storczyk (orchidea) cz.III - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-05, 21:31   #3541
karolca
Zakorzenienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez nieinna Pokaż wiadomość
Karolca ja się chyba zapłaczę że nie umiem takich upolować.... jest absolutnie przecudny!!!! No i świetnie sie komponuje kolorystycznie z tym tłem, nie wiem czy to narzuta, czy co, ale wygląda fantastycznie

Kurde, szkoda że niedzielę mamy zajętą wyciągnełabym jakoś męża do LM....
Dziękuję

wiesz ile mnie to czasu kosztowało. Wyszłam na 5 minut z domu
A tło zrobiłam z mojej ulubionej pościeli Wszystkie dodatki kupuję w podobnych różach, fioletach, purpurach. Ściany są w jasnej oliwce i jest to jedyny kolor, który cudownie komponuje się z meblami w kolorze jabłoni.

Mam nadzieję, że będzie pięknie rósł.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 21:57   #3542
Ariena
Zakorzenienie

Karolca ja poproszę foty w świetle dziennym jutro bo mało co widać autentyczny kolor.

Storasy w LM. Ja się też czułam jak dziecko w sklepie z zabawkami.
Oczywiście kupiłam se jednego, ale jutro jego zdjęcia pokażę.
Stary 2010-11-05, 22:00   #3543
Ariena
Zakorzenienie

I jeszcze jedno.
O vandach zapomniałam bo wisiały sobie w innym miejscu, ale było ich mało chyba 4.
Stary 2010-11-05, 22:11   #3544
karolca
Zakorzenienie

Ariena, on jest taki ciemny, że musiałam użyć zewnętrznej lampy błyskowej aby pokazać, że w ogóle ma kolor W marketowym świetle wydawał się być bardziej wpadający w chłodny fiolet, ale w domu widać, że jest jednak bardziej w purpurę. Ta dodatkowa lampa błyskowa daje naturalne światło więc w dzień będzie widać niewiele więcej/mniej (zalezy jeszcze jak jasno będzie).

U mnie nie było takiej ilości stroczyków, ale tez było dużo i też czułam się jak dziecko w sklepie z zabawkami... szkoda, że nie mogłam kupić ich wszystkich

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-11-06, 06:33   #3545
breda
Raczkowanie

a w lubelskim LM posucha.... ze 4 wózki ze storkami i to tylko falki... kolory mocno pospolite żadnych rewelacji... a o sabotkach czy wandach zapomnieć można... heh ta ściana wschodnia...
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 09:22   #3546
kasia_tomeq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Wpadłam do LM po osłonki... niezbyt chciałam patrzeć na storki, generalnie miałam jechać do innego sklepu, miałam zamiar kupić sobie jakiś ciuszek.

Jak zobaczyłam to, co było w LM... zgłupiałam. Czułam się jak dziecko w świecie zabawek. Hahaha... chciałam wziąć dwa storki ale brakuje mi osłonek więc wyszłam z jednym. Długo nie mogłam się zdecydować, jaki chcę kolor. Najpierw chciałam żółtego woskowego z kropeczkami. Potem takiego żółto-różowego słodziaka... padło na bordowego, chociaż w sklepie wyglądał jak czarno-fioletowy.

Załącznik 3513872 Załącznik 3513873 Załącznik 3513874
Cudny Ciekawe co u mnie w LM jest ale będę tam najszybciej dopiero jutro
A przez fotorelacje Ariene (nie wiem jak się odmienia i czy w ogóle?) chyba nie usiedzę w domu

...To jest mój sen...
http://s1.suwaczek.com/20120818060214.png

kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 10:07   #3547
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Karolca jaki piękny ten Twój ciemmny ja wcześniech chorowałam na zielone, a teraz na takie ciemne prawie czarne
Ariena, zazdroszczę takich sklepów, u mnie posucha.

Bardzo ciekawie wyglądają te niebieskie, szkoda że się kolor nie utrzymuje
Stary 2010-11-06, 11:38   #3548
karolca
Zakorzenienie

ja choruję na żółte i właśnie takie prawie czarne więc miałam nie lada problem Ale żółte są już prawie powszechne i coraz częściej się pokazują, a te ciemne były pierwszy raz. Do tego ma bardzo grube płatki, taki woskowiec z niego.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-11-06, 14:23   #3549
antunka
Zakorzenienie

Ale wam zazdroszczę takiego wyboru. Ja nie mam u siebie w mieście ani Obi ani LM ani nawet Castoramy A chciałabym nabyc coś nowego, ładnego i zdrowego bo na razie same zdechlaki choduję

Karolca przepiękny okaz
antunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 17:19   #3550
moniuleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Karolca ja poproszę foty w świetle dziennym jutro bo mało co widać autentyczny kolor.

Storasy w LM. Ja się też czułam jak dziecko w sklepie z zabawkami.
Oczywiście kupiłam se jednego, ale jutro jego zdjęcia pokażę.
O matko te niebieskie sa przepiękne, nigdy jeszcze nie spotkałam się z niebieskim.

moniuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 19:55   #3551
Ariena
Zakorzenienie

A to mój nowy z LM.
Stary 2010-11-06, 20:04   #3552
karolca
Zakorzenienie

śliczny

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-11-07, 00:00   #3553
Sylwia cypr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
... padło na bordowego, chociaż w sklepie wyglądał jak czarno-fioletowy.
O matkoooooooo u Ciebie "padlo na bordowego" a ja padlam jak zobaczylam zdjecia ...
JA TEZ CHCE TAKIEGO !!!!!!!!
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 10:15   #3554
mariolaw8
Raczkowanie

mój storek gubi pączki kwiatowe, rozwijają się i po paru dniach robią się żółte to ten z 1 obok 2 na razie zielony ale nie nabrzmiewa jak na kwiatek i też zżółknie i odpadnie- dlaczego może ktoś wie ??
kupiłam go jakie 3 miesiące temu z żółtymi kwiatkami w bordo kropki ale one bardzo szybko przekwitały (kwiatek jest ok tygodnia tylko) nie tak jak na innych storkach- falkach

Edytowane przez mariolaw8
Czas edycji: 2010-11-07 o 10:19
mariolaw8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 11:07   #3555
breda
Raczkowanie

prawdopodobnie może jest to jego reakcja na zmianę warunków w jakich przebywa... ale pokaż jeszcze jak wyglądają korzenie, czy nie są zgniłe i tak samo liście czy są mocne i nie oklapnięte
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 11:27   #3556
Kahim
Przyczajenie

Witajcie,
dawno mnie nie było
Oficjalnie oświadczam, że zostałam zarażona storczykomanią, znaną również jako "PIĘKNE !, KUPUJĘ!".
Kolekcja rośnie i zaczynam sie obawiać że w pewnym momencie nie starczy miejsca na np. książki, ale po co one komu :P
Leczenie tej przypadłości jest trudne i bolesne, wiec pozostanę chora
Pozdrawiam resztę zarażonego towarzystwa
Kahim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 12:37   #3557
phdwao
Zakorzenienie

hellopojechalam dzis spacjalnie do LM 30km od mojego miasta po storaski, niebieskiego niestety nie bylo, ale kupilam takie zauwazcie tylko ze w tym jednym na listku jest zolta plama, dopiero teraz widze, mam nadzieje ze to nie groźnego
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 12:47   #3558
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość
O matkoooooooo u Ciebie "padlo na bordowego" a ja padlam jak zobaczylam zdjecia ...
JA TEZ CHCE TAKIEGO !!!!!!!!
Dzięki

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-11-07, 13:33   #3559
kundzia07
Raczkowanie

chciała zaprezentować zmieny jakie sie dokonały w ostatanim czasie u moich Badylków,
1,2 Tygrysek kupiony przeceniony miesiąc temu, wciąż ma kwiaty, a nawet przedłuża pęd, i puszcza nowy liść (zapomniałam zrobić zdjęcia :P)
3, w szkle, bardzo mu sie tam chyba podoba, bo pęd rośnie jak szalony, do tego ciagle pojawiaja sie nowe korzenie,
4,5,6 to ten sam kwatek, ale 4 to pędzik wykluwający sie z oczka na statym pedzie, a trzeba dodac że jest to najniższe oczko, bo obciełam pęd rok temu dość kródko, i jest troche fwatygowany ale rośnie,
a 5,6 to zdjęcia czegoś co wychodzi na dole, mam podejrzenia że to nowy pęd bo wyrastający obok korzeń wyglada inaczej, to jest mniej okrągłe i jest spłaszczone, niedługo się okaże
7, przez przypadek znalazłam kojejny pęd na kwatku, za 2 zł, kupiłam jakies pół roku temu biedaczka, a dokładnie dwa były w jednej doniczce, postanowiłam ich nie rozdzielać, bo nie sa połączone, no i na jednym z nich idzie pędzik
8, juz pokazywałam ten pędzik, to ten co mam go od 3 lat, i nie wiem jakiego jest koloru niedługo sie dowiem
9, kolejny, i ostatani pęd, ale za to jaki gruby, i inny niż reszta wiem że jest biały, ale to będą chyba ogromne kwiaty
jeszcze nigdy !!! tak dużo sie nie działo na moich parapetach
zima zapowiada sie kolorowo

Edytowane przez kundzia07
Czas edycji: 2010-11-07 o 13:35
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 14:22   #3560
kasia_tomeq
Raczkowanie

Kundzia07 jak podlewasz storczyka w szkle?

...To jest mój sen...

Stary 2010-11-07, 14:40   #3561
kundzia07
Raczkowanie

nalewam tyle wody by przykryte były korzonki, i po paru minutach wylewam wszystko odwracając kwiatka, w lato zostawiałam troche wody na dnie (ok 1 cm)
teraz wolno przesycha, wiec nie podlewałam go od 2 tyg, ale nic się nie dzieje, a wrecz mu to służy,
bardzo trzeba uważać by nie miał za duzo wilgoci w środku, ale chyba go juz wyczułam, i jest mniej roboty niż przy reszcie
a wogóle to jak wkładałam go do szkła pół roku temu, to miał dwa marne korzenie, był to eksperyment reanimacji
musi sie tam wytwarzać fajny mikroklimat, a przez to że to szkło jest ciemne, nie mam prawie glonów w środku

próbuje teraz kojenego reanimowac w szkle, i chyba się uda bo idą korzonki maciupkie
Stary 2010-11-07, 14:40   #3562
kasia_tomeq
Raczkowanie

Zobaczcie jak zdeformowany jest kwiat dziś się otworzył ale pączek na początku był tak zrośnięty że myślałam że nie zdoła się otworzyć na zdjęciu strzałką zaznaczyłam zdeformowane miejsca na płatkach. Co dziwne ten storczyk miał 7 pąków tylko jeden rozwinął całą resztę zasuszył i zrzucił;( wydaje mi się że sama się do tego przyczyniłam bo coś tak zdaje mi się że on jest z tych wrażliwych na przedstawianie. Niestety nie mam innej możliwość podlania go niż ściągnięcie z okna ale może w przyszłości uroczy moje oczy pełnym rozkwitem

Drugie zdjęcie to zmiana na liściu który wczoraj zauważyłam i zaraz wycięłam fragment liścia! Może podpowiecie Dziewczynki co to może być?

A za chwile wybieram się do LM zobaczyć co tam mają ale ja raczej nacieszę oczy pięknościami a jak kupie to jakąś bidulkę z przeceny

...To jest mój sen...

Stary 2010-11-07, 14:46   #3563
kasia_tomeq
Raczkowanie

mnie też kusi szkoło tylko martwią glony ale świetny pomysł z tym ciemnym szkłem Ja na razie w szkle w kamieniach reanimuje kikutka widzę, że idzie młodziutki listeczek ale ten storczyk jest nieprzewidywalny w lecie wydawało się, że idzie ku dobremu, a ok miesiąc temu znowu jakieś dziadostwo zaatakowało mu liście i został tylko kikut!

...To jest mój sen...

Stary 2010-11-07, 14:55   #3564
kundzia07
Raczkowanie

warto próbowac własnie na zdechlaczkach, bo One nie doznaja szoku takiego, a w szkle jest wilgotniej troche, wiec jeśli chorubsko sie nie wda żadnem, to chyba jest duża szansa na sukces
Stary 2010-11-07, 15:04   #3565
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hellopojechalam dzis spacjalnie do LM 30km od mojego miasta po storaski, niebieskiego niestety nie bylo, ale kupilam takie zauwazcie tylko ze w tym jednym na listku jest zolta plama, dopiero teraz widze, mam nadzieje ze to nie groźnego

Też dziś popędziłąm do LM, z twardym postanowieniem przytargania sabotka i co?
I Gucio.
Nie było ani jednego sabotka czy czegoś innego fajnego.
Tylko zwykłe, jednopędowe falki

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 19:20   #3566
kasia_tomeq
Raczkowanie

Właśnie wróciła potwierdzam wcześniejszą informację w Bielski LM masa storczyków 2 regały ok 3 metrowy stół cały w storczykach za 17.90 i 1 stół niebieskich falków też zauważyłam na łodyszkach bardzo brzydkie ślady po wstrzykiwaniu niebieskiego barwnika!
Widziałam jeszcze dendrobia, cymbidium, cambrie, miltonie i falki giganty...
Nacieszyłam oczy i zgrzeszyłam miałam kupić bidulę z przeceny ale żadnych nie było więc kupiłam perlica 3 pędowego za 17.90 uwierzycie?
Myślę, że warto było chociaż nie lubię wydawać powyżej 10 zł na storczykaski bo one różnie później kapryszą ale nie mogłam się powstrzymać
Kolorek ciemny róż ma +/- 20 kwiatuszki z tego co liczyłam i dziwne twarde płatki możliwe że jest woskowcem? Widziałam też żółte woskowce pantofelków, nie dostrzegłam ale może źle się rozglądałam

Do LM jeżdżę i w tamtym roku też byłam na dniach LM były wtedy pantofelki ale tyle storczyków co tym razem to jeszcze nie widziałam - szok

...To jest mój sen...

Stary 2010-11-07, 20:55   #3567
Sylwia cypr
Raczkowanie

kasia_tomeq ja pochodze z Bielska i az mnie zazdrosc sciska jak czytam o tych regalach ze storkami, ze o cenie nie wspomne
Moze to i dobrze ze na cyporze cena 6-7 razy wyzsza bo nie mialabym gdzie ich stawiac, niestety tutejsze mieszkania nie posiadaja parapetow .
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 21:08   #3568
kasia_tomeq
Raczkowanie

To może odwiedziny u rodziny ? i przy okazji zaglądniesz do LM te dni trwają do 11.11

Też mam problem z układaniem kwiatów bo w mieszkaniu mam tylko jeden parapet i drzwi balkonowe ale tam stać nie mogą!

Specjalnie dla Was zrobiłam zdjęcie nakłutym łodyżką niebieskich storczyków i mojego perlica wam przedstawiam w towarzystwie ekspertki

...To jest mój sen...

Stary 2010-11-07, 21:26   #3569
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość
kasia_tomeq ja pochodze z Bielska i az mnie zazdrosc sciska jak czytam o tych regalach ze storkami, ze o cenie nie wspomne
Moze to i dobrze ze na cyporze cena 6-7 razy wyzsza bo nie mialabym gdzie ich stawiac, niestety tutejsze mieszkania nie posiadaja parapetow .
chyba bym umarła bez parapetów nawet fiołki mam na parapecie...
jak sobie dajesz rady bez parapetów??

ja chciałam przytargać Vandę dziś do domu, ale miała zniszczony listek i bałam się, że to poczatek choroby a cena bardzo wysoka

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość
To może odwiedziny u rodziny ? i przy okazji zaglądniesz do LM te dni trwają do 11.11

Też mam problem z układaniem kwiatów bo w mieszkaniu mam tylko jeden parapet i drzwi balkonowe ale tam stać nie mogą!

Specjalnie dla Was zrobiłam zdjęcie nakłutym łodyżką niebieskich storczyków i mojego perlica wam przedstawiam w towarzystwie ekspertki
toprawda nakłucia i wylewający się barwnik wydać bardzo dobrze... poczatkowo moj mąż tez się niebieskimi zainteresował, ale po czasie dostrzegł barwnik i było rozczarowanie... teraz w domciu żałuje, że sobotka nie kupiłam one sa urocze

kasiu uważaj na ekspertkę bo może mu listek zasmakować... mój kruliczek zeżarł poł metra pedu fasolki z doniczki hehe
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 21:36   #3570
kasia_tomeq
Raczkowanie

ekspertka to kotka (4 miesięczna), która lubi ze mną podlewać, musi każdego nowego ochrzcić, nagryź korzonek albo listeczek, posmyrać łapką po pączkach nie wiem czy na zdjęciu wygląda na króliczka?

A pożeracze zielonek to moje dwa szynszyle i ze względu na nich nie mogę trzymać storczyków w drzwiach balkonowych bo szczególnie im smakują nawet pączki

...To jest mój sen...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości