|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr
Mam do was pytanie. Szukam wózka spacerówki na pompowanych kołach. Może znacie jakieś modele bo na allegro to nic prawie nie ma.
|
|
|
|
#2972 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr
Cześć!
Vcelka i Szarlot - Gratulacje! ![]() ![]() klask i:Czekamy na zdjęcia! Cytat:
A ja wczoraj troszke podczytywałam, ale ogólnie to zajęta byłam... 10 listopada wypada nasza nieoficjalna rocznica. W tym roku 10. Jak ten czas szybko leci... Bardzo miło spędziliśmy nasz wspólny dzień. Może łagodnieje na myśl o dziecku?? Dodatkowo mieliśmy prezent - dwa dni od zamówienia przyszły krzesła do salonu. Jak się okazało po rozpakowaniu - po stokroć ładniejsze niż na zdjęciach w internecie. No to zmian ciąg dalszy - dzisiaj rozstawiamy łóżeczko. |
|
|
|
|
#2973 |
|
Zakorzenienie
|
W sobote była u mnie połozna i troche u nas posiedziała , zadałam jej milion pytan na wszystkie odpowiedziała
Jednak namieszała mi w kwestii znieczulenia i krocza 1) I tak byłam zdecydowana na epidural - czytałam o tym troche i wiem ze moze powodowac jakies nie korzystne skutki uboczne ale na ogół wtedy jak lekarz poda za duza dawke albo w złym momencie. Jednakże , że w mojej rodzinie wszystkie brały epidural i nigdy nie bylo problemów z porodami typu ze trwał dłuzej , zanikły skurcze itp to stwierdziłam ze ja tez go chce wziasc w odpowiednim momencie I poczatkowo jeszcze pare miesiecy temu połozna mówiła ze ok moge wziasc ze to dobry srodek i tak dalej. A w sobote gdy jej mowie zeby zapisala to w karcie to ona zaczela mi mówic o samych negatywach a raczej chyba chodzilo jej o to zeby mnie nastraszyc i sie jej udalo w malym stopniu bo teraz nie wiem co zrobie. Nagadała mi ze po tym znieczuleniu wlasnie najczesciej przedluza sie porod o kilka godz , ze zanikaja skurcze, ze konczy sie taki porod kleszczowo , ze spada cisnienie itp i zaczela mnie namawiac na ten gaz ale o tym znowu pisza ze czesto sie wymiotuje a takich atrakcji to ja chce unikac. I na dzien dzisiejszy zostalam w kropce i chyba jak sie juz zacznie ta cala jazda to moj organizm chyba bedzie musial zadecydowac czy wezme epidural czy nie. Druga sprawa krocze... Chcialam zeby mi wpisala ze jak bedzie taka potrzeba to ja chce zeby mnie naciela a ona ze w UK nie ma czegos takiego i sie peka. Powiedziala ze nacicie wiaze sie z infekcjami itp nic mi wiecej nie wytlumaczyla. A w wiadomo w ksiazkach pisze co innego w ncie co innego i znowu sie gryze. Co sie lepiej goi pekniecie czy ciecie ??? I czy jak sie popeka to czy sie dłuzej nie goi ?? bo ja słyszałam ze dłuzej , i czy w sferze intymnej nic sie nie zmienia jak sie popeka. Na temat wywoływania porodu nic mi nie powiedziala bo tym sie zajmiemy jak nie urodze w terminie - wtedy mam przyjsc do niej okolo 30 listopada . Do szpitala mam nie brac kosmetyków dla dziecka i recznika bo przez tydzien nie beda go myc Acha i do szpitala mam jechac wtedy jak juz nie bede sie do nikogo odzywac to wtedy jest to sygnal dla mojego meza ze nadszedl ten czas. Najlepiej jakby rozwarcie juz bylo na 5 cm -- tylko jak ja mam to niby sprawdzic Moja mama jest tym przerazona bo w naszej rodzinie dzieci rodza sie szybko. Bardzo bym prosiła o wypowiedzi w tej kwestii - co wam mówili na SR , co mówia lekarze , jak to wyglada w PL . Tak pozatym nic sie u mnie nie dzieje - boli mnie troche łono i mała chyba schodzi w dól bo chwilami mam wrazenie jakby mi miały kosc na łonie peknać. Brzuch przestał mnie bolec .
|
#2974 |
|
Zadomowienie
|
Nareszcie przyjechał serwis i grzejniki teraz aż parzą
Teraz biore sie za obiadek, dzisiaj kotleciki schabowe z ziemniaczkami i buraczkami A co do tych bóli jak na @ to wczoraj przeczytałam w m jak mama że bóle te to skurcze przepowiadające. Tak sie je własnie odczuwa
Edytowane przez Patrycja_1708 Czas edycji: 2010-11-11 o 10:43 |
|
|
|
#2975 |
|
Raczkowanie
|
Znalazła coś takiego co o tym sądzicie.
http://allegro.pl/wozek-baby-star-ne...301885068.html |
|
|
|
#2976 |
|
Zakorzenienie
|
Sysyunia nie porównuj Polski do UK
. Dużo dziewczyn rodziło w UK i sobie bardzo chwalą,ja jestem wśród nich Patrycja to ja się wpraszam na obiadek ![]() Joanna gratuluję rocznicy Powodzenia w rozkładaniu łóżeczka
|
|
|
|
#2977 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie świętuję
![]() Po śniadaniu trochę się leniłam, a potem sprzątałam w kiblu i zmywałam Pogoda od rana była ładna, ale teraz się zrobiło szaro i ponuro strasznie... Wiecie co, coraz mniej się czuję w ciąży Niby lekarz powiedział, że to normalne, ale dziwnie mi. Brzuch wydaje się mniejszy, także mniej go czuję na sobie (choć mąż twierdzi, że nie widzi za bardzo różnicy), lżej mi się oddycha, sprawniej się ruszam... Dziwne to ![]() Sysunia, nie martw się na zapas
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-11-11 o 11:06 |
|
|
|
#2978 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gratuluję rocznicy! ![]() ![]() ![]() a u nas też być może łóżeczko stanie na swoim miejscu-TŻ wczoraj skończył malować pokój Małego i jak zdąży dziś posprzątać to ustawimy ![]() Sysunia nie przejmuj się-też wiem że w UK zupełnie inaczej wygląda opieka i poród ale to nie zmienia faktu że dzieci są bezpieczne ![]() a po prostu jak się zacznie akcja-i skoro wiesz że u ciebie w rodzinie szybko się rozkręca to pojedź na IP-na pewno sprawdzą co i jak i najwyżej odeślą-koleżankę odesłali ale po godzinie znowu wróciła i już urodziła-ledwo zdążyła ![]() i w szoku jedynie byłam z powodu takiego że po 5 godzinach od porodu wyszła z Małą do domu!!! a że dzieci nie kąpią przez kilka dni-to w wielu zachodnich państwach jest praktykowane-ponoć ta wydzielina ma jakieś ochronne właściwości i to nie jest taki szok dla maluszka jeśli nie jest kąpany od razu ![]() głowa do góry-będzie dobrze ![]() Cytat:
|
|
#2979 |
|
Wtajemniczenie
|
Szarlot dobrze, że masz to już za sobą
i masz swoją kruszynkę obok siebie...Joanna gratki z okazji rocznicy ![]() u mnie mała od rana strasznie się kręci i tak mi się wbija w szyjkę że myślałam że umrę z bólu :/ i jeśli dziecko wycisza się przed porodem, to moja najwyraźniej nigdzie sie nie wybiera ![]() mamuska ja niestety się nie wypowiem, bo... jeszcze sama się nie mogę zdecydować ![]() ale dzisiaj pięknie słońce świeci <3 a tżta nie ma
|
|
|
|
#2980 |
|
Zakorzenienie
|
Co do porodu poza Polską... Czytałam w najnowszej M jak Mamie opis ciąży i porodu w Brukseli
Tam to dopiero są wyluzowani. Kobitka pisała, że lekarze i położne odbierający poród byli w normalnych ubraniach - jedyna ochrona przed zarazkami to rękawiczki jednorazowe Ponadto mamy w szpitalu mają normalną dietę i zalecenie, by jeść podczas karmienia wszystko tak jak zwykle, a dopiero gdy pojawią się objawy alergii - interweniować. Muszę przyznać, że podoba mi się chyba ten system Myślę, że my jesteśmy przyzwyczajone do pewnej przesady
|
#2981 |
|
Wtajemniczenie
|
a mój tż powiedział że łóżeczko złoży dopiero jak będę w szpitalu... :/ :[
|
|
|
|
#2982 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje dziewczyny
Powiem wam ze jestem troche przerazona tym ze jestem tu z meżem sama - dobrze ze mama ma przyleciec na pare dni .
|
#2983 | |
|
Raczkowanie
|
Witam! Fajna data dzisiaj ale niestety u mnie nie zapowiada sie jak na razie na poród.
Cytat:
Ja też zamierzam dzisiaj rozłożyć łóżeczko
|
|
|
|
|
#2984 | ||
|
Dragonfly
|
Cytat:
![]() Cytat:
jeszcze zatesknisz za glaskaniem brzuszka,kopniaczkami itp..Ja nie wiem co sie u mnie w nocy wstalo-cwiczylam krecenie biodrami wieczorkiem no i potem brzuch mnie rozbolal,plecy i czasem twardnial,ale to przepowiadajace wiec polozylam sie spac a w nocy obudzil mnie tak potezny skurcz,ze bez kitu-wyskoczylam z lozka jak oparzona,jakby ktos mnie na maksa czyms ciezkim zgniatalMi sie ten wozek wydaje w porzadku Szarlot GRATULACJE Joanna milego swietowania
|
|
|
#2985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluje ![]() ja sie w poczucie winy wpedzac nie zamierzam bo ostatnią rzeczą jaką bym chciała robić to karmienie piersią. Mam nadzieje ze nie bede miala pokarmu a jak juz ze da sie go szybko usunąc
|
|
|
|
|
#2986 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- A mi chyba czop zaczyna wyłazić Wczoraj trochę takiej galaretki zółtawej wyleciało ale odrobinę. Dzisiaj to samo nie wiele zółtawa i trochę z krwią. Chyba to to he he. Ciekawe czy się przeterminuję. Artystka kiedy rodzisz |
|
|
|
|
#2987 |
|
Rozeznanie
|
Hej mamuśki!!!
Wczoraj taka senność mnie dopadła że szok. Dzisiaj po śniadaniu też była krótka drzemka. TŻ dzisiaj rano mnie rozbudził i był seksik bo chce żeby mała urodziła się jutro ale raczej się tego nie spodziewam bo czopu jak nie było widać tak go nie ma. Tylko bóle krzyża. Masakra.Lecę się szykować bo na 13.00 jedziemy do moich rodziców na obiadek. I wklejam zdjęcie wózka tylko jest niezbyt wyraźne bo z komórki. A ile to radości mój TŻ miał przy składaniu. Nie mogłam niczego dotknąć Nie piszcie zbyt wiele
|
#2988 | |
|
Zadomowienie
|
Witajcie -nadrabiam od wczoraj tyle piszecie
-może dziś uda mi się wszystko Vcelka gratuluję Cytat:
odpisałam jeszcze na wiele innych postów ale mi coś wcieło pamiętam tylko (chyba do Zeni) -ja do szpitala mam 40 kilka km -ale jakoś nie pomyślałam, że możemy nie zdążyć - napewno zdążymy -tak jak i Ty a myślę, że dla dzidzi warto wybrać ten lepszy szpital |
|
|
|
|
#2989 |
|
Wtajemniczenie
|
piszecie laski że dziecko się wycisza przed porodem, a ja wyczytałam właśnie na mama zone coś takiego...
WAŻNE Podobno tuż przed porodem malec staje się bardziej aktywny - sporo się wierci, mocno się przeciąga. Uważnie obserwuj ruchy dziecka. Jeśli dziecko totalnie "zamilkło", jedź szybko do szpitala. Malec mierzy ok. 35 cm w odcinku główka-pupa i 48-50 cm od stóp po czubek głowy. Waży ok. 3300-3500 g. |
|
|
|
#2990 |
|
Raczkowanie
|
Dzien doberek, dzis mam umowny termin porodu a tu nadal nic. Czuję się zmęczona. Wczoraj bylam na ktg z dzidzia ok. Lekarz powiedział ,ze będą czekać jeszcze do 5 dni na porod i myslę ,że spokojnie to nastapi drogą naturalną
.
|
|
#2991 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
|
|
|
#2992 |
|
Zakorzenienie
|
Paulinka, nie ma co chyba wierzyć żadnym źródłom internetowym, bo połowa pisze tak, druga połowa tak, a my i tak nie mamy tego jak zweryfikować
![]() Gimikis, fajny wózek A ja wczoraj dostałam wyniki holtera. Nie wiem, może któraś z Was się na tym zna? Bo niestety do kardiologa to raczej dopiero po porodzie się umówię... Na moje oko nie ma powodów do niepokoju, może poza tym, że powinnam obniżyć puls - na to na pewno regularny wysiłek fizyczny dobrze robi - bo średni puls dobowy wyszedł mi 96 i odnotowano momenty tachykardii (czyli patologicznie szybkiego pulsu - choć w ten dzień normalnie chodziłam, sprzątałam, denerwowałam się, więc wiadomo, że wtedy ma prawo puls skakać). Holter zarejestrował też 7 przedwczesnych pobudzeń komorowych (z których 3 ja także zauważyłam), ale czytałam w necie (ciekawe czy to prawda
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-11-11 o 12:24 |
|
|
|
#2993 |
|
Raczkowanie
|
Sysunia,
co do epiduralu. Synka 2 lata temu rodziłam w Irlandii i własnie zdecydowalam się na epidural. Nie żałuje, może i dłużej trwało ale parłam bez bólu (dzięki czemu mocno). Właściwie rodziłam z usmiechem na twarzy .Teraz możliwe, że nie podadza mi znieczulenia bo za drugim razem może być ekspresowo (na co licze). Rodzic bedę w niemczech...
|
|
#2994 | |||
|
Zadomowienie
|
Sophie trzymam kciuki za Was
Cytat:
Cytat:
Artystka dobrze robisz, że nie jedziesz -babcia wie najlepiej, że o niej myślisz a resztę nie powinno to obchodzić ! no ale co ta Twoja kuzynka ma wogóle w głowie, żeby taki komentarz dawać ![]() Cytat:
i też nikomu już go pewnie nie pokażę :/- chociaż jeszcze mam troszkę nadziei -bo moja mama też miała dużo rozstępów w ciąży a potem jej znikły i nie ma śladów zostało kilka takich bladych i mało widocznych
|
|||
|
|
|
#2995 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dziś znowu się nie wyspałam. Mała się wierciła jak nigdy, strasznie mnie kuło w pochwie no i jakies tam skurcze były - strasznie bolesne. Do tego te plecy. Dopiero nad ranem sie troche uspokoiło i mogłam sie zdrzemnąć. Zaraz ide robic te rogale - małż ma imieniny, zrobie mu przyjemność choć ledwo na oczy widze ![]() Dzisiaj pierwszy raz pomyślałam, ze już mam dosyć i mogłaby hrabianka juz wyłazić ![]() |
|||
|
|
|
#2996 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- heh,Martini skad ja to znam-najgorsze ze to moze troche potrwac
|
|
|
#2997 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
|
|
#2998 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Kochane!
Przede wszystkim wielkie gratulacje dla nowych rozpakowanych Coraz więcej mamusiek się robi ![]() U mnie cisza, brzuch mam wrażenie że naprawdę mniejszy, skóra nie tak napięta, ogólnie jakoś mi lżej ![]() Wczoraj znów SR Było fajnie. Ćwiczyliśmy na piłkach(panowie też) w sali przedporodowej. Później omówinie tego co mamy zabrać i kiedy się zbierać. I u nas lewatywa jest, chyba, że która się broni to nie zmuszają. Ale zaleca jak najbardziej bo ułatwia poród(nie ma blokady, że coś wyleci) i później jest możliwość, że po porodzie będzie ciężko się wypróżnić, a jelitka czyste Krocze golą w tym miejscu gdzie będzie nacinane. Nacięcie na 100% zero złudzeń.Pytała któraś z Was o nacięcie. Według naszych położnych rana po nacięciu szybciej się wykuruje niż po pęknięciu i jest kontrolowalna, a jak się pęknie to nie wiadomo ile i jak tego poleci. Te majtki jednorazowe u nas są zbędne Dowiedziałam się też coś nowego-żeby kilka razy dziennie sprawdzać czy dziecku we wszelkich fałdkach nie pęka lub nie przesusza się skóra. Podobno bardzo zęsto tak bywa i dziecko wygląda jak pocięte i jet to bolesne. Do tego polecała bepanthen. do pupy i do brodawek też. natomiast odradziła tantum rosa(a ja już mam) bo jeśli użyjemy tego od tak to nie będzie nic do zastosowania jak wda się infekcja. Mamy z niczym nie przesadzać, nie używać niczego delikatnego, ani dla alergików. Sięgamy po zwykłe rzeczy w pierwszej kolejności. To samo dieta-jeść wszytko. I co mnie zaskoczyło i ucieszyło mamy przez 2 tygodnie nie używać laktatora(nie mam jeszcze). organizm am ma ię wyregulować, możemy sobie pomóc ręką. No i tyle teoria. Do szpitala możemy przyjść ze skurczami, ale też parę dni przed terminem jeśli mamy kaprys i doleżeć do terminu. Ale obowiązkowo w terminie. I już ![]() teraz w piątek. Ogólnie było już luźniej, przyjemniej, fajne zajęcia na sali do porodów-można się oswoić z miejscem. Ogólnie babka twierdziła, że bez pielęgniarek same byśmy też urodziły bo to jest w na, to nasz instynkt. One są po to, żeby nas naprowadzić na dobrą drogę i odpukać gdyby coś się skomplikowało. Ale jest to fizjologia i damy radę. W jej ustach brzmiało to jak łatwizna...tiaaaa A dziś lenistwo, zamawiamy pizze mały też spokojny. Puszczam mu mozarta dla bobasa i zaraz się pośpimy
|
#2999 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolejna moja imienniczka na tym wątkuCytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() szarlot, gratulacje ![]() 0 16 wpadną do nas rodzice na kawę, mają przywieżć mnóstwo rogali marcinskich także dziś chyba przytyję kilka kg
|
|
#3000 |
|
Zakorzenienie
|
M25, nie wiem jak szybko tam myją te dzieci, też chyba dopiero po dłuższym czasie, po kontakcie skóra do skóry
To bardzo dobrze, że nie spiesza się z myciem, tak powinno być ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Edzia, mam dokładnie to samo. Brzuch odczuwam podobnie jak w 6 miesiącu - czyli jak już był wyraźny, ale zanim stał się ciężki, napięty... Nie wiem o co chodzi, ale przecież byłam u gina dwa dni temu i mówił, że wszystko OK... Aliszcze, bo jedyne zalecenie, które warto wziąć sobie do serca, to kierować się rozsądkiem, potrzebami swoimi i dziecka - obserwując je. Żadne ścisłe wytyczne, normy itp. (nie tylko dotyczące karmienia) nie odnoszą się do wszystkich ludzi bez wyjątku, bo na ludzi nie ma jednego wzoru i instrukcji obsługi ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Edzia, mam dokładnie to samo. Brzuch odczuwam podobnie jak w 6 miesiącu - czyli jak już był wyraźny, ale zanim stał się ciężki, napięty... Nie wiem o co chodzi, ale przecież byłam u gina dwa dni temu i mówił, że wszystko OK... Aliszcze, bo jedyne zalecenie, które warto wziąć sobie do serca, to kierować się rozsądkiem, potrzebami swoimi i dziecka - obserwując je. Żadne ścisłe wytyczne, normy itp. (nie tylko dotyczące karmienia) nie odnoszą się do wszystkich ludzi bez wyjątku, bo na ludzi nie ma jednego wzoru i instrukcji obsługi ![]() ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- O, zdublowało się coś
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:15.

klask i:Czekamy na zdjęcia! 

10 listopada wypada nasza nieoficjalna rocznica. W tym roku 10.
Może łagodnieje na myśl o dziecku?? 

Niby lekarz powiedział, że to normalne, ale dziwnie mi. Brzuch wydaje się mniejszy, także mniej go czuję na sobie (choć mąż twierdzi, że nie widzi za bardzo różnicy), lżej mi się oddycha, sprawniej się ruszam... Dziwne to 

i masz swoją kruszynkę obok siebie...

Ciężko znaleźć dobrą pozycję. Zawartość brzucha nadal nie chce wyjść

i się robią na dodatek nowe ! i mustela i oliwka i nie wiem co jeszcze nic nie dały :/