Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-07, 20:20   #1381
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

wesola84
ja mam ok. 165cm. wczoraj robiłam z mamą porządki w szafie i taka 'przerób mi tą spódnicę ' a ona 'a zmieścisz się?'. Założyłam, zmieściłam się. Patrzę na rozmiar: 128

aneta1425
może dlatego nic Ci się nie stało, że masz tylko górę

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 22:30   #1382
Kaga25
Przyczajenie

Siema
Mam pytanko , czy któraś z Was korzystała z usług pani Wojtaszek-Słomińskiej (Gdańsk). Chodzi mi konkretnie o aparat lingwalny , jakie są ceny aparatów , ile kosztuje wizyta i jaka jest pani doktor . I jeszcze jedno pytanko , wiecie , czy w Elblągu jest gabinet , gdzie zakładają aparaty lingwalne ? z góry dziękuję za pomoc
Kaga25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 09:22   #1383
paulik
Raczkowanie

Wink Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Witajcie z rana

Tak czytam i czytam wasze wpisy...i nasuwa mi się kilka pytań

Czy wyciągi to gumki ? Ja przy hassie nosze gumki zahaczone o gorne 6-tki
I na dole haczyki są na 3-kach.

Do cen ktore Wam podałam trzeba wziaśc pod uwagę fakt iż ja placiłam za aparat dolny + hass + jak zdejmie mi hassa uzupełni mi aparat gorny bo teraz mam go zdeformowanego. i na potrzby hassa zdjeto mi na gorze czesciowo stały aparat od 4 do konca nie mam zadnych zamkow tylko hass

ShowMeYourAffection
malutko zaplacilaś

No ale, pisze zeby Wam powiedzieć ze jakoś przez weekend się przyzwyczaiłam do tego ustrojstwa... seplenię, a koledzy wpracy powiedzieli ze będę miała ze nie dość ze proste ząbki to będe miala super dykcję

Same plusy kurczę a i wierzę, że pół roku zleciii...

Wlasnie ! co do czasu ShowMeYourAffection powiedz mi sa szanse na szybsze sciagniecie hassa ? Czy faktycznie jak powiedziała mi moja orto pol roku to pol roku ... ? Gora i dół mi tak nie przeszkadzają jak ten hass. Oswajam się z nim, ale koszmarnie mi to idzie...Wczoraj godzinę walczyłam zeby podkrecić aparat (tia wyobrazcie sobie stoję prze dlustrem z lusterkiem w buzi i WALCZĘ )

Co do aparacików i ślubów... ja w przyszłym roku biore ślub ,a dokladnie 22 czerwca 2011 (sroda przed Bozym Cialem-dlugi weekend )

I do slubu idę na szczęście już bez hassa !!! bedę miała sam dół i górę na szczęście

Miłego dzionka
paulik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 10:19   #1384
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulik Pokaż wiadomość
Witajcie z rana

Tak czytam i czytam wasze wpisy...i nasuwa mi się kilka pytań

Czy wyciągi to gumki ? Ja przy hassie nosze gumki zahaczone o gorne 6-tki
I na dole haczyki są na 3-kach.

Do cen ktore Wam podałam trzeba wziaśc pod uwagę fakt iż ja placiłam za aparat dolny + hass + jak zdejmie mi hassa uzupełni mi aparat gorny bo teraz mam go zdeformowanego. i na potrzby hassa zdjeto mi na gorze czesciowo stały aparat od 4 do konca nie mam zadnych zamkow tylko hass

ShowMeYourAffection
malutko zaplacilaś

No ale, pisze zeby Wam powiedzieć ze jakoś przez weekend się przyzwyczaiłam do tego ustrojstwa... seplenię, a koledzy wpracy powiedzieli ze będę miała ze nie dość ze proste ząbki to będe miala super dykcję

Same plusy kurczę a i wierzę, że pół roku zleciii...

Wlasnie ! co do czasu ShowMeYourAffection powiedz mi sa szanse na szybsze sciagniecie hassa ? Czy faktycznie jak powiedziała mi moja orto pol roku to pol roku ... ? Gora i dół mi tak nie przeszkadzają jak ten hass. Oswajam się z nim, ale koszmarnie mi to idzie...Wczoraj godzinę walczyłam zeby podkrecić aparat (tia wyobrazcie sobie stoję prze dlustrem z lusterkiem w buzi i WALCZĘ )

Co do aparacików i ślubów... ja w przyszłym roku biore ślub ,a dokladnie 22 czerwca 2011 (sroda przed Bozym Cialem-dlugi weekend )

I do slubu idę na szczęście już bez hassa !!! bedę miała sam dół i górę na szczęście

Miłego dzionka
Witam

Ta to sa wlasnie te wyciagi i Pol roku zleci szybciutko ja gore juz nosze ponad 5 misiecy i nie wiem kiedy to zlecialo Zycze powodzenia na nowej drodze zycia i rowniez zycze milego dzionka

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 10:38   #1385
paulik
Raczkowanie

Smile Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Lilllith dzieki za rozjasnienie.
WIesz mi aparat sam w sobie nie przeszkadza, ani gora ani dół , tylko to :
http://www.johnsdental.com/images/or...ela%20Haas.JPG

troche gorzej niz sam aparat,bo seplenię, mam slinotok ( wkoncu ciało obce w buzi mam i stad ta nadprodukcja sliny) no i ... nie domykam zębów, co za tym idzie problem z pogryzieniem chocby fileta z kurczaczka

EH,ale tak jak mowisz Lilllith, to zleci w mgnieniu oka !
paulik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 10:58   #1386
Yoshka88
Raczkowanie

a ja mam aparat na dole juz 6 dzień i prawie nie boli Zdejmować też będę w 2012, więc może zdąże przed końcem świata. Jak dobrze pójdzie, to górę zdejmę już na Euro hehe

Właśnie kupiłam sobie turkusowe ligaturki na allegro, bo bardzo takie chciałam a orto nie miała
Stary 2010-11-08, 11:02   #1387
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
W moje urodziny
Cytat:
Napisane przez Yoshka88 Pokaż wiadomość
a ja mam aparat na dole juz 6 dzień i prawie nie boli Zdejmować też będę w 2012, więc może zdąże przed końcem świata. Jak dobrze pójdzie, to górę zdejmę już na Euro hehe

Właśnie kupiłam sobie turkusowe ligaturki na allegro, bo bardzo takie chciałam a orto nie miała
Ja chyba też zamówię ligatury, bo mój orto ma bardzo mały wybór
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 11:10   #1388
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Lilllith dzieki za rozjasnienie.
WIesz mi aparat sam w sobie nie przeszkadza, ani gora ani dół , tylko to :
http://www.johnsdental.com/images/or...ela%20Haas.JPG

troche gorzej niz sam aparat,bo seplenię, mam slinotok ( wkoncu ciało obce w buzi mam i stad ta nadprodukcja sliny) no i ... nie domykam zębów, co za tym idzie problem z pogryzieniem chocby fileta z kurczaczka

EH,ale tak jak mowisz Lilllith, to zleci w mgnieniu oka !

wiem kochanz ze ciezko z tym ale dasz rade

moja dentystka rodzi.... i juz nie pracuje... jestem toralnym dentofobem i nie wiem co teraz zrobie....chce isc do kobiety bo one maja jakies takie wieksze wyczucie estetyki a mam to miedzy jedynkami ale nie znam nikogo dobrego zeby mi w pelnym odrutowaniu to zrobil

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-11-08, 11:26   #1389
Yoshka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
W moje urodziny

Ja chyba też zamówię ligatury, bo mój orto ma bardzo mały wybór
na allegro za 2,69

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
moja dentystka rodzi.... i juz nie pracuje... jestem toralnym dentofobem i nie wiem co teraz zrobie....chce isc do kobiety bo one maja jakies takie wieksze wyczucie estetyki a mam to miedzy jedynkami ale nie znam nikogo dobrego zeby mi w pelnym odrutowaniu to zrobil
A Tyś z Wawy?
Stary 2010-11-08, 11:42   #1390
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Yoshka88 Pokaż wiadomość
na allegro za 2,69

A Tyś z Wawy?

nie bardzo

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-11-08, 12:03   #1391
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Hey wszystkim

jeju jak daawno mnie nie było! co tam u starych aparatek, ktoras ściaga/sciagnela? - pewnie i nowych dużo przybyło

ja byłam ostatnio na wizycie - niestety znowu aparatu (fotograficznego ) nie mam, ale postaram sie w ten weekend cosik zrobic, poniewaz po jeszcze wczesniejszej wizycie, rowniez nie zrobilam foteczek... a trzeba tworzyc historie

dowiedziałam się, że ząbki od 18 lutego 2010 na dzień obecny bardzo dobrze sie wyprostowały/prostuja , osobiscie czekalam, az moje szanowna 2jka sie ruszy, a tu sie dowiaduje, ze ona bedzie DOBUDOWYWANA, jak jedynka (ukruszona), a 2jki nie bedzie wyciagac, bo ponoc za kwadratowa bedzie i nie bedzie pasowac do reszty? jakos takos

teraz mam pojawic sie 2go lutego- to bedzie roczek przyzwyczailam sie do niego, nei ma co

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

Cytat:

Miłego dzionka
ojej jak fajnie gratulacje
w sumie mnie zmotywowalo do spelnienia marzenia - posiadania apratu na zebusiach :d - pewne zjdecie, na ktorym byla panna mloda usmiechala sie i miala cudny prosty bialy usmiech aaaaach.....
Stary 2010-11-08, 12:05   #1392
Teczowaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Teczowaa- ja tam się hajtam z druciakiem na zębach Wmawiam sobie, że mojemu mężowi żona będzie piękniała po ślubie...
A ja właśnie jakoś przekonana nie jestem. Ciężko mi jest siebie wyobrazić na własnym ślubie i weselu z dwoma aparatami na zębach Chyba za dużo naoglądałam się "Brzyduli" hehe

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
Ja też mam nosić aparat 2 lata Więc na koniec świata zamierzam szeroko się uśmiechnąć Chociaż nie wiem na ile to jest prawdą... bo ostatnio orto mówiła coś w stylu "Powinnyśmy się wyrobić w 2 lata"... zaczyna mnie drażnić... Obawiam się, że to wszystko potrwa dłużej, a ja chciałabym wziąć ślub ok. lipca 2012 a nie jestem na tyle odważna co szprotka_mada by na ślubie mieć druciaka - chętnie się go pozbędę nieco wcześniej
Też ma wątpliwości co do czasu leczenia. najlepiej chciałabym wiedzieć dokładnie ile to potrwa. Miałam mieć ślub w czerwcu 2012, ale do tego czasu na bank się nie wyrobię z aparatem, więc ślub będzie w 2013r.

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Ja też bym się chętnie pozbyła, ale raczej nic z tego. Do września nikt mi go nie zdejmie...
Nie chodzi o samą odwagę, ale tak jakoś wyszło. Najpierw nic nie planowaliśmy, w międzyczasie wypadł ten aparat i tuż po założeniu mój facet się opamiętał, że skoro skończyłam studia i wracam do rodzinnego miasta, to czas zalegalizować nasz prawie już 9 letni związek .
Faceci to mają zapłon...
Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
Skąd ja to znam... hehe... mój facet też niedawno się opamiętał, a w międzyczasie założyłam aparat. Jesteśmy ze sobą ponad 7 latek, a teraz wychodzi na to, że najwcześniej weźmiemy ślub właśnie w 2012 roku - ponad 9 lat w związku - masakra! Czasem zastanawiam się czy jest taka możliwość, żeby orto - w razie czego - mogła zdjąć mi aparat na ślub i założyć ponownie np. 2 dni później - jak myślicie?? To chyba tylko marzenia, prawda?
Też wpadłam na pomysł założenia i ewentualnego zdjęcia aparatu na kilka dni. Tylko zastanawiam się jakie byłyby to koszty i czy ortodonta nie powie mi czy sama nie wiem czego chcę, zakładać aparat czy go zdejmować.

Co do tych 9 letnich związków, też znam ten "ból". Boże, ile można chodzić

A tak poza tym zakładam aparat góra i dół za tydzień w poniedziałek - już się doczekać nie mogę Także niebawem zawitam w klubie druciaków
Teczowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 12:18   #1393
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Teczowaa Pokaż wiadomość
Co do tych 9 letnich związków, też znam ten "ból". Boże, ile można chodzić
a co sie po slubie zmieni?po slubie to juz nie bedzie zwiazek?dalej bedziecie razem, dalej bedziecie sie kochac...nigdy nie zrozumiem takich ludzi bez obrazy oczywiscie kochana ale dla mnie ślub to tylko formalnosc jak sie chce z kims spedzic reszte zycia bo po nim dalej bedziecie tymi samymi ludzmi

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Edytowane przez Lilllith
Czas edycji: 2010-11-08 o 12:21
Stary 2010-11-08, 12:38   #1394
Teczowaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
a co sie po slubie zmieni?po slubie to juz nie bedzie zwiazek?dalej bedziecie razem, dalej bedziecie sie kochac...nigdy nie zrozumiem takich ludzi bez obrazy oczywiscie kochana ale dla mnie ślub to tylko formalnosc jak sie chce z kims spedzic reszte zycia bo po nim dalej bedziecie tymi samymi ludzmi
Oczywiście, że będzie związek. I też się zgodzę, że będziemy tymi samymi ludźmi. Tylko, że dla niektórych to coś więcej niż formalność. Dla przykładu nie wszyscy ludzie przed ślubem razem mieszkają, nie widują się codziennie itd. Więc jak widzisz "coś" jednak się zmieni
Stary 2010-11-08, 14:18   #1395
smonika1975
Raczkowanie

Śpieszcie się śpieszcie do tych ślubów
Ja Wam powiem, że po 9 latach małżeństwa można usłyszeć od męża co najwyżej, że jak to ma boleć, to z przyjemnością będzie hassa podkręcał
Dla mnie atrakcje zaczynają się 18-go listopada. Wtedy mam mieć zakładany hass na górę i aparat na dół. W tym celu dostałam dzisiaj separatki. Kiedy to zaczyna boleć? Ja na razie nic nie czuję strasznego tylko "coś" między zębami i resorowanie żuchwy

Edytowane przez smonika1975
Czas edycji: 2010-11-08 o 14:23
smonika1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 14:48   #1396
aga8910
Przyczajenie

Smile Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez Maxonia Pokaż wiadomość
Witam wszystkie aparatki!

U ortodontki byłam tydzień temu i okazało się, że nie ma konieczności zakładania aparatu na wszystkie zęby, wystarczy tylko do kłów. Nie mam wady zgryzu, do wyprostowania jest przede wszystkim odstająca jedynka. Jakże byłam szczęśliwa jak to usłyszałam... ale teraz nachodzi mnie coraz więcej wątpliwości... :P

Generalnie chciałam się szybko zdecydować, bo mówiłam sobie, że im szybciej założę, tym szybciej zdejmę .. ale w tym pośpiechu zapomniałam się w ogóle zapytać o wiele rzeczy.. Teraz to już po fakcie, bo od wczoraj mam aparat metalowy (dopiero wczoraj jak weszłam na to forum dowiedziałam się, że jest aż tyle rodzajów- rychło w czas, haha) szare gumki.. więc ogólnie nuda. Może nie mam czego wymagać, bo wydaje mi się, że płacę tanio- 600 złotych aparat, a każda wizyta 30 złotych. Najbardziej martwi mnie fakt, że nie odpowiedziała mi na pytanie jak długo będę go nosić.. Z tego co tu czytam Wy mniej więcej macie chociaż przybliżony czas noszenia aparatu. Powiedziała tylko, że '"niedługo"...ale przecież to pojęcie względne i dla każdego znaczy co innego.
Siostra się ze mnie śmieje, że naciągnie mi się górna warga i będę wyglądała jak karp.. :P Wiem, żeby się nie przejmować docinkami innych, ale już nawet sen miałam, że ta warga jest taaaaaka dłuuuga. Haha!

No nic, musiałam się wygadać Pozdrawiam Was serdecznie
Pozwólcie, że podetnę się pod wypowiedź MAXONI

Witam was kochane. Od jakiegoś czasu czytuje to forum i zauważylam, że poprostu znacie sie na rzeczy, co tu dużo mówić
Zacznę może od mojego problemu. Dotyczy on moich zębów a raczej "wystajacej jedynki". Nie znam się kompletnie na tym jaki powinnam mieć aparat na zęby i ewentualnie jak wahają się ceny. W najbliższym czasie wybieram się do ortodonty i zapewne on wyda opinię na ten temat, ale szczerze mówiąc wolałabym dowiedzieć się czegoś od was-bardziej doświadczonych ode mnie w tej dziedzinie - czy rzeczywiście jedynym sensownym rozwiązaniem w moimrpzypadku jest aparat stały - górny łuk.
Bardzo proszę podzielcie się ze mną własnymi doświadczeniami, bo zapewne nei jedna z was miała taki problem jak ja.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi
Buziaki
aga8910 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 15:04   #1397
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

A można swoje ligatury? o.0 nie wiedziałam.

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Aga8910- pewnie stały, po muszą ci się zęby nieźle przesunąć, ale my raczej bez zdjęcia ci też nic nie powiemy

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Adaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 15:05   #1398
girl-from-poland
Raczkowanie

Do kolejnej wizyty 3 tygodnie a moje gumeczki sie odbarwiły...
kawa, ppaieroski robią swoje...
ale szczęście w nieszczęściu, ze ząbki bielsze od elektrycznej szczoteczki
Jutro umowilam się na wymianę gumeczek bo już nie mogę patrzeć na te przebarwione :/
I teraz tak: macie jakieś rady na te odbarwienia, żebym w przyszłości mogła uniknąć wymiany? pijecie kawe przez słomkę, czy w ogóle?
Może są jakieś kolorki, które się nie odbarwiają? Ja miałąm różowe Poradźcie mi coś kochane

girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 15:31   #1399
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

mi się ani trochę te ostro zielone gumki nie odbarwiły, koleżanka miała różowe i kolor już jej zbladł.
Tyle że ona też pali i pije kawe, a ja nawet za herbatą nie przepadam piłam cole czasem, ale nic się nie działo.
Więc nie wiem od czego to zależy

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Stary 2010-11-08, 15:39   #1400
ShowMeYourAffection
Raczkowanie

Paulik ja przy hassie mam dwa haczyki po jednej stronie, jeden jest do wyciągów, a drugi do maski (na 6) wyciągi mam od górnej 4 do dolnej 3 :P
Nie mam pojęcia czy są szanse na szybsze ściągnięcie Hassa, moja orto powiedziała mi, że będę go nosiła 3-4 miesiące więc pewnie w zależności od rezultatów Tobie może orto powiedział taką jakby górną granice, że max pół roku, a może jak szybciej będą efekty to może wcześniej Ci ściągnie - ale w sumie ciężko mi powiedzieć

smonika1975 mnie separacja w ogóle nie bolała

<Paulo Coelho>

APARATKA :
17.09.2010r. - dół metalowy, góra Hass + maska
17.03.2011r. - zdjęcie Hassa
18.03.2011r. - góra metalowa + ekspander
ShowMeYourAffection jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 16:05   #1401
jajajajaaaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez smonika1975 Pokaż wiadomość
Ja Wam powiem, że po 9 latach małżeństwa można usłyszeć od męża co najwyżej, że jak to ma boleć, to z przyjemnością będzie hassa podkręcał
Dla mnie atrakcje zaczynają się 18-go listopada. Wtedy mam mieć zakładany hass na górę i aparat na dół. W tym celu dostałam dzisiaj separatki. Kiedy to zaczyna boleć? Ja na razie nic nie czuję strasznego tylko "coś" między zębami i resorowanie żuchwy

a więc mnie też na początku nie bolały. ale któregoś dnia (chyba po 2 dniach) obudziłam się z bolącą szczęką . nie mogłam zębów zagryźć , ale to potrwało z dwa dni. a teraz w ogóle nie pamiętam o ich istnieniu. w środę już zdejmuje i pierścienie do hyscośtamcośtam zakładałam
więc spokojnie, dużego bólu nie ma .
pozdrawiam
jajajajaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 16:21   #1402
Teczowaa
Raczkowanie

Dziewczyny, może wiecie coś na ten temat. Czy dolna ósemka, która nie wyrosła do końca, tylko troszkę, może mieć wpływ na ukształtowanie zębów po zdjęciu aparatu? Chodzi mi o to, że np zęby się jakoś skrzywią kiedy ona dalej zacznie wyrastać?
Stary 2010-11-08, 17:03   #1403
roksad
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smonika1975 Pokaż wiadomość
Łaaaa.. ja zakładam dzień później, tyle że i górę i dół

Cytat:
Dziewczyny, może wiecie coś na ten temat. Czy dolna ósemka, która nie wyrosła do końca, tylko troszkę, może mieć wpływ na ukształtowanie zębów po zdjęciu aparatu? Chodzi mi o to, że np zęby się jakoś skrzywią kiedy ona dalej zacznie wyrastać?
Jest to możliwe, jeżeli nie będzie miała wystarczająco dużo miejsca. Istnieje ryzyko, że spowoduje ona stłoczenie się zębów, a tym samym ich wykrzywienie.
Ale może tak być, a nie musi, wszystko zależy od tego ile miejsca jej zostanie, po wyprostowaniu ząbków

roksad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 17:35   #1404
Agnesik_
Raczkowanie

Rany....miałam nadzieję że zdejmę aparat przez końcem tej części, a tu patrząc na wasze tempo chyba się myliłam
Agnesik_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 18:15   #1405
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

girl-from-poland
bierz np. fioletowe, albo żółte (mam od końcówki października i są okey). Najbardziej to zależy od tego, jakie gumki ma Twoja orto. Moja ma takie, że co najwyżej mi bledną, a piję wszystko (oprócz alkoholu), nie palę i nie jem twardych rzeczy

paulik
oj, leci, leci. Ja mam już aparat 5 miesięcy (jutro będzie rocznica ) a już nawet zapominam, że go mam

Lilllith
a skąd jesteś?

Alice in Wonderland
zakładałaś w moje urodziny

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 19:08   #1406
jajajajaaaa
Przyczajenie

wypadła mi jedna gumka separacyjna ;c
mam w środe wizytę. jak myślicie, powinnam iść jutro żeby mi założyli nową czy już poczekać do środy ? ;c
pomóóóżcie.
;>
jajajajaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 19:12   #1407
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

ja z moich żółtych jestem zadowolona wbrew pozorom wydają się jaśniejsze a nie jak nie którzy myślą, że żółte

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

jajajajaaaa-jak wypadła to znaczy, że jest już dość miejsca , moja orto powiedziała, że jak mi wypadną to mam się nie przejmować. ALe mi się trzymały . Także do środy spoko. No stress

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Stary 2010-11-08, 19:37   #1408
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
A ja właśnie jakoś przekonana nie jestem. Ciężko mi jest siebie wyobrazić na własnym ślubie i weselu z dwoma aparatami na zębach Chyba za dużo naoglądałam się "Brzyduli" hehe
Nie mogę powiedzieć, że skaczę ze szczęścia z tego powodu, ale włosów z głowy też sobie rwać nie będę. A aparat (przynajmniej dla mnie) nie jest powodem do tego, żeby przesuwać ślub o kolejny rok...
Oczywiście w późniejszym terminie zamierzam podpytać się delikatnie orto, czy nie da się go zdjąć na jakiś czas, albo chociaż założyć powlekany drucik, co by był mniej widoczny, ale jeżeli się nie da, to trudno- i taką ewentualność biorę pod uwagę

Cytat:
Napisane przez aga8910 Pokaż wiadomość
Witam was kochane. Od jakiegoś czasu czytuje to forum i zauważylam, że poprostu znacie sie na rzeczy, co tu dużo mówić
Zacznę może od mojego problemu. Dotyczy on moich zębów a raczej "wystajacej jedynki". Nie znam się kompletnie na tym jaki powinnam mieć aparat na zęby i ewentualnie jak wahają się ceny. W najbliższym czasie wybieram się do ortodonty i zapewne on wyda opinię na ten temat, ale szczerze mówiąc wolałabym dowiedzieć się czegoś od was-bardziej doświadczonych ode mnie w tej dziedzinie - czy rzeczywiście jedynym sensownym rozwiązaniem w moimrpzypadku jest aparat stały - górny łuk.
Bardzo proszę podzielcie się ze mną własnymi doświadczeniami, bo zapewne nei jedna z was miała taki problem jak ja.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi
Buziaki
Mogę Ci powiedzieć jak to wyglądało u mnie. Generalnie poszłam do orto właśnie z powodu wystającej i zachodzącej na 2-jkę, 1-nki. Do tego miałam szpary po wyrwaniu 5-tek (ale z tym dało się żyć). Oczywiście wydawało mi się, że tylko to jest do zrobienia. Po wizycie u orto włosy na głowie to mi chyba wszystkie dęba stanęły. Orto oświecił mnie, że oprócz tej 1-nki, trzeba się zająć 3-kami, szparami, a do tego krzywym dołem (zęby poprzesuwane w bok ze względu na 8-mkę, która je spychała), zbyt mocno schowaną do tyłu żuchwą (to się chyba tyło-zgryzem nazywa, prawda aparatki?) i do tego cholerną asymetrią pomiędzy górą i dołem... Oczywiście na własną rękę, podpisując oświadczenie mogłabym mięc tylko aparat na górę, ale skutkowałoby to tym, że orto umywa ręce w razie gdyby wada wróciła, a powiedział, że jest olbrzymia szansa na to, że tak właśnie by się stało. Tak więc jestem szczęśliwą posiadaczką obu łuków, a całość mogę spuentować tak, że co nam się wydaje proste, nie zawsze takie musi być

Cytat:
Napisane przez girl-from-poland Pokaż wiadomość
Do kolejnej wizyty 3 tygodnie a moje gumeczki sie odbarwiły...
kawa, ppaieroski robią swoje...
ale szczęście w nieszczęściu, ze ząbki bielsze od elektrycznej szczoteczki
Jutro umowilam się na wymianę gumeczek bo już nie mogę patrzeć na te przebarwione :/
I teraz tak: macie jakieś rady na te odbarwienia, żebym w przyszłości mogła uniknąć wymiany? pijecie kawe przez słomkę, czy w ogóle?
Może są jakieś kolorki, które się nie odbarwiają? Ja miałąm różowe Poradźcie mi coś kochane
Ja mam przezroczyste gumki na dole, a na górze takowy łańcuszek... Niestety wszystko przebarwia się w zastraszającym tempie. Z własnego doświadczenia wiem, że troszkę opóźnia ten fakt picie herbaty, kawci i kolorowych soków i napojów przez słomkę. Do tego staram się wszytsko gryźć wyłącznie tylnymi zębami (jak tam się odbarwiają to przynajmniej nie rzuca się to tak mocno w oczy). Poza tym unikam barwiącego jedzonka- buraczki, sosy curry itp odpadają...

Cytat:
Może. Najlepiej byłoby usunąć wszystkie ósemeczki przed zdjęciem druciaka.
Ja mam dodatkowo problem taki, że nie widać w ogóle zawiązek moich 8-mek po prawej stronie. Nie wiadomo kiedy się pojawią i czy w ogóle się pojawią... Może być tak, że pojawią się w wieku 40, zaczną wyrastać i mogą spartolić całą robotę...

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

Edytowane przez szprotka_mada
Czas edycji: 2010-11-08 o 19:42
szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 19:52   #1409
201707171013
Konto usunięte

Nawet mnie nie straszcie tymi 8mkami, bo wiem, że nie będą miały miejsca, ale zanim wyrosną raczej ściągnę aparat, przecież w wieku 16 lat mi nie wyrosną I jak wszystko się zepsuje, to chyba się zabiję.
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 19:57   #1410
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

Ja już przed założeniem wiedziałam, że będę musiała usuwać, bo zepsują układ zebów po wyprostowaniu jak to pani powiedziała tylko, że ja mam zaledwie 1 ósemkę! haha. więcej mi się nie wytworzyło.

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości