj się Ewcia, że to już któraś Twoja Córa odchowana no i jak minęły urodziny męża?
W czym widzisz ten niby spokój?
Urodziny bardzo skromnie, w sumie jakoś nic nie zroganizowaliśmy.
Mój mąż dostał m.in. kubek z napisem TATA spółka z. o. o.- 24h na dobę/ 7 dni w tygodniu. I takie tak różne napisy- czym ta firma się zajmuje
A Twój prezent super, i synuś słodki

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
kapiecie dzieci codziennie?
My teraz co drugi dzień, ale chcę wrócić do kąpieli codziennych, tylko coś lenistwo bierze górę...

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość

Dziewczyny które posiadacie karuzelkę Rainforest z Fisher Price, jak Wam się sprawuje? Polecacie?
Ja jestem zadowolona, mała codziennie usypia przy ćwierkaniu ptaszków.

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość

wczoraj wyszłam już ze szpitala, to moja pszczółka
GRATULACJE!

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
jak to bylo u was?? do jakiego czasu chudłyście? albo ubywało Wam cm w pasie???
Ja chudłam przez pierwsze dwa tygodnie (11 kg) i do tej pory czyli miesiąc waga stoi w miejscu, zostało 2 kg i 10 cm w pasie. Ale wchodzę we wszystkie spodnie i spódnice więc jest ok.

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
No i tak cyrklujemy z tym jedzeniem i kapaniem codziennie. przed kapaniem jeden cycus-potem kapiel i drugi cycus. Jakos inaczej sie nie da. A jak wy robicie?
My kąpiemy ok. godziny po jedzeniu. Jedzonko się uleży, i nie grozi ulanie ale nie ma jeszcze głodu i jest ok.

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
]aha, i mam pytanko-czym smarujecie cialko malenstw?kremik?oliwka?
Ja na zmianę oliwka i mleczko do ciała, wszystko z Hippa.

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Byłyśmy dziś z Olą na USG bioderek. I niestety okazało się, że mała ma dysplastyczne lewe bioderko
To niefajnie, mam nadzieję że profilaktyka pomoże.

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Byłam u pediatry rano i po przebadaniu okazało sie że patryk ma w buzi jakieś nadżerki...

aha i robi nam sie przepuklinka...musze zakleić małemu pempuszek plastrem, bo robi się coraz większa
Malutki bidulek, mam nadzieję, że jest już lepiej.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 22:15   #2764
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
naked... no pewnie ze jedzenie activi czy owsianki nie pomoze Filusiowi wykupkowaniu, bo jak jestem w stanie uwierzyc, ze substancje chemiczne moge przenikac do naszego mleka tak nie uwierze, ze bakerie z jogurtu albo blonnik z owsianki do pokarmu przejdzie... nie ma bata... a kto sie ze mna nie zgadza niech mi to udwodni! naukowo!
Też mi się tak wydaje - te preparaty mają słabe działanie nawet na kogoś, kto je bezpośrednio spożywa np. na mnie. Ja jem środki na przeczyszczenie a moje dziecko ma zaparcia - jestem więc najlepszym przykładem na to, że przenikanie jest tak znikome, że aż bez znaczenia. A szkoda

Co do zabawek to moja też ma je w nosie. Czasem jak jej poruszam moją karuzelą dla ubogich to leży i się patrzy, ale tak z łaski to robi... natomiast jakieś misie, grzechotki itd. w ogóle jej nie ruszają.

Cytat:
ja tam nic zlego nie widze w obgryzaniu dzieciom paznokci....choc sama obcinam, bo nie umiem komus obryzac
Ja też obcinam, ale moje dziecko ostro przy tym protestuje i przyznam się, że raz w desperacji z dwóch paluszków jej obgryzłam... no nie szło jej obciąć.

Co do mnie to już włażę w spodnie sprzed ciąży, ale brzuch mi się wylewa górą i paskudnie to wygląda więc na razie to sobie jeszcze podaruję zakładanie ich. Mam 2 pary większych dżinsów i jakoś się z nimi przemęczę póki co.

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
ehh skoro ani Sab simplex, ani Infacol, ani koper i Debridat nie pomogły, to może jednak dieta?? ja tam w ogóle nie wierzę w te activie ale błonnik chyba powinien przeniakć tak jak kwas z cytrusów, czy substancje wzdymające z grochu, fasoli, kapusty nie wiem nie znam się jak narazie nie pomaga NIC
Chciałabym, żeby to tak działało ale ja jestem na diecie ze względu na moje zaparcia i guzik to działa na dziecko...

Wysłałam tż-ta do apteki i kupił ten Gripe Water zobaczymy, może to ją odetka...
Stary 2010-11-05, 22:34   #2765
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Więc nie pozostaje mi nic innego jak cierpliwie czekać aż mały sam będzie się wykupkowywał Teraz poczekam do tygodnia i ide znów do lekarza najdziwniejsze jest to, że ta kupka jest bardzo luźna, o prawidłowym kolorze.

Na mnie w każdym razie dieta bardzo działa, może pomoże zgubić ostatnie 3 kg

Z tym moim szybkim chodem to faktycznie smiech na sali, zwłaszcza że ze mnie mały człowiek, popylam z tym wielkim wózkiem jak jakiś oszołom ale chudnę więc polecam

Zmykam do łóżeczka. Baj
Stary 2010-11-06, 09:15   #2766
bordowa
Wtajemniczenie

ycnan Na wizytę prywatną nie mam za bardzo kasy. Do lekarza, jak się uda, idę we wtorek, bo cały czas jest na urlopie. Teraz znów nie plamię, więc nie wiem już, może to jednorazowy chlust był?

Szczęsliwa Dzielna Mała Asia miała taki sam shcemat płakania na szczepieniu
My się uśmialiśmy na szczepieniu. Ubrałam Aśkę, wychodzimy i moja położna mówi do tej co szczepiła "wiesz co... ja już idę". "A co, nie możesz wytrzymać?" (krzyku) "no" Jak wstała żeby wyjść to aż się zachwiała z tego ciśnienia w głowie
Najpierw nie przybierała, teraz przybiera za dużo ... Chyba jaja sobie z Ciebie trochę roi, żeby Ci się nie nudziło

Czy ma któraś z Was farby do odbijania rączek i stópek? Czy to te same co do malowania palcami dla dziecka? Nigdzie nie mogę dostać.
Stary 2010-11-06, 09:39   #2767
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
mnie się ta książka podobała jak byłam w ciąży
Mi tak samo. I byłam pewna, ze zastosuje wiekszosc rad pan Hogg
Dla mnie łatwy plan okazał sie porażką. Miałam wyrzuty sumienia albo że Teo potrafi pół nocy ryczeć odkładany do łóżeczka, albo że się złamałam i np w końcu przytuliłam go w swoim łóżku i zasnęlismy czy podałam pierś. Miałam wrażenie, że moje dziecko prawie nie sypia..
Teraz nie załuję, że tak często robiłam coś wbrew zasadom. Po wizycie u pediatry okazało się, że mamy zaawansowany refluks i ciągle małego męczyły różne zgagi itp i dlatego płakał i szukał ukojenia przy mnie..
I podobno ma tak większość mocno ulewających dzieci..Nie płaczą, aby coś na nas wymusić..
Dobrze że potrafiłam być tak żelaznie konsekwentna
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 10:00   #2768
gabisun
Zakorzenienie

Nie było mnie jeden dzień i już tyle do nadrobienia
Co mi sie rzuciło w oczy: karmienie piersią pomaga schudnąc, dlaczego miałoby być odwrotnie? przecież to logiczne, że poza tym co mama bierze dla siebie to jeszcze wyciąga dziecko, no chyba ,że ktos faktycznie zaczął jeść za dwoje zwłaszcza słodycze A n spadek wagi jest jeszcze czas, średnio tak koło pół roku to trwa, więc luzik, do wakacji będziemy latać w bikini no chyba, że mi czarna krecha nie zejdzie do tego czasu

Wczorajsza uroczystość przebiegła fajnie udało mi się nie wywalić na mega śliskiej posadzce, a do przejścia był kawałek no i dostałam dyplom i odznaczenie dla "wzorowego studenta"

Achhhh..postudiowałabym jeszcze

Angelika 16 ale żeś mnie wyszpiegowała wiedziałam ,że prędzej czy później się zorientujesz ( ja cię już wcześniej odkryłam ) jak tam byłaś już na jakimś spacerku?

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość

Z tym moim szybkim chodem to faktycznie smiech na sali, zwłaszcza że ze mnie mały człowiek, popylam z tym wielkim wózkiem jak jakiś oszołom ale chudnę więc polecam

Zmykam do łóżeczka. Baj
Ja też latam z wózkiem ostatnio po 4 godzinach "na chodzie" tak mnie nogi bolały, że musialam zrobić dzień przerwy bo 2 godziny łaziłam po mieście załatwiałam srawy, potem 2 godziny spacer waga mi już całkiem spadła, ale przydałoby się wyrzeźbić tyłek i udka bo ramiona to niedłgo będę mieć już jak pudzian

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 10:21   #2769
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

a mi "jezyk niemowlat" chyba pomogł bo moje dziecko przestało jesc co 20 min... choc w sumie juz sama nie wiem, czy to zasługa Tracy Hogg czy moje dziecko w koncu sie wyregulowalo, czy moze dlatego ze dostało smoczek...

choc zaczełam zauwazac, ze jak na poczatku to jedzenie co 3 godziny ladnie sie sprawdzalo tak teraz np okazuje sie ze Nadia potrafi zasnac 10 min przed karmieniem i przewaznie jestem w kropce, (bo moje dziecie ładnie przybiera) i boje sie ze jak zaczniemy karmic na żądanie to zacznie tracic na wadze...

no wlasnie zbliza sie jej godzina karmienia, Mała nie spi, ale jedzenia tez sie nie domaga... i tak jest przed kazdym karmieniem...

naked witam w klubie zaparc dzieciecych... u nas brak kupy od wczoraj a zreguly byly 3 dziennie... ja tez zawsze prawie biegiem z wozkiem... bardzo bym chciala wrocic do wagi sprzed ciazy...

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-11-06, 10:39   #2770
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Nasz też się zamoczył przy kąpaniu, więc może dzięki temu tak szybko odpadł? Mówię do Tż-ta tylko nie mocz pępka, a ten bach Go wodą polewa, bo zrozumiał, że ma zamoczyć pępęk. Blondas!
Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość

IlonaN2, Boryskowi kikut odpadł w 15 dobie. Wszystko zależy od grubości pępowiny.
No właśnie już się nie martwię bo skoro się ładnie goi to i odpadnie A wicie co ja w kąpieli to specjalnie nie uważam n ten kikut i on się na pewno troszkę moczy

U nas nocka jakoś znośnie nawet się wyspałam Dziś mamy pierwszych gości wieczorem więc może jakaś lampka winka toż przed karmieniem (bo tak moja położna powiedziała a lekarz potwierdził że nie ma problemu ) tylko boję się że jak walnę lampkę wina to się nie obudzę do małego heheh
Po 12-stej na spacerek idziemy krótki bo krótki ale zawsze coś
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 11:50   #2771
bordowa
Wtajemniczenie

Pytanie głównie do ninaad (wiem, że masz w tej kwestii pewną wiedzę ), ale też do wszystkich, może któraś się na tym zna
Mój Tż ma za wysoki cholesterol od długiego czasu i chciałabym wprowadzić w domu dietę, która ogranicza i zwalcza "zły" cholesterol, bez redukcji tego "dobrego". Czy ja też mogłabym ją stosować, mając prawidłowy poziom cholesterolu? Nie chcę gotować 2 obiadów i innych posiłków. Myślę, że nie zaszkodzi mi takie odżywianie, ale wolałabym się upewnić
Stary 2010-11-06, 11:55   #2772
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Ja tak nie na temat ale może kogoś zainteresuje
Ariel rozdaje darmowe próbki odplamiacza w płynie lub w proszku
http://www.ariel.pl/Odplamiacz/Zamow-probke/
Ja już zamówiłam z 1,5 tyg temu i wczoraj przyszla pocztą
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 12:13   #2773
Angelika16
Raczkowanie

GG do Angelika16

Gabisun - Jeszcze na spacerku nie byłam, co chcem wyjsc to albo leje albo wieje...
Co do Twojej wagi to ja sie wcale nie dziwie ze wrocilas juz do swojej wagi, jak ty w 9 miesiacu wygladalas jak ja w 4! hihi

Moj maly dnie tak slodko przesypia, a w nocy daje czadu i nie mam sily co chwile wstawac do jego lozeczka i zabieram go do siebie hihi...

Kobietki a da sie cos zrobic, zeby maly najadał sie moim mlekiem bo ssie godzine jednego cyca a potem druga godzine drugiego i wciąż jest glodny, wiec w ruch idzie butla... lipa straszna...:/
Angelika16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 12:41   #2774
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Pytanie głównie do ninaad (wiem, że masz w tej kwestii pewną wiedzę ), ale też do wszystkich, może któraś się na tym zna
Mój Tż ma za wysoki cholesterol od długiego czasu i chciałabym wprowadzić w domu dietę, która ogranicza i zwalcza "zły" cholesterol, bez redukcji tego "dobrego". Czy ja też mogłabym ją stosować, mając prawidłowy poziom cholesterolu? Nie chcę gotować 2 obiadów i innych posiłków. Myślę, że nie zaszkodzi mi takie odżywianie, ale wolałabym się upewnić
jak najbardziej obojgu wyjdzie to na zdrowie

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Gabisun - Jeszcze na spacerku nie byłam, co chcem wyjsc to albo leje albo wieje...
Co do Twojej wagi to ja sie wcale nie dziwie ze wrocilas juz do swojej wagi, jak ty w 9 miesiacu wygladalas jak ja w 4! hihi

Moj maly dnie tak slodko przesypia, a w nocy daje czadu i nie mam sily co chwile wstawac do jego lozeczka i zabieram go do siebie hihi...

Kobietki a da sie cos zrobic, zeby maly najadał sie moim mlekiem bo ssie godzine jednego cyca a potem druga godzine drugiego i wciąż jest glodny, wiec w ruch idzie butla... lipa straszna...:/
to jak sie zrobi pogoda mozemy wyjść gdzieś razem , bo też pewnie twojego często w domu nie ma
a co do karmienia, to jesteś na początku drogi więc laktacja sie dopiero normuje , więc jak chcesz karmić piersią to przystawiaj go jak najcześciej. A on przez te 2 godziny cały czas je? słychać jak przełyka? bo jesli tak to jesli już zje drugą pierś i dalej jest głodny to przystaw go znowu do tej pierwszej, w godzine coś już na pewno się naprodukuje i staraj się unikac dokarmiania bo to prosta droga do stracenia pokarmu.

A może on chce po prostu ssać a nie jest dalej głodny? próbowałaś dać smoczka?

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 12:54   #2775
falbala
Raczkowanie

chcialam sie pochwalic, że mój Wiktor ma dzisiaj 2 mce i od jakiegos tyg odpukac kolek nie było, sam zaczyna zadziej jesc 3-3,5 w ciagu dnia a w nocy spi raz 4,5-5 h wiec jest superowy )))
kupka tez sie unormowała jest dokladnie co 2 doby..
moze to zasługa esputiconu dostaje 2x3 kropeliki i 2x łyżeczke Gripe water do 60 ml wody dziennie i jest gites !!
A jego ulubiona zabawka jest karuzela fp rain forest codziennie wpatruje sie w nia przez jakies 10-15 min i osmiornica z dzwonezkami w srodku oraz krab grzechotka

Jak ja kocham tego malucha ))

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Co do szczepien to szczepilismy 5 w 1 +żółtaczka osobno i pneumokoki, rota sobie odpuszczamy
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 12:55   #2776
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Ja też tak miałam na początku ale butli nie dawałam (czytałam że do 6 tyg żeby nie podawać bo dziecku się pokiełbasi co i jak) przystawiłam jak tylko chciał potem się unormowała a teraz mały to po 5 minut ssie i już mu wystarcza Więc może się pomęcz troszkę dłużej i częściej przystawiaj
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 13:32   #2777
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
moim zdaniem unormuje sie. karmienie mojego trwalo do 2 godz, teraz ok godziny, bo ma kilka podejsc, ale juz rzadziej. dzis w nocy budzil sie 3 razy co rowne 1,5 h, ale jak po 6tej sie wybudzil to dawal czadu do poludnia niemal. a ja tak chcialam pospac chwile...

wstrzymaj sie jeszcze z butla, jak po wazeniu sie okaze ze nie teges, to moze wtedy?

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
Co do szczepien to szczepilismy 5 w 1 +żółtaczka osobno i pneumokoki, rota sobie odpuszczamy
rozmawialam dzis ze szwagierka lekarka i ona poleca 5w1, tylko ze bez wzw. swoje dzieci tez tak szczepila. i chyba mnie przekonala.

a co do pyt. o probiotyki do pochwy-no zeby nie zlapac jakiejs infekcji. bo wydaje mi sie ze po porodzie sn , po tych wszystkich badaniach, zabiegach, srodkach dezynfekujacych pochwa jest bardzo wyjalowiona

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 13:34   #2778
falbala
Raczkowanie

mi gin poradziła, że mozna kupic lactovaginal (globulki z kwasem mlekowym) i zaczac stoswac nie wczesniej niz 6 tyg po porodzie
ja kupiłam ale zaczne brac dopiero od poniedziałku, bo w weekend chce zaszalec z tz
Stary 2010-11-06, 14:17   #2779
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
NIKaP-n, zdjęciowy obraz jest fantastyczny! Miałaś pomysł. No i zdjęcie cudne wybrałaś

A teraz specjalnie na prośbę Ilonki się chwalimy

1 - o taki jestem już duży
2 - dumny tatuś
3 - bokser
4 - tak słodko śpię na brzuszku
5 - to mi się palec ucelował
6 - z mamusią
Dzięki
Śliczny Synuś, bardzo podobny do taty ale do Ciebie też. Jakie to niesamowite, te nasze małe człowieki

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ----------

Dziękujemy kochane za miłe słowa

Ewcia
śliczny Maluch, a jaką dorosłą minę strzelił

Klari myślę, że to może być wina Nan-a. Ono ma w swoim składzie ponoć więcej żelaza- co działa zaparciowo, ale to tylko tyle, co wiem ze słyszenia. Pogadaj z pediatrą...

falbala 54zł

mszu
moja mama sobie zamówiła takie foto od Gwiazdora i babcie też, także mam problem z głowy A foto faktycznie fajnie wyszło- jak na cyfrówkę. Nie mam siły ostatnio się bawić w sesje, bardzo Wam zazdroszczę profesjonalnych aparatów i umiejętności (Tobie i Zuzce)- to było zawsze moje marzenie zająć się foto- może jeszcze znajdę na to czas (gorzej będzie z kasą)

Wczoraj byłam na mieście, na piwie z kumpelami ale miałam wyrzuty sumienia, wróciłam na rauszu...
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 14:23   #2780
falbala
Raczkowanie

dzieki Nika )) to pomysł na prezent dla dziadków mamy z glowy
Stary 2010-11-06, 14:36   #2781
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
W czym widzisz ten niby spokój?

W takim wyważonym podejściu, przemyślanym, "oczytanym"- tak się rzuca w oczy

Urodziny bardzo skromnie, w sumie jakoś nic nie zroganizowaliśmy.
Mój mąż dostał m.in. kubek z napisem TATA spółka z. o. o.- 24h na dobę/ 7 dni w tygodniu. I takie tak różne napisy- czym ta firma się zajmuje
A Twój prezent super, i synuś słodki
Dzięki
Mój mąż dostał z pracy taką koszulkę- z tymi napisami, co na Waszym kubku

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Dziewczyny, a te szczepionki są w różnych cenach w różnych województwach? Na czym to polega, od czego zależy?

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ----------

falbala nie ma za co

Zuzolku może to nie ta endo... a nawet jeśłl- nie daj Boże- to to można usunąć chyba- tak czytam, ale jednym okiem, bo drugim kontroluję Małego. Co gin jeszcze o tym mówił, jakie widzi ewent. rozwiązanie? Bidulo stale coś Cie niepokoi

tifio ja podałam smoka już w szpitalu, bo wiem, że dzieci mają odruch ssania, który trzeba zaspakajać- to sama natura a nie miałam mleczka i moje dzieciątko było takie biedne maleńkie, a tak chociaż smoka nuplać mógł... i wiesz co? noc złego się nie dzieje, Pawcio się nawet nie uzależnił od niego, rzadko się dopomina o smoka i często go sam wypluwa

ycnan ja też uważam, że widok bezzębnego uśmiechu- to sens mojego życia
Stary 2010-11-06, 14:37   #2782
Angelika16
Raczkowanie

GG do Angelika16

Co do Spacerku to bardzo chetnie sie wybiore, bo praktycznie tak jak mówisz ciagle siedze sama, bo tż w pracy...

A co do karmienia to ciezko to widze z moimi piersiami...:/
Tymbardziej, ze w szpitalu mały dostawał od poczatku butle, bo najpierw cesarka a potem nie mialam pokarmu...
Angelika16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 15:16   #2783
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:

A co do karmienia to ciezko to widze z moimi piersiami...:/
Tymbardziej, ze w szpitalu mały dostawał od poczatku butle, bo najpierw cesarka a potem nie mialam pokarmu...
Kochana nie poddawaj się, wiem co mówię, przerobiłam to i gdybym mogła cofnąc czas...
Wiem, jakie to trudne, ale ogranicz butlę na maksa. Przystawiaj do piersi- jak często się da- wciągu dnia, w nocy0 niech ssie jak najdłużej, to Ci pobudzi laktację (żaden laktator tak tego nie zrobi). Ja się zbyt szybko poddałam i teraz bardzo żałuję.
Kup hernatkę na laktację i tabletki lactinatal ( ziółowe, które nie dość, że pobudzają laktację, to jeszcze działają antykolkowo na dziecko)- bierz 3 razy dziennie po 1, do tego bardzo dużo pij wody niegazowanej, trzymam kciuki
Stary 2010-11-06, 15:33   #2784
justysia8522
Raczkowanie

justysia8522, a jak kładziesz się z małą brzuszkiem do swojego brzuszka, to podnosi główkę? Czy też nie?

No właśnie z tym też jest problem-albo szuka pies albo odwraca główkę w bok i jest jeden wielki płacz, niczym nie mogę jej zainteresować
Pediatra twierdz, że ma jeszcze czas, dodatkowo rączki ma prawie cały czas zaciśnięte, dość rzadko dłonie są otwarte. Już sama nie wiem co robić
justysia8522 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 15:51   #2785
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
mszu moja mama sobie zamówiła takie foto od Gwiazdora i babcie też(...)

ach jakie to swojskie tutaj w mazowieckiem nie znają Gwiazdora... tu jest tylko Mikołaj

i tym sposobem nie odrozniaja tego z 6 grudnia od tego z 24 grudnia

chcialam sie pochwalic, ze Naszej Marudzie kupilsmy dzis lezeczek-bujaczek.... no i działa normalnie nie wiem kto sie cieszy bardziej ona czy my

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-11-06, 16:28   #2786
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Zmieniłam mleko z powrotem ze zwykłego na pro sensitive i mój dzidziuś się odetkał, co za ulga. Ale powiem wam, że nie przyszło by mi do głowy, że taka mała istota może tyle kupy wyprodukować...
Stary 2010-11-06, 16:38   #2787
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
ach jakie to swojskie tutaj w mazowieckiem nie znają Gwiazdora... tu jest tylko Mikołaj

i tym sposobem nie odrozniaja tego z 6 grudnia od tego z 24 grudnia

Dokładnie wiedzą- tylko kumaci
A w Białymstoku jest... Dziadek Mróz

chcialam sie pochwalic, ze Naszej Marudzie kupilsmy dzis lezeczek-bujaczek.... no i działa normalnie nie wiem kto sie cieszy bardziej ona czy my

Pokaż, pokaż

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Zmieniłam mleko z powrotem ze zwykłego na pro sensitive i mój dzidziuś się odetkał, co za ulga. Ale powiem wam, że nie przyszło by mi do głowy, że taka mała istota może tyle kupy wyprodukować...
Superrrrr cieszę się

a Mały tez robi więcej ode mnie czasem...
Stary 2010-11-06, 16:40   #2788
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Ja tylko na chwilkę bo idziemy poimprezować do sąsiadów ale wchodząc do mieszkania zauważyłam ulotkę NETTO no i

W NETTO - PAMPERS PREMIUM CARE wszystkie rozmiary +chusteczki 63sztPampers Sensitive sa za 42,79 !!!!!!!!!!!!!!! od PONIEDZIAŁKU

Rano przed szczepieniem sobie po nie pobiegnę
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 17:01   #2789
NIKaP-n
BAN stały

Zuza!!!! Pożrę te wszystkie Toffifee przez Ciem!
Stary 2010-11-06, 17:35   #2790
martucha84
Zakorzenienie

bordowa dlatego ja się cieszę że idziemy do tego neurologa i rehabilitanta bynajmniej będę miała pewność czy coś jest nie tak no i co...

ninaad gabisun elenka1
dziękuję za ciepłe słowa

aaneczka1984 wiesz my mamy 4 miesiąc teraz - więc 3 skończone i ma 6200 ale teraz póki co nie ma na gwałt tuczenia tylko obserwacja bo może się okazać że to tylko fałszywy alarm

gabisun wyglądacie bosko!

Ray współczuję sytuacji z zatwardzeniem córy nie brzmi to ciekawie... a nawet bym powiedziała strasznie...

naked21 nas uczono położyć na kolanach głową w dół żeby był spad i klepać między łąpatkami

NIKaP-n świetna rodzinka ;D

Klarissa przykro mi z powodu sytuacji rodzinnej, nie mnie jednak wyglądasz cudownie

chwalę się że Pat nie ma pleśniawki

jeśli chodzi o termometr to my mamy elektroniczny pod paszkę ale chcemy kupić 3 sekundowy jakiś bo ten z minute mierzy i małego to denerwuje...

a po szczepieniu jak młody był niespokojny i widzieliśmy że go ta noga boli to i w jednym i drugim przypadku dawaliśmy nurofen dla dzieci taki do picia

idę nadrabiać dalej

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości