|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
![]() wiesz ile mnie to czasu kosztowało. Wyszłam na 5 minut z domu A tło zrobiłam z mojej ulubionej pościeli Mam nadzieję, że będzie pięknie rósł.
|
|
#3542 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca ja poproszę foty w świetle dziennym jutro bo mało co widać autentyczny kolor.
![]() Storasy w LM. Ja się też czułam jak dziecko w sklepie z zabawkami. ![]() Oczywiście kupiłam se jednego, ale jutro jego zdjęcia pokażę.
|
#3543 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze jedno.
O vandach zapomniałam bo wisiały sobie w innym miejscu, ale było ich mało chyba 4.
|
#3544 |
|
Zakorzenienie
|
Ariena, on jest taki ciemny, że musiałam użyć zewnętrznej lampy błyskowej aby pokazać, że w ogóle ma kolor
W marketowym świetle wydawał się być bardziej wpadający w chłodny fiolet, ale w domu widać, że jest jednak bardziej w purpurę. Ta dodatkowa lampa błyskowa daje naturalne światło więc w dzień będzie widać niewiele więcej/mniej (zalezy jeszcze jak jasno będzie).U mnie nie było takiej ilości stroczyków, ale tez było dużo i też czułam się jak dziecko w sklepie z zabawkami... szkoda, że nie mogłam kupić ich wszystkich
|
#3545 |
|
Raczkowanie
|
a w lubelskim LM posucha.... ze 4 wózki ze storkami i to tylko falki... kolory mocno pospolite żadnych rewelacji... a o sabotkach czy wandach zapomnieć można... heh ta ściana wschodnia...
|
|
|
|
#3546 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawe co u mnie w LM jest ale będę tam najszybciej dopiero jutro![]() A przez fotorelacje Ariene (nie wiem jak się odmienia i czy w ogóle?) chyba nie usiedzę w domu
|
|
#3547 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca
Ariena, zazdroszczę takich sklepów, u mnie posucha. Bardzo ciekawie wyglądają te niebieskie, szkoda że się kolor nie utrzymuje
|
|
#3548 |
|
Zakorzenienie
|
ja choruję na żółte i właśnie takie prawie czarne więc miałam nie lada problem
Ale żółte są już prawie powszechne i coraz częściej się pokazują, a te ciemne były pierwszy raz. Do tego ma bardzo grube płatki, taki woskowiec z niego.
|
#3549 |
|
Zakorzenienie
|
Ale wam zazdroszczę takiego wyboru. Ja nie mam u siebie w mieście ani Obi ani LM ani nawet Castoramy
A chciałabym nabyc coś nowego, ładnego i zdrowego bo na razie same zdechlaki choduję ![]() Karolca przepiękny okaz |
|
|
|
#3550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
te niebieskie sa przepiękne, nigdy jeszcze nie spotkałam się z niebieskim.
|
|
#3551 |
|
Zakorzenienie
|
A to mój nowy z LM.
|
#3552 |
|
Zakorzenienie
|
śliczny
|
#3553 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3554 |
|
Raczkowanie
|
mój storek gubi pączki kwiatowe, rozwijają się i po paru dniach robią się żółte
kupiłam go jakie 3 miesiące temu z żółtymi kwiatkami w bordo kropki ale one bardzo szybko przekwitały (kwiatek jest ok tygodnia tylko) nie tak jak na innych storkach- falkach Edytowane przez mariolaw8 Czas edycji: 2010-11-07 o 10:19 |
|
|
|
#3555 |
|
Raczkowanie
|
prawdopodobnie może jest to jego reakcja na zmianę warunków w jakich przebywa... ale pokaż jeszcze jak wyglądają korzenie, czy nie są zgniłe i tak samo liście czy są mocne i nie oklapnięte
|
|
|
|
#3556 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie,
dawno mnie nie było ![]() Oficjalnie oświadczam, że zostałam zarażona storczykomanią, znaną również jako "PIĘKNE !, KUPUJĘ!". Kolekcja rośnie i zaczynam sie obawiać że w pewnym momencie nie starczy miejsca na np. książki, ale po co one komu :P Leczenie tej przypadłości jest trudne i bolesne, wiec pozostanę chora ![]() Pozdrawiam resztę zarażonego towarzystwa
|
|
|
|
#3557 |
|
Zakorzenienie
|
hello
pojechalam dzis spacjalnie do LM 30km od mojego miasta po storaski, niebieskiego niestety nie bylo , ale kupilam takie zauwazcie tylko ze w tym jednym na listku jest zolta plama, dopiero teraz widze, mam nadzieje ze to nie groźnego
|
|
|
|
#3558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3559 |
|
Raczkowanie
|
chciała zaprezentować zmieny jakie sie dokonały w ostatanim czasie u moich Badylków,
1,2 Tygrysek kupiony przeceniony miesiąc temu, wciąż ma kwiaty, a nawet przedłuża pęd, i puszcza nowy liść (zapomniałam zrobić zdjęcia :P) 3, w szkle, bardzo mu sie tam chyba podoba, bo pęd rośnie jak szalony, do tego ciagle pojawiaja sie nowe korzenie, 4,5,6 to ten sam kwatek, ale 4 to pędzik wykluwający sie z oczka na statym pedzie, a trzeba dodac że jest to najniższe oczko, bo obciełam pęd rok temu dość kródko, i jest troche fwatygowany ale rośnie, a 5,6 to zdjęcia czegoś co wychodzi na dole, mam podejrzenia że to nowy pęd bo wyrastający obok korzeń wyglada inaczej, to jest mniej okrągłe i jest spłaszczone, niedługo się okaże 7, przez przypadek znalazłam kojejny pęd na kwatku, za 2 zł, kupiłam jakies pół roku temu biedaczka, a dokładnie dwa były w jednej doniczce, postanowiłam ich nie rozdzielać, bo nie sa połączone, no i na jednym z nich idzie pędzik 8, juz pokazywałam ten pędzik, to ten co mam go od 3 lat, i nie wiem jakiego jest koloru niedługo sie dowiem 9, kolejny, i ostatani pęd, ale za to jaki gruby, i inny niż reszta wiem że jest biały, ale to będą chyba ogromne kwiaty jeszcze nigdy !!! tak dużo sie nie działo na moich parapetach zima zapowiada sie kolorowo Edytowane przez kundzia07 Czas edycji: 2010-11-07 o 13:35 |
|
|
|
#3560 |
|
Raczkowanie
|
Kundzia07 jak podlewasz storczyka w szkle?
|
#3561 |
|
Raczkowanie
|
nalewam tyle wody by przykryte były korzonki, i po paru minutach wylewam wszystko odwracając kwiatka, w lato zostawiałam troche wody na dnie (ok 1 cm)
teraz wolno przesycha, wiec nie podlewałam go od 2 tyg, ale nic się nie dzieje, a wrecz mu to służy, bardzo trzeba uważać by nie miał za duzo wilgoci w środku, ale chyba go juz wyczułam, i jest mniej roboty niż przy reszciea wogóle to jak wkładałam go do szkła pół roku temu, to miał dwa marne korzenie, był to eksperyment reanimacji musi sie tam wytwarzać fajny mikroklimat, a przez to że to szkło jest ciemne, nie mam prawie glonów w środku próbuje teraz kojenego reanimowac w szkle, i chyba się uda bo idą korzonki maciupkie |
|
|
|
#3562 |
|
Raczkowanie
|
Zobaczcie jak zdeformowany jest kwiat dziś się otworzył ale pączek na początku był tak zrośnięty że myślałam że nie zdoła się otworzyć na zdjęciu strzałką zaznaczyłam zdeformowane miejsca na płatkach. Co dziwne ten storczyk miał 7 pąków tylko jeden rozwinął całą resztę zasuszył i zrzucił;( wydaje mi się że sama się do tego przyczyniłam bo coś tak zdaje mi się że on jest z tych wrażliwych na przedstawianie. Niestety nie mam innej możliwość podlania go niż ściągnięcie z okna
ale może w przyszłości uroczy moje oczy pełnym rozkwitem Drugie zdjęcie to zmiana na liściu który wczoraj zauważyłam i zaraz wycięłam fragment liścia! Może podpowiecie Dziewczynki co to może być? A za chwile wybieram się do LM zobaczyć co tam mają ale ja raczej nacieszę oczy pięknościami a jak kupie to jakąś bidulkę z przeceny
|
#3563 |
|
Raczkowanie
|
mnie też kusi szkoło tylko martwią glony ale świetny pomysł z tym ciemnym szkłem
Ja na razie w szkle w kamieniach reanimuje kikutka widzę, że idzie młodziutki listeczek ale ten storczyk jest nieprzewidywalny w lecie wydawało się, że idzie ku dobremu, a ok miesiąc temu znowu jakieś dziadostwo zaatakowało mu liście i został tylko kikut!
|
#3564 |
|
Raczkowanie
|
warto próbowac własnie na zdechlaczkach, bo One nie doznaja szoku takiego, a w szkle jest wilgotniej troche, wiec jeśli chorubsko sie nie wda żadnem, to chyba jest duża szansa na sukces
|
|
|
|
#3565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też dziś popędziłąm do LM, z twardym postanowieniem przytargania sabotka i co? I Gucio. ![]() Nie było ani jednego sabotka czy czegoś innego fajnego. Tylko zwykłe, jednopędowe falki
|
|
#3566 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie wróciła potwierdzam wcześniejszą informację w Bielski LM masa storczyków 2 regały ok 3 metrowy stół cały w storczykach za 17.90 i 1 stół niebieskich falków też zauważyłam na łodyszkach bardzo brzydkie ślady po wstrzykiwaniu niebieskiego barwnika!
Widziałam jeszcze dendrobia, cymbidium, cambrie, miltonie i falki giganty... Nacieszyłam oczy i zgrzeszyłam miałam kupić bidulę z przeceny ale żadnych nie było więc kupiłam perlica 3 pędowego za 17.90 uwierzycie? Myślę, że warto było chociaż nie lubię wydawać powyżej 10 zł na storczykaski bo one różnie później kapryszą ale nie mogłam się powstrzymać ![]() Kolorek ciemny róż ma +/- 20 kwiatuszki z tego co liczyłam i dziwne twarde płatki możliwe że jest woskowcem? Widziałam też żółte woskowce pantofelków, nie dostrzegłam ale może źle się rozglądałam ![]() Do LM jeżdżę i w tamtym roku też byłam na dniach LM były wtedy pantofelki ale tyle storczyków co tym razem to jeszcze nie widziałam - szok
|
#3567 |
|
Raczkowanie
|
kasia_tomeq ja pochodze z Bielska i az mnie zazdrosc sciska jak czytam o tych regalach ze storkami, ze o cenie nie wspomne
Moze to i dobrze ze na cyporze cena 6-7 razy wyzsza bo nie mialabym gdzie ich stawiac, niestety tutejsze mieszkania nie posiadaja parapetow .
|
|
|
|
#3568 |
|
Raczkowanie
|
To może odwiedziny u rodziny
? i przy okazji zaglądniesz do LM te dni trwają do 11.11![]() Też mam problem z układaniem kwiatów bo w mieszkaniu mam tylko jeden parapet i drzwi balkonowe ale tam stać nie mogą! Specjalnie dla Was zrobiłam zdjęcie nakłutym łodyżką niebieskich storczyków i mojego perlica wam przedstawiam w towarzystwie ekspertki
|
#3569 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nawet fiołki mam na parapecie...jak sobie dajesz rady bez parapetów?? ja chciałam przytargać Vandę dziś do domu, ale miała zniszczony listek i bałam się, że to poczatek choroby a cena bardzo wysoka ![]() ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
one sa uroczekasiu uważaj na ekspertkę bo może mu listek zasmakować... mój kruliczek zeżarł poł metra pedu fasolki z doniczki hehe
|
||
|
|
|
#3570 |
|
Raczkowanie
|
ekspertka to kotka
(4 miesięczna), która lubi ze mną podlewać, musi każdego nowego ochrzcić, nagryź korzonek albo listeczek, posmyrać łapką po pączkach nie wiem czy na zdjęciu wygląda na króliczka?A pożeracze zielonek to moje dwa szynszyle i ze względu na nich nie mogę trzymać storczyków w drzwiach balkonowych bo szczególnie im smakują nawet pączki
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.

Ja się też czułam jak dziecko w sklepie z zabawkami. 

A chciałabym nabyc coś nowego, ładnego i zdrowego bo na razie same zdechlaki choduję
te niebieskie sa przepiękne, nigdy jeszcze nie spotkałam się z niebieskim.

, ale kupilam takie
ale może w przyszłości uroczy moje oczy pełnym rozkwitem