|
|
#1441 |
|
BAN stały
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
To ja Was może pociesze
Miałam aparat rok temu, nosiłam go rok i chyba 2 miesiące (to bardzo krótko, bo mam już 23 lata i ciężko podobno w tym wieku naprostować zęby). Ale problemów było mnóstwo. Musiałam usunąc dwie dolne 8, któe nawet jeszcze nie wyrośl, więc wiadomo rozcinanie dziąsła, szwy, ból, gojenie itd.A na górze musiałam przez wstępne pół roku nosić tzw "Hyraxa" możecie sprawdzić na internecie- który musiał rozszerzyć moją szczękę, aby ząbki mogły się naprostować... Bolało, przeszkadzało, prawie nic wtedy nie jadłam tylko papki, bo zeby były w takim silikonie... Przeszłam chyba wszystko, co mogło być związane z tymi zębami, ale chciałam mieć proste i mam, na szczęście Więc warto pocierpieć !
|
|
|
|
#1442 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja pierwsze moje założenie zrobiłam paluchami i też mam od 3 do 6 Swoją drogą donoszę, że noszę Wizyta za dwa tygodnie, może uda mi się zataić, że nie nosiłam do tej pory
|
|
|
|
|
#1443 | |||
|
Wtajemniczenie
|
noo cooo Tyy gaadasz, a ja mam za pare dni... 23
![]() Cytat:
zastanawia mnie jednak cena Twojego hmmm 2900 za metalowy? ja mam smartclipa, za kosmetyczny placilam 2800? jakos takoś metalowy 2500zł nie bylo dużej rożnicy wzialam kosmetyczny, moja kumpela zakładała teraz i za samoliagturujacy metalowy placila chyba 2000-2200? aczkolwiek nie siedziałam i nei sprawdzałam czy coś nowego nie powstało, może damon wypuścił coś mega ekstra nowego - ale ja bym to BARDZO DOBRZE sprawdziła /cene/ co do szybkosci widze po swoich ząbkach, jak i oponii orto, iż jest bdb co prawda jedynka ukruszona i 2jka tez nie wyciagana- przez co dziwnie wyglada zgryz (oba zeby będą nadbudowywane) ale reszta jak najbardziej ładnie się wyprostowała, ładne efkty widzialam już po 3miesiacach, ale wszystko zalezy od wady! Cytat:
wizyty co 3miesiace i zawsze wymienia drucika co do ślubow to faktycznie dużo a można ściągać aprat na jeden dzień??? a nie płaci się jak za nowy? zamki po ściagnięciu do śmietnika - chyba, że sie nie znam - jak to jest???Cytat:
|
|
|
#1444 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No i w sumie nieciekawych rzeczy się dowiedziałam... Można zdjąć aparat na kilka dni, to zależy od orto czy chce to zrobić. Płaci się (z doświadczenia dziewczyn które śiągały, około 500 zł) Zdjęcie na kilka dni może wiązać się z cofnięciem wady, znacznym osłabieniem zębów (zdejmowanie + ponowne nakładanie) poza tym zęby często w czasie noszenia aparatu żółkną/przebarwiają się, a wybielać można po ok 3 miesiącach od zdjecia (jak sie zęby znów wzmocnią)...Kurcze, chyba wyrzucę z głowy pomysł zdejmowania aparatu na ślub... 18 idę na założenie separatorków, to wypytam o cenę aparatu kosmetycznego... Jeśli nie będzie znacząco droższy, to na górę wezmę kosmetyczny.
|
|
#1445 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Bardzo bolało? Kurczę mam stracha jeśli faktycznie będzie miała być usuwana... Cytat:
Już chyba wolę iść z przebarwionymi zębami niż z druciakiem Z tym kosmetycznym też niezły pomysł, muszę się dowiedzieć ile u mojego by to kosztowało.
|
||||
|
|
|
#1446 |
|
Wtajemniczenie
|
Hmmm... wiadomo ślub raz w zyciu, ale ja bym sie bała zdejmować, właśnie z takich powodów tak jak napisałaś Duniaaa 500 zł (plus minus, zalezy pewnie od orto) moim zdaniem lepiej dorzucić już na wstepie, na mniej widoczny /kosmetyczny/, niz potem plakac i kase dodatkowa wyciagac, a i jeszcze wada mialaby sie cofnac TFU, TFU
|
|
#1447 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bardzobardzobardzo Ci dziękuję! wzieałam tyłek w troczki poszprerłam w google i znalazłam w warszawie gabinet gdzie bezligaturowy metalowy kosztyuje 2500 a bezligaturowy ceramiczny (czli taki jak chce miec) koszytuje 2800! czyli roznica jest 300zł a nie jak w MOIM POPRZEDNIM GABINECIE tysiac złotych... we wt ide na wizyte!
|
|
#1448 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja za chwilę wyruszam na wizytę
wreszcie bo już te gumki mi się znudziły
|
#1449 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1450 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
podpinam się:p
|
|
#1451 |
|
Zakorzenienie
|
No to powitamy nowe szkoły, śluby weźmiemy, będziemy na komuniach synów i co to tam jeszcze było
w naszych kochanych drucianych przyjecielach! :PBędzie śmiesznie dziewczyny
|
#1452 |
|
Przyczajenie
|
dziękuje Wam bardzo za odpowiedź
![]() ja do liceum niestety poszlam bez aparatu. i zapewne założę Go dopiero w te wakacje ;c bo ten hyrax czy cos ponad 6 miesięcy trza będzie ponosić ;c pozdrawiam!
|
|
|
|
#1453 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() warto posprawdzać, ja kiedy zakładalam aparat nie miałam zielonego pojęcia, że jest coś takiego jak aparat samoligaturujący ![]() widzisz u Ciebie tez kosmetyczny 2800 /ceramiczny a kosmetyczny - to samo, czy cos innego? bo sie zmieszałam / a wiem ze nawet chca 3200 /kosmetyczny/, ale metalowe nie widzialam aby przekraczaly 2500! a ta Twoja chciala 2900 wow.... a za kosmetyczny 3900? wow... ... ...
|
|
|
#1454 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę właśnie, że niektórzy ortodonci szaleją. Przecież, te aparaty są takie same jak u innego ortodonty, a jednak ceny mają kosmiczne. Ja rozumiem, że może większe miasto ale bez przesady znowu.
|
#1455 | |
|
Zakorzenienie
|
ooo... a z jakich miast jesteście?
![]() bo ja z Warszawy ![]() Cytat:
![]() a większe miasta, które Ci pasują, to...?
|
|
|
#1456 |
|
Wtajemniczenie
|
ja aparat założyłam w wakacje między 1 a 2 klasą liceum i pójdę z nim na studia ;p
po dzisiejszej wizycie mam zielone gumeczki
|
#1457 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja wreszcie zdjęłam aparat z góry
![]() Na początku byłam trochę zawiedziona tym co zobaczyłam i czułam się jak koń bo zęby wydawały się ogromne, ale teraz jest już ok. Niestety na efekt ostateczny muszę jeszcze trochę poczekać. Żadnego aparatu retencyjnego, tylko szyna podklejona z tyłu od trójki do trójki, która ma za zadanie wszystko utrzymać na miejscu i pociągnąć wystającą jedynkę do tyłu. Ehh, powiem tylko tyle - WARTO
|
|
#1458 |
|
Rozeznanie
|
aktualnie juz nigdzie nie zdarze bo wyjezdzam za granice ... bede musiala z tymi plamami prochiczymi chodzic do stycznia... myslicie ze pocno sie prochnica posunie w nich do tego czasu
![]() a tak to opole, wroclaw, zielona gora i te okolice albo w czasie letnim mazury bo tam mam rodzicow i czasem ich odwiedzam
|
#1459 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zazdroszczę bardzo mocno! Sama tego doświadczę już niedługo ( 2-3 miesiące) i nie mogę się doczekać. Wstawiaj zdjęcia! |
|
|
|
|
#1460 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A jutro wizyta... ciekawe czy coś mi poszpera i pozmienia w tej paszczusi... trzymajcie kciuki
|
|
#1461 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i TAK za kosmetyczny bezligaturowy chciala 3900 !!! (*ze zwykłych jest jeszcze kryształowy) ja sama jestem mało zorientowana dlatego zapytałam se tej babki w gabinecie, do ktorego dzwoniłam -ze chodzi mi o aparat, który jest mało widoczny i ona powiedziała, że to ten ceramiczny ![]() ja bede miała na góre i na doł i strasznie mi zalezało na kosmetycznym no ale wiadomo ze roznica w przypadku zwykłego aparatu pomiedzy metalowym a kosmetycznym jest spora a tutaj 300zł wiec wezme na gore i na doł kosmetyczny wtedy dopłata bedzie 600zł do dwóch łuków a nie 2 tysiące... [naprawde porazka z tym cennikiem] Mam nadzieje, tylko ze ta ortodontka nowa bedzie dobra.. Co do tej babki, do ktorej teraz 3 razy chodzilam nie moge miec zadnych zastrzezen gdyż jest baaardzo kompetenta i z cierpliwoscia mi wszystko tłumaczyła, ale cena aparatu.. Także mam wziac cala swoja dokumentacje łacznie z planem leczenia i isc do nowej orto we wtorek. Ciekawa jestem czy cos zmieni w planie leczenia czy nie ![]() Hm. Czy jest taka możliwosc ze załoze aparat w gabinecie nr B a leczyć bede się w gabinecie nr A (ten gdzie juz chodzilam) ? jezu. juz chce miec aparat!
. Edytowane przez BlackCat1990 Czas edycji: 2010-11-09 o 19:57 |
|
|
|
|
#1462 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dziekuje za zdjecie! a ligatury masz w bardzo fajnym kolorze! ale ja juz sie zrazilam do wyraznych kolorow po moich obecnych i nastepnym razem biore tylko zolte tez chce juz wyciagi! bo wtedy i zgryz lepszy i sciagniecie druta na horyzoncie usmiech masz bardzo ladny ![]() betti, cos ciekawego dzialo sie na Twojej wizycie?? |
|
|
|
|
#1463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1464 |
|
Przyczajenie
|
ja też mam jutro wizytę
![]() zakładanie śrub czy coś ![]() no ja jestem z Warszawy. i moim zdaniem strasznie drogo płace za te wizyty. bo, aż 250 zł. i jak na razie to chodzę co tydzień. więc miesięcznie idzie z 750 zł ;c ech. ale czego się nie robi dla pięknego uśmiechu
|
|
|
|
#1465 |
|
Wtajemniczenie
|
nic ciekawego... to samo co zawsze... czyli zmiana gumek... chociaż chyba orto się zdziwiła że nie biorę kolorowych tylko 1 kolorek
|
#1466 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam 220zł i wizytę co miesiąc mniej-więcej. z Wawy
|
|
#1467 |
|
Wtajemniczenie
|
ja nie jestem z Warszawy ale leczę się w Wawie i płace po 150 zł a wizyty mam co 7-8 tygodni
|
#1468 |
|
Zakorzenienie
|
Jezus maria ile Wy dziewczyny za wizyty płacicie ? 250zł ?
Jak raz zapłaciłam 100zł to byłam w szoku, teraz płacę 50zl ale żeby 250 .. jeeny
|
#1469 |
|
Zakorzenienie
|
To zależy gdzie. Ten temat już był kilka razy poruszany
![]() Osobiście wolę zapłacić więcej, ale mieć pewność, że będzie ok
|
|
#1470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:34.

Miałam aparat rok temu, nosiłam go rok i chyba 2 miesiące (to bardzo krótko, bo mam już 23 lata i ciężko podobno w tym wieku naprostować zęby). Ale problemów było mnóstwo. Musiałam usunąc dwie dolne 8, któe nawet jeszcze nie wyrośl, więc wiadomo rozcinanie dziąsła, szwy, ból, gojenie itd.

(oba zeby będą nadbudowywane) ale reszta 
ja mieszkam z moim TZ i dla mnie sie nic nie zmieni :P

Jak raz zapłaciłam 100zł to byłam w szoku, teraz płacę 50zl ale żeby 250 .. jeeny